Криза на доверие, раздаване на пари и какво следва от това

Можеш да купиш доверие, когато някой зависи от теб, но не и от избирателите – те винаги са неблагодарни.

© Надежда Чипева, Капитал

Можеш да купиш доверие, когато някой зависи от теб, но не и от избирателите – те винаги са неблагодарни.



Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Доверието е важна смазка в обществената система. Изключително ефективно е да се разчита в някаква разумна степен на думата на другите хора; пести много неприятности. За съжаление, доверието не е стока, която може да се купи лесно. Ако трябва да го купите, вече е съмнително какво точно купувате."


Кенет Ароу, 1974




През януари тази година имаше обществена тревога по повод промяна в Закона за БНБ. Предположението бе, че е възможно манипулиране на разменния курс на лева към еврото, което да намали спестяванията (всъщност - покупателната сила на спестяванията).


Доверието и моделът на управлението


Действителният проблем беше липсата на доверие. Към парламента, към правителството и (косвено) към БНБ. Липсата на доверие е много лош съветник в отношенията и управлението на всяко равнище: семейство и роднини, приятели, група, община, държава или междудържавни обединения.


В сравнение с януари доверието сега почти напълно се е изпарило на последните три равнища. Тогава се боях дори да мисля какво би се случило, ако в процеса на включване в еврозоната едно върху друго се наложат две политически кризи - в Брюксел и в София.


Сега се случва точно това. И тук, и там става дума за кулминация на загуба на доверие, започнала преди около пет години.


Разликата е, че в България тази загуба стана видима не само за специалистите. По отношение на ЕС проблемите засега остават невидими.


Недоверието тук растеше малко повече от година - от случая с апартаментите и къщите за гости, през пернишката вода, "италианския" боклук, майките на деца с увреждания и избора на главен прокурор до поведението на щаба за възпиране на пандемията и "Осемте джуджета".


Днес вече малцина се съмняват, че начинът на работа на джуджетата е нещо, което те наричат, макар и често не съвсем точно, "модел на управлението". Това е признак на загуба на легитимност, т.е. на вярата, че управляващите и техните политики са най-подходящите в момента. Само въпрос на време беше това общо настроение да бъде установено и социологически.


А усещането за загубата на легитимност на ЕС е все още невидимо.


Общото между сегашното управление на България и това на ЕС е, че и тук, и там основната политика е купуването на доверие чрез раздаване на пари.


Раздаването на европейски пари


Изчистена от подробности картината е следната.


Към известните 750 млрд. евро за възстановяване от кризата следва да се добавят парите за бюджет на Съюза за следващия (вече настъпил) програмен период, което прави общо 1.82 трлн. евро.


Разпределението на дарения и кредити в рамките на възстановителния фонд е доста условно. 360 млн. евро заеми (48%) от сумата е с период на връщане до 2058 г. Като се вземат предвид другите условия по тази схема, всъщност е очевидно, че това е по-скоро субсидия.


Но това не е всичко: към тази сума следва да се добави постпандемичната програма за изкупуване на публични дългове от ЕЦБ за 1.35 трлн. евро. Т.е. сумата за разпускане на дисциплината е 3.17 трлн. евро или 17.3% от номиналния БВП на ЕС за 2019 г. Проблемът не е само и не толкова в размера на сумата. На година тя е приблизително 2.6% от БВП на ЕС на година.


- Въпросът е в очакванията, които създават тези три компонента на европейско раздаване.


- Разпределението е по относително обективни критерии. От него е видно, че страните, които получават големи дялове от споменатите 1.82 трлн. евро като дял от техния БВП, са тези от периферията на ЕС.


- С изключение на Чехия и Словения, новите страни членки ще получат по план над 10% от БВП субсидии и субсидирани заеми от ЕС. Първенството се държи от Хърватска с около 28% от БВП, следвана от България с около 24%.


- Това програмно разпределение не е задължително да е добър атестат. В известен смисъл колкото по-зле е дадена страна, толкова повече награди получава.


Съотношението на "облагодетелстваните" е точно обратното в програмата за 1.35 трлн. евро на ЕЦБ. Според изчисленията на IREF по тази схема на Германия се падат нето 25.1% от дълговете, подлежащи на изкупуване, на Италия - 20%, на Франция - 12.6%, на Испания - 12%, на Нидерландия - 5.6%, на Белгия - 3.5% и на Австрия 2.6%. За другите страни, където схемата вероятно ще действа, процентът е под 2 на сто.


И при двете схеми:


- нищо не е гарантирано предварително;


- не е ясно откъде ще бъдат набрани средствата и какви ще бъдат набраните средства;


- "спестовните" страни членки не са чак толкова спестовни.


Без значение за коя от схемите на раздаване на пари говорим, начините на набирането им са четири:


а) да се намалят разходите, което очевидно няма как да стане,


б) да се увеличат данъците, планирано е поне да има "екологичен данък" (но неговата стойност не може да компенсира разходите);


в) да се поеме нов дълг, този път от ЕС, т.е. от Европейската комисия, която досега не е правила това,


г) ЕЦБ да монетизира (т.е. да напечата пари), за да изкупи въпросните дългове.


Първите три от тези подходи предполагат в ЕН да са по-единни и съсредоточени при контрола и планирането на публичните финанси на страните членки. А политиката на ЕЦБ вероятно ще доведе до европейско, а може би глобално изкривяване на цените. (Все пак икономиката на ЕС е 22% от глобалната икономика).


Ефектите от раздаването в България


Първият ефект е свързан с влиянието на планираните субсидии от ЕС. За България, а и за другите страни бенефициенти, прекият ефект е субсидия за партиите и коалициите, които са на власт. Това е по-скоро перспективата за Хърватия: парламентарните избори на 5 юли увеличиха присъствието на управляващата партия в парламента и придадоха легитимност и перспектива за разширяване на водената от нея коалиция.


За България ефектът е само консолидиране на управляващата коалиция при намаляваща вяра, че тя е най-подходяща да управлява страната. Това положение няма да се промени, докато не се проведат избори. Тъй като проблемите тук не са толкова икономически (както в Хърватия - тя е на бюджетната помпа на ЕС от 2013 г.), колкото във върховенството на правото, перспективите пред легитимността на следващото управление не са много обещаващи.


Оттук и вторият вероятен ефект. Въпреки предварително заделените субсидии, България ще има повече от другите страни трудности за достъпа до тях. И за сметка на това ще трябва да се нагажда към новия централизиран фиск и да въвежда нови данъци според изискванията на ЕС, както и към последиците от политиката на ЕЦБ. Тоест хем ще губи сегашните си предимства, хем ще плаща за неефективността на собственото си управление.


Третият ефект е от политическо естество.


Можеш да купиш доверие, когато някой зависи от теб, но не и от избирателите - те винаги са неблагодарни. Това показва дори опитът на Тройната коалиция: най-голямото купуване на гласове на едро бе през 2008 г. - увеличаване на минималните осигурителни прагове на обща стойност за икономиката от 6.5 млрд лв за период от десет години. Този ход не помогна на нито една от партиите в коалицията.


Избирателите са свободни. Ако разчитат на правителството за някакви облаги, колкото повече то раздава средства, толкова повече те могат да искат. Временно разчитащите на договорени привилегии (гилдии или синдикати) вероятно първо ще подкрепят правителството, а след това ще се отметнат.


През март и април тази година политиката във връзка с пандемията не стигна до връщане на пари на избирателите (от фискалния резерв и други налични ресурси), а отхлабването на дисциплината вследствие на общественото недоволство не вещае добри перспективи. Наличните средства ще бъдат похарчени нерационално, новите заеми и субсидии - също.


А следващото правителство, което и да е то, няма да може да свива разходи и най-вероятно ще промени подоходните данъци, за да се представи като "приятел на народа".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Весело

  Следва:
  #Oставка!!!
  и
  ДоСвиждане!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Вземането и харченето на пари от Европа на първи поглед изглежда супер. На първи! В действителност едно 20-30% от тези пари (поне!) отива в ръцете на мафията. Демек новите кошчета, тротоари и белосаните училища си имат цена. И цената е укрепване на мафията. Мафия която става толкова богата и силна че никога няма да си иде. Все още ли новите кошчвта, пейки и белосани училища изглеждат като далавера?

 3. 3 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "Криза на доверие, раздаване на пари и какво следва от това"


  Следва Христо Иванов и Маджо.

  И в морето ми е до колене .....................
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Спестяванията и сега намаляват като покупателна способност, щото инфлацията е осезаемо по-голяма от лихвата на повечето (като брой) депозити. Договорните лихви, които банките дават на пеефски и другите чорбаджии са друга бира и едва.ли имат нещо общо с лихвата на депозита от 2733лв. на Пенчо от Каспичан.

  мурзилка
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Все още зимата е далеч, но усеща ли се полъха от '96-'97 година?

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Забравяш обществената тоалетна с цели....две тоалетни чинии, за 600000лв с ДДС, за.клято пишеше нейде в дневника вчера. По 300000лв чинията.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Мощната българска икономика се справя блестящо и без ЕС засега.
  Валутният ни респективно фискалният резерви са на изключително високо ниво. Брутната работна заплата за второто тримесечие бялата на наетите лица расте с 1,5%, а за Габрово дето ми се подигравате с 10%. Бюджетът е на излишък от 1,72 милиарда лева. Сиреч засега Правителството харчи излишъкът.
  Прякото раздаване на парите от излишъка неминуемо ще стимулира икономиката.
  Та като стигнем до парите по новата Програма на ЕС все пак в България ще да минали изборите.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  "да се разчита в някаква разумна степен на думата на другите хора" - когато Баш Боса се отнася към народа все едно играе карти, блъфира, финтира, лъже най-нагло, не иде реч за доверие, а за диагноза, че не е летаргия по време на епидемия, а зомбиране, от което отърване няма. Като не знаеш как да научиш хората да ловят риба, пълни им от време на време канчетата, къде с риба, къде с набиване. Тъжна действителност, в която примирението се ОПравлява от доказани лъжци с чужди пари.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Бойко Борисов в ролята на Индже Войвода - с едната ръка громи върли врази, с другата ръси дребни жълтици.

  Тази мила картинка може би минава пред носталгиците по живковизма, но не и пред младите хора, които втори месец са по площадите, отвратени от покварата по върховете на властта.

  Виждам, че дежурните тролове още предъвкват дъвката “Маджо” - груба грешка.

  Защото и децата, които до онзи ден не знаеха кой е Маджо, поразровиха и научиха: Маджо е бившият началник на Бойко Борисов от мутренската групировка СИК. Когато големите шефове - Маджо, Маргините, Пашата - са се събирали на съвещание, бате Бойко са го оставяли да варди пред вратата или да го пращали да им свърши това-онова: да купи уиски, да направи кафе, да пренесе нещо, да ступа някого и т.н.

  Оказа се, че Маджо се намесва и в работата на съдебната система, след като близкият до Бойко Борисов бивш управител на ББР Стоян Мавродиев се е опитал чрез него да сплаши свидетел по ключово дело - срещу осемте джуджета.

  Така че не ме подсещайте за Маджо - имам какво да разкажа. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Икономиката все още върви , безработицата намалява , факт е ,че заплатите вече се вдигнаха ,но инфлацията е огромна ,особено много поскъпнаха храните ,което показва ,че трябва да се компенсират доходите на по бедните ,особено пенсионери и инвалиди ,но като общо взето ,народа масово има пари и не му пука от нищо , вече не може да бъде прилъгван с парички и да гласува за еди кого си ,просто защото границите са отворени и всеки може да отиде навън за работа ,пари или на гърба на немската социална система ,където само детските са по 300 евра и всичкото маргинал вече е там .

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  На първо време ако ДБ като коалиция отчетете правилно реалната икономика на България ще мръднете от 2% поне на 3%. Маджо, Доган Пеевски, Домусчийски ТИМ у всички останали в момента са едва 3% от българската икономика. Кой го интересува Маджо, Пеевски и прочие.
  ББР трябва да се закрие както писах три седмици преди да се сети Христо Иванов за нея. Щото раздава пари на всички партии сиреч на обръчите им.

 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  ГЕРБ отдавна не е партия. Те са сбирщина от държавни чиновници, родата им, и обръчи от хранени фирми. Ножът е опрял до кокала. Или те, или ние. Или сега, или никога!

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  "Криза на доверие, раздаване на пари и какво следва от това"
  ....................
  Следва служебно правителство, криза за която ще бъде обвинен Христо Иванов, нови избори на които всички освен Партията ще бъдат омаскарени, бетониране на на Партията и втори мандат на Радев.
  И от тук нататък, "Добре дошли в Евразия"

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Дали ГЕРБ ще достигне 1 милион гласа на следващите избори - ТОВА Е ВЪПРОСЪТ и това е търсеният ефект от раздаваните пари на държавни служители и фирми на хранилка.
  ... За жалост вероятно "ДА" , само че в следващото правтелство пак на ГЕРБ "градската десница" , чалгарите или магарешниците ще заменят "патрЕотите" като коалиционен партньор. Ако ГЕРБ е доста под 1 милион ... тогава ДПС. Опциите не са много, сметката е проста и целите прозрачни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  "Криза на доверие, раздаване на пари и какво следва от това"....................Следва служебно правителство, криза за която ще бъде обвинен Христо Иванов, нови избори на които всички освен Партията ще бъдат омаскарени, бетониране на на Партията и втори мандат на Радев.И от тук нататък, "Добре дошли в Евразия"
  —цитат от коментар 14 на 4ort


  Ако Президентът не направи груба грешка следващия му мандат е сигурен, но не за това става дума, а за предсрочни или редовни парламентарни избори където критерият е лично "кой колко пари ще получи от ГЕРБ".

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  “Демек новите кошчета, тротоари и белосаните училища си имат цена.”

  Новите кенефи също. Горе-долу колкото един апартамент 100 квадрата в средно привлекателен квартал е цената на клозетна седалка.

  Разбира се, за дошлата от Самоков кметица, която едва след навършване на пълнолетие е видяла промиваща се тоалетна, това “нововъведение” е сложно и удивително като капсулата Спейс Драгън, но в цивилизования свят ги има от 40 години.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 920 Любопитно

  "Криза на доверие, раздаване на пари и какво следва от това"Следва Христо Иванов и Маджо.
  —цитат от коментар 3 на БГА Балкан


  Точно,обаче да поживеем и да видим!?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 19. 19 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Толкова умен коментар мутрата Борисов няма да го разбере

 20. 20 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Мощната българска икономика...
  —цитат от коментар 7 на Да вярваме на истината


  :О)

 21. 21 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 105 Весело

  До коментар [#6] от "Маршалов":

  К'во знаеш ти бе? В тоя кенеф казанчетата се пълнят с Дом Периньон.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 22. 22 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  Нужна е нова политическа платформа -с млади,образовани хора,които имат визия,знания, желание и хъс да възстановят Родината си.
  Да се върнат младите от странства и да приложат тук всички хубави неща,които са видяли в развитите държави.Има много такива младежи-трябва да се организират в името на Бг.Ние трябва да ги подкрем и дадем шанс.В тях е бъдещето.

 23. 23 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Еврозоната, тази е болката на Кремъл за България и активиринето на лакея Фигурант беше мигновено. Сега всяко антиевропейско протеже лансира хибридната разделителна линия между Брюксел и София. А Станчев с тази статийка допусна огромна грешка с фразата "че и тук /В България/, и там /в ЕС/" - тоест ние не сме в ЕС!? Разбира се след това доразвива опорните точки на Москва и така става напълна ясна същността на причината за тези финансирани и възбудени от националните предатели - начело с Фигурант, "протести". Всъщност този факт обяснява защо на протестантите никой не обръща внимание в Брюксел и Берлин. Сега руската агентура е под пара, но е въпрос на време отново да изгуби всякакви шансове за задържането на европейска България в своята евразийска орбита. Бумерангът наближи!

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#23] от "gpb42643987":

  "Еврозоната, тази е болката на Кремъл за България и активиринето на лакея Фигурант беше мигновено."

  Това е една от най-глупавите опорни точки, които съм чел, но може евентуално да заблуди някой наивен човечец, който не знае за какво става въпрос.

  България бе ЗАБАВЕНА за чакалнята на Еврозоната с минимум 10 години именно от правителствата на Бойко Борисов, понеже не изпълняваше основния критерии за прозрачност на инвестициите и борба с прането на пари.

  С банки като ББР и ПИБ България ще влезе в Еврозоната, когато Бойко Борисов прочете книга за възрастни (засега твърди, че е чел само една за деца - Винето).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  "Винето" >> Винету, да ме прощавате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5524 Неутрално
 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Др Станчев всуе се кахъри. В своето историческо интервю др Сорос предсказа, че ЕС ще се разпадне. Така че въпреки раздаването на пари половината ше умрем от вирусизъм, останалите - от затоплизъм, а малцината оцелели с изненада ще установят че вече няма ЕС.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8901822

 28. 28 Профил на Stefan Guintchev
  Stefan Guintchev
  Рейтинг: 39 Весело

  До коментар [#22] от "sjz30536678":

  Младите и образованите дойдоха от западни университети
  заедно с царя и ни оправиха за 800 дни.
  После си заминаха пак на запад но вече като милионери.
  Този филм вече сме го гледали.

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#21] от "Котаракът в чизми":

  Не се пълнят, щото още не е отворен за ползване. Ама че който е направил сделката пие такава френска пикня и от страна на частника и от страна на софийска община, навярно си прав.

  мурзилка
 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#26] от "Петя":

  Ама ние си пращим от устойчивост. Кеф ти устойчива мафия, кеф ти устойчива корупция. Устойчиво пазаруваме ЕС автомобили, които нормалните ЕС хора изхвърлят на боклука. Устойчиво ни затрупват с италианска смет. Пък и не само италианска, ама тя беше станала нарицателна преди време. Сега от няколко месеца се замълча по аферите със смет...Което не значи че те са прекратени, или че са намалели.

  мурзилка
 31. 31 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 566 Гневно

  Какво раздаване, бе?! Когато милостинята я обуславят с един куп условия! Прах в очите... Ама ония, които виждат, могат да ги затворят и след това да видят истината.

  Ерго - ход мъглявина.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Бай Х раздава пари , тегли заеми и като подаде оставка , нЕма парЕ ,действайте. Тактиката на изгорената земя

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Красене Станчев, да ти кажа ли какво следва от това? Следват редовни парламентарни избори! Друго да питаш?

 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#15] от "dark'star":Нужна е нова политическа платформа -с млади,образовани хора,които имат визия,знания, желание и хъс да възстановят Родината си.Да се върнат младите от странства и да приложат тук всички хубави неща,които са видяли в развитите държави.Има много такива младежи-трябва да се организират в името на Бг.Ние трябва да ги подкрем и дадем шанс.В тях е бъдещето.
  —цитат от коментар 22 на sjz30536678


  Драги ни @sjz30536678, та викаш, значи, „Да се върнат младите от странства и да приложат тук всички хубави неща,които са видяли в развитите държави“, така ли? Ами че те вече се връщаха веднъж и носеха тениски с надпис „Срам ни е от вас“! После ние се срамувахме от тях, защото такива кражби и далавери се развихриха, че някои си купиха по 8 хотела на Златни пясъци! Тая попара, дето я ядохме тогава, много ни загорча и сега не искаме от същото! Сещаш ли се?

 35. 35 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#22] от "sjz30536678":


  До коментар [#15] от "dark'star":Нужна е нова политическа платформа -с млади,образовани хора,които имат визия,знания, желание и хъс да възстановят Родината си.Да се върнат младите от странства и да приложат тук всички хубави неща,които са видяли в развитите държави.Има много такива младежи-трябва да се организират в името на Бг.Ние трябва да ги подкрем и дадем шанс.В тях е бъдещето.
  —цитат от коментар 22 на sjz30536678


  Нали веднъж с царя се върнаха. Там Велче, Дянков, все млади и перспективни. Взеха си каквото можаха и всичко остана така както си беше. Промените не стават с революция /каквато се опитват да спретнат сега другарите/, а с планирана поетапна промяна /но не от разни НПО-та и други паразити, мислещи само как да смучат обществен ресурс/!

 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2147 Весело

  А един Маджо завива Бойкикев във станиол.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Наистина има огромна криза на доверието в правителството, но няма и доверие в едно следващо коалиционно правителство, след като политическите субекти са също добре познати на избирателите.
  Затова и протестите не са толкова масови защото не е достатъчно правителството да падне, а по-важното е кой ще ни управлява после.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lemmy":

  Не ви се получи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#37] от "pamela":

  Няма да са същите ако се сбъднат думите на Цветанов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  До коментар [#13] от "moreee":
  ++++++++++++++

 41. 41 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Твоят пРезидент го чака заслужен импийчмънт, ако преди това не се скрие като предател - плъх в Кремъл.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2331 Весело

  "Действителният проблем беше липсата на доверие."

  Доверието никога не липсва - то е стълбът на обществото, Вярата в обществото/върховенството на Закона (наложена "преференция" за всички "социални индивиди" с доказана полза от минал опит).
  Ей на, аз имам доверие в Бойко Борисов, че няма да сложи 30 кюлчета (300 килограма) в шкафчето, защото, макар и да не разбира от гравитация, е наясно, че шкафчето ще се счупи. Имам доверие, че ще подаде и оставка … когато резне на пАтока (Балкански поток) "шийката" (лентата).
  Това, което липсва, е прилагането на Закона, най-вече Закона за държавния бюджет за 2020 г. - хвърлиха се "едни пари" (300 млн. лв.) на "една банка" (ББР) за да купела на тройно по-висока цена (от пазарната) едни "обещания" за да "изчисти греховете" на една друга банка.
  Обществото остана в неведение КОЙ има полза от нарушаването на Закона. "Престъпникът" се прикри с "европейски мантри", но обществото има "основателното предположение", че се крие или в Министерски съвет, или в Министерство на финансите, или в КФН, или в БНБ. Затова - ОСТАВКА на всички.
  Има и двойни стандарти в социалното осигуряване (мярката 40/60 или по точно, "иди ми дойде ми"), без санкция от Народното събрание, но с пълна овнешка (и алчна) подкрепа и от прост-съюзи, и "отговорния" бизнес-бедняк.
  А за организираната престъпна група "Прокуратура" изобщо не ми се говори. Но имам доверие и в тях … че ще загубят всяко дело в съда. Те затова и не ги внасят делата в съда, а обвиняемите ги държат в ареста.

 43. 43 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За постингите #10 и #24 от Norman Granz :
  + + + + + + + + + +
  Само болката на Москва за ЕВРОЗОНАТА и задействането на лакеят
  В България не ми стана съвсем ясно , понеже той от 10 години купува най-скъпия руски газ , а сега строи и изцяло руски газопровод за Сърбия с народни пари !
  А сега се сещам , че ако влезем Еврозоната смятате безплатното лапане на Кремъл за наша сметка може да секне , та затуй са го активирали Барба Ганьос с газопровода и с проекта за Белене ?
  МНОГО ми прилича на вярно това Ваше предположение ! ! !

 44. 44 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Криза на доверие?
  Не, скандалите са пордиктевани от криза във възможностите на опозицията да създаде алтернатива - от една страна това разглезма управлението, от друга безсилието води до скалъпване на скандали, скандалчета и скандалища... къде истински, къде измислени.
  Негативното говорене никога не носи дълготрайни актива на една сериозна политическа партия.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 45. 45 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Не бе, забавянето е заради такива като вас, дето не знаете нито какво искате, нито къде се намирате.

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Вече е твърде късно парите да свършат работа на корумпираната власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 811 Весело

  Да си додем на думата.
  Красен Станчев и Корнелия обвиняват правителството, че раздавало пари...

 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Отново много силен коментар-анализ на Красен.
  Респект!
  Доверието в турбуленция лесно се губи с всички последствия в бъдеще.
  Сешам се за поговорката "За един бит пет небити давамм"

 49. 49 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Свободна Европа? По-скоро Russia Today.

 50. 50 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Свободна Европа? По-скоро Russia Today.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "Дали ГЕРБ ще достигне 1 милион гласа на следващите избори - ТОВА Е ВЪПРОСЪТ и това е търсеният ефект от раздаваните пари на държавни служители и фирми на хранилка."
  До коментар [#15] от "dark'star":

  Ооооо, разбира се!
  Сега Боко ще раздаде на софиянчетата метро и те ще получат оргазъм! Колко малко му трябва на човек!

 52. 52 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Весело

  Изглежда харчи за да го молят протестиращите в даден момент да се изплашат от бъдещите дългове и да го молят да остане , колкото си иска , само и само да спре с тази " помощ "........за всички т.к.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK