"Ако се развърже повече кесията, ще спадне напрежението"

"Протестът е политически, управляващите го четат като социален. Протестът иска оставки от най-високо, оттам искат да му дават социални помощи."

"Протестът е политически, управляващите го четат като социален. Протестът иска оставки от най-високо, оттам искат да му дават социални помощи."Новият пакет мерки, обявен от премиера Бойко Борисов вчера, предизвика остри критики. На извънреден брифинг след заседание на съвета на управляващата коалиция Борисов изчете нови социални мерки за 1.163 млрд. лв. и икономически - за 731 млн. лв. Парите, които ще се раздават, са от фискалния резерв и европейските фондове. "Дневник" подбра няколко от критичните мнения, споделени във "Фейсбук" и по БНР:


Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ, по БНР:


Ако се развърже повече кесията, ще спадне напрежението. В политическия смисъл това има известен резон. Има позитиви и негативи. Негативът е, че това е гювеч от много мерки без особена връзка, общият знаменател е раздаване на всички по нещо. По-голямата част от разходите са социални и това не е добре. Сред позитивите е непланирането на нов дълг.
В цялата категория за социални раздавания не съм щастлив. Има една антимярка за удължаване на периода на обезщетенията за безработица, както и увеличаване на техния размер на ден. В целия свят има практика, когато са прекалено щедри помощите за безработица, се случват две неща - изчезва стимулът хората да си търсят работа и много хора работят на черно, а се правят на безработни.


проф. Христина Вучева, бивш вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова, по БНР:


Мерките на кабинета "Борисов" са по-скоро за потушаване на протеста, а не за преодоляване на кризата.


С намаляването на ДДС никой не решава проблеми на бизнеса, с тази стъпка обикновено се решават проблеми в макроикономически план. Ние не се грижим за намаляването на цените на туристическите услуги, така обществото няма да има никаква полза от намаляването на ДДС. Мярката за доплащането на пенсионерите е положителна, защото това ще повиши потреблението.


Липсва погледът на грамотния икономист в мерките на правителството.


проф. Анна Кръстева, политолог:


Да приспиш или да разгневиш протеста. Или как с нашите пари управляващите искат да превърнат овластени граждани в социално слаби.


Протестът е политически, управляващите го четат като социален. Протестът иска оставки от най-високо, оттам искат да му дават социални помощи. Тази несръчна интерпретативна патерица патриотите предложиха на премиера и той радостно я прегърна като единствен спасителен пояс.


Самите партиоти толкова си могат. Трайно и съвсем не полека те изваждат от 'народа' протестните граждани като 'тиня', 'дъно' и го свеждат до социално слаби, за които да се грижат. С нашите пари. 'Атака' провежда изборните си кампании като 'православна солидарност': на този даде левче за лекарства, на друг - малък грант за университет.


Сидеров вече не е партньор, но със същата смехотворна загриженост партньорът Валери Симеонов, вицепремиерът Каракачанов и премиерът предлагат златен дъжд от нашите пари да залее протестиращи и непротестиращи. Протестиращите не са за 'колко', а за 'как', искат и европейските, и родните публични средства да не се харчат от #Кой.


Дали това третиране на силни граждани като слаби е по-наивно отколкото недалновидно или обратното? Дали изсипването на добре пазени за преди изборите публични пари ще приспи или още повече ще разгневи протестиращите?


Отговорът - на площада.


Любомир Аламанов, комуникационен експерт:


Това ли бяха дългоочакваните мерки? Огромната липса на тези мерки:


1. Няма стратегия.


2. Няма идея за бъдещето.


3. Няма мисъл какво да се прави, ако кризата продължи не с месеци, а с години.


4. Няма идея и желание за реформи.


5. Няма даже опит за възползване от кризата, за да се прокарат реформи.


6. Няма оптимизация на администрацията.


7. Няма силна и бърза дигитализация.


8. Няма намаляване на административна тежест към фирмите.


9. Няма признаване, че някои професии ще изчезнат, а други ще се променят много.


10. Няма средства и програми за преквалификация.


11. Няма стимули за преквалификация.


12. Няма реформи в съдебната власт.


13. Няма реформи в правомощията на главния прокурор.


14. Няма реформи в системата на МВР.


15. Няма гаранции, че всички са равни пред закона.


16. Няма предсказуемост на законодателството.


17. Няма реформа в сектора на здравеопазването.


18. Няма реформа в системата на Бърза помощ.


19. Няма наистина независими институции.


20. Няма истинска прозрачност по изразходването на публични финанси.


21. Няма извинение и човешки език на комуникация.


Има популизъм, раздаване на държавни пари, отказ от поемане на отговорност.


Идват избори.


Ужасно пренебрежителна е реториката за "мазнинките". Не, управляващи, това не са мазнинки. Това са пари от нашите данъци. Наши пари, които сме изкарали с труд и пот. А вие само ги управлявате. Временно. Моля да се отнасяте с уважение към нашия труд. Ако ви е гадно да се занимавате с нашите пари, не ни позволявайте да ви задържаме насила в това управление.


Георги Вулджев, ЕКИП:


1. 50 лв. добавка към пенсиите през следващите 3 месеца.


Какъв е смисълът от това? Пенсионерите няма как да са пострадали от кризата, защото те получават фиксирани плащания от държавата, които не са зависими от икономическия цикъл. Доходите на пенсионерите няма как да паднат по време на криза, защото те по дефиниция не работят. Може единствено да паднат, ако държавата реши. Защо тогава им се дава добавка? Няма как да е антикризисна мярка, това очевидно е предизборна мярка.


2. Минималното обезщетение на безработица се вдига от 9 на 12 лв. удължава се периодът на изплащане на обезщетения с три месеца.


Това е най-вредната мярка, защото ще забави възстановяването на пазара на труда. Всяко увеличение в обезщетенията за безработица и периода на изплащане означава по-нисък стимул за търсене на работа и съответно завишаване на цената на труда. Това е особено пагубно в период на криза, когато приходите на предприятията се свиват и капацитет за изплащане на по-високи заплати не съществува. Точно чрез такива мерки краткосрочната "кризисна" безработица може да се превърне в по-дългосрочна и "структурна".


3. Субсидия 35 евро за седалка на турист в самолет за туроператорите (за международни туристи).


Това просто едва ли ще има особен ефект. То от субсидия няма смисъл, когато просто няма туристи. По-добре да се помисли за допълнителни данъчни съкращения като свалянето на ДДС за сектора. Така поне със сигурност ще има финансов ефект.


Останалите мерки или са по-дребни, или изглеждат що-годе адекватни. Но е разочароващо, че правителството продължава да не мисли за по-сериозно сваляне на данъците. Сваляне на корпоративния данък или ДДС (или вдигане на прага за регистрация) би стимулирало инвестициите, което е най-важното нещо в период на криза.


Илиан Василев, бивш посланик в Русия:


По случай рожденния ден на Дарителя той отпусна през правителството си едни 2 милиарда лева на народа. От Москва го поздравиха с фойерверк на газопровод.


От своя страна Дарителя намали непосилното данъчно бреме на ДДС върху бирата и вината, за да може всенародните тържества да започнат и да не стихват.


Само не мога да разбера защо колкото повече пари отпуска Борисов, толкова по-мрачен става?


Готвят му санкции. Там с пари не става.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Между другото, прочетох някъде, че не може да има по-ниска ставка ДДС за алкохол в ЕС - някой да знае повече? Щото ако е така....
  А иначе - мерките поне на мен ми приличат на тюрлю гювеч с предизборен вкус.

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Да-а, само с пари не става.

  ПП. Трябва и акъл, а той е кът из наште земи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Борисов изчете нови социални мерки за 1.163 млрд. лв. и икономически - за 731 млн. лв."

  Последно колко са раздадени?
  "Новият пакет от мерки на правителството предвижда средства на стойност над 1 милиард и 160 милиона лева. Те са разпределени между почти всички министерства, като за социалните мерки са предвидени над 730 милиона лева, а за икономическите - над 430 милиона лева."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  ,,В целия свят има практика, когато са прекалено щедри помощите за безработица, се случват две неща - изчезва стимулът хората да си търсят работа и много хора работят на черно, а се правят на безработни.”

  Няма такова нещо! В ,,целия свят” хората успяват да живеят с обезщетенията а не да вегетират с 9.00 лв. на ден!

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  ,,Протестът е политически, управляващите го четат като социален. Протестът иска оставки от най-високо, оттам искат да му дават социални помощи. Тази несръчна интерпретативна патерица патриотите предложиха на премиера и той радостно я прегърна като единствен спасителен пояс.”

  Когато народа имаше социални искания- управляващите се бяха надули като пуйки и не им пукаше че има недоволни.
  Сега когато недоволните вече не искат управляващите-те се чудят как да задържат властта и раздават пари...
  ВИНАГИ СТЕ ЕДИН ХОД НАЗАД СКЪПИ УПРАВНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ!

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Мерките са минимални. Това излишъкът от бюджета ще ги покрие.
  Този път са и правилни най-накрая. Ще стимулират пряко потреблението. И са се изказали най-нещастните ни икономисти.
  Даже икономистите на ДСБ не да цитирани.
  Трябват още много и все такива преки мерки. Особено за туризма и транспорта.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Абе недоволните вече сте една шепа. Всеки с различни искания. Тълпа.
  Вие ли ще определяте какво иска обществото.
  В цяла Европа има къде къде по-бурни протести. Да не говорим в САЩ. Само, че там Полицията си върши работата и няма как пет лумпеняка да затворят кръстовище.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2433 Разстроено

  "Или как с нашите пари управляващите искат да превърнат овластени граждани в социално слаби" - като няма идея, впървом се дава нещо, я надежди, я постове, я облаги, но най-вече се харчи не свое, а чуждото. Не е въпрос до питата, а това, че е пореден помен, с който е укротява или поне вкарва в мистичен размисъл тълпата. А е толкова просто - БГ система не е обикновена, тя е ДЕМО версия на всяка друга, но не и работеща по правила, заради ценностите, за по-добро развитие. Застой в блато, в което периодично се вдига нов бент, от нови бобри, вдъхновени заради рЪната...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Една шепа ли?🤣

 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Тенденцията да се увеличават местните данъци и такси по време на пандемия как ти се струва лично на тебе?

 11. 11 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Мутрешки кризисен мениджмънт. Хората са на улицата, даваме пари и те се прибират.
  Това е мислене на носорози, които даже не схващат или не искат да схванат причините за вълненията. Понятия като правила и морал за тях звучат като шамански заклинания без значение.

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#11] от "liz31552545":

  Ето затова трябва да ги оставим да живеят с по 500 лева и да се спасяват както могат

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Най-смислено на мен ми се вижда да се подкрепи бизнеса, който създава доходите и оттам потреблението, а няма думичка за фирмени нисколихвени и безлихвени кредити, дето щеше да ги дава ББР, там бяха предвидени и най-много пари първоначално - над 1 млрд.лв. Тя държавната банка иначе на Пеевски и на фирми за събиране на вземания дава, но нещо за подкрепа на дребния и среден бизнес, за който впрочем беше създадена - мълчание. Явно капацитет няма, но председателят на борда й стана икономически министър.
  Какво да говорим, мерките не са антикризисни, те са напълно предизборни, и по-добре да идват избори и да се махат неграмотниците, които се опитват да си купят политическо бъдеще с парите на данъкоплатеца.

 14. 14 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Беше файтон, сега е шепа. И пак ви е страх да отидете на предсрочни избори. Защо така? Май без контрол на изборният процес, кликата ви ще се срине.

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":


  Прав си!
  1) стимулиране на бизнеса с програми за заетост
  2) намаляване на ДДС
  3) вдигане на МРЗ

 16. 16 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Що бе, чорбаджиите ни хвърлиха по едно кайме да се почерпим, а ние пак недоволни. Не си знаем мястото.

 17. 17 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Едва този месец търговските банки обявиха, че заповат отпускане на кредити от ББР. Но се оказа, че не са безлихвени, не са и нисколихвени, нито необезпечени.

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  Между другото, прочетох някъде, че не може да има по-ниска ставка ДДС за алкохол в ЕС - някой да знае повече? Щото ако е така....А иначе - мерките поне на мен ми приличат на тюрлю гювеч с предизборен вкус.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Не знам как е в ЕС, но в Шотландия въведоха минимална ставка за единица алкохол преди няколко години. Предполагам, че има връзка с някакъв ЕС документ. Крайният резултат е, че вече няма евтин алкохол защото има фиксирана минимална цена за единица алкохол. Употребата на алкохол намаля с доста % от тогава. Те за това ходят в България през лятото, за да си наваксат 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#14] от "truly":

  Кого го е страх?!
  Тука въпросът на комунягите и болшевиките и на Рун Дьо ви е Служебно правителство да може да грабите, че глад.
  А пък ДБ дето събират 30 човека даже не ви отразяват. Затова ходите по някакви смешни акцийки да ви забележи някой. Уви само БТВ и Дневник се мъчат да вкарват революционен плам. Не става.
  Даже БСП се дръпна защото и бабетата са им Против. И може да нямат и 40 депутата. Да не говори за Резидента дето вече всички го хулят.
  С търкалянето по кръстовищата още по-зле ще ставате сред обществото.
  Служебно Правителство на Радев няма да има.

 20. 20 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Служебното правителство ли ще граби? Много чевръсти ще трябва да са. А остана ли нещо за грабене?
  Едните 30 човека няма да ви стреснат. Отивайте на избори и мачкайте! Вождът ви ще се върне на бял кон.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  И тези мерки не стават. А кои стават, тогава?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Брей. И как се сетихте за ББР след като само аз пишех и пак ми тракахте минуси като днес.
  А чрез потреблението най-добре се стимулира бизнесът, заплатите и икономиката.
  Какво значи нисколихвени кредити за бизнеса?! Ами с влизането в ЕРМ 2 те вече ще започнат да са ниски. В засегнатите сектори мерките са преки. Особено 210 милиона за туризма.
  И колко работещи промишлени фирми си наблюдавал последният месец?! В повечето сектори търсят работници. Безработицата намалява в България вместо да се увеличава. А понеже поръчките им се увеличиха шивачките например в Габрово вземат огромни заплати спрямо преди кризата. Другите заводи също. За помпичките да не говорим. За оръжието също. Реклама и търсене от цяла България.
  В Пловдив същото. Реклама из цяла България на заводи. Например този за колелетата Максам ми надуха главата. Кой завод не работи в България.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#20] от "truly":

  Няма да краде ли в хаоса Правителството на Рун Дьо
  Протестирайте си не ми пречите. Вместо да се подготвяте за избори, че и една година ви е малко щото нямате и една структура търкаляйте се по кръстовищата. Най-сигурният път за под 2%

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Примерно безлихвени кредити за инвестиции за дребен и среден бизнес с държавна гаранция на вземането на банката и гратисен период 1-2 години.

  Подпомагане на бизнеса да задържи заплатите на хората си, но не като вид кредит. Вината за спирането на работа е в държавата- забрани да се работи.

  Създаване на държавни инвестиционни фондове или програми за подпомагане на стартиращи бизнеси. Безработен може да пробва да направи магазинче за домати, нали? Един на десет да остане след година, ще е нещо.

  Намаляване на административната тежест. За щяро и нещяло има куп изисквания и лицензирания, които увеличават нужната инвестиция и създават условия за корупция. Малките почти нямат шанс за старт. Защо сега да не е лесно да започнеш и след няколко години, като закрепиш, да не почнат пак постепенно да гледат дали кокошките ти са щастливи или краставиците прави?

  Програми за инвестиция в инфраструктура, повече контрол на изпълнението, а не новото да се руши за година-две максимум.

  Данъчна и кредитна ваканция за периода на извънредното положение плюс няколко месеца за най-затруднените, намаляне на данъчната тежест като цяло за всички с цел схимулиране на инвестициите.

  При нова инвестиция да има гратисен период за данък печалба и осигуровки. С това другите от Източна и Централна Европа привлякоха куп инвеститори в промишлеността.

  Като цяло мерките не трябва да са подаяния, а стратегически действия с цел създаване на среда за оцеляване на бизнеси и по-бърз ръст след кризата. Подаянията днес се харчат и изчезват, а инвестициите носят хляб с години.

  50лв на месец за пенсионерите или увеличение на минимална помощ за безработица си е купуване на гласове с държавни пари, т.е. кражба от бюджета в полза на партията. А и един въпрос. Безработен е бил осигуряван на МРЗ. Защо да получава повече от това, а пращалите повече данъци не? Ако е взимал 1000, но е плащал на 640 или за 4 часа на 320? Мамил е, крил е данъци, ама да му даваме... Сивата икономика у нас е голям дял, та е честия случай това. А тези, които се водят безработни и работят, за да цоцат и от помощите?

 26. 26 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Примерно безлихвени кредити за инвестиции за дребен и среден бизнес с държавна гаранция на вземането на банката и гратисен период 1-2 години.

  Подпомагане на бизнеса да задържи заплатите на хората си, но не като вид кредит. Вината за спирането на работа е в държавата- забрани да се работи.

  Създаване на държавни инвестиционни фондове или програми за подпомагане на стартиращи бизнеси. Безработен може да пробва да направи магазинче за домати, нали? Един на десет да остане след година, ще е нещо.

  Намаляване на административната тежест. За щяро и нещяло има куп изисквания и лицензирания, които увеличават нужната инвестиция и създават условия за корупция. Малките почти нямат шанс за старт. Защо сега да не е лесно да започнеш и след няколко години, като закрепиш, да не почнат пак постепенно да гледат дали кокошките ти са щастливи или краставиците прави?

  Програми за инвестиция в инфраструктура, повече контрол на изпълнението, а не новото да се руши за година-две максимум.

  Данъчна и кредитна ваканция за периода на извънредното положение плюс няколко месеца за най-затруднените, намаляне на данъчната тежест като цяло за всички с цел схимулиране на инвестициите.

  При нова инвестиция да има гратисен период за данък печалба и осигуровки. С това другите от Източна и Централна Европа привлякоха куп инвеститори в промишлеността.

  Като цяло мерките не трябва да са подаяния, а стратегически действия с цел създаване на среда за оцеляване на бизнеси и по-бърз ръст след кризата. Подаянията днес се харчат и изчезват, а инвестициите носят хляб с години.

  50лв на месец за пенсионерите или увеличение на минимална помощ за безработица си е купуване на гласове с държавни пари, т.е. кражба от бюджета в полза на партията. А и един въпрос. Безработен е бил осигуряван на МРЗ. Защо да получава повече от това, а пращалите повече данъци не? Ако е взимал 1000, но е плащал на 640 или за 4 часа на 320? Мамил е, крил е данъци, ама да му даваме... Сивата икономика у нас е голям дял, та е честия случай това. А тези, които се водят безработни и работят, за да цоцат и от помощите?

 27. 27 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Примерно безлихвени кредити за инвестиции за дребен и среден бизнес с държавна гаранция на вземането на банката и гратисен период 1-2 години.

  Подпомагане на бизнеса да задържи заплатите на хората си, но не като вид кредит. Вината за спирането на работа е в държавата- забрани да се работи.

  Създаване на държавни инвестиционни фондове или програми за подпомагане на стартиращи бизнеси. Безработен може да пробва да направи магазинче за домати, нали? Един на десет да остане след година, ще е нещо.

  Намаляване на административната тежест. За щяро и нещяло има куп изисквания и лицензирания, които увеличават нужната инвестиция и създават условия за корупция. Малките почти нямат шанс за старт. Защо сега да не е лесно да започнеш и след няколко години, като закрепиш, да не почнат пак постепенно да гледат дали кокошките ти са щастливи или краставиците прави?

  Програми за инвестиция в инфраструктура, повече контрол на изпълнението, а не новото да се руши за година-две максимум.

  Данъчна и кредитна ваканция за периода на извънредното положение плюс няколко месеца за най-затруднените, намаляне на данъчната тежест като цяло за всички с цел схимулиране на инвестициите.

  При нова инвестиция да има гратисен период за данък печалба и осигуровки. С това другите от Източна и Централна Европа привлякоха куп инвеститори в промишлеността.

  Като цяло мерките не трябва да са подаяния, а стратегически действия с цел създаване на среда за оцеляване на бизнеси и по-бърз ръст след кризата. Подаянията днес се харчат и изчезват, а инвестициите носят хляб с години.

  50лв на месец за пенсионерите или увеличение на минимална помощ за безработица си е купуване на гласове с държавни пари, т.е. кражба от бюджета в полза на партията. А и един въпрос. Безработен е бил осигуряван на МРЗ. Защо да получава повече от това, а пращалите повече данъци не? Ако е взимал 1000, но е плащал на 640 или за 4 часа на 320? Мамил е, крил е данъци, ама да му даваме... Сивата икономика у нас е голям дял, та е честия случай това. А тези, които се водят безработни и работят, за да цоцат и от помощите?

 28. 28 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Примерно безлихвени кредити за инвестиции за дребен и среден бизнес с държавна гаранция на вземането на банката и гратисен период 1-2 години.

  Подпомагане на бизнеса да задържи заплатите на хората си, но не като вид кредит. Вината за спирането на работа е в държавата- забрани да се работи.

  Създаване на държавни инвестиционни фондове или програми за подпомагане на стартиращи бизнеси. Безработен може да пробва да направи магазинче за домати, нали? Един на десет да остане след година, ще е нещо.

  Намаляване на административната тежест. За щяро и нещяло има куп изисквания и лицензирания, които увеличават нужната инвестиция и създават условия за корупция. Малките почти нямат шанс за старт. Защо сега да не е лесно да започнеш и след няколко години, като закрепиш, да не почнат пак постепенно да гледат дали кокошките ти са щастливи или краставиците прави?

  Програми за инвестиция в инфраструктура, повече контрол на изпълнението, а не новото да се руши за година-две максимум.

  Данъчна и кредитна ваканция за периода на извънредното положение плюс няколко месеца за най-затруднените, намаляне на данъчната тежест като цяло за всички с цел схимулиране на инвестициите.

  При нова инвестиция да има гратисен период за данък печалба и осигуровки. С това другите от Източна и Централна Европа привлякоха куп инвеститори в промишлеността.

  Като цяло мерките не трябва да са подаяния, а стратегически действия с цел създаване на среда за оцеляване на бизнеси и по-бърз ръст след кризата. Подаянията днес се харчат и изчезват, а инвестициите носят хляб с години.

  50лв на месец за пенсионерите или увеличение на минимална помощ за безработица си е купуване на гласове с държавни пари, т.е. кражба от бюджета в полза на партията. А и един въпрос. Безработен е бил осигуряван на МРЗ. Защо да получава повече от това, а пращалите повече данъци не? Ако е взимал 1000, но е плащал на 640 или за 4 часа на 320? Мамил е, крил е данъци, ама да му даваме... Сивата икономика у нас е голям дял, та е честия случай това. А тези, които се водят безработни и работят, за да цоцат и от помощите?

 29. 29 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Извинявайте. Забави пращането на коментара и след няколко натискания цъфнаха куп коментари.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  Ако 50 лева към пенсията е зле, колко е добре?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Мутрата си мисли, че всичко може да се купи с чужди пари. Абсолютно некадърен премиер, задържал се благодарение на нормативното блато в БГ.
  ОСТАВКА

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#25] от "атанас":

  Всичко хубаво ама откъде ще внесем работници е въпросът?

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Отрепан, тебе като ти четат глупостите, некой може да си помисли, че БГ е център на световната икономика, а Габрово новия Манхатън...

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Гневно

  2. Няма идея за бъдещето.
  —цитат от коментар 0 на Любомир Аламанов


  Нещо повече!
  Основната идея е "Да отбием номера сега пък после да става каквото ще!"
  Забележете!
  Пристъпва се към неискани от никого и определено неналожителни финансови стъпки и всичкото това се прави за сметка на финансовия резерв.
  А този резерв се пази именно за "черни дни".
  Самите управляващи в своя защита заявиха, че трябвало да останат на власт защото ЗИМАТА ЩЯЛО ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО-ЗЛЕ, а те били най-компетентните.
  Според случая управляващите си пробутват разсъждения така както им изнася, без да се съобразяват за противоречието си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Любопитно

  Ако 50 лева към пенсията е зле, колко е добре?
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  "А когато сняг забръска" от къде ще вземат пари, ако вече са изхарчили резерва?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Кактв туризъм бе човек?
  Я си оправете първо плажовете за да знаем кое на кого е....

 37. 37 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Георги Вулджев, ЕКИП:

  1. 50 лв. добавка към пенсиите през следващите 3 месеца.

  Какъв е смисълът от това? Пенсионерите няма как да са пострадали от кризата, защото те получават фиксирани плащания от държавата, които не са зависими от икономическия цикъл. Доходите на пенсионерите няма как да паднат по време на криза, защото те по дефиниция не работят. ''

  Като децата не са на училище и родителите без работа,нали пенсионерите им дават от пенсията си и така обедняват.

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":


  Ще ги внесете от бюрото по труда!
  Те са си ваши!!!

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  "Или как с нашите пари управляващите искат да превърнат овластени граждани в социално слаби."

  За това става дума - като "развързваш" нашата кесия, това не е социален а е криминален жест.
  Ако някой от нас развърже чужда кесия, отива в панделата, когато баце развърже кесията, това е грижа за слабите и бедните и борба с пандемията и икономическата криза.
  Та по-добре да си викнем Румен Гечев, човека е тесен специалист по тези упражнения, че скоро не сме били милионери.

 40. 40 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  "Ако се развърже кесията , ще спадне напрежението"
  Дали? Хората не са на улицата заради не развързване на кесията а защото до сега се развързваше само за олигархичния елит.

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Весело

  Хе-хе!
  Как бързат да си вържат гащите!?
  Транспортния министър бил казал, че раздаването на тези пари нямало връзка с протеста.
  Защо ни правите на неразбрали бе!?
  Какво ако не протестите толкова е напънало да изхарчите парите от държавния резерв?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на mitko.nedkov
  mitko.nedkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изключително точен коментар на проф. Кръстева. Туше

 43. 43 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  //Доходите на пенсионерите няма как да паднат по време на криза, защото те по дефиниция не работят.//
  =======================
  Абе ти дебил ли си или си дебил.....по-голямата част от пенсионерите е трудно да се каже че имат доходи, тези мизерни 50лв. веднага ще отидат за потребление!!!

 44. 44 Профил на Ша шчупат държавата на Пеевски
  Ша шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 5 Неутрално

  1. Няма стратегия.

  2. Няма идея за бъдещето.

  3. Няма мисъл какво да се прави, ако кризата продължи не с месеци, а с години.

  4. Няма идея и желание за реформи.

  5. Няма даже опит за възползване от кризата, за да се прокарат реформи.

  6. Няма оптимизация на администрацията.

  7. Няма силна и бърза дигитализация.

  8. Няма намаляване на административна тежест към фирмите.

  9. Няма признаване, че някои професии ще изчезнат, а други ще се променят много.

  10. Няма средства и програми за преквалификация.

  11. Няма стимули за преквалификация.

  12. Няма реформи в съдебната власт.

  13. Няма реформи в правомощията на главния прокурор.

  14. Няма реформи в системата на МВР.

  15. Няма гаранции, че всички са равни пред закона.

  16. Няма предсказуемост на законодателството.

  17. Няма реформа в сектора на здравеопазването.

  18. Няма реформа в системата на Бърза помощ.

  19. Няма наистина независими институции.

  20. Няма истинска прозрачност по изразходването на публични финанси.

  21. Няма извинение и човешки език на комуникация.
  Мога да се напишат още 3 пъти по толкова.

  България е единствената държава в ЕС, която нямаше поетапен план за излизане от кризата с коронавируса. Никаква идея какво правим и какво ще правим.

  Е*али сме го - нали сме прости, дай пари на бедните, за да им запушиш малко устите и си карай жипката.

  Едно време феодалите така са хвърляли хляб и месо на тълпата да не роптае.

  Лесно ми е, защото съм Прост!
 45. 45 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Глей ти - щял бил да дава по 50 лева на всеки пенсионер!
  И това цели три месеца!
  Малейййййййййй!

  С надеждата, че след три месеца няма да е останал жив пенсионер?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 46. 46 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Ако се инвестират 2 млрд. евро в производство на водород от вода например, те ще носят всеки месец едни нови 2 млрд. https://hytechfund.alle.bg

 47. 47 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#45] от "b_52_strato":
  По действителен случай!!!!!

  Бай ТУЛУП прелитайки над територията казва на Севда..."Абе Севи, ще взема да хвърля една пачка евраци та да зарадвам некой пенсионер"....
  А Севда му рекла: "Ама Буби, ако ти скочиш цел народ ще се зарадва!!°"

  Скачай Баце, зарадвай матреяла!!!


 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  "Абе недоволните вече сте една шепа."

  Както вече на няколко пъти писах тези, които сте доволни, че ви крадат сте онези 80%, които гласуват за ГЕРБ = БСП = ДПС!

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  "Ами с влизането в ЕРМ 2 те вече ще започнат да са ниски."

  Горното е единствено и само смешно! И показва нивото на написалия го! 😂🤣

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  Ако 50 лева към пенсията е зле, колко е добре?
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  Николко! Епидемията не засегна по никакъв начин пенсионерите. Нито доходите им са намалели, нито инфлацията и разходите им са се вдигнали! Три месеца по 50 лева = 150 лева. Голяма помощ, няма що!

 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Абе засега не си ми отговорил как се краде най-много, а пък доходите растат, строи се навред, валутният резерв расте, бюджетът е на излишък. Обясни ми как става.
  А виж Костов по кражби няма кой да го стигне.
  Царят плюс Станишев плюс Борисов плюс Орешарски по-малко от Костов.
  И сега, когато Държавата започна да си прибира заграбеното от РМД-ата естествено, че ще врещите.

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#48] от "vassilun":

  А иначе Да. Смятате ни за дебили ама уви Никой не се върза да защитава русофили и болшевики. Сиреч дебилите по болшевишки образец наричате другите дебили

 53. 53 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мерките са минимални. Това излишъкът от бюджета ще ги покрие.Този път са и правилни най-накрая. Ще стимулират пряко потреблението. И са се изказали най-нещастните ни икономисти.Даже икономистите на ДСБ не да цитирани.Трябват още много и все такива преки мерки. Особено за туризма и транспорта.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината


  Ей го на: "десен" габровски Мюнхаузен 😁😁😁

  Няма ляво, няма дясно, принципът е "каквото и да направи любимото правителство, аз ще пиша в негова полза".

 54. 54 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой гербав може ли да ми обясни защо на пенсионерите в момента трябва да се дава по 50 лв отгоре за 3 месеца, освен защото Боко се надява да им купи гласовете?

  Те, като неработещи, по какъв начин точно са пострадали от Корона кризата?

 55. 55 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не само, че са корумпирани и неадекватни, ами са готови да прецакат бъдещите управления и да ги оставят на празна хазна, само за да спасят собствените си задници, демек, да отложат с 3-4 месеца неизбежното, докато си постелят нещата за безметежен екзит от властта (без бой, убийства и съд).

 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Три месеца едни кресльовци повтаряха, че света дава пари директно и с преки мерки подпомага, настояваха и тук да е така. Днес когато пряко се подпомага най-неоправданите слоеве... пак същите кресльовци реват, че не е правилно!
  Абе умньовци, погледнете оборотите в големите магазини на 8-12 всеки месец и ги сравнете с 25-29 всеки месец
  Защо след 7-ми рязко скачат оборотите?????
  Това са директни пари които веднага ще се реализират в стоки!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Поредното "много шум за нищо" и "с чужди пари майчин помен". Явно паниката е огромна. Вождът е в потрес и ступор. Той толкова мисли за хората, а те му искат оставката. Как да не изпадне в раздвоение. Но хамлетовсокото "да бъда, или да не бъда", не стои пред него. Той иска, той може, той ЩЕ бъде. Какво тук значи някаква си личност, пардон - протести?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Любопитно

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Викаш, целуването и миенето на крака си е бамбашка работа?!Особено за полицията?

 60. 60 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Три месеца едни кресльовци повтаряха, че света дава пари директно и с преки мерки подпомага, настояваха и тук да е така. Днес когато пряко се подпомага най-неоправданите слоеве... пак същите кресльовци реват, че не е правилно!
  —цитат от коментар 56 на chichka


  Е хубаво, ти си в същата позиция, ама наобратно. Айде обясни що преди не беше правилно, а сега е.

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Сакън! Особено с точка три! Бизнеса ще фалира скоропостижно! Или поне така казва! А и нали има договорка, МРЗ да се определя по браншове, а не от правителството? И, като ще се нароят едни заплати от 510лв, защото толкова им се дава на нашите бизнесмени и бизнес дами!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":Абе засега не си ми отговорил как се краде най-много, а пък доходите растат, строи се навред, валутният резерв расте, бюджетът е на излишък. Обясни ми как става.
  —цитат от коментар 51 на Да вярваме на истината


  Ами много просто, Мюнхаузен. Световната икономика растеше и се наливаха пари от ЕС. Тва дето го казваш се отнася до ВСЯКА една страна в света, с изключение на 6-7, дето са във войни. Виж, ако случайно не бяхме поселдните в ЕС по всичко, и не ни задминаваха и страни извън ЕС дори, тогава хвалебствията ти можеха да впечатлят някой интелигентен човек.

 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Тц, тц, тц! Колко неориентирано! Служебното правителство си има строго регламентирани права и задължения. Основното е, да подготви и проведе изборите. Раздаване на пари, сключване на сделки са възможни, само когато има решение на парламента преди да подаде оставката.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  Дайте добри заплати, а не подаяния и работниците ще си дойдат от Европа. Иначе - не.

 67. 67 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#13] от "boevbisser":Брей. И как се сетихте за ББР след като само аз пишех и пак ми тракахте минуси като днес.А чрез потреблението най-добре се стимулира бизнесът, заплатите и икономиката.Какво значи нисколихвени кредити за бизнеса?! Ами с влизането в ЕРМ 2 те вече ще започнат да са ниски. В засегнатите сектори мерките са преки. Особено 210 милиона за туризма.И колко работещи промишлени фирми си наблюдавал последният месец?! В повечето сектори търсят работници. Безработицата намалява в България вместо да се увеличава. А понеже поръчките им се увеличиха шивачките например в Габрово вземат огромни заплати спрямо преди кризата. Другите заводи също. За помпичките да не говорим. За оръжието също. Реклама и търсене от цяла България.В Пловдив същото. Реклама из цяла България на заводи. Например този за колелетата Максам ми надуха главата. Кой завод не работи в България.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Остави Пловдив, оракуле. Концентрирай се върху старопланинското Васюки.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Въпреки,че Вие сте прости и ние сме прости,не можем да се разберем,защото говорим на различни езици-вашият е с "правешки"акцент от времето на социализЪма,с много ме-кане,много ще-та и бла-бла,за баламосване на мат'риала.Краят е близо...

 70. 70 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#48] от "vassilun":Абе засега не си ми отговорил как се краде най-много, а пък доходите растат, строи се навред, валутният резерв расте, бюджетът е на излишък. Обясни ми как става.А виж Костов по кражби няма кой да го стигне.Царят плюс Станишев плюс Борисов плюс Орешарски по-малко от Костов.И сега, когато Държавата започна да си прибира заграбеното от РМД-ата естествено, че ще врещите.
  —цитат от коментар 51 на Да вярваме на истината


  Просто е, оракуле. Щяхме да сме по-малко бедни и нямаше да сме последни в ЕС.

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#60] от "BLM":

  Не съм твърдял никога кое правилно/неправилно! Против съм далаверите с ДДС за кръчмари, мутрохотели, бакшиши, сега фитнеси, туроператори......
  Нормална криза в някои отрасли, това е икономическия цикъл.
  Зимата като падне сняг и излезат на площада производителите на полски домати че снега им пречи..... на тях ли да изсипва пари?
  Вчера не съм бил на пенсионерската пейка в махалата, но днес ще прослушам настроенията.
  Всички икономисти твърдят, че увеличението на доходите ще оживи икономиката. Ето направиха го, дори с по 50 лв месечно, ако се задържи цялата зима, всички ще го усетят. Ако тръгне отново санирането / с по-добър контрол/ ще се отворят хиляди и хиляди нови работни места.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#57] от "Vlado Nikolov":

  А с коя пита? Директните подпомагания в Израел, Испания, Италия, ....... с какви пари е? От личните спестявания на краля, премиера или ..... от бюджета?
  Умнокресливите да се стягат за изборите напролет. Искам млад, образован, интелигентен премиер!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 73. 73 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  1.9 млрд

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 74. 74 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#73] от "ndb":

  Опровергаха го , 1.2 млрд

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 75 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#54] от "BLM":

  Те не са пострадали от кризата. Но са сравнително бедни (т.е. едва ли спестяват), и каквото и колкото и да получат, веднага ще го излеят в икономиката - дали за сирене, или кисело мляко няма значение. Но тези 300млн за пенсионерите, ще са 300 млн повече оборот за бизнеса. Самата държава ще си върне минимум 20% от тях под формата на ДДС.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#64] от "Vlado Nikolov":

  А правата на служебното правителство, включва ли сделка с Грипени?

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 78. 78 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#74] от "дерибеев":

  Фалшива новина. Почти 1.9млрд лв са 2та пакета.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 79. 79 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#78] от "ndb":

  От извора
  https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-borisov-predstavi-novi-sotsialno-ikonomicheski-merki-za-nad-1-miliard-leva-v-otgovor-na-pandemiyata-ot-COVID-19

  Половин час след 1,9 млрд съобщиха, че са 1.1 млрд

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 80 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#77] от "ndb":

  Решението се взима от НС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Това е стратегията на изгорената земя . Следващите да останат без пари ,а бай Х да вика ,,Казах ли ви ,чè без мен не може"

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Другите държави правят антикризисни програми, за да могат да могат да усвоят европейските пари, нашият раздава пари, без да прави никакви сметки.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  "Липсва погледът на грамотния икономист в мерките на правителството."
  Липсва, защото такива в ГЕРБ няма.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "BLM":Те не са пострадали от кризата. Но са сравнително бедни (т.е. едва ли спестяват), и каквото и колкото и да получат, веднага ще го излеят в икономиката - дали за сирене, или кисело мляко няма значение. Но тези 300млн за пенсионерите, ще са 300 млн повече оборот за бизнеса. Самата държава ще си върне минимум 20% от тях под формата на ДДС.
  —цитат от коментар 75 на ndb


  Ба ха ха ха. Момент да разбера идеята: с безвъзмездни временни помощи към хората, които са единствените, които имат СИГУРЕН доход, ще раздвижва икономиката.

  Кажи ся, тва в кръжока "дърт гербав пропагандатор" ли ви казаха да го говорите, или твоето въображение го роди от нямане на друго...

 93. 93 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В цял свят раздават пари за компенсиране щетите от коронавируса. само тук не може, било популизъм. Аз съм за обезщетенията, поне хората ще получат нещо. Само че много малко дават на пенсионерите, това е смешна сума. Хайде развържете кесията, когато е за вас сте много щедри. Ако искат наистина да спадне напрежението, трябва да раздават повече пари и по-малко да крадат.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#93] от "proza":

  Хората ,освен,че са бедни,вече са и много гневни.
  И всички знаем за какво са гневни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK