Власт, задкулисие и протести

Дори да не постигнат веднага двете си основни искания, протестите разкъсват фасадата и показват грозното лице на задкулисието.

© Надежда Чипева, Капитал

Дори да не постигнат веднага двете си основни искания, протестите разкъсват фасадата и показват грозното лице на задкулисието.Преди 40 години бях на една студентска бригада в Силистра. Трябваше дa работим по строителството на някакъв завод - не помня какъв. Той беше далеч от завършен. По едно време се каза, че Тодор Живков щял да посещава "обекта". В този момент ние, бригадирите, трябваше да се преориентираме от изкопна дейност към следната: да скубем тревата около паветата по пътя към завода, по който щяха да дойдат на инспекция отговорните другари. А недостроените части от завода бяха закрити с художествени пана (с изображения на щастливи труженици и лозунги "С БКП напред!")


Тогава средствата на пропагандата бяха примитивни - нямаше виртуална реалност, нямаше социални медии, нито тролски институти. Скубането на тревата и плакатите, рисувани от художници, бяха опит за режисиране на обективната реалност. Тази реална случка за мен е и метафора: за


задкулисната реалност и фасадата, която трябва да бъде показвана на хората чрез медиите.
Страх ме е, че и сега по подобен начин, само че в далеч "по-съвършена" форма, имаме само един фасаден демократичен правов ред - но ако някъде се прокъса декорът - зейва грозната реалност - властта на Задкулисието. И недостроената сграда на демокрацията, която трябва да бъде власт на закона.


След като получаваме толкова пари от Европейския съюз и икономиката ни преди пандемията имаше годишен ръст около 3 процента, след като има видими значителни промени (когато влязохме в ЕС през 2007 г. средната заплата беше 480 лева, а сега е над 1300, строят се магистрали, метро в София) - защо въпреки всичко това сме твърдо и неизменно на последно място в ЕС по всички показатели? Освен по ниво на корупция и бедност. Там сме на първо място.


Причината е именно властта на задкулисието. Корупцията спира развитието, отблъсква чуждите инвестиции, изяжда парите на хората. Още от 90-те години у нас, паралелно с новите демократични институции и медии, едно икономическото задкулисие, свързано и с руската олигархия и с политическата власт в Русия, се опитваше, и до голяма степен успяваше, да дърпа конците на прехода.


Мутрокрацията от 90-те, когато гангстерите се стреляха по улиците, прерасна в "цивилизована" олигархия.


След приемането ни в НАТО и особено в Европейския съюз през 2007 г., смятахме че България най-сетне става част от демократична и обединена Европа. Много хора се на надяваха, че Европейския съюз ще ни спаси от корупцията и задкулисието.


Краят на една епоха, или Мутренската култура и залезът на Запада
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Но задкулисието не изчезна. То се научи да работи и просперира в новите условия. У нас няма авторитарна власт както в путинова Русия. Има свободни избори, опозиционерите не ги убиват или вкарват в затвора по политически причини (макар че могат да се купуват гласове и могат да се тормозят опозиционери и собственици на свободни медии индиректно - чрез данъчните и прокуратурата). Властта не е в ръцете на една партия или един човек. Но нашето задкулисие изработи свой модел - който и да спечели изборите, то успешно се сраства с новата политическа власт.


Думата задкулисие е метафора. Говорим за "задкулисието на политическата сцена". По-конкретна е думата олигархия. Понякога умишлено, дори от прокуратурата, се изопачава смисълът на думата "олигарх'. Олигарх не означава просто мафиот или богат бизнесмен. Олигарх означава богат бизнесмен и мафиот, който задкулисно дърпа конците на държавата и я ползва за свои цели.


Олигархът не може да бъде преследван от държавната властт, понеже я държи в ръцете си.


С помощта на изпълнителната и съдебната власт той може да дирижира преразпределение на богатствата в своя полза. Той може да се възползва и от европейските фондове.


Олигархът има врагове. Те често също като него са собственици на бизнеси и медии. Някои от тях е възможно също да са мафиоти. Но те не са олигарси. Олигархът, за разлика от тях, може да използва държавната машина и политическата власт за разправа с враговете си. И главният прокурор може да играе решаваща роля в тази разправа.


Любов на площада
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
По нашата конституция главният прокурор е на практика несменяем и недосегаем за 7 години. Ако предположим, че зад него се е настанила олигархията (или че той е инсталиран от нея), той може да се справя с враговете й с брутална ефективност, както се действаше по тоталитарно време. Част от враговете на олигарха могат да бъдат обвинени в престъпна дейност. (Или да бъдат набедени от неговите медии.) Така прокуратурата би могла избирателно да повдига обвинения и под претекст, че се бори с корупцията и мафията, да громи враговете на олигарха. Това всъщност е най-висша форма на корупция.


Корупция, която се предствя пред обществото като борба с корупцията.


Такъв е путинският модел на управление. За да избягаме от него, трябва да има абсолютна прозрачност във властта, да няма недосегаеми за закона хора - нито президентът, нито премиерът, нито главният прокурор. Изпълнителната, съдебната и законодателната власт, както и медиите, трябва да бъдат независими и взаимно да се контролират. За да сме сигурни, че не ни управлява задкулисието.


Много важна за контрол на властта е ролята на активното гражданско общество. През 2013 година протестите бяха против Пеевски, главния прокурор и задкулисието. Тогава на власт беше БСП с ДПС. Сега, седем години по-късно, на власт е ГЕРБ с "Обединените патриоти". Но задкулисието не се е променило. То се срасна успешно и с тази власт.


Човекът и сянката
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По време на първия и втория кабинет на Борисов вярвах, че първо ГЕРБ, а после и в коалиция с Реформаторския блок, ще може да промени нещата в България. Ще може да я направи една истинска европейска демокрация, без корупция и задкулисна власт. Впрочем Христо Иванов, министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, подаде оставка именно защото смяташе, че не се прави реална съдебна реформа. А такава реформа е абсолютно належаща, за да се елиминира задкулисието и корупцията.


Този път чашата на народното търпенние преля вследствие на акцията на Христо Иванов в "Росенец", свързана с "морския сарай" на Доган и последвалата силова акция на прокуратурата в президентството. С тази акция


главният прокурор постигна обединение на лявата и дясната опозиция срещу ГЕРБ.


(Макар че думите "ляво" и "дясно" вече са изгубили класическия си смисъл, и не само у нас. БСП у нас е далеч от лявото, а "Демократична България" е на практика една либерална центриска коалиция.)


Прокуратурата направи опит да обвини хазарния бос Васил Божков, укрил се в Дубай, че е организатор на протестите. Но протестиращите, както видяхме, са главно млади хора, много от тях учили в Западна Европа, които нямат никакви политически предпочитания, нито могат да бъдат подкупени да протестират. Протестът не е партиен. Той е разнороден, но е против корупцията на целия политически елит.


Корнелия Нинова, опитвайки се да яхне протеста, довеждайки на жълтите павета бузлуджанска манифестация, в която видяхме портрети на Тодор Живков и руски знамена, всъщност помага на ГЕРБ да обяви протеста за партиен, организиран от опозицията.


През 2013 година едногодишните протести на така наречените от тогавашната власт "умнокрасиви" и "соросоиди" - десетки хиляди всеки ден - срещу правителството на Орешарски - бяха отприщени от опита на властта да назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Протестите безспорно разклатиха властта, осветлиха задкулисието, попречиха му да се развихря безнаказано. Но реално правителството падна едва когато се скараха Делян Пеевски и Цветан Василев. Последва ограбването на КТБ. Но също така и падането на кабинета на Орешарски.


Сега пак имаме задкулисни олигархически войни. Те изглежда започнаха още преди протестите.


Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка под натиска на далеч по-незначителни протести. Последния път - без страх, че едно президентско правителство на Румен Радев ще попречи ГЕРБ да спечели пак изборите. И наистина ги спечели. Този път след изборите, незвисимо дали те ще са предсрочни или напролет, със сигурност ще имаме много "по-шарен" парламент, в който вероятно ще присъстват "Демократична България" и други нови сили. Едва ли ГЕРБ ще остане водеща сила. Но това ли е основната причина, поради която Борисов декларира, че този път няма да се поддаде на "уличния натиск" и ще се опита да остане на власт до пролетта - "за доброто на България"? Смятам, че правителството бързо ще падне, ако задкулисието реши отново да се преориентира към БСП.


Протестиращите имат две основни искания: оставка на кабинета и оставка на Гешев. Второто ще е много по-трудно да се случи. Но тези искания не са самоцелни. След падането на правителството ще има избори и нов парламент. Надеждата е, че в него ще влязат нови лица. И че този в този парламент ще има воля да се промени статутът на главния прокурор и да се направят истински реформи, които да изчистят страната ни от корупцията , да я направят истинска просперираща европейска демокрация.


Но протестите вече водят до някои реални промени - като решението студеният резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Важно е и решението на Конституционния съд, че всеки редовен прокурор може да разследва главния. Дано се намери достатъчно смел прокурор!


Дори да не постигнат веднага двете си основни искания, протестите разкъсват фасадата и показват грозното лице на задкулисието. Те са израз на отказа на една младо поколение да продължава да живее под властта му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  Ама Владко верно ли си ходил по бригади след като баща ти беше толкова гъст с др.Тодор Живков който не можеше да му забрано да го обича?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Напоследък все по-често се сещам за Иван Костов. И все повече ми липсва неговото присъствие на политическата сцена.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Напоследък все по-често се сещам за Иван Костов. И все повече ми липсва неговото присъствие на политическата сцена.
  —цитат от коментар 5 на bpcorp


  Ти развали настроението на и на двете шайки от една майка.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Да видим кой ще е следващия Принц? Който ще се окаже крадец и мошенник На бяло конче? За четвърт век търсене на принцове все попадаме на крадци, а? Ваню Крадливия, мошенника от Мадрид, Бойко мутрата, социалистите некадърници.....

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “През 2013 година протестите бяха против Пеевски, главния прокурор и задкулисието.”
  ——
  А тези през 2020?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на xdu54674620
  xdu54674620
  Рейтинг: Разстроено

  [quote#13:"Gretel"]А тези през 2020?/quote]

  The Biggest Ideas in the Universe | 19. Probability and Randomness

  https://www.youtube.com/watch?v=mDUgPJrXqRc

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Румен Гечев вече загрява край тъч линията -- въпросът е ще дадат ли и на Лупи малко да естатиа системата, или само Жаблянов ще го играе Виденов 2.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Какво иска да каже Левчев ?? :) Нещо срещу камУнизма , нещо за олгархията, задкулиситето...........и тра-тра-та. Не става ако не си прочел Платон и Маркс !! Защо се появяват тези !? После лесно се влиза в пистата на МУТРАТА...,народа е прост и.......Народът е в пъти по умен от ПСЕВДО ИНТЕЛИГЕНЦИЯ.. ТИЯ се появяват винаги...когато имаме този КАПИТАЛИЗЪМ. Трева скубел..., а ЗАЩО 7 милиона декара земя е в 11 фамилии/фирми.?? Те.. естественото нормално нещо ли са за развитието на България? Защо две фирми внасят плодовете и зеленчуците в България ? За тях е нормално и естествено да НУЛИРАТ всяка инициатива за родно производство. Не по темата ..., точно по темата е ! Системата създава олигархията , а олигархията КРЕПИ системата. Как беше НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА... Е, да де ...ама е видима !! Има отпечатъци на тази ръка ..

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Вчера срещам един съученик, от едното му ухо виси чифт мъде. Питам, какво ти е това, бе? Аааа, вика, гласувах за ГЕРБ на Европейските избори и оттогава си остана така набучено.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 32. 32 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 673 Весело

  Баш ме кефи кого такива индивиди като този, Дайнов.... ми разясняват какво е демокрация. По наследство ще да е. Родителите разясняват тезисите на априлският

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#36] от "ajv01674629":

  Добра идея ...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Докато протестиращите не издигнат лозунг и искане служебен премиер да стане Иван Костов нямат моята подкрепа.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  "ще има избори и нов парламент. Надеждата е, че в него ще влязат нови лица."
  Не са важни лицата в парламента, а г*вете начело на партиите. Аз не виждам водещите личности които имат целите и умението да прокарат промени. Промените предложени от Христо Иванов бяха торпилирани от БСП и ДПС, които защитаваха костинбродския превратаджия Цацаров.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Гешев бе издигнат и наложен за главен прокурор от Цацаров. Цацаров беше архитект и свързващо звено на сегашното статукво. Защо не се иска неговата оставка, или той стои и зад тези протести. Нещо като превратаджията Кимон Георгиев?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Изумително невежество г- н Левчев.Чак ме напуши на смях.По добре пишете стихчета.И понеже стигате далеч в анализите и препоръките си да ви кажа че роднините на Юлиус Щрайхер никога не са давали напътствия на политиците и народа на съвременна Германия.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  "Макар че думите "ляво" и "дясно" вече са изгубили класическия си смисъл, и не само у нас. БСП у нас е далеч от лявото, а "Демократична България" е на практика една либерална центриска коалиция."
  *
  Значи лявото и дясното били изгубили класическия си смисъл, така ли? Вече се носят от девет кладенеца вода за да се докаже, че новото ОФ било желано и приемливо. ДБ била центристка формация и участието й в ляво правителство не би било проблем.
  ДСБ беше уж дясно центристка, а влизайки в ДБ се преформатира като в ляво-либерално-затоплистка партия. Ако за автора такава метаморфоза е очаквана и желана, за много от привържениците на ДСБ това е жестоко разочарование.
  Защо ли всичките тези апологети на новото обединение, включващо и БСП се оказват все деца на родители с активно партиийно минало, участници във властта преди промените, а някои от тях и приближени на Тато? Левчев, Минеков, Дайнов, Хр. Иванов...
  Още чакам отговор на въпроса каква ще бъде ролята на ДБ в следващото управление. Ще има ли коалиция с БСП? Уклончиви отговори от рода: "Да разкараме Боко, пък после ще видим!" не вършат никаква работа.

 48. 48 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 552 Неутрално


  Изумително невежество г- н Левчев!
  Употребили сте двайсетина пъти думата задкулисие, а защо поне веднъж не посмяхте да посочите лицето/лицата на това митично закулисие? Само тинтри-минтири словесен буламач!
  По горе ясно беше речено:
  „Системата създава олигархията , а олигархията КРЕПИ системата. Как беше НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА... Е, да де ...ама е видима !! Има отпечатъци на тази ръка ..“
  Тази ръка принадлежи някому. Протестите целят да отрежат тази ръка, защото не искат да живеят в държава от латиноамерикански тип, където „държавата е лош стопанин“.
  Подобни неграмотни антрефилета само подкрепят властта на войнстващата посредственост и Вие сте неин изразител.
  Аре баста левчевци, дайновци и сие тути кванти лапачи, които не виждат какви НЕГРАМОТНИ МУТРИ управляват България, а само разтягат политкоректни локуми!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  За миналото трябва да се пише , за настоящето също и то сега , защото всеки , който е ходил по бригади по времето на " победилия социализим " , може да си направи самопреценката за " победилата демокрация " и си пожелае бъдещето да бъде нещо ПО-РАЗЛИЧНО и от двете !

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Проблема ни е че "задкулисието" - Доган и Пеевски отлично се разбират и с опазицията в сегашния парламент, когато тя е на власт. Значи те винаги могат да са действат задкулисно (ако не им е изгодно директно), освен ако сегашните партии не се сменят тотално след изборите. Но почти сигурно и нови ако влязат (например Станислав Трифонов) ще се уговорят с тях.
  Така че тези, които могат да сменят модела ще са пак малко, дори и да са парламентарно представени.

 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Прекрасна лекция.
  Наистина лекция а не статия и прекрасна, защото имаме нужда от такава лекция.
  Стотина форумци изпаднаха в бяс именно защото имат нужда от такава лекция.

  подпис
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Помните ли поведението на "Синята коалиция" и нейния шеф по време на Костинбродската афера на Манолова от май 2013 г.? Още тогава бяха положени основите на съюза между Манолова и градската десница. За съжаление.

  Бъдете здрави!

 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#45] от "ggg41308177":

  Стиховете ги пише баща му, този се издържа с "анализи" и заклеймяване на комунизма и миналото, когато сигурно е ходил и на специална детска градина, да не се смесва с децата на "плебса".

 59. 59 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gretel":

  Там е работата, че и тези също

 60. 60 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Неутрално

  А сега олигарсите използват тея дето се въргалят на кръстовищата...

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  "Корупция, която се представя пред обществото като борба с корупцията."
  Няма как да се каже по ясно.

 62. 62 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#58] от "Тsonkooo":

  Не уважавам наследниците на известни комунистически фамилии - възползвали се максимално от онази власт, сега да са морални индикатори на обществото... Да се бяха захванали с определен бизнес, да се борят за място в набелязания сегмент, не да пишат анализи и да морализаторстват избирателно.
  Според мене, от фамилията Левчеви истинските творци и таланти са Дора Бонева и Марта Левчева.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 63. 63 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bramasole":

  Мисленето за хората в ориенталско-мафиотско-комунистически понятия за "фамилии" - на класови врагове, фашисти, комунисти и т.н. е доста популярно в някои форуми и среди.. Владимир Левчев, когато се е "възползвал максимално от онази власт" издаваше самиздатското списание "Глас" и беше уволнен за това от "Народна култура", доколкото си спомням Да, не се е " захванал с определн бизнес", зашото нито писането и превеждането на художествена литература е бизнес, нито това да си доцент по литература. Но трябва ли да се е "захванал с бизнес" и "да се бори за място в набелязан сегмен" някой човек, за да го уважавате? Друг е въпросът дали ви харесва мнението му.

 64. 64 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bramasole":

  Мисленето за хората в ориенталско-мафиотско-комунистически понятия за "фамилии" - на класови врагове, фашисти, комунисти и т.н. е доста популярно в някои форуми и среди.. Владимир Левчев, когато се е "възползвал максимално от онази власт" издаваше самиздатското списание "Глас" и беше уволнен за това от "Народна култура", доколкото си спомням Да, не се е " захванал с определн бизнес", зашото нито писането и превеждането на художествена литература е бизнес, нито това да си доцент по литература. Но трябва ли да се е "захванал с бизнес" и "да се бори за място в набелязан сегмен" някой човек, за да го уважавате? Друг е въпросът дали ви харесва мнението му.

 65. 65 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bramasole":

  Мисленето за хората в ориенталско-мафиотско-комунистически понятия за "фамилии" - на класови врагове, фашисти, комунисти и т.н. е доста популярно в някои форуми и среди.. Владимир Левчев, когато се е "възползвал максимално от онази власт" издаваше самиздатското списание "Глас" и беше уволнен за това от "Народна култура", доколкото си спомням Да, не се е " захванал с определн бизнес", зашото нито писането и превеждането на художествена литература е бизнес, нито това да си доцент по литература. Но трябва ли да се е "захванал с бизнес" и "да се бори за място в набелязан сегмен" някой човек, за да го уважавате? Друг е въпросът дали ви харесва мнението му.

 66. 66 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#63] от "dedalus":

  Схванах изразеното от Вас отношение и мнение от първия пост, нямаше нужда да го копирате повече. :)))
  Споменатите от Вас подробности от живота на Вл. Левчев са общоизвестни. Позитивно съм настроена към конкретния анализ, друг е въпросът, че не му вярвам. И имам право на мнение, не ли.
  Мисля, че съзнателно сте променили смисъла на моя коментар - разбира се, че не е задължително някой да се занимава с бизнес, за да заслужи уважението ми. В тази връзка - ако който и да е пише поезия/проза или превежда някакво произведение за собствено удоволствие, това е лично занимание; но ако срещу изброените дейности същата личност получава определена сума, оформена като граждански договор или фактура за извършена дейност - това е бизнес. Може да не одобрявате формулировката, но данъчното ни законодателство и Закона за счетоводството дават такова тълкуване.
  Желая Ви приятен уикенд!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 821 Неутрално

  По едно време се каза, че Тодор Живков щял да посещава "обекта". В този момент ние, бригадирите, трябваше да се преориентираме от изкопна дейност към следната: да скубем тревата около паветата по пътя към завода, по който щяха да дойдат на инспекция отговорните другари.

  Другарю Живков, никой не може да ми забрани да Ви обичам!

  Винаги сме на първа линия!

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  Отвратителна провокация към протестиращите и подла манипулация на общественото мнение!

  https://www.youtube.com/watch?v=AVp-LeULsOk

  Споделяйте този клип!
  Нека цяла България разбере на какви мизерии са способни управляващите за да запазят властовите си позиции!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#66] от "Bramasole":

  Не съм чул някой да е спечелил много пари от писане на поезия или от преподаване в униврситет:- ) Съжалявам, че постът ми се е явил три пъти - поради лош интернет. Ето какво исках да кажа ( и го казах). Следя изявите на Владимир Левчев и забелязвам ( от около 20 години), че щом той наругае Путин се явяват някои тролове, които повтарят, че Любомир Левчев бил казал : "Другарю Живков, не можете да ми забраните да ви обичаме". Това е опорката -от 20 години насам. Къде и кога точно Любомир Левчев е казал това - аз не знам - и тези тролове не знаят -ако знаят - да дадат линк - може и да го е казал. И какво от това? Това означава ли че синът му е длъжен до гроб да си посипва главата с пепел за това, което баща му бил казал? Затова казах, че съм отвратен от тази комунистическо-мафиотско-ориенталсла идея,че всеки човек е функция на семейството си и, ако е различен от баща си - или е ренегат, или е нагаждач. Ама то тук Владилир Левчев на кого точно се нагажда, ако пише и против ГЕРБ и против БСП?

 71. 71 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иван Петров":

  Ами трол си, да, ясно е.Тази опорка я слушаме от 20 години. Малко се модернизирайте. :-)

 72. 72 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#70] от "dedalus":

  Мисля, че не спечелването на пари е най-важно за поетите, макар че материалната страна е изключително сериозен стимул. Но Емили Дикинсън, например, е запомнена с мечтата да направи прерия, не с богатство.
  А Борис Христов... как се остойностяват думите
  "Но ако пише стихове, той непременно ще остави
  една сълза в очите или драскотина в паметта ви..."

  Беше ми интересна обмяната на мисли. Както е казала баронеса Тачър, не е задължително да сме съгласни със събеседника, за да намерим общ език с него.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK