"Пик" публикува, ГЕРБ атакува или обратното (по следите на една снимка)
Минути преди 12 на 5 август - часът, в който по програма трябва да започне извънредната конференция на ГЕРБ, във фейсбук се появяват кадри на журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова, в които се вижда как нейният телефон е избутан от ръцете й. Половин час по-късно е публикувано друго видео от колегата й Генка Шекерова, което показва подобна агресия от мускулесто момче с черна маска още на два пъти срещу снимането на Паунова, а мъж с бадж на ГЕРБ я нарича "боклук".


Кадрите естествено стават много гледани, споделяни в социалните мрежи, коментирани, излъчват ги онлайн медии и телевизии (вижте тук).


Малко по-късно след случките, агенция "Пик" публикува статия "Бомба в ПИК: Обвиняемият секретар на Румен Радев инструктира Полина Паунова преди провокацията срещу ГЕРБ". Тя е придружена от снимка на Паунова с Пламен Узунов и изричното уточнение, че кадърът е направен "днес сутринта малко преди конференцията". И че "минути по-късно станало ясно за какво бил инструктажът". Останалото е твърдение, че Паунова участвала в "сценка" с други "провокатори", които нямали общо с управляващата партия.


Снимката не е направена "днес"


Полина Паунова в същия ден опроверга публикацията и във фейсбук обясни, че снимката е отпреди година, направена е в заведение в центъра на София, където се е срещнала със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов по негова покана.


Потърсен от "Дневник", Узунов изясни в петък още няколко важни факта:


- В деня на конференцията на ГЕРБ, 5 август е бил далече от София.
- Познава Полина Паунова, но не я е виждал повече от година.
- Снимката е направена от журналистката Соня Колтуклиева по време на срещата в заведението и му е изпратена на мобилния телефон от нея, докато е все още на масата, придружена с коментар "Изловихме ви".
- От метаданните на снимката трябва да може да се провери кога точно е направена.
- Узунов твърди, че не е запазил снимката на своя телефон.


Последното опровергава една от хипотезите, че снимката би могла да е изтекла от прокуратурата покрай разследването срещу Узунов (преди време кадри от телефона на Пламен Бобоков, също предаден в досъдебното производство срещу него, бяха публикувани в "Пик").


Опровергава и хипотезата, че снимката е направена при евентуално следене (оторизирано или не) на Узунов. (Не бихме искали да анализираме възможността за следене на журналиста).


Соня Колтуклиева беше популярна в миналото от предаването "Шок с БНТ", след това водеше бизнес предаване, после беше пиар експерт, а последно създаде сайта Bulgaria-news. Срещу нея има дело за неплатени данъци покрай получавани средства от бившия собственик на КТБ Цветан Василев. Колтуклиева определя процеса като репресия заради критични изказвания срещу бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


"Дневник" успя да се свърже с нея през фейсбук. Тя първо не знаеше за какво я питаме, а след като видя публикацията, отговори: "Преди време, изобщо не помня кога - видях Пламен Узунов и Поли Паунова, бяха седнали някъде в центъра. Снимах ги и веднага пратих снимката по телефона на Пламен Узунов с някакъв шеговит текст. Не знам снимката, която "Пик" са публикували, дали е същата. Аз моята не я пазя и не мога да направя сравнение. Освен това не общувам с никого от "Пик".


Дали снимката е същата, изпращала ли я е на други хора освен на Узунов и как кадърът е стигнал до агенцията засега няма яснота. Медиите са в правото си да пазят източниците си в анонимност, но и да проверяват информацията.


Също така журналистите, за да си свършим работата, общуваме, търсим и се срещаме с всякакви хора. Това си личи от работата ни после.


"Пик" подава топката на ГЕРБ


В "Пик" непрекъснато има публикации, базирани на неверни факти и твърдения, през последните месеци там се изсипва лавина от внушения за президента и всякакви конспирации, а през редакционната политика на сайта си личи страстната му подкрепа за премиера Бойко Борисов. За главния прокурор Иван Гешев тя беше и чрез шествия в подкрепа на избора му.


По-опасно е обаче, когато такива статии (и то с лесно проверими факти) се използват от управляващите. В усилията си да минимизира ефекта от скандалната агресия на събитието й, властта светкавично се възползва от манипулацията, за да нарочи журналисти за провокатори.


В заглавието на "Пик" се набиват на очи две неща: думата "провокация" и името на президента "Румен Радев", вместо името на "инструктиращия" секретар, героя от снимката. И двете сами по себе си насочват към реалната мишена и към целта, заради които се прави манипулацията.


Тя е светкавично поета от властта - "ПП ГЕРБ - София" (официалният профил) препечатва "статията" във фейсбук. Не остават назад и депутати от ГЕРБ - Десислава Атанасова също публикува "бомбата".


С използването на лъжата, властта се опитва да внушава кои са провокаторите - не агресивните мъже, които вилняха безнаказано на конференцията на ГЕРБ и техните кукловоди, а журналистите, които питат и не се усмиряват нито с лъжи, нито със сила.


Безнадеждно елементарно - една дълга агония, в която, ако изключат системата на провокациите, властта умира, друго животоподдъръжащо средство не й остана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK