Нова 42-метрова сграда на мястото на хотел "Рила" ще съсипе центъра на София

Строежът ще наруши сериозно архитектурно-историческия облик на ул. "Леге", ще застраши конструкцията на старинната църква, ще генерира прах, боклуци и увеличен автомобилен трафик, а районът години наред ще е строителна площадка, пише в становището си районният кмет.

© Point of view

Строежът ще наруши сериозно архитектурно-историческия облик на ул. "Леге", ще застраши конструкцията на старинната църква, ще генерира прах, боклуци и увеличен автомобилен трафик, а районът години наред ще е строителна площадка, пише в становището си районният кмет."Дневник" препубликува от "Фейсбук" становището на районния кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, изпратено до главния архитект на София Здравко Здравков, по повод проекта за събарянето на хотел "Рила" и построяването на нова масивна сграда на мястото му. Срокът за възражения в Столичната община в момента тече. Заглавието е на "Дневник".


Уважаеми архитект Здравков,


Във връзка с постъпилия проектq заведен с вх. № РСЦ20-ВК08-941, изпратен с Ваш изх. №САГ18-ГР00-1640-[11], бих искал да потвърдя и допълня изразеното от предходния кмет на район "Средец" становище. Новият проект предлага още по-сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част и по-никакъв начин не е отчел изтъкнатите тогава обстоятелства:
1. Обектът попада в територия с културно-историческо наследство - "Зона на исторически развилия се обществен градски център /А-1/", в Групова недвижима културна ценност №2. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. "Леге".


Новият 42-метров обем ще доминира над ниските ограждащи го сгради, повечето от които са архитектурно- строителни паметници на културата. Сполучливото вписване на новата сграда в историческия контекст ще бъде изключително трудно. Ще бъде нарушен силуета по ул. "Цар Калоян" към кв.395 - Групова недвижима културна ценност № 2 и силуета по ул. "Леге" към кв.473 - Групова недвижима културна ценност № 12, които са също част от територия с културно историческо наследство "Зона на исторически развилия се обществен градски център /А-1/"


2. Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" с категория "национално значение", със статут предоставен съгласно чл. 50, ал. 3 от ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО и съгласно § 122. (1) от Преходните и Заключителни разпоредби към ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО - "Централното историческо ядро на София, което обхваща площите на антична Сердика и средновековния Средец" с определени режими /териториален обхват, граници и предписания за опазване/ съгласно Наредба №2 на КИК и МСА за опазване историко-археологическия резерват в центъра на гр.София (ДВ бр.11/1977г., изм. и доп. ДВ бр.85/1979г.).


В мотивите към настоящата Заповед е посочено, че при реализирането /прилагането на плана следва да се приложат мерки за запазване на подземни мрежи и съоръжения, и недвижимо културно наследство. С оглед статута и значението на мястото е необходимо тези мерки да са в максимална степен ясни, подробни и недвусмислени, за да се гарантира, че по време на строителството няма да бъдат унищожени ценни археологически находки, и ще бъде спазен закона, така че те да бъдат експонирани в рамките на обекта с осигурен свободен достъп за гражданите. Досегашната практика показва, че достъпът до подобни частни обекти за широката общественост е затруднен и тяхната атрактивност е намалена.


В тази връзка и сходни аргументи през 2008 г. кметът на район "Средец" е възразявал срещу проект за РУП и ИПРЗ на УПИ III, кв. 398 /ваш N ГР70-00-30 от 16.06.2008 г../ за строеж на 22 етажна сграда в имота.


С решение № 815 от 18.12.2014 Столичният общински съвет възлага на кмета на СО да отправи искане до компетентните органи съгласно ЗКН за предприемане на теренни проучвания на археологически ценности в зоната на площад "Св. Неделя и на градина "Рила", която е разположена в съседство с обекта. Считаме че е редно бъдещи инвестиционни намерения в съседните частните имоти да бъдат обвързани с обща концепция и да се търсят възможности за функционални връзки между тези зони.


3. Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност "Църква "Св. Николай Мирликийски", с категория "местно значение", обявена с "Известия" бр.73 от 1955г. и декларирана с писмо №1787 от 21.05.1976г. и Писмо №2367 от 07.06.1988г. със статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа Недвижима Културна Ценност (НКЦ), както и на други сгради - НКЦ от местно значение. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.


4. Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект "София - град за хората" и докладът изготвен от проф. Геел. Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в "човешки мащаб" са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен. Необходимо е да бъдат спазени изискванията на НАРЕДБА № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.


За обслужване на новопредвидените търговски площи и жилища, и за съществуващата част на хотел "Рила" ще трябва да бъдат осигурени десетки, и повече нови паркоместа. При положение, че развитието на сградата в подземните нива е невъзможно заради археологическия резерват, намиращ се под нея, остава вариантът за многоетажен надземен паркинг, който би контрастирал със заобикалящата го културно историческа среда.


5. Трябва да се отчете, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици ще се завиши вследствие на увеличения автомобилен трафик, което не кореспондира с "Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на столична община за периода 2015-2020 г. - намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици ФПЧ10".


6. Следва също да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици.


7. Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. "Съборна", пл. "Света Неделя") и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Уличната настилка около обекта представлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) "Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София" с предварителна категория "местно значение" съгласно: предложение за деклариране - Протокол № 55 от 31.03.2015 г. на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). Необходимо е да се гарантира предодвратяване на нейното увреждене.


Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално
 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Трайчо Трайков
  ---------------

  чии е?
  кои го държи?

  защо пречи Трайков на развитието на България?
  каква е мотивацията му?

 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Безумно е да се утвърждават подобни неща на това място...

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Затова искат да останат на власт още малко - ден година храни. Ще издигнат една хубава подпорна стена, като паметник на стабилността, софиянци да помнят и благославят ББ, Фандъкова и ГЕРБ още поне 100 години.

 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Може и въжена линия която да го свързва със Златен век

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Ма то този проект е още от времето когато хотела беше на вашето момче Черепухин ! После го продаде на някаква офшорка на Брендо !

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Такива високи сгради им е мястото точно в центъра.

  В коя европейска столица няма такива сгради?
  Защо да няма в София.

  Москва направи много добър Москва Сити:
  https://www.youtube.com/watch?v=2g1mFVlTdOQ

  Може и тук да се оформи нещо такова, не толкова мащабно.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Весело

  До коментар [#6] от "Dankol":

  Не! Този проект е сегашен и е лично дело на Тиквоний и Фандъкова!!! Защото искат да съсипят центъра на София!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Не е сграда бе, Трайчо, ами е укрепително съоръжение, което ще пази културно-историческото наследство да не земе да падне връз главите на минаващите отдолу, както се случи веднъж вече. Слава на българския инженерен гений! Слава на подпорните стени! Едно благодаря кажете бе...

 12. 12 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Гневно

  Кретенизмът в градоустройството в България е станал силно заразен. Засега е неличим.

 13. 13 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Един комплекс от високи сгради се оформя на площат Македония.

  Тук може втори да се направи, да се боднат 4-5 високи сгради, ще е полезно за бизнеса.
  Центъра е мястото на такива високи сгради, земята е скъпа, и може да има много неща в комплекса.

  Подобно на сградите около Метро а Цариградско, но там тази дубайска архитектура не е добре бодрана за София.

 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Подкрепям изцяло позицията на кмета на район Средец, избран с гласовете на ДСБ.
  Може да прозвучи радикално, но най-добрият вариант за тази историческа част на града е тя да бъде премахната изцяло. Така ще се открие възможност археолозите да изследват целия терен, заедно с градинката, реставрират, консервират и социализират очакваните открития. Така ще се осмисли и естетизира предвидената пешеходна зона от Света Неделя до Градската градина и Народния театър.

  Отделно, че сградата е собственост на хазартния измамник и прононсиран гангстер Черепа и по всяка вероятност ще бъде конфискувана. Общината би могла да я придобие безвъзмездно и развие изключителен археологически ансамбъл.

  ... Дясно обединение, ВНС и проекти в полза на цялото общество ...

  ...

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jordan J":

  "нелечим"

 16. 16 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Ма то този проект е още от времето когато хотела беше на вашето момче Черепухин ! После го продаде на някаква офшорка на Брендо !
  —цитат от коментар 6 на Dankol


  Тогава Черепухин още беше ваше момче. И пишеше законите на ГЕРБ.
  Сега, казват, е на вашето момче Брендо, дето Италия и Румъния молят да го видят за малко, но не им го даваме.
  Все пак има добра новина - Цацаров, вместо да се тревожи откъде са парите на Брендо, поощрява чуждестранните инвестиции. Друго си е дясна партия и грижа за бизнес климата и инвестициите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bedtime for Democracy":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dankol":

  Кои сме ние?
  И кой и защо трябва да е нашето момче ЧЕрепухин??

  И чие момче беше ерепухин, когато даваше пачките на ПР-те ви?
  Чие момче беше Ерепухин, когато не плащаше 700млн данъци?
  Чие момче беше, когато държеше цялата комисия по хазарта, при положение, че вие управлявате?
  Чие момче беше, когато го нагласихте да поеме любимия ви Левски и да го издържа. Че, нали, феновете са ви машата на протестите и подкрепящите Гешев.

  Та...може ли да обясниш, чие момче е Черрепа?
  И само за протокола, аз мисля, че Черепа е гангстер, който би следвало да е съден и да е в затвора.
  ТОва, че и той иска главата на Мутрата, прави ли ни приятели???
  Или само една гербаджийска глава може да роди подобни мисли, открива подобни зависимости???

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Аз не знам как оцеля градинката? Беше се превърнала в бунище, не съм минавала скоро??

  не трябва да се разрешава това, в никакъв случай!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dankol":

  Викаш от времето на пъния съпорт ! Вярвам ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#19] от "foreverman77":

  "Та...може ли да обясниш, чие момче е Черрепа?"

  На онзи, с когото е провел следния телефонен диалог:

  Pomagai.

  За кое?

  Po princip.

  Нямаш проблем.

  Blagodarq.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Весело

  Щяло да има прах?!
  Но както и да е, още продължава да се чудя, как някой от министър на икономиката после ще отиде и ще стане районен кмет, някакво самоуважение няма ли?!
  Все едно да слезеш от "Ламборгини" и да се качиш на "Дачия"...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 26. 26 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  Такива високи сгради им е мястото точно в центъра.В коя европейска столица няма такива сгради?Защо да няма в София. Москва направи много добър Москва Сити:https://www.youtube.com/watch?v=2g1mFVlTdOQ Може и тук да се оформи нещо такова, не толкова мащабно.
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Остави я Москва, я кажи какви са новините в Беларус? 😁😁😁

  Колкото до хотела....това бе паметник на Комунистическото минало, "служебния" хотел на ДС...трябва да се събори и да се направи мемориална градина за всички политически прокудени, затворени и убити хора през периода 1944/1989 година.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Впрочем, такива мащабни проекти, защо не се включат като въпросче на изборите? Всеки, да си каже мнението!

  Например за “Гранд Канион” в Младост с 250 000 кв.м. застроена площ на централното кръстовище в Младост. За “Златен век”, сега за хотел “Рила”?
  Или както каза Баце, “да изчакаме да минат изборите”!!

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  В интерес на истината, малко европейски столици имат грамадни нови сгради в историческата си част.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Вместо хотела искат на негово място да изградят жилищна сграда.
  Сигурно ще има желаещи да живеят на пъпа на София , макар ,че условията за живот в центъра са много по-лоши от покрайнините на града , особено в квартали с ниско застрояване. Да живееш в къща с двор е за предпочитане от апартамент в многоетажна жилищна кооперация. Но пък е шикозно от прозореца на жилището си , ако си на по-високите етажи, да виждаш в непосредствена близост сградите на Министерския съвет и бившия партиен дом.

 30. 30 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тотално безумие. Това е поредното доказателства, че фандъкова и т. нар. главен архитект на София обслужват, обслужвали са и ще обслужват интереси на мутри (в случая Брендо), независимо на каква цена, нагло и безотговорно към обществото и културното наследство на този град. Чест прави на Трайков, че застава на страната на здравия разум !

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  НЕ! НЕ им е мястото на такива сгради в центъра на града.
  Не им е там мястото.

  Мястото им е в ситита, извън града, с подходящата инфраструктура.

  А, примерът с Москва е просто абсурден.
  Как пък, все към Москва ви влече, а не гледате малко по на запад.

 34. 34 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":

  Да обичаш родината си, означава ли, че трябва да подкрепяш всяка глупост, която се случва в нея??

  И, да си критичен към глупостта на управниците, означава ли, че си българомразец???

 35. 35 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 12 Неутрално

  А телевизионната кула . Кога ?

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Аз, с ЧЕрепа съм нямал никакви разговори.
  Отиди довечера на протеста и питай хората, колко от тях са взели пари от Черепа и колко от тях мислят, че той не е гангстер, за съд и затвор.

  И не отговори на въпроса ми.
  Чие момче беше до преди 6месеца?
  Защо ПР-та на Боко е ходила при него всеки месец?
  Как великите ни управници са пропуснали невнесени 700млн в хазната>?

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Мафията си има държава.
  Ще граби и съсипва, докато не я спрем!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 786 Неутрално

  София бе превърната в изображения на мутробарока, така типичен за времето на ГЕРБ, ще пише някой ден в учебниците. НЕ на презастрояването и гнусната градска среда.
  Пълна подкрепа за Трайков.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Да се забрани, високо строителство в центъра на градовете.
  Против Служебно правителство съм...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1543 Гневно

  Дано тази идиотщина не се състои.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#37] от "foreverman77":

  "И не отговори на въпроса ми.
  Чие момче беше до преди 6месеца?"

  Отговорих ти с диалога между Черепа и Бойко Борисов - това са есемеси, разменени между двамата.

  pomagai.

  За кое?

  po princip.

  Нямаш проблем.

  blagidarq.

  Мисле, че е достатъчно ясно кой на кого е момче в случая.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Голяма бедствие е корумпирани да те управляват.

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Колкото до хотела....това бе паметник на Комунистическото минало, "служебния" хотел на ДС...трябва да се събори и да се направи мемориална градина за всички политически прокудени, затворени и убити хора през периода 1944/1989 година.
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Веднъж и аз да се съглася с теб.

 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Трайчо е прав - тоя проект не пасва на района.

  И веднъж и аз да се съглася с мнение на Падрино: да го бутат тоя хотел и да направят градинка.

  Ще трябва да платят на собственика някакво обезщетение, ама по-добре така отколкото да освинват такова централно място.

 54. 54 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Темата е далеч от черно-бяла. Има и плюсове и минуси за строежът на толкова висока зграда. Хубаво е да се провете диалог, но има смисъл единствено ако е на професионално равнище. Политизирането с изказвания от типа на Роси [quote#51: [/quote] е абсолюгтно неуместно. Защо? Защото независимо кой е кмет, той трябва да помисли за резвитието на София, нейния облик се пробемя и ще се променя. Въпросът е пробяната да е добре планирана. Нека има проекти, нека има предложения и контрапредложения но от архитектите и специалистите.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Затова трябва да се мисли, преди да се гласува.
  Ако имаше още няколко като Трайчо, нямаще ГЕРБ да си разиграват коня в София.
  Ама не, ние ще спасяваме София с хора, като онази оперетна личност, дето даже не съобрази, че погуби места в ОС.

 56. 56 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 585 Любопитно

  До коментар [#35] от "tlr33621309":

  Това е интересен въпрос, и преди съм попадал на желаещи да я събарят, но аз нещо не разбирам мотива.
  Какво ти пречи телевизионната кула?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Споко, точно в тази ситуация Фандъковица, пардон Баце, няма да разреши на жълтите павета да щръкне нова сграда и то точно на Брендо. Така че споко...
  А колкото до съществуващата сграда, бих я определил като много добър образец на модернистичната архитектура от 50 те и 60 те години на 20 век. Такива сгради има в Дрезден и Берлин, когато са реновирани и поддържани се вписват идеално в съществуващата градска среда.

 60. 60 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Какви са тези проекти !? Все едно няма ниакъв план ОУП? Всеки си иска нещо... Е...си тиквената държава..

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#53] от "Николов":

  Няма вариант за "някакво" обезщетение, трябва да е на пазарна цена и трябва да има сериозна причина, която се доказва в съда. А пазарната цена ще бъде поне 30 милиона, колкото смята да изкара от тия жилища. И сега въпроса е - готови ли са софиянци да дадем 30 милиона което са 3 детски градини/училища за да бутнем една грозотия в центъра. Аз лично не съм, може би някои ден да но първо искам детски градини, улици и канализация и чак тогава ще бутам грозни неща за луди пари.

 63. 63 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Какво развитие, бе, новософиянецо??? Що не се развивате в покрайнините на Столицата ни???!!!!
  Колко още мутренски небостъргача ще наблъскате в историческия център!?! Няма да достигнете Ню Йорк, който е строен върху битови отпадъци, а не върху антични паметници!!!!!

 64. 64 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Борис Бонев разказва как се упрвлява и в местният парламент - https://segabg.com/category-observer/tova-upravlenie-sofiya-vechno-shte-e-posledna-evropa

  Всичко що не е ГЕРБ се порязва и си правят каквото си искат.

 65. 65 Профил на Mina Petrova
  Mina Petrova
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Прав е SoloV. Трябва да запазим историята си и да се държим като европейци.
  И не искам служебно правителство.

 66. 66 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Паркинг за бензинови изпарения и детска градина за подрастващи нео-софиянчета с увредени бели дробове! Грижовните родители отглеждат децата си извън градските центрове!!!!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе стройте бе, стройте.
  200 метрови ги направете.
  То един път ще друсне. И да няма след това рев и скърцане със зъби.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 69. 69 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  В целия свят има принцип. почти еднакъв навсякъде, в историческия център всички сгради са с еднаква височина. Примери много. Такива порочни мераци трябва да се пресичат изначално и за това е отговорна столична община.

 70. 70 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  Москва направи много добър Москва Сити:
  https://www.youtube.com/watch?v=2g1mFVlTdOQ

  Може и тук да се оформи нещо такова, не толкова мащабно.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Веднага можете да видите човек, който никога не виждал Москва на живо. Само в видео:))
  "Москва- Сити, най-известната грешка в градоустройството, официално призната от властите.
  "Москва - сити", който започна да се строи през 1998 г. при Юрий Лужков, настоящият кмет на Москва Сергей Собянин нарече "грешка в градоустройственото планиране". Не е за нищо, че досега до 60% от апартаментите не са закупени или заселени там. Черните прозорци през нощта изглеждат като дупки в черепа. Московчани бяха категорично против тази грозота от самото начало.
  Ако художествената стойност на даден обект, е въпрос на вкус, изборът на неговото местоположение и концепцията за доминиращата над стара Москва се оценяват от експертите като най-големите архитектурни грешки в цялата история на града!
  Не можете дори да си представите колко недоволен на ден днешния Кремъл с тази сграда. Те дори започнаха да преместват цели министерства там.

  "Чуждестранен агент"
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Такива високи сгради им е мястото точно в центъра.В коя европейска столица няма такива сгради?Защо да няма в София. Москва направи много добър Москва Сити:https://www.youtube.com/watch?v=2g1mFVlTdOQ Може и тук да се оформи нещо такова, не толкова мащабно.
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Такива високи сгради имат необходимост от транспортна инфраструктура, която в центъра е просто невъзможна. Нито "Леге", нито "Позитано", нито "Съборна", нито "Цар Калоян" са подходящи като подходи към такъв тип сгради.
  Невероятно е усърдието, с което се опитват дабравят небостъргачи между четири сокака.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dankol":Кои сме ние?И кой и защо трябва да е нашето момче ЧЕрепухин??И чие момче беше ерепухин, когато даваше пачките на ПР-те ви?Чие момче беше Ерепухин, когато не плащаше 700млн данъци?Чие момче беше, когато държеше цялата комисия по хазарта, при положение, че вие управлявате?Чие момче беше, когато го нагласихте да поеме любимия ви Левски и да го издържа. Че, нали, феновете са ви машата на протестите и подкрепящите Гешев.Та...може ли да обясниш, чие момче е Черрепа?И само за протокола, аз мисля, че Черепа е гангстер, който би следвало да е съден и да е в затвора.ТОва, че и той иска главата на Мутрата, прави ли ни приятели???Или само една гербаджийска глава може да роди подобни мисли, открива подобни зависимости???
  —цитат от коментар 19 на foreverman77


  ЛЕЛЕ МАЙКО ! ТИ ГО СЪСИПА БЕ ЧОВЕК ! Стана ми тъжно за малко за него (лъжа! аз тея не ги броя за хора! от тоя материал става САМО тор за мушкати пост мортем)

  Аз ако съм на него, ще се навръ в кучи г@з и няма да се показвам НИКОГА повече в този форум ! Нооо, това е , ако съм аз .... ако си скапан гербопланктон си гьонсурат!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 75. 75 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да допълня, Москва Сити не е правен в Арбат, нали? В Москва Сити слизаш директно от 3-ое кольцо, а не се провираш из уличките. В софийски условия аналогичен би бил теренът между "Т. Александров", "К. Величков" и "Борис" или в района на гара Подуене , теренът на север от "Сточна гара" и подобни.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#59] от "SoloV":

  "А колкото до съществуващата сграда, бих я определил като много добър образец на модернистичната архитектура от 50 те и 60 те години на 20 век."

  Аз също!

  Досега не смеех да напиша нещо такова, за да не ме нападнат любителите на:
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_363814.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Доколкото имам информация , новата сграда няма да е по-висока от сегашната , която има вид на хотел предназначен да бъде на Слънчев бряг или Златни пясъци, но не и в центъра на столицата. Навремето така са го построили , взели са типов проект на ваканционен хотел с широки тераси , който въобще не пасва със своята архитектура в центъра на София. Ако инвеститорът има достатъчно пари да събаря и после да строи , а той очевидно ги има тези пари , то нека на мястото на тази сграда да построи нова със архитектура подходяща с тази на съседните сгради и със съответните прилежащите подземни гаражи. Мястото е по-подходящо за офис сграда отколкото за жилищна сграда.

 80. 80 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Даването на Москва за пример е крайно неудачно, особено да се сравнява със София. Има много удачни решения в Хелзинки, Стокхолм и още достатъчно други. Москва може да се сравнява с мегаполиси с подобни параметри.

 81. 81 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Навсякъде по света високите сгради са емблемата на града, само у нас шепа кретени реват като магарета, като се появи такъв проект. Като не им харесва - марш на село, там няма високи сгради! А Трайчо е недоразумение от където и да го погледнеш.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  В Младост с анамалили височините на сградите, но според мен пак са много за това кръстовище, юли 2019:

  "Столичният общински съвет одобри промени в плана за регулация на ж.к. „Младост 3“, с които разреши изграждането на втория етап от жилищния комплекс „Гранд Каньон“ на турската компания "Гаранти коза". Той ще се появи на мястото на бившия магазин „Аско Деница“. Ще бъдат построени три сгради със стотици жилища, като те ще са съответно с височина 80, 46 и 12 метра.

  Искането за разрешение на обекта беше внесено още миналата година, но беше отложено на няколко пъти от различни комисии в СОС. През юни по предложение на комисията по транспорт беше записано, че преди да построи новите сгради, „Гаранти коза“ трябва да направи за своя сметка кръстовище между околните булеварди „Андрей Ляпчев“, „Андрей Сахаров“ и улица „Бъднина“.

  Вчера с 31 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се" СОС узакони новото условие и разреши на главния архитект Здравко Здравков да издаде на турската фирма разрешение за строеж. Инвестицията е за 120 млн. лева.

  Първоначално проектът предвиждаше сградите да са по-високи - съответно 114, 84 и 73 метра, но впоследствие параметрите им бяха намалени, припомня в. "Сега". В първия етап от строителството, което бе разрешено през 2017 г., се предвиждаше построяването на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център. Тази фаза би трябвало да бъде завършена през лятото на 2020 г."

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Доколкото имам информация , новата сграда няма да е по-висока от сегашната , която има вид на хотел предназначен да бъде на Слънчев бряг или Златни пясъци, но не и в центъра на столицата. Навремето така са го построили , взели са типов проект на ваканционен хотел с широки тераси , който въобще не пасва със своята архитектура в центъра на София. Ако инвеститорът има достатъчно пари да събаря и после да строи , а той очевидно ги има тези пари , то нека на мястото на тази сграда да построи нова със архитектура подходяща с тази на съседните сгради и със съответните прилежащите подземни гаражи. Мястото е по-подходящо за офис сграда отколкото за жилищна сграда.
  —цитат от коментар 79 на tacheaux


  -----------------

  ти виждал ли си "съвременните" хотели, Хилтън например" Няма толкова грозна сграда.
  Вече никой не строи толкова скъпо, както когато е строен центъра на София. Сега всичко е винкел, стъкло, стереопор. Правят някякви изгъзени форми, уж да е по-интересно, но евтинията и безвкусицата не могат да скрият.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  Можеш да сравниш ЦУМ със сегашните МОЛ-ве.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на Kosyo Vachkov
  Kosyo Vachkov
  Рейтинг: 218 Неутрално
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Такива високи сгради им е мястото точно в центъра.В коя европейска столица няма такива сгради?Защо да няма в София. Москва направи много добър Москва Сити:https://www.youtube.com/watch?v=2g1mFVlTdOQ Може и тук да се оформи нещо такова, не толкова мащабно.
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Когато е една сграда, се нарича "кич".

  Препоръчвам да участвате в разработката и публичните обсъждания на ПУП. Така щяхте да знаете, че зоните, утвърдени за високо строителство са по Цариградско - посока Пловдив, и в южните квартали към Витоша.

  По отношение на предложението Ви: час пик конкретно в Москва започва в 8 и свършва в 11. Пожелавам Вам да живеете в така благоустроен град!

  Отделно, Москва сити се намира далеч от центъра на града и е на завой на реката. Абсолютно несравнимо.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Такива високи сгради им е мястото точно в центъра.В коя европейска столица няма такива сгради?Защо да няма в София. Москва направи много добър Москва Сити:https://www.youtube.com/watch?v=2g1mFVlTdOQ Може и тук да се оформи нещо такова, не толкова мащабно.
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Всъщност, ако не цитираш Ню Йорк и Абу Даби, никъде няма такива сгради. Виена е обявен за най-добрия град за живеене в света три пъти; най-високата сграда е на ООН, която е далеч извън централната част. Същото е и с Париж, Барселона, Рим, да не изреждам. Във Франкфурт има финансов център с огромни бизнес сгради, който е напълно обособен, отделен от града Франкфурт. Инвеститорът, като иска да си изпере изкрадените милиони, да направи една 60-метрова сграда в Люлин; там никога не е стоял въпросът за урбанизация, така че хората да се разхождат там и да искат да се преместят там да живеят. Може и в Банкя да вдигне един паметник на идиотията, пред минералните бани.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Гробът на Васил Левски, според Ванга, е именно в черквата "Св. Николай Мирликийски". Проектът за небостъргач на това място в столицата има всички белези на мутренски проект. Мястото за небостъргачи е в района около "Опълченска" (бившият квартал "Ючбунар"), където повечето от старите сгради са паянтови и почти негодни за използване, а районът е в центъра на града.

 96. 96 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Строежът на небостъргачи в чертите на антична Сердика, не би трябвало да е позволен предвид археологията.

 97. 97 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  Бул. Т. Александров е на 500 м. Там е разрешено високото строителството.

 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Чета възмущения , че на мястото на тази сграда щял да се изгражда небостъргач, което не е вярно. Замисълът е на мястото на сегашния хотел да се изгради сграда със същата височина и етажност. Защо да не се изгради , ако има по-добра архитектура от сегашната , която е била построена по проект за хотел до морето? Новата сграда , за разлика от старата, която няма място за прилежащ голям паркинг, ще има подземни гаражи и паркинги при запазване на цялата предполагаема археология с възможности за нейното разкриване и експозиране.

 99. 99 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#88] от "Kosyo Vachkov":

  Червените празноглавци (Пинокио също е кърмически свързан с БКП/БСП) само това знаете - "оставка"

 100. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Напротив, ще затвърди стилът на София който се вижда като ще кацаш от самолета - Гето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK