В навечерието на изборите в Беларус: най-важното

В навечерието на изборите в Беларус: най-важното

© Associated Press"Дневник" публикува текста на Андрей Ляхович с бележка на Деян Кюранов и в негов превод:


Андрей Ляхович е един от най-добрите непартийни и независими беларуски политолози. Притежава не само ум и интуиция, но и несравним опит: последните петнадесет години той пише ежемесечни доклади за политическа Беларус, на руски и английски. Това не са "анализи", както казваме по инерция - а истински политологически синтези: именно защото са синтези, те му позволяват да прави и прогнози; при това прогнозите му най-често се сбъдват. Текстът, който следва, е мой превод от руския оригинал, написан на 7 август в отговор на моя въпрос: "Кое, според Вас лично, е най-важното в ситуацията преди президентските избори на 9 август?" С негово разрешение публикувам това негово лично писмо.


От 2002 до 2011 година аз се занимавах изключително с Беларус. И постепенно разбрах с учудване, че ние, българи и беларуси, много си приличаме. За съжаление, предимно в лошото: примерно, проявяваме характер по изключение, в краен случай - и то малцина го правят; масово се стремим не да живеем, а да оцеляваме; приели сме, че печелившата стратегия е търпеж и приспособяване, а не да се опълчим. И като се попитаме защо сме такива, и българи и беларуси си го обясняваме с тежкто историческо наследство: зависели сме през по-голямата част от истрията си от по-могъщи чужди общества, близки и далечни. Поради което възприемаме миналото си като трагично и се побояваме от бъдещето. Само дето беларусите не са имали Балкан да ги брани. (Който си спомни Петър Мутафчиев за ролята на Балкана в българската история, ще разбере.)
А Беларус е равничка, вярно, и реките са преграда, но няма теснини и Орлови върхове - и преминават руснаци и татари от Изток, поляци и немци от Запад, а народът се заравя в земята заедно с картофите. И за жалост помни и се оставя да го формира това, а не периода ХV-XVI век, например, когато Беларус е била по-силна от Полша и е деляла мегдан с Русия и Швеция. Но нали и ние се оправдаваме за всичко все с това "турско робство", вместо да се засрамим от спомена за Симеонова България, за Шипка и Сливница... Пък Ляхович и днес помни българската "икономика на бурканите" - силно го е впечатлила още през 2002, без друго заради "беларуския дух" който му лъхна от нея!


Ето писмото на Ляхович; минималните мои (бел.ред. - на Деян Кюранов) пояснения са в квадратни скоби:


Най-важното в тази ситуация е, че обществото се събуди.


Онези, които преди изкарваха пари и си пътешестваха (предприемачи, IT-специалисти, сътрудници на неправителствени организации и немалка част от младежта), и доскоро казваха, че политиката не ги интересува - сега излизат на улицата, участват в митингите и пишат в социалните мрежи, че са за промяната, че Лукашенко трябва да си ходи.


Преди ареста си, Тихановски [блогър, популярен с проправославни и проруски послания, лишен от възможността да се кандидатира за президент, защото "не бил подписал необходимете документи", а не ги е подписал, защото политическата полиция - в Беларус тя още се нарича КГБ - го арестува с изфабрикувано обвинение в хулиганство] събираше привърженици предимно от средите на неквалифицираните и нискообразовани работници: на тях им харесваха неговите безсъдържателни, но много емоционални речи, предлагащи за сложните проблеми прости решения.


Но нещата се измениха, особено след задържането под стража и на Бабарика. [Виктар Бабарика също беше кандидат за президент: блестящо образован, 20 години председател на Белгазпромбанк - предполагаемо свързана с руския Газпром - и също бе отстранен от президентската надпревара, заради арест по изфабрикувано обвинение.] Хората от този тип - по-простички - намаляха: махнаха с ръка ("нищо няма да се промени" и тръгнаха по виличките да си гледат зеленчука. (Вие [визира се адресатът Кюранов] на времето разказвахте много интересно за "бурканената икономика" [в България от 1990-те].)


Сега обаче по митингите тръгнаха всички недоволни от Лукашенко.


Ще прогнозирам следното: Лукашенко ще обяви, че е спечелил с 80%. [Преди обявяваше повече, средно 85-90%, различно в различните области. В други свои материали Ляхович цитира конкретни свидетелства за фалшификации на произвежданите от миналата седмица "предварителни избори"за президент. В Беларус, както и в Русия, те са законни - на места изборите започват далеч преди "главния изборен ден" и позволяват всякакви държавни уйдурми: наблюдатели броят колко хора влизат/излизат от изборния пункт, след това успяват да се доберат до протокола - и там се оказват записани с 1/3 повече гласували! А Лукашенко бил попитал заплашително Конституционния съд дали са законни екзит-половете! А от близо 2000 членове на избирателни комисии в страната, представителите на опозицията са 2 (словом двама), 0,1 - една десета от един процент! И т.н. (все още?) непознати у нас електорални чудеса...]


В Минск и в други градове [в протестите против фалшификацията на изборите] ще вземат участие много повече хора [в сравнение с предишни избори, също опорочени от режима]. Досега такива следизборни протести ставаха само в Минск: за пръв път ще има и в провинциалните градове.


Но режимът ще се удържи. Както винаги, проблеми ще има, първо - с организацията на протестите: за успех трябва да се насъберат над сто хиляди души; второ - с мотивацията: минималната необходима решителност. За по-сложно мислещите хора, ще е трудно да почнат да бият силоваците, дори ако са много на малко.


А за да падне властта, ще се наложи да се громят правителствени здания, да са палят арестантски бусове и да се бият силоваци. Лукашенко не остави на хората други варианти. Или Майдан - като в Киев - или Лукашенко ще устои.


За омоновци [ОМОН - съветски термин, "Отряди на милицията с особено назначение", употребителен в Беларус и Русия и днес] набират млади спортни момци, склонни към агресия; набират ги от депресивните провинциални градчета ("мухлясалите кътчета"), в които заплата 300 долара е голяма работа. В Минск им дават хубави жилища в "милиционерско-омоновските блокове". Дават им заплата, за каквато са могли само да мечтаят. И им казват да действат "с най-голяма твърдост". Ако изпълняват послушно, пенсионират ги на 45 години и им дават без пари апартамент в столицата. Плюс добра по беларуските представи пенсия, допълнена с възможност за работа в контролираните от силоваците фирми и учреждения.


И още един щрих. Лукашенко неслучайно назначи осетинеца Караев за министър на вътрешните работи на Беларус [една година преди изборите]. Източният човек е по-предан на своя "господар". Ако на улицата излязат повече демонстранти, отколкото силоваците могат да разпръснат, Караев ще е подсигурил хора, които да стрелят и да хвърлят гранати. [По съветско време авторът Ляхович е служил в "спецназ", знае какво говори.] Може да ги набере и от своите северокавказки роднини и приятели.


Янукович [сваленият от Майдана украински свръхпродажен президент, който побягна при Путин] обичаше парите повече от властта. Но заповяда стрелба по демонстрантите.


Лукашенко обича парите и разкоша. Но повече обича властта. Без власт той не може да живее. Няма да си отиде без кръв. Ще остане вкопчен във властта, докато му държат силите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Весело

  "И постепенно разбрах с учудване, че ние, българи и беларуси, много си приличаме. За съжаление, предимно в лошото: примерно, проявяваме характер по изключение, в краен случай - и то малцина го правят; масово се стремим не да живеем, а да оцеляваме; приели сме, че печелившата стратегия е търпеж и приспособяване, а не да се опълчим. И като се попитаме защо сме такива, и българи и беларуси си го обясняваме с тежкто историческо наследство: зависели сме през по-голямата част от истрията си от по-могъщи чужди общества, близки и далечни. Поради което възприемаме миналото си като трагично и се побояваме от бъдещето. Само дето беларусите не са имали Балкан да ги брани. (Който си спомни Петър Мутафчиев за ролята на Балкана в българската история, ще разбере.)


  А Беларус е равничка, вярно, и реките са преграда, но няма теснини и Орлови върхове - и преминават руснаци и татари от Изток, поляци и немци от Запад, а народът се заравя в земята заедно с картофите. И за жалост помни и се оставя да го формира това, а не периода ХV-XVI век, например, когато Беларус е била по-силна от Полша и е деляла мегдан с Русия и Швеция. Но нали и ние се оправдаваме за всичко все с това "турско робство", вместо да се засрамим от спомена за Симеонова България, за Шипка и Сливница... Пък Ляхович и днес помни българската "икономика на бурканите" - силно го е впечатлила още през 2002, без друго заради "беларуския дух" който му лъхна от нея!

  Ех, тежка белоруска съдба да пъшкаш под руско робство?! Ама защо не се справихте само със татари, поляци и шведи и да обявите независима Белорус че да ви поверваме че наистина има такъв народ белоруси различен от руснаците или поне едно въстанийце против руското робство като паляците да бяхте вдигнали!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Каква е тази глупост, че Беларус през XV-XVI век е била по-силна от Полша? Била е част от Великото Литовско Княжество, т.е. пак подчинена на чужда сила. И през XVI век, та до края на XVIII, просто става част от полско-литовската Жеч Посполита, и продължава да е подчинена на Литва, а не на Полша.

 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Е щом Ляхович е служил в Спецназ, значи наистина знае какво говори и как да излъже. те там в спецназ не са учени само да бягат, да скачат и да стрелят, а и да умеят перфектно да блъфират. Спецовете от КГБ са като деца от предучилищна възраст пред спецназ-овете

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  До коментар [#1] от "Taiga":

  За това ли изпратихте лумпените от Вагнер?!

  klimentm
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  Надявам се че събитията в Белорус ще катализират тези в Рассия, революция в Минск е просто неминуема. Говорят че Лукашенко превеждал активите си в една арабска държава

  klimentm
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":За това ли изпратихте лумпените от Вагнер?!
  —цитат от коментар 5 на klimentm


  Това беше специална операция на СБУ и МИТ за създаване на конфликт между Русия и Белорус! Същото ше направят и в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Нали знаеш че
  “Това което сам си направиш и НЕК големият ти враг не може да направи!”

  klimentm
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":

  Батьката не го коментирам! Става въпрос че никакакво руско ЧВК не е правило опит за преврат в Белорус!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  За съжаление Лукашенко ще бъде преизбран.

 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3337 Весело

  Какъвто преводачът, такъв и авторът - съветолози.
  Могат да се нарекат и тайгисти...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Голема работа тва глобалната политика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Нали разбираш че инсценировката с 30-тината "вагнеровци" е част от играта за бламиране на Тихоновски и Барбарика, сценарий по който Батька остава защитникът на нацията против руските интереси. И, както правилно е отбелязал Ляхович, "Батька" остава на власт в резултата на "народното желание" и продължава пазарлъците

 14. 14 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Тука Сорос ще удари на камък.Отсега да си сипва чашата със студена водица.Абе нашенските протестанти Геновци,Глишевци и прочие пройдохи без един ден трудов стаж навремето ходеха на Майдана в Киев.Сега дали нямат мерак да идат да направят един справедлив проевропейски протест в Минск в подкрепа на своите братя угнетени белоруси.Нефелната ни власт че няма да ни оттърве от тях и терора им е ясно,ама Батюшката може и да ни оттърве веднъж и завинаги.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 15. 15 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 616 Неутрално
 16. 16 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  До коментар [#1] от "Taiga":За това ли изпратихте лумпените от Вагнер?!
  —цитат от коментар 5 на klimentm


  При това въоръжени с EXTRA Large презервативи!?

 17. 17 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  Надявам се че събитията в Белорус ще катализират тези в Рассия, революция в Минск е просто неминуема. Говорят че Лукашенко превеждал активите си в една арабска държава
  —цитат от коментар 6 на klimentm


  Напротив, Батька каза че за разлика от други "диктатори" нямал активи, и за това не се готвел да ходи(бяга) някъде. Изгледай интервюто му с Гордоня:

  https://youtu.be/R5UmsPFMUaw

 18. 18 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  "Това беше специална операция на СБУ и МИТ за създаване на конфликт между Русия и Белорус! Същото ше направят и в България!"

  За да си по- близо до истината, замени МИТ с ЦРУ. Важното е , че се провалиха...

 19. 19 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ето какви били указанията за белоруските петоколонници - "Или Майдан - като в Киев - или Лукашенко ще устои"

  и нашенските не0либерасти точат лиги.

  направлява ги ежеДневникът на Америка за България ;)

  има голяма разлика между България и Белорусия

  Вългария от 31 г е в позорния не0либерален преход към Небитието
  Управляват американски политичерски проекти (Жан Виденов беше Изключението)

  А Белорусия тепърва може да я впримчат
  Напомням ,че Белорисия успешно игнорира глобалната спецопреация Коронавирус

  Доминираната от ционисти Русия все още е с единия крак в режим на Вирусобесие

 20. 20 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Ех, тежка белоруска съдба да пъшкаш под руско робство?! Ама защо не се справихте само със татари, поляци и шведи и да обявите независима Белорус че да ви поверваме че наистина има такъв народ белоруси различен от руснаците или поне едно въстанийце против руското робство като паляците да бяхте вдигнали!

  Ограмоти се малко исторически и ще научиш че са вдигали въстание . паралелно със поляците. Дори един от героите и лидер на полско такова въстание е белорусин. След Падането на имперсата власт в русия в реезултат на февруарската революция се появява и Белоруската Народна република в оято е въплатена идеалът на националната еманципация и независимост. След болшевисткият преврат през ооктомври същата година съдбата и е била предрешена вече и в 1918 БНР е ликвидирана.

 21. 21 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в дневникъ винаги са на страната на цветните революции независимо дали ще са в Беларус или Венецуела
  грантаджийска съвест

 22. 22 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1121 Любопитно

  Ясно е, че мурзилките сте промити мозъци, но ми е любопитно, наистина ли мислите , че е нормално в ХХI век да се организират избори в Европа по този начин?! Опозиционните кандидати да се арестуват и бият, жените им да се сплашват, че ще им вземат децата, от 2000 наблюдатели на изборния процес само двама да са представители на опозицията и да има повече гласували от реално влезлите в избирателните пунктове?! Наистина ли ви харесва подобна дивашка диктатура или просто не ви е позволено да мислите?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 23. 23 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "eip52315793":

  точно!

 24. 24 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "andreas_hofer":

  я дай разбор на изборния процес в родината

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Пак нищо проевропейско няма в тази статия! Няма ли соросоиди в тази Беларус? Чувствам се ощетен.

 26. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1121 Любопитно

  До коментар [#22] от "andreas_hofer":я дай разбор на изборния процес в родината
  —цитат от коментар 24 на yza08649869

  Ами, най-малкото, което е, в България има политически плурализъм и до избори се допускат доста партии, вкл. такива като Възраждане, че и подсъдими независими кандидат-депутат има. Във всички избирателни секции има представители на различни партии. Не казвам, че няма манипулации, купуване на цигански гласове, дописване на избирателни списъци с мъртви души, особено от ДПС, но се надявам, че няма да ме убеждаваш, че в Бъгария и Беларус изборните процеси са идентични, защото разликите са огромни.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 27. 27 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#14] от "tqh42306221":

  Батюшката може и да ни оттърве веднъж и завинаги.

  Глей сега селски, твоя си работа че си путлерист, но барем от любоф към кумира ти поизучи руския. Значи Батюшката ти е в путлеристан. а в Беларус сатрапват го наричат Батька. Има там едни нюанси в етимологията на едното и на другото понятие, но аре да не ти товаря мозъка и без това едва ли ти е най силното място.

 28. 28 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  До коментар [#2] от "Julian Mall":Ех, тежка белоруска съдба да пъшкаш под руско робство?! Ама защо не се справихте само със татари, поляци и шведи и да обявите независима Белорус че да ви поверваме че наистина има такъв народ белоруси различен от руснаците или поне едно въстанийце против руското робство като паляците да бяхте вдигнали!Ограмоти се малко исторически и ще научиш че са вдигали въстание . паралелно със поляците. Дори един от героите и лидер на полско такова въстание е белорусин. След Падането на имперсата власт в русия в реезултат на февруарската революция се появява и Белоруската Народна република в оято е въплатена идеалът на националната еманципация и независимост. След болшевисткият преврат през ооктомври същата година съдбата и е била предрешена вече и в 1918 БНР е ликвидирана.
  —цитат от коментар 20 на znaesht


  А защо не можеш (изобщо) да предположиш, че сами са (по)искали да бъдат в СССР. Ей така, поне за ВЪЗМОЖНОСТ... Не мое да бъде, нали?

 29. 29 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  Ясно е, че мурзилките сте промити мозъци, но ми е любопитно, наистина ли мислите , че е нормално в ХХI век да се организират избори в Европа по този начин?! Опозиционните кандидати да се арестуват и бият, жените им да се сплашват, че ще им вземат децата, от 2000 наблюдатели на изборния процес само двама да са представители на опозицията и да има повече гласували от реално влезлите в избирателните пунктове?! Наистина ли ви харесва подобна дивашка диктатура или просто не ви е позволено да мислите?
  —цитат от коментар 22 на andreas_hofer


  Какво значение има ХХ1 век?! Демек, историята (според теб) се развива праволинейно, и секи век е по- , от предшестващите? Към "светлото бъдеще"?

 30. 30 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "andreas_hofer":

  плурализъм и е много оптимистично казано

  А поради не предоставяне на законното тв време и системното неглижиране повечето хора не са и чували за съществуването на Възраждане

 31. 31 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Не прочетох материала, поради страхотната неграмотност, която се вижда още в първите редове.
  "периода ХV-XVI век, например, когато Беларус е била по-силна от Полша и е деляла мегдан с Русия и Швеция"
  Беларус не съществува в посочения период изобщо. Нещо повече, той не е част от Полша, а от Великото херцогство Литва. Литва завладява земите на днешен Беларус през 13.в. като земите ѝ стигат до Черно море. Това е доста преди унията с Полша.
  Освен това и след унията Беларус си остава част от Литва, а не от Полша, което е видно от карти като тази https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Belarus #/media/File:Rzeczpospolita2nar.png Това е карта на Литовско-Полската държава след Деулинското примирие. (Този договор слага край на войната от 1605-1618г. В тази война полските войски превземат Москва през 1610г. за който си мисли, че московитите са "непобедими".) Така държава Беларус няма до края на двайсти век, а през почти цялото време тя е част от Литва. Но разбира се местните благородници говорят обикновено на местния език, макар да са литовци.

 32. 32 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "kazushi":

  те настоящето не представят коректно ти очакваш историята

 33. 33 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Лукашенко обича парите и разкоша. Но повече обича властта. Без власт той не може да живее. Няма да си отиде без кръв. Ще остане вкопчен във властта, докато му държат силите.
  Това е характерно за всички диктатори. Власт и пари са свързани. Едното не може без другото.

 34. 34 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Пак либерастки изцепки. А и гласуването започна в сряда и ще приключи утре.

  Лукашенко ще спечели изборите, а след това ще отиде на визита в Москва, където ще му начукат канчето и ще поставят определени условия, ак иска да си изкара мандата, тъй като този път прекали.

 35. 35 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  каква е разликата между русия и беларус,между двата народа

 36. 36 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Така държава Беларус няма до края на двайсти век
  —цитат от коментар 31 на kazushi


  Поне на теория независима държава Белоруска Народна Република съществува за около година между 1918 и 1919.

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Най-важно е Беларус да опази достиженията на социализма = за сега успява, иначе ще станат като нас ... без промишленост, без енергетика ... Сега Беларус е спокойна подредена държава на която дори руснацте завиждат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#29] от "jord bond":
  А, защо по йезуитски отговаряш на въпроса с въпрос?! Аз попитах дали намираш подобни дивашки похвати за нормални?! Ясно е, че преди 2 века или дори по време на Студената война, подобни методи са се покривали по-лесно и оправданието е било, че всички така правели, но сега при тези технологии, всичко бързо се разкрива.

  А поради не предоставяне на законното тв време и системното неглижиране повечето хора не са и чували за съществуването на Възраждане
  —цитат от коментар 30 на yza08649869

  Добре, но нека да правим разлика между системно неглижиране на една партия и нейната забрана, арестуване и присъда на лидера й, сплашване и тормоз на цялото му семейство и т.н. С други думи, ако в България демокрацията има много трески за дялане, то в Беларус се стреми Батька да си направи съвсем съвършена диктатура. Разликата е огромна, мисля. Представи си например беларуски шоумен, еквивалент на Слави да пее в ТВ предаване в Беларус - Батька чао, айде чао и върви на майната си обратно в колхоза, примерно. Така че, колкото и да се мъчим няма как да сложим равенство между авторитарните мераци на наш Тиквун Барба Ганьос и мустакатия Батька, който се добливажа максимално до сатрапите в Персийската империя.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 39. 39 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  Лукашенко обича парите и разкоша. Но повече обича властта. Без власт той не може да живее. Няма да си отиде без кръв. Ще остане вкопчен във властта, докато му държат силите. Това е характерно за всички диктатори. Власт и пари са свързани. Едното не може без другото.
  —цитат от коментар 33 на papunqk


  Знаеш/чувал ли разликата, между политик и лидер?

 40. 40 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  [quote#36:"Ехото на Гласът"][/quote]

  "Поне на теория независима държава Белоруска Народна Република съществува за около година между 1918 и 1919. "

  По него време е съществувала и "Баварска съветска република": https://t.ly/fbyr

 41. 41 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#36:"Ехото на Гласът"][/quote]

  Да, така е, даже май пращат делегация в Париж през 1919г.

 42. 42 Профил на block
  block
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Най-важно е Беларус да опази достиженията на социализма = за сега успява, иначе ще станат като нас ... без промишленост, без енергетика ... Сега Беларус е спокойна подредена държава на която дори руснацте завиждат
  —цитат от коментар 37 на dark'star


  значи като чуя "достиженията на социализма" моментално си представям опашки пред магазините, бодлива тел по границите и чакане 15 години "да ти дадат" кола.
  общо взето соца е мега лайно

 43. 43 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Само маидан ги оправя като този в Украина

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  "Ще остане вкопчен във властта, докато му държат силите."

  Като му гледам пребелялото лице, объркания поглед и изсулената му стойка - виждам, че е на границата. Никакви омоновци няма да го спасят, наемниците за пари първи предават господаря си, когато усетят ,че е слаб.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Само маидан ги оправя като този в Украина
  —цитат от коментар 43 на profesionalist


  Майдан и после Беларус става част от Русия?
  Това ви се иска?

  "Вагнер" за това ли беше пратен ?? ..

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Надявам се че събитията в Белорус ще катализират тези в Рассия, революция в Минск е просто неминуема.
  —цитат от коментар 6 на klimentm

  Народът в Русия не е съгласен за много неща с властите..

  Примерно не харесват, че Путин им налага електромобили ...
  Да видим, дали това ще бъде критичната точка..

 47. 47 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А не е ли забавно, че Лукашенко обяви победа с... 80%, както прогнозира авторът. Ако трябва да съм точен със 79.7% :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK