Болнични легла има, но кой ще лекува болните в тях

За първите шест месеца на годината повече от 340 медицински сестри също са напуснали системата – над 190 са заминалите за чужбина, останалите са се пенсионирали.

© Надежда Чипева, Капитал

За първите шест месеца на годината повече от 340 медицински сестри също са напуснали системата – над 190 са заминалите за чужбина, останалите са се пенсионирали.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Точно 755. Толкова са заразените с COVID-19 медици към 11 август. От гледна точка на системата това означава, че стотици медицински сестри, лекари, лекарски асистенти, акушерки, лаборанти, санитари, здравни инспектори и друг персонал поне две седмици не могат да бъдат полезни за пациентите си. Същото важи и за техни колеги, които са контактни - било със заразени медици или с болен пациент.


И ако през август това все още не предизвиква осезаем проблем в най-големите болници, то той вече е остър в по-малките населени места, където броят на лекарите и медицинските специалисти и без това е в границите на възможния минимум.
В началото на миналата седмица например министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че КОВИД отделението в областната болница в Добрич е закрито, тъй като единственият инфекционист в лечебното заведение е напуснал от притеснения за здравето си. В края ѝ обаче стана ясно, че среднотежките случаи (над 40 на брой) все още се лекуват в същото лечебно заведение.


Старша сестра от болницата е в реанимацията на командно дишане. Отделение за КОВИД не съществува като административна единица, а за лечението се грижат двама гастроентеролози.


"И без епидемия има по един дежурен лекар на нощ"


"В по-малките лечебни заведения и без епидемия нощем на цяла болница дежури един лекар", разказва д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници. "Има още какво да се влошава и то ще се влоши много бързо", песимистичен е той.


За първите шест месеца на годината повече от 340 медицински сестри също са напуснали системата - над 190 са заминалите за чужбина, останалите са се пенсионирали. Данните са на председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. "И преди системата функционираше, като колегите работеха на по 2-3 места. Но сега натоварването върху останалите да работят в лечебните заведения е още по-тежко", обяснява Василева.


В Министерството на здравеопазването знаят за проблема, стана ясно на брифинга преди седмица. Системно решение обаче в момента не може да се предложи, затова се реагира на всяка нововъзникнала ситуация: "Това, което можем да направим към момента - работим с хората, които имаме. Стараем се да съсредоточаваме тежко болните в болници, където имаме персонал и където този персонал е достатъчен, за да се справи с това положение", обясни министър Ангелов. Той даде за пример договор между болниците в Разлог и Благоевград, който регламентира насочването на тежките случаи към областната болница. Днес лично и на място министърът търси решение и на проблема в Добрич.


Промени, свързани с осигуряването на специалисти, ще бъдат заложени в Анекса към Националния рамков договор 2020-2022, по който в момента преговарят Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. И двете институции отклониха въпросите какви са обсъжданите мерки за осигуряване на системата с медицински персонал в идните месеци, но от министерството потвърдиха, че ще се даде възможност НЗОК да заплаща на болниците медицинска дейност, извършена от специалист на граждански договор, което досега не беше възможно.


Консултации от разстояние, защо не?


Идея за нестандартно решение идва от технологичния сектор. Компания, разработваща софтуерни и хардуерни решения за телемедицина, предлага институциите да приемат и заплащат на лекарите и тази форма на консултации. "Готови сме да предоставим ноу-хау безплатно", разказва управителят на компанията Иван Йосифов. И допълва, че още в началото на епидемията са предложили сътрудничество на всички институции с ясното съзнание, че телемедицината не заменя клиничния преглед, но може да бъде алтернатива в условията на ограничения.


"Телемедицината може да свърже опитни лекари от водещи болници с колегите им в по-малките лечебни заведения, които имат нужда от професионални насоки. От друга страна, дава и широки възможности за регламентирани дистанционни консултации, в които се запазват определени рамки на отношенията лекар - пациент и същевременно се избягва физическият контакт, чакането на опашки и рисковете от зараза", обяснява Йосифов.


Това може и да сработи за лекарите, но няма да реши проблема с дефицита на медицински сестри, убедени са и д-р Тотев, и Милка Василева. "Просто няма достатъчно физически лица, които да бъдат наети в лечебните заведения", коментира Василева. Данни на Евростат, цитирани в отговор на Министерството на здравеопазването до "Свободна Европа", потвърждават тази теза. Ведомството посочва, че осигуреността с лекари у нас е 42.4 на 10 000 души и надвишава средните европейски показатели - 35.1 на 10 000 души. По отношение на осигуреността с медицински сестри обаче България е с втория най-нисък дял в ЕС след Гърция.


Нужна е радикална промяна в здравната система


Според д-р Тотев отсега трябва да се мисли за вариант задължителната карантина за контактните медицински лица да отпадне. По думите му няма логика медиците, работещи в COVID-19 отделения, след работа да се прибират вкъщи, а колегите им, при които има само съмнение за контакт, да остават у дома за седмица или две. "Трябва да се мисли в тази посока. Иначе ще сме принудени да го мислим в хода на епидемията, когато изведнъж ще се окаже, че трябва да затворят много болници", допълва председателят на Сдружението на общинските болници.


Още по-песимистична е председателката на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: "Почти няма решение. Аз смятам, че ръководителите на лечебни заведения, щабът и правителството ще трябва да направят радикална реорганизация в цялата здравна система. Легла има достатъчно, апаратура има, медикаменти има. Но кадровия потенциал го няма", коментира в заключение Милка Василева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3124 Весело

  И ветеринарите ли свършиха ?

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Проблемът с липсата на кадри го има от много преди коронавируса.
  А какво пречи да се организират специализирани центрове за лечение в 5 или 10 областни града, които са с болници и лекари в излишък - като в Пловдив например. Едва ли е задължително да лекуват болния от коронавирус в Елхово, Карнобат или Девин.

 3. 3 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1347 Гневно

  Край на здравеоТКазването. От тук нататък ... телемедицина.

  От идиоти отговор не чакам
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  Какво друго може да се очаква? В Шотландия например средната часова ставка на мед сестра е £17.00 паунда на час а ако се работи към агенция (bank nurse) взимат двойно повече. Ако направиш една бърза сметка това е над £35000 на година за базова заплата и близо £70000 през агенция. Е как да не се махнат от България?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Има решение, има... Осигурете средна лекарска заплата-6 хилки в €, сестринска-2 и ще видите как ще се обърне тренда. Изтичането на лекари на запад ще спре и даже ще се появят русоляви докторчета, говорещи български с немски акцент и нежни сестрички с дръпнати очи. Ще кажете-нема пари в държавата, аре бе, верно ли....

 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#5] от "jlb02632781": Ok,и тогава ще ревнат всички държавни гербоизбиратели.А кинти нямааа,шкафчетата пълни,но за даване няма! И печатницата не бачка!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Какво друго може да се очаква? В Шотландия например средната часова ставка на мед сестра е £17.00 паунда на час а ако се работи към агенция (bank nurse) взимат двойно повече. Ако направиш една бърза сметка това е над £35000 на година за базова заплата и близо £70000 през агенция. Е как да не се махнат от България?
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Борката беше обявил , че в Англия липсват 35 000 сестри!!!
  Защо при толкова високо заплащане има такъв недостиг?

 8. 8 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Лекарите, заедно с учителите са сред най-пренебрегваните професии.

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  ,,За първите шест месеца на годината повече от 340 медицински сестри също са напуснали системата - над 190 са заминалите за чужбина, останалите са се пенсионирали. Данните са на председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. "И преди системата функционираше, като колегите работеха на по 2-3 места. Но сега натоварването върху останалите да работят в лечебните заведения е още по-тежко", обяснява Василева.”
  🤐...

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  [quote#7:"4ort"][/quote]

  То винаги е имало недостиг, но сега с този Ковид медицинския персонал може сам да си пише чековете за заплата. 😁😁😁
  Истината е, че това е проблем във всички западни държави. Средната възраст на населението се увеличава, така че е логично повече стари хора, повече нужда от медицински кадри. Другият фактор е, че доста излязоха в пенсия в последните 3/4 години. Имаше момент в който всички записваха да учат "модерни" професии и имаше много малко нови кадри и сега се усещат последиците. То ако погледнеш във всички развити държави е същото докато за България хората просто търсят по добър живот за себе сис емействата си.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  [quote#7:"4ort"][/quote]

  То винаги е имало недостиг, но сега с този Ковид медицинския персонал може сам да си пише чековете за заплата. 😁😁😁
  Истината е, че това е проблем във всички западни държави. Средната възраст на населението се увеличава, така че е логично повече стари хора, повече нужда от медицински кадри. Другият фактор е, че доста излязоха в пенсия в последните 3/4 години. Имаше момент в който всички записваха да учат "модерни" професии и имаше много малко нови кадри и сега се усещат последиците. То ако погледнеш във всички развити държави е същото докато за България хората просто търсят по добър живот за себе сис емействата си.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Същото е и в Италия. Ами сбъркана/нарочно? /държавна политика, мейби. Италянци бягат в Германия, германци-в Швейцария, а всички в Кувейт, ОАЕ... И те така...

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  То в България въобще кой ще остане?
  Нали щяха да взимат виетнамци, украинци, молдовци и т. н. от чужбина за да има кой да работи въобще нешо.
  В България ми е много странна ситуацията. Работодателите казват "българинът е мързелив иска голяма заплата, а нищо не върши както трябва, по-добре чужди работници да си вземе човек, те са отговорни, не мрънкат за пари и работят качествено", а работниците казват "българският работодател не става, не дава пари, обижда, отношението му не не добро, не плаща извънредни, няма организация на работата, понякога въобще не е наясно какво работят подчинениете му, въобще не струва, по-добре е при чужденец работодател, там има и добро заплащане и добро отношение и организация и качествена техника".

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 14. 14 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  17 паунда не е много повече от 8 за чистачките на къщи.... Ами ще имат недостиг, то си е логично.

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  А може ли г-н Бойко Борисов да отговори на въпроса КАКВИ МЕРКИ СЕ ВЗЕХА ЗА ТЕЗИ ТРИ МАНДАТА ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ БА НАМАЛЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ДА СПРЕ?
  Едва ли тази липса на кадри е възникнала Ей така изведнъж. Това е една според мен непрекъсната тенденция от години.
  Освен че неглижираха протеста на мед. сестрите ги нарекоха и терористи по едно време... спомняте ли си?
  Сега обаче дойде ли времето за което си говорихме? Дойде! И по-лошо ще стане...

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":


  👍👍👍

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":


  Когато не знаеш какви са ти приоритетите в държавата и мислиш само за стадиони и футболни отбори е така

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":

  Хайде всички да отидеме в Шотландия!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#7] от "4ort":

  Защото са отишли в Шотландия 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4666 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":Хайде всички да отидеме в Шотландия!
  —цитат от коментар 18 на DDR


  Остава само да ми кажеш, че си мед сестричка сега 😁😁😁😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#20] от "padrino":

  Логиката е следната —щом медсестрите захлебват добре, значи всички ще захлебват добре. Важи принципа —> ”Там хорошо, где нас нет” или ”the grass is always greener on the other side”
  😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Проблема е малко по-дълбок, на Запад дават пари, но на обикновенния човек не му се работи медицина - натоварена, мръсна и с голяма отговорност професия. Та във Великобритания НХС наистина дава доста пари и има принцип, че когато ти изтече договора на новото място не могат да те назначат с по-ниска заплата. И пак там в болниците работят българи, пакистанци и всякакви други квалифицирани мигранти. Напредъкът при тях обаче е, че за правителството това е приоритет и се грижат да осигуряват с финанси на системата.
  В България здравната система със сигурност не е приоритет и всичко е направено така, че нищо да не се знае за да се краде по-лесно ( няма работеща информационна система нито за болните, нито за лекарствата). Като добавим и частните хотели-болници отворени за да точат ресурс и картинката става красива...
  Е, с или без коронавирус системата все някога ще блокира. Вирусът просто ускори процеса.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Цекулова, питай Мангъра...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Държавата е виновна, лекарите да бягат в чужбина и сега да има толкова сериозна липса на кадри.

 25. 25 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#7] от "4ort":17 паунда не е много повече от 8 за чистачките на къщи...
  —цитат от коментар 14 на jlb02632781


  Да, само два пъти и отгоре повече. Математика, какво да го правиш.

 26. 26 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как кой, Мангъров, повелителя на лекия зимен грип.
  Този лек зимен грип изчезна още юни месец, още ли не сте го разбрали?

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Не е редно да се обобщава - няма такова животно като български или чуждестранен работодател и работник.
  В Германия се разбра че условията за работа в някаква голям кланица са лоши и хората живеят в скапани общежития, за берачите на ягоди и други знаем от години.
  Но така или иначе, разликата в стандарта на живот не могат да бъдат избегнати.
  Иначе и у нас има свестни работодатели ( не казвам че са много или повечето) и идиоти акива, но няма как да плащат европейски ( западно де) заплати, докато не започнат да печелят от продукцията си като тямошните работодатели.
  Е, тези назначените нашенски олигарси са кофти хора, но за да се оправи положението с такива като тях, трябва каскета не да ходи по селата, а да се заемат със събиране на реални доказателства и да ги осъдят. Само че, както се вижда от действията на прокуратурата, това не само не се случва, но и ще ни зарабитят глоби от европейския съд и ние ще плащаме.
  Затова трябва да се стигне до избиране на хора за управлението, които наистина да направят необходимото, правосъдната ни система и МВР да заработят и да се вкарат нещата в приемливи граници.
  Да се премахне напълно корупцията е невъзможно, въпроса е да е в приемливи граници и хванатите да отиват в затвора, а не да се пъчат по телевизиите.

 28. 28 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ананиев, Мутафчийски и Кунчев? Да свършат някаква работа и те.

 29. 29 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Май че и тук е място да задам въпроса си:

  Абе кой най-сетне ще обяви броя на излекуваните медицински работници, не само да ги прибавят към досега обявения брой???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Нищо бре, те сега мислят да отворят училищата присъствено. После ще трябват 2-3 седмици да се поразнесе хубавичко заразата, а после ще позапълним леглата. Това, че доктори и сестри няма не е проблем, важното е, че легла сме осигурили. Останалото ще оставим на естествения подбор, все пак той е водещ принцип в природата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 31. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Българите и с толкова медицински персонал в БГ направо са си разлигавени откъм обслужване. Когато започнат да плащат стотици паунди и/или евра здравни осигуровки и да чакат по две седмици ред за джипи,а до няколко месеца ред и за тесен специалист тогава да се жалат.

 32. 32 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Държавата е виновна, лекарите да бягат в чужбина и сега да има толкова сериозна липса на кадри.
  —цитат от коментар 24 на KaV


  Абсолютно! В началото на 90-те ако си спомняте имаше съкращения на медицински персонал в трудоспособна възраст.

 33. 33 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 139 Любопитно

  Умнокрасавците ще лекуват болните, че кой друг?
  Та нали те всичко знаят и могат.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  До коментар [#33] от "Александър":

  Защо , нали ГЕРБ управляват от 10 години. Какво стана със здравеопазването. Защо не се погрижи за медицинските кадри така, че да останат в България, а не да бягат по Европа.

 35. 35 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Защото не може държавата да се грижи за всичко. Тва не е соца, другарко.
  Има свободен пазар и отворени граници. Нормално е лекарите да емигрират. Държавата да затвори границите ли ? Или да вдигне данъците, за да повиши заплащането и да оревете света. Точно както стана с винетките. Всеки иска услуги, но никой не е готов да плаща за тях.

 36. 36 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Абе тя СИСТЕМАТА на здравеопазване в държавата е тотално сбъркана.
  Когато стана скандала с акушерката, която беше била бебе в Софиямед (от най-големите частн болници в София) се разбра че на жената заплатата и чисто е около 500 /петстотин/ лева и по тази причина тя кара двойни смени т.е. работи по 24 часа без сън и почивка.
  Малко по-късно собственика на същата болница си купи от мама Праска сградите на ИПК Родина на Цариградско за доста милиони в лева. Казвате не бил виновен тоя дето яде зелника ... Със сигурност, но скоро просто няма да има такива дето да си рискуват здравето за подаяния. И за това познайте #КОЙ е виновен....

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#7] от "4ort":

  За Англя това въобще не е високо заплащане + че се носи и много висока отговорност

 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  'че осигуреността с лекари у нас е 42.4 на 10 000 души и надвишава средните европейски показатели - 35.1 на 10 000 души.'
  Нагли стъкмистики на управляващите тиквеници и цялата политическа помия от слугинажа в Министерство на здравеопазването, които подават фалшивата стъкмистика на Евростат и СЗО.
  От 10-15 години се знае в съсловието ,че реалните числа на НАЛИЧНИТЕ лекари в гетото са не-повече от 16 000 души болнична и извънболнична медицинска помощ. Отбор Б на БКП (ГЕРБ ) обаче изкривяваше статистиката за да представи колко всичко изглежда добре и как може и без да се плаща за лекари и медсестри. Докато не бяха разобличени от една глобална пандемия в която нямат никакъв медицински персонал. Чичките от ДАНС водят ли си записки? И вие другари милиционери проспахте измамата наречена НАЛИЧЕН МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ . Ако бяхте профайлъри наистина наблюдаващи процесите застрашаващи националната сигурност щяхте да сте се размърдали и да влачите вече министри , депутати и премиери в дрънголника. О,чакай ,вашата хранилка се осигурява от същите лица. Какво ли ви дреме за националната сигурност..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":

  Да останат и работят като лекари и сестри тези които сега са на улицата и викат срещу ББ. Но тези лумпени първи ще избягат когато видят какво са докарали да ни управлява.

 44. 44 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не знам къде е истината.Уж сме били много нужни на обществото,ама спешното в Бургас се кани да затваря заради агресия от страна на пациенти и невъзможност за работа.Колко от уж необходимите лекари бяха върнати в България от март насам?Трябвали лекари ту в Ямбол,ту в Пазарджик,ту в Добрич напоследък.Ми направете платформа,в която всеки желаещ да взема някое и друго дежурство.Ама сега реалностите са такива,че работодателите в здравеопазването ги е срам да обявят публично стотинките,които смятат да плащат.Разчитат на някаква форма на крепостничество...За себе си знам какво би ме накарало да се върна да работя в здравеопазването на България-никой не ми го е предложил засега.

 45. 45 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Няма проблеми - ще се правим, че лекуваме болните точно както се правим, че носим маски.

 46. 46 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 186 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Английските сестри се местят в САЩ или Австралия.Като цяло навсякъде има недостиг ,но в Бг вече е драматично.До 5 години най много ще се закрият много болници -поради липса на кадри.Около 70% от кадрите в областните и общински болници са пенсионери.До каква възраст мислите ,че работят тези хора.И кой ще ги смени,като от много години-90% от завършилите сестри заминават да работят в чужбина.Сам си отговорете защо-пък и то е обществена тайна.::))

 47. 47 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 186 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dr_Doolittle":

  +++++

 48. 48 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 186 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Абсолютно вярно е това ,което е казала.Системата се крепи все още защото 70% от сестрите работят на 2-3 места

 49. 49 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 186 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Абсолютно вярно е това ,което е казала.Системата се крепи все още защото 70% от сестрите работят на 2-3 места

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK