Критика към критиците на протеста

Площадното общество не е събрание на "партийци", а нещо ново – протест срещу системата, в която практически всички партии в парламента се превърнаха в клиентели на олигарси, поддържани от настоящата власт.

© Юлия Лазарова

Площадното общество не е събрание на "партийци", а нещо ново – протест срещу системата, в която практически всички партии в парламента се превърнаха в клиентели на олигарси, поддържани от настоящата власт.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Около протеста това лято има два проблема: единият е, че за първи път от 1989 г. се протестира не срещу БСП и властови конструкции, в които БСП е ключов участник. Иска се оставката на правителство, на което БСП официално е опозиция, протестира се срещу парламентарно мнозинство, в което БСП не е участник.


Освен това протестът не е нито доминиран, нито ръководен от партийно-артикулиран политически субект - не може да се идентифицира като "десен", "антикомунистически" и т. н. А това - макар да се вижда, че той е против една уродлива и все по-нагла олигархия, обхванала с пипалата си цялата страна и корумпирала по-голямата част от т. нар. "политическа класа" - смущава мнозина, особено от по-възрастното поколение.
Вторият проблем е, че този протест тече в условията на почти напълно овладени от същата тази олигархия медии, които не просто го неглижират (както правеха в предишни години), но съзнателно изкривяват неговия образ за читателите и зрителите, които не присъстват или не могат да присъстват на него физически.


И ето: струва ми се, че поради тези два проблема, поради тази новост на ситуацията - можем да чуем (и прочетем) характеристики за протеста, давани му от хора, към които лично аз изпитвам безспорно - и политическо и интелектуално уважение, но с които въпреки това не мога да се съглася. Давам си сметка, че въпросните характеристики отчасти са плод на недостатъчно ясна ориентираност - ще го повторя - в новата политическа ситуация, която от поне седем години вече доста се различава от онази на т. нар. преход, отчасти са плод именно на


съзнателно изграждания от медиите на олигархията образ на онова, което се случва на площада в столицата.


В този текст ще се опитам да обоснова несъгласието си с въпросните уважавани от мен люде и (ако това е по силите ми) да успокоя поне донякъде техните съмнения.


Този протест - казват с безпокойство - бил "твърде нееднороден", в него участвали партии, групи и организации, с отчетливо несъвместими политически възгледи. Следователно обединяващата ги настояща цел - да получат оставките на правителството на Бойко Борисов, на главния прокурор Гешев и да предизвикат предсрочни избори (сама по себе си справедлива) - ги превръщала обаче в нещо като нов "Отечествен фронт" (ОФ).


Именно в "нов ОФ" казват - а доколкото в зачатието му днес стои и фигурата на бесепарския президент Румен Радев, то има сериозна опасност, при евентуалния му успех да последва добре познатата ни от историята съдба на оригиналния, на "оня" ОФ от 1944 г., т. е. присвояването на този успех от БСП, от антиевропейската русофилска партия на Костя "Копейкин", свръховластяването на "човека на ген. Решетников" на президентския стол и разправата с наивните, съдружили се с всички тях демократи. Вижте, сочат ни - в протеста, редом демократите и Христо Иванов се е прилепила абсурдната компания на "организацията" на Мая Манолова, на АБВ на Г. Първанов и Румен Петков, на фашизоидите от "Възраждане", които горят европейски знамена, някакво си "отровно трио" от люде със съмнителен обществен имидж. Не, тук има нещо съмнително! Ние, опитните демократи от прехода сме обезпокоени и предпочитаме да се дистанцираме!


Макар че доколкото вече съм на възраст, да не участвам в този протест така всеотдайно, както в предишните, аз обаче всеки ден - от неговото начало отивам на площада и оставам там в продължение на час-два, т. е. имам непосредствено и всекидневно впечатление от ставащото на него и в противовес на горните твърдения мога да засвидетелствам следното:


1. Този протест въобще не се състои от "партии и организации"; той въобще не е "съдружество" на формално обособени - още по-малко пък традиционни - политически субекти. Това - казвам го именно като всекидневен свидетел на площадното общество - не е събрание на "партийци", на партия или партии, а нещо ново - протест срещу системата, в която практически всички партии в парламента се сляха в корупционно месиво, престанаха да са политически партии и се превърнаха в клиентели на олигарси, поддържани от настоящата власт.


На "политическата сцена" протестиращите днес въобще не виждат свои или чужди "партии",


а единствено, станалите видими поради онагляването им олигарси и обслужващите ги висши държавни чиновници, за които при това знаят, че са сменили по три-четири партии, преди да акостират в "партията на властта". Виждат и лица, от чиято "партийна принадлежност" слабо се интересуват, и които имат куража да посочат и разобличат това гнусно корупционно месиво (на първо място - лицето на Христо Иванов).


2. Но ето защо след най-първия ден, на който - в плътна (но обособена) група, точно пред входа на президентството - действително имаше привърженици на Румен Радев, които аплодираха думите му, името на президента напълно се изпари от пробудилия се площад. То (и след втората поява на Радев онзи ден) нито веднъж нито бе скандирано от множеството, нито дори прозвуча от микрофона на някой от говорителите.


Повтарям го (като свидетел) - на площада не може да бъде видян дори един плакат с името на президента. Младите хора на него въобще не свързват нито исканията си, нито надеждите си със застъпничеството на този човек. И още нещо: попитайте се защо, ако този протест, както продължават да внушават медиите е "в подкрепа на Радев", на него нито веднъж не бе говорено в защита на обвинените и арестуваните от Гешев негови съветници (заради които протестът бил избухнал)? Защо никоя телевизия не ни показа и един плакат например с надпис "Свобода за Узунов" (или за другия, чието име не помня)?


Уверявам ви, че над девет десети от протестиращите млади хора не биха могли въобще да си спомнят имената на въпросните съветници. И нещо симптоматично: лозунгът на президента от първия ден "Мутри вън" спонтанно бе заменен от протестиращите с "Всички вън" и аз съм свидетел как тази замяна бе забелязана и горчиво разочарова малцината обнадеждени "пробесепарски" протестиращи "срещу Бойко". "Как всички вън - нима това значи и депутатите от парламентарната опозиция" - написа във Фейсбук едно познато на мен семейство от академични мономани и престана да посещава "неконструктивното сборище".


3. По-нататък: ако протестната общност действително би могла да се характеризира като "нов ОФ", в който рамо до рамо са застанали "демократи и комунисти", то попитайте се защо в нея


няма нито един говорител, излизащ на трибуната от името на официалната опозиция на ГЕРБ - от името на БСП?


Защо няма (а аз свидетелствам, че няма - ако имаше и един, щяха да ви го покажат по телевизията) плакати на тази партия, защо ги няма партийните им символи и знаци, защо няма самозаявяващи се групи "социалисти", които другите "офетовци" да приемат? Ще кажа, че дори на площада да присъстват симпатизанти на тази партия, показателно за усещания от тях дух на протеста е, че те предпочитат да остават на него анонимни. А в ОФ от 1944 г. БКП никак не е била анонимна.


4. Непрекъснато споменаваните от подозрителните към този протест: Румен Петков, Татяна Дончева, Александър Томов и пр. - ще го повторя още веднъж - бяха на площада единствено в първия ден на протеста - плътно скупчени пред вратите на президентството, снимаха се и оттогава от тях няма и помен. Ако някакви привърженици на техните "организации" присъстват на площада, то те не са нито от публичните им лица, нито се заявяват като техни представители.


5. Прословутата Мая Манолова - показателно е - също не протестира на площада от името на своя т. нар. нов политически проект. Тя е там почти всеки ден - да, но в лично качество или придружавана от (буквално) неколцина свои съмишленици. И аз мисля, че тя е там чисто и просто, за да не "изпусне" съвсем новата ситуация, създала се след акцията на Христо Иванов на плажа край Росенец. Защото


Мая Манолова бе (възможен) фактор в политическия ни живот преди няколко месеца -


в периода на обществената депресия.


Днес обаче никой няма нито желание, нито интерес да се включва в нейния "нов политически проект". Дори не си го спомнят. Помислете: ако протестната общност бе "нов ОФ", защо Мая Манолова не е говорила пред нея в качеството си на политически лидер на една от неговите съставляващи? Защо въобще не се опита да вземе думата пред тези хора на площада? Ще ви кажа - защото за събраните там тя не е никакъв "техен представител".


6. Същото, което казах за БСП, се отнася и за най-одиозната (и действително антиевропейска и евразийска) партия, която "пришиват" към днешния протест (и значи към "новия ОФ") - партията "Възраждане". Да, групички от нейни привърженици действително се явяват на площада в София. Лидерът им Костя "Копейкин" и неговите най-близки сътрудници практикуват дори следния "трик": появяват се от време на време в по-ранните следобедни часове, преди масата от хора да се е стекла и след това - фотографирани от медиите - бързо-бързо изчезват.


Бидейки осведомен за антропологичния тип на "Копейкиновите" партизани, аз често различавам групичките им сред множеството, но и тук е показателно, че те не се самозаявяват като такива: не съм видял никой да дръзне да издигне антиевропейски лозунг, не се веят и знамената на "Възраждане" с черен балкански "лев" на бял фон.


Защо - да попитам - и тези хора предпочитат да са анонимни в София?


Ами защото, за разлика от страхуващите се от "новия ОФ", те добре осъзнават, че протестът тутакси ще ги сегрегира, че духът му няма нищо общо с тях. Тяхната територия е извън София, където единствено са възможни и провокативните им прояви.


7. Ще повторя и тук, че т. нар. отровно трио, в персоналните качества и политическа ориентация на чиито членове мнозина имат съмнения, въобще не са "организатори" и "водачи" на този протест. Те дори не тъй често говорят на него. Това че заемат видно място на стъпалата на бившия Партиен дом или (от скоро) на подиума с тонколоните, само създава впечатлението, че са негови "лидери".


8. След всичко гореизброено и имащо за цел да разсее съмненията, че на площада в София е заквасен някакъв "нов ОФ" - аз ще призная обаче, че "прилепването" на различни одиозни (или най-малкото пререкаеми) групи към този - в същността си антиолигархичен (и затова анти-ГЕРБ) протест, е факт, който не може да се отрече. И аз мисля, че той представлява новооткритата в наши дни форма на противодействие на градския протест, на която не сме били свидетели при предишни негови избухвания. Мисля дори, че тя буквално "в крачка" замени довчерашната форма на "контрапротеста", оказала се днес позорно непродуктивна.


Подлостта на въпросната нова форма обаче е в това, че тези групи от "прилепящи се" ядрото на протеста трудно може да прогони от самия площад (то би довело до конфликт), а и няма как отчетливо да заяви разграничението си от тях.


Как например да се разграничиш от голямата група "работници в сферата на хазартния бизнес", неочаквано решили да заявят, че "хазартът не е само на Васил Божков", нахлуващи на площада и смесващи се с останалите; как да предвидиш нашествието на чалга-певиците или майките, протестиращи срещу попълзновенията на "Барневарн", още повече ако няма как да си осведомен за тяхното неочаквано пристигане, за разлика от репортерите на казионните медии, които тутакси ги "фиксират" и обилно ги представят във вечерните си емисии,


за да създадат превратен образ на площадната общност.


9. Накрая ще се опитам да възразя на още една съзнателно създавана заблуда - тази, че (предвид "разнородния си политически състав") протестът бил имал и твърде "разнородни и несъгласуващи се помежду си искания". Ще кажа направо, че това е лъжа, тиражирана от овладените от олигархията медии.


Доколкото, както споменах, на този протест партии и "организации" не се самозаявяват, такива "разнопосочни искания" не биха могли и да прозвучат (а и не са прозвучавали). Множеството - достатъчно е да идеш три-четири поредни дни на площада и да останеш на него час-два - скандира (т. е. иска) собствено две неща: оставка на правителството на Бойко Борисов и отстраняване на главния прокурор ("Гешев е позор!"). Всички други лозунги са перифрази или "обигравания" на тези искания.


Това е целта на протеста и това, ще добавя, е резонно да бъде целта на един такъв протест. Той не би могъл да си поставя други цели, след като всички евентуални, въобще е възможно да бъдат поставени едва ако се постигне тази първата. Искания за "ВНС", "за увеличаване на правомощията на президента", за "нова избирателна система" - свидетелствам това - въобще не се издигат от протестиращата общност. Те са само разглаголствания на различни (най-вече бивши) политици и "обществени експерти", които без да присъстват на самия протест, всекидневно говорят обаче от негово име от телевизионните екрани.


И най-накрай: освен ясно заявената, общо-споделена и настойчива цел - оставки на Бойко-Борисово-"патриотарската" конструкция - протестът върши още едно основно нещо: той развенчава - публично, масово, изобретателно, фестивално-впечатляващо, развенчава създаваната с години и "обгрижвана" аура на "бате Бойко". Откакто има протест - нека се забележи -


буквално всяко изказване на премиера, всеки негов публичен жест вече е обект на развенчаване.


Това е - ще го определя в противовес на казаното от уважавана от мен писателка - не "беснуване", а същински "екзорцизъм" срещу "магията" на "батето" (или "бащицата").


А това че той стана обект на подобно масово, неспирно, незаглушимо с нищо развенчаване, е най-сигурният признак, че определена граница от региона на "бесовете" вече е била премината от този човек и той вече е (и все повече ще е, каквито и процедурни хватки да прилага) политическа развалина.


Избухването на протеста - масов "екзорцизъм" по развенчаването на "Бойко-борисовизма" - така внезапно, така радикално променящ отношението към него, след като само до преди два месеца то изглеждаше непроменимо, е невероятен урок за крехкостта на "харизмата" на полуписта. Да, тя може днес да изглежда като почти природен феномен, на който краят не се вижда и в броени дни да се разлети - от нея да не остане нищо. Да се превърне от общонародна привичка в нестишно посмешище.


Но това е тема за друг и (даже) по-метафизичен размисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (224)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако случайно не сте забелязали, след като резидентът се опита да яхне протеста през миналата седмица и хората на площада се стопиха разко. Дотолкова, че снощи беше възмножно да бъдат преброени на един телевизионен кадър. На това му се вика "обратен ефект"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Наред с честните протестиращи, които искрено вярват, че ще съборят мафията, крачи и самата мафия.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2491 Гневно

  Критиците на протеста са партийни, това е ясно. Всеки, който е срещу протестите, е примирен със съдбата си, или е в схема с ГЕРБ.
  ПРОТЕСТ ДО ДУПКА ЗА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА!
  Щото да не е ХУБАВО? Вижте колко деца нямат детски градини, нямат болница, Бойо днес намалява ДДС за бирата!? Това ли ти е приоритета, бе, селски кмет?

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Има нещо, което много ме дразни - всеки дръзнал, да критикува ЕС е "антиевропеец".
  Не, не сме антиевропейци, а само не харесваме управлението на ЕНП. Тя работи само за едрия капитал и европейците станаха "работещи-бедни", на десетки милиони парите стигат за ток, вода, храна, училище за децата и наем. За това протестират жълтите жилетки, за това в Италия горят ЕС-знамена.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 774 Неутрално

  колко дълго, за да се скрие поредния лов на правдиво младо поколение от номенклатурни "десни" бездарници!

  Не било сега да има комунистическа власт според автора, също нямало значение че е пълно с комуняги политици, щото мая манолова не бира актуална...Вие разбирате ли тоя вестник с какви апаратчици дирижира настроенията? :D

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Ако случайно не сте забелязали, след като резидентът се опита да яхне протеста през миналата седмица и хората на площада се стопиха разко. Дотолкова, че снощи беше възмножно да бъдат преброени на един телевизионен кадър. На това му се вика "обратен ефект"...
  —цитат от коментар 1 на 1908


  Радев какво реално прави, освен да гледа с пусти дрон?

  Верно - притесни Бойко :

  "Бял дрон ме следва в живота и неотклонно, след мене върви" - постресна се Баш Лакан ..

  Ама до там!
  Радев със дрона, през гъстия дим, гледаше на всичко-тих, невъзмутим ..

 11. 11 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ненавиждам ГЕРБ и мутрата Борисов, за мен неговото управление е национална катастрофа. Също така живея в чужбина и нямам директно наблюдение над този протест, но поне според това което вижам по медиите, си правя някои изводи (които може и да са грешни):
  Протестът е подпомаган от Божков - сигурен съм, че има много обикновенни хора, които излизат по собствени убеждения, но не може да се отрече, че Божков или директно насърчава или се опитва да се присламчи към протеста. Той знае, че единственият му шанс за реабилитация е да махне ГЕРБ от власт.
  Протестът се управлява от откровенни простаци - вхрърлянето на тоалетна хартия, бонбони, яйца и не знам си още какво не помага на никого, показва ниска култура и създава излишен боклук. Ако аз бях протестираш, би ме било срам да съм част от такава група.
  Протестът няма да успее да бутне правителството - очевидно няма достатъчна маса да принуди правителството да подаде оставка. Хората стават по-малко и по-малко и на този етап просто създават излишно неудобство, без това да води до особени резултати. Също така, не бива да се създава прецедент, че група от 5000 човека могат да бутнат всяко едно правителство. След време това може да се ползва от друга партия да бутно друго легитимно избрано правителство.
  Няма смисъл от пресрочни избори - има по малко от година до следващите легитимни избори. По-добре да се изчака и тогава да се изрита ГЕРБ от властта по законен и категоричен начин. Нека времето до тогава да се използва за изграждане на разумни програми от партиите, които имат алтернатива на ГЕРБ и на изсветляване на всички далвери и зулуми, които са свършили през годините. По един цивилизован начин, както е по страните, към които се стремим.

 12. 12 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#7] от "scott":

  точно казано!

  И тези млади после няма да им стъпят като се види, че ги използва номенклатура, за за продължи комсомолския кръговрат и никога българското общество да не е независимо и свободно!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1947 Любопитно

  Да попитам и уважвания от мен К. Яанакиев: добре, сваляме ГРЕБ. Кой ще го наследи / ако приемем хипотезата, че ГЕРБ загуби извънредните избори/? Кой, освен БСП/ДПС има възможност да вземе властта днес, в съвсем конкретния настоящ момент?
  Кой?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Уважавам свободата на МНЕНИЕТО, ако има друга гледна точка. Всеки е на улицата , всеки има около себе си хора. На третия ден имаше един лозунг ...срещу президента , и тези бяха изгонени от хората. Иначе написаното е пропаганда в чист вид, и то в полза на МАФИЯТА. Такива "песни" на сирени за вилнеещи ТЕРОРИСТИ по митинга са ...поръчка. Янакиев няма грам сетива за хората около на митинга... За ВРАГОВЕТЕ в главата на автора ??? Те не разбират ..какви са тези КАМОНЗТИ ..., които се разхождат и гледат да завладеят някаква душа. Управлява ни ДЯСНА ПАРТИЯ , с точно такава риторика, и върши тотални КРАЖБИ , и децата викат МАФИЯ и МУТРИ.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  "А това - макар да се вижда, че той е против една уродлива и все по-нагла олигархия, обхванала с пипалата си цялата страна и корумпирала по-голямата част от т. нар. "политическа класа"

  За това има ли доказателства иначе са внушения и ще се радвам автора да напише и критика към тази моя критика. :)

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#11] от "nodamncat":

  Значи ненавиждаш Борисов,но искаш той да завърши мандата си?! Кого си мислиш,че лъжеш с тия плоски лъжи?!
  И за какви "избори" говориш,когато всички избори през Прехода бяха фалшифицирани и сега следващите избори също ще бъдат манипулирани.
  И твоят съвет към партиите е да създадат...програми!!! Според теб тиранин се сваля с програми!
  А да - да защитаваш Борисов днес е като да си купиш фабрика на 08 септември 1944г.

 19. 19 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До коментар [#10] от "simChо":

  А, това с дрона беше преди. А на самия протест излезе като Че Гевара с вдигнат юмрук!

 20. 20 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 609 Разстроено

  До коментар [#14] от "Манчо":

  'Бай Василе! Когато се освободи България, кого ще си турим цар?

  – Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство – отговори Левски навъсено.”

  Смятам, че точно тук е мястото да ти споделя нещо и за политиката. Войната продължава и между тези, които ни управляват. Властващите воюват, а очакват народът да е спокоен. Още дълго време няма да е мирен, защото липсва човешко равенство. Доста често справедливите губят, а измамниците печелят. Това се превърна в нещо толкова нормално, че рядко ми прави впечатление. И аз като много други хора искам единствено свобода и човешко равенство. Това, което искаме, това, което ни обещават, и това, което получаваме – често са три различни неща."

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Както винаги, брилянтен анализ на Калин Янакиев. Но ако човек е безпристрастен, сам ще види, че този протест е срещу беззаконието и олигархията и се движи от млади хора без партийни страсти, а само с желание за законност. Троловете на Пеевски и ГЕРБ и самозаблуждаващите се, че Бойко е десен и е по-малкото зло (а той е неизмеримото по-голямо след след избора на Гешев миналата година) няма да бъдет убедени нито от очевидното, нито от разумни анализи.

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Смисълът на протеста е за промяна към по-добро.
  Даването на цялата власт в България в ръцете на Радев не е промяна към по-добро.
  След осем месеца са изборите. Нека всички да се замислим, кои са политиците С МОРАЛ, които ще можем да избираме.
  И не ми обяснявайте колко морални са представителите на Сорос за България.
  Огледайте се добре.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Много смислен анализ с аргументи.
  Действително протестът е на основата на морални ценности, които превзетата ни държава, корумпирана власт и сервилни институции не могат да предложат.

  На протеста са работещи и мислещи хора, от които всъщност държавата се храни. Именно на тези хора им писна държавата да им се подиграва в лицето всекидневно и да ги има за ратаи, които няма какво да направят, освен да преклонят глава

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#14] от "Манчо":

  Ето, това е основният въпрос, на който критикуващите критиците на протеста избягват да дадат отговор. Може би защото е доста нелицеприятен: единстваната алтернатива на ГЕРБ с потенциал да спечели изборите е БСП.
  Като се каже на площадните опозиционери, че избори се печелят със структури и работа из цялата страна, цъкат минуси.

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#10] от "simChо":А, това с дрона беше преди. А на самия протест излезе като Че Гевара с вдигнат юмрук!
  —цитат от коментар 19 на Boriana Gecheva


  Бъркаш Че Гевара и Дейвид Ковърдейл ..

  Че Гевара не го знам , да е бил някога с вдигнат юмрук, а Ковърдейл е с юмрук концерта 1974!

  https://www.youtube.com/watch?v=mttKiO9Up14

  https://www.youtube.com/watch?v=wKYYU4c_kqs


  То имаше и паметник на Ковърдейл в България - на Гара Белово - силует с вдигнат юмрук!

  П.П
  Иначе Че Гевара е казал едни от най-умните думи за Политкоректността :

  "Мразя Расизма и негрите..!"

 29. 29 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Бойко Борисов много открадна и трябва да си ходи. И не само той. Но всяка една революция, за да е успешна трябва да си поставя за цел и изграждане след събарянето. Ще падне Борисов. Ще дойдат изборите. Ако не се е появил нов политически субект, който да ми представи алтернатива каква е ползата? За Костя Копейкин ли да гласувам? Или за комунистите? Христо Иванов се показа на екрана, но къде е неговата партия? СДС се разпадна и той има не малка вина за това. Липсата на идея за положително развитие след революцията води до анархия. Също доста опасно положение

  Димитър Димов
 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#25] от "debruckere":

  Да посочат името на човека, който искат да видят начело на държавата.
  Както беше казал един умен човек - не трябва да се боруш против, а да се бориш ЗА.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  +
  по скоро БСП в комбина с ДПС.
  От там следва да се направят изводите, кои са инспираторите, и кои са 'полезните идиоти' (ДБ), които после ще са препиканото мушкато

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 33 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "
  " Площадното общество не е събрание на "партийци", а нещо ново – протест срещу системата, в която практически всички партии в парламента се превърнаха в клиентели на олигарси, поддържани от настоящата власт."
  КЛИЕНТЪТ на фотографията от КОИ е ???? 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Това правителство се подкрепя от Москва и санкционира от Вашингтон.
  Какви още по-силни доказателства трябват че е антиатлантическо и антиевропейско, в последна сметка анти-българско?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 36. 36 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 37 Разстроено

  Така де, само аз ли забелязвам, че БСП със всякакви сили се опитва да направи протеста свое оръжие още от самото начало? Макар, че сега стана съвсем видно какви са истинските намерения на дъртите болшевики още от самото начало Радев тайничко или не съвсем се опитва да приобщи протестиращите към редиците на старите комуняги. И въпреки, че протеста все още се противи и не желае да стане инструмент в ръцете на лелката със коня много се притеснявам протеста от борба срещу напълно некомпетентното и прогнило отвсякъде управление на ГЕРБ да се превърне във война между две мафии

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  Проблемът е, че корупцията, незаконността и пр. стават малко като Бялата Лястовица от Под Жицата. :)

  Всички са чували за тях, ама никой не ги е виждал и не иска да представи конкретни доказателства.

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Мда, поредното творение на автор боравещ виртуозно с думите! Добре структурирана многопластова мисъл, изложена с точни и премерени изрази! Браво!
  Но, на площада са едно стадо овце, които вървят натам, накъдето ги водят платените овчари!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Много смислен анализ с аргументи.Действително протестът е на основата на морални ценности, които превзетата ни държава, корумпирана власт и сервилни институции не могат да предложат.На протеста са работещи и мислещи хора, от които всъщност държавата се храни. Именно на тези хора им писна държавата да им се подиграва в лицето всекидневно и да ги има за ратаи, които няма какво да направят, освен да преклонят глава
  —цитат от коментар 25 на debruckere


  Едно от лицата на икономическата политика на кабинета на Костов, довела до приватизацията на над 40% от държавните предприятия, Божков става обект на остри критики от страна на опозицията и получава прякора „Мистър 10%“, заради обвинения за взимани комисиони при приватизационните сделки в които участва като министър на промишлеността.

  Тогава на този човек през 1997-2001 когато сте били много малки на този човек му лепнаха прякора "Мистър 10%". После се оказа че не е вярно. Ей така от писания в медиите. Никой не му се извини, никой не каза - ние писахме лъжи за вас. Не вярвай на всичко дето се пише. Лека му пръст - той почина.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Да попитам и уважвания от мен К. Яанакиев: добре, сваляме ГРЕБ. Кой ще го наследи / ако приемем хипотезата, че ГЕРБ загуби извънредните избори/? Кой, освен БСП/ДПС има възможност да вземе властта днес, в съвсем конкретния настоящ момент?Кой?
  —цитат от коментар 14 на Манчо  До коментар [#14] от "Манчо":

  Уфф,аман от тая тъпа "опорка"!
  Значи представи си,че си шеф на фирма. Но твой служител краде и с двете си ръце от служебните пари,постоянно плете интриги,псува колегите си на "тулупи",подяжда от храната в хладилника която са си донесли служителите от къщи,цапа офиса като яде и ръси боклук,поврежда чешмата в банята,(водният режим в Перник),и въобще "твори" непоносима за работа атмосфера,но ти не щеш да го уволниш,щото следващият,който назначиш на негово място,щял да бъде същият. Е,съгласи се,че такава постановка е идиотска и ти се правиш на идиот.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Мда, поредното творение на автор боравещ виртуозно с думите! Добре структурирана многопластова мисъл, изложена с точни и премерени изрази! Браво! Но, на площада са едно стадо овце, които вървят натам, накъдето ги водят платените овчари!
  —цитат от коментар 38 на chichka

  Протеста трябва да осъзнае, че БСП не е опозиция и, че единствената причина Корни да ги подкрепя така горещо е защото тя иска да намърда червения си задник в стола на дебелака. А промяната която ще дойде след това... Е няма да има такава.

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 44. 44 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Значи от цялата галимация стана ясно едно - да свалим десния Борисов,който има много трески за дялане,но тогава ще дадем власта в ръцете на комуниста Радев,който ще бъде съветван,както стана ясно,от Васил Божков и както винаги е било от Корнелия Нинова.Че и от Кремъл ще му дават указания,в това никой не се съмнява.
  С всичките ми уважения към младите протестиращи,но кагато правят нещо,винаги трябва да мислят какво ще последва след това.
  Сваляш Борисов,получаваш Радев.Не,благодаря!

 45. 45 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Що ти трябваше тоя срам Калине.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 46. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  представи си,че си шеф на фирма. Но твой служител краде и с двете си ръце от служебните пари,постоянно плете интриги,псува колегите си на "тулупи",подяжда от храната в хладилника която са си донесли служителите от къщи,цапа офиса като яде и ръси боклук,поврежда чешмата в банята,(водният режим в Перник),и въобще "твори" непоносима за работа атмосфера,но ти не щеш да го уволниш,щото следващият,който назначиш на негово място,щял да бъде същият. Е,съгласи се,че такава постановка е идиотска и ти се правиш на идиот.
  —цитат от коментар 41 на deaf


  Добро доказателство за малоумие. Не че за някого е тайна менталния ти статус, ама друго си е.
  Конкретно по казуса: не просто уволнявам сгафилия, но го правя така, че заместникът му дори и в сънищата да не си представя подобни гафове. Малка тайна - в бизнеса това работи на 99.9%. В политиката не е точно така, когато и двете страни са клонове на една и съща мафия. Но да не задълбавам, над възможностите ти да го разбереш е ;)
  Хубав ден, глухчо!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "буквално всяко изказване на премиера, всеки негов публичен жест вече е обект на развенчаване."
  Малко късно, но все пак се случи.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Новите лидери на десните партии трябва първо да се научат да контактуват с болшинството от хората , ако искат да спечелят болшинството от гласовете на избирателите ! Превърнаха своите партии в затворени бизнес клубове , отритнаха хората от малкия и среден бизнес , едва ли не за да си техен член трябва да си роден единствено в Лозенец или центъра на София , и даже вече се провежда и възрастова сегрегация ! Превърнаха понятието "дясномислещ" в търговска марка като Пиер Карден и Пако Рабан , и само някои хора имат право да се кичат с нея !

 51. 51 Профил на taka de
  taka de
  Рейтинг: 37 Неутрално

  [quote#41:"deaf"][/quote]

  От една страна си прав, но от друга... Протестиращите трябва да се замислят кой ще заеме мястото на ГЕРБ и трябва да внимават с избора. Не бива БСП, ОП или ДПС да припарват до мястото на управляваща партия. А ако някоя от тях стигне до това място то целия този труд ще отиде на вятъра и България отново ще попадне под олигархично управление

  Правителственото решение на проблема обикновено е по-лошо от самия проблем.
 52. 52 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2817 Любопитно

  Да се демонизира Борисов не е ли същото като да се героизира?
  За поети и революционери може да е естествено състояние на духа "силно да любят и мразят", но за обикновените граждани има други цели и ценности. Всички са "срещу мафията", ама то е същото като "срещу злото в света". Кой ще проведе демократични избори, кой носи морала и капацитета да управлява добре?
  И хайде да не се поучаваме, да не се доотблъснем.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 53. 53 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 389 Любопитно

  Или си с мафията и мутрите или си срещу тях и протестираш, трети път няма и не е възможен

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Егати яловия анализ, сякаш писан от шестокласник.😁😁😁 Истината е, че комунетата ни измъкнаха протеста изпод носа. Пък и автора - София не е България. Аз отидох преди няколко дни на протест във Варна - 300 души и начело Копейкин. Изнесох се с триста. Вечерта по Бтв - многохиляден протест във Варно, и ни дума за присэствието на Копейкин. Тъй че дизинформация има и от двете страни.😁😁😁

 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Весело

  До коментар [#51] от "taka de":

  Така,така,значи за теб ГЕРБ и БСП,ДПС,са РАЗЛИЧНИ партии! Тцъ,тцъ,тцъ...

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Правителството нямало да падне.
  Че то по-голямо падение от това има ли?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Дай факти кой какво е откраднал, иначе си най-обикновен комунолъжец!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на ghostwhale
  ghostwhale
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Прекрасно! Текстът на Тедора Димова, с който авторът спори, не трябваше да бъде оставян без отговор. Нейният тип мислене е един от най-вредните, като всеки приятелски огън.
  Въпреки че напълно подкрепям написаното от автора, струва ми си, че е твърде въвлечен в спора с Димова, обръща твърде голямо внимание на профила на протестиращия и пропуска да обърне внимание на други важни моменти, които захранват мисленето на "десните" критици на протеста. Струва ми се, че една голяма част от въпросните критици приемат автентичността на протестното движение. Техният основен страх в момента по-скоро е, че неговата чиста енергия впоследствие ще бъде употребена от силите на Радев, поради което се и дистанцират. В този смисъл, би било добре да се отговори на една подобна критика. (Която впрочем не прави друго, освен да ни обрича на безкрайно пребиваване в непрогледното политическо блато.)

 62. 62 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Настоящите "протестиращи" са една група от анархисточно настроени индивиди, които нито знаят какво искат, нито срещу кого и за какво се борят; лумпен пролетарият, каквото е и "отровното" им трио начело. В нормалните държави, когато главният прокурор с каскет на главата поведе борба с мафията, всички, целият народ го подкрепя и му помага, започват да му подражават, като всички започват да носят каскет, а не да замерят с каскети прокуратурата. Когато се бориш срещу мафията, трябва да си наясно какво е мафия, с какво се занимава тя и какво е корупция. МАФИЯТА е вид "бизнес", част от материалното производство на държавите от света на свободната либерална икономика. Тя си има свои, изключително печеливши бизнеси: хазарт, производство и търговия с наркотици, проституция, лихварство и бързо кредитиране, залагания, поръчкови убийства, търговия с боклуци и опасни отпадъци (понякога транс-гранични).... Мафията си купува: ПОЛИТИЦИ, ПРАВОРАЗДАВАНЕ, ПОЛИЦАИ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ .... Мафиозите не са като комунистите, не са по ангарията и авантата, ТЕ ПЛАЩАТ! Настоящите "протестиращи", част от които са деца под 18 г. възраст, блокират пътища и кръстовища, рушат общинска и държавна собственост (КУПЕНА С ДАНЪЦИТЕ, КОИТО ПЛАЩАМЕ НИЕ! НЕ ТЕ), нарушават нормалния ритъм на живот, поради което цялата държавна машина трябва да се намеси по най- категоричен начин за възстановяване реда и спокойствието на гражданите. Да се приеме закон за реда и определяне на място за протестиране: паркове и градини, гори и планини колкото щеш! Там да протестират! Ние ( НЕ СА ТЕ!), народът на България, не сме длъжни да ги търпим! БАСТА! КРАЙ НА ТОРМОЗА!

 63. 63 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Егати яловия анализ, сякаш писан от шестокласник.😁😁😁 Истината е, че комунетата ни измъкнаха протеста изпод носа. Пък и автора - София не е България. Аз отидох преди няколко дни на протест във Варна - 300 души и начело Копейкин. Изнесох се с триста. Вечерта по Бтв - многохиляден протест във Варно, и ни дума за присэствието на Копейкин. Тъй че дизинформация има и от двете страни.😁😁😁
  —цитат от коментар 55 на foxa5


  Спокойно герботроле. Опорката ти е култова, като каскета на аскета.
  Върви да стягаш водопада за сдаване. И внимавай с гравитацията.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 64. 64 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#25] от "debruckere":Да посочат името на човека, който искат да видят начело на държавата.Както беше казал един умен човек - не трябва да се боруш против, а да се бориш ЗА.
  —цитат от коментар 30 на atmanpg


  Мнението Ви само доказва, че една част от българското общество продължава да си иска "бащицата" и спасителя :) Именно на такива хора разчита всяка популистка и авторитарна власт, маскирана като уж-демократична.

  Хората протестират срещу порочния модел на изнасилване на Демокрацията, чиито емблеми са ББ (властта), Гешев (сервилните институции-бухалки), Доган и Пеевски (истинските господари)

 65. 65 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Добре сте илюстрирали статията, този на снимката е пар екселанс инлелигентен надничар протестър )))

 66. 66 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#64] от "debruckere":

  Ами без управляващ, който да има доверието на народа, няма как да се промени системата.

 67. 67 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 467 Весело

  Седели Васил Левски и Христо Ботев на един диван и гледали канала на небезизвестния Чорбаджи Киро Гела. Поредният анализатор, излязъл в поредното политическо предаване и задавал резонният според мнозина въпрос – Кой, аджеба, ще дойде на власт, ако Султана падне?

  Анализаторът повторил и потретил няколко пъти, че Султана няма алтернатива. Подчертал, също, че Империята се е развила ужасно много от началото на своето съществуване и че били построени много калдъръми, чешми и вече всички живеели по-добре, откакто им варосали стените с плячкосаното от Великите Сили злато.

  Също така не пропуснал да съобщи, че като дойде някой от Европата, вече никой не се излагал с порутения си дом. Въобще, толкова много бил направил Султана за тези 500 години, че със сигурност нямало кой да го смени. Просто нямало алтернатива.

  Всички от Дивана стояли твърдо зад Султана и на всеки негов брифинг не пропускали да му се закълнат във вярност и да засвидетелстват раболепността си към него, макар че отлично знаели, че няма незаменими сред тях. Така дори Великия везир Мустафа Апартаментоглу, наричан Цецо, си тръгнал, пък какво оставало за тях.

  - Бай Василе! Когато се освободи България, кого ще си турим цар? Няма алтернатива. Кой ще дойде след Султана? Ще вземе да счупи държавата и да загубим златото от Великите Сили - попита Ботев.

  Левски се почеса и рече (Ето как всъщност се роди онова, което днес познаваме от „Немили-Недраги“, а именно отговорът на Левски):

  - Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство! - отговори Левски навъсено, вдъхновен от ценностите на Великата Френска Революция.

  - Ти си романтик, Василе! Накрая все някой трябва да сложим начело да води народа, то не може без субординация! Инак ще се породят ключови проблеми в макроикономическата рамка и ще ни спрат златото от Великите Сили. Пък и 500 години изтраяхме, колко па толкова да седим под робство? Ние ще ги уморим с нашите глупости и те накрая сами ще искат да ни дадат независимостта. Важното е да има мирни протести и демонстрации.

  Левски не отрече, но подчерта:

  - Ботев, Ботев – само с твоите флашмобове! Ама няма как, ще трябва да го решим тоя въпрос, че инак след около 150 години ще има един протест и тогава, когато хората питат: „Абе, кой ще сложим след тоя изедник?“ и кажат, че няма алтернатива. Тогава к’во ще си помислят за нас?

  Тогава Ботев отвърна:

  - Прав си, Василе! Като си прав – прав си…

  Двамата апостоли допиха виното, прегледаха промо кодовете от „Билла“, изгасиха сеир сандъка, провериха сурат тефтера, за да видят дали Каравелов им е „лайкнал“ селфито и си легнаха, оставяйки без отговор вековния въпрос…

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "буквално всяко изказване на премиера, всеки негов публичен жест вече е обект на развенчаване."Малко късно, но все пак се случи.
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Предозиране, Роси, препредозиране!

 71. 71 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#68] от "xos09670034":

  Толкова ли сте го закъсали, че спамите от дни из форума с новорегистрирани никчета?

 72. 72 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kingpin":

  Да си революционер е неблагодарна работа.
  Защото когато бурята на народното недоволство утихне - отгоре изплуват л@*ната, за да се превърнат в каймака на обществото.
  А революционерите... Те биват почитани, само ако вече са мъртви.
  И тогава управляващите ги дават за пример - "Ако беше жив Левски - той непременно би водил политиката, която водя аз".

 73. 73 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#41:"deaf"][/quote]
  До коментар [#14] от "Манчо":


  Уфф,аман от тая тъпа "опорка"!
  "Значи представи си,че си шеф на фирма. Но твой служител краде и с двете си ръце от служебните пари,постоянно плете интриги,псува колегите си на "тулупи",подяжда от храната в хладилника която са си донесли служителите от къщи,цапа офиса като яде и ръси боклук,поврежда чешмата в банята,(водният режим в Перник),и въобще "твори" непоносима за работа атмосфера,но ти не щеш да го уволниш,щото следващият,който назначиш на негово място,щял да бъде същият. Е,съгласи се,че такава постановка е идиотска и ти се правиш на идиот. "

  Ако си собственик на фирмата/ цар / император или друг с абсолютна еднолична власт - може и да може......
  В настоящата политическа система не може..... просто има органи на властта, които се сменят с избори. А хората мислят различно и гласуват различно. Накрая, реалното мнозинство все е недоволно......Всеки иска Държавата да работи по неговия модел..... Ти искаш ли Държавата да работи по твой модел? И ББ иска! И го е постигнал..... Защо си против неговия успех? Нима всеки не иска най-доброто за себе си? Той го е постигнал и благодарение на изборни резултати.....с гласуването на хора, които го харесват или му вярват или имат сметка..... Каква е гаранцията, че на следващите избори нещата ще се променят?....
  Колкото до фирмения казус..... ако си шеф, а мърлячът е син на собственика.... искам да видя как ще го уволниш......а пък ако го уволниш и за рождения му ден баща му му подари фирмата в която си шеффффф..... Примерът ти е неподходящ!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2817 Любопитно

  Прекрасно! Текстът на Тедора Димова, с който авторът спори, не трябваше да бъде оставян без отговор. Нейният тип мислене е един от най-вредните
  —цитат от коментар 61 на ghostwhale


  Вредни за кого?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Да попитам и уважвания от мен К. Яанакиев: добре, сваляме ГРЕБ. Кой ще го наследи / ако приемем хипотезата, че ГЕРБ загуби извънредните избори/? Кой, освен БСП/ДПС има възможност да вземе властта днес, в съвсем конкретния настоящ момент?Кой?
  —цитат от коментар 14 на Манчо


  Такава позиция е по-жалка дори и от позицията "обичам ГЕРБ". Във втория случай поне си го признават открито.

 79. 79 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Да се демонизира Борисов не е ли същото като да се героизира?
  —цитат от коментар 52 на etty1


  Не. Други безумни въпроси?

 80. 80 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  " скандира (т. е. иска) собствено две неща: оставка на правителството на Бойко Борисов и отстраняване на главния прокурор ("Гешев е позор!"). "
  Нормално човек когато предприема нещо е премислил след като го свърши какво ще последва по нататък. Протестът иска нещо и спира до там. Без да са ясни последиците. Това не ми е ясно. Иначе в по–голямата си част публикацията е добра и изчерпателна.

 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2822 Весело

  Нали! Знаех си аз. Няма ляво, няма дясно, всички сме от ОФ. Не бе, то не било ОФ, а фестивално-впечатляващ пърформънс. Протестът не е яхал президента, а обратното - решетника е налазил протеста и то само за ден. Лупи, Петков и Дончева случайно се разхождали там. Декласирани елементи като Бабикян просто излезли на въздух да съзерцават младите. Божков няма нищо общо. Мая Манолова излязла на сгледа за нов тъпкач. Копейкин ъ-ъъъ и той съвсем случайно.? Бесилки никой не е издигал, руски знамена не е имало - това било публично развенчаване, демек гонене на злите духове от паважа и т.н.

 82. 82 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2817 Любопитно

  До коментар [#61] от "ghostwhale":

  Кое е невярно или вредно тук: "Необходимо е да бъде България Обединена с Една Цел, но аз нямам една цел с Радев, Нинова, Манолова, Божков, Слави, Копейкин и „Отровното трио”. Смущаващо, тревожещо и плашещо е, ако имаме единна цел с тях. Ако днес правим нов „отечествен фронт“, значи не сме си извадили никакви поуки от трагичната ни история. Няма кой вече да не подкрепя протестите – първи беше логистът от Дубай, който в същия ден позвъни на телефоните на Александър Паунов и на агент „Академик“: „Правиме Щаб на протеста“. Изкефил се бил „как се управлява тълпата по т’ва, по мрежите“. Присъединиха се всички с повдигнати обвинения. Не закъсня и Цветан Цветанов. Вотът на недоверие на БСП – как се случи и той точно навреме! Ако това са „добрите“, аз запазвам неутралитет, защото не виждам разлика от „лошите“. И тези, които са бъркали най-дълбоко в кацата с меда, и политически девствените – с общ противник, с общи лозунги, с общи цели, под един юмрук. Смущаващо и тревожно.
  За да не бъдат протестите само клапан за изпускане на събраната енергия, тя трябва да се прелее и отрази в резултата от изборите, защото демокрацията се осъществява чрез избори."?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 83. 83 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#53] от "Konstant Ray":

  Е, не е така :) Според автора , ако си сложи табела ДЕСЕН МАФИОТ ...ще има смекчаващи обстоятелства ...За ляв МАФИОТ ..., да кажем ГЕРГОВ пак ще кажем че в момента се бори с ВСЕОБЩИЯТ ВРАГ ...Корнелия ,и също има смекчаващи неща

 84. 84 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Янакиев, стига си се оправдавал и обяснявал. Кажи ясно следното: Единствено изхвърлянето от политиката завинаги на наглата етническо-мафиотска организация ДПС би довело протестите до успех.

 85. 85 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Накакнизани един куп глупости. Ако не беше Радев с Мутри вън, щяхте да се съберете 100 човека от пишман лявото ни дясно, по покукуригате и да си ходите. Радев събра хората в началото. После, съшите тия хора, като видяха как ги пришиват към Да БГ, Боец, и прочее смешковци, отровното трио, стенещо за нова конституция за гей-права, си БИХА КАМШИКА. И сега пак сте само умни, млади и красиви, с арт перформънси с тоалетна хартия, пъдпъдъчи яйца и т.н. Възраждане са там, и не се крият. Не демонстрират партийна принадлежност. А същит тия хората като автора вече не щат никой дето не е умен и красив, младичък, соросоид. Не искат БСП, не искат Възраждане, не искат родителите срещу ЗСУ, само интелигентни красиви десни (по западно леви), да не говорим, че даже и помежду си триото, БОЕЦ и Да Бг се дъвчат кой е по-автентичен лидер на протеста. И така, работата увяхна. Протеста беше овладян от соросоидите. Ако до Март никой не прави проблеми на Президента, няма да има повод за повече протестиращи на площада.... Е това е. Бтв много хора от прротестите от 2013 сега не стъпват на площада, знаят как ще бъдат употребени.

 86. 86 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kingpin":

  Ако позволиш колега да те поправя - Левски и Ботев никога не са се срещали в живота.

 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#81] от "Lemmy":

  "Няма ляво,няма дясно..."

  Най-великият българин е призовавал към същото - всички българи да си кажем "кривиците" и да се обединим срещу нашият враг - султанът.

 88. 88 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 542 Неутрално

  В случая имаме нагледна демагогия и манипулация да пуснеш текста на Янакиев който е по повод текст на Теодора Димова който ти не публикуваш и не си публикувал. Яко!

 89. 89 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Между другото,ако следващият премиер след Борисов,не върне Божков и Цветан Василев в България и не им позволи пак да упражняват своя бизнес,значи е решил да дерибейства по бойкоборисовски. По това ще го познаете...

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#73] от "the_flea":

  Колко пъти трябва да ви го казвам?! Колко пъти - сто,хиляда,един милион...! Че "изборите" в България се фалшифицират!

 93. 93 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#25] от "debruckere":Да посочат името на човека, който искат да видят начело на държавата.Както беше казал един умен човек - не трябва да се боруш против, а да се бориш ЗА.
  —цитат от коментар 30 на atmanpg


  Веднага ти казвам: Трайчо Трайков, Христо Иванов, Стефан Тафров... Не само един човек...

 94. 94 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#92] от "deaf":

  И си искаш "една лъжа повторена сто пъти става истина", нали?

 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Янакиев, стига си се оправдавал и обяснявал. Кажи ясно следното: Единствено изхвърлянето от политиката завинаги на наглата етническо-мафиотска организация ДПС би довело протестите до успех.
  —цитат от коментар 84 на niki7  До коментар [#84] от "niki7":

  Ахмед Доган е последната дупка на кавала. Никой не се хваща на лъжата ви за всемогъщият Доган... Ама вие си продължавайте с тая тъпа "опорка"...

 96. 96 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#82] от "etty1":

  Протести, в които водещи фигури са Румен решетников, Слави чалгата, Корнела, Копейкин, Румен Гечев, сестра Галева и пр. одиозни руски пионки не могат да бъдат никакви други, освен комунистически с една единствена цел - поставяне на БСП(к) начело на управлението. Дърпащ конците - руският наместник Румен решетников.
  В едно нещо авторът е прав - тези протести не са антикомунистически.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 97. 97 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 542 Весело

  [quote#93:"xhi13317223"][/quote]

  Ехааа, нови лица? Двамата министри при Борисов, третият дипломат при Борисов. Абе направо си го кажете властчица ви липсва.
  И защо Радан го пропускаш, защото вече се е уверил да поста в ЕП ли и не може да си прекъсне мандата, за да дойде тук да управлява хе хе хе

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  В случая имаме нагледна демагогия и манипулация да пуснеш текста на Янакиев който е по повод текст на Теодора Димова който ти не публикуваш и не си публикувал. Яко!
  —цитат от коментар 88 на zidar  До коментар [#88] от "zidar":

  Текстът на Димова може фасулски лесно да се намери в нета.

 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#96] от "GreenEyes":

  Борисов падна на колене пред Путин и го молеше за прошка! Президентът Радев никога не е падал толкова ниско...

 100. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Летели в самолет Гаргата, Заека и Маймуната.
  По едно време от пилотската кабина се Чун шум. Влязал заека гледа гаргата троши уредите.
  - Какво правиш бе Гарго? - попитал заека.
  - Ебавам се. - отговорила гаргата.
  - А може ли и аз?
  - Може що не.
  Почнал и заека да троши. Дошла маймуната и тя почнала да троши. По едно време самолета взел да пада и гаргата казала
  - е айде чао аз отлитам.
  - А ние какво да правим - попитали заекът и маймуната?
  - Ами като не можете да летите що се ебавате? - казала гаргата и отлетяла.

  Поука: Като нямате партия която да вземе властта, що се ебавате?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK