Юлската концепция за оцеляване на правителството

Колкото и странно да е, някои механизми на управление от 1987 г. ще се повторят тази година.

© Красимир Юскеселиев

Колкото и странно да е, някои механизми на управление от 1987 г. ще се повторят тази година.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


В петък, 24 юли, бившият заместник финансов министър (в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Георги Близнашки и Огнян Герджиков) и нов финансов министър - г-н Кирил Ананиев сподели, че от началото на тази седмица започва обсъждане на нова социално-икономическа политика. Тя първо ще бъде обсъдена в управляващата коалиция. В нея ще бъдат предвидени "мерки, които са свързани със средства, които ще стигнат до хората и бизнеса".


По правилата на мистичната случайност
Буквално в същата минута инженер Иван Динчийски, мой познат от Фейсбук, публикува кратък дневник на случилото се през този ден. Оказа се (с позволението на г-н Динчийски), че "на 24 юли:


- 1990 г. Седмото Велико народно събрание на България прекратява правомощията на последния комунистически президент Петър Младенов;


- 2001 г. Симеон Сакскобургготски става първият монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори;


- 2014 г. е гласуваната оставка на проваленото правителство на мафията и олигархията, водено от Пламен Орешарски".


През тази седмица на 2020 г. правителството преодоля вот на недоверие.


По правилата на мистичната случайност инициативата на г-н Ананиев съвпада с Юлския пленум на Централния комитет на БКП (28-28 юли 1987 г.), който - след надлежните тайни уведомления от БНБ от април същата година за предполагаем фалит по линия на външния дълг, - прави опит за съживяване на икономиката чрез въвеждане на нов начин на управление на държавната собственост и финанси.


"Новото" е по югославски образец "самоуправление" - собствеността на държавните предприятия да бъде предоставена на работещите в тях колективи, да се декриминализира създаването на "самодейни" стопански организации на гражданите и БКП да не управлява чрез непосредствена власт, а да направлява развитието на обществото (каквото и да означава това).


По това време г-н Ананиев вече работи в Министерството на финансите. Но тогава в съответствие с "Юлската концепция" това министерство, заедно с други държавни органи, се влива супер-министерството на икономиката и планирането.


Оценката на тази реформа бе дадена от следния виц, приписван на Радой Ралин:


"Министерствата на външните и вътрешните работи се обединяват в едно "министерство на нашите работи", а министерството на народната просвета се разделя на две - "министерство на писането" и "министерство на четенето" (смятането, понеже е много сложно, преминава към БАН)".


Десет дни преди приемането на концепцията, IV Главно управление на Държавна сигурност (ДС) също "взема мерки" за "насочване на агентурния апарат и използването на официални източници" за набиране на информация за проблемите на стопанството и "своевременното информиране на партийните, държавните и стопанските организации", с което "органите на ДС да подпомогнат народното стопанство за изпълнение на утвърдените мероприятия на Министерския съвет за догонване на изоставането от Плана за 1987 г."


Прилики и разлики между днес и вчера


Колкото и странно да е, някои механизми на управление от 1987 г. ще се повторят тази година.


Но общото състояние на икономиката е несравнимо по-добро от тогава.


Няма никакви изгледи от скорошен държавен фалит. През юни тази година Докладът за конвергенция на страните от ЕС извън еврозоната изрично подчерта, че България е единствената страна в Съюза, чийто бюджетен дефицит е в рамките на позволеното. Външният правителствен дълг е 25.5% от БВП, а лихвите по него - 0.6% от БВП. (За сравнение - Хърватия, която бе приета едновременно с България в ERMII, т.нар. чакалня за еврото, има държавен дълг от 88.6% и над три пъти по-високи лихвени разходи.)


Фискалният резерв след март 2020 г. се запазва на равнището от около 10% от БВП, към април дори се увеличава от 10.3 на 10.95 млрд. лв., а за месец май спадът е 0.77 млрд. лв. От наличните към началото на юни 10.2 млрд. лв. около половината са теоретично "на разположение" на правителството.


От обявените в началото на април като намерение 4.5 млрд. лв. бюджетна подкрепа за икономиката, включително за заетостта, засега са изразходвани не повече от 1/5 от тази сума. Особена гордост за правителството е политиката "60 към 40" - от предвидените по нея средства към момента са разпределени около 15%.


Свободата на правителствено харчене обаче не е безгранична. "Приходите са доста по-малко от предвидените", констатира очевидното г-н Ананиев при встъпването си в новата стара длъжност. Най-тревожно е състоянието на бюджета на НОИ - приходите в него към края на май са 2.57 млрд. лв., а разходите - 5.11 млрд. (от тях 5 млрд са социални плащания - пенсии, помощи за безработица, стипендии).


След актуализацията на бюджета за 2020 г. се предвижда дефицит в края на годината от 3.5 млрд. лв. (вероятно над 3% от БВП) , което предполага през следващото полугодие да се реализира дефицит от 5 млрд. лв. Към края на юни разходите са в размер на почти 20 млрд. лв., с 4.3% повече от същия период на 2019 г., а спадът в приходите - почти 6%.


Каква е концепцията


Оповестените 29 млрд. евро от бюджета за ЕС засега са само аритметика.


При тяхното определяне по отделни страни има ясна схема според размера на БВП за всяка една от тях. Онова, което не се вижда, е следният механизъм на подкупване на избирателите:


- едни пари се събират в бюджета на Съюза или се печатат във Франкфурт от Европейската централна банка;


- премиерите и ръководителите на изпълнителната власт след това ги отнасят в отделните страни членки


- и приканват гражданите и фирмите да се съревновават, за да ги получат.


Съществува вариант без съревнование - парите се раздават без особено съревнование. Той е трудно приложим спрямо парите от Съюза. Но е напълно възможен тогава, когато правителствата разполагат със собствени средства.


Точно такъв е случаят с България.


Общата стойност на онова, което тази седмица ще бъде разнищвано като разпределение, е 2 млрд. лв или 40% от теоретично разполагаемия резерв на правителството.


Според предварителните заявления става дума за ускоряване на разходите по схемата "60:40" и увеличаване на помощите за безработица, увеличаване на минималната пенсия до 300 лв. (почти 30% за годината) и увеличаване на квази-данъчната субсидия през ваучерите за храна почти тройно - до 360 млн. лв. Тук следва да се добавят и 400 млн. лв. от ЕС под предлог поддържане на конкурентност.


Първата от тези политики е нацелена към онези, които все още са на работа или току що са си загубили работата; втората - към най-многобройния контингент избиратели (пенсионерите), а третата - към големите и относително добре работещи предприятия. Подробност е, че ваучерите от 2012 г. се обсъждат като най-безвредната от всички социални политики.


Ако се отчете очаквания бюджетен дефицит, с тези 2 млрд. лв. ресурсите на разположение на правителството биха били изчерпани. Резервен вариант са нови заеми и дарения.


В сравнение с юли 1987 г. има някои съществени разлики и една прилика в концепциите.


През 1987 г. управляващата партия е една, няма избиратели и гражданите нямат информация за реалното състояние на икономиката. Друга отлика е, че тогава БКП, след изчерпване на всички други варианти, се насочва инстинктивно към раздържавяване на икономиката. Сега действията и намеренията са точно в обратна посока. Съществената прилика е обстоятелството, че - както тогава, така и сега - управляващите искат да направляват развитието на стопанството и обществото. Правителството пак има да "свърши страшно много работа", каквото и да означава тази самооценка. При всичко това не е много ясно кого ще подкрепят органите на ДС този път.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Така или иначе правителството на Борисов е обречено и най-доброто, което може да направи за всички нас е да си подаде оставката!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Доста неумел сбирток от факти, полуистини и премълчани обстоятелства и поведенчески особености !!!
  Най-меко казано !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Мощната българска икономика се справя и без евросредства:)
  Към краят на юни бюджетният излишък е 1,6 милиарда. Значи излишъкът покрива мерките.
  Вкарване на пари чрез доходите е най-добрият вариант световно ползван Кейсиански метод.
  А да наистина Правителството Борисов 3 е обречено.
  Остават му 9 месеца:)
  След това следва Борисов 4.

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Смешно и тъжно, досущ непричесана сутрешна българка.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "petrapetra":

  Абсолютно, но в зората на демокрацията един от слоганите на комунистите беше че тази власт сме я взели с кръв и без кръв няма да я дадем! Познато? Вече играхме спасяването на редник киро и ефрейтор далавери. Сега залога е спасяването на струяра борисофф! А колкото за отговорността, любима тема на баце едва ли някой вярва!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Защо Красен пропуска удобно темата за правовото общество, върховенствот на закона, корупцията и диктатурата тогава и днес ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Аз откога съм ги забелязал тия паралели между ГЕРБ и зрелия соц.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Колкото и да увеличава доходите,никой вече не вярва на Борисов. А без доверие не може да се управлява,(по Сун Дзъ).
  Ако Борисов спечели (чрез измами,разбира се) изборите на пролет,"другарите" му от БСП ще го отстрелят. Или в мекият,или в твърдият вариант на думата "отстрелят".

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":

  Лошото е , че учениците надминаха учителите по най-уродлив начин.
  ОСТАВКА !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Помните ли как Луканов "опраска" валутния резерв, за да спечели БСП изборите за ВНС. Колкото по-дълго им позволим да са още на власт, толкова по-зле ще бъде. От нас зависи.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Преподавателите от АОНСУ, много добре я разбират Юлската концепция на др. Живков!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Сещам се за още една прилика. Както тогава старците от политбюро, вече изкуфели и сенилни, нямаха образование и икономически познания и се объркваха в плетеницата от икономически проблеми и политикономиксови догми, така и сегашните управляващи са неграмотни мутри от контингента на Мултигруп, носели преди 20 години кафе на Илия Павлов.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на fpl15670200
  fpl15670200
  Рейтинг: Неутрално

  "Юлската концепция"

  дваесе године по касну:

  "Пуглидни ма ваф учити и кажи ча ма обичаж"

  https://www.youtube.com/watch?v=ItJf6s0uxdM

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Весело

  Така или иначе правителството на Борисов е обречено и най-доброто, което може да направи за всички нас е да си подаде оставката!
  —цитат от коментар 1 на petrapetra


  Сериозно? Ти да видиш! И кой го "обрече"? Смешниците, които се търкаляте по паветата вечер и се наливате с некачествен алкохол? Не ставайте смешни.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Форумът на Дневник е налазен от спам. Моля, ако може, админите да вземат мерки! Що се отнася до статията - тя наистина прилича на статия от късния соц.

 27. 27 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Весело

  Защо Красен пропуска удобно темата за правовото общество, върховенствот на закона, корупцията и диктатурата тогава и днес ?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами въпросът с "правовото общество" вие го решихте още 2016, когато отказахте да спазите закона и вече 4 години сте окупирали държавната сграда на Кърниградска, потъпквайки всякаква законност, докато врещите по площадите, че сте се борели за такава. Без да споменаваме другата грандиозна изцепка с "протестите" срещу Гешев, избран именно по закона, сътворен от ненадминатия юридически корифей Бойкикев.

 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Весело

  Сещам се за още една прилика. Както тогава старците от политбюро, вече изкуфели и сенилни, нямаха образование и икономически познания и се объркваха в плетеницата от икономически проблеми и политикономиксови догми, така и сегашните
  —цитат от коментар 16 на liz31552545


  ...протестиращи и водачите им бълват невероятни глупости и дори мисирките, които ги интервюират и са не по-малко неграмотни от тях спряха да ги питат, защото става безпределно ясно каква неграмотна платена тайфа се търкаля по плочниците всяка вечер.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#23] от "Reporter US":

  Тц...! Кооперацията с ДПС създаде това правителство и тя го обрича. Вероятността да изкарат мандата е по-голяма. Зависи колко ще е тежка зимата и да не ви удари тока пак. ;)

  Бивш tww09306483.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#27] от "Reporter US":

  Кой Гешев? Онзи, който нямаше да се кандидатира? ;)

  Бивш tww09306483.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Весело

  Тц...! Кооперацията с ДПС създаде това правителство
  —цитат от коментар 30 на Petleshev


  Е как така ДПС е хем с ГЕРБ, хем е в ОФ-то с БСП, ДСБ/ДеБъ? До сега в историята ни е имало само една управляваща опозиция и това беше Радан Кънев. При ДПС подобни шизоидни отклонения не са констатирани…

  Но да развием твоята брилянтна теза - значи ДПС прави правителството (според твоите слова), а после в НС гласува против него? Корифеи просто! Такава умнокрасивщина не може да не е плод на космически интеуект и поне три вагона книги - всичките със заглавие "Тезиси на 13-ия конгрес на БКП"!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#23] от "Reporter US":Тц...! Кооперацията с ДПС създаде това правителство и тя го обрича. Вероятността да изкарат мандата е по-голяма. Зависи колко ще е тежка зимата и да не ви удари тока пак. ;)
  —цитат от коментар 30 на Petleshev


  Да ви видя във власта (то няма да се случи) как ще се разминете от взаимодействие с ДПС.
  Най тъпото е, че от от действията на ДБ печелят единствено БСП и ДПС.
  Честито на 'полезните идиоти'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Аз откога съм ги забелязал тия паралели между ГЕРБ и зрелия соц.
  —цитат от коментар 7 на Николай Колев


  Е, та Баце бе гавазин на Тато и от него се е учил!

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Весело

  До коментар [#16] от "liz31552545":

  Виц от онова време: "Събират се политбюро на БКП да решат какво да правят с фалиралата за кой липът държава. След дълги дискусии някой предлага да обявим война на САЩ. Те ще ни окупират и ще извадят от кризата. Бай Добри Джуров (министър на отбраната) : Ами, ако ги победим?"

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Планът е да се обезвреждат противници.Ето,днес се очаква в Свиленград да пият вода,закупена със средства от партийната субсидия на ГЕРБ.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#34] от "Reporter US":

  Брилянтните си тези си ги завирай отзад...! Много добре се видя, как правите свирки на Доган, като му подарявате парцели и пътища, за да си прави резиденции. :)))

  Бивш tww09306483.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Красен Станчем хубаво се е сетил за юлските "некои съображения" на др.Живков само че контекстът тогава беше друг! Трябваше де покажем пред Москва че сме много по-радикални в реформите от съветската перестройка което да гарантира оставането на Живков във властта!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Правителството определено е дълбоко некомпетентно и би било чудесно да си иде. Протестите няма да са това, което ще го свали, а и БСП определено не искат много много да го свалят, да не вземат случайно да дойдат на власт в тези тежки времена. БСП обичат да са на власт като има за харчене.
  Обаче...
  Нещо идеята за излъгания народ и лошите политици ми се струва доста тъпа. По-скоро т.н. народ е пълна трагедия в морално и интелектуално положение, не може да вземе елементарни решения за състоянието на държавата и за това как иска да живее, гласува с гъза си или пък изобщо не гласува, и респективно получава точно каквото си е избрал. Гласуваш за прасе - получаваш кочина.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Хайде най-много до 31 -ви т.м. , че ще се развали прокобата......

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Това правителство е дискридитирано и вътре, и извън България. То е вредно за България.

 61. 61 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  мечтай си , трол

 62. 62 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Броят на протестиращите в цялата страна днес направо се срина.
  Всяко чудо за три дни.
  Не мога да си представя как една шепа от 2000 татуирани и дрогирани лумпена (всъщност 1,600 колкото бяха изброени онзи ден, прецизно, с ДРОН на ЕВРОНЮЗ от въздуха ), много от тях с криминални регистрации, могат да диктуват каквото и да било на 2 милиона софиянци, камо ли на 7 милиона българи в България и още 9 милиона навън.
  Нормално тази маса от предимно млади хора по това време на годината е на бригади в САЩ - спасители, чистачи, сервитьори, на бране на ягоди и домати в Англия , или на работа в хотелите по българското, гръцкото и турското море.
  Поради пълното блокиране в момента на всички тези опции, тази година джобовете им ще останат празни.
  За което, разбира се, цялата вина - според тях, носи Бойко.
  Те искат Бойко да се бръкне и да им дава ей-така по 3 бона на месец, а те да си пият биричката на сянка.
  При наличието на 200 000 обяви за работа с над 1200 лв. заплата по българските сайтове на ден.
  И 20 милиона по чуждестранните - ЕУРЕС, ЛИНКДИН ДЖОБС и десетки други.
  Не ми се коментират БОЛШЕВИЦИТЕ от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ с интелектуално-професионално ниво и осведоменост на стадионни семкаджии.
  Да, езикът на Бате Бойко е НАРОДЕН, ЦВЕТИСТ и ФАМИЛИАРЕН ( което ВБЕСЯВА наследниците на изтънчени немски графове и новоизлюпени нашенски паркетни барони ) -- но АВТОРИТАРЕН ?
  Едва ли има по-либерален държавен лидер, с по-мек подход и по-гъвкава реакция и корекция на всеки свой ход в посока стихване на напрежението, от целия европейски политически пейзаж.
  При всеки по-упорит натиск подава оставка. ( В момента такъв ход не се очертава )

  И после народът ОТНОВО гласува за него.
  Вече 14 пъти. Несъмнено ще има и 15-ти, и 16-ти.
  Народът е мъдър и знае защо гласува.

  Не защото Бойко е професор и е изчел един вагон книги.
  Мерси от такива професори с очилца, дипломи от Лондон Скул и провалени каузи - видяхме ги колко струват - опразниха хазната.

  Народът гласува, защото вижда, че България НИКОГА не е била по-богата, успешна и просперираща, през ЦЯЛАТА си 1339-годишна история.

  Хайде някой от професорите да ми извади статистика, приравнена към злато, сребро, пшеница или каквото и да е, кога друг път България е имала 120 млрд БВП, 55 млрд експорт ( и АКТИВНО САЛДО с Германия и САЩ ), 44 млрд бюджет, 50 млрд резерв, 60 млрд фондове, 50 млрд депозити, най-нисък държавен дълг и дефицит в ЕС и най-висок кредитен рейтинг в региона, такова грандиозно СТРОИТЕЛСТВО - цели нови жилищни квартали и промишлени зони никнат за месеци, ТРИ МАГИСТРАЛИ ЕДНОВРЕМЕННО се строят и десетки главни пътища ; такива навалици в суперите и по границите от богати и щастливи българи - КОГА е било това ?

  Тези факти бъркат в здравето на Червенушки, Лилавушки, Бабикянци, Радевци и Кънчовци, които взеха да откачат напълно и да съчиняват и пращат по света невероятни НЕБИВАЛИЦИ за България :

  -- УСЕЩАНЕТО за КОРУПЦИЯ - ареста е пълен с корумпирани олигарси, тарикати че даже и действащ министър и зам.-министри. Някои се крият и в Дубайските пясъци. Тоест, механизмът за противодействие на корупцията действа БЕЗОТКАЗНО. Корупция има НАВСЯКЪДЕ по СВЕТА, в България е около и под средните нива. Всеки може, и е ДЛЪЖЕН да отиде и подаде сигнал за корупция - какъвто беше случаят с АлиБаба например. А не само да има УСЕЩАНЕ за нея. Корупцията не е ОБРИВ .
  -- ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА ( българите по света сме вече над 16 милиона, 400 училища в чужбина, стотици читалища, библиотеки, църкви, клубове, общества, състави, курсове, заведения, фирми, сайтове, и навсякъде се ВЕЕ БЪЛГАРСКИ ФЛАГ ), тоест говорим не за демографска катастрофа, а за СВЕТОВНА ЕКСПАНЗИЯ на Българската Нация.
  -- ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ( изчислено САМО върху възрастните и болните тук в България - И БАБА ЗНАЕ ТАКА ) - през април бяхме страната с НАЙ-НИСКА СМЪРТНОСТ в ЕС - ами сега ?
  -- НАЙ МЕ КЕФИ обаче 111-то място по СВОБОДА НА СЛОВОТО - как пък го уцелихте - поне 112-то го направете, на фона на медии и социални мрежи, пълни с ПСУВНИ и на който каквото му хрумне да каже и публикува ! България е страната с НАЙ-СВОБОДНИ МЕДИИ бе пичове !
  -- КЕФИ МЕ и балалайката, че сме били НАЙ-БЕДНИ в ЕС - абе направо КЛОШАРИ. Само че КОЙ е този идиот, който би приел едни КЛОШАРИ в ЕРМ-2 например ? А в Банковия Съюз, където сме ВЕЧЕ приети ? Всеки ден НАВАЛИЦИ и ТАПИ по границите, претъпкани егейски плажове и таверни с ОМРЕЛИ ОТ ГЛАТ българи !

  Румъния например си начислява 22% СИВА ИКОНОМИКА върху БВП-то си.

  Ако и ние си начислим Сива (и Черна) Икономика, Румъния ще ни диша ПРАХА, на талази.

  Де факто, Румъния е много по-бедна от нас, дори въпреки петролните си залежи, но незнайно защо родните тъпоглавци тръбят с пяна на уста , че НИЕ сме били най-бедни в ЕС.
  Да ви кажа ли за 500 млрд Евро дълг, които ГЪРЦИТЕ имат да плащат - и ПРАВНУЦИТЕ им ? Но се водят по-богати от нас !

  Ами Италия, Испания, Португалия ? Страни в ТЕХНИЧЕСКИ ФАЛИТ.

  Големият враг на България - холандският премиер Марк Рюте заяви онзи ден на срещата на ЕС, че в момента България е финансово НАЙ-СТАБИЛНАТА ДЪРЖАВА В ЕС.

  България има ВТОРИЯТ по ред НАЙ-НИСЪК държавен дълг в ЕС след Естония, и най-високият кредитен рейтинг в региона !

  Това означава, че ако поискаме, можем да теглим заем примерно 300 млрд Евро като гърците, да ги вложим в печеливши проекти и да си направим заплатите над 2500 Евро.
  Да ви кажа ли защо не го правим ? Хайде сетете се сами.

  Дори НАИСТИНА да бяхме НАЙ-БЕДНИ, самият факт че сме сред 28-те НАЙ-БОГАТИ, пак звучи добре.

  Като гледам навалиците в суперите и по границите от богати и щастливи българи, СИ ВИКАМ - направо ЖИВИ ДА НИ ОПЛАЧЕШ от глад, беднотия и мизерия.

  България НИКОГА не е била по-БОГАТА, успешна и просперираща през последните 1339 години история, благодарение на ГЕРБ и Бойко Борисов.

  Бойко е държавен лидер с най-високо КПД в цялата ни история.

  Бил ОБРЕЧЕН, много ви моля.

  Щото едни 1,000 татуирани лумпени с бял прах по носа мятали пъдпъдъци, гъспапир и свински уши, и му искали оставката.

  Извинявайте, но това е несериозно и не заслужава и капка внимание.

  Вижте сега, -- гледайте ме в устата -- Бойко е ИСПОЛИН.

  Вие, крякащите милениалс и вашите ЕЗДАЧИ - дъртите празноглави шкембелии от Отровното Трио, сте едни дребни смешни насекоми, пъплещи около обувките му.

  На светлинни години сте от опита, знанията, уменията, контактите и идеите му в политиката, и не само. Изключително хитър, съобразителен и далновиден стратег.

  Никога няма да кажа обаче, че е ИДЕАЛЕН, а още по-малко, че е безгрешен.

  Сериозна критика търпи по отношение липсата на държавни ПРОЕКТИ за осигуряване съществен РЪСТ на икономиката.

  Така например в момента се работи по частни високотехнологични проекти с чуждестранни инвеститори, в които би могла да се включи и държавата.

  Целта на тези проекти е постигане на 2500 Евро Минимална Заплата и 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г., плюс допълнителен УСЛОВЕН Базов Доход от 600 лв. на всеки нуждаещ се, плюс безплатни ваучери за храна, подслон, облекло, лечение, отопление, транспорт, почивка, създаване на няколко милиона нови работни места, както и ръст на населението на България над 10 милиона души - чрез връщане на всички ЕМИГРАНТИ, плюс заселване на още няколко милиона квалифицирани ЧУЖДЕНЦИ.

  По първата група проекти вече е договорено стартово структурно финансиране от 500 млн. Евро.

 63. 63 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Петлешев, братко, нали знаеш какво е казал някой - не питай как се прави политика и кучешка наденица.

  Политика се прави со паре ил со дупе, казваше Тито.

  Паре нема, действайте.

  Турция има 647 993 души пехотна армия - ВТОРА в НАТО след САЩ, 1, 067 изтребителя, 4263 танка, 812 САУ, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера .

  8-а Механизирана пехотна бригада в Текирдаг е на 300 км от Пловдив и за три часа над тепетата ще се веят червени знамена с полумесец.

  Хайде - понеже си умен, да ми кажеш - ако беше на мястото на Бойко, дали щеше да мародерстваш Доган, или да го галиш с перце ? А ?

  Защо кашляш ?

  Триста метра път и триетажна резиденция в Росенец ги слагам на едната везна, а на другата - 8-ма Механизирана Бригада.

  Ти кое избираш ?

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#63] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

  Ами Доган нали затова работи да поканим механизираната турска бригада да ни защити правата и свободите! Ти не знаеш ли че най-успешната война е тази която си печили без един изстрел! Затова работят Доган и Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#63] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":Ами Доган нали затова работи да поканим механизираната турска бригада да ни защити правата и свободите! Ти не знаеш ли че най-успешната война е тази която си печили без един изстрел! Затова работят Доган и Турция!
  —цитат от коментар 64 на Julian Mall


  Ако това което казваш е вярно ( а то не е ), бригадата да е дошла досега сто пъти .
  Фактът, че не е дошла, е заслуга единствено и само на Бойко и неговите умения за дипломатическо лавиране .
  Ако бяхме оставили България на комуняци като Нинова, Радев и Костов, досега официалният ни език да е турски.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#65] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

  Досега са превзели службите и прокуратурата! Ако ДПС влезе в бъдещо провителство ще превземат всичко и поканата към Турция да ни окупира ще е в ход!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#65] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":Досега са превзели службите и прокуратурата! Ако ДПС влезе в бъдещо провителство ще превземат всичко и поканата към Турция да ни окупира ще е в ход!
  —цитат от коментар 66 на Julian Mall


  Това със службите и прокуратурата е шега, нали ? Защото няма такова нещо.

  Второ, ДПС вече БЕШЕ във властта и в правителството, по време на Тройната Коалиция - защо тогава Турция не ни окупира ?

  Тогава имаше пълна възможност, сега вече - не. 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#67] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

  Каква шега след като службите ни не са разкрили един турски агент но затова пък преследват българските националисти! Геша не е повдигнал обвинение и на един турски мафиот и праща ДАНС да гони Михаля като разследва проватизацията! Ако ДПС влезе във властта сего открито това ще е смърт за България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
  Рейтинг: 300 Неутрално

  ДПС със сигурност ще влезе във властта, ако Бойко подаде оставка.

  Турските агенти у нас се знаят до един, по списък, но ако се обявят, турските служби оттатък границата ще обявят реципрочно и моментално БЪЛГАРСКИТЕ агенти, и не само ще ги обявят, но и ще ги РАЗСТРЕЛЯТ незабавно !

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#69] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

  Изобщо и сравнение на може са става между нашитеи турските агенти ако изобщо имаме още някаква активна агентура в Турция след погрома започнал с предаването на списъка с нашите агенти от Доган в турското посолство!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK