Български институции са използвани за избирателно правосъдие и репресии

На 9 юли главният прокурор нарежда безпрецедентно влизане на прокурорската Служба за защита на свидетели в президентството на Република България, което е и щаб на върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

© Юлия Лазарова

На 9 юли главният прокурор нарежда безпрецедентно влизане на прокурорската Служба за защита на свидетели в президентството на Република България, което е и щаб на върховния главнокомандващ на въоръжените сили."Няколко експертни организации, извършващи наблюдение върху правосъдната система, изпратихме писмо до Комисията по човешки права, правосъдие и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент. В писмото си изброяваме редица случаи на нарушаване на върховенството на правото и данни за корупция от последните месеци - аудиозаписите с министър-председателя Бойко Борисов, SMS-ите между Владислав Горанов и Васил Божков, разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" и др.", съобщи Институтът за пазарна икономика.


"В писмото са включени и действия на прокуратурата, които са недопустима намеса в политическия живот на страната и погазване на основни принципи на правовата държава. Юристите, изготвили писмото, настояваме за изслушване пред Европейския парламент, на което да бъдат дискутирани проблемите в българската съдебна система, като посочваме: "Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страната, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да ви запознаем подробно със ситуацията в България."


"Дневник" препечатва от седмичния бюлетин на ИПИ писмото, адресирано до Хуан Фенрандо Лопек Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.
Уважаеми г-н Агилар,


Уважаеми членове на LIBE,


Като представители на адвокатски и експертни организации и като граждани на България и Европейския съюз искаме да изразим дълбокото си безпокойство от процесите по потъпкване на основни права и свободи и основни принципи на Съюза в България.


Водени от загрижеността за състоянието на демокрацията в страната ние настояваме за изслушване на


заседание на Комисията LIBE, на което да представим подробно случващото се в България.


На мнение сме, че Европейският парламент следва да бъде информиран за това какво се случва в отделните държави членки особено, когато то се отнася да върховенството на правото - един от стълбовете, на които е изграден ЕС и особено в контекста на новия Механизъм за върховенство на правото, който ще се отнася до всички държави членки.


Български институции, които са натоварени с функциите да ръководят справедливи наказателни и административни процеси, са използвани за избирателно правосъдие, политически и медийни акции, намеса в частни бизнеси и репресия на личности, които имат критична позиция спрямо управлението на страната.


Отговорно твърдим, че в основата на изброените до тук проблеми стои нереформираната българска прокуратура.


Моделът, структурата и управлението на българската прокуратура все още не са се еманципирали от модела на прокуратурата на Съветския съюз и на Руската федерация. Във фигурата на главния прокурор има концентрация на огромна и неконтролируема власт.


Един от показателните примери за мащабите на този проблем е делото "Колеви срещу България". Европейският съз да правата на човека (ЕСПЧ) посочва, че не е предвидена ефективна процедура за отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за ефективно разследване и повдигане на обвинения срещу него и неговото обкръжение, поради което


не могат да бъдат проверени доказателства за връзката на тогавашния главен прокурор Никола Филчев с конкретното убийство


и предхождащата го институционална репресия. Това дело показва и че главен прокурор, който е безнаказан и безотчетен може да бъде сериозна заплаха за върховенството на правото в страната.


- Поради липсата на отчетност и злоупотребата с власт от страна на прокуратурата България беше осъждана многократно в Европейския съд за правата на човека. През 2015 г. специална комисия на ЕСПЧ прие становище относно Българската прокуратура, в което посочва: "В повече от 45 съдебни решения срещу България, е съдът установява, че властите не са изпълнили техните задължения да проведат ефективно разследване и счита, че тези повтарящи се недостатъци разкриват наличието на системен проблем"


- В свой доклад от 2015 г. Комисията GRECO към Съвета на Европа констатира, че "Като цяло доверието на обществеността в специализираните органи и системата на наказателното правосъдие остава ниско и чувството за безнаказаност за извършителите на корупция се увеличава." (GRECO 2015)


- През 2019 г. в свое становище Съвета на Европа констатира, че "Девет години след делото "Колеви срещу България"


все още няма развитие относно гарантирането на процедура по независимо разследване срещу главния прокурор на България"."


- На 24 юни 2020 г. неправителствената организация "Антикорупционен фонд" публикува журналистическо разследване озаглавено "Осемте джуджета", което съдържа сериозни данни за участие на ръководството на Специализираната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност в отнемане на бизнеси, изнудване, кражба на злато и документни престъпления. В тази престъпна схема участие има и временно изпълняващия длъжността ръководител на Специализираната прокуратура г-н Димитър Франтишек.


- През юни 2020 г. бяха публикувани редица снимки, видеоклипове и аудиозаписи уличаващи министър-председателя г-н Бойко Борисов и финансовия министър г-н Владислав Горанов в действия, които представляват престъпления по Наказателния кодекс на България. От публичните изказванията на главния прокурор г-н Гешев стана ясно, че тези улики и доказателства няма да бъдат проверени надлежно и че


прокуратурата е заела предварителна позиция, че няма да кредитира с доверие източника на данните.


Това противоречи на цялостното поведение и политика, които г-н Гешев демонстрира от началото на мандата, а именно, че никой не е над закона.


- На 7 юли 2020 държавната Национална служба охрана, пазейки г-н Ахмед Доган, не допуска български граждани до публична държавна територия и упражнява незаконно сила срещу тях. На 8 юли президентът Румен Радев иска свалянето на държавната охрана от г-н Доган и неговия колега г-н Пеевски, поради липса на основание за такава охрана. На 9 юли Главният прокурор нарежда безпрецедентно влизане на прокурорската Служба за защита на свидетели в президентството на Република България, което е и щаб на върховния главнокомандващ на въоръжените сили.


- Липсата на проверка на данни за престъпления и налагането на институционален чадър върху определени политически лица, за които има данни за корупция, доведе до това, че от 11 юли 2020 г. започнаха масови протести, с които гражданите изразяват недоволството си от продължаващото завладяване на институциите в държавата от една групировка, която не обслужва обществения интерес, а само своите лични.


Считаме, че ако българското общество не получи обратно усещането за справедливост и върховенство на правото,


тази тенденция може да се превърне в улично правосъдие.


Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страната, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България.


Надяваме се на вашата готовност да ни изслушате. Считаме, че прогласените в чл. 2 от Договора за Европейски съюз ценности - зачитане на човешко достойнство, свобода, равенство, демокрация и върховенство на правото са поставени пред системни рискове в България и това е проблем както за българските граждани, така и за кохерентното гарантиране на тези ценности в рамките на Европейския съюз като цяло.


Организации, подкрепящи писмото:


"АНТИКОРУПЦИОНЕН ФОНД"


Бойко Станкушев, изпълнителен директор


"БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА"


Диляна Маркова, изпълнителен директор


"БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ"


Биляна Гяурова-Вегертседер, изпълнителен директор


"БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ"


Красимир Кънев, председател


"ПРОГРАМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ"


Гергана Жулева, изпълнителен директор


ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА


Светла Костадинова, изпълнителен директор


ИНИЦИАТИВА "ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ"


Велислав Величков, председател


"ЦЕНТЪР ЗА МОНИТОРИНГ НА ПРАВОСЪДИЕТО"


Любомир Авджийски, изпълнителен директор


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Следващите да се обадят , се очаква да са и синдикатите , които винаги са били адаптивни към бъдещето си.....

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  Снимката замества 1000 думи. За който има очи и глава !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 585 Весело

  Баси ГЕРБ как е стегнал тролетарията ... голямо шубе ги гони :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Всичко си има своя край ! Колкото повече държавата се използва за бухалка, толкова повече това се обръща срещу тези, които го правят !

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  ,,Във фигурата на главния прокурор има концентрация на огромна и неконтролируема власт.”

  Причинява си го когато си поиска според който си иска ...

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  "В повече от 45 съдебни решения срещу България, е съдът установява, че властите не са изпълнили техните задължения да проведат ефективно разследване и счита, че тези повтарящи се недостатъци разкриват наличието на системен проблем"
  Е за това сме излезнали- ДА СМЕНИМ ,,СИСТЕМНИЯ ПРОБЛЕМ”!

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Неутрално

  "Моделът, структурата и управлението на българската прокуратура все още не са се еманципирали от модела на прокуратурата на Съветския съюз и на Руската федерация. Във фигурата на главния прокурор има концентрация на огромна и неконтролируема власт."

  Ало някой каже, че това не е вярно ще си изкриви душата.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  САМО ТАКА!

  Непрекъснати доклади до европейските институции, до ЕСПЧ, Ксмисията, Европейската прокуратура, ОЛАФ, до където трябва! Стига са си затваряли очите за това, което става в една превзета от мафията европейска държава!

  А филмът за джуджетата да се преведе на основните работни езици в ЕС и да се разпрати до всички медии!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Прокуратурата се страхува от съдебната зала.Не ѝ е там силата.Никой не обича да ходи на места,където му набиват обръчите и лъсва цялата му некадърност и слугинаж.Силата на прокуратурата е в плямпането и овладяването на най-простата част от населението.Върховен кеф им е да обявят някой за ОБВИНЯЕМ.Тъпунгерите квичат от радост,мисирките пляскат,а накрая нищо.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 14. 14 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Всезнайко" . я да се върнем назад в годините и да ни обясниш, как приватизираха "Техноимпекс". Как , другарят Гечев си взе (само той) парите от пирамидата на С. Анжел и за колко парички си купи къщата в полите на Витоша.. За заменките на станишко , нещо да напишеш. Избирателна или къса памет имаш.

 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Добре де,ама този модел е такъв поне от 30 години.Що до сега не протестирахте против него и не се жалвахте пред Европа?Да не би щото сега прокуратурата подгони вашите спонсори-нечестно забогателите олигарси и милата на сърцето ви руска пета колона?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Да не повярва човек! Гнусни инсинуации

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#14] от "elgin":

  Кажи ти да чуем лъжите ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#15] от "uvtest":

  Защото се самозабравихте и прекалихте.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Бай Този е просто скроен , но сложно зависим от Бай Онзи.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#15] от "uvtest":

  Аз лично съм протестирал срещу тази конституция като цяло и в галвата за прокуратурата в частност още преди 30 годони - преди да я приемат. Тъй че въпросът ти не е към мен.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Бля, бля бля са тези статии
  —цитат от коментар 16 на Huiristo_Ibanov


  Булю, булю, булю

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Правосъдието е в основата на ниския стандарт на живот в България!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  ГЕРБеРЕБЯТАТА са се разпрост(р)яли из цялата държава. Един маркуч, много дюзи, едно и също кафяво.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  "Български институции са използвани за избирателно правосъдие и репресии"
  =============
  Така казва някакъв институт за пазарна икономика, силно обвързан с едната страна на конфликта.
  Скоро и филолозите ще почнем да казваме кой е бухалка и кой тупалка.
  Всъщност, вече казваме. Част от колегите работят като журналисти.

  Еретик
 27. 27 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":Добре де,ама този модел е такъв поне от 30 години.Що до сега не протестирахте против него и не се жалвахте пред Европа?Да не би щото сега прокуратурата подгони вашите спонсори-нечестно забогателите олигарси и милата на сърцето ви руска пета колона?
  —цитат от коментар 15 на uvtest


  "Правосъдие за всеки" е учредена още през 2015г. с основна цел - реформа на прокуратурата и е провеждала не малко протести по въпроса. Просто сега лъсна истината и повече хора разбират за проблема.

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#15] от "uvtest":

  протестираахме. ти къде беше.
  я ела на някой протест. нали
  много бучиш. ела на протест.

 29. 29 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Всичко хубаво, но докато не схванем, че трябва сами да си помогнем нищо няма да мръдне ни на йота. Чии го дирим в европейските институции? Какво очакваме да направят те? Да заклеймят боце? Да спрат европарите? Да направят наблюдателен механизъм? Какво точно очакваме от Брюксел?
  Вместо сами да си оправим държавата ревем на всеослушание как сме си осрали държавата. Еми няма да стане така.

 30. 30 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Христо Иванов се показа като почтен и изключително деен човек. Определено заслужава уважението на всички хора, само напред !!!

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#14] от "elgin":


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА": "Всезнайко" . я да се върнем назад в годините и да ни обясниш, как приватизираха "Техноимпекс". Как , другарят Гечев си взе (само той) парите от пирамидата на С. Анжел и за колко парички си купи къщата в полите на Витоша.. За заменките на станишко , нещо да напишеш. Избирателна или къса памет имаш.
  —цитат от коментар 14 на elgin


  Простете наивния ми въпрос. Това, че комунягите от БСП преди време са вършели безобразия , означава ли, че е нормално да приемем безобразията на сегашните управляващи?
  Или щом Гешев не е явен комуняга, т.е. член на БСП, то му е позволено да гази законите?
  Аз не разбирам така нещата. НИЕ НЕ СМЕ ТАКИВА, КАКВИТО СА ТЕ!

 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#26] от "Костадин Иванов":


  "Български институции са използвани за избирателно правосъдие и репресии"============= Така казва някакъв институт за пазарна икономика, силно обвързан с едната страна на конфликта. Скоро и филолозите ще почнем да казваме кой е бухалка и кой тупалка. Всъщност, вече казваме. Част от колегите работят като журналисти.
  —цитат от коментар 26 на Костадин Иванов


  Аха, филолог! Браво! Хайде сега да обясните какъв е тоя конфликт и кои са двете страни в него.

 33. 33 Профил на Кирил Димитров
  Кирил Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално
 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1484 Весело

  Добре де,ама този модел е такъв поне от 30 години.Що до сега не протестирахте против него и не се жалвахте пред Европа?
  —цитат от коментар 15 на uvtest


  а каскета къде отлежаваше последните 20 години, да ни припомниш... че от толкова години въртене по протести взехме, та забравихме?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Весело

  Красотите на гиньоганевската конституция приета от БКП в комбина с Гешеф и Шишу!

  klimentm
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#15] от "uvtest":протестираахме. ти къде беше.я ела на някой протест. нали много бучиш. ела на протест.
  —цитат от коментар 28 на mihail_p


  Благодаря за поканата,но ще пропусна.На протест в защита на обвиняеми олигарси,руския резидент и съветниците му,нямам работа.

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Весело

  До коментар [#29] от "Nikolay":

  "Какво очакваме да направят те? Да заклеймят боце? Да спрат европарите? "
  ============
  На БСП ги спряха два пъти.
  Затова ги будалкаше Бойко.

  Еретик
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#39] от "uvtest":

  Нещо съм пропуснал!
  Нима вече има обвиняеми олигарси?
  Ти да видиш, и кои са те?

 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Весело

  До коментар [#32] от "lz73":

  "Аха, филолог! Браво! Хайде сега да обясните какъв е тоя конфликт и кои са двете страни в него."
  =============
  От едната страна е държавата - мащеха, която обгрижва своите деца: Гела, Шиши, Свинаря.....
  От другата страна са изпъдените след ДНК тест други деца - олигарси - Черепа, Банев, Арабаджиев, Прокопиев......

  Нали знаеш, че катаджията е гаден, когато те глобява, дори да си минал със 150 през селска улица.

  Еретик
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Весело

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Нито Гешев, нито Шиши са били и на километър от екипа който работеше по проекта на Конституцията. Виж, ако кажеш че бяха от института на Ярослав Радев и няколко души външни експерти от щатите, ще потвърдя :-)

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#26] от "Костадин Иванов":

  Какво ти е мнението за корупцията? явно ти харесва да те крадат в комбинация с 200 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на Кирил Димитров
  Кирил Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе я одете работете бре,безделници😄😄😄

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#33] от "Кирил Димитров":

  Кое кой да плаща ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#43] от "Костадин Иванов":

  Хм, доста нагличко. Тоя номер "всички са маскари" май вече зор минава...
  Аз си мисля, че конфликтът е между настояващите да се спазват законите и тези, дето би трябвало да осигуряват това...
  Както и да е, може и да сте прав, но тогава се питам защо ИПИ са страна в конфликта.

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#39] от "uvtest":Нещо съм пропуснал! Нима вече има обвиняеми олигарси?Ти да видиш, и кои са те?
  —цитат от коментар 42 на lz73


  Мисля,че много добре ги знаеш.А,ако ще се хващаш за тясното значение на думата"олигарх",ще ти кажа,че тук тя има значение на нечестно забогатял през прехода.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Весело

  До коментар [#48] от "Кирил Димитров":

  Ти какво точно работиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  Това "тук" Народния съд ли е? Или местната ППО?
  Кога ще видя поне един обвинен олигарх?
  Или тези, дето отговарят на това определение са света вода ненапита...

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  Пропуснах, май тия от протеста искат точно обвинения на олигарси...

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  В България думата "олигарх" се използва много лежерно. Всеки богат се смята за олигарх. А не е така. Всеки забогатял от връзките си с властта е олигарх.

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  Рано или късно ЕС щ предприеме мерки срещу "убостниците" на власт у нас!Последните , обаче си живеят в собствен паралелен свят и си мислят , че са недосегаеми!!!!Но всъщност дните им са преброени!!!

 58. 58 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  .Аз си мисля, че конфликтът е между настояващите да се спазват законите
  —цитат от коментар 51 на lz73


  И го правят,като те самите НЕ СПАЗВАТ законите.Това е и една от причините хората да не подкрепят този протест-

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#66] от "tzp20674658":

  Стига си спамил бе! Не ти ли писна?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 275 Неутрално

  И аз се подписвам под това писмо.
  Поначало болшевишкият модел на Прокуратурата в България е несъвместим със Европейската Правова Държава. А когато начело на Прокуратурата , след имитация на "избор" , застане напълно неподходящ човек в чиито ръце е дадена огромна , безконтролна власт, последиците за Съдебната власт и за цялата държавност могат да бъдат катастрофални. Скорошен пример за тази недопустима аномалия е Сотир Цацаров, чиято зловредна политика за влияние и подчиняване на Съдебната власт сега още повече се подсилва от още по-неподходящия Гешев, който демонстрира не просто незачитане на принципите на правовата държава, но вероятно и злоупотреба със служебно положение и уронване на престижа на Прокуратурата и цялата Съдебна власт. Огромна вина за това, което се случва има Висшият Съдебен Съвет - като се започне от позорния "избор" на Гешев и се стигне до последващото бездействие , с което , колкото и фрапиращо да звучи, показва, че явно няма капацитет за управляване на Съдебната власт и противодействие на недопустими прокурорски действия.
  Ето защо, докато метастазите не са засегнали целия държавен организъм, спешно е необходимо: 1. оставка на сегашния главен прокурор, 2. разпускане на Висшия Съдебен Съвет и 3. основна реформа на Прокуратурата и Съдебната власт. Ако може това да стане от обикновено Народно Събрание - добре, ако не може - Велико Народно Събрание.
  При всички положения сегашният парламент трябва да се разпусне и да се произведат нови избори.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Материалът да се преведе на езиците на правителствата в страните от ЕС, където ЕНП не е на власт и да се разпрати за оказване на натиск.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да този от снимката е на всички акции за защита на мутрите

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 78. 78 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кирил Димитров":

  Спри да живееш на гърба на други и изкарай някой честен лев

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този доклад е за кошчето! Препечатки от вестници, и политически преразкази. За да има стойност, би следвало да има конкретни доказателства или казуси.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#58] от "uvtest":

  Аха, браво!
  А да си чувал израза, че всеки е длъжен да защитава страната си дори и от нейното правителство?
  Имаш ли идея как да накараш Гешев да спазва законите? Или да принудиш ББ да се държи като премиер на държава от ЕС?

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Грешка!
  Това не са институции а инсталации на Шайката.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#15] от "uvtest":

  Не – просто защото всяка престъпна система в един момент трябва да бъде разбита. И най-голямото търпение си има граници. Не се прави, че не разбираш и не се опитвай да пробутваш тези гербаджийски тролски опорни точки в стил "Всички са маскари". Отговорът на това е: Може би всички са маскари, но някои са ПРЕСТЪПНИЦИ.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  КРБ
  Официален език на републиката е българският.
  Изучаване и ползване на български език
  е право и задължение на гражданите.

  Закъснели сте.
  Ще се наказваме ;)

  Местният шериф, по-точно.
  Забележи ли нарушители на Конституцията,
  сезира се и скача.
  Тежко им, ако са престъпници
  като вас

  До коментар [#26] от "Костадин Иванов":

  Скоро и филолозите ще почнем да казваме...

 94. 94 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Прокуратурата при нас се изроди до арбитъра в черно крепящ властта и подземието, осигуряващ "баланса" им за представяне на двете в цялото им "великолепие".
  Това е момента, който пропускат всички неплатени, заблудени от медиите и ентусиасти.

 95. 95 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Трябва да има промени в Конституцията на Република България. В нея трябва да има записана процедура по разследване и отстраняване на главния прокурор. Според мен оставката и отстраняването му трябва да става от органа,който го е назначил,а това е Президента,защото той го назначава с указ и с указ да може да бъде отстранен,като в указа се оказва,какви нарушения на законите е направил. Конституционния съд да не бъде само тълкувателен орган на Конституцията,а да може да съблюдава за нейното спазване,като може да налага наказания на нейните нарушители. Към Конституционния съд да има и прокурорско звено,което да не е подчинено на главния прокурор,за да могат да го разследват и въз основа на заключението на това звено Президентът да издава указ за неговото отстраняване . В изменението на Конституцията да бъде записани 120 депутати в Парламента. Казвам парламент и депутати,защото тези представители не са най малко народни,макар че се избират от хората на избори. Депутатите да бъдат с четири годишен мандат,но избирането им да бъде половината от тях да се избират през две години,ако половината от депутатите са избрани примерно 2020 година за тяхната смяна ще бъде 2024 година. Другата половина от депутатите ,ако са избрани примерно 2022 година за тях изборите да бъдат 2026 година. Смисълът е,че за две години е достатъчен период народът да прецени дали избраното правителство управлява демократично и ако управлява добре,народът ще подкрепи на изборите техните кандидат депутати.Ако правителството работи зле на изборите на двете години народът ще избере други депутати. Така конфигурацията в Парламента и при един вот на недоверие правителството може лесно да бъде свалено от власт и ще се избегнат тези недоволства по улиците. В изменението на Конституцията да има заложена мандатност на Премира. Примерно два мантата по две години и толкова. В другите държави,които нямат премиер,а президент,мандатите са по два мандата и толкова. Така трябва да бъде и за премиерите. В Конституцията да бъде заложено машинно и електронно гласуване,а също и мажоритарен вот. Заплатите на депутатите да бъде обвързана с минималната заплата. Примерно три или четири минимални заплати и да немогат сами да си увеличават заплатите и то в пандемия,когато много хора са без пари и заплати. Това е неморално и вулгарно заплатите ти да идват от данъците на народа,който в момента мизеруват,а те да си увеличават заплатите. Има и други проблеми,които трябва да бъдат решени...

 96. 96 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":Добре де,ама този модел е такъв поне от 30 години.Що до сега не протестирахте против него и не се жалвахте пред Европа?Да не би щото сега прокуратурата подгони вашите спонсори-нечестно забогателите олигарси и милата на сърцето ви руска пета колона?
  —цитат от коментар 15 на uvtest


  А кога прокуратурата ще подгони вашите спонсори ПееФски и ДомуЗчиеви примерно - нечестно забогателите олигарси и милата на сърцето Ви руска пета колона? :):):)

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK