Премахването на гражданските блокади нарушава свободата на събранията

Показното премахване на блокадите, организирани под формата на протест, показва по-скоро авторитарни признаци на държавно управление, отколкото търсене на баланс между демократичните ценности в обществото.

© Георги Кожухаров

Показното премахване на блокадите, организирани под формата на протест, показва по-скоро авторитарни признаци на държавно управление, отколкото търсене на баланс между демократичните ценности в обществото.Текстът е препубликуван от блога на адвокат Петкова.


Въпросът за ограничението на свободата на събранията бе повдигнат след като многохилядните протести с искане за оставката на правителството прераснаха в блокади на възлови кръстовища в няколко големи градове, които в ранните часове на 7 август бяха премахнати след мащабна показна полицейска акция.


Правото на протест в контекста на свободата на събранията
Правото на протест срещу начина на управление на страната е едно от политическите права на гражданите и е уредено в Конституцията на Република България и Европейската конвенция за защита правата на човека като част от свободата на събранията и сдруженията.


Така всички граждани имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации, когато това се случва по реда, определен със закон.


Какъв е редът за упражняване на свободата на събранията по българския закон?


Според българския закон има един основен критерий за законосъобразно упражняване на свободата на събранията - за организиране на протест организаторите уведомяват кмета на общината най-малко 48 часа преди провеждането му. В неотложни случаи уведомлението може да се подаде и в еднодневен срок. В него се посочва кой е организаторът, каква е целта на протеста, както и времето и мястото на провеждането му.


Съществува забрана за упражняване на свободата на събранията в часовия диапазон между 22:00 и 8:00 ч. Тази забрана, приложена към формата, в която бяха извършени блокадите на възлови кръстовища чрез организиране на палаткови лагери не може да бъде законосъобразно ограничение, тъй като тези лагери не водят до нарушаване на нощната тишина, респективно не е налице законната цел на забраната - опазване на обществения ред.


Важно е да се отбележи, че неслучайно в закона е използвана думата "уведомява". Това е така, тъй като протест може да бъде забранен само в изключителни случаи, които според българския закон са четири. Три от тях могат да се обсъдят в светлината на събитията в страната ни от последната седмица. Във всички случаи трябва да са налице несъмнени данни за наличието на някоя от тези три хипотези, преди да може да се извърши законосъобразна забрана на протест.


Първо, когато протестът застрашава обществения ред.


Второ, когато е налице застрашаване на народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка.


И трето, когато се нарушават правата и свободите на другите граждани.


Във всички случаи, в които времето и мястото на протеста създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът предлага тяхната промяна, но не и тяхната забрана.


Забраната за осъществяване на протест, както и прекратяването на такъв, когато той нарушава установения ред за провеждането му, се извършва с мотивирана писмена заповед на кмета на общината.


Какъв е редът за упражняване на свободата на събранията според Европейската конвенция за защита правата на човека?


Когато се прави анализ дали е налице нарушение на някое основно човешко право, отправната точка е винаги Европейската конвенция за защита правата на човека и практиката на Европейския съд по правата на човека. Това е така, поради факта, че конвенцията се прилага с предимство пред националния закон, който ѝ противоречи и тази постановка намира своята логика в необходимостта да се създадат реални гаранции за спазване на основните човешки права, които да не се поставят в зависимост от националната политическа воля. Именно в тази постановка се състои гарантирането на демократичните принципи във всяка страна членка по конвенцията.


Така"единственото ограничение [на свободата на събранията], което е в състояние да оправдае намеса [на властите] е това, което произтича от демократичните принципи []. Намесата ще представлява нарушение, освен ако е предвидена в закон, преследва една или повече легитимни цели и е необходима в едно демократично общество за постигането на тези цели".


"Легитимни цели" на ограничението са защитата на националната или обществената сигурност, предотвратяване на безредици и престъпления, защита на здравето и морала и защитата правата и свободите на другите.


Премахването на блокадите като нарушение на свободата на събранията


За да бъде законосъобразно прекратяването на блокадите, представляващи израз на свободата на събранията, трябва:


1. организаторите да не са представили уведомление до кмета на съответната община; или


2. кметът на съответната община да е забранил (с писмена мотивирана заповед) провеждането на протеста; или


3. да е издал писмена мотивирана заповед за прекратяване на протеста преди неговото фактическо премахване.


Към момента на написване на текста няма данни блокадите в съществуващата им форма да са били забранени, нито да е издадена заповед от кмета за прекратяването им. Напротив, според наличната информация, решението за това е взето от "временен оперативен щаб" към Министерството на вътрешните работи, което, обаче, не е компетентна структура, която да взима решения за прекратяване на протести. Министерството на вътрешните работи е силова структура, която може да се намеси единствено в случаите, в които съответния кмет е прекратил протеста със заповед и протестиращите не са я изпълнили.


Мотивираната писмена заповед за прекратяване на протест, обаче, не е достатъчна, за да се приеме това действие за законосъобразно, ако липсват легитимните цели за прекратяване.


Преценката за наличието на баланс между свободата на събранията и правата и свободите на другите е била обект на няколко решения на Съда по правата на човека. В едно от тях съдът постановява, че прекратяването на протест би било в съответствие с конвенцията, ако той се провежда без предварително уведомление до компетентните власти и се състои в умишлено сериозно засягане на възможността за нормално протичане на обществения живот, законно осъществяван от други хора, в степен, която е по - сериозна от тази, която би съществувала при нормалното упражняване на правото на протест.


За "сериозно засягане" на нормалното протичане на обществения живот, обаче, в случая не може да се говори. Това е така най - малко, поради факта, че ограниченията, създадени от блокадите на възлови кръстовища не са по-големи от тези, които биха се създали при обикновен ремонт на пътя.


Освен това, преди взимане на решение за прекратяването им, е следвало да се обсъди и пропорционалността на прекратяването, т.е. съществували ли са други възможни мерки за преодоляване сериозността на ограниченията, предизвикани от блокадите. Отговорът на този въпрос е положителен, тъй като балансът между свободата на събранията и правата и законните интереси на другите, би могъл да бъде постигнат чрез правилно изчисление на обходни маршрути, които в рамките на градовете, където бяха поставени блокадите, са напълно възможни, както и с помощта на регулиране на движението от страна на полицейските органи.


В заключение


Показното премахване на блокадите, организирани под формата на протест като израз на свободата на събранията, показва по-скоро авторитарни признаци на държавно управление, отколкото търсене на баланс между демократичните ценности в обществото.


Предвид липсата на законовите предпоставки за прекратяване на блокадите и противоречието на действията на властите със стандартите, установени от конвенцията и практиката на Съда по правата на човека, средството за защита на свободата на събранията и възстановяването на възможността за нейното упражняване е обжалването на тези действия пред съда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Премахването на гражданските блокади нарушава свободата на събранията"

  И по-голями простотии са писани тук.

  И в морето ми е до колене .....................
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  И поради същата нарушена свобода ли не споменавате позицията на ЕК по темата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  А блокирането на кръстовища, спирането на Метрото и други такива действия нарушава правата на другите граждани.

  Така че права срещу права :)

  Да си ги мерим ли, кво ли? ;)

 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Какво общо имат събранията с палатките? Местата, където може да се разпъне палатка са регламентирани и те не включват кръстовища и магистрали.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 909 Весело

  "И трето, когато се нарушават правата и свободите на другите граждани."

  Како, сама си го написала! Защо го омаловажаваш? Политически пристрастия? Финикийски знаци?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  "Премахването на гражданските блокади нарушава свободата на събранията"И по-голями простотии са писани тук.
  —цитат от коментар 3 на БГА Балкан


  А Вие с удоволствие четете тези " голЯми" простотии!

 10. 10 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  към 4 Петкова

  ела да разкажеш какво нарушава

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  Ех, едно време какъв ДНЕВНИК беше, а сега ме е гнус да го чета !!!
  —цитат от коментар 8 на pak_pitam


  Любопитно ми е защо го четеш? Мазохист ли си?

  Чети ПИК!

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Весело

  ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ
  https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2132284419
  Такова нещо в като "граждански блокади" нема.
  То е извън Закона...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Как не Ви е срам колега. Тоя месец, десетки юристи, следва да си оставят правоспособността. Възможно ли е да не правите разлика между Законен протест и Незаконен протест. Възможно ли е да не правите разлика между протест и блокада.

  Кой Закон в България или в Правото на ЕС Ви разрешава блокада на път или кръстовище.

  Никой.

  Как не Ви е срам да изнасилвате правото и да му давате невъобразими и неверни тълкувания при положение, че дори няма уведомявания на Общината за протестите.

  Единствено от това сдружение Боец, са поискали, подали и уведомили за протести. / Чест им прави, че спазват закона/.

  Госпожо, такива като Вас, Минчо Спасов, Ходжигенов, Манолова и Дончева, сте за предаване на Дисциплинарен съд, към колегията, в която сте вписани и за лишаване от права.

  Още по лошо. Вие не разбирате изобщо правовия ред. В Първи курс, първия предмет е " Държава и право".

  Направете си една експериментална общност и всяка вече си сменяйте главатаря и обкръжението му.

  Но нека е извън територията на Република България.

  Изрично си вижте текста на чл.106 и 107 от Наказателния кодекс.

  Престъпленията са "диверсия" и " вредителство".

  Име специално посочено такова срещу транспортната система.

  Наказанията започват от 3 години затвор и после са стръмно нагоре.

 16. 16 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  искренно те съжалявам !!!

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Тая вечер пак ще ги гонят май :)

  Ама може с водоструйката да ги напръскат и да ги вкарат у дерето :)

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Ако някой блокира къщата ви, изразявайки гражданското си право на протест, пак ли ще говорите такива глупости!?

 20. 20 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Комунистическите мърши си мислят, че само те имат права. Време е за саморазправа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Любопитно

  До коментар [#11] от "vassilun":искренно те съжалявам !!!
  —цитат от коментар 16 на pak_pitam


  Защо?

 22. 22 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Еми отвратително е, Дневник спрете се де. То и БТВ и Пик станаха обективни медии сравнено с вас.

 23. 23 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Конституция на Република България

  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Чл. 28.
  Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

  Чл. 30.
  (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.

  Чл. 32.
  (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

  Чл. 35.
  (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели.  ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ

  Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2019 г.) Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22,00 до 8,00 ч.

  Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:
  1. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната;
  2. застрашават обществения ред в съответното населено място;
  3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;
  4. нарушават правата и свободите на другите граждани.

  С оглед на гореизложеното, моля да се приложи Чл. 13., ал. 1 от ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ или Кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон.

 24. 24 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Ами адмирирам колежката - стегнато и ясно е написано, всъщност - каква полза има от разходки в гората - между дърветата и скандирането в някакви отдалечени места - смисълът е - незабавна оставка и промяна на всичко - като се почне от обществените поръчки - които се дават на мафията - вкл. боклук, строителство, почти всичко - болници, каквото се докопат - това правят - само дето мафията няма идея примерно за високи технологии - ма и там ще се насочи.

  Бедността е драстична - никога не е имало такава крайна бедност, такава нищета - ако ще и 100 човека да са само гладуващи - трябва да ги нахраним, утре същото ще се случи и на нас - какво - като сме стиснали 20 лева повече от другият.

 25. 25 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Към момента на написване на текста няма данни блокадите в съществуващата им форма да са били забранени, нито да е издадена заповед от кмета за прекратяването им.
  ...............
  Дали не е защото няма подадени / и одобрени / искания?
  м?
  И тази се пише адвокат.
  От къде ги събирате тези.
  От коя гора?

  И МВР не е направило акциа за" прекратяване на протестите" , напротив - преместили са палатките на тротоара за да НЕ ПРЕЧАТ НА ДВИЖЕНИЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ.

  МВР просто разтурва / и то много късно и много меко/ НЕЗАКОННА БЛОКАДА НАЦЕНТРАЛНИ ПЪТНИ АРТЕРИИ.

  Ясно се каза - ПРОТЕСТИРАЙТЕ , БЕЗ ДА ПРАВИТЕ ПРОСТОТИИ - БЛОКАДИ, РАЗМИРИЦИ , МЕТЕЖИ И Т.Н.
  Ама не от 900 кладенеца вода се носи.
  Баси наглите лицемери.

  СРАМНА РАБОТА!
  Тази сигурно е от БХК-то - там са все такива тепегьози.

 26. 26 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  [quote#11:"vassilun"][/quote]

  Кой сте вие да казва на хората кое да четат, айде аман от комунета.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Кой да престане? Ако някой смени само фамилията в "словосъчетанието" ще изчезне за секунди...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Тази т.нар. "правистка" чувала ли е основополагащата сентенция в римското право - Dura lex, sed lex ?
  Или и нейната диплома е от купените

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Весело

  Еми отвратително е, Дневник спрете се де. То и БТВ и Пик станаха обективни медии сравнено с вас.
  —цитат от коментар 22 на oak17621787


  Какъв ти е проблема да четеш ПИК? Отивай в ПИК и освободи форума на Дневник от присъствието си! Няма да ми липсваш! 🤣😂

 32. 32 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Защото още не си се осъзнал, най вероятно по причини на краткотраен жизнен опит !

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Е изброени са 3 причини, за забрана напротеста и в случая всички са налични. Не виждам смисъл повече да чета това нЯщо!

 35. 35 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  А блокирането на кръстовища, спирането на Метрото и други такива действия нарушава правата на другите граждани.Така че права срещу права :)Да си ги мерим ли, кво ли? ;)
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Кои права наушава блокиране на кръстовищата?

 36. 36 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#19] от "svoboden":

  Ако някой блокира къщата ви, изразявайки гражданското си право на протест, пак ли ще говорите такива глупости!?
  .....
  ИМЕННО.
  Или , в знак на протест срещу " мафията" запали всички коли пред блока й/заедно с нейната/.
  Гиди нагли лицемери.

 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ако някой блокира къщата ви, изразявайки гражданското си право на протест, пак ли ще говорите такива глупости!?
  —цитат от коментар 19 на svoboden


  На кого къщата е блокирана?

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivan_lawyer":

  Напротив! В осторията на България, българите никога не са живели по-охолнони богато. Може да прочетете малко история. Дори по комунизЪма бяха значително по-бедни!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 454 Неутрално

  не бих наел адв петкова - некомпетентността струи на талази въпреки напудрените фрази

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 41. 41 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕhttps://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2132284419 Такова нещо в като "граждански блокади" нема.То е извън Закона...
  —цитат от коментар 12 на palav_nik


  ей, на това му се вика "неписан" закон !
  например, но неписан закон комунягите крадят повече от циганите !
  не е ли вярно ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Весело

  дреме ми на оная работа Софето да се оправят
  при наз проблеми няма

 44. 44 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#19] от "svoboden":Ако някой блокира къщата ви, изразявайки гражданското си право на протест, пак ли ще говорите такива глупости!?.....ИМЕННО.Или , в знак на протест срещу " мафията" запали всички коли пред блока й/заедно с нейната/.Гиди нагли лицемери.
  —цитат от коментар 36 на buljubei


  На кого са запалили колите?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво ще кажеш да си направим едно събрание у вас? Питам кухата лейка дето е писала поредния пасквил!

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Това са глупости. Какви права ти нарушава блокирането на 2-3 кръстовища? Ако това беше нарушаване на права това значи че всяко затворено кръстовище за ремонт е нарушаване на права. Дори в момента се сещам за няколко блокирани кръстовища за ремонт. Що за дивотия е да си мълчите като риби когато ти затварят красно село 3 години заради един подлез, само за да се намират някакви фирми по-дълго на работа а затваряне на кръстовища за няколко дни с цел да ти отвоюват основни човешки права са ти проблем.

 48. 48 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#37] от "Doge":
  Ако някой блокира къщата ви, изразявайки гражданското си право на протест, пак ли ще говорите такива глупости!?
  —цитат от коментар 19 на svoboden


  На кого къщата е блокирана?
  ..............
  Лилавите тика май са ги събирали от някоя детска градина.

  Ти му обясняваш като на нормален човек ( явно няма смисъл ). То ти се хваща за думата.
  Това е АНАЛОГИЯ бе илитерат.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Leshper
  Leshper
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "Премахването на гражданските блокади нарушава свободата на събранията"

  Ми той и Бойко утре ще каже: Нарушавате ми правото да крада.
  И Радев ще допълни, че му нарушаваме правото да е руска подлога.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 51 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  [quote#33:"oak17621787"][/quote]

  Ти 2 рубли на час заплата ли го наричаш? 😁😁😁😁😁😁😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 53. 53 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  В момента по Диема дават филм заа Борисов.

 54. 54 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#47] от "Billy Pilgrim":

  Това са глупости. Какви права ти нарушава блокирането на 2-3 кръстовища?
  ...........
  Ей го и тоя . Да не сте от едно и също село с кучето?

  Ти правиш ли разлика между ЗАКОНОВО РЕГЛАМЕНТИРАНО затваряне за ремонт и НЕЗАКОННО блокиране?

  Що ли питам.
  И тези буфосинхронисти щели да борят "мафията".
  Смех!

 55. 55 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Ко стана сега!
  Блокираха ли отново кръстовищата, както се канеха?

 56. 56 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Да, защото трябва да държим врага под око.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  До коментар [#35] от "Doge":

  Същите тези, които са против блокирането на улици и кръстовища са били и против блокирането на улици и кръстовища когато свалихме Жан Виденов от власт!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimov":

  Кое точно в цитираните неща ти дава основание да искаш забрана на протестите?

 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#35] от "Doge":Същите тези, които са против блокирането на улици и кръстовища са били и против блокирането на улици и кръстовища когато свалихме Жан Виденов от власт!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Всъщност си прав.
  И тогава бях против.

 61. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":Това са глупости. Какви права ти нарушава блокирането на 2-3 кръстовища? Ако това беше нарушаване на права това значи че всяко затворено кръстовище за ремонт е нарушаване на права. Дори в момента се сещам за няколко блокирани кръстовища за ремонт. Що за дивотия е да си мълчите като риби когато ти затварят красно село 3 години заради един подлез, само за да се намират някакви фирми по-дълго на работа а затваряне на кръстовища за няколко дни с цел да ти отвоюват основни човешки права са ти проблем.
  —цитат от коментар 47 на Billy Pilgrim


  +++


  Ако ремонти със спорна нужда и източване на милиарди пречат на хората това е някак прогресивно и важно!
  Ако няколко майки на деца убивани от системата врекат и опъват палатки - това е маловажно и пречи на герберокрацията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 62. 62 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimov":Кое точно в цитираните неща ти дава основание да искаш забрана на протестите?
  —цитат от коментар 59 на Billy Pilgrim


  Протестирайте, според законовите изисквания.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#57] от "vassilun":

  Дали имаш лични спомени от тези събития???
  Силно се съмнявам!!!

 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Весело

  [quote#21:"vassilun"]
  —цитат от коментар 45 на oak17621787
  Щото ем си тъп, ем страдаш от ефекта на дънинг-крюгер.[/quote]

  Страхотно аргументиран отговор! Благодаря! 😂🤣

 66. 66 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Ако някой блокира къщата ви, изразявайки гражданското си право на протест, пак ли ще говорите такива глупости!?
  —цитат от коментар 19 на svoboden


  А държавата чия собственост е ???
  А дома Ви чия собственост е ?
  Правите разлика между собственост и държава , нали ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#54] от "buljubei":

  Не си ти този дето определя кое е законово и кое не. Или затворените кръстовища са нарушаване на човешки права или не са. Щом когато ти ги затваря държавата за ремонт по няколко месеца, за да се намират едни фирми на работа по-дълго, не е нарушаване на човешки права тогава няма как да претендираш че затварянето за протест е нарушаване. Като не помагаш ще търпиш и поне не пречи, пак други хора ще вършат работата по отвоюването на основни човешки права вместо мижитурките като теб.

 68. 68 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Весело

  [quote#37:"Doge"]
  —цитат от коментар 51 на oak17621787
  Е то когато си тъп е за винаги.[/quote]

  Осъзнат грях е половин грях!

  Ако си осъзнал колко си тъп, има надежда! 🤣🤣

 69. 69 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Същите тези, които са против блокирането на улици и кръстовища са били и против блокирането на улици и кръстовища когато свалихме Жан Виденов от власт!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Тъжно е, че го вярваш това. Жан Виденов го свалихме, защото по негово време червените фирми опоскаха страната. С тия протести само по-бързо ще върнеш тяхната партия-кърмилница на власт.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 70. 70 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#61] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Ако ремонти със спорна нужда и източване на милиарди пречат на хората това е някак прогресивно и важно!
  Ако няколко майки на деца убивани от системата врекат и опъват палатки - това е маловажно и пречи на герберокрацията!
  ..................
  И тоя се яви на терена.
  По калъп са всички, ей.
  Ти му цитираш закони и постановления, той си дрънка неговите простотии.
  Спорни ремонти, източвания, системата незнамсикво.

  ЗАКОНИТЕ СА ЗАКОНИ, КОГАТО СА ЗА ВСИЧКИ.
  Лилавите другари не са и няма да допуснем да бъдат изключение.


 71. 71 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#67] от "Billy Pilgrim":

  Явно не правиш разлика между законно и незаконно.
  Разликата е само в това, какво ти изнася в момента.

 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#62] от "atmanpg":

  Пак не разбрах кое точно е нарушаване на конституцията при тези протести? А както доста юристи вече се изказаха всякакви други закони като този за движение по пътищата отстъпват пред конституцията.

 73. 73 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#66] от "nessarox":
  А държавата чия собственост е ???
  А дома Ви чия собственост е ?
  Правите разлика между собственост и държава , нали ?
  ...............
  Я поясни другарю Капацитет.
  Чия собственост е Държавата?

 74. 74 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Адвокат Петкова, не знам нарочно или без да искате, но сте пропуснала да анализирате факта, че всички протести до момента се провеждат без уведомление до общината. Изключение прави протестът на Боец. Даже адв. Хаджигенов съветва да не се подават уведомления, въпреки че лично той организира всеки ден протест. Моля да си довършите анализа, защото в момента не считам, че е обективен до край.

 75. 75 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#70] от "buljubei":

  В България законите НЕ СА за всеки. Затова са тези протести.

 76. 76 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Пази боже такъв "адвокатин" да те защитава в съда.
  Ще поставя правото на протест на шепа хора над правото на свободно придвижване и работа ....

  Пази боже, ако и лекарите ни са толкова компетентни!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 77. 77 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  "Премахването на гражданските блокади нарушава свободата на събранията"И по-голями простотии са писани тук.
  —цитат от коментар 3 на БГА Балкан


  Е , трябва да признаем , че този случай е своеобразен връх на кухоглавието.
  Гаспажата е напълно убедена , че може и трябва да ми пречи, да шофирам по улиците или се возя в тролея , разбира се - с редовни данъци и билети .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 78. 78 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#67] от "Billy Pilgrim":

  Не си ти този дето определя кое е законово и кое не.
  ...................
  Май незаслужено обидих илитератите, сравнявайки ги с теб.
  Не си дори на тяхното ниво.ю

  Законите не се определят - те се приемат от Парламента.
  И не от 1 човек, а с гласуване.

  И са задължителни за всички, каквото и да плещят самозвани "адвокати"като авторката.

 79. 79 Профил на Leshper
  Leshper
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#35] от "Doge":Същите тези, които са против блокирането на улици и кръстовища са били и против блокирането на улици и кръстовища когато свалихме Жан Виденов от власт!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Не може да си по-далеч от истината.
  Мисля, че дори сам не можеш да повярваш каква глупост си написал.

  Пусни си клипчета да се сетиш как изглеждаха хората и въобще цялата обстановка и виж сегашните охранени лентяи.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Покрай тези вечни подканяния почнах да го преглеждам. Да, има си своите пристрастия, точно както и Прокопиев и съответно точно както и тук, човек трябва да има едно наум като чете. Но пък снимките им и специално снимките от протестите са много по-добри - от дистанция, широкоформатни и човек може да си изгради представа колко наистина става. Докато в икономедия винаги се правят близки кадри от ниско за да изглежда всичко много по-голямо.

 82. 82 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "Кои права наушава блокиране на кръстовищата?"

  Еми нарушава правото ми на свободно придвижване.
  И освен това нарушава
  ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
  https://lex.bg/laws/ldoc/2134649345
  Ерго, орките на Мая, Ристю и Радев нарушават едновременно два закона...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#72] от "Billy Pilgrim":

  Пак не разбрах кое точно е нарушаване на конституцията при тези протести? А както доста юристи вече се изказаха всякакви други закони като този за движение по пътищата отстъпват пред конституцията.
  ...............
  Няма шанс да разбереш.
  Не ти и трябва.
  Те вашите "адвокати" всичко ще ти казват. Ти трябва само да повтаряш след тях.

 85. 85 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#70] от "buljubei":

  ....ЗАКОНИТЕ СА ЗАКОНИ, КОГАТО СА ЗА ВСИЧКИ.....
  —цитат от коментар 70 на buljubei


  мда, мой човек, то по закон и кражбите са забранени, ама Тиквуна (да беше само той, със медец да го нахраниш !) си краде и хич не му пука, защо !?
  за Тиквуча кой закон важи ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 86. 86 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#15] от "grayeagle":

  ТОВА НЕ Е АДВОКАТКА

  Това е позор за професията и очевиден пример за тежко морално падение...

 87. 87 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Прочее, тази сутрин хиляди доволни шофьори поздравяваха полицаите на Орлов мост...

 88. 88 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 976 Неутрално

  НАБЛЮДАВАМЕ

  опит за левичарска неомарксистка революция. вече се чува левичарския жаргон (като този на "адвокатката" - тая ще ти докаже че 2 и 2 прави 3 и нема да й мигне окото)

  1984 иде!

 89. 89 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#87] от "palav_nik":

  Прочее, тази сутрин хиляди доволни шофьори поздравяваха полицаите на Орлов мост...
  —цитат от коментар 87 на palav_nik


  мда, та бакшиша как беше ?
  левче ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 90. 90 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 575 Неутрално

  каква полза има от разходки в гората - между дърветата и скандирането в някакви отдалечени места - смисълът е - незабавна оставка и промяна на всичко - като се почне от обществените поръчки - които се дават на мафията - вкл. боклук, строителство, почти всичко - болници, каквото се докопат.
  Бедността е драстична - никога не е имало такава крайна бедност, такава нищета
  —цитат от коментар 24 на ivan_lawyer


  На вас правото не ви е много близко, май е някаква мъка за вас. Раздавате "присъди" сякаш се разпореждате в домашната тоалетна.

  Освен това, не пишете за икономика, защото сте пълен лаик. Световната статистика въобще не подкрепя вашите "заключения".

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Не знам защо публикувате такива тъпизми. Айде малко смисъл моля.

 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#82] от "palav_nik":

  Да, и затвореното околовръстно при горубляне ли ти нарушава правото на свободно придвижване. Как ви намират такива "гении" на мисълта. Никой не ти пречи, минаваш пеша или с колело по всяко време. Колкото до закона за пътищата, конституцията е с по-голяма сила и тя ти дава правото да протестираш. Дай некоя друга герберска опорка.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#84] от "buljubei":

  Виж как само подви опашка като трябва да дадеш конкретика :)

 96. 96 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#85] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":
  мда, мой човек, то по закон и кражбите са забранени, ама Тиквуна (да беше само той, със медец да го нахраниш !) си краде и хич не му пука, защо !?
  .................
  Ми докажи го и го осъдете бе тюфлееци.
  Иванчева още я развявате като борец срещу мафията , хем е осъдена на 2 инстанции.
  Айде, осъдете Борисов и тога ви ги мятайте тези приказки за кражби , източвания и т.н.

  Казваме ви СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНА - вие " Ама вГерб бият негрите"
  ??????????????????????
  Днес малоумието ви ми идва в повече.

 97. 97 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Ужас!

  Ужасно ужасяващ ужас!

 98. 98 Профил на pakpak
  pakpak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълни глупости!
  Тактиката да се носи вода от 9 кладенеца за да се оправдае черепа и да се заслужат парите не минава!

  Днес точно ЕС ви каза ,че няма проблем с полицейските мерки,но протестърите се правят на глухи.
  Явно ще трябва да им преподадат урока втори път като на повтарачи...

 99. 99 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#95] от "Billy Pilgrim":

  До коментар [#84] от "buljubei":

  Виж как само подви опашка като трябва да дадеш конкретика :)
  ..............
  Абе ти да не си сценарист на Слави Трифонов?
  Там са все такива недоклатени дървени философи.
  Конституцията, суверена и т.н. високопарни думи, дето не ги разбират.

  Казах ти - не се мъчи . Има си хора за всичко. От такива като теб се иска само да надувате вувузелите и да поствате опорните точки.

 100. 100 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#99] от "buljubei":

  Тоест, отново нямаш конкретика :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK