Промени за отчетността на прокуратурата са възможни и без Велико народно събрание

Правото на свободно придвижване може да се ограничава, а властта е длъжна да осигури алтернативни маршрути

© Георги Кожухаров

Правото на свободно придвижване може да се ограничава, а властта е длъжна да осигури алтернативни маршрутиПред БНР Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, коментира юридическите аспекти на политическата криза.


В резултат на вековен опит се е стигнало до тази конструкция за неотговорността на президента и търсенето й единствено по политически път. Процедурата по импийчмънт може да стартира, но се съмнявам, че ще приключи.


Един-единствен път тази процедура се разви в Народното събрание срещу президента Георги Първанов. Тогава бях депутат и бяхме на позиция, че има нарушение на конституцията, но това не се разви. Процедурата е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане и тогава продължава в Конституционния съд.
По повод протестите са налице две права -


това на придвижване и това на събрание и манифестации. И двете права могат да бъдат ограничавани.


Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест кметът, трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията.


Имаме конкуренция на две права едно към друго. В нашата конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест


да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора.


Правото да се отстоява позиция се ползва с най-висока закрила. Когато се предприема, то може да създаде затруднения, а органите трябва да вземат пропорционални мерки. Тоест, ако няма насилие, не трябва да се прилага насилие, а да се осигури свободно придвижване по алтернативни маршрути.


Не смятам, че конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Смятам, че промените са възможни и без него на базата на практиката на Конституционния съд, особено след едно от последните му решения, което прие, че може да има еволюция в разбирането на определени въпроси.


Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата конституция. В момента виждаме, че


това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите.


Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът.


Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми.


Най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните, и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.


Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Където има намесено право, адвокати, съд - нещата се забатачват. :)

  Едно време като всичко се е решавало на принципа на здравия разум и реципрочността нещата са били наред. :)

  Ама сега имаме по-висше право, по-нисше право. Някои имат само права, без задължения. Други само задължения. Трети нищо. :)

  И накрая съда отсъжда това дето е политкоректно. :)

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  След едни честни избори няма проблем да се подреди държавата и без ВНС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  След едни честни избори няма проблем да се подреди държавата и без ВНС
  —цитат от коментар 2 на neut


  Когато имаше демокрация и централен бюджет държавата няма как да се подреди. Винаги ще има недоволни. :)

  Виждаш че за едни тъпи нарушения по пътищата не можем да се разберем. Някои искаме по-строги наказания. Когато обаче държавата се опита да си събере глобите със строги мерки се почва един рев как това не било правилно.

  Па ти ми говориш да се разбираме и подреждаме за къде, къде по-сложни неща. :)

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 328 Разстроено

  "Най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните, и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне."

  Много точно. Дано стане, че иначе герберугите пак ще си купят избори.

 8. 8 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В принципна подкрепа и съгласие с мнението на авторката ... (и само като допълнение) ще си позволя (отново) да предположа, че като една първоначална стъпка в посока „оправяне“ на неефективностите в устройството на съдебната система е възможна сравнително нетрудна за реализация законодателна промяна – с просто мнозинство в обикновено Народно събрание (т. е. без да се стига до „конституционна материя“) ...

  а именно – в сега действащия Закон за съдебната власт да се променят квотите, определящи съставите на двете колегии на Висшия съдебен съвет … – за да стане така, че:

  Съдийската колегия на ВСС да бъде съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено от професионалната съдийска общност (по нейния си механизъм за съдийско самоуправление) + малцинство (max 1/3), излъчено от НС и Президента (за баланс и провеждане на държавни политики);

  а

  Прокурорската колегия на ВСС да бъде съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено по равно от НС, Президент, университетските / академичните среди и гражданските организации с юридическа насоченост + малцинство (max 1/3), излъчено от професионалната прокурорска общност (от действащите прокурори и следователи).

  ВСС и по сегашната нормативна уредба разглежда въпросите, свързани с Главния прокурор (както да го избере, така и да го отстрани) … – и ако двете колегии на ВСС бъдат изградени по гореописания начин, вероятно поведението на (който и да е) Главен прокурор би било много по-съответстващо със закона и по-отчетно за действията си (в сравнение със сегашния ГП) …

  … а в по-широк план – чрез гореописания състав на двете колегии на ВСС вероятно ще може да се гради още по-стабилен фундамент за истинска съдийска независимост + за свободна (поради което смела), но и отчетна прокуратура.

  Затова се надявам на следващите избори (независимо предсрочни или редовни) в НС да успее да влезе конфигурация от партии и/или хора, искащи и решени да гласуват промени в посоката на гореописаните

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#9] от "eir07675046":

  А за тебе два.
  И един за модератора, дето не те трие.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#4:"realguru"][/quote]

  И какво, директно да минаваме на сатрапия, не че е хубаво, ама поне мрънкането няма да се чува, не че ще изчезне или няма да има недоволни.
  Човекът, в случая Чърчил, си го е казал:"Демокрацията не е най-доброто, но по-добро не е измислено". И без да го намесваме, след като с краката си хората от всички бивши соц, да не говорим за хората от третия свят, гласуват за тази система, включително и ние, балканските чворове, значи лощшо-лошо, ама по-добро ( за сега) няма.
  Е, другарите Си, джуджи, Ердо и подобни продължават търсенето....

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  "...Виждаш че за едни тъпи нарушения по пътищата не можем да се разберем. Някои искаме по-строги наказания. Когато обаче държавата се опита да си събере глобите със строги мерки се почва един рев как това не било правилно..."

  Отдавна всеки шофер е наясно, че КАТ трябваше да минат към НАП, щото от към безопасност нещо не им се получава...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 14. 14 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 494 Неутрално

  В случая, протестиращите не консумират право на протест. Те са протестират изван законовите изисквания в ЗСММ, не уведомяват, не спазват времевите граници.

  Подстрекателите и "организаторите" на протеста сякаш се страхуват да застанат с имената си на страната на закона и да поемат отговорност за хода на протестите.

  Правната позиция на протестите е много слаба, ама властта е още по-нерешителна. На запад такива протести се разпръскват без притеснения от съда по правата на човека.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#22] от "zfu12675057":

  Айде спри се бе. Голяма идиотщина е твоята работа. Какво и на кого показваш?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  харесва ми екатерина Михайлова,
  ама как ще стане без ВНС, нещо не ми стана ясно.
  не може с подзаконов, спрямо конституцията нормативен
  акт да се урежда тази отчетност. и даже не е отчетност,
  ами наказуемост.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Екатерина щеше да е перфектен главен прокурор.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3613 Весело

  Хайде стига с това ВНС вече, предният път се дондуркаха 3 години за да напишат гиньоганевския шедьовър!
  И най прекрасната конституция не е гаранция за абсолютно нищо!

  klimentm
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Ама нали първо трябва да изберът главния прокурор и след това да му искат отчети ? Хващат се за думички . Такава е процедурата.Никаква

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK