Как се отразяват по 50 лева към пенсиите върху бедността

Добавянето дори на 50 лева (с всички условности към това) към пенсиите успява значително да подобри състоянието на домакинските бюджети на пенсионерите, особено в случаите, в които домакинството е съставено само от такива.

© Юлия Лазарова

Добавянето дори на 50 лева (с всички условности към това) към пенсиите успява значително да подобри състоянието на домакинските бюджети на пенсионерите, особено в случаите, в които домакинството е съставено само от такива.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Последните две седмици дойдоха с нова вълна от правителствени мерки, чиято декларирана цел е борба с икономическите и социалните последствия от кризата (доколко това е вярно - тук). Сред мерките е и увеличаването на пенсиите с по 50 лева за три месеца. Тъй като това повишаване очевидно е социална мярка и изглежда доста вероятно временният ръст да се окаже постоянен, струва си да проучим в повече детайли как то се отразява върху бедността и разпределението на доходите.


За тази цел се обръщаме към микроданните от Изследването на доходите и условията на живот (SILC) на НСИ и Евростат. Те ни позволяват да анализираме ефекта на повишаването на доходите от пенсии на ниво домакинство и върху отделните хора, и оттам
да генерализираме въздействието им върху икономиката като цяло.


За да оценим въздействието на увеличението на пенсиите, добавяме към месечния доход на всички домакинства, в които има пенсионери, по 50 лева за всеки един от тях, и съответно сравняваме равнището на доходите им преди и след добавката. Тъй като ефектът от еднократно увеличение в рамките на три месеца разпределен върху цялата година би бил незначителен, допускаме вместо това, че пенсиите са увеличени за цялата година.


Най-простото сравнение е в общото равнище на бедност в страната преди и след увеличението. Ползваното тук определение за бедност е стандартното на Евростат - за бедни се считат членовете на онези домакинства, които са с под 60% от медианния доход (линията на бедност) за определената година[3]. Предвид, че значителен дял от пенсионерите се групират близо от двете страни на линията на бедност, то очакването е, че дори и малко повишаване на доходите ще се отрази значително на разпределението между бедни и небедни.


Ако разглеждаме населението като цяло, то свиването на дела на хората с доходи под линията на бедност е с малко над 2 процентни пункта. Фокусирайки се върху самите пенсионери обаче,


тази добавка успява да прехвърли над 10% от бедните над линията.


Трябва да имаме предвид обаче, че в периода между днешния ден и годината, за която се отнасят микроданните ръстът на пенсиите е по-бавен от този на доходите, а линията на бедност е чувствително по-висока, тъй че през 2020 г. ефектът на повишението с 50 лева върху дела не бедните пенсионери е чувствително по-малък.


По-интересно, в сравнение с ефекта "на едро" върху бедността, е въздействието на добавката върху разпределението между доходите. За тази цел конструираме т.нар. "крива на доходите", като делим цялото население на 30 доходни групи според стъпка, която отговаря на 1/5 от линията на бедност[4], и сравняваме разпределението им преди и след увеличаването на пенсиите.


Графика: Крива на доходите преди и след повишаване на пенсиите с 50 лв.


Домакинствата с еквивалентен доход на лице над 2 хиляди лева не са включени.

© EU-SILC, изчисления на ИПИ

Домакинствата с еквивалентен доход на лице над 2 хиляди лева не са включени.


Както личи от графиката, най-големият ефект върху разпределението на доходите е в по-ниските доходни групи, и особено между линията на бедността и медианния доход. Трябва да отбележим, че най-голямото разместване между две групи обаче е под линията на бедността - над 100 хиляди души излизат от група между 200 и 267 лева месечен доход и се прехвърлят в горните групи. Най-голямо преместване има към групата между 400 и 467 лева - там влизат нови 43 хиляди души спрямо реалното разпределение.


Почти всички от излезлите от бедност благодарение на повишаването на пенсиите се разпределят в пространството между медианния доход и линията на бедност, а разместването в по-горните групи е по-слабо, тъй като в тях влизат най-вече по-млади и работещи. Прави впечатление и че повишаването на всички пенсии с 50 лева месечно до известна степен "изглажда" кривата, като я приближава към по-нормално (в статистическия смисъл на думата) разпределение на доходите.


Изводите от простичкия експеримент с увеличаване на пенсиите до голяма степен потвърждават първоначалните очаквания. Добавянето дори на 50 лева (с всички условности към това) към пенсиите успява значително да подобри състоянието на домакинските бюджети на пенсионерите, особено в случаите, в които домакинството е съставено само от такива. Докато при хората в активна възраст мерките за борба с бедността следва да минават не толкова през помощи, колкото през подобряване на образованието и интеграция на пазара на труда, то при пенсионерите няма изгледи това да се случва по друг начин, освен чрез повишаване на пенсиите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Ако тези които дойдат след ГЕРБ и Борисов

  СПРАТ ИЗТОЧВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ПАРИ В ПОСОКА РУСИЯ

  за РУСКО-ТУРСКИ ПОТОК и АЕЦ БелеНЕ

  и ако НАКАРАТ ЛУКОЙЛ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ в БЪЛГАРИЯ

  ВСЕКИ МЕСЕЦ ще има ДВА ПЪТИ ПО ТОЛКОВА за ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР

  Това някой трябва да го каже още от сега на българите

 2. 2 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 593 Любопитно

  В главата ми обаче се върти следния въпрос - при условие че пенсиите на пенсионерите са гарантирани всеки месец, то евентуална криза от безработица не би им повлиала и тяхното подпомагане е чисто популистка мярка за съжаление. Важното е все пак че ще има хора, за които това ще е помощ, колкото и тъжно да е това.

 3. 3 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 830 Весело

  Прекалено сложно ми идва за кафето сутрин, но ми хрумна това:

  "тази добавка успява да прехвърли над 10% от бедните над линията (на бедността)".

  Дали пък тази добавка от по 50 лв за три месеца в крайна сметка няма да доведе до лишаване от други целеви помощи (отопление, великденски, коледни)? Казано на държавнически език - сега им раздаваме по 150 лв, а после през годината им режем по 200?

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Ако тези които дойдат след ГЕРБ и Борисов

  успеят ДА ПРЕМАХНАТ РУСКИЯ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ

  и ИЗТОЧВАНЕТО НА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ и ЕВРО БЪЛГАРСКИ ПАРИ

  през МОНОПОЛНО СВРЪХ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ на ГОРИВАТА ОТ РУСИЯ

  ще има ОЩЕ ДВА ПЪТИ ПО ТОЛКОВА към пенсията на ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Ако тези след ГЕРБ и Борисов

  ПРЕМАХНАТ ДАНЪК ДОГАН

  ДАНЪК - Фирми на ПЕЕВСКИ

  ДАНЪК - ЧЕРЕПИ и КТБ-та

  ДАНЪК - КОВАЧКИ

  ДАНЪК - НОЩНИ ШКАФЧЕТА

  всички българи ще го усетят по джоба си

  като МОМЕНТАЛНО УТРОЯВАНЕ НА ДОХОДИТЕ

  и ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално


  България е ЗВЕРСКИ ИЗТОЧВАНА

  Българите са ЗВЕРСКИ ДРАНИ

  от тукашни и руски клептаци

  СПРЕТЕ ИЗТОЧВАНЕТО и ще видите какво значи

  живот като в БЯЛА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА

  с ДОХОДИ ПОНЕ КАТО ГРЪЦКИТЕ

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#3] от "Араламбене му е майката":

  Ншма да доведе, тези 150 лв изневиделица бяха отпуснати заради намерението на Борисов да хвърли кърпата. Не случайно са за 3 месеца, до предсрочни избори. Патриотите малко объркаха сметката и декември-януари ще има нови

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  Въпросът е:
  ЗАЩО ГО НАПРАВИ СЕГА, БОКО!

  "Доходите" на пенсионерите не зависят по никакъв начин от SARS-CoV-2!
  Тия 150 лева (за трите месеца) са си купуване на благоразположението на пенсионерите!
  ........................

  Колко струва един платен вот?

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Май сме се наговорили, какво да пишем, а?😉😉😉

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Любопитно

  Опит за икономически анализ на чисто политическа мярка - няма особен смисъл.
  Иначе съм съгласен с един от колегите - 50 лв. за един пенсионер с пенсия 330 лв. /като на майка ми например/ си е помощ.
  Да се надяваме обаче, че пенсионерите имат достатъчно акъл, за да видят, че им се подмазват предизборно.

 11. 11 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Деликатно купуване на гласове. Това е което аз виждам

 12. 12 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Инcтитyт за пазаpна икономика НЯМА ! Има ФОНДАЦИЯ "Инcтитyт за пазаpна икономика" c пpeобладаващо чyждecтpанно финанcиpанe. Наpочно нe ce cпомeнава иcтинcката им оpганизационна фоpма, а ce набляга на "инcтитyт" c цeл пpидаванe наyчна cтойноcт на пyбликациитe cи. Доcта агpecивно мeдийно пpиcъcтвиe, нeобяcнимо от глeдна точка на качecтвото на пpодyктитe им.
  Докyмeнтът им за peгиcтpация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

  BULGARIAN LIVES MATTER т.е.
  ЖИВОТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Въпросът е:ЗАЩО ГО НАПРАВИ СЕГА, БОКО!"Доходите" на пенсионерите не зависят по никакъв начин от SARS-CoV-2!Тия 150 лева (за трите месеца) са си купуване на благоразположението на пенсионерите!........................Колко струва един платен вот?
  —цитат от коментар 8 на Tzar Vova Josei-ki


  Помниш ли, че и дрогарката Масларова и Дрогаря Сергей мислеха, като теб??? Но не им се получи.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Весело

  До коментар [#9] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Накрая ще ни усетят Вова

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#3] от "Араламбене му е майката":Ншма да доведе, тези 150 лв изневиделица бяха отпуснати заради намерението на Борисов да хвърли кърпата. Не случайно са за 3 месеца, до предсрочни избори. Патриотите малко объркаха сметката и декември-януари ще има нови
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/24/694710_pensiite_shte_se_uvelichat_otnovo_obeshta_stanishev/
  Нищо ново не е измислил Бойко.

 16. 16 Профил на Ivelin Tenev
  Ivelin Tenev
  Рейтинг: 26 Разстроено

  "Тъй като ефектът от еднократно увеличение в рамките на три месеца разпределен върху цялата година би бил незначителен, допускаме вместо това, че пенсиите са увеличени за цялата година."

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  Не бих могъл да коментирам базирано на лични впечатления, но как е дори възможно да работиш 40+ години и после да се пенсионираш със 300/350 лева като само парното зимата е 120/150 лева? И сега Бойко и компания отпускат една милостиня от още 50 лева за 3 месеца и се надяват хората да "ликуват" от щастие и да ги изберат отново?
  Откровенно, това за мен е обидно. Евтини номера за електората. Надявам се хората да не се подведат.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  И как си го представяш това да стане с този опит за проруски метеж, дето се вихри в момента?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 966 Неутрално

  опит за купуване на гласове,но с бюджетни средтства...с две думи с чужда пита помен...герберски гьонсуратлък....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Какво друго да прави една КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ ?? Да не си въобразяваме че нещо по ПАРИТЕ ,и тяхното движение на се ЗНАЕ :)) Знае се естествено ,по дни ,по сметки ,по банки
  - Няма караконджули, няма руснаци...
  - Една презокеанска държава умишлено тласка България към заличаване
  - Голяма мъка е да се гледа битието на нашите родители..
  - Те са в огромна мизерия с тия 150 евро на месец , а децата са прокудени от ГЕРБ пасмината да не се пречкат за кражбите

 21. 21 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Едно шкафче от Бояна е достатъчно за тази предизборна "мярка", опа шкафчето е на Бойко.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#18] от "gemeto":

  Как разбра, че е проруски, Айнщайн? Човекът ти е написал черно на бяло, че сегашната власт:
  - строи турски/балкански поток - проект директно подкрепящ руски интереси
  - обсъжда да даде Белене на руснаците
  - 11-та година не закача най-голяма руска инвестиция в БГ - Лукойл
  Та тези, които протестират в момента, били проруски, така ли?
  Ходи пий хапчетата

 24. 24 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Не бих могъл да коментирам базирано на лични впечатления, но как е дори възможно да работиш 40+ години и после да се пенсионираш със 300/350 лева като само парното зимата е 120/150 лева? И сега Бойко и компания отпускат една милостиня от още 50 лева за 3 месеца и се надяват хората да "ликуват" от щастие и да ги изберат отново?Откровенно, това за мен е обидно. Евтини номера за електората. Надявам се хората да не се подведат.
  —цитат от коментар 17 на padrino


  С 10% плосък данък е не само възможно, но и съвсем очаквано.

  И не е само плоския данък, отделно говорим за контрабанда за милиарди, и масово укриване на данъци.

  И за един непрекъснат поток на пари, изтичащ от България в посока извън страната, в резултат, първо и в по-голяма степен, на това, че сме част от единния европейски пазар, но не сме равнопоставен участник в него, и второ, през механизма на угаждане на скъпите вкусове на т.нар "елит" (всяка една почивка на Малдивите на видно олигархично отроче заедно с каквато там плеймейтка си е хванал за гадже означава десетки хиляди, напускащи държавата; всяко една скъпа лимузина означава стотици хиляди, и т.н.).

  Но всичко това са теми табу. И затова и сегашните протести ще са поредната доза патаклама, която може да смени властта, но няма да промени нищо реално. Понеже неолибералният геноцид над населението ще си продължи под същата форма. Аз не виждам някой от водачите на протестите да предлагат нещо съществено, което да промени това положение, по-скоро е точно обратното и идеологията им е абсолютно същата.

  П.С. И още една тема табу -- съсипването на социалната и здравната системи в България последните 30 години е довело до предотвратимата преждевременна смърт на стотици хиляди, и това не е преувеличение. И това изобщо не бяха непредвидими последствия от добронамерени управленчески решения, съвсем ясно си беше до какво въпросните политики ще доведат в момента, в който се вземаха. Някой от виновните за това чудовищно престъпление ще си понесе ли някога отговорността за това? В случай, че някой има нужда от пояснение, тя може да бъде справедливо понесена само чрез повторение на определени събития от началато на 1945 г.

 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":
  "Тия 150 лева (за трите месеца) са си купуване на благоразположението на пенсионерите!"

  Трябва да отбележим, че пенсионерите, за разлика от индобългарите, не се повлияват от рушвет за гласуване. Огромната част от тях ненавиждат Мутрата и тези 150 лв по никакъв начин няма да променят мисленето им. Не се притеснявай - нека си ги изхарчат хората!

 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Опит за икономически анализ на чисто политическа мярка - няма особен смисъл.Иначе съм съгласен с един от колегите - 50 лв. за един пенсионер с пенсия 330 лв. /като на майка ми например/ си е помощ.Да се надяваме обаче, че пенсионерите имат достатъчно акъл, за да видят, че им се подмазват предизборно.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Има пенсионери "с достатъчно акъл".
  Но по-голямата част имат изключително къс хоризонт на виждане – от пенсия до пенсия! Тези петдесет лева на повечето от тях ще им помогнат да си купят лекарствата до следващета "социална помощ", защото за огромната част от тяхвсъщност живеят на "социални" 300, 400, пък дори да са 500 лева!
  Вместо 10 лв на ден, ще получат около 11, 50! Трудно ми е да си представя как се живее с такъв лимит – около 10, 11, 15 лева дневно, а това е огромната част от българския пенсионер! Това се отнася за всички, които живеят на пенсия. ! Лев и 50 стотинки помощ!!!
  Всеки мислещ човек ще разбере – това си е чист подкуп преди избори и си е жалка сума върху "стабилния месечен доход"!
  Бойко, тръгвай си!
  ОСТАВКА!

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5674 Неутрално

  Ипо 150 лева да раздадат, това не касае активните протестиращи по паветата. Те са далеч от пенсия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Всеки доход над стандартния месечен е радост за получилия го!
  За доста хора 50 лв са един обяд,но за песионера е дар божи!Не одумвайте хората,оставете ги да се радват и на малкото,което за тях е много!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 29. 29 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 506 Разстроено

  За съжаление повечето пенсионери са докарани до такова дередже, че дори 50 лева им се струва адски много, а реално едно влизане в магазина ми е не по-малко от това.

 30. 30 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#26:"Alexander97"][/quote]

  "Трудно ми е да си представя как се живее с такъв лимит – около 10, 11, 15 лева дневно, а това е огромната част от българския пенсионер!"

  Този лимит е такъв благодарение на Партията,която източи пенсионите фондове,занули ги!При това,два пъти!
  https://www.168chasa.bg/article/6241726
  https://www.flagman.bg/article/130574

  И сега пак за това си точат зъбите,само да се докопат до власт!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Всеки доход над стандартния месечен е радост за получилия го!За доста хора 50 лв са един обяд,но за песионера е дар божи!Не одумвайте хората,оставете ги да се радват и на малкото,което за тях е много!
  —цитат от коментар 28 на АмброзСП


  Ние не одумваме, окайваме ги!
  Това са подхвърлени пари като на просяци, които не решават истинския проблем на пенсионера в БГ. Това е чудовищна мизерия, която би трябвало да мерим с нивото на живат в средно европеиски мерки, а не с живота в Крим или някоя изостанала африканска страна!

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До 3:"Араламбене му е майката".......Дали пък тази добавка от по 50 лв за три месеца в крайна сметка няма да доведе до лишаване от други целеви помощи (отопление, великденски, коледни)? Казано на държавнически език - сега им раздаваме по 150 лв, а после през годината им режем по 200?..."

  А я на държавнически език ни кажи какво би се случило ако САМО ПОЛОВИНАТА ОТ МИЛИАРДИТЕ разходвани в посоки на российски проекти - сръбска тръба, консултанти вече 20 години (и повече) по АЕЦ Белене, самовари и какво ли не, запълваха пенсионния фонд?

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Последната година излезе още един парисмукач - т.н. "гела".
  И този, годишно удря по джоба всеки пенсионер с една великденска добавка.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":
  До коментар [#4] от "Hawaii":
  До коментар [#5] от "Hawaii":
  До коментар [#6] от "Hawaii":


  Според мен протестиращите трябва да издигнат конкретни искания за спиране строителството на продължението на ТП, за спиране процедурите за рестарт на АЕЦ Белене, за диверсификация на газа и ядреното гориво , за данъчна ревизия на Лукойл, за премахване на руския енергиен монопол.
  Това трябва да са главните искания на протестиращите , защото ако заменим Борисов с Радев , нищо от това няма да се промени. Радев ще продължи политиката на Борисов за плащане на данък Русия , която ни прави бедни.
  Понеже притестиращите са политически разнородни , тези лозунги грябва да се издигнат от ДБ. Да се иска не толкова оставкатана Борисов , с която нищо няма да се промени , ако на негово място дойде Радев, а да се иска спиране строителството на продължението на ТП, спиране процедурите за рестарт на АЕЦ Белене, диверсификация на газа и ядреното гориво , данъчна ревизия на Лукойл и премахване на руския енергиен монопол.

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":И как си го представяш това да стане с този опит за проруски метеж, дето се вихри в момента?
  —цитат от коментар 18 на gemeto


  ПРОРУСКО е управлението на ГЕРБ на БОРИСОВ на ДПС на ДОГАН

  на така наречените ПАТРИОТИ които са РУСКИ ПАТРИОТИ

  ВСИЧКИ РУСКИ ПРОЕКТИ се ОБСЛУЖВАТ С БЪЛГАРСКИ МИЛИАРДИ

  РУСКО - ТУРСКИ ПОТОК

  АЕЦ БелеНЕ

  НЕПЛАЩАЩИЯТ ДАНЪЦИ в БЪЛГАРИЯ ЛУКОЙЛ

  Русия НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ПО - ПРОРУСКО УПРАВЛЕНИЕ от сегашното

  Дори при Жан Виденов

  Дори при Луканов

  Дори при Сергей Станишев и Орешарски

 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Чета, чета и не вярвам на очите си! Такава свястна и грамотна статия не е имало в Дневник от месец! Браво на автора и на редакцията, че са я публикували!
  От доста време пиша, че тези 50 лв на пенсионерите ще спаси огромна част от тях от зимния глад! погледнете какво става вече втори ден по пазари и хипермаркети, как се купуват зеленчуци в големи количества. 50 лв в буркани за три месеца знаете ли какво е?
  Днес в ЛИДЛ на щанда със зелени чушки по 99 ст една баба и дядо, той подпрян на количката , тя с бастунче напълниха 5 торби с чушки!!! Това ще влезе в бурканчета или в торбички във фризера!
  От три години всички ревем за драстично увеличение на доходите, ето започна се! Ако не падне правителството от новата година минималната пенсия ще стане 300 лв! Това също ще повдигне доста хора над линията на бедноста.
  Отново браво на автора и редакцията.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  А за цените не говорите. Какво са 50 лева за такива цени, едно пазаруване, толкова са.

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":До коментар [#4] от "Hawaii":До коментар [#5] от "Hawaii":До коментар [#6] от "Hawaii":Според мен протестиращите трябва да издигнат конкретни искания за спиране строителството на продължението на ТП, за спиране процедурите за рестарт на АЕЦ Белене, за диверсификация на газа и ядреното гориво , за данъчна ревизия на Лукойл, за премахване на руския енергиен монопол.Това трябва да са главните искания на протестиращите , защото ако заменим Борисов с Радев , нищо от това няма да се промени. Радев ще продължи политиката на Борисов за плащане на данък Русия , която ни прави бедни.Понеже притестиращите са политически разнородни , тези лозунги грябва да се издигнат от ДБ. Да се иска не толкова оставкатана Борисов , с която нищо няма да се промени , ако на негово място дойде Радев, а да се иска спиране строителството на продължението на ТП, спиране процедурите за рестарт на АЕЦ Белене, диверсификация на газа и ядреното гориво , данъчна ревизия на Лукойл и премахване на руския енергиен монопол.
  —цитат от коментар 34 на tacheaux


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Плюс ПРЕМАХВАНЕ на

  МОЧА

  АЛЬОША

  и ВСИЧКИ КАПИЩА и ПАМЕТНИЦИ на СЪВЕТИЗМА и РУСИФИКАЦИЯТА

  Това всичко трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗДИГНАТО и ДА СЕ ГОВОРИ

  БЕЗ СТРАХ и СВЯН НА ХОРАТА

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  За съжаление повечето пенсионери са докарани до такова дередже, че дори 50 лева им се струва адски много, а реално едно влизане в магазина ми е не по-малко от това.
  —цитат от коментар 29 на zero_day


  Не е така. Днес напълних количката с 14 лева! Зелени чушки 99 ст, лук 29 ст, картофи 59 ст, моркови 36 ст, немски луканков салам крайни парчета 5,99 лв кг!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Ако не падне правителството от новата година минималната пенсия ще стане 300 лв! .
  —цитат от коментар 36 на chichka


  Ако пък ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО и БОРИСОВ

  и следващото правителство СПРЕ ИЗТОЧВАНЕТО НА МИЛИАРДИ

  В ПОСОКА РУСИЯ ДОГАН ПЕЕВСКИ и НОЩНИТЕ ШКАФЧЕТА

  пенсията ще стане поне ТРИ ПЪТИ по ТРИСТА ЛЕВА

  Вместо НОЩНИТЕ ШКАФЧЕТА на БОРИСОВ ДОГАН ПЕЕВСКИ и ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА

  ще се пълнята КОЛИЧКИТЕ С ПРОДУКТИ на ПЕНСИОНЕРИТЕ

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Не бих могъл да коментирам базирано на лични впечатления, но как е дори възможно да работиш 40+ години и после да се пенсионираш със 300/350 лева като само парното зимата е 120/150 лева? И сега Бойко и компания отпускат една милостиня от още 50 лева за 3 месеца и се надяват хората да "ликуват" от щастие и да ги изберат отново?Откровенно, това за мен е обидно. Евтини номера за електората. Надявам се хората да не се подведат.

  —цитат от коментар 17 на padrino


  С 10% плосък данък е не само възможно, но и съвсем очаквано.

  И не е само плоския данък, отделно говорим за контрабанда за милиарди, и масово укриване на данъци.
  —цитат от коментар 24 на Georgi Marinov


  Знам че звуча странно, но това "масово укриване на данъци" при смешните 10% ДОД ми звучи върха на аПЦурда. Може би щото по нашенско ДОД е прогресивен, и над 4 СРЗ ставката е 48-50%...или нещо подобно, отдавна не плащам ДОД😀

  Иначе, относно тези 3х50 лв-ЧИСТАК ПРЕДИЗБОРЕН ПОПУЛИЗЪМ! Интересно дали ще се отрази в изборните резултати.
  До коментар [#24] от "Georgi Marinov":

  -----------
  Не бих могъл да коментирам базирано на лични впечатления, но как е дори възможно да работиш 40+ години и после да се пенсионираш със 300/350 лева като само парното зимата е 120/150 лева? И сега Бойко и компания отпускат една милостиня от още 50 лева за 3 месеца и се надяват хората да "ликуват" от щастие и да ги изберат отново?Откровенно, това за мен е обидно. Евтини номера за електората. Надявам се хората да не се подведат.
  —цитат от коментар 17 на padrino


  Това 120/150 лв само парното не е ли малко множко, ако е за месец? Живях в София между 2010 и 2017, не помня да съм плащал повече от 50-60 лв МАКСИМУМ/МЕСЕЦ за двустаен (цялия сезон с водата-между 400 и 500 лв, а ползвах вода над 8 куба/м)...

  Относно ниските пенсии има много обяснения. Част от тях научих от мой съученици/състуденти минали в частния сектор след прехода: Декларирали минимални доходи (демек укривали данъци, доходи всъщност), и съответно получават от НОИ много ниски пенсии. За тарикатлък се плаща, въпросът е кога.

  За разлика от тях тези държавните/общинските служители получават пенсии към 60-70% от последната им заплата, което не е толкоз зле, оптично. Проблемът им е че пенсиите първо са базирани на ниски заплати, и второ-не са индиксирани към поскъпването на живота (или НСИ лъже за това поскъпване).
  До коментар [#17] от "padrino":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Любопитно

  ...за бедни се считат членовете на онези домакинства, които са с под 60% от медианния доход (линията на бедност)..."©️
  ..... големият ефект върху разпределението на доходите е в по-ниските доходни групи, и особено между линията на. бедността и медианния доход...©️
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  🤔
  Медианният доход не е линия на бедност.!
  Или отново греша в превода на първия израз?
  Или авторът е написал неуспешно изречение?!
  Но дори и в статията авторът противоречи на себе си.

  "Чуждестранен агент"
 43. 43 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Докато минималната пенсия не стане 1000 лева,тези 50 лева са си подигравка със сиромасите.

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  [quote#26:"Alexander97"]
  —цитат от коментар 30 на АмброзСП
  "Трудно ми е да си представя как се живее с такъв лимит – около 10, 11, 15 лева дневно, а това е огромната част от българския пенсионер!"Този лимит е такъв благодарение на Партията,която източи пенсионите фондове,занули ги!При това,два пъти!https://www.168chasa.bg/article/6241726 https://www.flagman.bg/article/130574 И сега пак за това си точат зъбите,само да се докопат до власт![/quote]

  Съгласен!
  Партията с главна буква, но тази партия умее да приема различни форми, умее да променя вида и лозунгите си и продължава да контролира живота на българите!
  Масата българи не знаят – цялата управляваща върхушка е РОЖБА на тази Партия!
  Със същият огромен апетит!
  Колега във форума ги беше подредил човек по човек!
  Масовият българин ползва компютър само за да се види и чуе по Скайп с деца и внуци, далеко от него, където пък те разбират /децата/ в каква пародия на държава живеят близките им!
  Тези прогледнали деца сега пълнят протестите!

 45. 45 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1084 Разстроено

  Ако тези които дойдат след ГЕРБ и Борисов

  СПРАТ ИЗТОЧВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ПАРИ В ПОСОКА РУСИЯ

  за РУСКО-ТУРСКИ ПОТОК и АЕЦ БелеНЕ

  и ако НАКАРАТ ЛУКОЙЛ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ в БЪЛГАРИЯ

  ВСЕКИ МЕСЕЦ ще има ДВА ПЪТИ ПО ТОЛКОВА за ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР

  Това някой трябва да го каже още от сега на българите
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  "Това някой трябва да го каже още от сега на българите"?????

  Не сега бе, не сега!

  Българите имаха 40 години шанс да го разберат- без да им го казва никой!

  Само в България има изследвания- колко били- сега чуй- колко били... русофилите!

  Аз нямам нищо против русите жени, в този смисът- русите ги "филя" отвсякъде, ма- не иде реч за това "филе"-не!

  Много ни е късно да се обясняват тезите, засегнати от теб.

  Ситуацията е бязнадеждна- ще плащаме!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 46. 46 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Да, но за съжаление перспективите са точно в обратната посока - пудела на Решетников в президентството има други намерения.

 47. 47 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1176 Весело

  ...Не е така. Днес напълних количката с 14 лева! Зелени чушки 99 ст, лук 29 ст, картофи 59 ст, моркови 36 ст, немски луканков салам крайни парчета 5,99 лв кг!...
  —цитат от коментар 39 на chichka


  😀😀😀 Егаси и цените😀😀😀 И то на вносни зарзавати, предполагам😀😀😀

  Завчера пазарувах на пазара: Зелени чушки-5 лв, лук-2 лв, картофи и моркови-1.5-2 лв (в суперите цените са с 15-20% по високи). За "дупетата" мога само да въздишам и да си спомням с умиление😀😀😀
  До коментар [#39] от "chichka":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 48. 48 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Чудесно се отразяват: съседите си платиха тока без да си нарушават месечния бюджет.

 49. 49 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Весело

  До коментар [#47] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ти завчера пазарувал, а той днес:))))

  "Чуждестранен агент"
 50. 50 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Опит за икономически анализ на чисто политическа мярка - няма особен смисъл.Иначе съм съгласен с един от колегите - 50 лв. за един пенсионер с пенсия 330 лв. /като на майка ми например/ си е помощ.Да се надяваме обаче, че пенсионерите имат достатъчно акъл, за да видят, че им се подмазват предизборно.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Моята пенсия е малко по-малка, но и 100 лева да ми дадат отгоре нищо не може да ме накара да гласувам за боковата шайка!

  без подпис!
 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Плюс ПРЕМАХВАНЕ на

  МОЧА

  АЛЬОША

  и ВСИЧКИ КАПИЩА и ПАМЕТНИЦИ на СЪВЕТИЗМА и РУСИФИКАЦИЯТА

  Това всичко трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗДИГНАТО и ДА СЕ ГОВОРИ

  БЕЗ СТРАХ и СВЯН НА ХОРАТА
  —цитат от коментар 38 на Hawaii  ++++++++++++++++++
  Абослютно съгласен с допълненията.

  Ако тези лозунги не бъдат издигнати от ДБ , това означава , че те с нищо не се отличават от разните Маями, Славита, Койпейкин и прочее русоробски боклуци.
  Точно тези лозунги ще ги отличи от другите протестиращи , които искат управлението на Борисов да бъде заменено с управлението наруския резидент Радев.

 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":Да, но за съжаление перспективите са точно в обратната посока - пудела на Решетников в президентството има други намерения.
  —цитат от коментар 46 на bpcorp


  Така е - и е естествено той както и Курнела и Костя Копейкин
  и Р Овч и Румен Петков да имат други намерения

  Важното е намеренията на останалите БЪЛГАРИ да не съвпаднат

  с намеренията на Русия и тукашната й прислуга да ни ЕКСПЛОАТИРА и ГРАБИ

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#47] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ти завчера пазарувал, а той днес:))))
  —цитат от коментар 49 на putinxujlo


  Мошето е много прав
  Наливането на пари в обръщение задължително води до инфлация
  Основен икономически закон

 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  [quote#39:"chichka"][/quote]
  Не е така. Днес напълних количката с 14 лева! Зелени чушки 99 ст, лук 29 ст, картофи 59 ст, моркови 36 ст, немски луканков салам крайни парчета 5,99 лв кг!

  Чичак, напълнил си дъното на количката!!
  Но само с това ли живееш!
  Ако получаваш "голяма пенсия" – 500 лева?!?!, това ти е горе-долу дневната ставка! Ток, вода, телевизор, телефон, интернет /защото ползваш/, през зимата трябва да отчислиш и за отопление, някои протрити обувки трябва да се сменят плюс и някоя и друга дрешка, защото и те се износват проклетите, ако имаш, а обикновено в пенсионната възраст се появяват и "страничните заболявания", т.е. лекарства трябват.
  Това са средните разходи на човек, ако е сам!
  Така че не се хвали с 14 лева пълна количка!
  Количката дневно иска много повече!
  Тъжна е икономиката на пенсионера и доста сложна при тези размери.
  Е, сега Бойко магически е "пуснал" по лев и 66ст. на. ден!
  Ще си отживее пенсионерът!


 56. 56 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#47] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ти завчера пазарувал, а той днес:))))
  —цитат от коментар 49 на putinxujlo


  А, забравих да добавя-пазарувах в Нетания, Израел😀! Само руколата тук е като в България -2.5 лв връзката, но пък я има целогодишно и навсякъде.
  До коментар [#49] от "putinxujlo":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#47] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ": Гледам откакто почна русофилския преврат
  —цитат от коментар 53 на chichka


  И по какво позна че РУСОФИЛСКИ превратЯ

  РУСКО - ТУРСКИЯ ПОТОК ли започна да се строи

  ХАРЧОВЕТЕ за АЕЦ БелеНЕ ли започнаха да се харчат

  ЛУКОЙЛ ли престана да плаща ДАНЪЦИ в България

  Как не ви е срам точно ГЕРБаджиите и БОРИСАДЖИИТЕ

  да плашите с РУСОФИЛИЯ и ПРО-РУСКОСТ !!!!!

  ГНУСНО е някак си !!!!

 58. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#54] от "Hawaii":

  Разбира се Мойше прав. За то и шегувам:))
  Няма такви цени в Лидл.

  "Чуждестранен агент"
 59. 59 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#53] от "chichka":
  ,,Ако от нова година минималната пенсия стане 300 лв, то много хора ще прескочат сегашната мизерия."

  Съответно цените на продукти и услуги ще се вдигнат!

  Друг е съществения въпрос с пенсиите - защо не се изравняват при едни и същи години стаж и вид труд, защото се стига до абсурдни разлики във времето? Кой и кога ще го направи?

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  Лозунгите които издигнахме в съавторство с "Hawaii" трябва да изместят лозунгите за оставка или поне да преобладават като количество. На тези , които дойдат след Борисов трябва да им е ясно , че ще трябва да променят продажната политика за обслужване интересите на Русия и плащане данък Русия, както и защита на националното достойнство на България чрез сваляне на всички съветски и комунистически паметници.

 61. 61 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  [quote#50:"Лопе де Вега"][/quote]
  "пенсионер с пенсия 330 лв. /като на майка ми например/ си е помощ.Да се надяваме обаче, че пенсионерите имат достатъчно акъл, за да видят, че им се подмазват предизборно.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Моята пенсия е малко по-малка, но и 100 лева да ми дадат отгоре нищо не може да ме накара да гласувам за боковата шайка!"

  Дано си як и не да гласуваш, а по-добре да отидеш на тренировка на бейзбол, та на връщане с бухалката да поразчешеш това онова!Пълна гавра! Осигурените работещи, казвам осигурени, защото има и БЕДНИ РАБОТЕЩИ, не могат да си представят как се свързват два края в това положение!

 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Мошето е много прав
  Наливането на пари в обръщение задължително води до инфлация
  Основен икономически закон
  —цитат от коментар 54 на Hawaii


  Принципно си прав, но в случая едни 50 лв на милион пенсионера им пододобрява живота, вади ги от почти мизерия....временно де.

  Навсякъде се краде, и по нашенско😀 Ама в България се краде урбулешката, и краденото не се разпределя що годе по равно, както беше по соц'а.

  Аве к'о да ви обяснявам, вие го живеете 24/7 вече 30 г, и сте наясно къде са проблемите. Само не сте наясно как да ги решите, щото "другарите" вече 30 г' "ви работят"...


  До коментар [#54] от "Hawaii":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 63. 63 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1161 Весело

  Мухехехехе, бай Стоян досега можеше да си купи само обелката на луканката, сега ще може да си позволи и резенче от най-евтиния салам.
  Демакрацийка и капитализъм, "всички сме равни и имаме едно и също на трапезата", мдааа.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 64. 64 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#39] от "chichka":

  Така е, но за съжаление не може да се живее само на тези неща. Литър мляко, най-евтиното, което знам е около 1,60, килограм сирене зависи, но почва от да кажем 6,50, та чак до 14 лева, кашкавал под 12 лева поне аз не знам. Трябва и тоалетна хартия, някой препарат, за да измиеш, хляба и той не е особено евтин, а повечето пенсионери са свикнали с него. Килограм фасул е на цената на килограм свинско. Общо взето, ако си пенсионер трябва да си правиш сметката сериозно, защото иначе в никакъв случай няма да ти стигнат парите, а освен пазаруването имаш и куп сметки, лекарства и т.н.

 65. 65 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#56] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Вече и тук е ,,целогодишно и навсякъде''. Поне по това ви стигнахме.

  По въпроса за парното - за 45 кв. е точно 120-130 лв. - толкова плащат родителите ми. И сега ще им върнат!!! цели 80лв. от прословутото поевтиняване на газта!

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  То убуу ма Боко отде зе парити!?

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Няма отърване от пенсионерите. Колкото и да измират, веднага се явяват нови и попълват местата.

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Няма отърване от пенсионерите. Колкото и да измират, веднага се явяват нови и попълват местата.
  —цитат от коментар 67 на Judjuk


  Путин му намери цаката да се отърве от пенсионерите. Вдигна пенсионната възраст над средната продължителност на живота в Русия и веднага руските пенсионери станаха рядкост.

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Такава голяма глупост скоро не си писал...
  Ти не видя ли, че парите са по разни шкафчета и кутии от обувки...

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#30] от "АмброзСП":

  "Този лимит е такъв благодарение на Партията, която източи пенсионите фондове,занули ги!"


  Нещо не сте наясно с пенсионната система преди 1944 г.
  http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/pensionnoto-osigurqvane-v-bylgariq-predi-1944-g
  "Ежегодно държавата изразходва за пенсии:

  През 1923 г. – на 18 870 пенсионери 38 090 292 лв. През 1925 г. тази сума значително отскача и достига до 115 239 987 лв.; през 1930 г. за пенсии се изразходват 842 505 634 лв., а през миналата 1942 г. на 53 702 пенсионера държавата е изплатила пенсии за 907 790 062 лв. – но без временното увеличение и еднократните помощи, с които сумата е кръгло 1 млрд. 171 млн. лв. За 1943 г. се предвижда кредит за пенсиите за изслужено време 1 млрд. 300 млн. лв.
  "Земеделските пенсии. Тяхното отпускане започна от началото на миналата 1942 г. Броят на пенсионираните земеделски стопани в началото на тази година възлиза на 153 хил. души, но този брой значително ще се увеличи, след като започне пенсионирането на земеделските стопани от освободените земи. Общо през 1942 г. по изплащането на земеделските пенсии са изразходвани 45 млн. 900 хил. лв., а за 1943 г. се предвиждат 605 млн. 880 хил. лв.

  През 1943 г. Дирекцията на пенсиите ще изразходва общо за трите вида пенсии 2 699 271 783 лв.“
  Сиреч, пенсионните фондове в Царство България обхващат само 206-210 хил. души, една трета от населението над 60 години. И на практика, през 1943 г. са в технически фалит - изплащането на пенсии става с кредити, въпреки четирикратното увеличение на пенсионната осигуровка (от 3% на 12.4%) за да се осигурят 50% от обещаните пенсии … както и сега (трансфер от републиканския бюджет).
  И през 1944-1948 г. не Партията те ограбва, а окупаторите https://bg.wikipedia.org/wiki/Съюзна_контролна_комисия - окупирали и санкционирали (Парижкия договор от 1947 г.) съюзна на Хитлер държава.
  И не "Партията" е подписала Тристранния пакт, нито се е правила на улава на днешния ден преди 76 г. - На днешния ден през 1944 г. започва мисията на Стойчо Мошанов за сключване на мир с Великобритания и САЩ. Мисията заминава отначало за Цариград, после за Анкара (14 август) и на 25 август се връща в София за инструкции.
  И примирието е сключено на 28 септември 1944 г. в Москава … с едно "листче" на Чърчил (за разпределение на сфери на влияние).
  Бай Ганьовците от преди 1944 г. продължавате в още по-голяма степен да сте Бай Ганьовци и сега!

 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Мухехехехе, бай Стоян досега можеше да си купи само обелката на луканката, сега ще може да си позволи и резенче от най-евтиния салам.Демакрацийка и капитализъм, "всички сме равни и имаме едно и също на трапезата", мдааа.
  —цитат от коментар 63 на Taiga


  Астави го ты бай Стоян

  Скажи ни тьотка ПРАСКОВЬЯ от Припикаевск сколько може да си купи

  с обезценяващите се рублейки

  И че ако не сме сега в ЕС щяхме да мизеруваме точно толкова колкото

  мизерува и тьотка ти ПРАСКОВЬЯ от Припикаевск

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#17] от "padrino":

  " как е дори възможно да работиш 40+ години"

  Надявам се, че сте учили геометрична прогресия и може просто да сметните, че при "здравословна инфлация" от 2% годишно за 40 години "спестяванията" се обезценяват с 120%. А инфлацията през последните 30 години у нас се движеше от минус 3% (2015 г.) до 100000% (през 1997 г.) или средно обезценяване от около 2000 пъти.
  Може "умници"-либертасти да Ви убеждават как пенсионните фондове (като държавния норвежки) инвестират акции на печеливши фирми като Циба Гейги (фалира след 100-годишна история), Енрол (фалирала само за пет години), Артур Андерсен (санкционирана от Финансовия департамент на САЩ), дот-ком копании, Химко-Враца, Полимери-Девня (тук съдът има особено мнение, различно от това на Гешев - http://www.moreto.net/novini.php?n=423107 ), но въпреки всякакви либералто-простотии нашата "експертна" Комисия за финансов надзор е утвърдила дългосрочна отрицателна доходност за универсалните пенсионни фондове:
  "За универсалните пенсионни фондове тя е -2,57%, а за професионалните пенсионни фондове възлиза на -2,50%. "
  https://www.manager.bg/finansi/kfn-opredeli-minimalnata-dohodnost-za-zadlzhitelnite-pensionni-fondove

 73. 73 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  ПАКЕТИ ПОГРЕБАЛНИ УСЛУГИ:

  ИКОНОМИЧЕН – 480ЛВ.
  УВАЖЕНИЕ – 849ЛВ.
  ДОСТОЙНСТВО – 1349ЛВ.
  СИЛВЪР – 2349ЛВ.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  [quote#68:"tacheaux"][/quote]

  "Путин му намери цаката да се отърве от пенсионерите. Вдигна пенсионната възраст над средната продължителност на живота в Русия и веднага руските пенсионери станаха рядкост."

  Баце и ГЕРБ са по-умни от Путин - освен че вдигна възрастта за пенсиониране (всяка година с по три месеца за жените и два за мъжете), вдигна цената на горивата (въглища, дърва, парно), ограничи лекарствата и така "естествено" постигна рекордните 15.5 ‰ смъртност
  https://www.nsi.bg/bg/content/3014/коефициенти-на-смъртност-по-местоживеене-статистически-райони-области-и-пол
  И сме "челници" в ЕС:
  https://www.investor.bg/evropa/334/a/naselenieto-na-bylgariia-se-topi-nai-byrzo-v-es-308012/

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#73] от "MPetr":

  "УВАЖЕНИЕ – 849ЛВ."

  За да си отидат хората от този свят с уважение трябва да изчакат още 17 месеца Баце да управлява, опс да раздава по 50 лв.
  Дали има второ шкафче да пълни с кюлчета през това време!?

 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#53] от "chichka":,,Ако от нова година минималната пенсия стане 300 лв, то много хора ще прескочат сегашната мизерия."Съответно цените на продукти и услуги ще се вдигнат! Друг е съществения въпрос с пенсиите - защо не се изравняват при едни и същи години стаж и вид труд, защото се стига до абсурдни разлики във времето? Кой и кога ще го направи?
  —цитат от коментар 59 на Nelumbo


  Размера на пенсията е резултат от трудов стаж и финансовия принос /вноските/ по време на този трудов стаж! Едни внасят по 50 лв, други по 300 лв! Не може накрая да са с еднакви пенсии, такъв е модела. За да се измени за равни пенсии, трябва всички да внасят по 50 лв и да имат равни пенсии.
  Сега "тавана" на пенсиите деморализира работещите и затова те се осигуряват на минимума!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Наистина ли си наивен и не виждаш кой и как провежда днес един русофилски преврат? Та РРадев е готов още утре да забие руското знаме на президентството! То йпаметник на Путин ще издигне.... ти мечтаеш да свали МОЧА.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#64] от "zero_day":

  Пенсионер съм и двама живеем с една пенсия, жената е болнава и няма стаж. Пенсията ми е "голяма" и се справяме.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 79. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#72] от "wanderer":

  ++ догодина, догодина ще има ураган на пенсионна тема. От 8 г го пиша, идва времето на ЧПФ, не завиждам на тоз който е на власт!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 80 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#63] от "Taiga":

  Мухехехехе, бай Стоян досега можеше да си купи само обелката на луканката, сега ще може да си позволи и резенче от най-евтиния салам.
  ▪️▪️▪️▪️▪️
  По-добре да мълкнеш, с путенландска пенсия (от) 186 лева.
  269 лева в Москва и те се радват!

  "Чуждестранен агент"
 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Някои се радват на статията, наричат я просто грамотна. Радваме се, защото подобни анализи са страшно редки в медиите ни, а в началото в Дневник имаше много подобни, на високо ниво.
  Просто в България вече има глад за подобни статии, написани от грамотни хора, а не от дебили на ниво експерти на ГЕРБ (Д. Кирилов, Ангелкова, М. Николова)

 82. 82 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Разстроено

  50 лева са щастие за нормалните български пенсионери , но след тях ще настъпи чувството за изоставеност , защото ЩЕ СЕ РАЗПИЩОЛЯТ......

 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#73] от "MPetr":

  ИКОНОМИЧЕН – 480ЛВ
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Икономичен - това е, когато починалият сам носи венци?:)

  "Чуждестранен агент"
 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  А ако приберат и парите от офшорките и чуждите банки, още по - добре.

 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Не забравяй, трябва и да разчистят калинките от администрацията. Поне половината. Тогава, колко пари се освобождават, ехееей!

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#76] от "chichka":

  "Размера на пенсията е резултат от трудов стаж и финансовия принос /вноските/ по време на този трудов стаж!"

  Това изобщо не е така:
  - трудовият стаж се преизчислява (по измислена формула на прост-съюзите), при което 15 г. стаж (като пилот, водолаз) става 45 години;
  - трудовият стаж се купува (с 10 години трудов стаж и 5 години купен може да се получава поне 15 години минималната пенсия);
  - трудов стаж се признава за нетрудова дейност (семейства на дипломати и "мисионери"; докторантура, майчинство, казарма, някои тютюнопроизводители);

  - вноските изобщо не се броят, а само отношението на личния осигурителен доход спрямо средния за съответния месец. Сиреч, вноска от 320 лв. (40% върху 800 лв. осигурителен доход при среден доход от 900 лв.) има 20% по-ниска стойност за пенсията спрямо вноска от 160 лв. (16.8% върху 1000 лв. осигурителен доход при среден доход от 900 лв.);
  - до преди година, вноските от трите най-добри години от трудовия стаж се разпростираха върху целия останал трудов стаж - три години генерал/директор стават 25 генералски или 40 и кусер директорски години.
  - всяка година държавният бюджет дотори с 50% пенсиите от НОИ, но не и пенсиите от другите (частни) пенсионни фондове;
  - каквито и да е изчисления да правят НОИ, пишман-икономисти, математически неграмотни визионери, всичките горни мантри не важат за 38% от (ново) пенсионерите (пенсионирани по инвалидност) и за 30% от пенсиите (инвалидни 478 хил.+наследствени, към 500 хил.).

  Та, тая мантра, че "пенсията е резултат от трудов стаж и финансовия принос" си я избийте от главата. Пенсията винаги е била резултат на политическо решение - ако политическото решение се доближава да реалността, пенсиите са относително високи. При политически решения "преговори с потенциален наш купувач", "трупане на мазнинка" в шкафчета, "хотели с клетки за птички" по свличащи се брегове (заради калпава канализация), пенсионерите заминават на оня свят, ако не от бедност, то от инфаркти и инсулти (69 годишно от кардио-заболявания, от които 59 хил. души са на възраст над 60 години)

 87. 87 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":

  От страна на ГЕРБ - 50 лева на глас. От страна на ДПС - 80/100 лева на глас.

 88. 88 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  "Лукойл" беше руски. Отдавна е собственост на холандците, а зад тях прозира друга групировка. От щатите. Затова Бойко даде заден за измервателни уреди и даде милиарди за самолети в бъдеще време. Хайде сменете опорките, че ставате смешни.

 89. 89 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":"Лукойл" беше руски. Отдавна е собственост на холандците, а зад тях прозира друга групировка. От щатите. Затова Бойко даде заден за измервателни уреди и даде милиарди за самолети в бъдеще време. Хайде сменете опорките, че ставате смешни.
  —цитат от коментар 88 на Vlado Nikolov


  Тая басня я разправяй някъде извън Бургас! Тя и Фибанк е кипърска, и Банско е кипърско....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#86] от "wanderer":

  + за повечето неща.
  Но за донорството он бюджета към НОИ не е така. Тези 28% /грубо/ от размера на осигурителната вноска ако отиваха в НОИ /а не в джоба на собственика на ЧПФ/и ако за държавните служители дотацията от бюджета съответстваща на персоналната осигуровка минава през фиша за заплатата..... щеше ли да има дефицит в НОИ???
  Най-големия грабеж в БГ е енергото и НОИ! За НАП не коментирам.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 91. 91 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Някои се радват на статията, наричат я просто грамотна. Радваме се, защото подобни анализи са страшно редки в медиите ни, а в началото в Дневник имаше много подобни, на високо ниво.Просто в България вече има глад за подобни статии, написани от грамотни хора, а не от дебили на ниво експерти на ГЕРБ (Д. Кирилов, Ангелкова, М. Николова)
  —цитат от коментар 81 на historama


  А преди години в Капитал колко такива и по-добри имаше, да началото на Дневник бе също прекрасно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 92. 92 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  Статии на кирилов и Янгелкова не съм срещал, но днес 90% от Дневник са СЕ, ДВ, НПО-та...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 93. 93 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#60] от "tacheaux":Наистина ли си наивен и не виждаш кой и как провежда днес един русофилски преврат? Та РРадев е готов още утре да забие руското знаме на президентството! То йпаметник на Путин ще издигне.... ти мечтаеш да свали МОЧА.
  —цитат от коментар 77 на chichka


  Защо мислиш , че съм наивен? Аз се обявявам против предсрочни избори точно по тези причини и не веднъж съм изразявал това становище. А лозунгите против руските енергийни проекти и против съветските и комунистически паметници ще действат информационно за тези , които не осъзнават енергийната зависимост на България от Русия и огромния "данък Русия", който плащаме и възпитателно за тези българи, на които още в училищата им е внушавано, че са освободени роби , които трябва да бъдат вечно благодарни на руските "освободители".

 94. 94 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#71] от "Hawaii":

  Снощи гледах едно видео в което сравняват цените на различни продукти в Москва и Киев. Имайки пред вид, че цените са доста високи (като столици), се оказа, че много от стоките да по - евтини отколкото в България. Говоря за масови магазини от ранга на "Лидл", "Кауфланд" и "Била". Яйца, макарони, брашно, леща, юфка, олио. Е, има и по - скъпи от същите. Особено био продуктите, но те и тук са по - скъпи.

 95. 95 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 279 Гневно

  колко е лесно да пишеш нещо теоретично, с разни графики да обесняваш нещо което е на космическо разстояние от теб. Да си стоиш в институтчето, да си пиеш кафенцето,да прелистваш вестници,сайтове и да пишеш . За това трябва да напуснеш поне за 6 месеца,топлото си местенце,и с 250-280 лв. да отидеш някъде да живееш. Тогава да видим как "научно ",ще обясниш как се скача от група в група. Да не продължавам ,че може и нещо по лошо да напиша.

 96. 96 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":

  Ох тези руснаци! И нощем ли сънуват кошмари заради тях? Тук става въпрос за допълнителни пари върху пенсиите, а не за Русия и руснаците. И отражението върху живота на пенсионерите в България.

 97. 97 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#80] от "putinxujlo":

  Я дай цените на парно, ток и вода в Москва за месец. Както и наемна на общинско жилище. И ги сравни с тези от България и Украйна.

 98. 98 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1677 Весело

  До коментар [#83] от "putinxujlo":

  Не, това е, когато починалият краде венци от съседните гробове...

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 99. 99 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#89] от "chichka":

  Провери в нета. Има достатъчно инфо. Ако не те мързи, или искаш истината. Другото са глупости и откровени лъжи.

 100. 100 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 455 Гневно

  В България пенсиите се определят АДМИНИСТРАТИВНО,а не според личния принос в осигуряването!Това не е пенсионна система,а система за стипендии и помощи,отпускани от държавата.Не бих посъветвал никой да внася осигуровки на високи суми(ако може да избира!)-все едно,няма да може да се възползва от тях никога!Как може социалната пенсия (т.е. на хора,които не са желали да работят) да е 250 лв. и същата пенсия да получават други стотици хиляди с по 35-40г. трудов стаж?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK