Сега Борисов е на път да "счупи" държавата

Митинг в подкрепа на правителството на Бойко Борисов пред парламента, докато се гласува оставката му през 2013 г. Днешните протести срещу Борисов, най-вече като морален патос, приличат силно на протестите от юни 2013 г.

© Юлия Лазарова

Митинг в подкрепа на правителството на Бойко Борисов пред парламента, докато се гласува оставката му през 2013 г. Днешните протести срещу Борисов, най-вече като морален патос, приличат силно на протестите от юни 2013 г.Въпреки някои видими различия, политическата 2020 година учудващо заприлича на 2013-а, изходът й обаче може да е далеч по-положителен за България.


Посред лято се намираме в епицентъра на дълбока политическа криза, предизвикана от масовите протести срещу "завладяната" от олигархични интереси държава. В шествията и хепънингите участват предимно интелигентни млади хора - студенти, със свободни професии, с дребен бизнес, без ясни политически пристрастия, а моторът са лидерите на радикалната либерална общност в София. Протестите искат оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и предсрочни избори, макар че редовните са само след девет месеца. Чуват се и гласове за рестарт на прехода.


В четвъртък Борисов, видял че през последните дни броят на участниците намалява,
се опита да финтира недоволните.


Той най-сетне обяви официално оставките на считаните за "министри на ДПС": на финансите Владимир Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов, както и на министъра на туризма Николина Ангелкова, силно мразена от бранша. Ден преди това главният прокурор Гешев демонстрира непукизъм и излезе в летен отпуск. Малка крачка в правилната посока е решението на Народното събрание по искане на БСП да бъде изслушан за дейността му, но това ще стане не по-рано от септември.


Недоволните отговориха на всички тези заблуждаващи маневри на властта с още по категорично искане за "Оставки!" и протести "до дупка". Всичко това се случва на фона на силното износване на десетгодишното управление на ГЕРБ, сериозните скандали за корупция и потъпкване на върховенството на закона, все по-често с активното съдействие на прокуратурата.


Ситуацията за ГЕРБ сега изглежда много по-тежка отпреди седем години, когато Борисов тактически подаде оставка, след като полицията използва насилие срещу участници във февруарските протести. Последваха предсрочни избори, провели се само два месеца по-рано от предвидената дата за редовните (това развитие


развенчава една от основните днешни "опорки" на ГЕРБ,


че предсрочни избори половин година преди редовните са безсмислени).


Първоначално зимните протести имаха ясен социален характер. Хората се надигнаха заради високите цени на тока и злоупотребите на монополите, на в крайна сметка недоволството се трансформира срещу управлението на ГЕРБ и за "смяна на системата". Най-голямата група участници бяха бедните и изпадащите от средната класа хора. Тогава партията на Борисов беше управлявала само четири години и за мнозина аполитични все още минаваше за по-добра алтернатива от исторически компрометираната БСП. Така ГЕРБ сравнително лесно взе най-много гласове на вота, въпреки че остана опозиция.


Днешните протести срещу Борисов, най-вече като морален патос, приличат силно на протестите от юни 2013 г. Тогава активните граждани се надигнаха срещу избора на депутата от ДПС, бизнесмен с разнородни интереси и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС - позиция, на която той престоя по-малко от 24 часа. Станали популярни като "#ДАНСwithme", протестите оредяха, но бързо еволюираха в едногодишна истерия срещу сламеното правителство на Орешарски, износвано от БСП и ДПС. Къде с гордост, къде с ирония или подчертано негативно участниците в тях бяха наричани "умните и красивите".


Тези протести бяха силно политизирани, с "антикомунистически" патос.


Днешните протестиращи, макар че като типажи наподобяват предшествениците си отпреди седем години, са далеч от двуполюсното мислене по оста "антикомунизъм - комунизъм". Това не пречи на "старите влъхви" на прехода да ги обвиняват, че с действията си отварят вратата за връщана не "червените".


Преди седем години първият протест "прогони" ГЕРБ от властта, а вторият, проточил се до 2014 г., подготви бързото му завръщане в нея, в колаборация с "партията на протеста". Тя беше представлявана в една или друга степен от Реформаторския блок.


През 2020 г. има голяма вероятност протестният "дневен ред" да заприлича на този от 2013 г. само че в обърната последователност. Междинният резултат може да е еднакъв - сваляне на ГЕРБ от власт, но краят - съвършено различен.


Сегашният "протест не е социален. Не е дори политически. Морален е", написа Веселина Седларска в Редута.бг. И уточни, че "каквито и лъжи да си съчиняват онези, чиито оставки протестът иска, те се разбиват в младостта на протестиращите. Точно защото са млади, те вече са победили". За последното може да се спори.


На този етап се очертава патова ситуация. Тя обаче може да изиграе лоша шега на Борисов.


Дори и да "овладее" "моралния" протест през лятото (без гаранция, че той няма да бъде подновен през септември), предпоставките за нарастване на социалния гняв, който да се излее на улиците късната есен, се увеличават с всеки изминал ден. Друг е въпросът дали ще има кой да го възпламени.


След плоския опит за отвличане на вниманието с няколко министерски рокади неприязънта в обществото към управлението на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще става все по-голяма. С ината си да се задържи на власт на всяка цена в оставащите месеци, Борисов и приближените му могат да "счупят" държавата - нещо, в което премиерът обвини искащите властта във видеообръщението си към българите от 11 юли.


Социално-икономическата картина на България става все по-мрачна. Малка е вероятността безработицата да се задържи до 6,5-7% до края на годината, каквото цел обяви неотдавна социалният министър Деница Сачева. Заради затворените бизнеси вследствие на локдауна безработицата през май стигна 9% като увеличението на годишна база е с 3,7 процентни пункта. Безработицата вече е минала психологическата граница от 10% в 15 от 28-те области в България, според данните на Агенцията по заетостта.


Рестриктивните мерки затвориха редица сектори,


много от които не успяха да се възползват от държавните стимули, например от широко пропагандираната схема "60/40". Тя "нe мoжe дa cпpe pъcтa нa бeзpaбoтицaтa", коментираха от Българската стопанска камара. Правителството заложи на мерки, които на първо място целяха запазване на стабилността на бюджета, едва след това да се помогне на бизнеса, и най-накрая - на хората.


В туризма например е истинска катастрофа. Тези дни се разбра, че спадът на чуждестранните туристи по българското Черноморие това лято ще е 80%. Заради това туроператори и хотелиери планират масово освобождаване на персонал. Дъно удариха резервациите за същинския летен сезон и в повечето хотели във вътрешността на страната. Липсата на туристи обрича на безработица персонала им, на мизерия членовете на техните семейства, но вещае и рязък спад на приходите в бранша и местния бизнес. Критична е ситуацията и в други браншове.


На всичкото отгоре от 1 юли токът за битовите клиенти поскъпна средно с почти 3%. Вярно цената на парното поевтиня, но такова отопление използват около 1/4 от българите. Водата вече поскъпна в началото на годината, в София например със 7%.


За да покаже, че в края на тунела има светлина, сега


властта тръби за прословутите 29 млрд. евро от грантове и евтини кредити,


предвидени за България в следващата многогодишна финансова рамка и за преодоляване на последиците от коронавирус пандемията. Борисов дори се възмути, че докато му искат оставката, той "оставя" от ЕС за България крупната сума.


Тези наистина внушителни и за българските потребности, но и за корупционните интереси в държавата европари все още са като апетитната миризма край скарата - кюфтета ще бъдат сервирани по-късно и не е сигурно, че ще са точно толкова, колкото е поръчала София. "Съгласно изискванията на договореното България трябва да изготви национален план за това за какво конкретно ще използва средствата за справяне с последиците от кризата с коронавируса и да го внесе в Европейската комисия... Реално погледнато, средствата по помощната програма, от които има най-голяма нужда тук и веднага, вероятно ще са достъпни някъде през втората половина на 2021 г. и ще приключат през 2023 г.", пише Петър Карабоев в "Дневник".


Европарите за кризата ще бъдат разпределяни от следващото правителство.


Усвояването им обаче най-вероятно се натаманява отсега, което може би обяснява желанието на основните играчи на статуквото: лидерите на ГЕРБ, върхушката на ДПС и гравитиращите около тях олигарси, да го запазят на всяка цена до идния март.


Независимо какви са разчетите за тези милиарда, те не могат да олекотят първоначалния удар от задаващото се изпитание. Преди две седмици Борисов обяви, че "предстоят ужасни за икономиката и финансите месеци и години, като ще има спад от 10% на Брутния вътрешен продукт и доходите ще намаляват." С други думи - налице са всички предпоставки "зимата на нашето недоволство" да настъпи още през късната есен.


Вероятността хората да излязат на улицата вследствие на безработица, загуба на доходи, статус или просто гняв заради задаващото се затягане на мерките в борба с коронавируса става все по-голяма. Очертава се ситуацията да бъде по-взривоопасна от зимата на 2013 г., въпреки че тогава последиците от световната финансова и икономическа криза, която не засегна чак толкова силно България, вече изглеждаха преодолени.


Ако към края на годината отново има силни социални протести, последствията за омаломощения ГЕРБ ще са много тежки. Партията ще мине задълго в опозиция, дори може да се маргинализира, а Борисов надали ще има шанс да се отдаде на партийно строителство, каквото желание декларира в четвъртък. Ако прояви разум и ГЕРБ сдаде властта през лятото, ще има много по-големи шансове да изпълни тази своя мечта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  По-скоро да я ДОсчупи. Повредите отдавна са несъвместими с нормалната държава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Отбелязвам първо , че кмета отново е активиран от рано ! Явно ще има доста работа . За лихвите отговарям АЗ !А сега :

  На този етап се очертава патова ситуация. Тя обаче може да изиграе лоша шега на Борисов.???? Ивче , каква е тази "грижа за човека "??? Приемаме я само с ВДИГНАТ ЮМРУК , а ла Че Гевара ! Той със сигурност не зове към" крайно политизиране ". А иначе - СПОКО ! "Който се смее последен - е смее най добре !"

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  оплачи се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 694 Весело

  За да покаже, че в края на тунела има светлина, сега
  властта тръби за прословутите 29 млрд. евро от грантове и евтини кредити,
  предвидени за България в следващата многогодишна финансова рамка и за преодоляване на последиците от коронавирус пандемията. Борисов дори се възмути, че докато му искат оставката, той "оставя" от ЕС за България крупната сума.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  да бе, да, ама НЕеееееееееееее !
  Европейския Парламент касира вчера набързо историческото "споразумения" !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  На Борисов не му позволяват да хвърли оставка. Сарайско-библиотекарския кръг ще го държи там, както Орешарски, на чието място се оказа. Сега ще трябва да изпие до дъно унижението със содомията, в която участва.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 456 Весело

  Боко комуниста хващай авиона и беж при мис мокри гащи в Барцелона.

 9. 9 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 456 Весело

  Боко комуниста хващай авиона и беж при мис мокри гащи в Барцелона.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Весело

  Посред лято се намираме в епицентъра на дълбока политическа криза, предизвикана от масовите протести срещу "завладяната" от олигархични интереси държава. В шествията и хепънингите участват предимно интелигентни млади хора - студенти, със свободни професии, с дребен бизнес, без ясни политически пристрастия, а моторът са лидерите на радикалната либерална общност в София."

  Това с "мотора" е много яко.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#3:"lz2"][/quote]

  С 200 000 гласа от мъртви души само в София, не се и съмнявам, че ГЕРБ ще събере добър резултат.

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Отивайте на избори тогава! Ще им натриете носовете на тези 14%.

 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Това с "мотора" е много яко.
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  е не е като мотора на твоето скапано "Балканче" със 50см3, нали ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Весело

  До коментар [#13] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Мани го моето Балканче, това" радикалната либерална общност в София." нещо като турбо дъга ли е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  неее, тва са маскирани и дрогирани джендъри !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#8] от "валчан":

  Носят се слухове, че сопола и прасето са напуснали България.
  Щом и сопола си е бил камшика, означава, че положението не е розово (за тях).

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "kazushi":

  Беше! И този филм свърши.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":Отивайте на избори тогава! Ще им натриете носовете на тези 14%.
  —цитат от коментар 12 на truly


  За всяко нещо има процедура и закон, които вие не признавате! Изборите са паролет, ама вие си мислите, че ако ги проведете сега и президента ги нагласи, ще спечелите! НАМА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#8] от "валчан":Носят се слухове, че сопола и прасето са напуснали България.Щом и сопола си е бил камшика, означава, че положението не е розово (за тях).
  —цитат от коментар 16 на vhv


  Не е точно слух. Един генерал от полицията е източникът, в едно свое интервю го казва.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Не! Като турбо "бутало"е, което кара тиквата с 200. У ду...та.
  Този път, тиквата и клиентелистката му партия, съставена от функционално-неграмотни калинки без чест и достойнство, се компрометираха пред света. Колатералният ефект е, че повлякоха към дъното и групата на сопола и прасето.

 22. 22 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Борисов е толкова компроментиран, че единственият му ход е оставката. Но понеже този път знае, че няма да го преизберат, ще упорства до пълно политическо самоубийство.

 23. 23 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Другаря Иво добре е подредил сказката,но може ли да даде отговор как и с какво оставката на правителството ще докара туристи на Черноморието,ще намали или поне овладее безработицата и изобщо всички тези негативи които е описал?Едно е да си получиш хонорара за поръчаното,друго е да си обективен и безпристрастен!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  По-скоро да я ДОсчупи. Повредите отдавна са несъвместими с нормалната държава.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, това знаеш ли кой го е казал?
  "На второ място бих искал да поставя въпроса за практическите действия в борбата срещу корупцията в най-широкия смисъл на думата. Не е необходимо да издирваме корупцията. Тя е пред очите на всички ни."

 25. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев": без ясни политически пристрастия
  Това с "мотора" е много яко.

  Но още по яко е да се отговори Герберските избиратели какви политически пристрастия и политическа култура проявяват?
  На мен винаги ми е било интересно.Обикновенно забиват в 6-та глуха като се започне тази тема....

 27. 27 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  "моторът са лидерите на радикалната либерална общност в София" - мен това малко ме притеснява ако трябва да съм честен.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 28. 28 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 165 Неутрално

  За съжаление дългото стоене на власт инфантилизира тези , които са я притежавали. Това се наблюдава и в бизнеса. Дългото заемане на даден висок пост постепенно откъсва тотално от реалността. Поражда за съжаление и патологии. Най-вече води до дълбоко неразбиране на обстановката , когато времето вече ти е изтекло.

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "....през 1996 г. Бойко Борисов е вербуван от службата за борба с организираната престъпност като информатор с кодово име “Агент Буда”. Мотивът за вербуването са честите му контакти с оперативно интересни лица. По-късно нов документ показва, че Бойко Борисов вече е разглеждан не като информатор, а като лице с “приоритетна престъпна ориентация”. Скандалът става обществено известен с името “Досието Буда”...."
  Преди 89-та Буда е кандидатствал за ДС. Препоръчали са го видни врачански комунистически партийни лидери. Такова било изискването. Най-видния от всички бил бащата на майката на Шиши. Психологическият профил на Буда бил оценен тогава като на лице с криминални заложби, което не му позволило да бъде приет в ДС (явно там криминалните заложби е трябвало да се маскират зад рафинирана партийна изтънченост, което очевидно не било по възможностите на ББ) но предвид висшите партийни протекции го пренасочили към пожарникарската служба да придобие необходимите качества. Както се казва - в затвора попаднал на хора и станал човек. Приближен тогава на този врачански елит бил и бащата на Петьо еврото, бащата на Цветелинка и т.н. Но 89-та му променила пътя в живота и в новите условия ДС го преоткрила.

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Сега Борисов е на път да "счупи" държавата"

  Не е верно.
  Рапонът отдавна я е счупил държавата.
  Сега въпросът е дали е възможно възстановяване на счупеното. И ще му се намери ли майсторът? С топки.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Бориската се показа за пореден път като мекушав страхливец, слуга на ДПС и жалкар като цяло.
  Точно обратното на лидер и обединител. Окопал се е в тая власт като последната мисия на живота му.
  Политиците за това са като памперсите - трябва да се сменят от време на време

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Любопитно

  До коментар [#2] от "doroteus":

  До коментар [#3] от "lz2":

  Харесва ви да ви крадат, нали?

 33. 33 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Братчед, тия не ща дето ги изброяваш не работят в бг. те за тва е протеста. Аскета решава еднолично. то неговото даже не е управление. напред, назад, днес така, утре на 180 градуса. корупция да ушите.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Любопитно

  До коментар [#11] от "kazushi":

  Трябва да се прочистят избирателните списъци от мъртвите души и да се въведе дистанционно гласуване! На първо време гласуване по пощата е достатъчно!

 35. 35 Профил на Asen Angelov
  Asen Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мога само да кажа, че искренно се радвам. Мислех си че няма надежда, но когато видях хилядите млади хора се почуствах горд и си казах мамка му има я надеждата . Там са млади и стари, родители с деца, възрасти двойки пенсионери. Хора от всякакви прослойки. Нека бъдем там всеки ден докато си получим България обратно.

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Държавата с " постженията " си и в ЕС е счупена и няма закърпване , въпросът е за след протестите и исканите оставки......В известен смисъл ще предстои далеч по-сериозен и отговорен разговор за бъдещето й , а досегашните партии на " статуквото " продължило над 30 години ще изчезнат от самосебе си , за да отворят път на модерните си посестрими.....Поколенията ще го направят , но и ще има редица второстепенни въпроси , дали да се отделят пари за нови места за правосъдието или бититте ще си останат бити , а другите не.....Без наивност , по-драматична ще е смяната на поколенията политици.

 37. 37 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 224 Весело

  До коментар [#19] от "lz2":

  Процедура и закон? Колко правителства бяха сменяни след протести?

 38. 38 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Сега Борисов е на път да "счупи" държавата"

  Не съм съгласен с това съждение! Борисов отдавна счупи (без кавички) държавата! Държава, в цивилизованото й понятие, отдавна няма! Няма институции! Няма кой да ги ръководи и няма кой да ги следи! Тренът отдавна е пуснат по нанадолнището без спирачки и катастрофата е неизбежна, каквото и да ни разправят разни Биковци, Гърневци, Марковци, Харалановци или Харизановци - всички те видни ренегати! Единственото, което крепи Мутренското управление все още, е общият поглед в чекмеджето на нощното шкафче, с очакванията всеки да отмъкне по нещо от него.
  Те това е положението. Няма да има нищо в бъдеще време. Всичко при Мутрата е само в миналото!

 39. 39 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Добре би било и д-р Николай Михайлов да постави диагноза на състоянието на тулупа - с всеки изминал ден става все по-неадекватен. А колкото до "счупването" на държавата бих добавил диагнозата на известен гинеколог - "Не само мушкатото е оскубано, но и делвата е пукната" край на цитата!

 40. 40 Профил на aes46676719
  aes46676719
  Рейтинг: 20 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]
  —цитат от коментар 11 на kazushi
  С 200 000 гласа от мъртви души само в София, не се и съмнявам, че ГЕРБ ще събере добър резултат. [/quote]

  Мъртвите души са тясна специалност на шефа на Информационно обслужване Михаил Константинов - да се маха.

 41. 41 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  “масови протести”, къде!?

 42. 42 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#41] от "svoboden":

  А кой е собственика на протестите ще попитате ли? Само напомням.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  До коментар [#12] от "truly":

  Абе... Те ако бяха сигурни, че ще имат добър резултат на изборите, Борисов досега да се е оттеглил. Обаче, ако има служебно правителство, такова вадене на оцапани гащи ще падне, че не знам дали ГЕРБ ще избутат и до 80 депутата...! Затова ще слушаме приказки, колко са велики и колко са безалтернативни. Обаче се усеща, че вече ги е страх, въпреки че го дават много наперено. Щом Борисов се крие, значи ги е страх.

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Asen Angelov":

  "Видял" си една хилядна от процента на цялото общество. Е, другите, които са тотално мнозинство не виждаш ли, че няма намерение да хвърля държавата в хаос, заради един агент на Кремъл и няколко доказани олигарси и мафиотските им струкури?

 46. 46 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Недоволните намалявали с всеки изминат дех. Пхах.
  Ми нали махнаха внедрените ви провокатори ве, Ганьо.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#26] от "Мамуна":

  Герберските избиратели какви политически пристрастия и политическа култура проявяват?

  Огромна! На почетното място в кръчмата на с.Луково се мъдреха един до друг портретите на Сталин, Цвъцвъ и Бобо. Сега са останали само Сталин и Бобо.

 48. 48 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Протестите продължават, защото мнозина изпитват сериозни съмнения по повод предстоящото усвояване на европейските пари и особено тези, които ще се раздават безвъзмедно. Тези пари може да отидат в лапите на олигарсите, вместо да подпомогнат дребния и средния бизнес и хората с ниски доходи, както и безработните. Тези милиарди като с магнит привличат управляващите и те не искат за нищо на света да предадат властта.

 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#29] от "Анти Шишковци":

  бре. тоя се оказа овъртолен
  с дебелака много по-силно, отколкото
  си представях.

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Борисов до сега не е чупил държавата, за разлика от едни други, които я чупят всеки път като дойдат на власт. :)

  Но както се казва предстои да видим. :)

  Аз слагам 10 лв че на следващите избори ГЕРБ пак ще е първа политическа сила. БСП втора, а ДПС трета. :)

 51. 51 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Подкрепям голяма част от протестиращите , които са там водени от чисто идеалистични подбуди но няма как да подкрепям техните ръководители , които са маши на ватенките и в частност на петролното лоби на Лукойл .

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Държавата вече е счупена и нейното сглобяване в.нормалното и демократичното ѝ функциониране ще е трудна и продължителна задача

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 57. 57 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1719 Весело

  До коментар [#16] от "vhv":

  А къде могат да отидат? Малко са дупките, в които могат да се скрият. Може би в Русия, при Кремълското джудже? Или пък, да речем, във Венецуела?

 58. 58 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 341 Неутрално

  2013 сметките за ток бяха умишлено манипулирани. Сметките от Коледните празници плюс януари и февруари бях на една бележка, но докато обясниш, че не са компютри, а компоти стадото започна да блее. И аз получих 360лв. сметка, но знаех защо е такава.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#22] от "petrapetra":

  Това Ванга ли го пророкува? Или Алена? Защо сте толкова нагли и арогантни? Нали сте умни и красиви?? Какмо пише Инджов е крайно неивтересно, защото е необективен поредица причини! АЕ дали Борисов ще бъде избран ОТНОВО зависи само от едно: ДАЛИ БОРИСОВ ЩЕ ПОЖЕЛАЕ! Петра?

 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  Подкрепям голяма част от протестиращите , които са там водени от чисто идеалистични подбуди но няма как да подкрепям техните ръководители , които са маши на ватенките и в частност на петролното лоби на Лукойл .
  —цитат от коментар 51 на Dankol


  А ти представяш ли си какви „чисто идеалистични подбуди“ трябва да имаш, за да те водят такива охлузени „ръководители“ като пияницата Минеков, несретния айдукат Хаджи Нено и срамът на тези прекрасни хора – българските арменци – Бабикян, пряк потомък на Орангутанян? Тези с идеалистичните подбуди не ги ли виждат? Или и те са като тях?

 62. 62 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#39] от "telqk":

  Има едно психично разстройство – МИТОМАНИЯ. Описано е в учебниците по психиатрия. Пациентът лъже, като си измисля неща и събития и напълно вярва в измисленото. Лошото е, когато това заболяване е съчетано с абсолютна липса на морална ценностна система и престъпен манталитет.

 63. 63 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1053 Гневно

  "моторът са лидерите на радикалната либерална общност в София" - мен това малко ме притеснява ако трябва да съм честен.
  —цитат от коментар 27 на bludniq_sin


  Да!!! И мен точно това"радикалната.." доста ме притеснява.Както всичко радикално де.

 64. 64 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1053 Гневно

  До коментар [#12] от "truly":Абе... Те ако бяха сигурни, че ще имат добър резултат на изборите, Борисов досега да се е оттеглил. Обаче, ако има служебно правителство, такова вадене на оцапани гащи ще падне, че не знам дали ГЕРБ ще избутат и до 80 депутата...! Затова ще слушаме приказки, колко са велики и колко са безалтернативни. Обаче се усеща, че вече ги е страх, въпреки че го дават много наперено. Щом Борисов се крие, значи ги е страх.
  —цитат от коментар 44 на Petleshev

  То си е за страх. С тия "радикални либерали" по улиците,дето издигат бесилки...!, спират метрото..,с подкокоросването с вдигнати юмруци на онова,дето го играе обединител на нацията,..с ония тримата олигофрени-отровните...не знам какво да си мисли човек.

 65. 65 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "Борисов бил на път да счупи държавата" !
  Няма ли кой да каже на автора на статията , че ГЕРБ И Борисов отдавна счупиха нашата НЕЩАСТНА държава ?
  В Западна Европа , особено в Германия и Нидерландия още не съм срещал лично аз при моите макар и рядки посещения добри мнения на мои познати и бивши колеги за БЪЛГАРИЯ!
  Разбира се от уважение на събеседника и добро възпитание към български туристи никой не им казва жалката истина , това обаче не важи за моите дългогодишни колеги и приятели , на които вярвам че казват това което мислят за страната ни !
  Жалко наистина ! !

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Той отдавна я счупи. Нито една институция не работи. Некадърните не могат, кадърните, ако са останали такива, се скатават, да не бият на очи.

 67. 67 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#62] от "murry":

  Още повече, че пациента е осъден като паталогичен лъжец. А къде сте виждали комунист т.е. безродник с морал?

 68. 68 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#23] от "АмброзСП":

  НЕ ГО СЪДИ ПРЕКАЛЕНО

  Човекът е от АБпФК-то (внук) и затова си защитава класата и лидера - пРезидента, сичките руски агенти.
  А иначе, Боко не може да издържи на удара откъм руските тайни служби, които са стиснали страната като октопод. А той се надяваше да води двойна игра и да удържи...ха-ха-ха
  Лошото е, че руските агенти и внуците на АБпФК-то (включително хората на Христо Бойкикиев и останалите левичари от левата му партия) ще унищожат България...

 69. 69 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#29] от "Анти Шишковци":

  НЕ Е ЗЛЕ

  да доразвиеш тезата и да обясниш също как и кога сегашния Президент е вербуван от съветските тайни служби и защо сега му викат Резидент...Явно много си сведущ по въпросите, сигурно си служил в Разузнаването! Респект.

 70. 70 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#64] от "Stargazer":

  ГРЕШКА

  Не били отровни, а гнусни...
  И тримцата са от АБпФК-то

 71. 71 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dankol":

  ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

  са микс от секакви:
  - левичарчета 100% от партийката на Христо Бойкикиев
  - български студенти, които учат на Запад, като една част са внуци на АБпФК, други са индоктринирани в Неомарксизма в своите университети и трети, които идват да се забавляват
  - купонджии, които се забавляват
  - млади хора (и не само млади), които са сърдити на всички и за всичко
  - млади хора, които наистина се възмущават от неправдите, но изобщо немат мисъл, как нещата могат да се оправят
  - стари муцуни и политически боклуци от прехода...
  - секакви маргинали
  Този микс умело се управлява от една групичка, която изтънко познава "психологията на тълпата", а зад тях се мержелее некаква страховита сянка, протягаща се откъм североизток

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK