За почивните дни на протеста

Почне ли работната седмица, нека борбата с беззаконието продължи.

© Георги Кожухаров

Почне ли работната седмица, нека борбата с беззаконието продължи.Текстът е препубликуван от Портала "Култура".


Много пъти е споделян известният цитат на Милош Форман, в който той казва, че сигурният защитен живот се намира в зоологическата градина, но ако красотата и свободата имат значение, то тогава джунглата е мястото. Имахме повод да го споменем покрай ограниченията, свързани с пандемията, сещаме се за него и сега, когато се протестира в полза на правовия ред.


Големият режисьор (и политически емигрант) е обърнал внимание на тема, повдигана многократно откак свят светува. По нея са изговорени и изписани безброй размишления. Но чуденето продължава и трудният избор остава все така ненаправен. Как някой да наложи правила, без да наруши естественото равновесие? Докъде да стига регламентът, за да не потъпква независимостта? Какво може да обуздае силата на дивата природа, без да я лиши от волност и хубост?
Най-вероятно отговорът на последния въпрос е разум. Разумът е това, с което изгоненият от рая човек може да намери хармоничната мярка. Вярно, че изгонването се случва точно заради злоупотреба с плода на познанието, но нали клин клин избива. Освен това няма как да се откажеш от определяща своя черта, само защото заради нея си бил наказан. Има окултни (и не само) практики (и напитки), които искат да те откажат, като ти махнат главата, но това дава временни резултати и пак трябва да ходиш до магазина.


По-добре от спирането да мислиш е да помислиш по-добре.


Мисленето, разбира се, е пълно с вътрешни противоречия и затова обърква и мъчи. Обърква и мъчи дотолкова, че човек може да изпадне в парадокса, когато, да речем, отправя морален упрек, да дава за пример простия и честен свят на растенията и животните, защото те, видите ли, не лъжели. Много от протестиращите срещу беззаконието (активни туристи и деца на слънцето) правят умишлени осъдителни аналогии между съвършената природна уредба и поразяващата поквара на хората, особено тези с власт.


Добре, но ако сме убедени в съвършенството на природната уредба, дайте да не ѝ се бъркаме? Нека, образно казано, да оставим кръстовищата без специално назначен регулировчик, пък нещата сами ще се наместят по най-добрия начин. Ще има сблъсъци, някой и друг шамар, счупен крак, кръв по паветата, силните ще вземат своето, хитрите - и те, а останалите ще се радват на каквото дал бог Пан (този на всичкото), без да се изпада в пан-ика. Защото паниката идва (и етимологично) от недоверие към намеренията на Пан.


Само че такова недоверие не е случайно. Не може да разчитаме всичко да се оправи без конкретна рационална намеса. Трябва да се обърнем към разумния инструмент и отново да опитаме да работим с него. Като начало е важно да си припомним, че споменатият прост и честен природен свят може да бъде определян така само с уговорката, че правим човешка проекция върху предмет, чийто собствен характер не ни е известен. Затова


нека зарежем романтичните сантименти и видим на какво всъщност можем да се надяваме.


Ако останем още малко при животните - тези същества с прекрасни невинни сърца, в които няма жестокост, дори да са кръвожадни зверове - ще открием и друга срана на парадокса.


Удивително е как борците за социална справедливост, наред с всички останали, си почиват в компанията на домашни любимци, или пък в унесено съзерцание на Animal Planet, ако няма как да се иде на лов, да се дръпне една дълга езда или да се прекара отпуска в саваната. Кой отвратен от корупцията съвестен гражданин не се е пречиствал с дружелюбния лай на кучето си, с мъркането на някое котенце, с жуженето сред тревите или с окото на тигъра? Кой не е достигал нирвана с въдица в ръка? Ох, поне тук всичко е наред


Откъде идва утехата? Нима не е ясно, че точно при животните манипулациите и инсинуацииите вървят най-много. И човек се включва в тази игра. Подмамване, приласкаване, дебнене, подкупване, използване, упражняване на скрита или явна господарска власт. Не се ли приписва безкористност на най-изкористените отношения? Или понеже говорим за ирационалното, на което, както казахме, ние едностранно придаваме смисъл, можем да окачествяваме контактите с него, както си искаме? То не може обосновано да ни опонира и е само хубаво.


Но щом в този контакт се намира лелеяното приличие и спокойствие,


тогава не би трябвало да се дразним на въздействието, което имат лидери с животинска харизма.


Или с вид на зеленчуци. Няма нужда от високо образование, трезви отсъждания, морален интегритет и други съмнителни интелектуално-етически атрибути. Една искрена въздишка, измучаване, отъркване, изръмжаване или физиономия на картоф помагат много по-истински на изтерзаната душа, която се разкъсва от разнопосочните житейски перипетии и дилеми.


Не ни е необходим чак толкова правов ред, колкото сляпа обич, закриляща близост и постоянство на чувствата. Ако ще тези духовни ценности да са изразени с джавкане, сумтене и дране с нокти по мокета и дамаската. Или с мръщене, закани, извинения и целувки по телевизията или на живо (тръпката е по-силна на живо). Лъжата изчезва за хората, които превключват на невинна ирационална вълна. Какви злоупотреби, какви престъпления - ние интуитивно си вярваме. Лъжат тия, дето много са учили и много им щрака акълът.


Защо обаче започнахме с цитата на Форман? Ами защото, колкото и природната хармония да ги влече, хората се просвещават и по едно време им се приисква да живеят според модерните си представи за правилно и неправилно, а не според наследените от прародителите на човечеството инстинктивни регламенти, в чийто мрак не могат да огледат одухотворените си лица. По този път се оформя и една дефиниция за справедливост, която надхвърля естествените разбирания и добавя изтънчени нюанси към грубото, макар и в голяма степен необоримо, "каквото - такова".


И се започва борбата на образованите за съвършен обществен договор,


в който правата на всеки да бъдат защитени, а нуждите му - обезпечени. И се стига до зоологическата градина, където вниманието и грижата са гарантирани, при положение че нямаш проблем с решетките и стените. Със социалистическия реализъм, който преживява световен възход напоследък, също няма проблем - всичко е както трябва, стига да не те приснява, че няма общо с реалността, нейната употреба е забранена. А само в реалността може да ти се случи нещо истинско.


След 1968 г. чешкият режисьор бяга от един "справедлив" свят в друг "справедлив" свят. И двата "справедливи" в кавички. Първият - този на комунистическия режим - е утопично справедлив, като утопията е наложена с убийствена репресия, а вторият - този на свободния американски пазар - е цинично справедлив, като цинизмът не подбира средствата в безмилостната борба за оцеляване. И все пак, сигурно точно своята нова родина Милош Форман нарича джунгла, в която може да се открие свобода и красота.


Но как е възможно да съществува свобода и красота там, където всичко е позволено? А ако не е, то е стегнато в прангите на закони, които консервативно обслужват главно тези, които са ги наложили, и американската демократична мечта е само пропагандна илюзия. Успява минимален процент, а милионите са маргинализирани без шанс за промяна.


Може би заради преживения натиск на утопията и дълбокия фалш, проникнал на всички обществени и лични нива в съветската сфера на влияние, емигрантът открива волност и хубост дори в циничната истина, че ще бъдеш изяден, ако на всяка цена не се погрижиш за оцеляването си. Липсата на социален ангажимент от страна на държавата може да изглежда като отворена и честна възможност в очите на този, който е бил задушен в "грижовните ласки" на социализма.


Законът на джунглата? В съвременния свят никой не може да го определи като справедлив,


макар да обърнахме внимание, че точно най-начетените, които го отричат, имат парадоксална склонност да идеализират флората и фауната, приписвайки й въобразена от тях самите почтеност. Но иначе - не, трябва да има по-висш ред, съответен на висшето ни образование. Така стигаме до питането от началото - какво правно състояние би било адекватно на настоящото човешко положение в света, така че да остане място за свободата и красотата?


Разумът, който посочихме като добър помощник, подсказва, че единственото право, което не поражда нежелани странични ефекти, е това, произтичащо от личното достойнство. Личното достойство е свързано с ясното съзнание колко си дал и колко си взел, какво заслужаваш и на какво можеш да се надяваш. Свързано е и с приемането на неприятния факт, че никой не ти е длъжен, а възнаграждението на всяко твое усилие се определя от условия, стоящи извън теб. Те не са случайни и, ако искаш да ги промениш, трябва да имаш сериозно основание и воля да го извършиш. Сам или с достойни съмишленици.


Но въпросът с достойните съмишленици е особен. Възникването и управлението на колективни права е част от развитието на цивилизацията, но винаги крие опасност зад общата фасада да се извършват недостойни за личната съвест деяния. А личната съвест е другото име на "моралния закон вътре в мен". В мен, не в нас. Много лесно може да се провери кой го е пренебрегнал - този, който се включва в масовото движение за световна чистота, а не си е измил чинията.


Свободата и красотата изчезват там, където солидарността и правдата стават партиен лозунг, а не интимна проява на съпричастие и вглъбено търсене на същността, където утопията скрива страха от това, което си, и "ние" прекъсва връзката с личната съвест. За да я имаш, трябва да си смел и да не се плашиш от истината, ако ще тя да ти се струва неприемлива за твоя изискан вкус, да знаеш, че си разумно същество, способно на висока култура, но варваския закон на джунглата е неделима част от вътрешния ориентир, който не бива да губиш.


Както заглавието препоръчва, този текст е за четене през почивните дни на протеста. Почне ли работната седмица, нека борбата с беззаконието продължи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Стойностен и достоен творец! Респект!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2249 Любопитно

  тогава не би трябвало да се дразним на въздействието, което имат лидери с животинска харизма.
  ___________________
  Не дразнете скунксовете и тяхната корупционна жлеза или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Брех, толкоз приказки да се разграничат протестиращите от ... животните?! Това пък откъде дойде и беше ли необходимо?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  //Катунът на платените от четепа отрепки още ли е на “Орлов мост”?

  Само питам..//
  ==============
  К'во има да питаш, ходи да провериш, ама да си направиш ламаринени гащи на дядо си от "москвича", не че ще ти помогнат де!!!

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  По-добре от спирането да мислиш е да помислиш по-добре.
  ======
  Мисълта обаче носи своите рискове......
  Противоречи ли една мисъл на друга.....убеждението е последната и решаваща роля....
  И независимо че може да мисли, но това му носи проблеми.....индивида взема едно друго радикално решение.....
  Той просто спира или ограничава параметъра на мисловна та си дейност......и така дори бива поущряван.....
  Немислещия човек е най малката единица на така нареченото 'интегрирано общество'.....

  Общество което не създава почти никакви проблеми, благодарение на свойството да не мисли....!!!

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Весело

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Това пък откъде дойде и беше ли необходимо?
  ========
  Може би една неделна мозъчна гимнастика ще е от полза, Gretel..... :)...!

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2968 Весело

  Авторът е голям оптимист ако си въобразява че някой от протестирашите ще му прочете трактата и още по-малко вероятно ако го прочете ще вдене нещо от него!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2059 Весело

  Тома е добра идея. Сключва се примирие, да речем, за понеделник и вторник. Протестът си отдъхва малко, полицията само охранява барикадите, щото провокатори може да свият някой контейнер за боклук и да нарушат фортификацията. И в сряда отново напред.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3859 Любопитно

  Разумът е това, с което изгоненият от рая човек може да намери хармоничната мярка
  =======
  Гоненето е вид 'поправителен изпит'......и земния ни живот е шанса който ни е дал Всевишния......за да го изкараме.......
  Факта че живеем......е бонус....за да докажем, че не го правим напразно.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1612 Весело

  Тома е добра идея. Сключва се примирие, да речем, за понеделник и вторник. Протестът си отдъхва малко, полицията само охранява барикадите, щото провокатори може да свият някой контейнер за боклук и да нарушат фортификацията. И в сряда отново напред.
  —цитат от коментар 10 на Лопе де Вега


  Всъщност, протестиращите могат съвсем спокойно да помолят полицаите да заемат местата им на обяд докато отскочат за един сандвич на крак....а вечерта, примерно, биха могли да върнат жеста.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Я ти кажи за ковид 19 данните. Там ти е силата- във фалшивите новини. Като на всички твои колеги милиционери от герб. Защото има и честни полицаи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  И ще бъде и ще победи. Времето е в тяхна полза. И бъдещето е тяхно. А вие скоро ще сте само едно срамно петно в историята на България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боби Колев":

  Можеш да си сигурен, че много честни полицаи споделят идеите на протестиращите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Тишината ражда гняв. Гнявенето ражда радост !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  На 2 000 км. съм от “Орлов мост”, иначе нямаше да питам..

  До коментар [#6] от "LudLustrator":

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Няколко дена вече срещам упреци, че пенсионерите се продали за 50 лв! А и не са се продали все още, а и те са по-опитни от тълпата на паветата! Дали се продават ще разберем на изборите.
  Но тълпата на орлов мост, пред президентството.... определено са се продали на Черепа и РРадев! Момчетата с маските купени ли бяха? Бабикяновци и Хаджигеновци срещу пари ли го правят?
  За трети път: Стадото върви натам накъдето го водят платените овчари!
  Има и такива, които са там за емоцията, шоуто.... но парите на Черепа, безплатната храна и напитки от бащата на "бития" студент са движещата сила!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#17] от "sbaleev":

  Какво стана с данните - опресни ли си ги ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  До коментар [#18] от "chichka":

  Дайте доказателствата и хората ще ви повярват. ПОКАЖЕТЕ И РИТОНА !
  СЕГА СТЕ САМО ЕДНИ ПРОСТИ ЛЪЖЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Дубрутру Кмете! Хаджигенов в прав текст по ТВ каза как спонсори им осигуряват веднага тенти, чували, палатки, хим. тоалетни... а бащата на "бития" студент от Хага, през една от фирмите си осигурява БЕЗПЛАТНО храната и напитките за протестите!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  Мутро - милиционерските сили не посмяха да атакуват гражданите на Орлов мост ! Хората показаха, че няма да отстъпят, въпреки проливния дъжд и всичко останало ! С призива на ДБ към кметицата отговорността за всичко, което щеше да последва се стовари и пряко върху нея ! Властта е в ступор и безпътица !

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Милош Форман каза нещо по-интересно в ТВ интервю отпреди години. Припомня си Париж - 1968 година. Бунтовете, горещото лято във Франция, Щатите и пр. И какво казал на протестиращите. Вие сте се запътили там, откъдето ние бягаме. Защото 68- беше и Пражката пролет. Иначе лятото на 68-ма свали Де Гол на практика. Оттегли се и след година умря в самота. Де Гол, без който Франция днес нямаше да е същата, а и Европа.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  "И се започва борбата на образованите за съвършен обществен договор, в който правата на всеки да бъдат защитени, а нуждите му - обезпечени."

  Да си дойдем на думата. Всеки иска права, но без задължения :)

  Да може да прави каквото си поиска и когато си поиска и някой да му плаща за това. :)

  То и аз така искам, ама няма :)

 27. 27 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много ме кефиш Корни, ще се подмокря от кеф когато пак червените връзки си останете с пръст в уста(твоя може и да е някъде другаде).

 28. 28 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Логорея

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Весело

  До коментар [#27] от "Калиманата":

  Явно и ти си от одарените от вожда. Веселиш ме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  До коментар [#18] от "chichka":

  Стадото върви натам накъдето го водят платените овчари!
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Не е много добре да наричате привържениците на ГЕРБ – стадо. Въпреки че някъде си прав. Само тиха и бездумна маса, може да се нарече стадо. Прав сте и че овчарите се платени и платени добре и беконтролно с данъци от обикновените, но свободните граждани. Толкоз добре, че другачета му, добре се хранят с тези пари, много добре. Какво лошо виждате във факта, че тези волни хора, вече разбраха, че платеният овчар е глупав и изобщо не се интересува от съдбата на стадото. И че те разбраха (всеки по свое време), че в този път, този овчар, просто е решил да изгони цялото стадо в пропастта.
  Надявам се, че съм писал НЕ твърде сложно за вашето възприятие.
  Успех.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  "И се започва борбата на образованите за съвършен обществен договор, в който правата на всеки да бъдат защитени, а нуждите му - обезпечени. "
  *
  Правата на всеки могат да бъдат защитени, но относно нуждите съм много скептична. Оказва се, че хора с нулев принос към общественото богатство също имат нужди и въпреки, че са в състояние да работят не го правят. Като резултат социалните системи се претоварват и много държави за да ги поддържат затъват в дългове. Т.е. ние да си живеем сега, пък децата ни да му мислят как ще ги изплащат.
  Егоистично и късогледо.

 32. 32 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  “ Гнявенето ражда радост !!!”
  ——
  Хубава думичка! Бях я забравила. Зарад туй ли си такъв поддръжник на протеста? Облизвате се да я гнявите пак тая страна. ... ма тя, след Бойковото гнявене 10г., май вече душа бере. Не знам дали ще Ва издържи и вас.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  По-лесно ти е да не мислиш, нали? Ако си част от стадото, Ердоган ще те води към светлото бъдеще..

 34. 34 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Но Дайнов е капацитетът по революционните младежки движения на запад. Такава му е дисертацията. Може да коментира днешната революционност с оная революция от 68-ма. Засега имаше изблик на емоционалност, възсторгнат от барикадата с кашпи и кофи за боклук. Как народът победил и как Валери Симеонов да закачял една релса да се удави. Не беше анализ и сравнение само радостна емоция.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  "... но нали, клин клин избива...". Тук авторът малко се е объркал с това сравнение. Явно никога не ецепил чворести дърва. Нека го кажем така "клин, клин избива, но един винаги остава". Отделно, писаното е доста мътно и несвързано. И не е баш ясно, какво аджеба иска да каже.

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  Авторът не е наясно, какво точно иска да каже. И как.

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3301 Любопитно

  До коментар [#18] от "chichka":

  А държавната администрация? Тя купена ли е, или..? Особено с 30%-то увеличение на заплатите?

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vlado Nikolov":

  От години ревем за политики към увеличение на доходите! Ако наистина герберастията сега от страх увеличи реално заплатите с 30% то това ще натисне и частния бизнес да увеличи заплатите!!! Това проумяваш ли го, как се нарича? А тези 50 лв на пенсионерите ако станат постоянни, ако от нова година мин. пенсия стане 300 лв както се борят ОП, ако падне тавана и хората имат стимул да се осигуряват на реалните доходи.... Е трудно ли е? Или ти искаш сегашната хунта да спре изплащането на пенсиите, да отреже наполовина заплатите на учители, лекари, да спре да плаща на военни и полиция..... за да падне от власт!!! Нали така? Тези кресливи терористи не могат да спечелят доверието на хората, затова хунтата сама да се свали, това искаш нали?
  Пич, вместо да пречите на нормалните хора и тормозите софиянци, тръгнете по градове и села, създайте структури, направете програма, спечелете доверието и желанията на хората. Готов съм да ви стана агитатор в моя квартал ако предложите нещо различно от "долу" , или тормоз!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#38] от "chichka":

  Защо вдигат с 30% от страх? Не можеше ли да стане по нормален път? И много "ако". На патриотарите не вярвам. Не ми е жал и за софиянци. Приходите от цялата държава отиват в София. Къде отидоха така наречената децентрализация и обещанията за повече правомощия на общините? Електронното правителство къде е? И много други обещания на ГЕРБ още от 2009 година. Неизпълнени вече трети мандат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK