Протестът като художник, или Уайлд срещу мафията

Наистина сякаш перото на гениалния ирландец пише върху хартията на плакатите.

© Юлия Лазарова

Наистина сякаш перото на гениалния ирландец пише върху хартията на плакатите.Текстът е препубликуван от Портала "Култура".


В "Кръстникът 2" има епизод, в който наскоро станалият баща Вито Корлеоне, заедно с негов приятел посещават оперетно представление. Приятелят е увлечен по едно момиче на сцената и без да сваля очи от хубавицата, търси потвърждение от бъдещия дон Вито - не е ли много красива? Следва отговор с тих и леко пресипнал глас: красива е, но за мен съществуват само моята жена и моят син.


В тази кратка реплика има повече информация за мафията, отколкото в много специализирани текстове по темата. Обсъждането на "абстрактни въпроси" като кое е красиво или добро не присъства в житейската органика на един млад мъж, който има своите съвсем конкретни лични вълнения. Те определят колко и какво от света наоколо ще влезе в полезрението му и ще се превърне в мотив за действие.
Малко по-късно в същия епизод вниманието на Вито Корлеоне е привлечено от безцеремонно напускащия тъмната зрителна зала Фанучи. Виж, в този силует вече се усеща нещо определено. Арогантно предизвикателство, най-вероятно заплаха. А това са важните знаци, които трябва да бъдат отрано улавяни. Те имат истинско отношение към живота, а не естетическите отсъждания какво става на сцената и дали някой там е красив, или не.


В този ред на мисли етиката извън "правилата", продиктувани от инстинкта и строго персоналния сантимент, също се превръща в естетическа абстракция -


духовна декорация, която бива възприемана или по-скоро неглижирана като ненужна украса.


За какво служи? Що за фантасмагория? В най-добрия случай такова чудо може да бъде оценено като лъскава примамка, блъв, инсинуация, която да те разсее, за да бъдеш излъган, ако не направо прилапан.


Разбира се, "моята жена и моят син" са алегорични означаващи на по-общото и дълбоко "мое", което нататък намира и други обекти, които започват да го олицетворяват. Но Копола е решил да обърне внимание на този детайл, когато с художествени средства разказва от кого тръгва мощният мафиотски клан Корлеоне, впрочем поел отговорността за убийствата на най-популярните антимафиоти Фалконе и Борселино няколко десетилетия след началото.


Оскар Уайлд. Афоризми и анекдоти
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


А началото във филма е 1901 г. Тогава малкото момче Вито Андолини е изпратено съвсем само от Сицилия в Ню Йорк, за да не бъде убито като баща си и по-големия си брат от местния мафиот. Името на селото, от което идва, става негова фамилия.


Заради що-годе неочаквания ъгъл, от който искаме да разгледаме актуалната политическа криза у нас, нека споменем, че година по-рано, през 1900 г., умира Оскар Уайлд. Ярък представител на естестетизма, който - без директна връзка, но така или иначе в противовес на описаните по-горе нагласи -


въздига именно красотата над личните борби и социалната проблематика.


Тази негова позиция не значи, че той се отказва да критикува заобикалящия го свят. Напротив, точно върху ролята на критика Уайлд възлага своите големи очаквания за промяна. Дори произведенията на изкуството струват по-малко от извисения критичен поглед към тях. Този поглед допринася повече за живота и има по-голяма сила да го преобразява. Оттук и заглавието на популярното му есе "Критикът като художник".


Оттук и връзката с нашия бунт срещу мафията и "Протестът като художник".


На някого подобна аналогия може да се стори доста отвлечена, ако не направо изсмукана от пръстите, но нека обърнем внимание на няколко набиващи се на очи характеристики, за да разберем защо посоченото сходство може да доведе до продуктивни размишления. Може би.


От 2013 г. насам се заговори за "умните и красивите".


Един голям наш писател определи протестиращия човек като красив. Към красотата през 2020 г. се добави и младостта - на улицата, за да кажат своето "Стига!", излязоха младите. И така остроумието, красотата и младостта се изправиха срещу тъпотата, грозотата и стария ред - "Мутрите вън". Е, няма как човек да не се сети за този, в чието творчество първите три заемат основно място. Няма как да не сети и за друг, филмирал генезиса на това, срещу което се води борбата.


А борбата се разгръща най-видимо в епиграмния стил на протестните лозунги. Наистина сякаш перото на гениалния ирландец пише върху хартията на плакатите. Стилът на критиката срещу корумпираните политици няма нищо общо със сухата прагматика и буквалната целесъобразност. О, не. Ироничните форми на мисълта, ведно с прилежащите им стилистични фигури и графичен дизайн, избухват като творческа заря на площада.


В социалните мрежи ехото от улицата се умножава по безкрайност.


Статусите на най-влиятелните протестиращи трябва да бъдат изсечени в мрамор, за да останат като еталон на сатирична виртуозност за поколения напред. Всяка грешка на управляващите получава критически ответ, чиято креативна стойност може да се измерва в злато, а благородният метал устоява на времето.


Тук е мястото да се каже, че с подобна енергия се превзема и друг концептуален връх, съответващ на максимата от времето на естетизма "Изкуство заради самото изкуство". При нас - "Протест заради самия протест". Което не значи, че той е забравил своята причина. Има я, знае се, но като че ли сбъдването на исканията започва да изглежда дребна подробност на фона на голямото послание, което самият подбор на изразните средства изстрелва високо отвъд досадата на злободневието, и то става там завинаги.


Победата се случва, независимо от конкретните резултати и последици. Тя е естетически гарантирана и преживяна в мига, превърнал се във вечност. Не ни питайте за после, няма после има само сега, абсолютно сега.


"Критиката ще ни покаже истини, останали недостъпни за историята. Тя ще утвърди единството на човешкото съзнание в цялото разнообразие на неговите проявления", това пише Оскар Уайлд в своето есе. А Вито Корлеоне казва "за мен съществува само моята жена и моят син". Синът му Майкъл ще продължи - "всичко е лично".


От една страна, протестиращите могат да са щастливи и доволни.


Начинът да демонстрират несъгласието си ги предпазва от горчивото разочарование, което действителността може да им причини. На нивото, където е качено противопоставянето, тази действителност е илюзия, тленна привидност, която не може да помрачи безсмъртните идеи за красиво и добро, с които умните, красивите и младите са в непосредствен контакт.


От друга страна, мафията е стъпила здраво на краката си и летящите в ефира противници не засягат нейните стабилни основания - тя също може спокойно да продължи така, както е тръгнала. Съществуването ѝ не е застрашено, понеже визираната битка срещу нея се води, така да се каже, в друго измерение.


Кръстникът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Дали двете пространства някога ще се пресекат на наша територия? Във всеки случай Уайлд, който е взет на въоръжение от родния протестен авангард, е твърде далеч от масовите локални нагласи.


У нас битуват ценностите, близки до психологическата база на Корлеоне.


И борбата на красивото с грозното много дълго ще изглежда като някаква суетна измислица, която няма много общо с истинския живот на хората.


Сигурно някъде там, в далечна перспектива, има надежда красотата да надделее. Междувременно борците за справедливост навсякъде по света водят дела, извършват точни и предварително планирани действия, разчитат на средства от реалната политика и съдебна практика и, за съжаление, подлагат живота си на риск, като най-отдадените често не оцеляват. Но пък има резултати - не от възвишен, а от скромен земен порядък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Младите имат това, което властниците и шайката нямат - времето и животът са пред тях !!!
  Както и силата на истината и справедливостта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Отвъд прокламирането на хомосексуалните наклонности на О.Уайлд, изсичането на остроумни статуси върху мрамор и протестите на младите като начин на предпазване от сблъсъка с реалния живот съществуват стотици хиляди съвсем нормални хора, които всеки ден работят, изхранват семействата си и не се занимават с политика. От този целият словесен миш-маш с противопоставянето на две напълно несъвместими книги и автора си правя извода, че не четивото не струва времето, изгубено за четенето му.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Младите имат това, което властниците и шайката нямат - времето и животът са пред тях !!!Както и силата на истината и справедливостта.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  В София от 1 328 000 души 224 000 са на възраст от 15 до 34 години.
  Колко от тях са на протест?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Видимо младостта си отива, илюзиите - не.

 6. 6 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  "Красотата е безполезна във времена на разрушения"???
  София е във руини? 1941-44?
  Да се изсече в мрамор от Минеков!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 7. 7 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 629 Весело

  50-60 годишни "младежи" са мотора на революцията и по следите на изгубеното време. Успех!

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Изглежда, че двете издателства са спестили за реклама — вместо да им напишат 2 фермана несвързаности за всяка от книгите поотделно, на автора му се наложило да ги наслюнчи една за друга

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Видимо младостта си отива, илюзиите - не.
  —цитат от коментар 5 на Lemmy


  Много подходящ статус на дърт протестър, бих добавил:"мандатите минават, илюзиите-не.
  sic transit gloria mundi

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#4] от "proventuss":

  ПАК не си разбрал какво съм написал. Вие сте изходяща поща колкото и да сте се окопали. Бъдещето е на младите колкото и да подскачате.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Соломон Рибентоп
  Соломон Рибентоп
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Младите имат това, което властниците и шайката нямат - времето и животът са пред тях !!!Както и силата на истината и справедливостта.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  То и вие Бузлуджанците барабар с Бойкикията,тва имате!
  Успех при протестите срещу Бочко!

  Много съм тъп
 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#4] от "proventuss":ПАК не си разбрал какво съм написал. Вие сте изходяща поща колкото и да сте се окопали. Бъдещето е на младите колкото и да подскачате.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Вашето бъдеще го видяхме, живяхме и оцеляхме, от какъв зор го пробутвате и на младите, дето не са изпитвали това щастие?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#12] от "proventuss":

  Няма да си губя времето с теб. Както си го направят те а не вие ?
  Вдена ли. Вие сте ПЪТНИЦИ(меко казано) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#3] от "proventuss":

  Далече по прозаично е, дори бутон "купете" са сложили

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Доста объркано писание, с малко неясни послания. Особено със смесването на Пузо и Уайлд. Но, карай да върви. Работата е отчетена.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Аз пък намирам романът "Кръстникът" на Пузо за средняшка работа! Романтизиран бандитизъм - без задълбоченост и нравственост. В литературен план не се сещам,но в кино аспект "Погребението" на Ферара е като антидот на захаросаната мафиотска фамилия и нейните Радини вълнения.

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Наред с честните протестиращи, които искрено вярват, че ще съборят мафията, крачи и самата мафия.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  " Наред с честните протестиращи, които искрено вярват, че ще съборят мафията, крачи и самата мафия."

  Проблемът е, че горе, във властта няма понятието " честни", а само " самата мафия"........

 20. 20 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво да правим с грознат истина, че е протеста на двама загубили олигарха и двама-трима фигуранти, ираещи вабанк срещу държавата, за да могат превземайки я да победят третия олигарх?

  Помагат ли преразказчета на романчета до Уайлд?
  От 9 кладенеца вода да обяснят протеста на на вчерашните братати бузлуджанци като "красивия и умен".

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#16] от "deaf":

  Мда - и аз съм "дисидент" сред моето поколение. Хич не харесвам "Кръстникът", за което редовно получавам "дружеска критика". Всичките "дълбоки истини" казани там ги има много по-добре предадени в други филми и книги. Айде няма нужда престъпници да ме учат на лоялност, чест и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  Айде стига плюли момичето бе - много си е добре. Сигурно и хубаво тяло има. Я идете до спалнята и погледнете вие с какво си лягате и после сипвайте. А че плаката ѝ е тъп е ясно - то на тия протести са само ударни "интелектуалци" като гледам. Едни бяха издигнали плакат срещу "системния расизъм срещу турци и роми"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Един приятел го обобщи накратко: Докъде я докараха тая държава, мятат пъдпъдъчи яйца на протест. Още един мандат и ще мятат трюфели.

  https://m.facebook.com/photo.php?fbid=108307677637743&id=100053755335851&set=p.108307677637743&source=47&ref=m_notif¬if_t=feedback_reaction_generic

 24. 24 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубав текст, но "безполезен" в известен смисъл, тъй като целта на всеки протест е конкретна, а не ефемерна... Вижте действията на полицията от петък вечер - блъскат, затварят улици, режат огради и накрая "всички имаме права". Явно някои доста повече от други. Затова да не гледаме на протеста като пърформанс арт, а като на протест.
  #ОСТАВКА

 25. 25 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Протестърите си лаят мандата си върви!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 26. 26 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хубаво. Няма лошо протестът да предизвиква и такива разсъждения. Но когато повтаряш от огромния остроумен избор, лозунга "мутрите вън" - олицетворение на фелдфебелската извратеност на Решетниковия пингвин с размаханото юмруче, губиш смисъла на личното.

  ... само Дясно обединение може да предпази страната от разрушителния, отчаян, неомафрксически произвол, made in the Ivy league universities ...

  ...

  Navigare Necesse Est
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  "Победата се случва, независимо от конкретните резултати и последици. Тя е естетически гарантирана и преживяна в мига, превърнал се във вечност. Не ни питайте за после, няма после има само сега, абсолютно сега."
  *
  Народът е казал: "Пилците се броят наесен", т.е. за разумността е ефективността на всяко действие се съди по резултатите му. И няма как да не питаме за после, след като сме преживели смяна на правителства и от опит знаем, че е много важно кой ще управлява по-нататък и то въпреки внушенията, че това нямало значение.
  Ако ще даваме примери от историята, още Левски го е разбрал, че създаването на независима държава минава през много работа по места и създаване на революционни комитети. Разбрал е и че писането на статии във вестници, които са известни и четени от малка част от населението далеч не е достатъчно. Разчитал е и идеите му да достигнат и до "онези" 80% от населението.
  Преведено на съвременен език, създаване на структури на съответните партии по места, пропагандиране на идеите им и подготовка за избори. А, и дали "онези" са 80% е спорно, но безспорното е, че са презирани от смятащите се за интелектуалци. Всъщност интелектуалците презират всички, които не мислят като тях.
  Протестиращите са два вида (изключвам лумпените, които ходят на всякакви протести): едните, които искат реална промяна и другите, които не искат промяна, а само тяхната партия да е на власт.
  Резултатът от избоерите ще бъде благоприятен за вторите.

 28. 28 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Очевидно статията е непосилна за полираните мозъчета на хорчето "Сенилни братя и сестри" с диригент г. Прокофиев. Модература - гж Прокофиев.

  Неомарксомафията отчаяно се стреми да преоснове държавата - мафия и то в Щатите и Европа.
  Маркс - идеолог
  Ленин - стратег
  Сталин - практик
  The Ivy League Universities - проводници

  ... Дясно обединение срещу анархо-либералното варварство - фасада на фашизоидната мафия...

  ...

  Navigare Necesse Est
 29. 29 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Харесвам абстрактното, но е лошо, когато посевместната абстрактност измести разума.

  Харесвам моминската наивност (толкова рядка напоследък), но е лошо, когато един мъж на средна възраст издигне патологичната си наивност на пиедестал. Като да каже, че Вито Корлеоне имал очи само за жена си. Автор, неумело сливащ действителността и художествената измислица, страшничко.
  Гъбаркам се, не е наивност, просто обикновено лицемерие. За честта на мафиота- който с блага усмивка ще те увери, че ти е простил, секунда по късно, ще ти пререже гръкляна като на пиле.

  Харесвам красотата, харесвам и интелекта. Забележете, далеч нямам предвид описаната в читанките вътрешна красота, а външната; не начетеността и образованието, а чистия ум, митичното "пише", дето или го имаш, или го нямаш. Две неща, толкова по-ценни, доколкото съвършено не зависят от волята и действията на индивида. Лошо е, кокато начетени хора като автора, се заиграват с понятието умно-красив, дори и когато прекрасно осъзнават, че последното е форма на осмиване, на онези част от обществото, която нито е умна, нито особено красива, но се е самопределила като такава и пак сама е разписала мнимите правомощия да налага мнението си на околните и да се опитва да се разпорежда с живота им.
  Либерасти. Неокомунисти. Културни марксисти. Затоплисти. Стожери на примордиалността на сексуалната флуидност и, особено, на аналната податливост.
  Нашите лишени от здрав разум братя и сестри, които винаги сме търпяло, защото са част от семейството.
  Досега.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#1] от "crr52678938":

  За простата кърджалийска п@тка ли говориш ? Наистина е тъпа ,за разлика от автора .

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#3] от "proventuss":

  Не си го прочел докрай ,ама коментираш . Чукча? На края става дума за тези , които работят тихо с риск за живота си ..

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Любопитно

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  Знаеш ли какво е мафия ? Я виж речника ! Излиза ,че бай Х и Сопола протестиратс нас?

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Не знам този “журналист” има ли някакво образование, но Е сътворил истински тюрлю гювеч от глупости, правописа оставям настрана.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Готвачът Юрайда е казал, че естетизмът е задължително свързан с хомосексуализма. Познайте от коя книга е този свободен преразказ.
  До коментар [#3] от "proventuss":

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Всъщност авторът по един доста отвлечен начин е казал нещо много просто: голяма част от протестиращите са младежи, които са си изградили субкултура на остроумна ирония, както и критика заради самата критика (към властта), но всичко това е повърхностен поглед над нещата, базиран предимно на естетически норми "ние сме умни и красиви, а тези са грозни и тъпи". Тези инстинктивни реакции не предлагат решения, понеже изхождат от индивидуалните и емоционални реакции на тълпата да осмива грозното. Правят го по много оригинален начин, който е в пъти по-интересен от скучната реалност на политиката и по този начин и това явно им дава основание да си мислят, че предлагат решения на политически проблеми, но всъщност, както казва и авторът, критиката като самоцел не предлага нищо освен себе си. От тази гледна точка тези младежи не са част от градивния елемент на политиката. Те се занимават само с естетиката на властовата опаковка, на декоративното в облика на властта. И с нищо друго.

  Честно казано не разбирам защо е трябвало да навлезе в такива абстракции, за да каже нещо просто, но предполагам, че в "Култура" не се допускат мнения, които критикуват протеста и не са според "априлската линия" на градските интелектуалци, та му се е наложило да е "хлъзгав".

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Весело

  До коментар [#41] от "piliferus":

  Питай го за Винету ,а не за Швейк

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Харесва ми, но с такива "размисли" няма да е за дълго...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  [quote#4:"proventuss"][/quote]

  Мнозинството българи си искат турското робство, каза султана. След като само няколко хиляди са участвали в Априлското въстание.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#48] от "hodounski":

  На съобщението на прислужницата, че са убили Фердинанд, при всички случаи би отговорил сходно на Швейк. :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Изобщо как ни веднъж авторът не е споменал емблематичната, описана от Пузо, фамилия Бокикио? Автоцензура?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#9] от "proventuss":Много подходящ статус на дърт протестър
  >>> Ако става дума за автора, той, като театрален режисьор може да постави и първата драма на Уайлд- "Вяра или Нихилисти". Драмата, поставена в Ню Йорк(1883) , не е била твърде успешна..Може пък затова трезвомислещата британска цензура не я е допуснала в Лондон.

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#58] от "Darcas":След като само няколко хиляди са участвали в Априлското въстание.
  >>> След като споменавате Априлското въстание, спомням си за стихотворение на Уайлд, посветено на жертвите в Батак.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#41] от "piliferus":естетизмът е задължително свързан с хомосексуализма
  >>> За съжаление обратната връзка е много по-рядко срещана. Помня паметника на Уайлд в Париж. Целият беше омазан с целувки от червилото на баш...естетите. :)

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#69] от "fma54669923":
  >>> Колега, нали я знаете тази:
  Повторението е майка на знанието и баща на досадата.
  Продължавайте да се упражнявате.
  п.п. Че сте умен -стана ясно, а красив ли сте?:)

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 705 Неутрално


  До коментар [#3] от "proventuss":


  "Отвъд прокламирането на хомосексуалните наклонности на О.Уайлд, изсичането на остроумни статуси върху мрамор и протестите на младите като начин на предпазване от сблъсъка с реалния живот съществуват стотици хиляди съвсем нормални хора, които всеки ден работят, изхранват семействата си и не се занимават с политика. От този целият словесен миш-маш с противопоставянето на две напълно несъвместими книги и автора си правя извода, че не четивото не струва времето, изгубено за четенето му."
  ================================================

  ++++++ Точен, лаконичен и много зрял коментар! От най-добрите, които съм чел в този форум! Поздравления!


 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Още по повод естетиката... Снимката, подбрана да илюстрира статията, буди малко..палави мисли у мен.:) Не можеше ли да помолят тази красива девойка с короната да си прибере езика преди да я фотографират или тя се плези на мафията?:)

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#78] от "тулса":

  Ясно е, че принципите на Вито Корлеоне не важат за нас, главното е половинката да не разбере за въжделенията. :-)
  Честно казано, изпитах известна лека алергия след два епизода от "Кръстникът" и кратък параграф за Оскар Уайлд и лозунгът "Изкуство за Изкуството" преправен за ежедневна употреба. Сигурен съм, че един крайно малък процент от "младите бунтари" е чувал за "гениалния ирландец", по-скоро действа стадния принцип на "флаш-моба".

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK