Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията

© Юлия ЛазароваАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Веднага след одобряването на избора на новите министри коалиционният съвет се събра и в понеделник представи договорен пакет от социално-икономически мерки. Създадените - до голяма степен от самото правителство - очаквания за нови, амбициозни и мащабни харчове или инструменти за преодоляване на кризата бяха набързо приземени. Много от идеите нито са нови, нито са насочени към подкрепа за възстановяване и растеж в период на безпрецедентен спад в стопанската активност в Европа и голяма част от света.


Ясно е, че сега е политически удобно всяко действие, промяна в закон или допълнителен разход да се представя за антикризисно. Очевиден е също така и стимулът да се етикетират всички инициативи с бюджетен ефект като непосредствено насочени към решаване на социални, здравни или икономически проблеми, свързани с пандемията - най-малкото това позволява да се финансират с пренасочени средства от европейските фондове.
Част от вече одобрените мерки всъщност са отговор на дългогодишни проблеми най-вече в системата за социално подпомагане и социални услуги (виж повече тук). Те включват например повишаване на изключително ниските възнаграждения на социалните работници, допълнителен ресурс за социални услуги, подпомагащи специфични нужди за закрила и социално включване, финансиране на личните асистенти за хора с увреждания. Малка част от недостига е резултат от кризата, причинена от пандемията, например работата на социалния патронаж, но той пък вече получи допълнително финансиране.


По-скоро става въпрос за политически отговор на дълго отлагани решения в социалната сфера поради липса на консенсус в управляващото мнозинство или изблици на популизъм около законодателни дебати в последните години именно около рамката за закрила на децата, подкрепа за децата с увреждания, личната помощ, достъпа, организацията и финансирането на социалните услуги и т.н. В този смисъл може да се очаква мерките да дадат ефект през по-ефективни и по-добре насочени социални разходи, достигащи до хора в нужда, но няма как да наричаме това борба с кризата, нито пък да търсим въздействие върху скоростта на икономическото възстановяване.


Пенсиите и цената за запазване на коалицията


Увеличаването на размера на минималното обезщетение за безработица и удължаването на срока за получаването му е в общия случай мярка за намаляване на бедността, макар и не чрез директни социални помощи, а през осигурителната система. Търси се бързо решение за вероятно увеличаваща се група лица, които не могат да намерят работа и без осигурителен принос, но това по-скоро разкрива слабостите в уредбата на системата за социално подпомагане.


Добавките към всички пенсии в следващите три месеца отново са някаква форма на политика по доходите за намаляване на бедността, заобикаляща формалните правила за солидарния стълб, базиран на осигуряване за пенсия. По-важни са други два аспекта: много трудно ще бъде тези добавки да бъдат спрени, което предполага, че ще се търси вариант за трайно увеличаване на пенсиите за втори път тази година или най-късно в началото на следващата, още повече че това, изглежда, е цената за подкрепата на правителството от малкия коалиционен партньор. Дали ще се стигне само до увеличение на минималната пенсия - според обещанията до 300 лева - или индексация за всички, както и как ще бъде финансирано това значително увеличение на разходите от следващата година, можем само да гадаем засега.


Няма нови мерки, правителството просто си върши работата


В мерките, условно наричани икономически, правителството включва дейности, които така или иначе се извършват. Няма никакъв спор, че подкрепата за нови инвеститори чрез предвидените в законодателството стимули и облекчения на административната тежест и ускоряване на инвестиционния процес е важна, дори още повече в период на криза. Точно сега политиките трябва да позволяват и насърчават икономическата трансформация и преструктурирането, които по своята същност означават нови бизнеси, с нови технологии, идеи, пазари, машини и т.н. да започнат да създават стойност и да наемат работна ръка.


Тук всъщност няма нови мерки, а просто правителството заяви, че ще си върши работата. Финансирането за инфраструктура пък на практика измества по-рано - вероятно с няколко месеца - плащания по вече стартирани големи проекти. С други думи, нямаме нови обекти за строителство, увеличаващи общите публични инвестиции, което бихме могли да разглеждаме като фискален стимул, а просто допълнителна гаранция, че на изпълнителите ще бъде платено още тази година. Така че няма да има нови дейности и нови работни места, но пък поне има обещания, че за тези, които вече се осъществяват, ще има плащания.


Да помогнем на най-гласовитите


Заедно с всичко това за пореден път правителството реагира спонтанно и необмислено на натиск от най-гласовитите бизнес организации в момента - тези в туризма и на питейните заведения. Намалена ставка ще има и за предлаганите вино и бира в ресторанти и барове, а също и за посещенията на спортни съоръжения. За пореден път нямаше оценка на бюджетния ефект, на рисковете от данъчни измами, както и на очакваната полза за икономическите оператори и потребителите. Свиването на търсенето на тези услуги в огромна степен е следствие от спада в посещенията на чуждестранните туристи. За барове и ресторанти, особено в морските курорти, които разчитат основно на тези туристи, никакви данъчни мерки не могат да компенсират 4-5 пъти свиване на оборотите.


За вредата от данъчния популизъм


По-важен е обаче политическият проблем с подобна данъчна привилегия в динамика - може да се очаква натиск за нови и нови преференции в облагането с ДДС с посочване, че няма как дадена стока или услуга да е по-малко обществено значима от алкохола в дискотеките. И в това е вредата на данъчния популизъм, защото точно след такъв огромен макроикономически шок имаме нужда от данъчна система, която едновременно събира приходи за балансиран бюджет или приемливо нисък дефицит, и насърчава стопанската активност и създаването на работни места.


Първото се постига, когато системата от данъци позволява ефективно администриране и предотвратяване на измами, залага на максимално широка основа за облагане, но поддържа ниски ставки за данъкоплатците "на светло". Второто изисква при възможност да се намалява данъчната тежест, която най-силно пречи на предприемаческата иновация, на новите инвестиции и създаването на работни места, с други думи - облагането на печалбите за тези, които инвестират и облагането на труда. Преференцията чрез намален размер на ДДС за бирата и виното е далеч от тези принципи и далеч не постига какъвто и да е ефект на устойчив растеж на добавената стойност.


Накрая, но в подобен контекст, трябва да разглеждаме и субсидията за чартърите за организираните чуждестранни туристи. По принцип такива държавни помощи се прилагат в някои страни, но те са адаптирани към относително "нормална" ситуация, в която се преследва ценово предимство пред преки конкурентни дестинации.


Граничи с абсурда да си мислим, че граждани от държави, които са въвели карантина за завръщащите се от България, както и в по-общ контекст наплашени от вируса и от риска да останат блокирани в далечна държава, ще променят решението си и ще дойдат в морските ни курорти заради 35 евро по-ниска цена. Така че тази мярка няма да доведе до повече туристи, с други думи - няма да стимулира повече дейност и създаване на стойност в бранша.


Разбира се, тя ще даде "подарък" на фирмите, които са успели да привлекат някакви организирани групи, но това далеч не е инструмент за възстановяване на българската икономика след кризата. Остава обаче усещането, че този пробив всъщност цели подобна пряка държавна помощ да бъде запазена и за следващи години - в отчаян опит да се спести усилие на целия бранш да се адаптира както към страховете и трансформациите в международните пътувания след пандемията, така и към дългосрочно променящите се вкусове на средната класа европейци.


Вътрешните заглавия и акцентите в текста са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Че кой е твърдял това? Дори Баце не е!
  И кой си го е мислил?

  Измислили си теза, та я борят!

  Даже на чиче на село му е ясно, че прискрипан Баце разхвърля обещания и пари наляво и надясно, опитвайки се да подкупи който клъвне, да разедини други, та да си отърве задника!

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Като потребител на услуги не искам да плащам същите, даже и по-високи цени на клетите кръчмари- Няма и да отида в мутро-хотел, нито ще им стъпя в ресторантските капани. Наемаме къща директно от собственик, пазаруваме в малки семейни магазинчета и капанчета. Бира и вино от магазина.
  Книги купихме, памперсите са необходими и наистина с 10% поевтиняха. Толкоз.
  ДГД изкелиферчения туристическо-кръчмарски бизнес и меринджеите му.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Откак смъкнаха ДДС на туристическите и ресторантьорски услуги , цените в ресторанти и бистра станаха космически , най малката сметка е кратна на 50, затова все повече се замисляме дали и как да влезем в заведение ,все пак не сме милионери .

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  Много неща ще ти светнат от любимите ти ГЕРБ доторе !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2713 Весело

  Ето за това всички мразят икономистите.
  Само неприятни истини ни завират в очите.

  подпис
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5193 Неутрално

  Винаги качествени анализи от Института за пазарна икономика

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Навсякъде в момента раздават пари на калпак, за да борят последствията от пандемията. как ще протече тази борба не знам, но ми е ясно, че допълнителните пари за никого не са излишни,

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Като потребител на услуги не искам да плащам същите, даже и по-високи цени на клетите кръчмари- Няма и да отида в мутро-хотел, нито ще им стъпя в ресторантските капани. Наемаме къща директно от собственик, пазаруваме в малки семейни магазинчета и капанчета. Бира и вино от магазина.Книги купихме, памперсите са необходими и наистина с 10% поевтиняха. Толкоз.ДГД изкелиферчения туристическо-кръчмарски бизнес и меринджеите му.
  —цитат от коментар 2 на Лелка


  Едно време такива като тебе идваха на Черноморието с пълни багажници с консерви и изкупуваха консервите с копърка от магазините. Манталитет, какво да го правиш. Поне постваш ли се във Фейса къде си?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 32. 32 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Май по- скоро " пандемията" не се засяга от антикризисните мерки.
  Проблем за Гейтс и Фаучи.

 33. 33 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Очаквам скоро да започнат да теглят големи заеми и да ги хвърлят на електората в отчаян опит да останат на власт. Между другото, единствената спирачка това да не става все още са ДПС, които дърпаха конците в Министерството на финансите.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#31] от "proventuss":
  *Едно време такива като тебе идваха на Черноморието с пълни багажници с консерви и изкупуваха консервите с копърка от магазините. Манталитет, какво да го правиш. *
  - Недраго парвеню, да плащаш и да искаш качество и съизмерност цена-услуга е наистина манталитет. Който ползвателите на бг-олинклузива няма как да имат.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Навсякъде в момента раздават пари на калпак, за да борят последствията от пандемията. как ще протече тази борба не знам, но ми е ясно, че допълнителните пари за никого не са излишни,
  —цитат от коментар 15 на proza


  Всъщност ползата от едни раздадени 50 лева и едни нераздадени 50 лева може сериозно да се дискутира. Защото например с нераздадените 50 (остават в бюджета и е платено с тях нещо друго) някой учен от БАН може да открие енергиен източник или да създаде чип, който да донесе милиони. Така,, че "на никого не са излишни" е мантра за бедните и според мен тези, които разсъждават така ще бъдат винаги бедни, т.е игнорирайте парите и увеличавайте благосъстоянието (част от него са парите, но не всичко).

 53. 53 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Заглавието може би казва всичко ясно. Напълно съм съгласен, че тези мерки не са антикризисни и последствията за икономиката ще бъдат драстични. Тази седмица излязоха данните за второто тримесечие в САЩ и Европа, като за САЩ са над 30% спад, за Германия 14,9%. А това са двигателите на света. Представете си при нас какво е (според мен се крие и статистиката се стъкмисва, говори се за излишъци, мазнинки и други глупости, но икономиката ни спира). Ще го усетим в края на тази и началото на следващата година.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK