Спрете злоупотребата с най-уязвимите

Гнусно е всякакви залязващи политици да експлоатират горещата тема за социалните услуги

© Юлия Лазарова

Гнусно е всякакви залязващи политици да експлоатират горещата тема за социалните услугиИзбори 2023

Коментарът е препубликуван от от специализираното здравно електронно издание clinica.bg.


Едва влязъл в сила, сред поредица отлагания и минал през ситото на най-висшата инстанция - Конституционния съд, Законът за социалните услуги е обект на небивал законодателен интерес. Той действа от 1 юли, на 14 този месец беше факт и решението на Конституционния съд (КС), с което бяха отменени едва три от 172-та текста на нормативния акт. За краткото време от тогава до сега парламентът е приел два проекта за поправки на първо четене - на ГЕРБ и "Обединени патриоти", трети - на "Воля", чака своя ред, на път е и четвърти - на БСП.


С изключение на текстовете на ГЕРБ, които технически удължават сроковете по закона заради отлагането му - вместо от 1 януари той влезе в сила от 1 юли, останалите публикувани проекти са още от същото - дърпане на тънката семейно-патриархална струна, безотказният ефект от което беше открит още със споровете около Истанбулската конвенция. И няма партия, която да не е изкушена от подобен евтин дивидент, като колкото по-маргинална и залязваща е, толкова по-безогледно се гаври както с окаяното положение на най-уязвимите групи от обществото, така и
със страховете на хиляди родители.


Законът за социалните услуги е дълго чакана рамка за начало на реформи в тази сфера. Сам по себе си той няма да направи нищо за стотиците хиляди, които са негов обект и които - по силата на обстоятелствата - са хората без представителство, лоби и изобщо глас - стари хора, които не могат да се грижат за себе си, психично болни, хора с деменция, аутизъм, Даун, интелектуални затруднения, с физически увреждания; жертви на домашно насилие, и - любимата група на всеки евтин популист - деца в риск. Като 3-годишното момиче от Перник, бито от майка си, която по този начин искала да накаже бащата. В голямата си част това са различните, които имат нужда от специализирана и висококвалифицирана грижа, за да получат


качество на живот, надвишаващо това на растение.


Законът просто казва, че към тях трябва да се подходи по по-съвременен и хуманен начин, да се опишат потребностите от подобни грижи, да се въведе система за оценка на качество и свързаното с нея финансиране. Какво ще се случи в реалността и ще има ли изобщо промяна зависи от купища подзаконови нормативи, които тепърва ще се подготвят.


Но тъй като голяма част от социалните услуги се предоставят от неправителствени организации - и в момента, и в бъдеще, и тъй като и децата в риск са обект на закона, долнокачествените популистки упражнения не спират. Проектът на "Патриотите" предвижда в закона да се запише, че социалните услуги не са търговска дейност. Нещо напълно излишно, защото това е описано в Търговския закон, но пък


чудесно поле за малко демагогия преди избори.


"Воля" стигнаха по-далеч - те искат спиране на действието на закона до поява на обещания Кодекс за социална подкрепа. Защото противниците на закона протестирали 45 пъти, а поддръжниците му - нито един. И защото Конституционният съд според депутатите на "Воля" потвърдил съмненията за противоконституционността му.


Подобно безумие само потвърждава пък съмненията за пълната юридическа, законодателна и гражданска неграмотност на въпросните народни избраници, защото в мотивите на КС пише точно обратното - че са неоснователни твърденията, че законът иззема социалната функция на държавата и я предоставя на частници, които биха могли да я изпълняват недобросъвестно, а също и че има риск да се извеждат децата от семействата им по анонимни сигнали.


Но това явно няма значение за поредната партия еднодневка, чиято роля в политическия и обществения живот ще приключи с края на този парламент.


Важното е да се употреби до дупка горещата тема.


Идеите на БСП по въпроса още не са известни, но предвид че именно левицата сезира КС, както и досегашната й позиция за "джендъра", най-вероятно и партията, която още се нарича социалистическа, ще продължи с опитите да вземе своя дял от актуалните патриотарски и псевдопатриархални настроения. Вместо да направи това, което се очаква по дефиниция от лява формация - да защити слабите и уязвимите.


Но психично болните и хората с деменция не гласуват за разлика от хилядите родители, чиито най-съкровени страхове се манипулират без капка свян от залязващи политици.


Гнусно е.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK