За противоречията и парадоксите по време на пандемията COVID-19 (част 3)

Ненормално е, ако политиците все още не са разбрали, че с погроми върху здравната система няма национална сигурност.

© Юлия Лазарова

Ненормално е, ако политиците все още не са разбрали, че с погроми върху здравната система няма национална сигурност."Дневник" публикува финалното послание от заключенията на ръководителя на Медицинския експертен съвет по коронавируса проф. д-р Коста Костов по най-задаваните и противоречиви въпроси, свързани с епидемията, базирани на личния му опит като консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Св. Анна" и научната му дейност. Текстът е наръчник с ясни отговори за вируса и ефектите от него.


Първата част четете тук.
Втората част - тук.


Последствията, предизвикани от COVID-19, се дефинират пред обществото като "новото нормално", слоган, който влезе в словесния инструментариум на медии и експерти и се използва вместо мантра срещу общата резигнация.
Не може да е нормално предстоящото масово обедняване, здравните и икономически последствия за милиони по света и стотици хиляди българи, икономическата нестабилност, фалитите на малки фирми и големи компании, нарастващата безработица, отложените здравни проблеми на хронично болните, психо-соматичната пандемия, масовата невроза, паническите разстройства и пр.
Новото нормално не е нормално!


Вирусните инфекции от обичаен сезонен гост заплашват да се превърнат в постоянен спътник на страховете ни. Заживяхме в непрекъснато очакване на нов "затвор" и кошмарите ни са изпълнени с противоепидемични бункери, вглеждаме се тревожно във всеки човек без маска и още по-тревожно, ако носи маска. По време на епидемията нарасна броят на пациентите с психосоматични прояви, страхови и депресивни изживявания, домашното насилие и насилието над деца.


Ние сме в "новото ненормално", с локални и глобални прояви, което може да бъде наречено и "нов световен безпорядък" в памет на Цветан Тодоров, озаглавил така своите размисли за тревожните промени в света от последните десетилетия.


Ето аргументите за този безпорядък.


Промени се демократичният ред, защото по време на пандемията поддадоха всички демократични темели:


• Властта от народа беше суспендирана в полза на епидемичния контрол в борбата с вирусната епидемия;


• Свободата на личността беше прибрана в заповяданите граници на извънредната обстановка;


• Плурализмът беше карантиниран за няколко месеца.


Тези процеси бяха проявени с различна сила в различните държави - с по-сдържани послания там, където има активни и будни граждански общества, и с по-безкомпромисен наратив, където обществото се събужда единствено за да види какви са резултатите от парламентарните или президентските избори.


Някои казват, че военната дисциплина била единственият начин българите да бъдат накарани да спазват противоепидемичните мерки и затова карантината е неизбежна необходимост.


Не съм отричал нейната необходимост, но противоепидемичните мерки доказаха освен протективната си роля срещу вируса и агресивната си роля спрямо демокрацията.


Вирусът се оказа опасен за демокрацията, ако няма достатъчно обществени сили за съпротива


и се допусне наложената извънредна ситуация да бъде използвана за други цели и безсрочно?


В демократичния свят има предвидим порядък следващ основни принципи - суверен е народът и негова е цялата власт, законите и държавните институции бранят обществения интерес, свободата и интересите на личността, институциите - съдебна, законодателна, изпълнителна, религиозна - са независими от политическата власт. Същото касае и медийната независимост.


По време на карантината основните принципи на демокрацията бяха подчинени на вирусния геном.


Вирусът нахлу в демократичната клетка, използва я като съблекалня, за да се разголи, и докато се размножаваше сладострастно за наша сметка, разсъблече и нашите слабости, като демонстрира, че: в страховете си народът лесно може да се откаже от своя суверенитет; безропотно се подчинява на извънредни разпореждания, за които не е питан и не е участвал в тяхното обсъждане; плурализмът може да изглежда като добре нахранено коте прибрано в изолатор.


Епидемията показа колко тънка е границата на демокрацията с авторитаризма - колкото един вирус с големина 60-140 нанометра. Обществото разбра, че е достатъчен един вирус, за да разклати трите основни колони на либералната демокрация: власт на народа, свобода на личността и политическа независимост на институциите.


Строгите противоепидемични мерки имат важно значение за крайния изход от епидемията,


но те показаха също, че се стягаме само тогава, когато са застрашени нашето здраве или обема на нашия джоб, но мълчим, ако се отнасят с нас като с домашни животни. Всички отдадохме доброволно личната си свобода и правехме всичко, без значение доколко то е законно, защото все още ни липсват рефлексите на зряло демократично общество.


Спомняте ли си "Повелителят на мухите" от Уилям Голдинг?


А Константин Павлов:


Нашата съпротива? -
еротична игра!
(Боричкаме се сладострастно,
отдаваме се доброволно,
а стенем, че сме изнасилени.)


Вече сме в световен безпорядък, в който тепърва ще живеем.


Икономиките ще преживеят трудни години, народът все повече ще губи свободата си, без да е карантиниран, ще обеднява и озверява, за да не обеднеят и озвереят паразитиращите върху държавата хрантутници. За да не се сринат големите финансови корпорации, всички последствия ще бъдат адресирани към обикновените хора.


Личността ще отдаде допълнителна част от свободата си, защото ще остане в обсега на мобилните си устройства. Популизмът ще намери допълнителна легитимация от "науката", а последната


трябва да се разграничи от "научното" месианство, каквото се случи в разгара на пандемията


от COVID-19; наднационални организации като СЗО ще положат много усилия, за да върнат част от загубения си авторитет, но никога няма да си възстановят изцяло предишния; изтласканите в периферията на обществото ще намират все повече основания да недоволстват...


За либералната демокрация ще става все по-трудно да удържа темелите на своята легитимност, a светът ще стане още по-несигурно място.


За какво "нормално" става дума?!


Нормално е проглеждането на обществото за необходимостта от добре осигурена с кадри и апаратура здравна система.


Нормално е признанието за професионалното поведение на медицинското съсловие, стоящо на пътя на вирусната агресия.


Нормално е демократичното общество да има доверие в лечителите си.


Нормално е политиците да слушат съветите на медиците, за да не попадат в изолатора.


Нормално е в едно здраво общество да знаеш повече имена на лекари, отколкото на политици.


Нормално е, преди да построиш каквото и да е, да построиш болница за децата.


Нормално е в града, в който живееш и работиш, да дишаш чист въздух и да знаеш, че това е възможно.


Нормално е да прилагаш принципа primum non nocere в политиката, за да налагаш решения, които не вредят на общественото здраве.


Нормално е народът да гласува доверие на държавата си и тя да го оправдае.


Нормално е да осъзнаваш, че солидарното общество е по-силно от разединеното.


Нормално е в критична ситуация като една вирусна епидемия да разчиташ на себе си, да имаш ресурси да се справяш сам, а не с помощ отвън.


Ненормално е да държиш затворени училища и университети, полузатворени театри и концертни зали, а да отваряш стадиони и чалготеки.


Ненормално е управляващите да провеждат брифинги на тумби без маски, а да изискват от всички останали физическа дистанция.


Ненормално е в законодателната институция да не носят маски, а да упрекват гражданите за липса на отговорност и лекомислие.


Ненормално е, ако политиците все още не са разбрали, че с погроми върху здравната система няма национална сигурност.


Ненормално е да не разбираш, че добре организираната и подготвена здравна система, със собствено производство на медицинско оборудване и консумативи, е допълнителна гаранция за всяка биологична атака.


За всеки вече е пределно ясно, че един вирус може да направи революция, каквато човекът не може.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ковидистите всяват паника, по заръка от Москва.
  Това е истината!

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Огромна грешка беше създаването на Медицинския експертен съвет по коронавируса.
  Защото беше създаден от Правителството.
  Щеше да има смисъл ако беше създаден от Кризисния щаб за експертни консултации.

 3. 3 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 646 Весело

  "Текстът е наръчник с ясни отговори за вируса и ефектите от него."

  ако за Дневник туй е анализ на експерт с ясни отговори/ а за такъв е представен/, се страхувам да си помисля каква ли би била пубилцистичните упражнения на неекспертите на Дневник с не толкова ясни отговори...

  явно толкоз суета гарнирана от самомнение и амбиция е стояла дълбоко заровена в набезброй души, че трябваше да се пръкне един вирус за да избие в хлевоусти гейзери и фонтани из медии и социални медии...

  едно от малкото хубаво на пандемията е, че тази суета се облекчава и чеши, сравнително безболезнено, с медийно участие, и снимки в пресата... за щастие глупостта не е криминализирана, и всеки може да си я размята без нищо да рискува...

  Je suis дани кирилов
 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  В България 2020 година няма никаква епидемия.

  Епидемия в България е имало 1918-1919 - испанския грип.
  Това е било епидемия - умряли са около 80 000 човека от почти 5 000 000 тогава България.
  Това е ( 80 / 5 000 ) * 100 = 1.6% смърност

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Испански_грип
  България – 80 000 жертви.

  Ковида с неговите 200-300 умрели, и то повечето не умират ОТ ковид, а С ковид, не е никаква епидемия. 90% от почиалите не ОТ , а С вирус Ковид 19, са над 60 години и с инсулти, инфаркти ... . Те не умират от вирус, а са преносители на вируса ковид 19, както са сигурно вече 1-2 милина в България.

  Ковида е политика.
  Глобална световна политика, както и бизнес.
  Стопира се икономиката заради банален вирус, които не е нищо повече от грип. А защо се стопира икономиката е друг въпрос.

 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  НСИ най накрая след половин година пандемия успя да докара смъртност в България през 2020 по голяма от тази през 2019.
  Чак за юли месец стана това.
  Въпроса е дали не са подправили статистиката под натиска на СЗО за да има нещо да се хванат за тезата за "епидемия".

  Национален статистически институт
  Умирания в България по седмици

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 6. 6 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Виж докторе, и аз нямам доверие на лекарите. Съжалявам, погледни си колегите и ми кажи дали заслужават доверие. Изобщо съвременната медицина е в огромна грешка, защото се е хвърлила към лекуването на симптоми, а не към търсенето на причината за тях. И комерсиализацията, която в Германия или Холандия може би е донякъде овладяна, но в България из поликлиники и умбали е страшна работа ...

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 307 Весело

  primum non nocere

  Само не ми разправяйте доктори, че сте учили латински. Пък и да сте, тука латинският не важи. Ние не сме част от латинската култура - напиши ми го на старобългарски

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  "Не може да е нормално предстоящото масово обедняване, здравните и икономически последствия за милиони по света и стотици хиляди в българи, икономическата нестабилност, фалитите на малки фирми и големи компании, нарастващата безработица, отложените здравни проблеми на хронично болните, психо-соматичната пандемия, масовата невроза, паническите разстройства и пр."!  Добре е описал бъдещето...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Най-силната от трите части. И най-стряскщата. Който си отворил очите, отворил, другите пляскайте с ръце, докато ви отнемат последните свободи

  Колкото повече - толкова повече
 10. 10 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Начините за справяне с епидемиите са прости и отдавна известни практики. Тези мерки обаче се прилагат от правителствата, не от лекарите. Прилагането им с нищо не уврежда демокрацията, а всичките пожелания за здравната система и отношението на властите ( и повече населението), макар и важни нямат голямо значение в случая. Най-голямо занчение има доверието на хората в тези, които ги управляват, не от доверието в лекарите - нещо което у нас липсва. А тук точно лекари авторитетно говориха и още говорят безумия и идиотщини и са отговорни за влошаващата се ситуация.
  Вече съм напълно убеден че по въпросите за вирусите не трябва да се вярва на лекарите, а на биолозите. Впрочем и повечето големи открития в медицината не са дело на лекари. Направени са от биолози.

 11. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Достатъчен е един поглед върху маниерната му позьорска снимка, за да стане ясно що за нищожен, самовлюбен, суетен и тщеславен индивид е Костов; какви мизерни лични сметки и интереси "вдъхновяват" кухите му графомански тиради. Не го огря участието в НОЩ и сега сигурно се точи за политиката и министерско кресло.
  Жалка история.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Каква е ползата от карантините, блокадите и прочие тъпоумия ясно се вижда от данните за заразените (разболелите са по-малко). Последните 4 месеца тъпо но упорито сме в диапазона 5% плюс минус 3 от направените проби. Няма и 5 дни с отклонение. Толкова бяха по време на блокадите, терора и т.н. Толкова са и сега. Броя на настанени в интензивни отделения все си седи около 30. Без значение колко са откритите заболели.
  Това ясно показва, че с карантини, блокади, арести, глоби и т.н. и без тях броя на текущо заразените (или поне тези които могат да заразяват) не се променя.
  И ако обичате престанете с това умрели ОТ ковид 19. Не случайно официалния термин е умрели С ковид. Разликата е от земята до небето.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":
  Когато говорим за обща смъртност трябва да се има предвид, че мерките срещу епидемията намаляват смъртността от други причини, а не я увеличават. Това е доказан факт. По време на икономически кризи например общата смъртност е по-малка. Смъртността се увеличава от нелекувани заболявания, но това става по-късно.

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  От самото начало беше ясно, че болестта е далеч от нилска треска, ебола и прочие страхотии с които се плашат хората по света. Нито по смъртност нито по заразяемост. За това и епидемията си си върлува, за това и моргите не се препълват.
  Целта на блокадите беше да се тества и психически подготви материала за налагане на диктатура. Къде толерастка, къде обикновено бандитска като у нас. Не случайно 2 страни в Европа не поеха по този път. В Беларус диктатурата си я има и без това. Полза за диктатора никаква. В Швеция навремето социалистите им не бяха като другите, явно сега и толерастите им (те управляват там) не са като хората.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#10] от "blagoj":

  По същество медицината е дял на биологията, който се занимава с болестите. А основите идват от биохимията, която пък е дял на химията.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#10] от "blagoj":По същество медицината е дял на биологията, който се занимава с болестите. А основите идват от биохимията, която пък е дял на химията.
  —цитат от коментар 15 на Цецо


  Да де, ама човек не е само химия и физика. Иначе щеше да е дърво. Има и още един елемент, който науката така и не е изучила и установила - кое е това нещо, което ни движи, дава ни разум и съзнание?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#15] от "Цецо":

  А законите в химията се обясняват от законите във физиката, законите от физиката се обясняват от законите в математиката. А законите от математиката се обясняват от философията.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#13] от "blagoj":

  "По време на икономически кризи например общата смъртност е по-малка."

  Това твърдение не се подкрепя от статистиката, нито от нашата, нито от някоя друга. През "Виденовата зима" броят на починалите скача от 100 хил. души на 117 хил. души, а през 1998 г. (деноминацията на "светлото бъдеще") праща в отвъдния свят 129 хил. души. Освен рязкото увеличаване смъртността (от 13 промила на 20 промила), спада и раждаемостта (от 84 хил. на 67 хил.).
  Сега, под "мъдрото" управление на Партията (ГЕРБ) смъртността е отново висока (108 хил. души годишно), а раждаемостта е по-ниска и от "Виденовата зима", 64 хил. новородени.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#15] от "Цецо":

  "По същество медицината е дял на биологията, който се занимава с болестите. А основите идват от биохимията, която пък е дял на химията."

  По същество, медицината продължава да е изкуство доколкото биологията (биохимия, биофизика, генетика) мълчат като гъзове за причините за смъртта, лудостта и любовта.
  Нещо повече, "върховите достижения" на биологията (получени Нобелови награди) сега се отчитат с негативен ефект върху здравето (на хората и екосистемите) - антибиотична резистетност; кортикостероидно лечение (и подмладяване) провокиращо онкологични заболявания; стероидно засилване на мускулите, водещо до инфаркти; истерии с допинг, "силикон", ботокх до "биохрани" или "екологично чисти" (от биология и химия) храни.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#17] от "k.bradshaw":

  "А законите в химията се обясняват от законите във физиката, законите от физиката се обясняват от законите в математиката"

  М-да, химичната активност (електроотрицателност по Полинг) се обяснява с постулата на Паули и принципа на неопределеност на Хайзенберг. А математическият израз на постулата е функция на Дирихле - тука има; тука няма (единични електрони в най-външен електронен слой). И затова повечето химични вещества са с променлива валетност.

 21. 21 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Дневник, може ли да ни освободите от логореята на този побъркан нарцис?

 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Достатъчен е един поглед върху маниерната му позьорска снимка, за да стане ясно що за нищожен, самовлюбен, суетен и тщеславен индивид е Костов; какви мизерни лични сметки и интереси "вдъхновяват" кухите му графомански тиради. Не го огря участието в НОЩ и сега сигурно се точи за политиката и министерско кресло. Жалка история.
  —цитат от коментар 11 на princess_x


  Напълно одобрявам коментара Ви.

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Начините за справяне с епидемиите са прости и отдавна известни практики.
  —цитат от коментар 10 на blagoj


  "Седи дома - чети "Шок" !

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  А иначе Правителството НЕ НИ ПАЗИ НИКАК!

  ОСТАВКА!


  Я виж заводите , примерно в Севлиево!

  Идеал Стандард-Видима , имат 3 големи завода , с няколко хиляди работници на три смени , Хамбергер са на смени , Никипласт са на сменир АББ и ЕМКО-и те , СИВИ- и те , Паралел май са само на една смяна.

  ЗА ВСИЧКИ ЗАВОДИ СЕ ПРЕВОЗВАТ ХОРА С АВТОБУСИ от Ловеч , Троян , Дряново, Търново , Габрово.
  Мнозина от работещите си живеят и в Севлиево , някои на квартира , съотношението е примерно 60% пътуващи на работа от самото Севлиево и 40% от други градове.

  Хората ходят насам-натам из града , в магазини и къде ли не , в заводите са в местата за почивка заедно , в местата за хранене , в местата за пушене и кафе , в баните и тоалетните .
  В автобусите са си заедно .
  Всеки ден , в цяла България , смените за АЕЦ , за Марица Изток, за Видима-Идеал Стандарт , за Девня , за строежите , за заводите покрай ПЛовдив , за Севлиево - са десетки хиляди хора!

  Нещо мерки , а ?
  Що не спрем местата за зараза?
  Що още работи Марица Изток, що работи АЕЦът, що работят заводите на Домузчиев?

  В МОМЕНТА ОТИВАТ АВТОБУСИТЕ СЪС СМЯНАТА ИЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и хората са наблъскани и наблъскани ще прекарат 8 часа, като няма как да са с маски и след това пак ще са на автобусите .

  И въпросът е , а що не затваряме заводите и не ни пука , а се шашкаме за Заразената Лъжица , за дискотеките, за мачовете и за пейките в градинките ?

  Строежите си работят ИЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и не са спирали ..
  Хората са не на 2 метра , а на 20 сантиметра един от друг .. ето как е там..
  ----------------------
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/s-koronavirus-e-rabotnik-postradal-v-tunel-zheleznica-2231029

  Един от работниците, затрупани в тунел "Железница", е с коронавирус ..
  ----------------------

  И някой да направи тестове?
  Да спря проекта??
  Заводите на Домузчиеви , мините за златото на канадците, строежите на ДжиПиГруп и Шиши !

  Те не спират, там се тълпят хора с автобуси от цялата околност, след 8 часа един до друг хората тръгват из магазини, улици, градове и села ..

  Могат ли да разнесат зараза? Могат и разнасят!
  А какво стана с църквите?

  Нали вътре имаше масова зараза, нали нейде там - в църковний полумрак - се спотайваше хладната Заразена Лъжица?

  Нема ли да ги затваряме ковидно ??

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Нормално е демократичното общество да има доверие в лечителите си.
  —цитат от коментар 0 на др Костов


  Негатив

  Трета по брой причина за смърт в САЩ са дохторски грешки.
  https://www.cnbc.com/2018/02/22/medical-errors-third-leading-cause-of-death-in-america.html

  Доста повече от мега якия турбовирус дето много го рекламират. Прочее и от неговите бройки сигурно в голяма част са помогнали и дохторите.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  В България всичко ненормално за останалия свят, се смята за нормално.

 27. 27 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Достатъчен е един поглед върху маниерната му позьорска снимка, за да стане ясно що за нищожен, самовлюбен, суетен и тщеславен индивид е Костов; какви мизерни лични сметки и интереси "вдъхновяват" кухите му графомански тиради. Не го огря участието в НОЩ и сега сигурно се точи за политиката и министерско кресло. Жалка история.
  —цитат от коментар 11 на princess_x


  Костов и Мангъров са от сектата на "Безобидните грипчовци". Псевдоексперти, които са не по-малко опасни за здравето на хората, отколкото китайския вирус.

  Пазете се от доносника vesolr
 28. 28 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Карантината не е заплаха за демокрацията! Както не са заплаха правилата за движение по пътищата и купищата други законови уредби.

 29. 29 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Д-р Костов изисква по-високо уважение към своето лекарско съсловие. Но дори и в тази уж популярна своя статия (част 3), той не дава отговор на въпроса "Дали КОВИД-19 е по-опасен от сезонния грип?"

  По-голямата част от населението дава отрицателен отговор на този въпрос, а споменатият авторитет предпочита да глаголства по други теми, които все се въртят около това колко важна е неговата колегия.

  Причината за споменатия отрицателен отговор на мнозинството е много проста:
  Всеки знае от личен опит, че сезонния грип е не помалко заразен от КОВИД-19, и също като него е не по-малко опасен за хората с тежки хронични заболявания. Някакви антигрипни лекарства има, но те по дефиниция са ефективни само в първия ден на заразяването и хората рядко ги ползват, а залагат на принципа "седем дни - с лекарства, една седмица - без лекарства". Така наречените антигрипни ваксини също рядко се използват, тъй като грипният вирус всяка година е различен и това прави ваксините неефективни. Така че, уязвимостта на населението към сезонния грип не е по-малка от тази към КОВИД-19. Тогава е съвсем естествено хората да поставят фамозния коронавирус в същия кюп, където е и сезенния грип.

  А такива като д-р Костов имат правото да придават важност на своята колегия толково, колкото намерят за добре.

 30. 30 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Защо коментарите са само 29? И аз като един друг форумец имам впечатление, че в България повечето хора са компентентни вирусолози, инфекционисти, имунолози, пулмолози и интернисти.
  Иначе поздравления за статиите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK