"Марица изток" - комплекс за чиста енергия и мотор за възраждане на икономиката

Потенциалът е за много милиарди частни инвестиции, наред с помощта за въглищен район.

© Цветелина Белутова, ка

Потенциалът е за много милиарди частни инвестиции, наред с помощта за въглищен район.



Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът за него е новината, че КНСБ предлага върху старите мини в комплекса "Марица изток" да бъдат изградени индустриални соларни паркове, в които работниците да имат дялово участие.


Поздравления за синдикатите (или поне КНСБ), че подкрепят инициативата за превръщането на "Марица изток" в комплекс за чиста индустрия. Това е пътят за съхраняването на максимален брой работни места в дългосрочен план, при това без субсидии в мръсни централи. И е от малкото смислени начини за инвестиция на еврофондове, като целта трябва да бъде цялостно модернизиране на най-мръсния регион в България. Поздравления и за Юлиан Попов, че лансира идеята още преди години.


Правителството забави с две години включването на страната в Европейската платформа за въглищни региони в преход. Тя не изисква ангажимент за затваряне на каквото и да било, но дава достъп до подкрепа, идеи и партньорства, както и за въздействие на европейските политики.




Изпуснахме всички тези възможности. Властта постоянно лъже,


че чрез механизми за капацитет, дерогация (временно неприлагане на ангажименти за еконорми за ТЕЦ на въглища), отлагания може да гарантира безпроблемната работа на държавната "Марица изток 2". Сега и със студен резерв.


Това напомня на американския кандидат за президент от 1968 г. Джордж Уолъс, който след като сегрегацията вече беше в миналото, спечели изборите в пет южни щата с фразата "Сегрегация днес, сегрегация утре, сегрегация завинаги". Така и Борисов и Теменужка Петкова сега повтарят "Дерогация днес, дерогация утре, дерогация завинаги". Обречена, губеща и тровеща хората кауза от 20-и век.


Възможностите около Раднево и Гълъбово са наистина необятни, защото имаме огромна земя, която няма как да бъде използвана за земеделие, готова инфраструктура, включително за пренос на електроенергия, а Истанбул, София и пристанище Александропулис са практически на еднакво разстояние. При това с магистрала Марица и жп възела Димитровград, намиращи се съвсем наблизо. Така че не само, че


могат да се изградят хиляди мегавати все по-евтини соларни мощности,


но и всякакви други производства. Така хем могат да се запазят работни места, хем и здравето на хората. При това без схеми като със студения резерв.


Държавният ТЕЦ натрупа 1 милиард дългове, "Брикел" на Ковачки трябваше да бъде затворена отдавна
(сега се опитва да гори и боклуци), а въздухът е по-мръсен, от където и да било другаде. Всички ние плащаме сметката за това. Преди година бе изчислено, че ако плащаме заплати на работещите в държавните ТЕЦ и мини, пак ще ни излезе по-евтино като данъкоплатци, отколкото ако поддържаме губещите производства. Всички други държави са много по-напреднали от нас.


Ако говорим за мотор пред възраждането на българската икономика, "Марица изток" може да бъде такъв. Потенциалът е за много милиарди частни инвестиции, наред с помощта за въглищен район. Ако ги използваме ефективно, това може да бъде новата ни гордост.


Защо не нашата Силициева долина,


в която да се родят българските бизнес шампиони, а и да работят водещите световни компании. Имаме хората, имаме терените, имаме инфраструктурата. Нямаме правителство, което да мисли поне няколко хода напред. А власт, която усвоява, краде и убива бъдещето на държавата.


Преди години един бивш премиер и още по-бивш държавен глава каза, че трябва да си сменим чипа. Много беше прав. На първо място трябва да сменим чипа на управление. После всичко ще се подреди. Можем, ще го направим!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  Само ако ГЕРБ не я ползват за корупционните си схеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Ако всичко е честно и редовно и няма държавна ТЕЦ ,а солари , от къде ще крадат , соларите не изискват почти никакви разходи ,работници и поддръжка .

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3324 Любопитно

  Впрочем, същото или близо до същото трябва да се мисли за т.нар. АЕЦ Белене.

 4. 4 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Само ако ГЕРБ не я ползват за корупционните си схеми.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, глупости пълни ..

  Кой голям консуматор е покрай терена на Марица-Изток?

  Раднево, Симеоновград, Гълъбово, Тополовград?, Чирпан ? Елхово?

  И до тях им правим мощност фотоволтаици? Или ще пращаме енергия към София, Пловдив .. с 12% загуби по мрежата при преноса?
  Или наблизо има ПАВЕЦ?

  Кфа е, чудноватата ви идея?

 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "Поздравления за синдикатите (или поне КНСБ), че подкрепят инициативата за превръщането на "Марица изток" в комплекс за чиста индустрия. Това е пътят за съхраняването на максимален брой работни места"
  Синдикатите и Пеевски са един отбор-ТЪРТЕИ, дебелеещи от държавна хранилка.

 6. 6 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Нашата силициева долина"
  За съжаление хората, които можеха да я направят създават силициеви долини в чужбина. За България остана силиконовата долина (около Димитровград броя на хората с имплантиран силикон е голям). При създадените партийно ръководени обществено-икономически отношения никога няма да има какъвто и да е икономически прогрес. Прогреса се прави с наука, знаещи хора, иновативни технологии, хъс и мисъл. ГЕРБ убиха всичко това, местните велможи като видят някой читав бизнес с помощта на администрацията го заграбват (емблематичен пример е "осемте джуджета".
  А българските бизнес шампиони (дали братя Бобокови са бизнес шампиони или обикновени разбойници заравящи боклук) сме оставили да преценяват някакви неграмотни боклуци (мариновци, гешефтаровци и всякаква друга подобна сволач). Това никога няма да доведе България до благоденствие и развитие на икономически клъстери и зони.
  п.п. извинявам се за класификациите употребени по адрес на управляващата хунта, но ми е трудно с нормални думи да опиша хора, загубили човешките ценности и превърнали се в пионки на лакоми олигарси.

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Кой голям консуматор е покрай терена на Марица-Изток?

  Раднево, Симеоновград, Гълъбово, Тополовград?, Чирпан ? Елхово?
  —цитат от коментар 4 на simChо


  :-) Да не искаш АЕЦ или ТЕЦ в центъра ба София ??? :-) МИСЛЕТЕ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  няма такова нещо дето не изисква подръжка и не се амортизира, но сигурно е по-трудно да стоиш на входа и на изхода :)
  Уверен съм, че българският елит ще намери начин.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 9. 9 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Вместо да ни трови Ковачки,горящ боклуците на Баце в Брикетна фабрика, Гълъбово.

 10. 10 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  С подкрепа. Хубави хора, нищо че бързо се палят :-))

 11. 11 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Приказката е хубава, но не дава отговор на въпроса, като затворим мощностите, не построим нов АЕЦ, дойде зима като далечната 2016-2017 г. бихме ли платили цената да останем без ток? Защото вносът на ток първо е скъпо удоволствие и второ при тежки климатични условия първо се осигурява вътрешната консумация, а за износ, ако остане. Ще се радвам някой да ми отговори на този въпрос.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4341 Неутрално

  До коментар [#4] от "simChо":

  Глупости, няма по-подходящо място за индустриален соларен парк от този район.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4341 Весело

  До коментар [#11] от "uchuden":

  Колко инсталирани мощности имаме? Какво потребление имаме? Потърсете отговорите на тези два въпроса, и сами ще си отговорите на "като затворим мощностите, не построим нов АЕЦ, дойде зима като далечната 2016-2017 г. бихме ли платили цената да останем без ток"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 933 Неутрално

  ""Марица изток 2" може да бъде мотор за възраждане на икономиката"

  Силно се съмнявам.
  първо: С тая "зелена" политика, която се лее откъм Европа напоследък, този наш динозавър ще бъде по-скоро "трън в обущека".
  второ: Всяко държавно предприятие е предпоствка и изкушение за лоши стопански практики като напримар корупция, източване, натоварване със социални задачи, кофликт на интереси и пр.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Защо дебатът да не бъде с колко процента ще ни паднат мощностите, като затворим комплекса, и искаме ли да развиваме икономика или Слънчака ще бъде най-големият консуматор на ел. енергия през лятото?

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  вносът на ток първо е скъпо удоволствие и второ при тежки климатични условия .
  —цитат от коментар 11 на uchuden


  А производството му с ДОБАВЕНИ КОРУПЦИОННИ - за

  БЪЛГАРО-РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ НАДБАВКИ

  да не би да е евтино удоволствие

  Тъкмо напротив

  Уж за производство на ток ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗТОЧВАТ

  в посока РУСИЯ и БЪЛГАРО-РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

 17. 17 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 108 Неутрално

  ТЕЦ-2 е много зле. На изкуствено дишане е. Вервайте ми.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Защото вносът на ток първо е скъпо удоволствие.
  —цитат от коментар 11 на uchuden


  Точно обратното е
  Вносът на ток е ЕВТИНО удоволствие
  Защото купувачът ИЗБИРА НАЙ-ЕВТИНАТА от предлаганите цени
  И НЕ Е ОБВЪРЗАН с ИЗТОЧВАЩИТЕ ГО КЛЕПТАЦИ от
  БЪЛГАРО-РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

  Ако не беше евтино удоволствие
  БОГАТИ ДЪРЖАВИ като АВСТРИЯ
  щяха да са покрити с РУСКИ АЕЦ

  Вместо това ГРЕЙНАЛАТА КАТО КОЛЕДНА ЕЛХА ВИЕНА

  НЯМА ПУКНАТА АЕЦ

  Да не говорим пък за РУСКА АЕЦ

 19. 19 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А как това се вписва в "Зелена Европа"?
  Или отново се надяваме, Европа да си затвори очите?
  Силно се надявам, че и там вече са разбрали, с каква нагла, безпардонна и алчна мафия си имат работа.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Кошмар е тази картина и вместо това имаме хора, които ни пробутват ( за съжаление успешно) руски проекти, които не виждат разумен край, вместо това ни струват милиарди, до тук за нищо и кой знае какво в бъдеще.
  Вижте само, как турската централа, дето Росатом я строи, като старта е в 2010 и до днес нищо на лице. Само дето турците са по умни от нас, разходите и парите са за сметка на Росатом, докато ние плащаме като попове за нереализираните проекти, но за сметка на това по двойно по-високи от пазарните цени.

 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 865 Любопитно

  На площа на Мариците си става екстра соларен парк с огромен капацитет, наистина. Това е едно от местата с най-голямо слънцегреене в годината, което означава максимални добиви на еленергия. Добитата енергия се трансформира в удобна за пренос по мрежи ВН и оттам към консуматорите. Само че от тези централи не може да се краде, няма как, нито какво. Има минимален брой обслужващ персонал и това е, демек - Ковачки и & увисват. Та ей това е причината, поради която България ще продължава да стои в глух коловоз още дълги години или поне докато не бутнем Тиквоча от властта...

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Някои финансови групировки се опитват да заметат под килима рекултивирането на хиляди хектари българска земя. Искат да я покрият с железария на соларни паркове, които дават енергия по 3 часа на денонощие(ако е слунчево).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  И 1000 пъти да ги преповторите глупостите на Юлиан Попов (филологът, който работи като лобист на ВЕИ в Лондон) те ще си останат фантасмагории. Това, че Влади или КНСБ ги припяват безкритично означава, че или са тотални лаици или и на тях им е платено да ги бръщолевят тия врели некипели.
  България има инталирани 1065МВт соларни мощности - в момента е пика на сутрешното дневно потребление а те работят на 15% от капацитета си, по време на вечерния пик 20-21ч нещата ще са още по-зле; зимно време, когато България най-много се нуждае от електроенергия соларите не ги търси за нищо - Януари по пладне ако дадат 200Мвт - пак е добре, а в дългите зимни нощи произвеждат едната кръгла НУЛА!!!
  Заместването на 1600МВт базова мощност от ТЕЦ работещ с родна суровина с полета от панели дето ще пускат по малко ток лятно време през деня са сладки приказки малки деца.

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1959 Любопитно

  Некои съображения:
  1. В момента имаме инсталирана мощност 12 ООО Мвт, като върховото потребление през зимата е около 6 000 Мвт. През лятото спада до под 4 000 Мвт.
  2. Инсталираната мощност на ТЕЦ"Варна" е 1260 Мвт, а на ТЕЦ"Марица - Изток"-2 е 1630 Мвт. За две години ТЕЦ"Варна" премина изцяло на газ, като емисиите се съкратиха с над 50% и няма вредни отпадъци от въглища. Какво пречи на ТЕЦ"Марица-Изток"-2 също да мине на газ?
  3. Базовата мощност на АЕЦ"Козлодуй" от 2 000 Мвт е с гарантиран живот до 2047 г за 5-ти блок и 2048 г. за 6-ти блок. Защо трябва да строим нова базова мощност? За да пълним гушките на определени хора?
  4.В момента тока се търгува около 4 евроцента за киловат, затова България не може да изнася скъпия си ток. Какво ще правим с АЕЦ"Белене" и себестойност на тока над 10 евроцента за киловат?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 25. 25 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#6] от "Uprsport":

  Поздравления за точния коментар и най-вече за -
  "При създадените партийно ръководени обществено-икономически отношения никога няма да има какъвто и да е икономически прогрес. Прогреса се прави с наука, знаещи хора, иновативни технологии, хъс и мисъл. "
  И да добавя,че работата на политиците е да създават условия за развитие и да оставят свободно хората с визия да развиват идеите си. А не да ги рекетират.
  Няма българско правителство от прехода, при което да не се е проявявала тази порочна практика . Но от Беров насам и особено при сегашното политиците се превърнаха в рекетьори и нямат нищо общо с морал и достойнство. Средата е отровена.

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#4] от "simChо":Глупости, няма по-подходящо място за индустриален соларен парк от този район.
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Утрепало се е за соларен парк, баш там!

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  :-) Да не искаш АЕЦ или ТЕЦ в центъра ба София ??? :-) МИСЛЕТЕ !!!
  —цитат от коментар 7 на dark'star


  Принципно, ако отработената пара, вместо да отива в охладители , отоплява зимата жилища , то КПД на цялата система отива към 60% , което си е добре..

  За пръв път идеята я има реализирана преди два века - в 19 век!

  Но не, няма, разбира се, да има такова нещо в нашите градове ..

  Ще има огромно фотоволтаично поле - насред нищото - между Раднево и Гълъбово .. от там ще се лашка енергия насам-натам ..

  А загубите и системите за акумулиране и изравняване на системата, за времето, когато фотоволтаиците не работят (това е 50% от времето, нарича се Нощ!) , ще си влезнат в цената, кво толкова ...

 28. 28 Профил на strator38
  strator38
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Вече има пренос на прав ток, а не променлив с по малко загуби...
  После се преобразува...
  Всяка година идват нови разработки и има надежда за по зелена и чиста енергия

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Идеята е стара , има в нея хляб , но иска сериозни разчети за необходимостта й , разположението й и затова , че този регион е порядъчно отровен.......

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Супер-да се сложат соларки навсякъде.Има само един малък проблем-през нощта не произвеждат ток.При облачно и дъждовно време произведената електроенергия е по-малко.Как ще си светим вечер се пита в задачата?

 31. 31 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Щом се върви към затваряне на ТЕЦ-те в Маришкия басейн и заместването им с изграждане на нови мощности, тази идея за гига-ултра-хипер соларен парк с хиляди мегавата мощност на мястото на Мини Марица Изток заслужава внимание. Според мен заслужава да се разглежда като алтернатива на АЕЦ Белене (със забележка както следва). Трябва да е ясно, че тази идея за соларен парк по само себе си без заместващи мощности, когато няма слънце - особено зимата, когато потреблението в България е високо, не може да стане. Т.е. ще трябва да се инвестира и в газови централи, батерии, водород и други подобни технологии на бъдещото.

  И така, ще сме изпълнили европейския зелен план и ще сме модерна технологична държава.

  Само някой трябва да обясни и на хората, че сметките им за ток ще поскъпнат, поне 2 пъти, все пак тези инвестиции, без значение дали е зелен план или АЕЦ Белене, трябва да се връщат.

  Ако все още не е ясно защо ще поскъпне, ето нагледно:

  - Сега принципно единица ток се произвежда от ЕДНА надеждна базова мощност, например ТЕЦ. Когато има нужда от ток, ТЕЦ-ът гори въглища, произвежда се ток.

  - При зелената енергия, принципно единица ток се произвежда от ДВЕ мощности - от съответната зелена мощност, например соларен панел, когато има слънце. Когато няма слънце, но има нужда от производство на ток, се задейства втората заместваща/компенсираща мощност, примерно газова централа или батерия, и тя произвежда нужния ток.

  За АЕЦ Белене сметките са, че токът му е ще е поне 3 пъти по-скъп от на АЕЦ Козлодуй (в момента най-евтин производител).

  Така че гответе се за поскъпване на тока. Аз вече съм го приел за неизбежно.

 32. 32 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 865 Любопитно

  Супер-да се сложат соларки навсякъде.Има само един малък проблем-през нощта не произвеждат ток.При облачно и дъждовно време произведената електроенергия е по-малко.Как ще си светим вечер се пита в задачата?
  —цитат от коментар 30 на Мусаши


  Еми как, нали си имаме и "нормални" централи? Никой не е тръгнал да ги спира всичките. Но с тази консумация, която имаме в момента в България (около 6-7 Гигавата) при инсталирани 12 ГВ си е безумие да строим Белене, щото обосновката за нея определено не е икономическа, а политическа...

 33. 33 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  В общи линии правилни разсъждения. Имам само два коментара:

  1) След като ТЕЦ "Варна" е преминала изцяло на газ и при горене на газ се отделят по-малко въглеродни емисии от горене на маришки лигнити, т.е. по-нисък разход за закупуване на емисии спрямо Маришките ТЕЦ-ве, защо ТЕЦ "Варна" не работи и не продава ток на свободния пазар, а чака само на студен резерв?

  2) В ТЕЦ Марица Изток 2, проектите по газифициране ги почнаха преди години, мисля че вече всички блокове са газифицирани - да вярно, с цел разпалване на котлите, не за постоянно горене на газ, но въпреки това може да стане и за постоянно горене.
  Та този ТЕЦ продължава да използва въглища.

  Отговорът и на двата въпроса е, тези централи не са с комбиниран цикъл производство, а обикновени кондензационни тецове с ниска ефективност - трийсет и нещо %, а комбинираният цикъл вече гони 60%. Цената на тока, ако се произведе с газ, ще е значително по-висока от тази на въглища, въпреки че ще плати по-малко за СО2 емисии.

 34. 34 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Отличен коментар. Бих допълнил, че АЕЦ "Козлодуй" желаят да строят 7 блок - с тяхно финансово участие, специалисти и останала от 1-4 блок инфраструктура за пренасяне на 1760МВт енергия. Просто Козлодуй ще загине без АЕЦ. Искат да вземат закупеният вече за "Белене" реактор, а вторият вероятно да продадат. Това е достатъчно за базова мощност у нас плюс преустройство на някои ТЕЦ в паро-газови с тригенерация.

 35. 35 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Важното е в Москва да са доволни, а ако икономиката ни пострада, това е бонус за каузата на освободителите ни от Европейско робство :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 36. 36 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Ами защо след като всичко е толкова розово, частният бизнес, примерно в лицето на г-н Прокопиев не купят този прекрасен актив и не направят от него райска градина. Без никакви ангажименти от държавата.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#32:"geordgeo"][/quote]

  И от какъв зор реши да ме убеждаваш,че няма нужда да се строи АЕЦ-Белене?По тази тема съм писал десетки коментари и всички са против строежът на АЕЦ-Белене.
  Даже няма нужда от никакви нови мощности при бързо намаляващо население и възможности за енергийна ефективност.

 38. 38 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  На газ разбира се, че е с по-високо КПД и по-чисто, обаче има едно лошо нещо: газът е руски.
  Докато въглищата, макар и нискокалоричен лигнит, са си наши родни и си ги копаем от родна земя.
  Фотоволтаиците пък са китайски... вярно, работят без пари, но първоначалната инвестиция облагодетелства братския китайски народ, който ни дарява освен с евтини стоки от АлиЕкспрес, и с разни други благини като вируси например.

 39. 39 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Фотоволтаиците пък са китайски... вярно, работят без пари, но първоначалната инвестиция облагодетелства братския китайски народ, който ни дарява освен с евтини стоки от АлиЕкспрес, и с разни други благини като вируси например.
  —цитат от коментар 38 на Камен


  И друг кусур има. Стандартният живот на фотоволтаиците е 20 години и след това трябва да се сменят с нови, а един ТЕЦ/АЕЦ със съответната поддръжка може да работи 60 години.
  Единственият ресурс на България са въглищата и няма да може да се ползват вече за сметка на вносен ресурс. Нямаме газ, нямаме уран, не произвеждаме фотоволтаици или вятърни турбини. Само едни пусти въглища имаме.

 40. 40 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 865 Любопитно

  До коментар [#39] от "wawa":

  "И друг кусур има. Стандартният живот на фотоволтаиците е 20 години и след това трябва да се сменят с нови, а един ТЕЦ/АЕЦ със съответната поддръжка може да работи 60 години."

  А този ТЕЦ или АЕЦ като поддръжка да не би да е без пари? Щото точно в поддържането на която и да е централа са многото пари за крадене, примери да искаш, особено за Козлодуй ако говорим - горивото му е (почти) без пари, нали, за утилизацията на отработеното да не говорим. А иначе навсякъде се тръби колко евтин бил тока, произведен от него, ти да видиш...

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Туй некакво Васюки, ама вместо с шахмат е с фототоци. Вместо необятните руски пазари имаме необятни турски пазари.

  За АЕЦ Белене сметките са, че токът му е ще е поне 3 пъти по-скъп от на АЕЦ Козлодуй
  —цитат от коментар 31 на wawa


  Туй беше по стария хесап с лихва по кредита 8,25%. Към 6,5 милярда се добавят още 3,5 лихви по време на строежа и финалните 10 се изплащат за 25г х 8,25% - обща крайна цена 24 милярда евро и годишна вноска 970 млн евро, което прави 6 центи капиталови разходи на квч.
  Международното положение обаче се смени и отдавна сме в ерата на отрицателните лихви. Китайците искат 2%. Ако вместо туй се вземе зеленосделски кредит лихвата може да е 1%. При 1% лихва оскъпяването при строежа е най - много 500 млн, имаме общо 7 мрд * 1% за 25 г = 8 мрд крайна цена. Прави по 320 млн годишна вноска, което оскъпява тока спрямо Козлодуй с 2 центи на квч.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Пари ще има за зелена енергия, но нашите некадърници не могат да направят нито план, нито нищо. Те чакат пари, за да ги окрадат.

 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#11] от "uchuden":

  Какъв е всъщност въпросът?
  Защо смятате,.че ще се остане без електричество?

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#41] от "dosetliv":

  Това което пишеш е по днешния хесап, А ПО УТРЕШНИЯ?
  ЕЦБ е направила оценка че в 2022г лихвите ще тръгнат нагоре, а ние дотогава няма и да сме почнали.

 45. 45 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 469 Весело

  А не ви ли прилича моделът на профсъзите на МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.
  И там всичко беше в името на народът, в името на работниците.
  А накрая какво се оказа?
  Синдикатите фалираха вече ПФ, щото да лаеш е едно, а да управляваш предприятия друго.

 46. 46 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#38] от "Камен":

  КОЙ КАЗА че гзът е руски?
  Да досега беше руски и затова цената му беше безбожно висока, но вече не е само руски и цената му върви все надолу надолу

 47. 47 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 284 Неутрално



  Само ако ГЕРБ не я ползват за корупционните си схеми.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, глупости пълни ..

  Кой голям консуматор е покрай терена на Марица-Изток?

  Раднево, Симеоновград, Гълъбово, Тополовград?, Чирпан ? Елхово?

  И до тях им правим мощност фотоволтаици? Или ще пращаме енергия към София, Пловдив .. с 12% загуби по мрежата при преноса?
  Или наблизо има ПАВЕЦ?

  Кфа е, чудноватата ви идея?

  —цитат от коментар 4 на simChо



  А енергията от тецовете сега, къде я пращаш? Абе откъде ви изравят такива бе, не мога да си обясня?

 48. 48 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#41] от "dosetliv":

  Един от апологетите на АЕЦ Белене, Валентин Николов каза че цената ще е 85 евро на мегаватчас. Сега, вероятно човека няма идея, че лихвите са отрицателни както казвате, но това е което съм чул от един от най-големите фенове на Белене

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Бъдещето е във ВЕИ мощностите

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Оставете енергетиката на енергетиците :-)
  = всякакви соларни либерасти сиги плещете по форумите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Замисляте ли се, като пушете? Глупостите на Юлиан Попов са бездънни! Какъв ток от фотоволтаици, ако през зимата ги покрие сня. Какъв ток и през нощта? Алтернатива на въглищата са атомни централи. Да не би да мислите че Германия ще закрива ТЕЦ. Няма, но спира въгледобива. Вносните въглища бил много по-евтини.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Бъдещето е във ВЕИ мощностите
  —цитат от коментар 49 на bat_plamen


  Абсолютно!

  Като ВЕИ ще са ТЕЦове на алтернативно гориво - биомаса и бали РДФ!
  В момента това е 2/3 от ВЕИ производството в Европа!

  ----------------
  Biomass as Renewable Energy Resource
  7.01.2020 г. - Biomass is a key renewable energy resource that includes plant and animal ... animals) or in their waste ...
  -------------
  A burning issue: biomass is the biggest source of renewable energy consumed in the UK=...
  -------------
  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.
  -----------------

  Гуми , алтернативни горива и биомаса- за унижените и оскърбените! Това е бъдещето!
  Вземи огин, запали ги, направи ги пепел!

  А те не дават на Ковачки да произвежда ВЕИ енергия ..

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Кмете, глупости пълни ..

  Кой голям консуматор е покрай терена на Марица-Изток?

  Раднево, Симеоновград, Гълъбово, Тополовград?, Чирпан ? Елхово?

  И до тях им правим мощност фотоволтаици? Или ще пращаме енергия към София, Пловдив .. с 12% загуби по мрежата при преноса?
  Или наблизо има ПАВЕЦ?

  Кфа е, чудноватата ви идея?

  —цитат от коментар 4 на simChо



  А енергията от тецовете сега, къде я пращаш? Абе откъде ви изравят такива бе, не мога да си обясня?
  —цитат от коментар 47 на pesho79

  Енергията от ТЕЦовете я пращам в София и Пловдив !!!

  От къде ви изравят такива мислители .. ??

  И знаеш ли защо?

  ЩОТО Е ПО-ИЗГОДНО да се построи ТЕЦ близо до бедните маришки лигнитни въглища, и енергията да се прехвърля с 12%-15% загуби и йонизация на въздуха, по жиците, отколкото да се товари на влакове и да се кара в София и Пловдив и там да се гори, та да спестим загубите по мрежата ..

  Тоест - СТРОЕЙКИ ТЕЦА ДО ВЪГЛИЩАТА СМЕ СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКА, КОЕ НИ Е ПО-ИЗГОДНО ..

  Цялата система, излиза в пъти по-евтина, ако мощностите са близко до въглищата ..

  НО ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ Е ВСЕ ЕДНО И ЩЕ НИ СТРУВА, ПОСТРОЯВАНЕТО ЕДНАКВО, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ФОТОВОЛТАИЧНОТО ГРАМАДАНСКО ПОЛЕ И БЛИЗО ДО ВЪГЛИЩА, ИЛИ НЕ Е ..
  Пък и за какво ни е грамаданско фотоволтаично поле на мястото на Марица Изток - може да има няколко по-малки край Бургас, София, Пловдив ..

  Или десетина още по-малки близко до регионалните възлови консуматори ..

  Тогава пестим и от далекопроводи, от трансформатори и подстанции, от стълбове - железно решетъчни , от бетон за фундаментите ..

  Та КАКВА Е ИДЕЯТА ДА ИМА ГРАМАДАНСКО ФОТОВОЛТАИЧНО ПОЛЕ, ТОЧНО НА МЯСТОТО НА МАРИЦА-ИЗТОК???



 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#53:"simChо"][/quote]

  Но като искате - стройте си фотоволтаици точно на мястото на Марица-Изток .. достатъчно тъпи сред народа има много ..

  Както същото бе казано, преди време и по повод АЕЦ-Белене .. живеем в свободна държава, който иска да строи енергийни мощности - да се запрята и да строи ..

 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Пари ще има за зелена енергия, но нашите некадърници не могат да направят нито план, нито нищо. Те чакат пари, за да ги окрадат.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  А когато някои започнат да произвеждат нисковъглеродно електричество - му пречат..
  Справка Ковачки!

 56. 56 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 865 Любопитно

  До коментар [#55] от "simChо":

  Айде стига си го давал за пример тоя комунист-вампир Ковачки. Той, барабар с един вагон такива като него са за трепане, а не за пример. Ма к'во да ти обяснява на теб човек, ти си си латерна...

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#55] от "simChо":Айде стига си го давал за пример тоя комунист-вампир Ковачки. Той, барабар с един вагон такива като него са за трепане, а не за пример. Ма к'во да ти обяснява на теб човек, ти си си латерна...
  —цитат от коментар 56 на geordgeo


  Ковачки е ярък пример, ама тъпите ви главици не могат и да го схванат ..

  Да припомним - в България почнахме да градим кръгова икономика и нулевовъглеродна икономика , първом в циментовите заводи ..
  В пещите беше спрян всичкият природен газ и всичко бе заменено с алтернативни горива - бали с РДФ, стари гуми, разни други неща ..

  Едва след като достигнахме Второ място в Европа, чрез усилията на циментопроизводителите, по намаляване на отпечатък - се пръкна и Ковачки с мераци за ВЕИ и нисковъглеродна енергия от биомаса и разни неща ..

  И май наистина трябва да спра да ви давам пример с Ковачки, щото и 200 пъти да ви повторя фактите - едва ли тъпите ви глави ще вдянат ..
  А примерът с Ковачки е показателен - кой каквото си пожелава - му се сбъдва ..

  Съвсем скоро ще има не един - а 200 Ковачки в села и градове и навред ще се стъкмява вЕИ енергия ..

  Да ви е честито!

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А енергията от тецовете сега, къде я пращаш? Абе откъде ви изравят такива бе, не мога да си обясня?
  —цитат от коментар 47 на pesho79

  Пращам я, енергията за София и Пловдив с далекопроводи .. със загуби от загряване на жиците 12% ...

  Та да повторим - СЕГА ТЕЦОВЕТЕ СА СИ ТАМ- МЕЖДУ РАДНЕВО И ГЪЛЪБОВО защото е много ПО ИЗГОДНО БЕДНИТЕ ЛИГНИТНИ ВЪГЛИЩА ДА СЕ ГОРЯТ НА МЯСТО..

  Тъпоумно би било, да качваме лигнита на влакове, и да го караме за София, та да сме били избегнали загубите по пренос!

  И ТЕЦовете съвсем разумно са построени в източно-маришкия басейн, та да са наблизо до въглищата ..

  А за бъдното грамданско фотоелектрично поле, ще е все едно , къде ще го простроим - ако е наблизо до въглищата няма никаква изгода .

  Защо да го строим, точно там, а не на друго място, някъде до големите консуматори, от където ще имаме по-малки загуби на пренос по жиците ..

  Защо да строим грамаданска фотоволтаична мощност, а не няколко по-малки?

  Защо не ги направим на различни места из България , та да има вероятност - ако на едното място има намалено слънчево греене на другото място слънцето да си е силно?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK