Политическата криза в България е заплаха за бъдещата стабилност на ЕС

Политическата криза в България е заплаха за бъдещата стабилност на ЕС

© Велко АнгеловЕвропейските лидери проявяват най-малкото незаинтересованост към българските протести за истинска антикорупционна реформа и такова мълчание ще навреди на ЕС в дългосрочен план.


Хиляди хора протестират по улиците на страната през последните седмици, подкрепени от сънародниците ни в чужбина, както и онлайн чрез петиции с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов.


Най-големите протести в България от 2013 г. насам искат не просто оставки, а системна промяна на три фронта: борбата срещу корупцията и връзките с мафията на властимащите; реформи в съдебната система; и свободата на словото. "EU are you blind?", един от лозунгите на протестиращите, сигнализира, че въпросът е по-голям от просто вътрешна политическа криза. Красноречиво е също преместването на протеста на българите в Берлин пред централата на Християндемократическия съюз (CDU) на канцлера Ангела Меркел.
Като се има предвид глобалната пандемия, обсъжданията около плана за възстановяване на ЕС и станалите вече ежедневие геополитически предизвикателства от страна на Китай, САЩ и други големи сили, протестите в България може да изглеждат като незначителна подробност. Но както обикновено, дяволът се крие в детайлите и това може да се окаже още една разрушителна сила в ЕС, която потенциално ще навреди на европейския проект в дългосрочен план.


Европейските лидери трябва да вземат адекватно отношение към протестите в България. Ето защо.


Управляващата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. ЕНП побърза да изрази подкрепата си към българското правителство в отговор на демонстрациите. "Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната", гласи изявление на лидера на групата Манфред Вебер от 10 Юли, публикувано на сайта на ЕНП.


Подобно изказване е проблематично, най-малкото защото е поредното "затваряне на очите" относно това, което се случва в България, но също така има по-широко значение. Такива изявления създават усещане за външна подкрепа към ръководеното от ГЕРБ правителство, което то използва за демонстрация на европейска подкрепа вътре в страната. Изборите за Европейски парламент през май 2019 г. показаха, че европейските гражданите все още подкрепят европейския проект, но също така гласуват ясно за промяна. Докато определени партии са част от групата на ЕНП, те не могат да бъдат промяната, за която са гласували хората. Това би могло да предизвика недоволство не само сред българите, но и сред гражданите на други страни членки. Когато европейските лидери не вземат адекватно отношение към исканията на хората за правосъдие, върховенство на закона и демокрация в която и да е страна членка, това се отразява негативно на ЕС като цяло.


Политическата криза в България е заплаха за бъдещата стабилност на ЕС. България току-що влезе в ERM II, чакалнята на еврозоната, и политическата стабилност в страната - основана на върховенство на закона, демокрация, функционираща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми - е от решаващо значение за евентуалното членство в еврозоната. Осигуряването на реформи, следващи тези принципи, е нещо, в което настоящото правителство многократно се е провалило. България е страната в ЕС с най-висок показател по отношение на корупцията според Transparency International; изоставането на демократичните стандарти; и почти нефункционираща съдебна система. По данни на Световната банка преките чуждестранни инвестиции в България остават малка част от БВП и реален напредък не е постигнат по време на трите кабинета на Борисов от 2009 г. насам.


Освен това растежът на БВП на България през последните 10 години е по-близък до този на страни извън ЕС като Армения, Албания и Северна Македония: около 50%. За разлика от тях, съседна Румъния, присъединила се на същата дата като България, се радва на увеличение на БВП с 202% за същия период. Освен това България е с най-ниската средна заплата в ЕС, с малко по-малко от 690 евро, изоставайки дори от страни извън ЕС: Черна гора - 785 евро, и Босна и Херцеговина - 741 евро. Това навежда на мисълта, че средствата на кохезионните фондове на ЕС в България са били най-малкото зле управлявани.


Какво значи това за ЕС? Желае ли бедна и корумпирана държава членка в еврозоната и в определен момент в Шенгенското пространство? Едва ли. Но също толкова важно е да се каже, че хипотетично излизане на България от ЕС би навредило сериозно на европейския проект.


От външнополитическа гледна точка, България е външна граница на ЕС и по този начин играе важна роля по въпросите, свързани с миграцията, сигурността, отношенията с Турция и отношенията с Русия и Черноморския регион. Ако България не успее да се справи адекватно с някое от тези предизвикателства, това ще се усети бързо в други части на Европа. Освен това България се намира в сложен регион и рискът да се превърне в отрицателен пример за съседните страни от Западните Балкани в отношенията им с ЕС е реален.


Борбата с корупцията в България е свързана с дългогодишни искания за прозрачност и отчетност за това как се изразходват средствата на ЕС в страната. Въпреки че това е проблем за България в частност, той разкрива още веднъж липсата на ефективен механизъм за контрол върху разходването на европейски средства на ниво ЕС, както и неспособността на Брюксел да защитава европейските ценности в рамките на Съюза. Германските, френските и шведските данъкоплатци се интересуват как се харчат данъците им в ЕС. Така че антикорупционните протести в България и борбата на българското гражданско общество за върховенство на закона и демократични реформи касаят всички. Разследване от европейския главен прокурор на това как българското правителство харчи еврофондовете е необходимо, когато Европейската прокуратура (EPPO) започне работа в края на годината. Но дотогава може да е вече късно.


В основата на проблема е може би съдебната система в България и в частност институцията на Главния прокурор, която е безпрецедентен случай в ЕС на нефункционираща система. През годините поредица от скандали поставят под съмнение нейната независимост. Гражданското общество в България отдавна се бори за съдебни реформи, включително подкрепено от Съюза на съдиите в България в това начинание. Но те едва ли ще успеят, без подкрепа на равнище ЕС. В неотдавнашен доклад за напредъка на България и Румъния Европейската комисия призова България "да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор, включително за запазване на съдебната независимост". Освен че оценява напредъка в съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност чрез механизма за сътрудничество и проверка (CVM), ЕС трябва да възприеме по-твърда позиция по отношение на България и да настоява за постигне на по-голям напредък след повече от 10 години членство в Евросъюза.


Що се отнася до свобода на словото, в сравнение с останалите страни членки на ЕС, Световната класация за свобода на словото през 2020 г. нарежда България на 111-о място, далеч зад всички останали страни от ЕС, но също така и зад много африкански и азиатски страни. Ако перифразирам Габриел Гарсия Маркес: "ЕС напредва със скоростта на най-бавния". Изоставането на България по основни въпроси като свободата на словото, върховенството на закона и независимата съдебна система е вредно за ЕС като цяло.


Безучастността на ЕС и непрекъснатото мълчание на европейските лидери относно ситуацията в България може да доведе до по-голямо отчуждение и евроскептицизъм сред младите граждани в България (но не само), където доверието в институциите на Брюксел традиционно е по-голямо, отколкото в националното правителство и едно от най-високите в ЕС. Но това не е даденост.


Събуждането на гражданското общество в България едва ли ще е достатъчно за исканата и необходима промяна. Ако европейските лидери не изразят ясна подкрепа за върховенството на закона, демокрацията и реформите в съдебната система в България сега, по-късно може да няма шанс България да бъде проевропейска страна членка.


Авторът е координатор на африканската програма на Европейския съвет за външна политика. Текстът, който в оригинал е на английски език, е със заглавие "Защо антикорупционните протести в България са от значение за ЕС".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 600 Весело

  Троловете заспаха та сега може да се обсъжда спокойно. Всъщност заплаха за ЕС е корупцията която не виждат как расте ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Демек к’во? Европа не й пука и сигурно няма и да й запука? В България и да има избори всяка неделя, пак ще си изберем корупирани човечета. Обратно в СССР? То пък и той се разпадна! Казвал съм го, ще го кажа отново, едни магически избори и намиране на некорумпиран принц на некорумпирана кобилка е само в мечтите на наивниците. Борбата с корупцията започва с борбата с корупцията в самите нас. С дребните неща се почва. Ако ние търсим работа за някого с връзки, оценки за детето с подкупи, технически преглед на колата с пуснат, болнични от приятел лекар, услуга от друг приятел в данъчното. Ако ние сме корумпирани на нашето си ниво, няма как държавата да не е корумпирана.

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Боже. Протестите в България са най-малките в целуятъ ЕС.
  Там полицията бие, а протестиращите да агресивни. Завчера хвърляха коктейли Молотов по белгийският парламент.
  Да не говорим за Франция или Испания. Ама Макрон явно може да гледа кръв и полицията разчиства улиците.
  А анализите на умнокрасивите буж интелектуалци да интелектуално дъно.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  Тия от ЕССР, ни накараха да си разрушим стопанството за да ни приемат. Обаче ще им излезе през носа. Откакто дойдохме на полуострова, сме пречукали поне 3 империи. Не толкова с битки, въпреки че и така сме им вземали страха.

  мурзилка
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Весело

  не са поискали не са им свили сърмите
  ако трябва за 24 часа помен няма да има

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Весело

  същото хкато ХонгКонг
  там що спряха протестите като стряха финансирането - официално САЩ обяви това

 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  "...растежът на БВП на България през последните 10 години е по-близък до този на страни извън ЕС като Армения, Албания и Северна Македония: около 50%. За разлика от тях, съседна Румъния, присъединила се на същата дата като България, се радва на увеличение на БВП с 202% за същия период. Освен това България е с най-ниската средна заплата в ЕС, с малко по-малко от 690 евро, изоставайки дори от страни извън ЕС: Черна гора - 785 евро, и Босна и Херцеговина - 741 евро. Това навежда на мисълта, че средствата на кохезионните фондове на ЕС в България са били най-малкото зле управлявани..."

  Герберастите, гешевистите, депесарите, четете ли?!?!
  Осмисляте ли написаното???

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":

  Ами ако видят какви заплати си написал за Черна гора и Босна и Херцеговина и ако поискат да им ги даваш мога само да ти съчувствам.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":

  Освен това растежът на БВП на България за последните 10 години е 310% 57 милиарда лева 2009. 120 милиарда лева 2019 година. Кого лъжеш не знам.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Весело

  До коментар [#1] от "danvan":

  Данване, от снимката наистина се вижда че на всеки квадратен метър има по 0.025 протестшращи което прави около 1000 общо!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Живея в Люксембург. На интервюта за работа са ме питали дали имам нужда от визови документи. Не просто не им пука за България. Съвсем искрено си мисля, че не знаят къде е България и че е в ЕС. Учудвали са се, че говоря френски без акцент. Честно казано ме е срам, но не знам от кого и за какво.

 14. 14 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Вие можете ли да смятате? Това е увеличение с около 110%, не с 310%!

 15. 15 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Дайте да Видим Баце с тениска, как се поти на без климатик ;-)

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Баце е за Горещия казан, като се накисне смърди, но мъничко :-))

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  На колко съюзи сме видели сметката. . . фактически на всички, в които сме участвали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":Вие можете ли да смятате? Това е увеличение с около 110%, не с 310%!
  —цитат от коментар 14 на Vladislav Sotirov


  Ба ха ха. Габровския Мюнхаузен пак хванат в крачка 😁😁😁

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  ЕС и САЩ си траят по простата причина , че виждат Путин зад сценаристите на протеста ! Ако искаха да свалят правителството - нямаше да ни приемат в ЕРМ2 . И знаят че петролните мафиоти от Лукойл спонсорират преврата !

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  ,, растежът на БВП на България за последните 10 години е 310% 57 милиарда лева 2009. 120 милиарда лева 2019 “

  Е, увеличение от 57 на 120 е около 110%.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Как си стария ченгел -агент провокатор. Нещо не ти се получава в последните дни с уйдурмите? Искаш ли да отидем да занесем топли ободряващи напитки на Орлов мост и да изкараме до сутринта???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  До коментар [#14] от "Vladislav Sotirov":


  Поизхвърлил се е малко! Може би не малко! Но пък трябвя да се признае, че и в пропитата с необолшевишка пропаганда статия не са сметнали правилно! Без никакъв пропаганден умисъл... разбира се😉

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vladislav Sotirov":

  Той е от "Икспертините" на ГЕРБ !!! Те така смятат, четат, пишат, говорят езици и "управляват" ! На най-"високо" ниво !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dankol":

  Сложих ти + по грешка. Извинявай и леко дежурство!!! Пий едно за Бог да прости !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dankol":

  Нали знаеш, че лукойл са от най-близкия приятелски кръг на властта и лично на вожда ти!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":Данване, от снимката наистина се вижда че на всеки квадратен метър има по 0.025 протестшращи което прави около 1000 общо!
  —цитат от коментар 12 на Julian Mall


  По малко :) :) :)

  https://www.facebook.com/zhivko.girginov/videos/10220978954936438/UzpfSTE2MTg1MTU1MDQ6Vks6MzE5Mjg1ODgxMDc5MzkwOQ/

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#37] от "danvan":

  Отиваме ли заедно на Орлов мост милиционер провокторче ?
  Нали искаше да си говориме. Само задай темата - какво искаш да научиш от многото неща, които не знаеш ? Какво още ти липсва в досието ми ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Долу ЕС! Германия , този колос на глинени подлоги, не бива да бъде защитаван от щатски войски! Нито един американски войник не трябва да бъде на швабска територия!

  Да кажем не на педерастията!
 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Весело

  Политическата криза в България е заплаха за бъдещата стабилност на ЕС
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  А бе тия не разбраха ли,
  че в състава, на която и империя да влезем,
  къде по-бавно, къде ускорено започва разпадат и!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dankol":Сложих ти + по грешка. Извинявай и леко дежурство!!! Пий едно за Бог да прости !!!
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Вече бъркаш зеления цвят с червения !? Не се притеснявай - и аз вече не виждам разлика в лилавото и червеното !

 44. 44 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  Управляващата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. ЕНП побърза да изрази подкрепата си към българското правителство в отговор на демонстрациите. "Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната", гласи изявление на лидера на групата Манфред Вебер от 10 Юли, публикувано на сайта на ЕНП.
  —цитат от коментар 0 на статията  Искам само да допълня, че не само ЕНП
  подкрепя тия недоразумения,
  а цялата политика на така наречения "запад",
  беше насочена към запазване на "бившите
  комунистически управляващи"
  и приемане на така наречената "червена опозиция",
  създадена от БКП и червеното БЗНС!
  В резултат на което,
  истинските антикомунисти бяха отритнати и смачкани,
  а децата и внуците на БКП и ДС номенклатурата
  се превърнаха уж в някаква "опозиция".
  Затова нямаше "лустрация", затова и гледаме
  "червените" пребоядисали се в "демократични цветове"
  отново да се гаврят с нас!
  Също нека припомня, че пък другарят Барозу,
  също така подкрепяше другарят Станишев
  и пускаше лафове, че видите ли,
  правителството му прави всичко възможно
  за просперитета и стабилността във България!
  Колко познато и инфантилно?!?
  Помощ от ЕССР ли?!?
  "Надежда тука всяка оставете"!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#43] от "Dankol":

  Просто те обърках с един свестен съфорумец и ръката трепна. Как е дежурството в рпу-ТО? Пийна ли едно за Бог да прости ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#40] от "wwwwww":


  Долу ЕС! Германия , този колос на глинени подлоги, не бива да бъде защитаван от щатски войски! Нито един американски войник не трябва да бъде на швабска територия!
  —цитат от коментар 40 на wwwwww


  Крайно време е окупацията на Германия да приключи!
  Пък щатите да ходят да си воюват,
  където си искат, ама сами,
  а не да пращат разни туземци да се бият заради тях!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Този Манфред Вебер или гледа с широко затворени очи или е от същата шайка на Борисов. Ега ти ЕС,който също си затваря очите и ми се струва,че скоро няма да го има. Такъв съюз,който подкрепя мафията и тиранията не ни трябва. Напълно не адеквантен съюз и с бежанците и с covid19,и с раздаване на евросредствата и такъв,който подкрепя диктатурите в България и Унгария.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vladislav Sotirov":

  подобни случки има в цяла западна европа. не им пука, вярно е, изобщо не ги интересуваме. доверието на българите в ес е последното нещо което ще ги трогне, и без това не ни искат, и тези, които знаят, че сме в ес, масово смятат, че е било грешка. ще работят с който си изберем да управялва. и шиши да си изберем официално и с него ще работят, само ще клатят глава, ще кимат възпитано, ще цъкат наум и след срещата ще ни забравят колкото се може по-бързо.
  проблемът е, че на нас ни пука за тяхното мнение. хванали сме се на тая приказка, че сме равен европейски член, и някои заблудени смятат, че имаме някакво значение. а и като
  всички давещи се, хващаме се за сламки, като ония приказки за върховенството на правото.

 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Пак старата Българска надежда, някой си да дойде от вън че да ни реши проблемите и подреди къщичката. Ми не, няма такъв филм. Сами трябва да се справим. Ако сам не си помогнеш, никой не може да ти помогне. Поговорка.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":
  До коментар [#8] от "Virgin":

  “растежът на БВП на България за последните 10 години е 310% 57 милиарда лева 2009. 120 милиарда лева 2019 година. Кого лъжеш не знам.”

  "...растежът на БВП на България през последните 10 години е по-близък до този на страни извън ЕС като Армения, Албания и Северна Македония: около 50%. За разлика от тях, съседна Румъния, присъединила се на същата дата като България, се радва на увеличение на БВП с 202% за същия период.
  ——
  Нашто болното габровче е право в едно — че тия числа от статията са нереалистични. Изсмукани са от същото място от което то си смуче процентите.

  Според Световната банка БВПто на
  България: 2009=$52b, 2019=$68b ==> растеж от 30.8%. (= 68/52 - 1) за 10 год
  Румъния: 2009=$174b, 2019=$250b ==> растеж от 43.7% (= 250/174 - 1) за 10 год

  Нарочно не взех прогнози за 2020, по очевидни причини

  https://data.worldbank.org/?locations=BG-RO

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Защото идването на служебно правителстяо, назначано от руския регент няма да е заплаха за стабилността на ЕС.

 60. 60 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#44] от "vagabond66":

  Червената олигархия винаги е била подкрепяна от запада ,за да могат да ни управляват ,а народа да е подтиснат ,така се прокарват по лесно западните интереси ,а така или иначе ,всички откраднати от народа пари отиват чрез фирмите и децата им точно на запад ,за поддържане на тяхната инфраструктура и икономика ,а какво по хубаво от това за западняците ,естествено е ,че няма да се интересуват даже къде сме .

 61. 61 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 29 Неутрално

  "Герберастите, гешевистите, депесарите, четете ли?!?!Осмисляте ли написаното???
  —цитат от коментар 8 на Virgin


  Бесепарите, русофилите, радевистите и шизофренистите четеме, крепиме ви (на дедовия) и сакаме другарката Нинова да нареди кабинета с портрета на Путин на стената!

  Друг коментар споменава за коктейли „Молотов“ (Молотов!) и протестите на запад - следва да се отбележи, че там и заплатите са много по-големи. Тук платените протестиращи са с по-нисък стандарт и са по-слабо активни.

  Ако европейските лидери се размърдат наистина и проверят какво точно става и у тях и кой го плаща, може би ще е интересно. Но и те са едни калинки. Калинки маи!

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Това с 310% сериозно ли?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Къде е списъкът с искания за реформи? Къде е списъкът с тези, които са готови да поемат отговорността и ангажимента за изпълнение на тези реформи? Къде са в този смисъл водачите? Няма нищо подобно. След като няма нищо, нищо няма и да получите. Разхождайте се, времето е хубаво. Викайте си Долу корупцията! Долу мутрите! , никой не ви забранява. Но помолиха ви да не затваряте кръстовища. Бъдете любезни.

 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#62] от "дерибеев":

  Сложил е една нула след реалния процент. Редовно го прави.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#63] от "waterfall":

  Миличък, я ни припомни какви реформи направихте вие за 11+ години !?!?!?
  НИКАКВИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#64] от "tsyrvulan":

  Не разрешавам да му се подиграваш. Той е от водещите ИкспертИни на ГЕРБ !
  Да не станем на кълбета !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#62] от "дерибеев":

  Ами раздели 120 милиарда на 57 милиарда колко се получава и умножи по 100 - 210%.

  Учи се в четвърти клас.

 68. 68 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Базата ти е 2009 г 57 млрд или 100% към тогава, айде извади от 120млрд базата от която тръгваш и умножавай по 3.14 ако искаш.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 69. 69 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#22] от "xya51670244":

  Джипът на Баце може да е без Гражданска отговорност. Баце по принцип не носи отговорност за нищо, включително гражданска. 😂

 70. 70 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Авторът е координатор на африканската програма на ЕСВП". Интересен експерт по АфроБългария.
  Ние, о'париите презрение на ненавиждания в цяла Евразия Европейски съюз, както и трудовите колективи, подкрепяме африканизирането си.

  Браво НПОразити, НПОлебарки и вс останали НПОинсекти. Афробългарите сме след вас.

  ... Дясно обединение, ВНС и отстраняване на паразитите...

  ...

  Navigare Necesse Est
 71. 71 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Процентно изменение
  Когато имате данни за две точки във времето, можете да изчислите каква е промяната през този период. Резултатът се изразява като процент (в абсолютни стойности, това е просто разлика) и се нарича степен на промяна, т.е. процентното изменение. Изчислява се, както следва: [(брой в по-късен момент ÷ брой в по-ранен момент) - 1] х 100.

  Пример
  През 2010 г. в страната Х е имало 4.8 милиона заети лица, а през 2015 г. - 5.2 милиона. Процентното изменение за периода 2010 - 2015 г. се изчислява, както следва: [(5.2 ÷ 4.8) -1] х 100 = + 8.3%.
  За в бъдеще просто заменяй числата в примера.....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Българите много дълго търпяха, а Европа дълго се прави на разсеяна. Това повече не може да продължава.

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  Пука им на европейските "лидери" за Бобо и протестите срещу него! Принципът е:"Кучи син, но наш кучи син!"

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Демек к’во? Европа не й пука и сигурно няма и да й запука? В България и да има избори всяка неделя, пак ще си изберем корупирани човечета. Обратно в СССР? То пък и той се разпадна! Казвал съм го, ще го кажа отново, едни магически избори и намиране на некорумпиран принц на некорумпирана кобилка е само в мечтите на наивниците. Борбата с корупцията започва с борбата с корупцията в самите нас. С дребните неща се почва. Ако ние търсим работа за някого с връзки, оценки за детето с подкупи, технически преглед на колата с пуснат, болнични от приятел лекар, услуга от друг приятел в данъчното. Ако ние сме корумпирани на нашето си ниво, няма как държавата да не е корумпирана.
  —цитат от коментар 3 на Таралеж


  Напълно подкрепям написаното от вас - това, че (почти) всеки от нас е "малко" корумпиран и търсим "малки" връзки за децата, да не си платим глобата в КАТ или да се 'уредим" извън общия ред за някаква услуга в администрация или болница не означава, че ако се качим в обествената стълбица, където "ухажори" дал Господ, няма да се станем много корупирани.
  Но бих казал, че това не е наше, родно и българско качество а е разпространено в световен мащаб и разликата е в размера. Просто в тези страни, които наричаме бели или нормални, препятствията пред по- и най-голямата корупция са доста сериозни и това се дължи на по-добрите и с по-добра система правоохранителни и правораздаващи органи. Те ограничават апетита на по-страхливите и наказват по-смелите. Иначе корупцията е световно явление и проблем и това се дължи на дълбоко вграденото желание в почти всеки човек, с по-малко усилия да получи повечко.

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Абе пич Габровски. Май си пропуснал някои уроци в четвърти клас.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Булгариа не би трябва да в ЕУ!

 77. 77 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#40] от "wwwwww":

  ОСВЕН ТОВА ,ОСНОВНА ЗАПЛАХА ЗА ТАКА НАРЕчЕНИЯ ЕС, СА ПСИХОПАТАЛОГИчНИТЕ МУ ДЕВИАНТНИ ,НЕСЪВМЕСТИМИ СЪС ЖИВОТА НА ГРУПАТА"" ЦЕННОСТТИ"",НА КОИТО СЛЕД КАТО ПРОчЕТЕТЕ 5 СТРАНИЦИ ОТ КОЯТО И ДА Е КНИГА ПО АНТРОПОЛОГИЯ щЕ ГЛЕДАТЕ НА ТОВА ,КОЕТО СА -- ОБЕВЯВАНЕ НА ВОЙНА НА СОБСТВЕНОТО ОЦЕЛЯВАНЕ. А ИСЛЯМА ...НЕКА ЗАПОВЯДА,ЕС УНИщОЖАВА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА БЪДЕщЕ НА НА НРОДИТЕ НА КОНТИНЕНТА.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#44] от "vagabond66":

  "истинските антикомунисти "

  Евгени Дайнов, Владимир Левчев, Иван Кръстев?
  Как се различват истинските от фалшивите антикомунисти? Тръмп комунист ли е с раздаването на 4 трилиона долара?
  Що истинските антикомунисти не си сложите една звезда на челото да се различавате от другите тоталитаристи, носещи пречупени кръстове, сърпове, чукове, мечове и пищови!?

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  "Освен това растежът на БВП на България за последните 10 години е 310% 57 милиарда лева 2009. 120 милиарда лева 2019 година. Кого лъжеш не знам."

  Все пак да вяврваме на истината в www.nsi.bg:
  2010 - 64.66 млрд. лв;
  2011 - 70.55 млрд. лв.
  2015 - 77.12 млрд. лв.
  2018 - 95.12 млрд. лв
  2019 - 102.27 млрд. лв.
  Сал едни 58% ръст.

 80. 80 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 735 Неутрално

  цру да не вземат да се уплашат, че на пеевски ще му се провали износа на оръжия за джихадистите

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 81. 81 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#56] от "owen":

  За това последното най- ми е мъчно. Ако България вземе наистина икономически да се отдели от ЕС, ще има хора, които физически ще страдат от глад. Дори и назначените за капиталисти ще го усетят, защити няма да има къде така лесно да си пласират боклуците, изработени от робите останали в България.


  Във същото време аз все си мисля, че ако висшата българска администрация беше малко по-умна или поне разбираше западната култура, щеше да си даде поне сметка за реалната ситуация и поне нямаше да излага страната така, както сега. За справка - 2018 година, когато започна икономическото разкостяване на Обединеното кралство, западните лидери започнаха къде да се кооперират, къде да се конкурират за да може английските индустрии да се пренесат на континента възможно най-бързо. Умните български патриоти, включително тези, изпратени да ни представляват в Западна Европа, се разкудкудякаха срещу това какво значи словосъчетанието социална роля на пола и въобще пропуснаха какво ставаше на икономическо ниво. Е, с такива неграмотни глупаци начело как да отлепи България от дъното? Западните лидери ги схрусват за закуска без бг патриотите да разбират за какво иде реч, защото същите не просто не могат да защитават българския икономически интерес - те директно не знаят къде е.

 82. 82 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Всеки български народ заслужава каруцарите си.

 83. 83 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#78] от "wanderer":


  До коментар [#44] от "vagabond66":"истинските антикомунисти "Евгени Дайнов, Владимир Левчев, Иван Кръстев?
  —цитат от коментар 78 на wanderer


  Тия и тримата нямат нищо общо с антикомунизма!
  Това, че драскат и говорят смело срещу такива, като тях
  не ги прави "анти"!
  До коментар [#44] от "vagabond66":"истинските антикомунисти "Евгени Дайнов, Владимир Левчев, Иван Кръстев?Как се различват истинските от фалшивите антикомунисти?!?
  —цитат от коментар 78 на wanderer  Ами много лесно се различават.
  Като проверите житейската съдба на горе изписаните имена,
  ще разберете, че са родени в здрави "червени семейства",
  и това, че може и да са говорили за "лустрация",
  не значи, че ще я извършат!
  Все едно другарят Б.Б. да извърши лустрация,
  и да се да се "само -лустрира"!
  Фантасмагории няма, как да станат.
  Това не пречи обаче, гласуващите у нас да го избират,
  защото ще дойдат "червените", като че ли той е друг?!?


 84. 84 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#78] от "wanderer":
  До коментар [#44] от "vagabond66":"истинските антикомунисти "Как се различват истинските от фалшивите антикомунисти? Тръмп комунист ли е с раздаването на 4 трилиона долара?Що истинските антикомунисти не си сложите една звезда на челото да се различавате от другите тоталитаристи, носещи пречупени кръстове, сърпове, чукове, мечове и пищови!?
  —цитат от коментар 78 на wanderer


  А това с Тръмп наистина е сериозен въпрос!
  Гледам, че сте интелигентен човек и ви е ясно,
  че каквито и знаци да си слагаме, няма как да ни
  различат от фалшивите "антикомунисти"!
  Та Тръмп наистина раздава пари по комунистически!
  Остава само да почне да ги прибира по комунистически
  и няма да има нужда аз да му давам оценката!
  Между другото съм сигурен, че ви е ясно,
  че от Тръмп нещата не зависят много!

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#83] от "vagabond66":

  "Като проверите житейската съдба на горе изписаните имена,
  ще разберете, че са родени в здрави "червени семейства",
  и това, че може и да са говорили за "лустрация",
  не значи, че ще я извършат!"

  За различаването на кое да наблегна - на "родени" или на "здрави"? Защото г-н Иван Костов е живял в здравото семейство на другарката Елена Костова. в известен смисъл, родил се е като полит-икономист в това здраво семейство. И също е говорил за лустрация, но не е извършил, дори когато "вся власть советом" беше у него.

 86. 86 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#85] от "wanderer":


  До коментар [#83] от "vagabond66":Защото г-н Иван Костов е живял в здравото семейство на другарката Елена Костова. в известен смисъл, родил се е като полит-икономист в това здраво семейство. И също е говорил за лустрация, но не е извършил, дори когато "вся власть советом" беше у него.
  —цитат от коментар 85 на wanderer  Точно за такива, като Иван Костов съм го написал;
  че са нарочена "опозиция" правеща се на някакви "анти-комунисти"!
  Освен жена му Елена и баща му Йордан също е бил
  член на БКП!
  А лично той е бил три пъти кандидат член за БКП,
  като третия път вече е щял да бъде приет!
  Тогава обаче се намесил другаря Луканов
  и му казал:
  -Ти ще бъдеш нашия човек в СДС!
  За тези думи свидетелстваха маса
  седесари и бесепари присъствали на мястото на случката.
  Както се оказа по-късно,
  не само Костов беше "техен" човек в СДС,
  а цялото СДС с дребни изключения се оказа
  "тяхно"!
  До преди да стане министър председател
  аз му вярвах, но след управлението му
  "вярата" ми се пречупи и чак тогава взех да
  гледам в миналото на "избраниците" ни!
  Между другото, от 2008-2009г.
  да не излъжа не съм сигурен точно,
  не ходя на избори, защото като
  видя "кандидатите" и не желая да си пускам гласа за тях!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK