Ще тръгнат ли децата на училище на 15 септември, или ще останат пред мониторите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Пред дисплеите, на училище-мъчилище.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2486 Любопитно

  Ако въобще може да се говори за позитив от пандемията, стартирането на онлайн обучение в училищата и университетите е такова нещо. Е, ще има малко хаос, но посоката е добра. Държавната администрация също трябва да помисли по темата.
  Както обичат да казват американците - ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ще е престъпление, ако децата не бъдат допуснати до училище!

 4. 4 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Позитив от стоенето вкъщи може да намери човек без деца.
  Ние сме с три, едното ще е първи клас, другите са по-малки.
  Позитив няма - всяко пречи на другите да учат своите неща, всички пречат на мен да работя, жена ми не може да тръгне на работа.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Ако въобще може да се говори за позитив от пандемията, стартирането на онлайн обучение в училищата и университетите е такова нещо. Е, ще има малко хаос, но посоката е добра. Държавната администрация също трябва да помисли по темата.Както обичат да казват американците - ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  И какъв точно е позитивът?
  Личните ми впечатления е за невъзможност на преподавателите да контролират средата разбирай децата и честно се надявам дъщеря ми да ходи на училище.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Поне ще се опитат да тръгнат и ако зависи само от децата-ще.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Само малоумници могат да пратят децата в тесните и задушливи стаи в училище. И след 2-3 седмица ще ги върнат в къщи болни, а покрай тях и родителите им, баби и дядовци. Толкова ли нямат акъл поне да видят какво се случи в Израел след като отвориха училищата?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2486 Весело

  До коментар [#4] от "kilgore":

  А хич? По- добре дистанционно, отколкото никакво училище. А за трите деца - браво

 9. 9 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Позитивите се проявяват краткосрочно - за 1-2 месеца. След това е пълна демотивация и загуба на ритъм. Нямаме проблеми с място или устройства, децата са големи и самостоятелни, но на четвъртия месец не знаеха на кой свят се намират.
  Следя с интерес решенията на МОН, обаче няма никаква конкретика за мерките, под претекст, че училищата да различни. Дано поне в началото на септември всяко училище информира за собствената си организация и мерки, но подозирам, че зад общите приказки на МОН няма нищо конкретно от училищните власти. Ако не е задължително, няма да се прави и толкоз.

 10. 10 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 220 Неутрално

  По достоверна информация ще почнат присъствено и след това по мониторите вкъщи....

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#10] от "arax":

  И аз така мисля, ще се случи точно най-голямата глупост и за деца, и за родители

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на Бо По
  Бо По
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Може и да тръгнат, но като започнат да окапват учителите, които са преобладаващо в рисковата група, вероятно ще се върнат пред мониторите.

 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Те ще идат на даскало, ама имайте предвид че повечето от учителите са на въздраст над 50 години, много от тях с основание биха се притеснявали да ходят на работа въобще!

 14. 14 Профил на kea39588384
  kea39588384
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхувам се,че в това министерство (а и не само в него) липсват хора с умения за управление на риска и за съответното планиране въз основа на обективна прогноза. Тези дни завърши проучване на 10 % от работещите в детски градини в София. Открити са едва двама заразени и още толкова с антитела. МОН вероятно ще използва тези резултати, за да каже, че няма страшно. И, разбира се, ще сгреши, защото училището функционира по много различен начин. Прави са хората, които казват, че училищата ще се превърнат в огнища на заразата. Имат право и хората, които казват, че дистанционното обучение, особено за най-малките ученици, не е добро решение. Но в големите училища ще бъде невъзможно да се спазват хигиенните мерки, за дистанция дори не мисля. Така че вероятно най-добре ще бъде, ако в такива училища присъствено ходят само 1., 5., 7. и 12. клас, а останалите да бъдат на дистанционна форма. По този начин ще е възможно класовете да бъдат разделени на по-малки групи. Остава обаче големият проблем със седмичното разписание на учителите и с вероятната необходимост да бъдат назначени още хора. А такива не навсякъде има.

 15. 15 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  Румене, ти имаш ли първокласник умнико?

 16. 16 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пряка вина носи разединителя.Импиичмънт и директно в затвора за организиране на метеж.Всякаква малоумна сган която се опитва да блокира нещо по 1г за затвора

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  никакво онлайн обучение не е стартирано - няма направена една държавна платформа или нещо полезно за учителите, напротив.

  преди години, благодарение на жени живкова и тулупите от БКП/БСП дори ограничиха избора до 3 учебника по предмет (зер да не почне да печели някой извън мафиотския им кръг от издателства, зад които отново прозират мутри и политически отрепки!)

  малоумната ни държава пилее малкото ресурс за образование предимно за ненужна политическа администрация.

  наесен е ясно какво искат да стане - тулупите са склонни да рискуват живота на децата ни!

 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#15] от "xymax":

  Имах второкласник, както и още двама по-големи в училище. И подозирам, че знам доста по-добре от вас как стоят нещата. Децата така или иначе ще си стоят в къщи. Изборът е само дали ще ги пуснем за малко да разнесат заразата и да причинят нови затваряния за бизнеса (както се случи в Израел) или не. Който си мисли, че може да има нормално училище при тези условия, да си сваля бързо розовите очила. Да не говорим, че ако сте стъпвали в училище трябва да сте виждали и учителите. Е, за съжаление не са млади и здрави, а масово са в предпенсионна възраст.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Според мен трябва да има паралелки по желание. Когато има час с такава паралелка, отварят лаптопа и преподават.
  Иначе някой все ще онеправдан.
  Не е сложно за изпълнение.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  МОН да се спретва да осигури служебни устройства на учителите и на учениците.
  А не да мрънкат и да се оправдават в стил - пари няма, действайте!

 21. 21 Профил на M
  M
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако учителите бяха в частния сектор, макар и над 50, нямаше да му мислят дали да си останат вкъщи или да отидат на работа, ама нали държавата ще плаща заплатата така и така...Часовете по физическо и занималнята /самостоятелна подготовка/, музика, рисуване и т.н. в дистанционното бяха пълна пародия, предлагам ако преминем на дистанционно тези учители да ги съкратим. А по български и математика да им плащаме по половин заплата, защото толкова им бяха часовете /даже по 1/3/. Пък на мен държавата да ми плаща от тези пари, за да си стоя вкъщи и да уча с детето ми, което е под 12 години и няма как да го оставя само. Мисля че управляващите си дават сметка за всички тези проблеми и вълната от недоволство, която би надигнало едно решение за по-продължително ДО. А да не говорим за най-печалния резултат, този че децата ще останат неграмотни.

 22. 22 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ако годината започне дистанционно, няма шанс да мине на присъствено - все ще измислят някаква причина. Догодина - пак... Колкото по-дълго се отлага връщането на децата в училище, толкова по-трудно ще става то - ще се трупат все повече страхове, ще се трупат организационни проблеми...
  Цяла година на дистанционно обучение е безумие, което не може да бъде оправдано с нищо. Да си мислим, че всички деца моментално ще се разболеят от коронавирус, щом стъпят в училище, е ирационален страх, който много успешно се подклажда от "специалисти" и медии. Децата ще боледуват от респираторни инфекции, както всяка година, но досега това не беше проблем.
  Децата на много мои приятели отидоха на летни лагери и езикови школи от юни насам и чакаха това с нетърпение, защото бяха полудели от седене вкъщи пред монитори три месеца. Нищо лошо не се случи, никой не се разболя от корона. Не може животът ни да спре за неопределено време заради един вирус, който въобще не е с характеристиките на причинител на апокалипсис.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#15] от "xymax":

  Не помня като първокласник родителите ми да са си стояли в къщи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#14] от "kea39588384":
  До коментар [#18] от "rumen_s":
  До коментар [#8] от "boevbisser":
  1. В момента наистина бродят слухове (депутат от ГЕРБ е казал на съседка с учебен център), че се започва присъствено и после (октомври) - всички пред компютъра.
  2. Ако продължаваме да се държим по този начин (малцина спазват правилата, масово ненужно пътуване и т.н.), е много, много вероятно да се наложи да се учи дистанционно.
  3. Проблемът се усложнява от тромавата система на МОН. Няма нужда всички навсякъде да правят едно и също. Едно е малко частно училище (с по 10-12 човека в клас в Добрич, например), друго е голямо (1000 деца) училище от първи до 12-и клас - 138-о в София, например. Ако се остави свобода на директорите, вероятно повечето ще намерят правилни решения. Който не намери - да спазва "твърдите правила." И тази година министерството "охлаби" някои "нормативи," а по програмата за иновации поне 400 училища допълнително могат да са по-гъвкави с часовете (минимални и максимални и като цяло, и по отделни предмети).
  4. Спазването на правилата в училище е възможно, стига да има последователна политика от страна на директорите. Магазините и банките не са затворили дори и за ден - няма новини, че са станали "огнища на зараза."
  5. Наистина повечето учители сме над 50 и наистина част се притесняват, но това не е чак такъв проблем.
  Дъщерите ми ще бъдат сега 5-и, 8-и и 12-и клас - и за трите годината ще е критична. Немската е под всякаква критика с дистанционното обучение, но децата там масово са мотивирани и имат навици да се справят. Дори и с цената на допълнителни частни уроци. Испанската сега ше я видим. Първите контакти са обнадеждаващи. В 138-о 4-и клас беше супер, ама това е 90% заради госпожата. Да видим в 5-и клас с много преподаватели как ще стане. У нас най-много се стресира съпругата ми. Иначе всички имаме устройства и стаи, само понякога го закъсваме с интернета.
  И, да! Стоенето в къщи не е добре и за физиката и за психиката. Ама който знае и иска - има как.
  Все пак приоритет №1 трябва да е здравето - лично и на нацията.

  Никола Йорданов
 25. 25 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "Никола Йорданов":

  Моля, не сравнявайте магазините и банките с училища. В магазина не влизат три или четири класа по три паралелки едновременно, със смени сутрин и следобед. Примерът с Израел е показателен!
  При банките - много хора ползват он лайн банкиране, има изчакване, не се струпват хора.
  За останалото - съгласна.

 26. 26 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Позитив от стоенето вкъщи може да намери човек без деца. Ние сме с три, едното ще е първи клас, другите са по-малки. Позитив няма - всяко пречи на другите да учат своите неща, всички пречат на мен да работя, жена ми не може да тръгне на работа.
  —цитат от коментар 4 на kilgore


  Три деца ? Ти си се престарал !

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Позитив от стоенето вкъщи може да намери човек без деца. Ние сме с три, едното ще е първи клас, другите са по-малки. Позитив няма - всяко пречи на другите да учат своите неща, всички пречат на мен да работя, жена ми не може да тръгне на работа.
  —цитат от коментар 4 на kilgore


  Сигурно има и такъв момент и се радвам че имате три деца.
  Но искам да ви кажа, че и без пандемии и "стоене' с три деца в къщи, ако очаквате вашите деца някой друг, в някаква институция ( ясла, детска градина, учлище и ВУЗ) да ги научат и направят хора, не сте познали. Не че няма деца, които го постигат без родителско участие, но това са изключенията, които потвърждават правилото, а то е, че главния и като че ли единствен отговорен и имащ възможност да направи децата си такива, каквито на него му се иска са родителите.

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  аз няма да пусна децата на училище септември, ако е присъствено. Ще взема бележка от лекарката за 10 дена. За толкова време ще има по някое дете от класа или от училище. Ще ги затворят за се инфекция.

  Впрочем, границата от 1000 човека, която обявиха за предел на качественото здравеопазване, до тогава ще е премината. Учителите дали ще рискуват, да се разхождат сред безсимптомни разпространители.

  Да не говорим, че в Щатите умряха вече десетина деца. Последното на 9.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Връщането на децата в класните стаи ще бъде по - голяма глупост от футбола с публика и работещите нощни клубове(дискотеки). Декларираното от МОН „осигуряване(кой?!) на дистанция, дисциплина, дезинфекция и междучасия в различно време за различните класове” няма връзка с обективните реалности. Ние със съпругата ми вече сме решили, че ако започнат присъствени занятия, първите седем дни(след това със сигурност формата ще е дистанционна) няма да пуснем двете си деца. Да наистина за тях е по - добре да са в клас, но здравия разум ни принуждава да изберем по - малкото зло. От март до юни, поне нашите учители се справиха перфектно. За да е максимално ефективна тази форма детето трябва да работи с лаптот а не с телефон. При две и повече деца, това е проблем за поечето дори и работещи родители. Мобилните оператори пък, трябва да осигурят възможност за по - голям обем интернет в сравнение с обичайните си планове.

 30. 30 Профил на 0xdeadbeef
  0xdeadbeef
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Според мен трябва да се формират паралелки за присъствено и паралелки за дистанционно обучение, и родителите да имат право да изберат в каква паралелка ще ходи детето. Училището ще бъде разтоварено от присъствието на част от децата и това ще даде възможност поне някакви мерки да бъдат спазвани.
  Неминуемо децата от някои паралелки ще трябва да се прехвърлят към други, но това е правилният подход да се намали напржението в обществото. В противен случай неминуемо ще има конфликти за маски/без маски, набити родители, набити учители, някои деца могат да отпаднат от образователната система и т.н.
  Никой не иска това да се случи.

 31. 31 Профил на M
  M
  Рейтинг: 213 Неутрално

  По принцип домашното образование си го имаше и до сега, така че няма проблем който иска и има възможност да си остави децата вкъщи. Има си разработена система за оценяване на знанията.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  Така направиха и приемният ми син и снахата през февруари - още една седмица преди официалното обявяване на грипна ваканция по препоръка на семейния лекар взеха болничен на децата (имат трима ученика вкъщи, даже четири, защото снахата учи във вечерната гимназия, но сега не говорим за нея). Решиха да не чакат официалното обявяване на грипна ваканция.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#29] от "subaru":

  Ние със съпругата ми вече сме решили, че ако започнат присъствени занятия, първите седем дни(след това със сигурност формата ще е дистанционна) няма да пуснем двете си деца.

  Така направиха и моите млади през февруари - виж коментар 32.

 34. 34 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  МОН толкова глупости натвориха последните години, че не знам кой нормален човек би им имал капка вяра. Тази работа с дистанция и дисциплина в училище могат да я говорят само хора без връзка с главния мозък, паднали от друга планета и никога не влизали в училищна стая. Нито за малките е възможно, въпреки, че поне стоят в една стая и не обикалят из други (и това не е така ако има занималня), нито пък за големите, обикалящи из различните кабинети. Масово реалността е малки и тясни стаи, претъпкани с деца, за каква дистанция изобщо става дума? Кой и как ще варди децата в междучасията, за каква дисциплина изобщо си говорим? Много ми е интересно и каква хигиена ще спазват децата, особено малките. Или пък как точно ще организират училищното хранене... МОН-ски празни приказки за наивници, както обикновено...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  При мен в Испания се готвят за присъствено начало на учебната година. Основният проблем е, че че няма достатъчно учители и класовете следва да бъдат от по двадесетина деца. Това изключва най високо ниво на защита. Имаче са се подготвпли със материали за дезинфекция и със правила, грубо казоно всякакви контакти дифектни или индиректни между децата са забранени, как реално би се приложило това. Е зная...

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6876 Неутрално

  Дотогава има много време.

 37. 37 Профил на hifi hifi
  hifi hifi
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Много сложна и неясна ситуация.
  Лошото е, че за децата може да има непоправими щети.
  Едно от най-важните неща за изграждането им е социалния контакт с други деца и учители. Ако изкарат цяла година вкъщи (+ втория срок от тази пролет) направо не ми се мисли как ще се отрази на цяло поколение.
  От друга страна е ясно, че децата няма как да спазват дистанция и хигиена в училище.
  На запад се опитват да разрежта класовте на 50% и да ги разхвърлят на смени или през ден, ама тук не става защото така или иначе сме на 2 смени по 26 деца.
  Остава варианта да се опитват да завъртат всички класове поне по 1-2 дни в седмицата през училище, а останалото онлайн.
  Не знам. Колкото и да ги псуваме тези от МОН за идиотските им решения през годините, в тази ситуация не им завиждам.
  Имам 2 ученика, но са в големите класове. За 1 до 3 клас онлайн не знам как ще стане

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3234 Разстроено

  До коментар [#13] от "bretschneider":

  На учителите трябва да раздават шлемове. Между децата да сложат на чиновете прегради от плексиглас.

  Никоя от метките не е съвършенна, но всяко намаление на риска помага...

  Българи, бдете! Путин превзема Родината ни чрез Радев и радевчетата!
 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  Този г-н Марков сигурно е добър епидемиолог, но си личи че не е преподавал на деца. Как си представя половината клас да присъства в класната стая, а другата да е онлайн, след което да се разменят за следващата седмица?

  Българи, бдете! Путин превзема Родината ни чрез Радев и радевчетата!
 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#37] от "hifi_hifi":

  Колкото по-малки са децата, толкова по-важно е да са в класната стая.

  Българи, бдете! Путин превзема Родината ни чрез Радев и радевчетата!
 41. 41 Профил на Adriana Tzenkova
  Adriana Tzenkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според всичко ще започне присъствено,докато се разболее първото дете.И тогава всички родители ще залобират да се въведе онлайн обучение.

 42. 42 Профил на hifi hifi
  hifi hifi
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Абсолютно вярно.
  Писането на букви и ченгелчета в първи клас заедно с учителката остава за цял живот...

 43. 43 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  За щастие, по-малките деца като че ли се заразяват с COVID-19 по-рядко. Може би при тях баланса между риск и позитив е най-силен в полза на присъственото обучение.

  Българи, бдете! Путин превзема Родината ни чрез Радев и радевчетата!
 44. 44 Профил на Adriana Tzenkova
  Adriana Tzenkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен това проблемът е и в предвижването до училище.Особено за по големите деца.Знаете какъв е градския транспорт,претъпкан и не особено вентилиран.

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#41] от "Adriana Tzenkova":

  Най-добре родителите още от сега да започнат да учат децата да носят маски. На 15 септември ще е късно...

  Българи, бдете! Путин превзема Родината ни чрез Радев и радевчетата!
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Мон да използват лятото за да помислят как да подобрят дистанционното обучение. Разликата в качеството на преподаване беше много голяма. Моите деца ще са 6 и 11 клас.
  Проблемът беше с по-голямото дете, защото материалът е по-труден за усвояване. Да не говорим, че тази година отново сме по нова програма, с нов предмет “Гражданско образование”!

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на Adriana Tzenkova
  Adriana Tzenkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "plamen_b":

  И дезинфектанти.

 48. 48 Профил на wjv46674518
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на zpi52674519
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Mr Jackpot
  Mr Jackpot
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не мога да си представя едно дете първи клас да го сложиш пред монитора и това дете да научи каквото, и да било. Къде са социалните контакти, къде е личното отношение учител-ученик?

  Подкрепям с две ръце онлайн видео уроците и всякакъв род помагала от този род, но те трябва да са допълнение към учебния процес, а не да го изместят напълно.

  Разбирам, че обстоятелствата са форсмажорни и няма лесно решение на този казус...

 51. 51 Профил на rjb57674520
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на ual58674520
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на xgm05674522
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на paf10674522
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на xwe10674522
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на ihy14674526
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на loz20674527
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#4] от "kilgore":
  Не виждам как тези проблеми ще ви се решат като ви тръгнат децата на училище. Първо в училището на едното зараза и карантина, после при другото, след туй при третото и така могат да си се въртят цяла година на тука има-тука няма. Накрая като ви донесат заразата и вкъщи, много продуктивна ще ви е работата при по-сериозно боледуване. За много вероятните трайни увреждания или евентуална смърт да не задълбаваме. Впрочем, дано не съм лош пророк, но в Италия имаше проблем кой да гледа децата когато всички възрастни в семейството са или тежко болни, или някои вече умрели. Когато това започне да се случва и в България, тогава ще си седне на трите букви и наш Ганьо.

 59. 59 Профил на bej23674527
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#10] от "arax":
  Изглежда, че ще се направи точно тази простотия. Ще започнем присъствено, за да угодим на родителите и конспираторите, ще разнесем хубавичко заразата и чак когато задъним болниците, ще мирясаме. Не ми е ясно каква би могла да е ползата за децата или за икономиката от хиляди болни и трайно увредени възрастни. Няма да постигнем стаден имунитет, както се разбра, затова явно ще гоним стадно проумяване на противоепидемичните мерки - като през Втората световна война - във всяко семейство поне един ранен, инвалид или загинал.

 61. 61 Профил на tzc26674532
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#58] от "wiligri":

  Аз не очаквам такива проблеми. Все пак 15 септември е далеч и до тогава повечето ще сме "яко измряли".

  Сега сериозно - много хубаво са разгледани проблемите на присъственото и на дистанционното обучение. Редно е сега отговорните фактори да седнат и да направят един подробен план и да го споделят с родителите, за да знаят и те какво ги чака и да си организират работата така, че да може хем да се трудят, хем да го играят домашен учител на по-малките деца. През март ситуацията дойде изненадващо и нямаше как да се направят планове, но сега има време и е хубаво да се знае от рано какво и как ще се прави и всеки да си се подготви както може (дали ще взима платен или неплатен отпуск, дали ще минава на хоум офис или пък ще минат родителите на смени, дали ще мобилизират баби и дядовци... всеки трябва да може да си направи сметката от рано и да е подготвен).

 63. 63 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#62] от "Smile":
  Прав сте, но! Първо, правителството е популистко, което изключва разумните, но непопулярни решения. Второ, му се клатят краката и в момента здравето на нацията хич не му е приоритет, особено като и на нацията не и е. Трето, след повече от 70 години отрицателна селекция по върховете, откъде да се вземат тия компетентни и съобразителни експерти в МОН? Все пак, да бъдем честни - в нашите тесни и пренаселени училища, с по 500 - 1500 ученици, на 2 смени и с по 30 деца в клас, няма как да се вземат адекватни мерки. Мисията е невъзможна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK