Кой се страхува от протестите

Тежко увреденото от комунизма съзнание пречи на разбирането, че човек е автор на живота си, и на вярата, че бъдещето може да е по-добро от настоящето.

© Надежда Чипева, Капитал

Тежко увреденото от комунизма съзнание пречи на разбирането, че човек е автор на живота си, и на вярата, че бъдещето може да е по-добро от настоящето.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване покрай властта, за заставане срещу собствения си народ в защита на окончателно отвързала се банда разбойници. Направих си труда обаче да вникна в техните аргументи - и обявени, и подразбиращи се. И към презрението се добави разбиране.


Три са основните конструкции на противниците на протеста. И трите са вкоренени в житейския опит на хората над 40-50. Ето ги по важност:
неверие в идеите; неверие в това, че човек е автор на живота си; страх от бъдещето за сметка на идеализиране на настоящето.


Неверието в идеите бе насаждано с поколения от комунистическата пропаганда. Посланието, буквално натъпквано в хорските глави по стотици пъти на ден, бе следното: марксическото "учение" не е идеалистичестко - то е "материалистическо". Като такова то е разбрало, че човешкото поведение никога не е мотивирано от вяра в идеи, а от "материални интереси" и то не на отделната личност, а на класата, към която тя принадлежи. Всеки, който твърди, че е мотивиран от идеи - лъже. Винаги става дума за пари и власт.


Всичко това е, разбира се, е отровна каша от примитивни и неверни твърдения. Самата теза, че в някакво учение не иде реч за идеи, е абсурдна. Съдържанието на всяко учение, колкото и марксическо да е то, се състои от идеи за устройството на света и за мястото на човека в него. А основният постулат на материализма е направо варварски: че идеите са отражение на окръжаващия свят в съзнанието на хората. Ако беше така, още щяхме да живеем в пещери. Велосипедът, например, не съществува в природата. За да просъществува, отначало той е бил идея в нечия глава. Идеите градят света, а не обратното - идеите са първични.


Тежко увреденото от комунизма съзнание обаче не е способно да приеме това.


Оттук убедеността, че никога не се протестира заради идеи, а че протестиращите протестират заради едни пари, които или искат да имат (например, по-високи заплати и помощи), или вече имат (например, платени са от Сорос, Черепа или за по-лесно - от американците). Може да протестират и за власт (например, Христо Иванов иска да бъде главен прокурор, както наскоро подхвърли Борисов).


Въпросът с парите е интимно свързан с втората конструкция, доминираща в съзнанието на противниците на протестите: неверието в това, че човек може да бъде автор на живота си.


В сърцето на европейската цивилизация е тезата, че всеки човек е свободен, и че, следователно, човеците могат да създадат условията за това всеки от тях да води независим живот. Да взема решенията си сам. В останалите цивилизации не е така. Там водеща е тезата за подчинението: на волята на някой бог, на някой вожд или на заварените традиции. Човек никога не взема решенията си сам - те винаги са му диктувани от източник извън него. Човек не е автор на себе си, той изпълнява разписана от други роля.


Това беше реалността по времето на "реалния социализъм". Възможностите за вземането на самостоятелни решения бяха свити до минимум.


Подчинението беше ценност, а независимостта - подривна дейност.


По-късно развихрянето на мутрите подсили посланието. Как да развиваш самостоятелен бизнес, когато идват мутрите и ти искат рекет? Още по-късно, когато ГЕРБ превърна рекета на хора и бизнеси в държавна политика, подчинението отново се оформи като фундаментална ценност.


Е, как хората, прекарали целия си живот в състояние на подчинение, да повярват, че наоколо има и други хора, които не изпълняват чужди заповеди, а сами решават какво да правят? И е напълно абсурдно да повярват, че някой може сам да реши да застане срещу властта. А значи прави това, защото някой отвън му е заповядал да го прави.


Страхът от бъдещето също играе съществена роля. Цял рояк изследвания от 1990-те години разкриваха, че българите гледат на бъдещето по начин, различен от този на хората в Западна и Централна Европа. Там бъдещето се схваща като поле на нови възможности и постижения, тук бъдещето се схваща като поле на опасности и рискове, които могат да увредят вече съществуващото, колкото и сиромашко да е то. Оттук, разбира се, произлиза


недоверието, че нещо може изобщо да се промени, ако ГЕРБ падне от власт.


Напротив, може дори да се влоши. "Да се счупи държавата", пак по Борисов.


Не на последно място е завистта - в българския контекст никога не трябва да подценяваме силата на този мотиватор на поведението. Ако живееш зависим и подчинен живот, страхувайки се всеки ден да не би някой по-силен от теб да ти направи нещо лошо, няма как да не завиждаш на онези, които живеят без подчинение и следователно без страх. И, разбира се, правиш всичко възможно, за да убедиш себе си и другите, че такива хора лъжат. Че и те са като теб. Защото, ако не лъжат, ако наистина постигат резултати на основата на собствените си решения и усилия - ти самият ще изглеждаш много лошо, живеейки без постижения в постоянния сумрак на подчинението.

Записки по революцията - том 3 (1997-2017)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Да, разбирам противниците на протеста. Не, не преставам да ги презирам. Разбирането обаче води и до надеждата, че рано или късно дори те могат да разберат какво се случва пред очите им. И дори да вземат свободното, самостоятелно решение да живеят живота си без подчинение и без страх.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Българи срещу българи. Много е гадно.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Ние дадохме парите. Какво ще искат повече? На босият цървулите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  дори да има нещо вярно в аргуменитите, тонът е обиден и статията елементарна. няма нужда от презрение. промяната ще мине през избори, да се надяваме предсрочни, но избори не се печелят като се демонстрира презрение. с този подход на обиди към отсрещната страна няма да се постигнат някавки значими изборни резултати. има един въпрос у немалко хора, който изобщо не е ирационален - какво следва после? кои са хората, освен христо иванов, които ще променят нещата? и как ще се променя. и още един страх, точно за тази възрастова група, за която претендира да пише автора, на хората след петдесетте и нататък, кото всъщност много се страхуват от комунистите.
  така че хайде малко по-сериозно.

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Аз съм един от хората, които се опасяват, че едни извънредни избори няма да променят политическата система. Тя трябва да се промени чрез въвеждане на нови фундаментални принципи на гражданско общество, контолиращо политическата класа. Не виждам предлагани решения. ГЕРБ се опростачи съвсем, но Кой очакваме да получи властта при нови избори? БСП? Не, благодаря!

 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  За какво натискат САЩ България?

  - нещо в военната област, което няма да се разбере сигурно години след като се вземе решение - то ще е тайно
  - газовия поток - уж договорен с Тръмп когато Борисов ходи при него миналата година, но САЩ има навика да се отмят от договорите си лесно
  - Белене : САЩ не иска България да е енергиино независима, зависими дърважи се контролират по лесно
  - да се движи по силно джендаризма: римейк на Истамбулската,
  - да не се дава рамо на БПЦ: това засилва националната идентичност , а се търси обратното - размиване и емигранти от Африка, азия
  ....
  сигурно има и други точки които Мустафа иска да наложи на България, но те не се казват открито.

  САЩ, както и Англия имат традицията да действат тайно зад кулисите, а публично да финансират трети страни(в случая протестери) които да изглеждат като независими - това е протеста/Мейдана сега.

  Христо Иванов, Илиян Василев пред БНТ, Бтв, Дневник/Капитал, медиапул, офнюз, площат Славейков, редута, НПО-тата ... това са все активи финансирани от Вашингтон.

  Цветанов се включи в атаката срещу правителството на България - той сега е на ясла в НПО с пари от Вашингтон (Евро-атлантически Център за сигурност -https://easecurity.org/ ). Дъщеря му я уредиха в Световната Банка - няма как , ще работи за господарите си които му дават пари.

 8. 8 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Недопустимо е, някакъв Доган да се е качил на главата на цяла държава и да си прави каквото иска десетилетия наред, без да носи елементарна отговорност!
  Съд за престъпниците!!!

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Интерсно е дали САЩ са прекупили Радев, или той по негова воля участва в Мейдана срещу правителството ...!?

  Може и да е купен вече, всичко се случва в живота - няма вечни приятели , има вечни интереси.

  Може и да е бесен дето му пипнаха човека с атаката на Гешев, и за това да е за Мейдана.

 10. 10 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  Еми да, като винаги сте пас , БСП и ГЕРБ ще ни клатят докрай. Щото искате стабилност , а не Свобода!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Българи срещу българи. Много е гадно.
  —цитат от коментар 1 на Tru Soulja


  да се надяваме че няма да има неизвестни снайперисти по покривите, които да стрелят и по двете страни - протестери и полиция, както беше на Мейдана в Киев:

  Стрельба снайпера на майдане в киеве 20.02.2014
  https://www.youtube.com/watch?v=qVwLtnZSJIc

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":

  момента се водят преговори между правителството на България и посланик Мустафа по условията за оставяне на Бойко Борисов
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Боже, боже🤦🏻‍♂️
  По-голяма, да кажа меко "наивност" не съм чул още в България:))) Поздрави:)

  "Чуждестранен агент"
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  Само да те светна, че герб са най-чугунената част на БКП !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Идеите градят света, а не обратното - идеите са първични" .
  Дайнов стига с този камУнизъм !! Нищо не почва ОТ там, и не е заровено там. Ако сега си прочел "Държавата" на Платон ...няма лошо, но светът се крепи върху ДУАЛИЗЪМ, и затова съществува. Ако още малко се натегне ПЕДАЛА по "първичност на ИДЕИ" , ........и вече си в религията :) Аз смятам че "битието определя съзнанието" , но така са смятали Талес, Демокрит, Аристотел , Фоербах ,Дидро,...и разбира се Маркс/Енгелс. Тази дивотия със "заклеймяване на един исторически период", като АБСОЛЮТНОТО ЗЛО е идиотска, тя ПРОТИВОБЪЛГАРСКА . По какви показатели "историята през последните 30" е ДОБРО?? По богати ли са българите ? По горди ? По здрави ? По умни ? По щастливи ? Сега срещу Българите има АБСОЛЮТНОТО ЗЛО. Няма какво да го разбираме и анализираме. Това е ТУМОР..и той се премахва от "общественото тяло" . в името на това обществото да го бъде..Ролята на интелигенцията, е не да разбира проблема на ОРКИТЕ, а да дава "духовна устойчивост" на ДОБРИТЕ , които са пред стените на МОРДОР.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Явно Кремъл ти пуска опорките. Както и задачите за изпълнение на ГЕРБ !!!
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2256 Весело

  "страх от бъдещето за сметка на идеализиране на настоящето."

  Ами обратното е точно маркс-лененизамът с който си закърмен бе Генчо! Нали той ни обещаваше светло бъдеще за сметка на мизерното настояще!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":Ние дадохме парите. Какво ще искат повече? На босият цървулите.
  —цитат от коментар 4 на Tru Soulja


  може само да се предполага:

  - спиране на газовия поток и покупка на американски газ от новия терминал за втечнен газ в Александруполис
  https://www.mediapool.bg/bulgargaz-zayavi-5-mlrd-kub-m-ot-terminala-v-aleksandrupolis-news304429.html

  - покупка на още оръжие от американски фирми, явно 3 млрд за ф16 са малко

  - да не се прави Белене, а нови зелени (=скъпи) източници на ток за да е зависима България енергиино

  - Истамбулската, няма да се мине с едно решение на КС и край, тук ще се натиска

  - да се хули БПЦ : пример - натиска се по БНТ да има предаван кото да хули българската църква - Горан Благоев

  - минимизация/ликвидация на медиите които не са под контрола на американските фондации - Америка за България, Отворено Общество и други подобни

  ....

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":

  Ако кажеш за лакърдиите на бойко ти и грозната чекмедже истина съвсем ще си в десятката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Да взема решенията си сам. В останалите цивилизации не е така. Там водеща е тезата за подчинението: на волята на някой бог, на някой вожд или на заварените традиции. Човек никога не взема решенията си сам - те винаги са му диктувани от източник извън него.
  ========
  Темповете на деградация се засилват......
  За такъв хипер секуларизъм не е наблягано дори и по времето на развития соц.....
  Целта е конкретна и една единствена......безверието да обладае изцяло човешкия дух.....
  Тук не става въпрос даже и за противоречия от идеологически тип.....

  Bukalemun
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":Ако кажеш за лакърдиите на бойко ти и грозната чекмедже истина съвсем ще си в десятката.
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА


  С чекмеджетата и източникътна записите трябва да се заема Геша и това че не го прави е достатъчно основание да му се иска оставката! Само че не виждам протестиращите да са в състояние да издигнат и едно аргументирано искане само всички проблеми трупани 30 години да се реши на момента с магическа пръчка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Статията на Е. Дайнов е написана все пак за хора с голям и малък мозък, а не за такива с два малки. Не плюйте по автора, ако не разберете смисъла на казаното от него. Опитайте се поне да разберете, че ще има живот и след ГЕРБ, така както имаше и след измислената НДСВ на Симо Крадеца. Опитайте се да разберете че той, както и Бойчо, обслужваха и обслужват само и единствено собствените си финансови интереси, чрез наливане на милиони в касичките на ДС, Ахмед и Делян на които служат, с надеждата, че "тяхната" им прокурарура няма да им търси отговорност.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Страхът от бъдещето също играе съществена роля.
  ======
  Тази максима е присъща на всеки нормален и трезво мислещ......
  А останалите варианти са душевни болести водещи до непредсказуеми състояния......

  Bukalemun
 31. 31 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  За организация на протест/Мейдан се ползва най-примитивните инстинкти на тълпата - завист, омраза към тези които са на власт , тези над теб (те те крадат, взимат от това което ти се полага на теб ....) , желание да катурнеш властта за да им гледаш сеира ...

  За да има и позитивен моменет, а да не е само злоба и ненавист, винаги се гарнира протестта с млади лица които "искат да си върнат държавата от тези горе". Снимат се момичета с цветя, момчета с умен вид четящи книги (вчера на Орлов мост) и подобни ПР ефекти - невинни и вдъхновени младежи срещу обръгнали и цинични властимащи.

  Резулатата от протести/мейдани е винаги само един - ПОТЪВАНЕ на държавата.
  Така е било 1990, 1997, така беше и 2013.
  Нестабилността и хаоса създават проблеми, икономически срив, криминална среда, и влошават имиджа на България с години напред.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  За какво натискат САЩ България?- нещо в военната област, което няма да се разбере сигурно години след като се вземе решение - то ще е тайно- газовия поток - уж договорен с Тръмп когато Борисов ходи при него миналата година, но САЩ има навика да се отмят от договорите си лесно- Белене : САЩ не иска България да е енергиино независима, зависими дърважи се контролират по лесно- да се движи по силно джендаризма: римейк на Истамбулската, - да не се дава рамо на БПЦ: това засилва националната идентичност , а се търси обратното - размиване и емигранти от Африка, азия....сигурно има и други точки които Мустафа иска да наложи на България, но те не се казват открито.САЩ, както и Англия имат традицията да действат тайно зад кулисите, а публично да финансират трети страни(в случая протестери) които да изглеждат като независими - това е протеста/Мейдана сега.Христо Иванов, Илиян Василев пред БНТ, Бтв, Дневник/Капитал, медиапул, офнюз, площат Славейков, редута, НПО-тата ... това са все активи финансирани от Вашингтон.Цветанов се включи в атаката срещу правителството на България - той сега е на ясла в НПО с пари от Вашингтон (Евро-атлантически Център за сигурност -https://easecurity.org/ ). Дъщеря му я уредиха в Световната Банка - няма как , ще работи за господарите си които му дават пари.
  —цитат от коментар 7 на WWW
  Развеселяваш ме с тъпотиите си.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дайнов, напипал си гъдела на герберастията. Поздравления! Наистина добър анализ. Очаквам изливането на помията да се засили, като се събудят тулупите.., щото гледам, че дежурните матросовци са вече започнали да пръскат жлъч наоколо...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#13] от "putinxujlo":

  Това не е наивност, това е предателство на България с помоща на лъжата, руската пропаганда!!!

 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Чипът, чипът трябва да се смени.
  На български - светогледът. И той е повреден не само от комунизма. От него най-много, но не само от него. Тук има вина и православната църква още от преди комунизма. Църква, пропаднала в основната си мисия - как да научи миряните си да го живеят този живот, на тази планета правилно.
  Искате доказателство? Ето ви списък на страните с предимно православна вяра - Московията, Украйна, части от Румъния, Сърбия, България, Македония, Гърция. Как ви се виждат, а? Юнак до юнака, отбор юнаци. Сите цъфнали, та вързали.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":Само да те светна, че герб са най-чугунената част на БКП !
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Затова ли още от 2013 ДСБ вече открито е част от БКП - БСП+ДСБ+ДПС? И плюват само по ГЕРБ, но никога по БСП? Хайде не на нас тия! Не ГЕРБ е с Манолова, Нинова и Радев по площадите, а отрепките от радикалното БКП - ДСБ! И това е видно за всички. Мястото под опашката на коня ви е гарантирано завинаги!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Страх от протестите няма
  Кукловодите и куклите им по места - от Върха та до Най-долу
  са спокойни защото всичко е наредено така че
  каквото и да се случи сегашните КЛЕПТАЦИ ще се изсулят
  НЕНАКАЗАНИ
  Ще си ХАРЧАТ ОТКРАДНАТОТО
  и Ще чакат реда си пак да дойдат да крадат

  Ако и ТОЗИ ПЪТ НЯМА НАКАЗАНИЯ ЗА КРАДЦИТЕ

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално  Ако и ТОЗИ ПЪТ НЯМА НАКАЗАНИЯ ЗА КРАДЦИТЕ

  и НЯМА ВРЪЩАНЕ НА ОТКРАДНАТОТО

  ПРОТЕСТА Е БЕЗСМИСЛЕН

 46. 46 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Каквито и доводи да се изпишат,не дават отговор защо предсрочни избори?Държавата е в добра кондиция,финансово,икономически се справя,с безработицата за сега също.Каквито и политически претенции да има,изборите са тези които дават право да управлява един или друг.Не знам дали разбутването идва от САЩ,но единствените които биха изкярили в ситуацията са руската"пета"колона с изявените си представители Радев и Нинова!И двамата са опасни за бъдещото развитие на България.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 47. 47 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#41] от "Reporter US":

  Дърева, нема ли почивка за тебе...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 48. 48 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 278 Разстроено

  Всички, които подкрепят протеста да кажат, искат ли служебно правителство съставено от РР(Нинова, Решетников и пр.)??! Искат ли България да се върне в Азия? Искат ли да стане как-то сега в Русия?
  Конституция не позволява след оставка веднага да се насрочат нови избори, а по време на комунистическо служебно правителство нещата ще се върнат много назад.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Ако и ТОЗИ ПЪТ НЯМА НАКАЗАНИЯ ЗА КРАДЦИТЕи НЯМА ВРЪЩАНЕ НА ОТКРАДНАТОТОПРОТЕСТА Е БЕЗСМИСЛЕН
  —цитат от коментар 45 на Hawaii


  Вчера Р.Овч. получи незаслуженото,защо никой не протестира?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 51. 51 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Свободна европа се финансира от правителството на САЩ.

  Правителстовото на САЩ изразява позицията си през СЕ и тя е ясна - подкрепа за протеста които иска свалянето на правителството на България.
  https://www.svobodnaevropa.bg/

  А чакаите сетих се - СЕ е независима медия, и там просто се публикуват статии на хора които подкрепят протеста :):):)
  Случайно.

  Както и случайно посолството каза така:
  Посолството на САЩ подкрепи протестите
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/13/4090769_posolstvoto_na_sasht_podkrepi_protestite/

  А протестите какво искат?
  ОСтавка на правителството на ББ, прокурора Гешев и извънредни избори.

  Много сложен въпрос: кои финансира и организира протеста/мейдана?

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#41] от "Reporter US":Дърева, нема ли почивка за тебе...
  —цитат от коментар 47 на Kamenarski


  Няма дърева, няма мърева - има факти!

  http://parlamentarniizbori.blogspot.com/2013/04/pregled-na-pechata-dnes.html #axzz6TvyVadqW

  https://tribune.bg/bg/politika/nelepa-aktsiya-na-manolova-ignatov-i-bonev-sreshtu-fandakova/

  А на протестите са ръка за ръка Рундьо, Манолова, Бойкикев, Атанасов, Румен Гечев и останалата измет на соца!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tru Soulja":

  Българи срещу мафията на Борисов и Гешев!

 55. 55 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тежко увреденото от комунизма съзнание на проф.Дайнов знае добре, че с разтягане на локуми човек може не само да си изкарва хляба и пиенето, но и добре да си живее.

 56. 56 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  С тая мантра , че ще дойдат руснаците и България едва ли не ще напусне НАТО и ЕС още дълго ще ни клатят. Овце!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#16] от "dejmos":

  ... Аз смятам че "битието определя съзнанието" ...
  —цитат от коментар 16 на dejmos


  Това е типично по Маркс, обръщаш нещата наопаки и ... "смайваш" света.
  Разбира се, че естественото, жизнеутвърждаваща мислене е точно обратното. Колкото ти е акъла, такъв ще си направиш и живота.
  Марксовата еквилибристика е възпитание на робско съзнание, съдбовен детерминизъм - какъвто си се родил, такъв ще си умреш. На Маркс му трябва немислещи тълпи от хунвейбини, които да му осъществят терора. И съответно си ги възпитава.
  Подобно нещо наблюдаваме и у исляма на Мохамед, възпитаващ джихадисти.
  Комунисти, джихадисти - разликата е, че едните са с чалми, а другите - с будьоновка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Иха , виртуалния автобус на контра-протеста пак е тук.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Иха , виртуалния автобус на контра-протеста пак е тук.
  —цитат от коментар 60 на K2


  Този потребител е деактивирал своя акаунт
  Дективирането спира всички бюлетини и известия към потребителя, той не може повече да се логва с потребителското си име.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Станах днес преди зарана та почерпка рано стана.
  Задълбах в литература...

  Дойче геле хич не струва?

  "Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване покрай властта, за заставане срещу собствения си народ в защита на окончателно отвързала се банда разбойници. Направих си труда обаче да вникна в техните аргументи - и обявени, и подразбиращи се. И към презрението се добави разбиране.

  Три са основните конструкции на противниците на протеста. И трите са вкоренени в житейския опит на хората над 40-50. Ето ги по важност:

  неверие в идеите; неверие в това, че човек е автор на живота си; страх от бъдещето за сметка на идеализиране на настоящето.

  Неверието в идеите бе насаждано с поколения от комунистическата пропаганда. Посланието, буквално натъпквано в хорските глави по стотици пъти на ден, бе следното: марксическото "учение" не е идеалистичестко - то е "материалистическо". Като такова то е разбрало, че човешкото поведение никога не е мотивирано от вяра в идеи, а от "материални интереси" и то не на отделната личност, а на класата, към която тя принадлежи. Всеки, който твърди, че е мотивиран от идеи - лъже. Винаги става дума за пари и власт.

  Всичко това е, разбира се, е отровна каша от примитивни и неверни твърдения. Самата теза, че в някакво учение не иде реч за идеи, е абсурдна. Съдържанието на всяко учение, колкото и марксическо да е то, се състои от идеи за устройството на света и за мястото на човека в него. А основният постулат на материализма е направо варварски: че идеите са отражение на окръжаващия свят в съзнанието на хората. Ако беше така, още щяхме да живеем в пещери. Велосипедът, например, не съществува в природата. За да просъществува, отначало той е бил идея в нечия глава. Идеите градят света, а не обратното - идеите са първични.

  Тежко увреденото от комунизма съзнание обаче не е способно да приеме това."

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#58] от "simval":

  какъвто си се родил, такъв ще си умреш.
  =======
  Защо.....съмняваш ли се?
  Аз например не съм произлязъл от маймуна....за разлика от една твърде разпространена теория.....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#57] от "bruno__dante":

  Къде е омразата бе ченгел мамин герберски>
  Аман от агент провокатори.
  Нищо ново не сте научили !
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде е омразата бе ченгел мамин герберски>
  ======
  Ами ето я..... :)

  Bukalemun
 68. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#58] от "simval":

  Понеже ,обаче , защото в ГЕРБ ..хората са останали само идологически клишета ...да си спомним :
  Материята е категория за обозначаване на обективната реалност, която се отразява от нашите сетива, съществуваща независимо от тях (обективно). Дай логично изречение за ОБРАТНОТО, ама........от кого ли искам?
  Да продъжа уроците ,още е рано))
  Благодарение на тази философска школа ставят ясни и подредени неща ...които немогат да се опишат лесно като :
  Противоречие
  Всеобща връзка на явленията
  Историческо и логическо
  Качество и количество
  Мяра
  Същност и явление
  Необходимост и случайност
  Обем и съдържание
  Основание
  Отношение
  Правилност и истинност
  Причинност
  Стига толкова ... ще прегрееш...:)

 69. 69 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Дали протестът "ще успее" или не - не се знае, но авторите на Дойче Веле очевидно заработват добре.

 70. 70 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 896 Неутрално

  След като написах два коментара, взех, та прочетох и писанието Дайново.
  Отлично! Този път - шестица.
  Тъжното е, че тези истини не само, че не са разбрани от не малко българи, ами по-лошото е, че ги озлобяват и настойват да правят напук на "умнокрасивите". Харесва им да ги унижават, като гласуват за каква ли не паплач. С което правят живота си още по-мизерен.
  Това е, няма да престана да повтарям - ум царува, ум робува, ум патки пасе.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 71. 71 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#28] от "hanseatic":
  никой не се съмнява, че има живот след герб. но примерите, които давате, са неадекватни - в края на краищата след ндсв дойде тройната колация и след това герб. та въпроса след това какво и кой не е ирационален.

 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Българи срещу българи. Много е гадно.
  —цитат от коментар 1 на Tru Soulja


  ЖЕНЯ НЕ Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ! Лично аз и близките ми се стараем да бъдем далеч от него - както физически така и виртуално. Нищо добро не ни мисли!

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#69] от "waterfall":

  Дали протестът "ще успее" или не - не се знае
  ========
  Нито едното от двете.....и това е целта, разбира се.....тотално хармоничен хаос....
  Ще наблюдаваме процеса както при Венецуела....с разликата, че няма да мирише на петрол.

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#72:"doroteus"][/quote]

  Лош човек! Не харесва Боско.А

  SHADOWS of SOFIA
 75. 75 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":
  quote#65:"eti mehter"]До коментар [#58] от "simval":какъвто си се родил, такъв ще си умреш.=======Защо.....съмняваш ли се?Аз например не съм произлязъл от маймуна....за разлика от една твърде разпространена теория..... [/quote]

  Така е, това е очевидно, без каквото и да е съмнение. Ти не си произлязъл от маймуна.
  Ти си произлязъл от пъпеш. За да ме разберат и хасковлийте - от каун.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 76. 76 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#46] от "АмброзСП":

  защото корупцията трябва да се преследва, а не да се възнаграждава с повече стоене на власт. да не говорим, че сега ще почне едно купуване с бюджетни пари на изибратели и избори.
  има един мит, че държавата е добре икономически. българия поради неграмотното управление е бавно развиваща се държава, от която са по-добре дори някои балкански съседи, нечленове на ес. да не говрим за изочноеврпесйките членове на ес, които всички се справят по-успешно от нас по скорост и степен на развитие включително и румъния.
  не, не сме добре, не сам политически, а всякак.

 77. 77 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tru Soulja":Българи срещу мафията на Борисов и Гешев!
  —цитат от коментар 54 на petrapetra


  Мафията на черепа, костов, манолова, радев, бойкикев и други главатари - срещу почтените граждани на България и избраната от тях да ги управлява коалиция. Подредете си ценностната система, другарко Петра. Ако въобще може да се говори за такава при комунистите.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#68] от "dejmos":

  При цялото ми уважение , ще си позволя да ви коригирам. Смятам, че бъркате. Материята за гербера е тва, дет е в чекмеджетата...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Весело

  До коментар [#75] от "simval":

  без каквото и да е съмнение
  ========
  Плюеш по Маркс, но мислиш като него...... :)....
  Ако не беше човек, а медия.....щеше да се наричаш DW.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#68] от "dejmos":При цялото ми уважение , ще си позволя да ви коригирам. Смятам, че бъркате. Материята за гербера е тва, дет е в чекмеджетата...
  —цитат от коментар 79 на Kamenarski


  И пълнили чекмеджета с кюлчета и пачки...

  SHADOWS of SOFIA
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2776 Весело

  "Тежко увреденото от комунизма съзнание обаче не е способно да приеме това."

  Най-тежко увреденото от комунизма съзнание е това на болшевиките.
  Нашите родни лилави болшевики го доказват ежедневно.
  Толкова усърдно, че забравихме за техните братовчеди- червените болшевики.
  Дотолкова са обсебени от това, че дори се превърнаха във флагман на българофобията.
  Само това достойнство липсваше на лъчезарния им профил. С него мястото им в категорията "под един процент" на изборите е осигурено.

  За което неуморно се труди Женята Трезвеникът - ето , правилно е формулирал диагнозата на милите на сърцето му увредени.
  В стегнат строй го следват останалите от тежката артилерия на умнокресливите.
  Създават настроение- весело.
  Е, като попрекалят, доста смърди, но сме свикнали.
  Освен това е абсолютно безопасно- само трябва да си запушиш носа.


 85. 85 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  А може би има хора, които искат да се движат свободно и никой да не ги затваря или да не им позволява да минат отнякъде.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дп всички тролове. Протестите срещу Орешарски продължаваха над 400 дена. Но какво щеше да стане, ако се бяхме отказали? Щяха да продължат да ни управляват от БСП и ДПС.

 89. 89 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  правят напук на "умнокрасивите". Харесва им да ги унижават, като гласуват за каква ли не паплач. С което правят живота си още по-мизерен.
  —цитат от коментар 70 на simval


  Сериозно? Я кажи, като ви оставихме в управлението за повече от година, какво полезно направихте? Москов направи една "реформа" в здравеопазването, която не друг, а вие оплюхте и отменихте при служебния кабинет на Радев (нали няма да кажеш, че Семерджиев вече не е от ДСБ, след като на всички вече е ясно на кого дължим мафиИте в здравеопазването?), а самият Москов беше изхвърлен като парцал, без дори да го изслушате! Ристьо направи гранде реформа в съдебната система, срещу която после излезе да протестира. И Ръдань си назначи кума в борда на Арсенал, да цоца парички. Това свършихте, "умнокрасивите"! Ако съм пропуснал нещо, допълни ме.

 90. 90 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Това дето го брендирт като "протеста" е Мейдан, организиран от посолството на САЩ и нейно превъзходителство посланик Херо Мустафа.Мустафа дойде преди няколко месеца в Българияи и се зае да катурне правителството на Република България, страна съюзник в НАТО и член на Европесйкия Съюз.Борисов сключи сделка миналата години пролетта с токавашния посланик с която дадохме 2-3 млрд лева предварително за няколко американски изстребителя.ББ си милеше че си е купил време да края на мандата от САЩ, но с идването на Мустафа в България, явно предишната договорка се анулира и се искат нови неща от България. Затова и има протест-Мейдан.
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Тотално си се изгубил, другарю. Вероятно се губиш и в собствения си дом,
  за сложните дебри на международната политика да не говорим.

 91. 91 Профил на del40
  del40
  Рейтинг: 58 Неутрално
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 683 Весело

  До коментар [#3] от "WWW":

  Браво, браво, браво, господине, разнищил си нещата. Сега извади на дядо ти пистолета и отивай в гората да се бориш срещу империалистическия агресор.

 95. 95 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Това мислене, че някой е "платен" и недоверието в личната свобода и идеите го има открай време и няма нищо общо с комунизма.

  През Възраждането въстанията са ги вдигали шепа "луди", докато останалите са гледали да закърпят положението с услуги от чорбаджията. Това си е чиста скотщина и е много далеч от диалектически материализъм или каквото и да било.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 96. 96 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#46] от "АмброзСП":защото корупцията трябва да се преследва, а не да се възнаграждава с повече стоене на власт. да не говорим, че сега ще почне едно купуване с бюджетни пари на изибратели и избори.има един мит, че държавата е добре икономически. българия поради неграмотното управление е бавно развиваща се държава, от която са по-добре дори някои балкански съседи, нечленове на ес. да не говрим за изочноеврпесйките членове на ес, които всички се справят по-успешно от нас по скорост и степен на развитие включително и румъния. не, не сме добре, не сам политически, а всякак.
  —цитат от коментар 76 на owen


  Само едно ще ти кажа,като излезеш от ямата с помия,където си бил 45 години,няма как да лъснеш като месечина,нищо не става с лозунг и мерак,трябва бач!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 97. 97 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#5] от "owen":
  "има един въпрос у немалко хора, който изобщо не е ирационален - какво следва после? кои са хората, освен христо иванов, които ще променят нещата? и как ще се променя. "

  Объркана си, драга! Ти си точно от описваната категория - тези, които цял живот си мислите кой нов "щяли да сложат" и какво той "щял да направи". Дори не ти и минава през главата, че ти избираш живота си и той не трябва да зависи от другите, ако държавата е нормална. И не знаеш как държавата да стане нормална.

  До коментар [#6] от "Lazarus":

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#85] от "svoboden":

  това ви е най-големия проблем, да заобиколите някоя улица. а че окрадоха страната и ви управялва шайка некадърници е далеч по-малък проблем.

 100. 100 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#43] от "Hawaii":

  Живей си в хипотезата на безнадежност, която да оправдава бездействието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK