Инвестициите за възстановяване ще са според нуждите на всяка държава

Инвестициите за възстановяване ще са според нуждите на всяка държава

© ReutersИсторията невинаги се повтаря, но за Европа това обикновено се случва. Или поне досега беше така.


Изправена пред вирус, който отне живота и поминъка на толкова хора в целия свят, Европа не се поддаде на стари инстинкти, нито отвори отново едва зараснали рани от финансовата криза преди десет години. Вместо това избрахме да се грижим един за друг, да се подкрепяме взаимно и да инвестираме в общо бъдеще.


Ето защо можем да кажем, че решението от миналата седмица на лидерите на 27-те държави членки да одобрят предложението на Европейската комисия за възстановяване беше историческо.
На първо място исторически са цифрите. Европа ще разполага с инструмент за възстановяване в размер на 750 милиарда евро за подпомагане на най-тежко засегнатите от кризата. Инструментът, наречен NextGenerationEU, ще инвестира във възстановяване, което изгражда по-екологичен, по-цифровизиран и по-устойчив Съюз за нашите деца. Това ще бъде допълнено от бюджета на ЕС за следващите седем години, с което общият пакет ще достигне 1.8 трилиона евро.


На второ място, той е исторически поради начина, по който Европа ще го използва. За първи път в този мащаб Европейската комисия, подкрепена от 27-те държави членки, ще използва своя силен кредитен рейтинг, за да набере средства на капиталовите пазари за NextGenerationEU.


При кризите в миналото по-добре обезпечените оцеляха, докато най-уязвимите платиха тежка цена. Но този път не трябва да допуснем това. Този път можем отново да си стъпим на краката само с общи усилия, ако всички действаме обединени. Ето защо повечето от средствата от инструмента NextGenerationEU ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства, отпускани на държавите членки за финансиране на ключови реформи и инвестиции. Става въпрос за европейски средства в подкрепа на проекти и хора както в големите градове, така и в малките градове и селата, за създаване на работни места на местно равнище и растеж в световен мащаб.


Реформите и инвестициите ще бъдат съобразени с нуждите на всяка държава и ще бъдат в съответствие с нашите по-общи европейски цели. За някои държави инструментът ще подкрепи реформите на пазара на труда с цел повишаване на производителността, докато други ще насочат усилията си предимно към образованието и обучението, за да подпомогнат хората да развият уменията, от които се нуждаят. Някои ще инвестират в подобряването на цифровата инфраструктура, а други - в транспортните връзки.


Но важното е, че всички ще допринесат за постигане на целите на Европейския зелен пакт. 30 % от общата сума от 1.8 трилиона евро ще бъдат заделени за разходи, свързани с климата. Новият Фонд за справедлив преход от 17,5 милиарда евро ще помогне на хората и регионите, които трябва да извършат по-големи трансформации от останалите.


Третата причина, поради която можем да използваме думата "исторически" е начинът, по който средствата ще бъдат възстановени. За да се избегнат по-големи сметки за държавите членки в бъдеще, Европа следва да възстанови финансовите средства чрез така наречените нови собствени ресурси. Те ще включват данък върху големите технологични дружества, данък върху нерециклираните пластмаси и определяне на цена на въглеродните емисии върху вноса от държави с по-ниски амбиции в областта на климата.


Някои хора ще попитат защо Германия трябва да набира или възстановява средства заедно с друга държава, разположена на хиляди километри. Отговорът е прост. Устойчивостта на Европа се крие в нейното единство, в нейната общност и нейния единен пазар. Така че за нас солидарността на практика означава собствен интерес. Всяко евро, инвестирано в една държава, всъщност е евро, инвестирано в полза на всички.


Помислете само какво ще се случи с туристическата ни индустрия, ако хората от цяла Европа вече не могат да си позволят да отидат до Алпите или до плажовете на Балтийско море. Помислете какво ще се случи с нашите производители, ако те не могат да получат необходимите им части от своите доставчици, разположени в различни европейски държави. Помислете как кризата се отрази на всички нас - на благосъстоянието на хората, платежоспособността на предприятията, функционирането на обществото и здравето на всяка европейска икономика. И тя все още не е свършила.


Ето защо трябва да действаме спешно, решително и обединено. Миналата седмица Европа показа, че е на висотата на тази задача. Разбира се, някои ще отбележат дългата и трудна среща на върха и ще видят в това колебание или слабост. За нас това е основно проявление на уникалната сила на Европа.


Да спрем за малко и да погледнем фактите. Никъде другаде по света 27 различни държави не биха могли дори да обсъждат заедно финансирането на своето възстановяване и бъдеще. А ние го направихме само за един дълъг уикенд. В този много несигурен момент в историята Европа е най-доброто място. Сега трябва да запазим тази позиция, като работим с правителствата и парламентите за постигането на това възстановяване.


Нашият Съюз следва винаги да бъде оценяван въз основа на това, което може да предложи за в бъдеще. Точно тази визия за общо бъдеще ни позволи да предприемем всяка смела стъпка в нашата история: обединяването на Европа след Втората световна война или края на студената война, създаването на нашия общ пазар и въвеждането на общата ни валута.


Днес същата тази новаторска визия ни дава възможност да направим още една историческа стъпка за нашия Съюз.


Текстът под оригинално заглавие Бъдеще на "Европа в полза на следващото поколение" е разпространен от кабинета на председателя на Европейската комисия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  България като най-бедната европейска държава има най -големите финансови нужди госпожо фон дер Лайен

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ихаа...! Доживяхме ерата на победилия комуниъм ... секиму според потребностите... ма верно ли?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Ихаа...! Доживяхме ерата на победилия комунизъм ... секиму според потребностите... ма верно ли?
  —цитат от коментар 3 на Gretel


  Изпревари ме!

  Но не бива да се изненадваме.
  Тази "Блага вест" си имаше от доста време Предтечи и Апостоли ...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Възстановяването ще стане като спрете карантината и съответно икономиките заработят.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Колко много приказки и нищо съществено.
  "Помислете само какво ще се случи с туристическата ни индустрия, ако хората от цяла Европа вече не могат да си позволят да отидат до Алпите" - преди 89' не сме ходили до Алпите и минахме без тях, а иначе не ни пускаха!

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  30% от 1.8 ТРИЛИОНА отиват за зелените сделки??? 😁😁😁

  Е Гретето да почерпи тогава. Явно това е новата мантра, от тук нататък всички ще работят и плащат за зелените които ще получават всичко което поискат......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Комунизма се завърна - всекиму според възможностите - на всекиму според нуждите!!!

 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 974 Неутрално

  България като най-бедната европейска държава има най -големите финансови нужди госпожо фон дер Лайен
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Тя те чу/прочете/!
  Разпределението на средствата ще е след кандидадстване с проекти отговарящи на определени критерии.Парите трябва да се спечелят и който е деен и иновативен,ще спечели.Това е достатъчно добър повод да има правителство което да предложи и извърши съотвените процедури.Също така и действаш парламент!
  Със сигурност има по умни от нас,дано това да им е камбанката!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  “ Тази "Блага вест" си имаше от доста време Предтечи и Апостоли ...”
  ——
  За нас — първа реакция. За тях — липса на контекст и историческа памет ... не могат дори да се усетят кви са смехурковци ... смехурки

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":“ Тази "Блага вест" си имаше от доста време Предтечи и Апостоли ...”——За нас — първа реакция. За тях — липса на контекст и историческа памет ... не могат дори да се усетят кви са смехурковци ... смехурки
  —цитат от коментар 12 на Gretel


  Не, че нещо, ама ...
  Тона на контекста вярват, че го задават те. Постулат в идеологията им.
  А за историческата памет ... нищо подобно!
  Германия? Как едвам и само силово удържат СПД-то, та едва когато клекват в Бад Годесберг ги допускат да победят на избори? Ами днес кои се сбраха в Левите и кои дърпат конците на Зелените? Пак добре познати муцуни!
  Италия? Там ли няма корени?
  Или Франция?
  Ами 60-те години там какво ставаше? И как пак едвам и пак силово ги удържаха!

  Крушката винаги си има опашка!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Значи най-много ще има за Гърция. Те са с големи нужди.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Както гласеше един комунистически лозунг, от всекиго според възможностите, на всекиго според нуждите.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Любопитно

  Според нуждите е едно , според нуждите ИМ е коренно различно , затова молим за пояснение.....

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 102 Неутрално

  А сега де. А кой определя нуждите се пита тогава?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  А управляващите ни в момента са гузни и затова ще поискат по-малко, отколкото би ни се полагало.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Всекиго според възможностите, всекиму според потребностите"

  Този лозунг беше от едно друго време, от един друг режим. Онзи режим просто се срина безславно. Надявам се, че Урсула и европейските лидери са чели политическата история на комунизма и неговите постулати. Изкуствените ограничения, наложени от други хора върху нас, няма да ни издигнат, а само ще ни обезверят. Както се случи преди 30 години, за да накара Правешкия да си признае, че социализмът е едно недоносче.

  Докато не се въведе с пълната си тежест правилото "Законност срещу пари", тези еврофондове и помощни кризисни програми ще си останат донори на пари към мастити мошеници. А щом вече има законност, нека всеки да получи толкова, колкото иска, за да подобри икономиката си, без ограниченията за потребности и нужди.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Явно се върви усилено към ЕСССР... Жалко... Като гледам повечето хора по света са с ляво мислене по принцип, така че сигурно е нормално.

 80. 80 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  на всеки му според потребноситите - Сталин и маха от облаците на тая гъска. Точно СССР

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK