Трябва да се разгради не "системата", а мафиотският модел

Искаме да се промени с целенасочени политически средства цялостната хранителна среда за олигархизиране на политическия и икономическия живот от кръгове постоянни "играчи".

© Велко Ангелов

Искаме да се промени с целенасочени политически средства цялостната хранителна среда за олигархизиране на политическия и икономическия живот от кръгове постоянни "играчи".Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) е неправителствена организация с две основни цели: да увеличи обществената подкрепа за демокрацията, правата на човека и основните свободи и да спомогне за консолидиране на либерално-демократичната общност в България. "Дневник" препубликува позицията от страницата на организацията. Заглавието е на "Дневник".


Протестите


Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) се ръководи от споделената визия на членовете си за общество с демократично управление и плуралистична политическа система, в което основните права и свободи на хората са защитени и в което законите, политиките и практиките са насочени към екологична и социално-икономическа справедливост.
БОЛД приветства и подкрепя правото на гражданите на мирни протести, които са една от основните форми на гражданско участие в демократичното общество. Чрез протестите, започнали на 9 юли 2020 г., чиито искания са за оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, десетки хиляди наши съграждани показаха политическа зрелост и гражданска солидарност, като отделиха от времето и енергията си, за да реализират правата си на изразяване, мирни събрания и участие в обществения живот. За БОЛД тези масови мирни протести са източник на


надежда, че България има бъдеще като европейска демокрация.


БОЛД разбира и уважава призива на много от протестиращите, подкрепен и от редица коментатори, да не поставят на дневен ред въпроси за бъдещи обществени промени, преди да бъде постигната основната цел на протестите - оставките на Борисов и Гешев.


Същевременно, докато протестиращите се въздържат да формулират искания отвъд оставките, други политически субекти, водени от свои собствени разбирания и програми, вече моделират говоренето за бъдещето. Чуваме по медиите и такива радикално-антисистемни лозунги, като пълно "разграждане" на "системата", незабавна и тотална "смяна на системата", Велико народно събрание за изцяло нова конституция, пълен рестарт на всички обществени отношения. Има и внушения, че целият преход от комунизъм към демокрация от 1989 година насам е грешка, която трябва да се поправи.


Тези настроения не държат сметка, че наред със сериозните проблеми на функционирането на българската демокрация, след 1989 г. се изградиха и основите на либерално-демократичния правов ред.


БОЛД смята, че онова, което трябва да се разгради основно и пълно, е не "системата" изобщо, не институциите на либералната демокрация, а олигархично-мафиотското присвояване на държавата и нейните институции.


Бъдещето


Като общност, поддържаща ценностите на либералната демокрация, БОЛД има визия и конкретни искания, които са общодемократични и не зависят от това кой ще бъде на власт в България през следващите години, стига да се спазват правилата на демократичното съревнование. Каквото и да се случи след кабинета Борисов 3, ние искаме:


1. Твърдо и последователно да се отстояват демокрацията, правата на човека и върховенството на правото, и да се запази европейската ориентация на България. Да не допуснем все още неконсолидираната българска демокрация да бъде деградирана и тласната по пътя на авторитарно антидемократично управление! Искаме да се промени с целенасочени политически средства цялостната хранителна среда за олигархизиране на политическия и икономическия живот от кръгове постоянни "играчи" (политически партии, отделни партийни функционери, субекти от видимия и сенчестия бизнес и т.н.).


В среда на непрецизни пазарни механизми и при неефективно контролирана корупция в държавната и местната власт, те успешно акумулират власт, богатство, привилегии и влияние, недостъпни за гражданите и за тяхна сметка. Да разградим олигархично-мафиотския модел, преди той да е унищожил демокрацията в България!


2. Промяна в глава 6 на конституцията, извършена от обикновено народно събрание, която да реши проблема с безотчетността и безнаказаността на прокуратурата и особено на главния прокурор. За съжаление сегашната уредба дава възможност институцията на главния прокурор да узурпира ключови функции на правосъдието, да започва произволни наказателни преследвания и да нарушава правото на справедлив процес, все в изгода на олигархичните управляващи кръгове.


Промяната на конституционните норми, засягащи прокуратурата, е задължително условие за борба с корупцията. Промяната може да стане по няколко начина, но тя ще е успешна, ако премахне зависимостта на членове на Висшия съдебен съвет от главния прокурор, ако намали значително срока на мандата на главния прокурор и ако въведе ефективен механизъм за отстраняването и отговорността на главния прокурор. Тя може да включва създаване на специална процедура и специална институция, неподчинени на главния прокурор, за наказателно преследване на висши магистрати.


3. Гражданска асамблея против корупцията, която да приложи инструменти (вкл. дигитални), подпомагащи съвременни форми на демократично гражданско участие в духа на делиберативната (съвещателна) демокрация, разположени между пряката и представителната демокрация.


Асамблеята да бъде овластена:


а) да изготви независимо проучване на корупционните практики в последните десетилетия, като идентифицира всички законови и подзаконови норми, които ги правят възможни,


б) да създаде обвързваща концепция за пакет от законодателни мерки против корупцията.


Това искане се основава на опасението, че независимо от състава си, бъдещият парламент и бъдещата изпълнителна власт няма да бъдат напълно независими от резултатите на реформата в антикорупционната сфера, и че само гражданският контрол може да ограничи този риск. Корупцията е прекалено важен въпрос, за да го оставяме в ръцете единствено на институциите! Тя се практикува преди всичко от публични органи и институции и поради това в контрола над нея трябва да има засилено гражданско участие.


4. Бързи мерки за осигуряване на дистанционно гласуване като средство срещу изборните манипулации. Настояваме за промени в законодателството, чрез които да се въведе и електронно гласуване, като се гарантира правото да гласуват на парламентарни и президентски избори на всички пълнолетни български граждани независимо от техния социален или правен статус, тяхното постоянно или временно местожителство или местопребиваване, както и правото да гласуват на местни избори на всички постоянно живеещи на територията на България лица, включително и тези, които не са български граждани.


5. По-добри гаранции за медийна независимост. България е сред най-зле представящите се страни в света по отношение на медийната свобода. Трябва да се реформира начинът, по който се управляват националните радио и телевизия, и да се приемат мерки за ограничаване на обвързаността на ключови медии с управляващите.


Органите за управление на обществените медии следва да бъдат формирани на плуралистична основа със засилено гражданско участие, така че решенията, които те вземат, да не бъдат в угода на която и да политическа сила. Трябва да има законови гаранции за прозрачност на медийната собственост, произхода на средствата им, и механизъм, предотвратяващ концентрацията на медийния пазар. Трябва да има подкрепа на саморегулацията на медийния сектор и мерки за предотвратяване на монопол в дистрибуцията на печатни издания.


6. Политики за противодействие срещу националпопулизма на всички институционални равнища. Да не се допуска нашето гражданско родолюбие да се изражда до нетолерантност към различията и да се проявява за сметка на нарушени права на хора от етнически и религиозни малцинства, бежанци и чужденци. България за съжаление все още е една от най-нетолерантните страни в Европейския съюз. Ние дължим на себе си и на децата си едно по-решително движение към общество, свободно от етнонационални предразсъдъци. За демокрация без расизъм и дискриминация!


7. Правителството да се съобразява с ангажиментите ни в областта на екологията и да преследва социално-икономическа справедливост, включително с конкретни планове за постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г., Европейския стълб на социалните права и Европейския зелен пакт. Това е особено важно за преодоляване на последиците от пандемията на Ковид-19 и социално-икономическата криза, която тя отключи. Да не допуснем пандемията да бъде използвана от управляващите като претекст за бездействие, или като оправдание за действия, влошаващи природната среда или усилващи социално-икономическата несправедливост!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Интересува ме само едно - кой стои зад този измислен БОЛД. Не вярвам в спонтанността на появата на каквито и да са сдружения, обединения и партии.

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  RESET

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  България няма бъдеще като демокрация ако хората не се надигнат и изринат Гешев и Борисов. Чухме какво мисли Тиквата за хората.
  Не знам как от ЕС търпят това нещо, наречено ББ. Къде са евро ценностите? Как пък нито един не излезе да каже: Абе, Европа не е това, което е Бойко?

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Това ми звучи като някакво герберско прокси.
  Ми и те, в документите си, не са казвали , че ще си тъпчат пачки по нощните шкафчета?!

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Доста слабо четиво, лозунги, лозунги! Липса на всякаква мисъл.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Протестите на Божков против мафията.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Добре систематизирано, но Божков и Радев искат бесилки по стълбовете.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3119 Весело

  Значи вижте каква играчка плачка се получи! Борисов разкара от президентството преждевременно своя човек Плевнелиев и сложи на негово място Радев,който се оказа негов скрит враг! Кажете кой е умният от двамата?
  Това което направи Радев и висш пилотаж в политиката - да накараш противникът сам да се бие по главата!

 9. 9 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  "Българската общност за либерална демокрация"? Това поредното НПО ли е?

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3899 Весело

  Страхувам се че трябва да се иде и още по нататък и да се разгради начина на мислене на българский избирател!

  klimentm
 11. 11 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#3] от "#ОСТАВКА":


  България няма бъдеще като демокрация ако хората не се надигнат и изринат Гешев и Борисов. Чухме какво мисли Тиквата за хората. Не знам как от ЕС търпят това нещо, наречено ББ. Къде са евро ценностите? Как пък нито един не излезе да каже: Абе, Европа не е това, което е Бойко?
  —цитат от коментар 3 на #ОСТАВКА


  Какви евроценности, бе другарю. Още ли не сте разбрали, че единствените ценности в ЕС, в САЩ, а и навсякъде по света са ПАРИ и ВЛАСТ! Другите лакъридии са за наивници!

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3899 Весело

  До коментар [#5] от "von_seeckt":


  Ти напиши своите умни разсъждения в едно есе, аз ще ти помогна да ги публикуваш тук!

  klimentm
 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Това няма да стане по този начин, защото наред с честните протестиращи, които искрено вярват, че ще съборят мафията, крачи и самата мафия.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Разстроено

  С констатации няма да стане!!!
  Нали сме наясно, че както съществуващите, така и нововъзникващите български политически партии нямат никакво намерение да демонтират прогизналата от корупция обществено - политическа среда !
  Те просто искат да я ЯХНАТ!!!
  Да я ДОЯТ в своята каса!!!

 15. 15 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Интересува ме само едно - кой стои зад този измислен БОЛД. Не вярвам в спонтанността на появата на каквито и да са сдружения, обединения и партии.
  —цитат от коментар 1 на proza


  Тоест ще се правим, че не им атакуваме целите, като атакуваме произхода на инициаторите? Ад хоминем атаките са любим похват в тоя форум.

  Добре е да има прозрачност, но трябва да е за всички. Това е същото като да питаш кой плаща на зелените, но да не те интересува на кого плащат петролните компании.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 16. 16 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Вие оставаката може и да си я искате, но какво ще правите после ако Хамлет от град Банкя срещу пак изборите? Защото натам отиват нещата.

 17. 17 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Днес лакеите на Божков му правят подарък, така ли ще се смени моделът, като свалят единият турски боклук и го заменят с друг комунистически.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Значи вижте каква играчка плачка се получи! Борисов разкара от президентството преждевременно своя човек Плевнелиев и сложи на негово място Радев,който се оказа негов скрит враг! Кажете кой е умният от двамата? Това което направи Радев и висш пилотаж в политиката - да накараш противникът сам да се бие по главата!
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Искаш да кажеш Решетников?

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Бойко Борисов вече не харесва и името "Балкански поток" - трябвало да се казва "Българска газова инфраструктура".

  Нищо, че единственото му предназначение е да подава г*за на Путин на сръбските и унгарски братушки.
  https://www.mediapool.bg/borisov-veche-ne-shte-da-se-govori-za-balkanski-potok-news310388.html

  Разбира се, американците ще се трогнат и сянкции няма да има. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Ние тези общи приказки (какво трябвало да се промени) ги слушаме вече 30 години.
  Нека младите да посочат кой точно може да свърши тази работа.
  Иначе си остават общи приказки, които всеки по принцип подкрепя.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  Това ще бъде най-трудно.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 931 Гневно

  До коментар [#3] от "#ОСТАВКА":Какви евроценности, бе другарю. Още ли не сте разбрали, че единствените ценности в ЕС, в САЩ, а и навсякъде по света са ПАРИ и ВЛАСТ! Другите лакъридии са за наивници!
  —цитат от коментар 11 на Stargate


  "Всички са маскари!" Това е оправданието което цели да осигури прикритие на родната корупция!

 23. 23 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  "Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) съществува, за да подпомага развитието на обществото по посока на ценностите на либералната демокрация."
  Поредното прокси на Прокопи, ще ме извинявате за тавтологията.
  "Партията рани, ние борим".

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Глупости!
  Има хора с пари, които притежават големите бизнеси в България.
  Няма как държавните поръчки да се печелят от малки фирмички.
  Каквато и система да се създаде - големите проекти ще се печелят от олигарсите
  Просто защото останалите нямат ресурса да се справят.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stargate":

  Верно ли?! Да те питам,патриотът и консерватор Тръмп би ли се съюзил с псевдо-либералът и глобалист Хилъри заради пари и власт? Щото в България точно такива "съюзи" стават...

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#7] от "Корки":

  Ето ОТРОВНАТА "алтернатива"
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8856624
  Боже пази Отечеството!!!

 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган при положение, че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите. Костов е човекът, който практически не допусна закон за лустрация".

  Росен Плевнелиев

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stargate":Верно ли?! Да те питам,патриотът и консерватор Тръмп би ли се съюзил с псевдо-либералът и глобалист Хилъри заради пари и власт? Щото в България точно такива "съюзи" стават...
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Да. Би се съюзил. С всеки би се съюзил ако е сигурен, че ще може да го измами 😁😁😁

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 512 Неутрално

  БОЛД се изгражда в момента от множество хора по инициатива на д-р Димитрина Петрова, член на Български хелзинкски комитет (БХК).

  БОЛД функционира с подкрепата, и като проект, на БХК.

  https://boldbg.net/2019/10/11/начало-на-болд/


  Ха, ха...нищо ново под слънцето.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Хора, научете го този пълен член...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Слушах техен представител в Свободна зона. Момчето беше доста зле, никакви аргументи, общи фрази и лозунги.

 32. 32 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5320 Весело

  Голям красавец тоя на 500 евровата банкнота

 33. 33 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  Хора, научете го този пълен член...
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  След като отрезнеят след протестите ще го научат, и не само пълнияТ, но и четвъртитияТ.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3119 Весело

  Хора, научете го този пълен член...
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Робинзон пуска бутилка в океана. В нея пишело:

  "Аз съм корабокрушенец. Разчитам на ваща помощ."

  След 17 години бутилката се връща:

  "Пише се ВАШАТА".

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#33] от "proventuss":

  Не само ще го научат- ще го усетят как се вмъква на едра резба в южното подножие на продължението на гърбовете им...

 36. 36 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  До коментар [#11] от "Stargate":Верно ли?! Да те питам,патриотът и консерватор Тръмп би ли се съюзил с псевдо-либералът и глобалист Хилъри заради пари и власт? Щото в България точно такива "съюзи" стават...
  —цитат от коментар 25 на deaf


  За пред хората, много се съмнявам. Реално, задкулисно, изобщо няма да се учудя даже. :-) Ако е сте разбрали, да ви кажа. НЕ ние сме измислили корупцията. Там я владеят също много, много добре!

 37. 37 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1287 Весело

  "Трябва да се разгради не "системата", а мафиотският модел".
  Както се казваше в един известен български филм: "Професия-разрушител".
  Или как черния дроб се обажда на мозъка: "Стига с това "Градил Илия килия", че тук не смогваме да разграждаме".

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 38. 38 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "atmanpg":

  Има и големи фирми, които не ги допускат да участват в икономиката. Петр Келнер поиска да купи Нова телевизия, но го изгониха. КЗК пречи на всеки сериозен бизнес, който не е на "нашите" хора

  Димитър Димов
 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  БОЛД.... и такова изчадие ли има? Пичове, ако ставаше с пиене на бира, пикаене по жълтите павета и мятане на кенчета.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Ако заработи правосъдната система, цялата мафиотска системата ще даде фира по условие.

 41. 41 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ние сме млада демокрация. За парламентарните демокрации е характерно липсата на разделение между изпълнителната и законодателната власт. Затова съдебната власт е най-важната за нас и тя трябва да е независима и спешно реформирана. Също е важно да има контрол и над правенето на законите. Ветото на президента трябва да се отхвърля с 3/5 от гласовете в парламента. И накрая трябва да има свобода на словото - четвъртата власт.

 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":
  Със или без БОЛД няма значение.
  Днес системата в България е класическа демокрация с множество имитации.
  Можем да разградим разградим системата по два начина:
  - или чрез връщане съм СССР, Нацистка Германия, Японска империя, Северна Корея, Иран...
  - или чрез още по-мащабни имитации в посока путинска Русия - забранени опозиционни партии, публични опозиционни прояви, опозиционни медии, привидно правосъдие...

  подпис
 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  И кой създаде мафията -Дарт Вейдър ? Когато всичко се купува и продава ( либерално) , то се стига точно до мафията. Пазарният капитализъм е приемлив в неговият ранен вариант , ...да кажем до 1950 година. Отогава е всичко е ПУНТА МАРА, така че правилно е за системата. Последно кой точно позволи 5 милона земя да са собственост на 19 фамилии (фирми) .При онзи капитализъм на Стамболийски имаше правила, сега накрая ще се стигне до 1 собственик ...цялата България !

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3899 Весело

  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това “ Дружеството за правилната употреба на пълния член”?!

  klimentm
 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Любопитно

  До коментар [#41] от "plynii":

  Извинете за личният въпрос, но : "Къде точно го прочетохте това:
  "За парламентарните демокрации е характерно липсата на разделение между изпълнителната и законодателната власт".
  За 4 години в уневеститета в Департамент "Политически науки" и в последвалата 25 годишна практика не съм го срещал никъде???
  Благодаря за хипотетичният линк!

 46. 46 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#40] от "Толерантофил Еманципатков":


  Ако заработи правосъдната система, цялата мафиотска системата ще даде фира по условие.
  —цитат от коментар 40 на Толерантофил Еманципатков


  Правосъдната система работи по законите, приети от НС. Напоследък законите се пишат в полза на олигарсите, на едрия бизнес, на чужди лобисти и държави, но не и на гражданите на държавата. Колкото и да е читава съдебната система, с "пробити" закони нищо не може да направи. Мантрата за "работеща" съдебна система е също толкова измамна, както и за справдедливо общество.

 47. 47 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#45] от "selqnin":


  До коментар [#41] от "plynii":Извинете за личният въпрос, но : "Къде точно го прочетохте това: "За парламентарните демокрации е характерно липсата на разделение между изпълнителната и законодателната власт". За 4 години в уневеститета в Департамент "Политически науки" и в последвалата 25 годишна практика не съм го срещал никъде???Благодаря за хипотетичният линк!
  —цитат от коментар 45 на selqnin


  Не съм напълно съгласен с господина, но за последните години можеше спокойно вместо да го четете, да го видите на живо в нашта държава. Борисов като изпълнителна власт е буквално шеф на депутатите, които са законодателна власт. Аз лично не виждам особено разделение на властите. Депутатите гласуваха нон стоп неща, които искаше изпълнителната власгт. На Вас какво са ви казвали в университета е друга бира.

 48. 48 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 886 Любопитно

  ДПС е член на Европейската Либерална Демократична и Реформистка Партия.
  Твърде много съвпадения с БОЛД!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  Евраците на снимката изглеждат по-истински от тези в "шкафчето на Борисов".
  Явно печатарите са едни и същи.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4706 Гневно

  Тъжната истина е , че го допуснахме да стане факт......Сега , защото явно от нас нищо не става , както трябва , ще се домъкнат отново отвън и ще ни спретнат поредното " освобождение " , а тук " партизаните " само това и чакат , ще се нароят изведнъж до хиляди....посе отново...и така , докато ни разселят !

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":

  Нали си уж разузнавачка - кажи ни ти другарко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  "Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган при положение, че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите. Костов е човекът, който практически не допусна закон за лустрация".Росен Плевнелиев
  —цитат от коментар 27 на moreee


  Глупости!
  Плевньо е загубил всякакви връзки с действителността!
  Този човек издигнат от мутри, в крайна сметка се върна отново при мутрите! От противник на руското влияние и на АЕЦ Белене, се превърна в горещ техен почитател!
  Очевидно омразата която това дребно човече изпитва към ИВАН КОСТОВ е пословична!
  Твърдението че Иван Костов е подарявал фабрики и заводи на избрани хора звучи смехотворно! Крайно време е дори хората на посредствено ниво като Плевньо да разберат, че касовата приватизация 1997-2001 година е извършвана изцяло от Агенцията за приватизация, въз основа на приетите от парламента закони. Иван Костов с приватизация не се е занимавал! В противен случай за 20 години, враговете му трябваше да заведат поне едно дело за корупция срещу него!
  За втори път това дребно човече повтаря една друга лъжа - тази за лустрацията! Да му напомним пак:
  През октомври 1998 г. мнозинството на ОДС в парламента гласува промени в Закона за администрацията, с които се забранява на всички, заемали ръководни длъжности в структурите на БКП и администрацията по време на управлението на компартията, да се назначават на управленски постове в държавата за срок от пет години. Под ограничението попадаха и сътрудниците на ДС. Този лустрационни текстове обаче беше отменен от Конституционния съд!
  През 2007 г. комисията по досиетата установи принадлежност на трима конституционни съдии към Държавна сигурност, участвали във вземането на това решение. Единият от тях е съветникът на мутрата борисов - нацистът ДС агент георги марков!
  5 септември 2012 година!
  67 "въздържали се" дупетати от партията на мутрите "герб" отхвърлиха предложението на Синята коалиция да се въведе ограничение за бивши сътрудници на ДС да заемат ръководни постове в администрацията на държавата…"

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Т.нар. електронно гласуване не може да осигури запазване на тайната на гласуването, както и съчетаването ѝ с получаване на гаранция, че подадният глас е отчетен и при това отчетен по правилния начин - именно поради липса на материален носител (хартия и писалка) на подадения глас, електронното и машинното гласуване са най-лесно поддаващи се на манипулации. По-долу, за сведение, линк към мнение на експерт по криптография и системии за електронно гласуване:

  https://www.aea-elections.co.uk/2020/03/16/usa-cryptography-pioneer-seeks-secure-elections-the-low-tech-way/ #

  Така, че вместо да изпише вежди, призивът за машинното и електронно гласуване по-скоро може да извади очи.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK