А в Брюксел и в Берлин цари тишина

А в Брюксел и в Берлин цари тишина

© Associated Press"Дълго време българите вярваха, че ЕС ще ги освободи от онова, което те наричат мафия. Постепенно обаче става ясно, че в Брюксел никой не забелязва случващото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи." Дойче веле в обзор на две публикации, питащи къде е ЕС и Европа след над 1 месец протести в България.


Европейски издания все по-често обръщат задълбочен и аналитичен поглед към събитията в България. Днес сме подбрали със съкращения две публикации. Първият анализ е от д-р Хелене Кортлендер, която ръководи бюрото на фондация "Фридрих Еберт" в София.


"Къде е Баце? - под този хаштаг в България събират сведения за местонахождението на министър-председателя. Защото "Баце", премиерът, който иначе присъства навред в медиите, съвсем буквално изчезна от екрана. И го няма най-вече там, където страната ври и кипи политически", коментира авторката на текста.
По-нататък тя пише за едномесечните протести в България и установява, че оставките на четирима министри не са укротили хората: "Нещо повече: цари недоверие и възмущение, че правителството се опитва толкова евтино да се измъкне. Но протестите не са насочени единствено срещу правителството на Борисов. Гневът се обръща срещу сенчестите правила на политическата игра в България, срещу могъщите мрежи от политици и предприемачи, които взаимно си раздават обществени поръчки. И срещу едно правосъдие, което прикрива тази практика. Срещу тормоза над независимите журналисти и срещу корупция на най-високо равнище.


"Горчива ирония: европейските пари подхраниха корупцията в България"


Става дума обаче и за ЕС и за несбъдналите се надежди след повече от десет години еврочленство, което обещаваше ръст на благоденствието, но и функциониращи институции, върховенство на закона и една модерна държавност. Надеждите, че Брюксел ще бъде не само добрият чичко, който праща пари, но и инстанция за контрол над корумпираните елити. Да, парите потекоха, но контролът тъй и не се появи. Горчива ирония: европейските пари само подхраниха корупцията в България - просто защото тя избуява именно там, където има какво да се преразпределя. ()


Дълго време се задържа очакването, че ЕС ще освободи българите от онова, което те наричат мафия: картела от великолепно омрежени олигарси, свързани и с организираната престъпност. Постепенно обаче става ясно, че в Брюксел никой не забелязва случващото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи. И парите от Брюксел продължават да се стичат, въпреки скандалите."


По-нататък в статията си авторката цитира призивите на демонстрантите към ЕС и отбелязва, че всъщност партньорите от ЕС едва ли си правят особени илюзии за това как правителството на Борисов употребява европейските фондове - просто защото трайните злоупотреби са прекалено очевидни. "Брюксел с радост се оставя да го лъжат", констатира Кортлендер.


Тя обяснява, че в България се вади полезен политически капитал от добрите отношения с Брюксел, а Борисов непрекъснато се показва с европейските си колеги и най-вече с Ангела Меркел, която нарича "кака". В статията става дума още за плакатите на протестиращите с призиви към Меркел и за, според авторката, конфузното изявление на фракционния лидер на ЕНП Манфред Вебер по адрес на Борисов като борец срещу корупцията.


По-нататък Хелене Кортлендер пише:


"А в Брюксел и в Берлин цари тишина. Европейските партийни семейства трудно се справят с проблематични членове в своите собствени редици. Идеологическите различия често пъти са огромни, но в същото време всички гласове, които могат да се съберат в Европейския парламент, са важни. Много колебливо и едва след предостатъчно провокации ЕНП заговори в прав текст срещу "Фидес" на Виктор Орбан. В сравнение с "Фидес", ГЕРБ на Борисов е направо за пример: конструктивен, проевропейски партньор в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос, партия, която до голяма степен избягва насъскването срещу малцинства. А освен всичко друго България държи затворена европейската външна граница (макар и понякога със съмнителни средства) и поддържа добри отношения с Турция. () Борисов е удобен партньор в ЕС, защото не вдига шумотевица като Виктор Орбан и не се държи като мачо в международната политика. Но под неговото управление демокрацията в България и нейните институции бавно, но последователно се изпразват от съдържание. Това важи и за независимото правосъдие, и за свободните медии, и за критичното гражданско общество, дори за парламента като коректив. От демокрацията остава само една фасада - за туристическа радост на европейските партньори."


Към края на обширния си анализ Хелене Кортлендер от германската фондация "Фридрих Еберт" пише: "Продължаващите протести са лъч надежда, че България може да съумее да реши проблемите си със собствени сили. Министър-председателят казва, че е готов да се оттегли, но това решение трябвало да вземат министрите и партийните структури. Демонстрантите пък нямат доверие в едни бъдещи избори, организирани от сегашното правителство - с или без Борисов. А друга алтернатива сякаш не се вижда. В едно скорошно допитване на въпроса коя от утвърдените партии сътрудничи с мафията почти половината анкетирани отговарят "всички". Така че: България има нужда от всяка възможна помощ. И е време европейските партньори да дадат обет. Тяхното досегашно мълчание вече нанесе колатерални щети: сред българите се наблюдава отрезвяване по отношение на ЕС. Тъй че сега е нобходимо да се отиде отвъд общите и разводнени заклинания за върховенство на закона, за борба срещу корупцията и за разделение на властите. Необходимо е да се зададе въпросът: А къде всъщност стои Баце?".


"ЕС не знае какво се случва с парите му в България"


За взаимоотношенията между България и Брюксел става дума и в обширна статия на испанското издание "Ел Конфиденсиал", озаглавена "Отровното трио: ЕС не знае какво се случва с парите му в България". В публикацията журналистът Хосе Кано сравнява българските протести с американското движение Occupy от 2011, с испанското М-15 от 2011/2012 и с френското Nuit Debout от 2016. "Мнозина сравняват сегашните протести и със събитията в България от ноември 1989", посочва Кано, който е прекарал няколко дни в София.


"Премиерът Борисов вече не може да удържи протестите. (...) А той наистина опита всичко: представи като триумф парите от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията, уволни четирима министри, подложи се на вот в парламента, заговори за политическа стабилност в процеса на присъединяване към еврозоната, но нищо не помогна", отбелязва авторът в началото на статията. В нея той обширно представя "Отровното трио" и посочва, че Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков са се превърнали в "неволни лидери" на протестите срещу Борисов и Гешев.


Пред испанския журналист Минеков казва, че Брюксел няма представа какво се случва с парите му в България, че европейските фондове не са подобрили осезаемо живота на българите, че всичко е отишло в джоба на Борисов и хората му. "Минеков е скулптор, който се радва на голямо международно признание и е излагал свои творби и в Испания", не пропуска да посочи авторът Хосе Кано. Той е разговарял и с адвокат Хаджигенов, който обяснява, че тримата са били наречени "Отровното трио" от проправителствени медии още преди три години. Хаджигенов не се смущава да нарича българското управление "диктатура", посочва още Кано. "Че как иначе да наречеш правителство, чийто премиер не се свени да използва главния прокурор и полицията за походи срещу противниците си и за замазване на скандали около себе си и партньорите си", цитиран е Хаджигенов.


В статията си Хосе Кано посочва, че в началото на юли България е направила стъпка напред по пътя към еврото, влизайки в чакалнята на еврозоната. "Протестираме, защото нито един цент, получен от еврофондовете, не е послужил за подобряване на живота на българите. И сега премиерът ни казва, че фондът за възстановяване след пандемията е победа? Нямаме му доверие", казва пред журналиста жена, която участва в протестите в София. "Еврото няма да промени нашия живот, ако не бъде сложен край на корупцията", добавя друг протестиращ.


Именно необходимостта от политическа стабилност в процеса на присъединяване към еврозоната е един от основните аргументи на Борисов срещу нови избори, пише Хосе Кано. "Това може да се интерпретира единствено като шега", казва Минеков, който няколко часа след разговора си с испанския журналист повтаря същото и пред протестиращите пред Министерския съвет в София.


В статията си испанският журналист препраща накратко и към миналото на Борисов, представя сюжета с лятната резиденция на Ахмед Доган и се спира на акцията на главния прокурор Иван Гешев срещу президента Румен Радев. Журналистът обръща внимание и на ситуацията с коронавируса: по неговите думи, в началото на юли положението се е влошило, а страната е направила крачка назад, връщайки някои от ограничителните мерки. "Това бе интерпретирано от някои протестиращи като опит от страна на Борисов да използва вируса, за да прикрие собствените си проблеми", пише испанският журналист.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  А в Брюксел и в Берлин цари тишина
  ...........
  Канна ще си измисли, че има шум.

 2. 2 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1284 Весело

  Боже, колко умнокрасива дойч зеле мъка, промълви Моканина

  Persistence of Time
 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 902 Неутрално

  България е мишена на хибридна атака от Гермнания вече повече от един месец !

  Ненависта на Германия към българите става хронична.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2824 Весело

  Спасяването на давещият се е дело на самият давещ се.
  Надявам се сега да не настъпи всенародно оплюване, че видите ли, Брюксел и Берлин не желаели да освободят брацкиот бугарски народ 😂😂😂
  Абе направо да пращат депеша до Москва, там са винаги готови да освобождават.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Е кой да подкрепят? ;)

  Протест финансиран от Божков и Москва ли? ;)

  То на тях им е ясно за какво иде реч. Само Дневник и още 100-200 умно-красиви не разбраха кой стои зад протестите. :)

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на npo53646390
  npo53646390
  Рейтинг: 27 Неутрално

  И защо трябва да се интересува? Българският тарикат дълго време си мисли за ЕС като дойна крава, без да го е грижа за подкрепа. Сега получава същото. Следващият път да се замисли.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1988 Любопитно

  До коментар [#5] от "realguru":

  Каквито и глупости да пишете по двеста пъти на ден нито ще заобичаме мутрата с чекмеджето, нито ще гласуваме за него!
  Отказвам да ми е премиер мафиот с пачки, злато и пистолет в чекмеджето!
  ОСТАВКА!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Кой се интересува от БГ и от дребните пари, които ни подхвърлят....
  Като на прошляци: неграмотни, прости, недоучени, мързеливи, алчни ...

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " По-нататък в статията си авторката цитира призивите на демонстрантите към ЕС и отбелязва, че всъщност партньорите от ЕС едва ли си правят особени илюзии за това как правителството на Борисов употребява европейските фондове - просто защото трайните злоупотреби са прекалено очевидни. "Брюксел с радост се оставя да го лъжат", констатира Кортлендер."

  Брюксел изобщо е изпаднал в пълна множествена склероза - и спрямо проблемите с корупцията сред своите членове, и спрямо агресивните политики на своите съседи, като Турция, например, която отново е пред война с Гърция тия дни ! Жалко, но виждаме пълно безсилие на Съюза пред най - наболелите му проблеми......

 12. 12 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#5] от "realguru":

  "Само Дневник и още 100-200 умно-красиви не разбраха кой стои зад протестите"

  Аааа, разабират и още как, нали са ЧАСТ от това :)

  Persistence of Time
 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1884 Гневно

  "ЕС не знае какво се случва с парите му в България"

  ЕС отлично знае какво се случва тук. Единственото неизвестно е срещу какъв процент пращат парите тук.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Аз например забелязах тишината.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":"Ненависта на Германия към българите става хронична"Умнокрасивите неонацикомунистхунвейбини и разни идеолози с 'докторски' титли са международни безродници, не Германия, и ненавиждат първо и преди всичко себе си и оттам вече наред
  —цитат от коментар 9 на Devils Slide


  германия е отговорна за политиката на ДВ.
  Финансира се от държавата, държавата носи отговорността

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  "Борисов е удобен партньор в ЕС, защото не вдига шумотевица като Виктор Орбан и не се държи като мачо в международната политика"

  Много точно са напипали проблема. ЕС търси не правилния а удобния - удобен за европейската шайка начело с ЕНП. Нима си мислите че корупцията е българско изобретение? МНого добре зная какво става но не им изнася да разтурят родната шайка - да дават пари но част от тези пари са и български защото вноската е на пълноправен член. В същото време осигуряваме пазар на техника от ЕС - баце откъде купува машини за метрото? Ами цялата строителна и транспортна техника е европейска. Да не говорим за прослувутия завод за боклук.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Правилно. Свободата е осъзната необходимост. На 80-те процента не им трябва свобода. Какво да я правят? Нито се яде, нито се пие. Нито може да се пипне. Така казваше някой...
  Българското общество има много хляб да изяде, ако не изчезне междувременно по чисто демографски причини.

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1988 Любопитно

  Горанов защо още не е арестуван???
  Открадна 700 000 000 и ги подари на мафиот и още ходи на свобода?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3431 Неутрално


  « Борисов е удобен партньор в ЕС, защото не вдига шумотевица, като Виктор Орбан ... «


  Как да я вдига, като мъца на български с банкянски акцент ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Щом Брюксел и Берлин мълчат, ще трябва да се обърнем към някои други. Например Хага, Париж и Виена. Не казвам Амстердам, а Хага, защото там е административния център.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  "Брюксел с радост се оставя да го лъжат"

  Майтап е това! Просто Брюксел си има други грижи. Трябва да продаде едни облигации за трилиони, пък купувачи май няма.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Моля другарко, той краде, а мен не ме избират в парламента.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 969 Неутрално

  На метежниците много им се иска някои от Брюксел или Берлин да ги потупа по рамото, че дори наална скорост да получат както БКП през 1944 година!

  Ама те лидерите там помнят, как БСП с премиер Ореховски не успяваха да усвояват фондовете, понеже много крадяха и даваха пари само на техни олигарси!

  Не чакайте помощ от Брюксел, Дойче веле е станала левичарска медия!

 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Защото неслучайно прякорът му е "малкия Пеевски" ...... А Гешев, чуе ли нещо, съдържащо "лейбъла" Пеевски, веднага отказва да си го причини.

 25. 25 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Щом Брюксел и Берлин мълчат, ще трябва да се обърнем към някои други. Например Хага, Париж и Виена. Не казвам Амстердам, а Хага, защото там е административния център.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Столица на Холандия е Амстердам, Роси.

  Ако там има някой арменски поп що не, търсето помощ да ви вкара във властта по втория наин!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Брюксел и Берлин не пасат трева. Виждат следната картинка:
  Протестират 2-3000 души, които се опитват да създадат хаос в държавата Около тях се въртят политици със съмнителна геополитическа ориентация /г-н Радев, г-жаМанолова, г-н Петков, Г-н Копейкин/ или съмнителни бизнесмени и свързани с тях лица /г-н Божков, г-н Учиндолски/.
  КОГО И ЗАЩО ДА ПОДКРЕПЯТ от горе посочените.
  Същото важи и за САЩ.
  Скъпи протестиращи остава да се обърнете към ...... Москва.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  1944 червената армия на тепсия поднесе властта на комунягите.Днешните им наследници се надяват този път ЕС да свърши тази работа,ама ядец.Европейците не са абдали ,та да докарат проруски анархокомунисти на власт.Така че,продължавайте да плачете и жалвате от лошата Европа,това ще ви остане.

 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  България е мишена на хибридна атака от Гермнания вече повече от един месец !Ненависта на Германия към българите става хронична.
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Разменил си нещо каскетите... ГЕРБ води хибридна война срещу всички още от създаването си. От устата на Вожда ви никога не излизало нищо, освен лъжи.
  Единствената истина, която съм чул от ББ, която се отнася за избирателите му е: "Аз съм прост, и вие сте прости. Затова се разбираме..." Която реплика обяснява и защо още не си разбрал, че хибридчиците не са в Дойче Веле, Свободна Европа и Шпигел.
  Вие сте милиционерите с хибридните агитпроп материалчета.

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Що за глупости са това!? ЕС е съюз на държави, а не е началник на България или Швеция!

 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Аз викам,протестърите ,като са подкарали на ред да искат оставки,да включат в списъка и оставка на Брюксел и Берлин.Няколко яйца и домати по посолствата им и работата е готова.

 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Аз викам,протестърите ,като са подкарали на ред да искат оставки,да включат в списъка и оставка на Брюксел и Берлин.Няколко яйца и домати по посолствата им и работата е готова.

 33. 33 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#30] от "svoboden":

  Опитай още веднъж и питай КОЙ е собственика на ЕС!

 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":Каквито и глупости да пишете по двеста пъти на ден нито ще заобичаме мутрата с чекмеджето, нито ще гласуваме за него!Отказвам да ми е премиер мафиот с пачки, злато и пистолет в чекмеджето!ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 8 на Веселин Дечев


  Кои сте вие,другарю Дечев?

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6819 Любопитно

  До коментар [#1] от "4ort":

  Къде е Канна, нещо не се чува?

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dariya Koleva":

  Аз друго ли казах.
  Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландския парламент. Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства са там, а също така и Върховният съд, както и много лобиращи организации. Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dariya Koleva":

  Аз друго ли казах.
  Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландския парламент. Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства са там, а също така и Върховният съд, както и много лобиращи организации. Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам.

 38. 38 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Така е по-добре - че Брюксел и Берлин мълчат. 1878 г. свободата е подарена и бутафорна и чак със Съединението става истинска, когато си се борил за нея напук на всички.

  Да сме честни, 1989 г. свободата пак беше подарена, не извоювана и затова менте, та и разни мутри-ментета изплуваха като глисти в селска външна тоалетна. Дано сега направим нещо сами.

 39. 39 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#30] от "svoboden":

  Нарича се демагогия и двуличие. Юнкер и Меркел актвно подкрепяха тиквун, въпреки много подробната информация от сужбите си какъв е и какви ги върши.

 40. 40 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5313 Неутрално

  "А в Брюксел и в Берлин цари тишина"
  –––––––––––––––––––––––––
  Ако в Брюксел и в Берлин вземат да се тюхкат за всеки сополив каприз на 500 политически каръци или редови неудачници...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#30] от "svoboden":Нарича се демагогия и двуличие. Юнкер и Меркел актвно подкрепяха тиквун, въпреки много подробната информация от сужбите си какъв е и какви ги върши.
  —цитат от коментар 39 на pantyshot


  В началото е възможно да са го подкрепяли до някъде безкористно, ноооо повече от десет години "чиста любов".... няма такова животно...

 42. 42 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Много ви се иска, но Брюксел и Берлин няма как да си затворят очите, че Божков - Черепа финансира протестите. Тръшкайте се колкото си искате, но това е доказан неопровержим факт.

 43. 43 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#26] от "Мунчету на Боеку":

  "Hristo Ivanov is live now"

  Шшшшшт! После ще разказваш :)

  Persistence of Time
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  "Като на прошляци: неграмотни, прости, недоучени, мързеливи, алчни ..."

  Прекрасно сте описал себе си! Но защо в множествено число?

 45. 45 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5313 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Горанов защо още не е арестуван???Открадна 700 000 000 и ги подари на мафиот и още ходи на свобода?!
  —цитат от коментар 18 на Веселин Дечев


  Дечков, преди него трябва Радев да е влязъл в затвора за оня Миг-29 от 2012 г. за 180 милиона...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Да, от москва. С парите, които простакът от БанкИ им превежда ежегодно. Последната му вноска от парите на българите, бяха 350 милиона евро за БТК.

 47. 47 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Защото гепаджиите са това. Там по-умни от глупака, няма.

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  От седмици задавам следния въпрос на герберастите, но отговор не получих и до днес:

  "Вярвате ли, че Влади Горанов не е забелязал липсата на 700 милиона лева в приходната част на бюджета? И то в продължение на ПЕТ години!"

 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2824 Любопитно

  До коментар [#38] от "еспресо":

  Тц, не е със Съединението. Доста по късно е. Би трябвало да се учи в Бг или така сс ви научили, че свободата идва със съединението на Княжество България с Източна Румелия?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dariya Koleva":

  Еврофондовете бяха спрени заради далаверите в земеделското министерство в кабинет Боко 1. Помним добре тези събития. И Орешарски оправи всичко. Доган видя новите възможности и го пусна по пързалката. А после се прегърна с ГЕРБ. По - точно, стана му шеф.

 52. 52 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#49] от "DDR":

  Предполагам, че имаш предвид 1908 г. и обявяването на Царство България. Честно казано, не съм настроен да споря с ерудити на равнище уикипедия.

 53. 53 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  И аз от седмици задавам един въпрос на радевчетата-Вярвате ли,че протест от няколкостотин анархокомунисти,спонсориран от Черепа,с участието на Галева,Копейкин,пикаещия във фонтани и Йоло Денев,предвождан от отровените Бабикян и Ко.има макар и теоритичен изглед да свали законно избрано правителство и главен прокурор?

 54. 54 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Щом Брюксел и Берлин мълчат, ще трябва да се обърнем към някои други. Например Хага, Париж и Виена. Не казвам Амстердам, а Хага, защото там е административния център.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Понякога се чудя се дали няма да е добре да се обърнем за помощ към Балтийските републики. Те сякаш успели да се справят с ламята, а и по-добре ще ни разберат.

 55. 55 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Мафията по определение е организация, която включва хора на различни нива в изпълнителна, съдебна и законодателна власт, включително да най-високи нива. Включва и медии, които да покрият мафиотските дела с менте информация, менте анализи и менте разкрития.
  Генезиса на съвременната българска мафия започва, когато Луканов и заговорниците от 10 ноември принесоха в жертва Тодор Живков и го показаха в белезници, за да докажат, че са демократи. Очевидно си бяха подготвили програма и организация за изпълнението и в контролирана от тях "демокрация". По ирония на съдбата, някои от създателите на програмата станаха жертва на създадените от тях участници в организацията, внезапно променили виждането си за мястото си в света, окъпали се в морето на "демократичната" власт и парите. На свръхамбициозният Луканов, който се беше самоопределил да кара влака му беше отнето това право, но той отказа да го приеме и творенията му го срещнаха с Всевишния. Обявилият се за машинист на композицията България не се прие благосклонно от един друг елемент от организацията и машиниста също се сдоби с еднопосочен билет до крайната спирка, където беше изпратен преди това Луканов. Спечели играта този, на който създателите му дадоха под масата най-силният коз - етническият. Осъзнал, че разполага с най-силната карта, постави всички играчи в състояние на морфично резониране и започна демонстративно да разпределя порциите на масата. Когато мозъчният тръст на създателите - ДС, планира ДПС, с идеята, заедно с остатъците на БКП, мутирали изкуствено в партия на демократичния социализъм, да продължат управлението и оцеляването си след разпада на соцлагера, на разпределителя на порции възложиха ролята на балансьор в бъдещото политическо пространство. И балансьора се превърна в проклятието на България зад който застана цялата мощ на ДС. Парите бяха при тях. Технологията за контрол на обществото владееха до съвършенство. За да получат международна подкрепа се възползваха от етническите проблеми в България, създадени по времето на Тодор Живков и представяйки се идеалистично и добре обмислено като движение за права и свободи, си купиха място в средите на евролибералната част от европейската общност. Добре обмислен ход. Набрало финансова мощ във времето, еднопосочно разпределяйки порциите, знаейки перфектно силата на парите, в един момент ДПС прозря, че му трябва нов политически проект, на мястото на бързо изтъркалото се предишно тяхно творение НДСВ. Така започна политическата кариера на Борисов. Защо точно Борисов? Защо за главен секретар на МВР по времето на НДСВ го предложи майката на Шиши. Има ли някаква връзка лансирането на ББ начело на държавното управление с това, че бащата на майката на Шиши е бил пръв БКП вожд на врачанско и врачанския произход на ББ? Ами врачанският произход на Цветелина банкерката, на Петьо еврото? Корпорацията ДПС имаше нужда някой да сервира порциите на масата на разпределителя стабилно за дълго време. За да е траен новият проект, трябваше да бъде подкрепен от най-влиятелната политическа сила в Европа - ЕНП. В политиката имаш ли пари, лесно си купуваш подкрепа. Политиците са го измислили - комбинация от фондации, офшорни сметки, партийни и лични и ЕНП прие нов член в редиците си - контролираният от инвеститора ДПС политически проект ГЕРБ. Интересна е ролята на дребната рибка Ангелкова, която беше любовница на един испанец - секретар на ЕНП и която на един от съвместните купони с някои от влиятелните фигури в ЕНП Ивайло Московски я забърса по навик. Вкара я в бизнес игрите като връзка между ГЕРБ и ЕНП. Направи я министърка в служебния кабинет на предишното негово място, да му топли стола. После, когато се върна на същото това място я направи по нейно желание министърка на веселието/туризма. Ивайло Московски е един от най-доверените хора на ББ. За доброто обслужване, келнера получаваше сериозни бакшиши за себе си. БСП вече се беше изчерпало и за да оцелее, традиционно потърси по-силна подкрепа от Москва. ДПС, превърнало се в корпорация с кримиогенни характеристики (парите не прощават), постави много лесно пълен политически контрол върху разните му там политически патерици като измислените патриоти. Създадоха невзрачната с откровено бандитски характер "Воля" и решиха, че бъдещето е осигурено. Да, ама не, както казваше преди време един Петко, лека му пръст. Появи се Христо Иванов и смело им подпали чергата. Реакцията се оказа неочаквана и непредвидима за мафията, начело с корпорацията. Явно, угояването е замъглило мозъците им, което безспорно се оказа факт. Сътресението предизвика в угоените им телеса спазъм за самозащита и рефлексно, мозъците им решиха, че е невъзможно да изоставят онова нещо, градили го 100 години, адаптирали го последните 30 години към новите "демократични" условия, защото в погледите им се провидяха решетките на едни специализирани заведения, ако изпуснат конците. Вече все по-ясно се вижда, че са готови на проливане на кръв, в интерес на собственото си оцеляване.
  "...плажът до сараите на Доган е "знаково петно на беззаконието". "ДПС не се занимава с правата и свободите на избирателите си, а само и единствено с привилегиите и далаверите на върхушката си, с това да поставя държавата в непрекъснато зависимост. ДПС е нулевият пациент на българското беззаконие, на българската корупция", каза Христо Иванов.

 56. 56 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Не го забелязват, защото не е достатъчно масов, не участват много хора. Освен това целите на организаторите и подбудителите не са ясни, всеки има някакви скрити замисли и цели. И накрая не се знае, дали тези, които ще дойдат няма да са по-големи маскари от сегашните.

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2824 Весело

  До коментар [#52] от "еспресо":

  А трябва, едун ерудит винаги е готов да пръска светлина и познание😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":

  Многото четене на уикипедия осуетява многото мислене. Ако Съединението го приемаш за по-маловажно от формален акт, за който плащаме на Русия 82 милиона златни лева (това не знам дали го има в уикипедия), наистина имаме проблем с комуникацията.

 59. 59 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":"Само Дневник и още 100-200 умно-красиви не разбраха кой стои зад протестите"Аааа, разабират и още как, нали са ЧАСТ от това :)
  —цитат от коментар 12 на Devils Slide


  Брех, как ни разкри?

 60. 60 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  "Но под неговото управление демокрацията в България и нейните институции бавно, но последователно се изпразват от съдържание."...

  Значи най-голяма демокрация е имало по времето на БКП при Станишев, после при Орешарски. Само дето в материала нещо не виждам да се споменава едногодишният протест против управлението на Орешарски. Протест който беше много по-многолюден от сегашният.
  Отделно защо въобще ги лъжем тези журналисти от чужбина? Освен разбира се ако тези тримата дангалаци дето са се самопровъзгласили за ръководители на протеста не са комунисти. Защото проблемът на България не е започнал при Мутрата, а през 1944 г. и продължава и до днес. Кога точно България е била някаква цветуща демокрация с независим съд и медии и т. н. ? След 1944 г. никога.
  А тези така представят нещата все едно дошъл Мутрата и край. Какво всъщност направи Мутрата? Декомунизация ли? Лустрация ли? Лукойл започна да плаща данъци ли?
  Да се казва, че като се махнел Мутреата нещата ще се оправят е лъжа за наивници. Кой ще ги оправи? БКП? ДБ с 3 % дето взима на избори? Слави чалгаря ли? Кой? Системата няма да се промени. ДС ще си управлява.

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":
  "Ненависта на Германия към българите става хронична."

  А ненавистта на Русия към България е постоянна.

 62. 62 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 1021 Весело

  "ЕС търси не правилния а удобния
  —цитат от коментар 16 на telqk


  Кажи го на надъханите глупета, които мислят, че като дойде БСП+ДАБГ+ДПС ще цъфнем и ще вържем.
  Защото това ни чака, докато не се появи истинска проевропейска дясна партия, не нпо-експерименти.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Брюксел и Берлин много добре ще разберат Бойко и българите. Просто е:
  Въвеждат училищна програма с четене на задължително само една книга: Винету.
  После след средното: стаж при силови застрахователи.
  И след 30 години не ще мълчат, ами ще викат с пълен глас: "И вие сте прости, и ние сме прости, та се разбираме".

 64. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  До коментар [#58] от "еспресо":

  Добре.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 65. 65 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dariya Koleva":Аз друго ли казах.Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландския парламент. Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства са там, а също така и Върховният съд, както и много лобиращи организации. Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  Абе така е, ама Беатрикс абдикира преди доста години и сега си имаме крал. Обича биричка, а кралицата му е от Аржентина.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Бойко и “Брпксел и Берлин” са от една партия - ЕНП!

  Някой очаква ли реакция? Даже обратното, набързо ни приеха в чакалнята за ЕЗ, белким замажат положението!

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1745 Любопитно

  "Първият анализ е от д-р Хелене Кортлендер, която ръководи бюрото на фондация "Фридрих Еберт" в София"

  Теа не беха ли спонсори на Столетницата. Само питам...

 68. 68 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Най-тъжният факт е, че и мафията, и тиквата в България не могат да разцъфтят без подкрепата на Брюксел и на Берлин...

 69. 69 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2380 Весело

  "Горчива ирония: европейските пари подхраниха корупцията в България"

  Аууу - ама аз (и не само де, далеч съм от мисълта че сам и единствен съм стигнал до този извод) това го разправям от години в тоя форум. Че парите раздавани от ЕС на наши хора спасиха престъпниците, дето след падането на ембаргото за бивша Югославия бяха на командно дишане. Ама умнокрасавитетът тука само знае да плюе първосигнално като чуе нещо такова и изпадне в когнитивен дисонанс. Европейците си плащаха на някой да ни държи изкъсо и да им изпълнява заповедите. Пък къде изчезват парите не ги интересува. Боко, Пеевски, Божков и кръга около тях завлякоха милиарди и никой от Брюксел дума не каза, ама европеистите у нас се кефят като приемат пакет "Мобилност" и посичат читавия бизнес, дето наистина работи или като глобят някой свинекомплекс задето не е отчел някоя фактура по европейска програма в срок и леят щастливи сълзи "Добре че е ЕС да се научим как се прави!". Е - и Дойче Веле ви го каза, барем ви влезе в главите накрая.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 70. 70 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  "Боко, Пеевски, Божков и кръга около тях завлякоха милиарди и никой от Брюксел дума не каза"

  Че да не би Брюксел да е казал нещо за милиардите завлечени от Дойнов, Луканов и Костов...

 71. 71 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#59] от "bobyb":

  Ти викаш ли на орелски 'долу мутрата' :)

  Persistence of Time
 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#38] от "еспресо":


  До коментар [#49] от "DDR":

  И двамата не сте прави. Истинската независимост на България настъпва едва след детронацията на Батенберг на 9 август 1886, когато властта се поема от Стамболов. Осуетени са опитите на Русия да ни превърне в руска провинция. Под ръководството на Стамболов България поема своя самостоятелен път на развитие през бурното море на геополитически интереси на великите сили към Балканите. Датата 9 август 1886 година е трагична , но и велика за България, която доказва пред света , че може да съществува като самостоятелна държава. Тази дата се неглижира от българската историография поради това , че тя е изразява руската гледна точка. Само преди два дни нито една медия не отбеляза годишнината от това важно събитие в българската история.

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2490 Весело

  "А в Брюксел и в Берлин цари тишина."
  *
  Съвсем нормално. Всяка държава трябва да решава сама проблемите си. ЕС да не е жандарм да сваля правителства ако има протести.

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Вашингтон е в лапите на Путя Късий,а Брасълс и Берлин - в обятията на сараите,Шиши и Гешев. Сокола скоро ще разпростре криле и ше раздава порции отвъд Владивосток ,през Токио и Вануату ,ше корумпира Латинска Америка ,Перу , Чили и Южния Полюс.

 75. 75 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Там има истински журналисти, които могат и анализират. И тук има, но са малцина. И не ги отпечатват на хартия. Та не се четат масово от електората. Това трябва да се промени, разбира се.

 76. 76 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Това, че Борисов спирал емигрантите от Турция е пълна глупост. Първо никакви емигранти не искат да минават през най-бедната и скапана страна от ЕС, а раздраната олюляваща се ограда не може да спре никого. Маршрутът през Гърция им е много по-удобен и отдавна разработен. А иначе минаващите транзит през България ,както показаха случаите на заловени български трафиканти в Унгария и Сърбия не са спирали и парите от тази дейност отиват в съответните джобове.

 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Основната причина за мен за дългогодишното покровителство на ЕНП, ХДС, Берлин и Брюксел към мутренското управление , е че делят баницата на еврофондовете помежду си ,прехвърляйки пари под масата в джобовете на брюкселски чиновници и партийни функционери.
  Напоследък събитията показаха, че корупцията в Западна Европа също започва да взема застрашителни размери. И тъй като там има механизми, чрез които бързо могат да се разкрият и усетят подобни практики вътре в страните, се е преминало на далавери с външни политически и икономически фактори, които се установяват по-трудно, тъй като в тези страни няма нито свободни медии, нито независима съдебна система. Случаите с такива доскорошни авторитети като крал Хуан карлос вземал стотици милиони от арабските сатрапи или с главния прокурор на Швейцария, развявал се на разноските на руските власти в Далечния Изток са показателни.

 78. 78 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  мда, те тия са сигурни, че простия български матрял ще го избере за 4-ти път !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Политиката на Брюксел и Берлин вече повече от десетилетие тъне в тресавището на далаверите с бившите комунисти от Източна Европа и Русия, с настоящите в Китай и с режима на Ердоган. Наливане на еврофондове ,които обогатиха мошеници като Бабич в Чехия, натъпкаха гушата на Орбан и авторитарното му управление, на Борисов и Пеевски в България. Наливане на милиарди на престъпника Ердоган, който въпреки всичко пусна сирийските бежанци в Европа , нескончаеми газови и други далавери с руския военнопрестъпник и агресор Путин, дори в опит на нарушение на европейското законодателство,както стана със Северен поток 2 или на санкциите,както си позволи Сименс . Широко разтваряне на вратите за мръсните пари на руската и китайска олигархия без грам мисъл за стратегическите опасности произтичащи от това. Европейските управници от последните две десетилетия не издържаха изпита за политическо лидерство, те се държаха и продължават да се държат като търгаши на дребно и мекотели. И това неадекватно поведение води и може да доведе още негативни последици за европейската сигурност и стабилността на демократичните общества. Време е за нови лидери.

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  България е мишена на хибридна атака от Гермнания вече повече от един месец !Ненависта на Германия към българите става хронична.
  —цитат от коментар 3 на WWW

  Deutche Welle и особено българската секция там не са Германия. Това е рупор на неолиберастията известна още като неомарксизъм, пропагандира идеите на Сорос наречен от Израел "заплаха за демокрацията". Там са свили гнездо и получили трибуна редица дечица на комунистическата номенклатура, навреме разбрали от татковците че комунистите ще стават капиталисти и ориентирали се към неолибералната идеология.

  Едно време ДС инфилтрираше Свободна Европа и DW със своя агентура да следят отвътре нещата. Днешно време наследниците и правят същото и то много по-енергично, не само да следят но направо да ги използват като рупор. Гова особено се отнася за българската секция на DW, чел съм материали от другите секции, голяма разлика по дух и позиции.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на ЛозкоП
  ЛозкоП
  Рейтинг: 31 Весело

  Е-ееех, надежди говежди!

 82. 82 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 2004 Любопитно

  До коментар [#30] от "svoboden":Нарича се демагогия и двуличие. Юнкер и Меркел актвно подкрепяха тиквун, въпреки много подробната информация от сужбите си какъв е и какви ги върши.
  —цитат от коментар 39 на pantyshot


  ти да не работиш в тайните служби на германия?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 83. 83 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 2004 Весело

  До коментар [#77] от "antonio_vivaldi":

  отивайте да протестирате в брюксел искайте оставки и там, че вече не се трае

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Глупости...

  За да почнем ВСВ, вкарахме Германия в Полша.
  През цялата ВСВ Германия и България си беха в добри отношения.

  А на нас...
  На нас ни се виде нанагорна вероломната союзническа агресия в 1941.
  Проникна чак до Волга.
  От там Опълчение изтласка германеца обратно в Берлин.

  Ако Германия пак нахлуе...
  Ти ли, от Владивосток ли ще отблъскаш я чак в Берлин?

  Съмнително.
  Съмнителен патреот.

  Не си наш совецки.
  Колкото и да се стараеш

  До коментар [#3] от "WWW":

  Ненависта на Германия към българите става хронична.

 86. 86 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#28] от "uvtest":

  борис трети докара ссср в бг другарю (много шизофриня в главата ви) и затова вие антикумунетътъ го тачите (всички войни загубихме и дрънкаме до ден днешен шизофрении:ето една:няяяяяямаме пленено знаме):бг социумъ днес освен изпростял е и шизофренен:достатъчен един бръснещ прочит на форумците тук:хора лаладжии

 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2905 Весело

  "...в Брюксел никой не забелязва случващото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи."

  Разбира се, че е лошо- пише го българофобският "Дойче Велле". Медията на платените антибългарски публикации, постъпващи от всички, които искат да спечелят лесни пари за низкопробна продукция- важното е в нея да има колкото може повече бисери от рода на "Абе,бай Х.й".
  А иначе Брюксел си е абсолютно адекватен- в България има само две -три вмирисани кръстовища в София и един-два града и безотговорна воня в медии като "Дневник".
  Това никой уважаващ себе си човек няма да нарече "политическа криза".
  Още повече, когато на улицата няма нито един "политик".

 88. 88 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4184 Неутрално

  Мисля,че причината не е незаинтересованост , а очевидната липса на идентичност за страната наричана България и поради този факт , най-вероятно ще чакат докато вътре нещо се промени в главите ( мисленето и разбирането за това , какво е да си член на ЕС , как да си уредиш представителството там и ......) , а дотогава управлението на ГЕРБ ( разб. Борисов ) им отърва , поради редицата общи ангажименти......колкото до хората , приемат умните и можещите , а ще връщат другите , за тях няма никакъв проблем , защото тук останалите ще го решават , както могат !

 89. 89 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Прочетох точно първите две изречения от статията и като стигнах до "фондация "Фридрих Еберт" спрях да чета.

  Фондация "Фридрих Еберт" в Уикипедия:

  "Фондация „Фридрих Еберт“ (на немски: Friedrich Ebert Stiftung) e политическа фондация близка до немската Социалдемократическа партия. Юридически не става дума за фондация, а за регистрирано общество (на немски: Friedrich Ebert Stiftung). Седалището ѝ е в Бон, но в Германия се поддържа и голям офис в Берлин, както и клонова режа в цял свят. Фондацията основно получава средства от държавни субсидии обвързани с изборните резултати на приближената ѝ партия"

  И случайно или не, клонът на фондацията в София се намира на трийсетина метра от "Позитано 20", централата на БСП, за по-голямо удобство и по-добра комуникация...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 90. 90 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#7] от "npo53646390":

  Не се интересува нито от парите, които дава и изтичат в пясъка, нито от мафията на която ги дава, нито от протестите срещу това.
  Факт гарантиран от ЕНП!

 91. 91 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Защо ЕС трябва да дава в ръцете на Радев, Корнелия и Христо Иванов властта. Сега важат други правила. Не като съветските. Чрез ОФ-то руснаците дадоха властта на БКП през 44-та година. Сега времената са други. Да се явят на избори и да ги спечелят. Които са след броени месеци.

 92. 92 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Мълчат, зашото знаят, че ще дойдат на власт БСП, Р.Радев заедно с популиста Сл.Трифонов /ДБ ще бъде изстласкана в опозиция/.Орбан и националистите в Полша ще бъдат цвете за мирисане пред едно такова българско правителство.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Че тя от европейската мафия по голяма няма. Просто нашта българска мафия не иска европейската да и бърка в паницата и затова нещата не "вървят" дето му викат.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 98. 98 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  долу слугите на пеефски и гешев в брасълс и берлин . долу мафията . долу дер лайнен, долу меркел , долу . оставка .

 99. 99 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  ако не свалим режимите в брасълс, софия и берлин , скоро мафията ше плъзне в тихия океан и южна америка . ОСТАВКА на цялата ойропска комисия , долу слуги на сараите и шиши .

 100. 100 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  вашингтон отдавна е в ръцете на кремльовския джуджак , а брасълс - ибрикчии на доган и гешев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK