"Нескопосан опит за разграничаване на Борисов от Доган и Пеевски"

"Нескопосан опит за разграничаване на Борисов от Доган и Пеевски"

© Николай Дойчинов"Дневник" събра реакции от БНР и и"Фейсбук" за предлаганите от премиера рокади в кабинета.


проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР, по БНР:


Не мисля, че с оставката на Младен Маринов ще има промяна в МВР, защото ръководителят на сектор "Сигурност" остава същият, това е премиерът. Наследникът е бил кандидат за всички места, заемани от досегашния - и за главен секретар, и за министър, и за служебен министър. То е резервно кадрово решение. Няма какво ново да очакваме, ще изпълнява това, което му се нарежда.
Интересите на г-н Пеевски към системата за сигурност не са скрити за никого Тази кандидатура на бившия министър не беше толкова свързана с г-н Пеевски, а с други кръгове, с част от които, доколкото съм запознат, е свързан и сегашният министър. Става въпрос за масонската ложа в Пловдив. С нея се свързва името и на бившия главен прокурор,, и на сегашния главен прокурор. Това е не по-малко опасно, защото сме коментирали, че тази ложа е свързана с една от значимите ложи в Турция и с една от руските, за които се твърди, че са свързани с техните специални служби.


Божидар Божанов, ИТ специалист:


2032 г. - Кирил Ананиев става министър на спорта и му остава единствено Външно, за да е бил министър на всичко.


След като на практика имаме министър на туризма и киберсигурността, предлагам да се обособи и Министерство на спорта и изкуствения интелект, Министерство на енергетиката и електронното управление и Министерство на културата и иновациите.


проф. Велислав Минеков, скулптор, по БНР:


Тази вечер ще има мощен отговор на всичко, което се случи само за няколко часа. Тази шахматна проява на правителството, където се преместват пешки от една на друга страна, е абсолютно незначима. Всъщност те са в състояние на самоотбрана и това е лебедовата песен на тези нещастни люде. Тук имате изключително много цинизъм, примесен със страх. Търсят се министри по една стара поговорка - "Со кротце, со благо", съжалявам за тези хора, които са се съгласили да изпълнят временно роля, която не им е типична.


Николай Христов, адвокат:


Тия сменени министри все едно Дани Кирилов ги е джуркал.


Ремонтът на правителството бил като ремонта на "Графа"...


Любомир Аламанов, комуникационен експерт:


Основният въпрос е: Ама сериозно ли някой си мисли, че точно тези промени ще успокоят протестиращите?


Като цяло новият кабинет Борисов, версия 3.2, е със заместници на Орешарски. Което е смешно на толкова много нива...Това ли е базата с кадри на ГЕРБ - заместниците на Орешарски?


Но се радвам, наистина се радвам, Дани Кирилов остава. Явно действията му и поведението му му носят доверие.


Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение":


Нескопосан опит за разграничаване на Борисов от Доган и Пеевски, при положение че всички сме напълно наясно, че самият премиер е лицето за контакт с олигархията. Другите са само бушони, които биват подменяни, когато ПР ситуацията налага.


Никаква промяна при раздаване на порции и пълнене на чекмеджета не може да се очаква, а какво по-солидно доказателство за това от новия министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той е председател на надзорния съвет на Банката за развитие. Тази, която щедро финансира предприятия и на Пеевски, и на Вълка, и на други клиентелисти. И вместо да влезе в ролята си да подпомага малки и средни предприятия, дава 75 млн на колекторска фирма за лоши кредити и 140 млн за акции на ПИБ на двойна цена.


Така разбира икономиката премиерът. Обслужване на кукловодите днес, утре, завинаги. Този модел не може да роди просперитет. Вреден е и му е дошло времето.


проф. Светослав Ставрев, бивш зам.-председател на КНСБ, по БНР:


Бойко Борисов се оказа трудно заменим връх на корупционната администрация, която представлява инклузивния механизъм на реалната, скрита от погледа на хората власт. Сега се търси междинен вариант, за да се отпусне напрежението. Никой няма намерение да сменя властта, идват много милиарди от Европа. Тези, които са ги харчили досега, няма да позволят на други да ги харчат.


Новият кабинет ще бъде направен от същите "готвачи", които в момента са на власт. Нищо не може да се очаква да дойде от камуфлажните партийки. Сегашните са безнадеждни.


доц. Петър Чолаков, БАН, по БНР:


Докато архитектът е същият, не можем да очакваме дълбоки промени. Защо например министър Данаил Кирилов, чиято оставка искат протестиращите, не е сменен. Изключително трагикомично е човек, на когото министър-председателят забранява да пише статуси във фейсбук, да остава начело на правосъдната система и на правосъдната система в България.


Новата фигура, която ще оглави Министерството на икономиката, Лъчезар Борисов, досегашен зам.-министър на икономиката, е същият, който е отговорен за кредита, който Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала на колекторска фирма и който скандален кредит предизвика оставката на ръководството на ББР.


Да не се окаже, че заменяме едни скандални фигури с други скандални фигури Мълчи се упорито по темата с оставката на главния прокурор. Правосъдният министър може да стартира процедура за оставка на главния прокурор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK