Проект със затихващи функции ли е ЕС

От Брюксел трудно може да се очаква силен натиск за налагане на законност, отчетност и прозрачност в разходването на евросредствата

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

От Брюксел трудно може да се очаква силен натиск за налагане на законност, отчетност и прозрачност в разходването на евросредстватаАнализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Последните десетина години Европейският съюз (ЕС) претърпя не една и две репутационни загуби. Кризата в еврозоната, вътрешните разпри по повод бежанската вълна 2015/16 г., Брекзит, изборните успехи на популистки партии в ред страни членки и антидемократичните тенденции в Източна Европа поставиха под въпрос европейската интеграция.


Спомените за 80-те и 90-те, родили амбициозни начинания като Единния пазар и еврото, са вече поизбледнели. Евросъюзът изглежда безпомощен и неадекватен на глобалната сцена, доминирана от мощни държави като САЩ и Китай. По европейската периферия - от Либия до Задкавказието - влияние упражняват регионални играчи от типа на Русия и Турция. За разлика от повечето страни в ЕС, Москва и Анкара нямат задръжки да използват военна сила като геополитически инструмент.
Значи ли това, че ЕС е проект със затихващи функции? Ни най-малко.


Първи стъпки към "Следващо поколение"


Най-живото доказателство е сделката за бюджета на Евросъюза за периода 2021-2027 г. и за Възстановителния фонд за справяне с последиците от Ковид-19 ("Следващо поколение ЕС"). След петдневен маратон в Брюксел лидерите на 27-те се споразумяха по спорни въпроси като структурата на фонда, неговото управление и механизми за контрол.


Въпреки че това стана на цената на компромиси и взаимни отстъпки, не може да се отрече, че ЕС направи решителен скок към по-тясна интеграция. Европейската комисия ще има възможност да набира средства за Възстановителния фонд в общ размер от 750 млрд. евро на международните финансови пазари. Това значи, че на практика ЕС ще емитира общ дълг, за изплащането на който страните членки носят споделена отговорност. С други думи свидетели сме на първите стъпки по посока на обща фискална политика в рамките на ЕС.


Подобна радикална стъпка беше предлагана още преди десетилетие в разгара на кризата в еврозоната, но буквално допреди няколко месеца беше табу в много от страните членки, на първо място в Германия.


Промяната в позицията на Берлин, продиктувана от изънредните обстоятелства около COVID-19, е лична победа за френския президент Еманюел Макрон, който още в предизборната си кампания обеща да работи за фискална интеграция в Европа.


Дребният шрифт


Разбира се, дребният шрифт не е без значение що се отнася до сделката. Както винаги, всяка от страните в споровете и пазарлъците тълкува постигнатия компромис в своя полза.


Франция и Германия заедно със страни като Италия и Испания, пострадали особено тежко от пандемията, се поздравиха с успеха. Т. нар. група на пестеливите (Холандия, Австрия, Швеция и Финландия), които почти докрая се противяха на идеята за споделена отговорност, изтъкваха факта, че финансовите трансфери към рецепиентите по Възстановителния фонд ще бъдат обвързани с условия за реформи и че Съветът ще може да отлага плащанията.


Унгария и Полша пък могат да се похвалят, че дискусията за връзката между еврофондовете и средствата от "Следващо поколение ЕС" и върховенството на правото не доведе до недвусмислено и конкретно решение.


Еврокомисията тепърва ще трябва да изработи проекто-механизъм, който да бъде одобрен (с квалифицирано мнозинство) от Съвета на ЕС. Неясно остава и как ще се връщат нисколихвените заеми, които са част от Възстановителния пакет.


Вътрешното укрепване е необходимо, но не достатъчно условие ЕС да затвърди позициите си в глобален мащаб. Икономическата интеграция неизбежно има последици навън. Например много международни инвеститори биха се насочили към облигациите, емитирани от Брюксел, като привлекателен актив във време на икономическа несигурност. Това дава на ЕС козове в търговските и инвестиционни отношения със САЩ и Китай.


Евентуалното бързо възстановяване на европейската икономика ще даде предимство на 27-те спрямо съседни държави като Великобритания, Русия и Турция, които са икономически обвързани с Евросъюза. Но много зависи от способността на страните-членки да договарят и отстояват общи позиции. Например в преговорите за инвестиционно споразумение с Китай, което има за цел да осигури на европейските компании същия достъп до китайския пазар, на какъвто се радват китайските компании в Европа.


Къде е интересът на България


Какво означава сделката за многогодишната бюджетна рамка и възстановителния фонд за България?


На първо място, тя е поредното напомняне, че българският интерес е страната час по-скоро да влезе във вътрешния кръг на интеграционния процес - еврозоната. Ако предположим, че решението за съвместен дълг - взето на ниво 27 страни членки - представлява прецедент, логично е да допуснем, че ще последват и стъпки в ядрото на Европа. Евентуалните допълнителни финансови трансфери са още един аргумент - наред с понижаването на лихвите, елиминирането на валутния риск, намаляването на транзакционните разходи и политическото влияние в институциите в Брюксел - защо страната ни трябва да приеме еврото час по-скоро. В този смисъл приемът в ЕРМ2 и Банковия съюз от началото на следващата година е солиден успех.


Втората поука е, че от Брюксел трудно може да се очаква силен натиск за налагане на законност, отчетност и прозрачност в разходването на евросредствата. Съпротивата от страна на Полша и Унгария и витиеватата формулировка в заключенията от Срещата на върха подсказват, че бъдещият механизъм за обвързване на парите по новия бюджет (включително безвъзмездната помощ от Възстановтелния фонд) едва ли ще има значителна възпираща сила за властимащите в София.


Не че външното наблюдение няма никакво значение, но то в никакъв случай не може да замести вътрешния натиск. Българското общество сякаш е научило този урок. Неслучайно вече месец хората са по улиците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Съгласен съм, че от ЕС трудно може да се очаква натиск за налагане на законност в България.

  И все пак ако сънародниците ни в Австрия, Холандия, Финландия и Швеция, а защо не и в Германия, изнесат на протестите си Снимката на Шкафчето и кратичък надпис "Вашите данъци отиват тук", може избирателите в пестеливите страни да окажат някакъв натиск на политиците.

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално
 3. 3 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Орел, рак и щука.... ЕС в съвременния му вид.

  Dum Spiro, Spero
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Некои другаре все още очакват да дойде Джон на бял кон от Евроатлантика и да ни освободи. В оригиналната приказка дядо Иван идва на бял кон от Русия и ни освобождава. Джони не си е мръднал малкия пръст. Напротив, крепил е поробителите ни. Истината е свята! Защо трябва да развалим една хубава приказка с някакво менте?

 5. 5 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  В оригиналната приказка дядо Иван идва на бял кон от Русия и ни освобождава.
  —цитат от коментар 4 на Judjuk


  Теб Русия може и да те е освобождавала, не знам - всеки има право на личен поглед. Мен ме беше държала поробен 40 години, а и после се мъчи да държи синджира.

 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 876 Неутрално

  И как точно петдневен пазарлък за еди пари доказва, че ЕС е конкурентен на САЩ и Китай, жив е, диша, расте, но не старее?

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Аман от ПУЕШКИ ЕЗИК .:(( ....Почва се нещо ......... ииии може да отпере 100 страници без нещо логично.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  " Европейската комисия ще има възможност да набира средства за Възстановителния фонд в общ размер от 750 млрд. евро на международните финансови пазари......много международни инвеститори биха се насочили към облигациите, емитирани от Брюксел, като привлекателен актив"

  Брюксел разчита единствено на реклами и славното си минало.

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Какво славно минало има ЕС че да разчита на него? Съюзът е сравнително нова конструкция а еврото е буквално в детска възраст.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Теб Русия може и да те е освобождавала, не знам - всеки има право на личен поглед. Мен ме беше държала поробен 40 години, а и после се мъчи да държи синджира.
  —цитат от коментар 5 на еспресо

  Много още чакат хем освобождение, а най-вече народна пенсия и привилегии.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "....влияние упражняват регионални играчи от типа на Русия и Турция...."

  Русия регионален играч. Като Турция.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Какво славно минало има ЕС че да разчита на него? Съюзът е сравнително нова конструкция а еврото е буквално в детска възраст.
  —цитат от коментар 9 на tsyrvulan


  Дъртите империи.......

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Имало е живот преди Съветския съюз, ще има и след Европейския съюз!

 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Ами те са били империи много преди идеята за ЕС да се зароди. Мислиш ли че този факт има значение за инвеститорите? Русия също е дърта империя със славно минало, ама на международните финансови пазари никой не е трогнат.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "Проект със затихващи функции ли е ЕС"

  Това по скоро се подразбира, че е така.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  "Проект със затихващи функции ли е ЕС"Това по скоро се подразбира, че е така.
  —цитат от коментар 15 на Taiga


  Не се забавиха руските никове да изтропат

  НАЙ-ВЕХТАТА КРЕМЪЛСКА ОПОРКА

  За " разпадането " на ЕС

  И докато от СССРусия чакат ЕС да се разпадне

  1917 се разпадна Руската Империя

  1990 се разпадна СССРската Империя

  2022 ще се разпадне и Овпутена Русия

  Защо тогава ли

  Ами защото дотогава ще има деньги за това-онова

  Свършва ТЕНГЬОТО - пардон ДЕНГИТЕ - свършва и Овпутена Русия

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  Имало е живот преди Съветския съюз, ще има и след Европейския съюз!
  —цитат от коментар 13 на Judjuk


  Само дето Съветския съюз ВЕЧЕ ГО НЯМА

  За разлика от Европейския съюз

  Където вече са ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ БИВШИ СЪВЕТСКИ КОЛОНИИ

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2116 Любопитно

  И как точно петдневен пазарлък за еди пари доказва, че ЕС е конкурентен на САЩ и Китай, жив е, диша, расте, но не старее?
  —цитат от коментар 6 на Араламбене му е майката


  За едни пари за които още не е решено как ще се дават и как ще се връщат 🤣🤣🤣
  Това тепърва предстои. Тази "договореност" де факто не постигна нищо. Европа продължава да е вътрешно разделена, но важното за някой от списващите тук е, че могат да отидат до Амстердам или Астровала за уикенда.
  Същевременно ЕС подписа с Виетнам, за да даде възможност за Европейски компании да инвестират и се развиват във Виетнам.... Който може да чете ще разбере, който не може ще спори....Времето на Made in China се заменя с бъдещето на Made in Vietnam

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 19. 19 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В сегашния си вид може и да е със затихващи фунции, щом 13 г. търпи (или подпомага?) корупцията и беззаконинието в БГ. Трябва реформация и там.

 20. 20 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#1] от "еспресо":

  и какво те кара да мислиш, че европейците щи се вържат на комикси и на патрашки?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Димитър Бечев е професионален европеист. Изкарва си хляба с Европейски съюз. Мислите ли, че ще каже друго.

 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Хахахаха.
  Те им плащат на дума, като на Александър Дюма.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Не, не е , но на комунетата и популистите много би им се искало да бъде!!!

 24. 24 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Когато вместо да намали бюрократичното бреме, всъщност го удвоява, да не кажа утроява, това ще е посоката, докато линията на пулса не стане просто една черта.

 25. 25 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Няма как държави, които векове наред са крали от другите да съществуват много дълго. Винаги има разплата.
  След някое и друго десетилетие Европа вече ще е Африка 2, а Русия ще си е Русия, защото там не виреят евроатлантически и джендърски лиготии.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Значи, спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

 27. 27 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 375 Неутрално

  И как точно петдневен пазарлък за еди пари доказва, че ЕС е конкурентен на САЩ и Китай, жив е, диша, расте, но не старее?
  —цитат от коментар 6 на Араламбене му е майката


  Никак. Също както никой няма адекватен аргумент за това как аджеба еврозоната е част от "интеграционния процес".

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 28. 28 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  ЕС не затихва, напротив, ние не го усещаме. ЕС не е Господ. Никой не е. Нереалистични очаквания.

 29. 29 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2322 Разстроено

  "....влияние упражняват регионални играчи от типа на Русия и Турция...."Русия регионален играч. Като Турция.
  —цитат от коментар 11 на historama


  Да, ама попадаме в региона им;(

 30. 30 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2322 Любопитно

  "ЕС е проект със затихващи функции"

  Русия и САЩ харесват това! Или в обратен ред?

 31. 31 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Не беее, за болшевките ЕС има безкрайноп и блестящо бъдеще. Даже съм сигурен, че ското юе четем как ще се обединяваме и с Китай и САЩ /но само ако Байдън спечели/. хахах

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1964 Весело

  Аз така като гледам май само Германия е навита да плаща за да води хорото. Всичките останали с пари искат хем съюзът да се дели на шефове и подчинени, хем обаче да не дават пари на "подчинените". Прекрасен пример е Нидерландия, която по някаква причина се възприема за квинтесенцията на европейските цености и съответно винаги трябва да става каквото тя каже, но ако може да не дава пари за Източна и Южна Европа. Ами няма как да стане. Според мен тоя съюз трябваше да си остане на ниво митнически съюз и свободно движение на хора, стоки и капитали, пък всеки да се оправя кой как може. А те го обърнаха на някакъв опит за СЕЩ, ама не особено ясен, още по-малко пък успешен. Е съжалявам, ама няма как да приема семейния кодекс да ми го диктуват от Амстердам или Берлин - точно както и те не биха приели обратното. Също така не може от някъде на другия край на Европа да решават кой колко "дайвърсити" трябва да има - оня ден гледах как някаква германка го обясняваше на един полски министър, при това с възмущението на човек, който въобще не може и не се опитва да помисли дори, че може би другата страна има право на мнение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#1] от "еспресо":

  Те повечето нашенци които протестират в чужбина за нищо не стават, работяат нискоквалифицирана работа, недъгави и неспособни да се конкурират с местните хора за по добри позиции даже мисля имаше проститутки сред тях. Та западняците като са ги видели са се видели в чудо - "абе ния на тия ли ще помагаме"?

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  Само аз ли забелязах, че по тази снимка и трито с фотошопа и се е отдалечила от оригиналния си вид ?
  Това , Севде НЕ е ОК !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  ЕС има подписани търговски споразумения за свободна/облекчена търговия с десетки държави.
  На, да се ограмотиш малко:

  https://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/negotiations-and-agreements/

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  "От Брюксел трудно може да се очаква силен натиск за налагане на законност, отчетност и прозрачност в разходването на евросредствата"

  Нерде законност, отчетност и прозрачност, нерде ЛГБТ и ЦЕУ. Другарят не разбира функциите на съюза, а тръгнал да прогнозира бъдещето му.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  В настоящия си вид ЕС нама особена перспектива. Винаги ще бъде втора цедка в сравнение с Щатите, Китай и не само. Страни като нашата от друга страна ще бъдат винаги на втората писта, защото на партньорите им е изгодно да бъдем в такова състояние. Далеч повече им отърва да дават едни пари, които тук се крадат, но все пак нещо стига до раята, отколкото да се конкурират с реална икономика. Затова и ни спъват избирателно в инфраструктурни проекти, без да им пука особено за някакви дреболии...

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#25] от "Taiga":

  Русия ще си е русия и все още 25% няма да имат тоалетна, ще се наливат с бояришник.
  Единствено под въпрос е дали ще ги пускат зад граница или ще ги пращат в Сибир

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":Ами те са били империи много преди идеята за ЕС да се зароди. Мислиш ли че този факт има значение за инвеститорите? Русия също е дърта империя със славно минало, ама на международните финансови пазари никой не е трогнат.
  —цитат от коментар 14 на tsyrvulan


  Ми кво от това? При тях не е имало комунизъм, перестройка, промени и криминален преход, не е имало промяна в съзнанието и катарзис някакъв Същите са си, каквито са били. И им личи, много им личи. Ти да не се съмняваш?

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  И как точно петдневен пазарлък за еди пари доказва, че ЕС е конкурентен на САЩ и Китай, жив е, диша, расте, но не старее?
  —цитат от коментар 6 на Араламбене му е майката


  Ми ше разпростреме тази агония и върху останалите 360 дни от годината и ше я кръстиме обща фискална политика (щото данъчна не звучи добре). Начи зимаме данъците от една уж суверенна страна и даваме на фитнесите и туроператорите в друга. И тва ако не ти аресва. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Вчера един компетентен човек ви обясни защо в България не е похарчен и един лев за мерки, които действително биха помогнали за преодоляване на кризата, а се раздават на (1) приятели (2) заплашващи с протести и (3) пенсионери предизборно. В резултат радиомисирката му се развика като на Женския пазар, а форумистите го оплюха с комсомолско дръзновение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  "На първо място, тя е поредното напомняне, че българският интерес е страната час по-скоро да влезе във вътрешния кръг на интеграционния процес - еврозоната"

  хайде пак пропаганда... защо богати европейски страни не искат еврото-защо англичаните никога не го приеха, защо напуснаха изобщо. Нашите политкоректни медии по цял ден се надпреварваха , да пишат как на острова някаква невидима зараза е покосила мозъците на хората и те рязко са изглупели - та затова напускат.

  Да има Референдум за еврото.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на aemilianus
  aemilianus
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "еспресо":

  Можете да сте сигурен, че на протестите в чужбина има и точно такива надписи, и то на местните езици :-)

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Така се очертава. С тези противоречия и промените в последните две години.

 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7552 Неутрално

  "влияние упражняват регионални играчи от типа на Русия и Турция"

  Русия с ядрения си потенциал е регионален играч, а нашият ЕС без собствена армия какъв играч е?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4589 Неутрално

  За България колкото по-дълбока е интеграцията в рамките на ЕС, толкова по-добре.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  Germany, France and Italy NOT willing to help Britain in a crisis

 48. 48 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote 15:"Taiga"]"Проект със затихващи функции ли е ЕС"Това по скоро се подразбира, че е така.[/quote]

  Със световна валута. Втората след американския долар. Преглътни го.

 49. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  “ свидетели сме на първите стъпки по посока на обща фискална политика в рамките на ЕС.”
  ——
  Е, то туй е не фискална, а парична политика, ама да речем е първа стъпка. Ко ша стане с територията ако корпорациите почнат да плащат данък колкото в Германия или Франция?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 50. 50 Профил на bonhofff
  bonhofff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕС няма никакво бъдеще , до 5год. ще се разпадне на отделните държави и това трябва да е ясно на всеки,който може да мисли с главата си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK