За смисъла и безсмислието на прокурорската колегия във ВСС

За смисъла и безсмислието на прокурорската колегия във ВСС

© Юлия ЛазароваМатериалът е препубликуван от сайта на Български институт за правни инициативи /БИПИ/. Оригиналното заглавие е "За смисъла и безсмислието на прокурорската колегия във ВСС - разсъждения върху една неслучваща се процедура".


Едно от първите неща, които направи главният прокурор, след като започна мандата си, бе да определи своите заместници. Сред посочените и по-късно назначени беше Пламена Цветанова. До деня на назначаването й - 29.01.2020 г., Пламена Цветанова е член на ВСС от Прокурорската колегия /а преди това следовател от Столична следствена служба/ и по-конкретно от парламентарната квота. През 2017 г., когато се проведе избора за нов състав на Висшия съдебен съвет, тя е предложена от парламентарната група на ДПС.


Така, от януари 2020 г. Прокурорската колегия /ПК/ е с човек по-малко. По-късно през годината /юни/, още един член на ПК, а именно нейният говорител - Даниела Машева, също излиза от колегията, и то по същата причина - да стане заместник на главния прокурор. Така от края на юни, Прокурорската колегия всъщност е без двама членове и оперира в състав от 9 души с главния прокурор включително.
Не можеше ли главният прокурор да определи свои заместници от прокурорските среди и не е ли това своеобразна благодарност за избора му? Въпроси, които едва ли ще получат публичен отговор, но са важни, защото нямат друг отговор. Сегашният състав на ВСС е в средата на своя мандат и още е относително рано за търсене на професионална реализация.


За разлика от Цветанова, Машева е избрана от професионалната квота и към настоящия момент е в ход процедура за избор на нов член на прокурорската колегия. Очаквано кандидатът е само един - Евгени Иванов, прокурор от Военно-апелативна прокуратура и дългогодишен председател на Асоциацията на прокурорите в България - професионалната организация на прокурорите, която от години безкритично подкрепя всички действия и политики зададени от главния прокурор, независимо от неговото име. Иванов е номиниран от седем свои колеги и се очаква през следващия месец, съответно на 19 и на 26 септември /поканата вече е публикувана на интернет страницата на ВСС/ да се проведе Общо събрание на прокурорите в България за извършване на избора. Най-вероятно изненади няма да има и самото Общо събрание ще е по-скоро формален акт за спазване на законовите изисквания, а не форум, от който да се очакват реални дискусии или критики.


По-интересен е въпросът относно избирането на член на Прокурорската колегия от парламентарната квота.


Вече повече от половин година от парламента няма никаква информация, нито намек за започване на процедура


за провеждането на този избор. Няма и никаква индикация това да притеснява прокурорската колегия във ВСС и самия парламент.


В Закона за съдебната власт /ЗСВ/ няма изрично разписана процедура за тази ситуация, но може да се приеме, че действа принципът на симетричност и при това положение се прилагат правилата за редовен избор на член на ВСС от парламентарната квота. Според тях предложения за кандидати могат да се правят от народните представители не по-късно от 2 месеца преди провеждането на избора пред съответната специализирана комисия в Народното събрание, в случая, това е Комисията по правни въпроси. От 29 януари до сега парламентът е имал достатъчно време да излъчи кандидатури и да проведе избора, за да запълни собствената си квота във Висшия съдебен съвет. Въпросът, който е нормално да се зададе в такъв случай е, защо това не е направено.


От БИПИ наблюдаваме процедурите в парламента за ключовите позиции в държавата от почти 10 години и тенденцията не е положителна. Обикновено лицата, които Народното събрание избира на тези длъжности, са резултат не на прецизна селекция въз основа на качества, професионализъм и почтеност, а по-скоро на задкулисни договорки.


Процесът на подбор е изцяло в сенчестата страна на политическия живот на парламента и то до степен, която подлага на съмнение съществуването му. В случая обаче, не става въпрос за избор на ръководство на НЗОК, БНБ или КЗК, а кадруване на парламента във висшия административен и кадрови орган на независимата съдебна власт - Висшия съдебен съвет. Непопълването на състава на Прокурорската колегия повече от половин година


поставя под въпрос легитимността на нейната работа


и доверието в дейността на този орган изобщо. Въпросът защо парламентарната квота стои непопълнена е още по-интересен и на фона на това, че макар и в опозиция, ДПС не са във враждебни отношения с управляващото мнозинство и лесно биха могли да постигнат компромис около конкретна кандидатура/и. Възможно е разбира се, ДПС напълно съзнателно да не номинират никой, защото теоретично това ще увеличи влиянието им в съдебната система - излиза човек на ДПС, влиза човек на ДПС. Има и друг вариант - това да се прави нарочно, за да се покаже, че прокурорската колегия работи добре и в състав, при който мнозинството е от магистратите избрани от своите колеги. Подобно заключение обаче, също не е издържано логически, защото веднага може да му бъде противопоставен аргумента за "историческия компромис" , в резултат на който съотношенията и в двете колегии на ВСС станаха други. Освен това, в Прокурорската колегия рядко се провеждат каквито и да било дебати, поради което и самото съществуване на някакво съотношение между парламентарна и професионална квоти там няма особено значение.


Остава още един вариант - депутатите да нямат кандидат/и, които да номинират, защото никой не желае, или тези, с които вече е говорено, са отказали. Подобен вариант би показал, че в гилдията има останали етика и морал, и някакви съпротивителни сили, които не могат да бъдат изкушени от висока заплата и други облаги. От началото на своя мандат, стартирал октомври 2017 г.,


този ВСС успя да надмине предишния състав по безпринципност и налагане на двойни стандарти.


Върхът на тази антимагистратска дейност беше достигнат с избора на нов главен прокурор, който макар и процедурно безпроблемен, от морална и професионална гледна точка показа сериозни дефицити и липса на качества у мнозинството от членовете на ВСС.


България в момента е в криза - институционална, парламентарна, ценностна. За тази криза допринесоха ВСС и самата Прокурорска колегия чрез избора на главен прокурор, чиито действия изведоха хората на улицата. Парламентът може да започне излизането от тази криза чрез провеждането на прозрачна процедура за попълване състава на прокурорската колегия във ВСС. Независимо дали ще е този или следващият парламент.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Весело

  Абе я да я закриваме направо тази главна прокуратура. Я, само проблеми създава :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Статията не казва най важното. Т.н. прокурорска колегия бе главната рЪформа на ицката докато беше ортак на тези, които сега нарича открито мутри.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Демократичната паважна общност може да си формира една собствена джерга/мешере по примера на множество чергаро-племенни общества. Така, придобивайки своя, вътрешноприсъща законодателна, съдебна и изпълнителна власт ще достигнат пълна независимост от гешев и гешевщината.

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тоя змиярник съдебна система трябва да бъде разтурен и изграден с нови хора, доказано без зависимости

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Казах ли #оставка и #лустрация ?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Оставка на прокурорската колегия във ВСС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тоя змиярник съдебна система трябва да бъде разтурен и изграден с нови хора, доказано без зависимости
  —цитат от коментар 4 на danvan


  Правилно. Съдебната система. Там е заровено кучето....

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Весело

  Статията не казва най важното. Т.н. прокурорска колегия бе главната рЪформа на ицката докато беше ортак на тези, които сега нарича открито мутри.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Само много тъпа ушанка и/или много голям лъжец може да твърди подобно нещо.

 10. 10 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 629 Любопитно

  Правилата по избор и работа на ВСС са част от предложената и одобрена съдебна реформа на Христо Иванов. Ама той дали помни това, защото сега протестира срещу тези правила на работа?

  Христо Иванов няма почтеността и смелостта да признае, че неговите идеи от 2015 не работят по неговите очаквания. Затова Христо Иванов от 2020 не е съгласен с Христо Иванов от 2015 (ХИ от 2020 протестира срещу ХИ от 2015 - ха ха ха).

  А, от кои от днешните си тези ще се откаже "утре" Христо Иванов? Никак не е лесно да се досетим, защото наговори много безсмислици (пълни глупости) през последните месеци.

  Това е лично мнение, показва факти, като няма за цел да предизвиква дискусия.

 11. 11 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Т.н. прокурорска колегия бе главната рЪформа на ицката докато беше ортак на тези, които сега нарича открито мутри.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt

  Само много тъпа ушанка и/или много голям лъжец може да твърди подобно нещо.
  —цитат от коментар 9 на До руските мекерета


  Ако не познавате фактите можете да попитате или да потърсите инфо в Гугъл. Но ако не искате да четете, можете да си вярвате и да твърдите, че ХИ е "велик".

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#11] от "BezEmotsia":

  Да попитам и аз нещо: Защо Хр. Иванов подаде оставка като министър на Баце?

 13. 13 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Весело

  [quote#11:"BezEmotsia"][/quote]

  Именно.

  Фактите са налични.

  Глупавата ушанка няма да ги разбере, а лъжецът ще ги преиначи.

 14. 14 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#11] от "BezEmotsia":Да попитам и аз нещо: Защо Хр. Иванов подаде оставка като министър на Баце?
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  https://btvnovinite.bg/bulgaria/politika/sled-sporna-popravka-v-konstitucijata-ministerska-ostavka.html

  С няколко думи - стигна се до исторически компромис за промяна на конституцията, с което ХИ беше ОК. С две допълнителни неща не беше съгласен ХИ:
  * ХИ предлагаше да има по-голяма ПОЛИТИЧЕСКА (а не професионална) квота при прокурорите, а беше по-малка политическа квота. ХИ искаше 6 към 6, а бяха приети 6 професионална квота към 5 политическа квота
  * ХИ предлагаше да има по-голяма ПРОФЕСИОНАЛНА квота при съдиите, а не се прие.

  Сега ясно ли е защо ХИ подаде оставката? ХИ никога не е протестирал срещу начин на избор на гл. прокурор, поне през 2015 - ха ха ха

 15. 15 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#11:"BezEmotsia"]
  —цитат от коментар 13 на До руските мекерета
  Именно.Фактите са налични.Глупавата ушанка няма да ги разбере, а лъжецът ще ги преиначи.[/quote]

  Щом се усещате "велик" при използване на обиди, продължавайте така. Аз няма да влизам във вашия изказ.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Поредният орган без смисъл и нужда. Но, карай да върви.

 17. 17 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Весело

  [quote#14:"BezEmotsia"][/quote]

  Да, видимо наблюдаваме първата опция.

 18. 18 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#15:"BezEmotsia"][/quote]

  Не се фрустрирай.

  "Това е лично мнение, показва факти, като няма за цел да предизвиква дискусия."

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално


  ВСС, КПКОНПИ, Специализираната прокуратура и Специализирания съд СА БУХАЛКИ НА ДС - МАФИЯТА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Другарко Гяурова-Вегертседер, може ли преди да пишете каквото и да е на тема конституционни промени, да публикувате какви грантове сте получили? Естествено, при първа възможност и да уточните - в какви размери, и да посочите задължително дарителите.
  Предварително благодаря.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  "Статията не казва най важното. Т.н. прокурорска колегия бе главната рЪформа на ицката докато беше ортак на тези, които сега нарича открито мутри."

  Те смятат, че могат да скрият очевадните неща.
  Бойкикев си отиде, след като бе прекарал процедурата за избор на главен прокурор, - беше си изпълнил задачата. "Нашият" човек бе подплатен отвсякъде.
  И о, ужас, се появи "Гешев е радост" и "Нашият" човек увисна . А Радостта заяви, че над престъпността в България от години виси защитен чадър от институции, политици, съдии, адвокати, прокурори и техните послушници.
  И че на това се слага край, от което Бойкикев оглупя от Радост.!
  А Радостта започна да го доказва с действия.
  От което на Бойкикев му увисна ченето и му окъся брадата.
  Великите приватизатори напълниха гащите.
  Олигарсите напълниха арестите.
  Платени марионетки трябваше да напълнят улиците, но стигнаха само да напълнят палатките.
  Народът продължи да пълни депозитите (въпреки пандемията- о, ужас). Щото е 80 % дебили.
  От всичко това следва:
  Напролет дебилите ще напълнят урните.
  С бюлетини на ГЕРБ.
  И не щото ГЕРБ е супер.
  Щото Бойкикев за нищо не става!
  И такива както него-също!
  Затова дебилите са спокойни.
  И си пият бирата.
  На чисто, светло и хладно, а не на фона на вмирисаната природа на "Орлов мост".
  ПС Виж, вмирисването го правят както трябва. Предлагам да го включат в програмата си за цяла България. Може и да съберат повече от процент- клошари, маргинали, лумпени само това чакат.
  Ако включи и анархията, може да стигне дори 2 %. 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  "Върхът на тази антимагистратска дейност беше достигнат с избора на нов главен прокурор, който макар и процедурно безпроблемен, от морална и професионална гледна точка показа сериозни дефицити и липса на качества у мнозинството от членовете на ВСС."

  Начи законно, ама неморално :)

  Ми вкарайте тоя морал у закона, та като е неморално, да бъде и незаконно. :)

  И това за морала и закона не е само в тази процедура, има го навсякъде. Съответно всички се възползват кога могат от него.

 23. 23 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#2] от "von_seeckt":"Статията не казва най важното. Т.н. прокурорска колегия бе главната рЪформа на ицката докато беше ортак на тези, които сега нарича открито мутри."Те смятат, че могат да скрият очевадните неща. Бойкикев си отиде, след като бе прекарал процедурата за избор на главен прокурор, - беше си изпълнил задачата. "Нашият" човек бе подплатен отвсякъде.И о, ужас, се появи "Гешев е радост" и "Нашият" човек увисна . А Радостта заяви, че над престъпността в България от години виси защитен чадър от институции, политици, съдии, адвокати, прокурори и техните послушници. И че на това се слага край, от което Бойкикев оглупя от Радост.!А Радостта започна да го доказва с действия.От което на Бойкикев му увисна ченето и му окъся брадата.Великите приватизатори напълниха гащите.Олигарсите напълниха арестите.Платени марионетки трябваше да напълнят улиците, но стигнаха само да напълнят палатките.Народът продължи да пълни депозитите (въпреки пандемията- о, ужас). Щото е 80 % дебили.От всичко това следва:Напролет дебилите ще напълнят урните.С бюлетини на ГЕРБ.И не щото ГЕРБ е супер.Щото Бойкикев за нищо не става!И такива както него-също!Затова дебилите са спокойни.И си пият бирата.На чисто, светло и хладно, а не на фона на вмирисаната природа на "Орлов мост".ПС Виж, вмирисването го правят както трябва. Предлагам да го включат в програмата си за цяла България. Може и да съберат повече от процент- клошари, маргинали, лумпени само това чакат.Ако включи и анархията, може да стигне дори 2 %.
  —цитат от коментар 21 на Дон Кихот


  Дебилна работа, казано вкратце.

 24. 24 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 736 Неутрално

  ВСС на Италия се състои от 27 члена.
  -3 члена по право - Президентът, председателят на Върховния съд и Гл.прокурор на
  Касационния съд.
  -16 члена се избират от органите на съдебната власт(2 съдии от Върховния съд, 4
  прокурори , 10 съдии от по-ниски съдилища)
  -8 члена се избират от Парламента (университетски преподаватели по право и
  адвокати, с практика най-малко 15 г.)
  Мандатът на изборните членове е четиригодишен.
  Забранено е масоните да са магистрати.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  "Другарко Гяурова-Вегертседер, може ли преди да пишете каквото и да е на тема конституционни промени, да публикувате какви грантове сте получили?"

  Не разбирам защо грант доби лоша слава! Не разбирам и двойния стандарт на оценяване на грантовете! Когато западните членове на ЕС дават грантове е ОК, но когато западни фондации дават грантове - е по-лошо и от проказа!

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  ,,От БИПИ наблюдаваме процедурите в парламента за ключовите позиции в държавата от почти 10 години и тенденцията не е положителна. Обикновено лицата, които Народното събрание избира на тези длъжности, са резултат не на прецизна селекция въз основа на качества, професионализъм и почтеност, а по-скоро на задкулисни договорки.“
  То това освен БИПИ го наблюдаваме и ние и не от десет а от бая повече годинки...😤

 27. 27 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 12 Любопитно

  Насред тролската какафония е особено приятно да се прочете интелигентно професионално-запознато мнение (като това на авторката на материала), прагматично фокусиращо вниманието към важните въпроси …

  А описанието тук по-горе (от “plynii”) на „италианския ВСС“ е любопитен пример за това как е възможно самият състав на ВСС да създава и осигурява реална съдийска независимост, съчетана с отчетност и свобода за прокурорите да бъдат достатъчно смели да си вършат истинската работа.

  Надявам на следващите избори (независимо предсрочни или редовни) в Народното събраните да успее да влезе такава конфигурация от партии и хора, които да разбират, да искат и да са решени да гласуват без забавяне някои неголеми изменения към Закона за съдебната власт, с които да бъдат променени квотите, определящи съставите на двете колегии на Висшия съдебен съвет … – за да стане така, че:

  Съдийската колегия на ВСС да бъде съставена от квалифицирано мнозинство, излъчено от професионалната съдийска общност (по нейния си механизъм за съдийско самоуправление) + малцинство, излъчено от НС и Президента (за баланс и за провеждане на държавни политики),

  а Прокурорската колегия на ВСС да бъде съставена от квалифицирано мнозинство, излъчено по равно от НС, Президент, университетските / академичните среди и гражданските организации с юридическа насоченост + малцинство, излъчено от професионалната прокурорска общност (от действащите прокурори и следователи).

  … които промени в ЗСС биха били една добра стъпка в посока изграждане на още по-стабилен фундамент за истинска съдийска независимост и за свободна (поради което смела) и отчетна пред обществото прокуратура.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Смисъл няма, да поговорим за безсмислието.

 29. 29 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 252 Неутрално

  На кого пречи Гешев? Очевидно пречи много.

 30. 30 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 252 Неутрално

  На кого пречи Гешев? Очевидно пречи много.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Много е забавно да се прочете как мишките дълбокомислено разсъждават върху безсмислието на котките.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#30] от "az_medikyt":

  След като 80% от българското общество смята ,че институцията гл. прокурор ( не Гешев) е опасна ......, значи пречи на България. Личните характеристики на даден ГЛАВЕН са подробности от пейзажа. Тенденцията по време на ДЕМОКРАЦИЯТА Е: тази институция не различава доброто от злото, тази институция бързо се сприятелява с " определени сили" Оставям настрана дали в това има умисъл или не !??
  Системният проблем е този . Неговата регулация( преосмисляне) е в полза на България, включително и на прокурорите!!

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#32] от "dejmos":

  Напълно съгласен и доказателство за това, че всичките главни прокурори в добрия случай бяха безполезни ( Татарчев и Велчев) а в лошия направо вредни (Филчев, цацата и сега каскета).
  Затова трябва длъжността, функциите и може би въобще мястото на прикуратурата да бъде променено - що се отнася до личностите, очевидно е, че с каквито и намерения да идват, почват да играят според музиката и понеже пияни дървени философи и техни патерици плащат, виждаме какви танци ни въртят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK