Нищо чудно утре нападнат да бъдеш ти. Или пък аз

Днес мнозина удрят, заклевайки се в сърдито гледащите портрети на национални герои, които са си татуирали.

© Цветелина Белутова, Капитал

Днес мнозина удрят, заклевайки се в сърдито гледащите портрети на национални герои, които са си татуирали.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Случаите с агресия срещу журналисти провокираха мигновена асоциация с мястото на България в класацията по медийна свобода на "Репортери без граници" - през последните две години задържаме не особено престижното 111-о от общо 180 държави. Добавям - частният проблем със свободата на и в медиите е елемент от картината на свободата въобще, от представата на обществото за свободата и от начините, по които тя се мисли и прилага днес. Вината за липсата на свобода далеч не е само на една партия или обществена група. Няма невинни.


На свобода би следвало да ни учи читанката. Учебникът би следвало да показва ясно що значи свобода и как се използва тя. Пример е "демократската република" на Левски - формула от документ, който все повече намира място в учебниците по история, но без няколко уточнения, без които със сигурност не може.
Заглушаване на опонента с крясък


Първо - документът, в който е записано това словосъчетание, се приема с едно на ум от историческата наука. По всяка вероятност негов автор не е Васил Левски, но - второ - това едва ли означава, че той не е споделял ценностния му заряд. В учебника по история, публикуван през 2012 г. от издателство "Просвета" и все още актуален, този инак прогресивен термин е остойностен от щампите на популярния национализъм - идеите на Левски са назовани "гениалени прозрения" (с. 154), а разказът за него мъчно прикрива изходната си точка - един популярен национализъм, характерен за лозунгите на площада, чието намерение не е диалог и рационално осмисляне на света в дълбочината на демократичните ценности, а заглушаването на опонента с крясък.


Дискурсът "робство и тиранство" продължава да осмисля учебния исторчески разказ, макар и доста прикрит в сравнение с текстове със същото предназначение от преди две-три десетилетия.


Примерът тук е урокът за падането на България под османска власт, където доминират навичните, но исторически неверни картини на всеобщо смазващо насилие, което не подминало никого. Носещ за изложението е речникът на споделеното мъченичество, представен от "разорение, опустошение, обезлюдяване и поробване на трудоспособното население" (с. 60).


Нашият и другият


Достатъчно е да се отбележи, че науката отдавна полага усилия да си служи с максимално внимание с подобна лексика, която превръща травмата от минала в културна, осигурявайки ѝ перманентна актуализация. Обезлюдяването на цели области отдавна е категорично отречено, опустошението при военни действия е норма на епохата, видима и при сблъсъци между единоверци, даже и в граждански войни, а за разоряване на селища имаме достатъчно плътни данни и за периода на управление на хан Крум, който опожарил и плячкосал множество села, след като се разгневил на ромеите за организираното от тях покушение под стените на византийската столица.


Последното е споменато в учебния разказ (с. 20), но тълкуването му е строго националистическо - поведението на византийците е наречено "вероломство", а действията на българския владетел придобиват знака на очистителното насилие, възвръщащо порядъка в света на принципа на въздаденото възмездие като етическо зануляване на станалото.


Модел, който се основава на двоен стандарт, в който "нашето" е всякога положителният герой, а другият е злодей. Стъпката от текста на учебника към действието на политическото събиране е съвсем малка, а "нашите" и "вашите" отново се оказват определящи за ориентацията на участниците в света и за хоризонта, в който виждат вписана свободата.


"Моята свобода"


Болезненото усещане за несвобода, пренесено от миналото в днешния ден, поражда агресия, представена като искрен порив към свобода. По този начин свободата се превръща в бухалката, с която ще бъде неизбежно пребит всеки, който постави "моята свобода" под въпрос.


Подобна приватизация на свободата, комплектувана с готовност за насилие, видяхме и тази седмица. Оказва се, че историческият разказ от учебника предлага не стойности като толерантност и взаимно признаване, а агресивно поведение, представено като справедливо възмездие за някогашни страдания, като възстановяване на някаква космическа справедливост.


Никак не е напразно, че на плакатите на фуболните агитки до Ботев и Левски стоят националистически и расистки лозунги - разказът за миналите злосторници намира проявления и в живота в актуалното. Крачката от футболния стадион до партийното мероприятие е съвършено къса.


Свитите юмруци


Нападенията над журналисти, уви, ни доближават не до Европа и граждансткото съзнание, а до местата, където човешкият живот няма особена ценност, а правото на съществуване се дава не по силата на рождението, а на благоволението на господаря. Атаките срещу свободата са практика, присъща за цивилизационен модел, който авторите на учебници инак отричат - те застават зад прогреса и модернизацията, за тях всичко нехуманно, ретроградно и унижаващо достойнството следва да бъде премахнато. Дали този принцип би могъл да се проследи и в зададения от тях модел на възприемане на другия? Въпросът, разбира се, е реторичен.


Днес мнозина удрят, заклевайки се в сърдито гледащите портрети на национални герои, които са си татуирали. Площадът, екранът и часът в училище единогласно промотират демокрацията в кавички - една ценност със свити юмруци, в която всички обществени и политически играчи се оглеждат, но с единствената цел да узаконят чрез нея инак не особено приемливи свои действия, полагайки ги до гранитните монументи на фигурите от историята. Така, както социализмът идва с претенцията да продължава "националната революция" на Възраждането, но със средства, които трудно застават в един разказ с тези на отминалото.


Захаросано-високопарното клише, изговарящо свободата в стила на зарята-проверка, обслужва определени интереси. Резултатите от това служение са видими: няма свобода, а насилие, представено като "моята свобода", в която никой друг не е добре дошъл. Тъкмо с този патос господин с бели коси опита да прогони Полина Паунова от мястото, където тя изпълняваше работните си задължения, снабдена надлежно с журналистическа карта.


Наред с канонизирания национализъм, проникнал до нивото на ежедневното, представител на свободата е и свободният избор в рамката на апатията. Ако няма агресия, има безразличие - свободата няма как да бъде усетена физически, следователно тя изобщо не следва да бъде важна. Със свободата няма как да си послужим като с гаечен ключ. Или като с вилица и лъжица. Тя не отваря врати. Тя не пълни хладилника, резервоара на колата или портфейла.


Къде е свободният човек?


За съзнанието, взряно единствено в света на вещите, свободният човек е просто някакъв пореден луд, който следва да бъде игнориран. Онова, което не е вещ, не е нищо. Ето защо за този тип мислене свободата е нищожество, което прави неистови усилия да се представи за нещо.


Институциите, управляващи образователния процес, остават глухи и за двете крайности. В Министерството на образованието и науката (МОН) малцина съзнават проблема с травматично-мъченическия разказ за миналото в учебниците. Поредица министерски състави показаха безчувственост към проблема. Далеч по-важни се оказват матурите, приемните изпити за гимназии и университети, предотвратяването на изтичане на важна информация и други ежедневни мъчнотии от организационно естество.


Няма невинни. В някаква мяра всички сме съучастници - с активност или с търпение към неприемливото. Нека бъде ясно - проблемът не е партиен. От насилието и/или апатията всички намират начин да спечелят. Губи само обществото. Учебникът по история не е единственият отговорен, но е сред факторите, подпомагащи отглеждането на агресори - смалени хора, вгледани патологично в травмата си, за които гражданството, фигуриращо чак в името на някои политически субекти, се оказва отдалечено на няколко галактики разстояние. Болката смалява. Озолобява. Особено когато е култивирана от публичността и образованието до съществена част от споделения жизнен фон. Нищо чудно утре нападнат да бъдеш ти. Или пък аз.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 198 Весело

  Това не е анализ, а проповед.
  Ама от тези проповеди, на които и кюрето в църквата не вярва. Ако „Дневник“ е платил на автора за това писание…нека човека си харчи парите с кеф – успял е да излъже грантаджиите!

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  “ няма свобода, а насилие, представено като "моята свобода"
  ... и прочие и прочие...
  ——
  Ми що оставам с впечатлението, че ако изтрием няколкото случайни препратки към насилието срещу журналисти в текста, то голяма част от налягалите по кръстовищата ще се разпознаят без усилия ... и да му мисли авторът

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Не е съвсем прав автора. Четиридесетте разбойници и главатар от Али Баба всичките са за порицание. Няма нито едно изключение. Шайка ли е ГЕРБ или не е? Ями шайка е! Всички ли са мутри? Може и някой да не е, но е казано "С каквито се събереш, такъв си! " Преобладават мутрите. А какно прават почтените при мутрите? Почтени ли са? Един милион сомунисти почтени ли бяха? Крум Страшни не е подбирал средствата, за да утвърди Българската държава. Но по това време всички са го правили. Иначе сега злощастният автор щеше да говори на гръцки. Може и точно такова да е желанието му. Толерантност към организираната престъпност, мафията, крадци и грабители, някой който държи 1 млн евра плюс злато в чекмедже не е нужна. Силите на доброто противостоят на силите на злото с миниум компромиси и толерантност. Останалото е демагогия.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2045 Весело

  Доскоро газетата си беше газета - колективен агитатор, пропагандист и организатор на масите. В последните дни обаче газетата е претърпяла метаморфоза към дадзибао от културната революция.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Абе, ОК , обаче на мен имената Васил Левски и Хан Крум в една абсолютно преливаща от пусто в празно статия, нещо не ми се връзва.
  Дайте да си говорим за това , че след 50 годишно управление на БКП, българите продължават да гласуват за всякакви мутирали групировки на Партията Майка без никакъв разсъдък. Аз нямам никакво основание исторически да се връщам 200, еле па още 1200 години назад, за да установявам антропологичния факт на пълната простотия на този народ. След като години наред беше газен от комунистите, отново гласува за тях; и след като години наред му го набиваха в простата глава - и НДСВ и БКП и ДПС и всякакви измекяри, сега пак една мутра безподобна му го набива.
  Човек трябва да има поне малко достойнство, но явно за българина тази дума свършва пред панелната врата с чехлите отпред и с чалганизираната кабеларка - новият "елит" на България.
  А, Славчо Трифонов даже не се е и оригнал още....със сигурност след този дълбокомислен акт процентите ще се удвоят.
  Хан Крум, тинтири-минтири...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  ".......през последните две години задържаме не особено престижното 111-о от общо 180 държави...."
  ........
  След като журналистите си измислят....
  След като в Дневник няма друго мнение по повод на протестите....
  На кое място да бъдем!?!?!?!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Дневник- официален орган на Свободна Европа- билиотекарска!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  "Нищо чудно утре нападнат да бъдеш ти. Или пък аз"
  ................
  Нищо чудно утре кръстовищата да бъдат затворени от тези, които не харесват Патриарха, Дневник, Президента, Мая, избора на Корнелия, Международното положение, Шефа на НОЩ, МОЧА и каквото още се сети човек.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Плашещо как досега не беше употребен Левски. Сега и на Крум тефтерчето ли ще намерите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  Няма, възпитаните нормални хора няма да постъпят така! Червените хищници на това разчитат. Нормалните хора ще гласуват на изборите /ако ги има/ а червените терористи завземат властта силово! Целта е служебен кабинет, а не избори!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  Целта на всички протести е червената партия да се настани на власт ,дори и за няколко месеца ,тя ще продължи политиката на хаос и анархия така ,че корона вируса да има максимална експанзия сред населението , за да може максимално да се задържи на власт ,дори да отложи редовните избори ,времето на власт ще използва разбира се за да разбие ГЕРБ групировката и да окраде максимално възможни държавни средства от където може .

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Журналистите, ако не искат да ги ругаят, трябва да започват репортажите си с две информации: колко човека са протестиращи и какво работят и от какво се издържат тримата водители на протеста. Да хабиш десетки минути скъпо ТВ-време, да говориш задъхано за това, че нясой искал да пресече пет пъти улицата, е направо тъпо.
  Даже е мило определението на Борисов, като ги нарече "мисирки".

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мунчету на Боеку":

  “ Lisa Randall - Extra Dimensional ”
  ——
  Тайпи, обърни внимание на годината... 2012! От поне 2—3 години по седенките се шушне, че супер-симетрията е мъртва. Още няколко години, да доизмрат тия дето са направили кариера в областта нейде през 80-те години на миналия век и ще почнат да се чуват тия мнения открито.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Много дабра дисекция. Харесвам!

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3549 Весело

  До коментар [#8] от "SSS":

  Аз нямам никакво основание исторически да се връщам 200, еле па още 1200 години назад
  ======
  Тогава давай напред......
  Ше цъфтиш и процъфтяваш......
  От време на време Ше се интегрираш, че да не секнат Евро фондовете.....
  А ако и това не помогне.....ще позираш с две павета в ръцете......готов всеки момент да защитиш демокрацията.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Конституция на Република България

  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Чл. 28.
  Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

  Чл. 30.
  (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.

  Чл. 32.
  (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

  Чл. 35.
  (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели.  ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ

  Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2019 г.) Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22,00 до 8,00 ч.

  Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:
  1. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната;
  2. застрашават обществения ред в съответното населено място;
  3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;
  4. нарушават правата и свободите на другите граждани.

  Чл. 13., ал. 1 от ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ или Кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон.

  Тоест съгласно Конституцията и Закона за събиранията, митингите и манифестациите, органите на реда не само, че имат право, но и са задължени да разчистят кръстовищата от хора и вещи!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Страхотен анализ само ще добавя, че няма държава в ЕС толкова назад да е паднала по свобода на слово. Това е оценка за авторитарното управление на ГЕРБ и по точно Бойко Борисов.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Българинът си казва: Абе, това не се отнася до мен, няма да реагирам. Да се оправят там. Аз си имам ракия и кюфтета и това ми стига.
  За жалост са сведени нещата до толкова базово ниво, че буквално няколкостотин човека отстояват интересите за нормална държава на останалите няколко милиона... Дълги години мутрите склоняваха главиците със страх и бедност.

 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мунчету на Боеку":

  “ аз ти обръщам внимание на годината у която дочух за махинето лърнинк. кво пак не разбра????”
  ——
  Я да повторя кво казваш за секи случай— че си чул за първи път за МЛ през 2012, така ли? И де беши дотогава, бе Тайпи? Отшелник у някоя пещера ли, или кво? Аз написах първата си НН от скратч на Турбо С++ 1995, дори неща като обръщане на матрици съм си писала сама, че ЛАПАК беше с пари ... я кажи сега нещо за възрастта ми, та да ти тегля една...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тези глупости със свободата на словото са ясни на всеки с малко мозък и капчица безпристрастност почти всички представители в организацията изкарваща класацията са привърженици или кадри на определени партии, т.е. подават информация тенденциозно, а на бас че като дойде БСП на власт ще се изкачим с няколко места, пък ако малоградската деница по някакво чудо се озове във властта ще скочим с десетки места, а и на децата е ясно че ситуацията в медиите няма да се промени много ако въобще се промени.
  Особено случаят със собственика на "това" нещо. Не може да се разследва защото е собственик на медия, голяма логика, значи примерно пребива някой и няма да го разследваме защото това е атака срещу свободата на словото пълно безумие
  Журналистите и те станаха като политиците по-равни от другите

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  Нормалните хора от години чакат честни , не купени и не подправени избори , но не ги дочакват. Тогава какво им остава. Да седят и да гледат, като телета, пълното шкафче на Борисов, дерибейството на Гешев и пълното беззаконие и корупция в държавата? Да ни изучават германските деца , като пример, как не се управлява държава и как народът повече не може да търпи, затова протестира. Как 10 години не мръднахме от това проклето последно място, въпреки мъдрото ръководство на Борисов.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Автора ако го блокират някъде и не може да си свърши работата пръв ще нададе вой как му нарушават гражданските права, но сега реве срещу обратното :)

 37. 37 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мунчету на Боеку":

  Айляк се римува с простак. Ходи на избори, там простакът има равен глас с Радев-юмрука.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Как 10 години не мръднахме от това проклето последно място, въпреки мъдрото ръководство на Борисов.
  —цитат от коментар 34 на Роси


  Преди 20 години българите ходеха в Гърция да работят нелегално. Сега ходят там на почивка.

  Разликата в стандарта на живот тогава между нас и Гърция беше 3 пъти, сега е само някакви си 30%. София от доста години по стандарт на живот е над средното за ЕС.

  Изчакай да мине сега корона кризата и ще видиш как ще скъсим дистанцията с Италия, Испания, Португалия, Франция - страни все затънали в огромни дългове.

  Няма как за 10 години да се изгради нещо дето е рушено с години.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "А, Славчо Трифонов даже не се е и оригнал още....със сигурност след този дълбокомислен акт процентите ще се удвоят."
  До коментар [#8] от "SSS":

  Матриял брато!
  Дръгливия цар - Банкянския бандит - Слави -шоументата!
  Явно на народеца са му избили чивиите!
  Обаче ти кво предлагаш? Нищо!
  Общество се създава бавно и мъчително трудно. С хъс и постоянство. След 500 години турско робство и 50 години комунизъм сме в криминален посткомунизъм. Но се намериха едни млади, интелигентни и дръзки хора, които не се примиряват. За пръв път имаме и Президент-личност. Нека ги подкрепим!

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  "Подобна приватизация на свободата, комплектувана с готовност за насилие, видяхме и тази седмица. Оказва се, че историческият разказ от учебника предлага не стойности като толерантност и взаимно признаване, а агресивно поведение, представено като справедливо възмездие за някогашни страдания, като възстановяване на някаква космическа справедливост."
  *
  Ъ-хъ! А за терора над едномилионен град винаги се намират оправдания. Даже една юристка (кой й е дал диплома!) твърди, че правото на протест включвало и възпрепятстване на останалите да си вършат ежедневните задължения. Тоест, правото на едните (нашите) се абсолютизира, независимо, че накърнава правата на всички останали.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Предните избори нали РРадев ги прави!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":

  Колко обезличен трябва да е човек, за да възприема персонаж като Радев за личност.
  Нищо лично, тъжно само.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  За чалгата в живота ни и политиката на територията огромна заслуга имат мидиите и работещите в тях.
  Не знам дали след политиците не са първи по продажност, лъжа и тенденциозно манипулиране самите журналисти.

 46. 46 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  За чалгата в живота ни и политиката на територията огромна заслуга имат мидиите и работещите в тях.
  Не знам дали след политиците не са първи по продажност, лъжа и тенденциозно манипулиране самите журналисти.

 47. 47 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  Разликата в стандарта на живот тогава и сега между нас и Гърция е, че там не ги управляват мутри.

 48. 48 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 783 Разстроено

  До коментар [#25] от "bpcorp":

  100% вярно!
  Само дето няма кой да чете. Щом и пРезидента и разните му там "съветници" не са от четящите...

  Обаче има един постулат останал още от римското право и валиден и до днес в целия свят:

  "Непознаването на закона не намалява вината!"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 49. 49 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#38] от "realguru":

  Доста посредствена манипулация. В някои от изброените страни хора с нормални доходи ходят по 2 пъти на почивка в годината на места извън Европа. Отглеждат си децата нормално и нямат финансови притеснения. Това че в България са се вдигнали доходите е резултат на глобалния подем след 2009 и липсата на работна ръка. Преди години имаше негласно споразумение между "големите бизнесмени" да не дават добри заплати, понеже винаги имало хора. Вече не е така особено след като българите започнаха свободно да си намират работа извън страната. Ако се погледне статистиката за доходите в Европа нещата ще станат още по-ясни.

  А Гърция е съвсем друга история.

 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":Целта на всички протести е червената партия да се настани на власт ,дори и за няколко месеца ,тя ще продължи политиката на хаос и анархия така ,че корона вируса да има максимална експанзия сред населението , за да може максимално да се задържи на власт ,дори да отложи редовните избори ,времето на власт ще използва разбира се за да разбие ГЕРБ групировката и да окраде максимално възможни държавни средства от където може .
  —цитат от коментар 18 на edin drugii


  ++++++ Отдавна не бях срещал точен пост като вашия! Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":Колко обезличен трябва да е човек, за да възприема персонаж като Радев за личност. Нищо лично, тъжно само.
  —цитат от коментар 42 на Vivian Apostolov


  Но този персогаж в момента провежда успешно поредния русофилски преврат в България и хората му пляскат и викат Ура!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  +++ но с радиоточка или срешу лозунги не се спори!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":Колко обезличен трябва да е човек, за да възприема персонаж като Радев за личност. Нищо лично, тъжно само.
  —цитат от коментар 42 на Vivian Apostolov


  Генерал, командващ ВВС, понастоящем Президент на РБ!
  Ти като чуеш личност, да не би да се сещаш за някой банкянски бандит?

 54. 54 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Прекрасен анализ, поздравления!

  Затва и сичката туземна нискочелост се е изредила да заплюе автора!

  Още веднъж - поздравления за Димитър Атанасов!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Весело

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков

  Казаното от един агент на Държавна сигурност няма как да не е истина! 😂🤣

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "Но този персогаж в момента провежда успешно поредния русофилски преврат"
  До коментар [#51] от "chichka":

  Ти пък! Вярно е само че не се подмазва на Биг Брадърите от новите братски държави. А трябва ли?

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Весело

  Българинът си казва: Абе, това не се отнася до мен, няма да реагирам. Да се оправят там. Аз си имам ракия и кюфтета и това ми стига. За жалост са сведени нещата до толкова базово ниво, че буквално няколкостотин човека отстояват интересите за нормална държава на останалите няколко милиона... Дълги години мутрите склоняваха главиците със страх и бедност.
  —цитат от коментар 30 на #ОСТАВКА


  Точно тук е проблемът! Заради това призовавам на избори да се гласува с главата, а не със стомаха!

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#37] от "xbr29506292":

  "Ходи на избори, там простакът има равен глас"

  Да, така е! Ти имаш равен глас с мене!

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":Колко обезличен трябва да е човек, за да възприема персонаж като Радев за личност. Нищо лично, тъжно само.
  —цитат от коментар 42 на Vivian Apostolov


  Колко обезличен трябва да е човек, за да възприема персонаж като Борисов за личност! И да се радва на изразните му средства, например от записа на разговора му с Томислав Дончев!

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  "Преди 20 години българите ходеха в Гърция да работят нелегално. Сега ходят там на почивка."

  Точно заради това призовавам хората да гласуват на избори с главата си, а не със стомаха си!

  Вас не Ви призовавам! Безсмислено е!

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Любопитно

  До коментар [#51] от "chichka":

  "Но този персогаж в момента провежда успешно поредния русофилски преврат в България и хората му пляскат и викат Ура!"

  Бихте ли ми припомнил кой плати реакторите за Белене? И кой строи продължението на турски поток през България?!

 62. 62 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  По въпросът за юмруците, май пръв почна да ги показва г-н Радев.
  Иначе в момента сме свидетели на това как слободията за 1000 души пречи на свободата на милиони.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":Разликата в стандарта на живот тогава и сега между нас и Гърция е, че там не ги управляват мутри.
  —цитат от коментар 47 на Enter_K


  Да, но успяхме да я скъсиме разликата. Сега ще скъсиме разликата и с другите страни от Южна Европа като стой та гледай. :)

  Парадокс ще е да някъв. Там не ги управляват мутри, тука ни управляват мутри, но ги настигаме по стандарт на живот. :)

  Между другото София по стандарт на живот на над средното за ЕС. :)

  Така че ако сте в София и не ви харесва стандарта на живот и имиграцията няма да ви помогне много. :)

  Ако сте от СевероЗапада обаче и се преместите в София или в ЕС стандарта ще ви се подобри сериозно. :)

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":"Преди 20 години българите ходеха в Гърция да работят нелегално. Сега ходят там на почивка."Точно заради това призовавам хората да гласуват на избори с главата си, а не със стомаха си! Вас не Ви призовавам! Безсмислено е!
  —цитат от коментар 60 на vassilun


  Мъдър призив. И аз така правя отдавна без никой да ме призова да го правя. :)

  Явно главите ни мислят различно. :)

 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#61] от "vassilun":

  + Знам много добре, знам и кой плати Ф-16 и как в момента трябва да пусне американска база на Черно море, затова се опъва и се готви да хвърля пешкира! Но този поне с остена го караш в пътя! познай какво ще се случи в следващите 3-4 г до следващите "успешни" избори, защото толкова ще вършее служебното.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2180 Весело

  До коментар [#59] от "vassilun":"Колко обезличен трябва да е човек, за да възприема персонаж като Борисов за личност! И да се радва на изразните му средства, например от записа на разговора му с Томислав Дончев!"

  И само от този "разговор" ли?! ;)
  Щот' си мисля че е "монолог", като повечето Му "разговори", независимо с кого.
  Само дето Разговорите с чужди ръководители се водят мълчешком, наум, по "вентрилогичен" метод! ;)

 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#65] от "chichka":

  Но пък не ми припомни кой плати реакторите и кой строи турски поток през България! Дори си спомням, че един български премиер подари каракачанско куче на Путин! Само забравих името на този премиер!

 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#67] от "vassilun":

  + казах знам!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Любопитно

  До коментар [#68] от "chichka":

  Та кой, викаш прокарва руските интереси в България?

 70. 70 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Гневно

  Време е " преходниците " да спрат да си го мерят , защото те са причината за днешните протести , а такива като кой бил по-велик е очевидно - КОЙ и Компания ......И после , интереси се " прокарват по правило от безродници маскирани като политици , защото нормалните политици защитават националните си интереси и тези , които биха могли да допринесат за тази основна цел !

 71. 71 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Никога няма да се оправим, докато не държим на принципното отношение към нищата, а на конюктурното - двоен стандарт, базиран на лични предпочитания.
  Това дали журналист е възпрепятстван да си върши работата (и агресивно отстранен) на сбирка на ГЕРБ или от протест е едно и също. Когато това се осъзнае, може да се похвалим, че имаме гражданско общество.
  Докато партизанското надделява над принципното сме оречени на несполуки.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 72. 72 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Учудващо бездействи на Столична община. Ако като общество приемаме, всеки който иска нещо било то оставка на правителство или истанбулска конвенция или пари за нещо или каквото и да е да ноже да завзема улици или други имоти ОК, ако обаче не сме съгласни с тази постановка трябва да попитаме СО, защо допуска това!?

 73. 73 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Не само нападнат. Ако не се вземат мерки утре може на само да бъдеш нападнат, но едно или няколко лица могат да ти забранят да минаваш по улица до плажа или до детската градина на детето си или до работата си!

 74. 74 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#39] от "Judjuk":

  #оставка за льотчика
  https://www.peticiq.com/277394

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 75. 75 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#63] от "realguru":

  Нищо не сте скъсили. Просто гръцката финансова политика беше много зле. Раздуване на държавна администрация. Дотиране на работещите в национални компании с много големи бонуси с цел сигурни гласоподаватели. 13-14 заплати. Лоша събираемост на данъци пак с цел сигурни гласоподаватели. На някои острови къщите стояха по документи незавършени, за да не се плащат данъци, за малките магазини да не говорим. Не съм сигурен дали въобще Гърция е била реално готова да влиза в еврозоната.

  Това че се информирате само от българските мейнстрийм медии не означава, че познавате действителността в другите страни. Но пък няма лошо да си вярвате .

 76. 76 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Оставка на корумпираната власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 77. 77 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 718 Неутрално

  УВАЖАЕМИ г-н АТАНАСОВ,

  Дотук - добре...разбрахме, национализмът е вреден и е душител на свободата
  Я ни кажете нещо за свободолюбието на неомарксизма, напр. в Америка: паленето, убиването, грабежите...Символичното изгаряне на "свободата на словото" в един студентски кампус в известен американски увиверситет Е ЛИ свободолюбив акт, г-н Жнатасов? А гоненето на професири и замерянето им с яйца е камъни от свободолюбиви студенти левичари? Неомарксизмът и неговата съставна идеология - джендърмеризмът, свободолюбиви ли са? А?
  Маркузе учи, че буржоазната свобода и най-вече Свободата на словото са вредни и трябва да се изкоренят...Вие как мислите, г-н Атанасов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK