Правителството има достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави

Много от разходите по мерки, които сега се обявяват, са предварително планирани.

© Асен Тонев

Много от разходите по мерки, които сега се обявяват, са предварително планирани.По БНР финансистът Любомир Дацов коментира икономическите мерки на правителството за туширане на кризата заради пандемията от коронавируса.


Малко се обърквам в мерките на държавата, засипва ни много информация, дават се пресконференции, но много от тези неща са вече или предвидени в бюджета, или преди това обявени като мерки и просто идва времето, когато трябва практически нещо да започне да се прави. Така че се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на парите, които, ако погледнете бюджета и реално това, което достига до фирмите и гражданите -


между говоренето и реално изпълненото има огромна разлика.
Засега нещата не са толкова черни, колкото изглеждат. В България традиционно има забавяне в проявлението на кризата, тъй като тя идва от големите западни икономики, а ние като малка и силно отворена икономика зависим от външната търговия с тези държави. При предишните кризи забавянето е било от порядъка на 7-9 месеца.


Просто това, което се видя през последните няколко месеца, беше проявление чисто вътрешно, тоест без отражение значително и развитие на взаимоотношенията с външните икономики.


Българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията.


Ако вземем последните мерки, които бяха обявени, че се дават допълнителни пари, от онзи ден - те бяха така обявени, че човек остава с впечатление, че това са допълнителни пари. Аз като гледам разбивката на тези мерки, не съм съвсем сигурен, че това е така. Защото например парите, които се дават за ремонт на 160 училища, в момента ако погледнете, параграф 20 от бюджета предвижда още от миналата година, че в рамките на следващите 3 години трябва да бъдат заделени около 210 милиона, по 70 милиона годишно, но това означава, че цялата програма от 210 милиона в момента се търгува за ремонт на училища и изграждане на нови детски градини.


Тоест това допълнителни пари ли са или са пари, които се освобождават в рамките на тази програма текущо? Същото нещо е за обявената покупка на нови линейки за спешна помощ.


Има толкова много въпросителни и е


трудно да разделим пропагандата реално от ефекта, който се получава.


Към момента в бюджета някакви ефекти от тези допълнително раздавани пари не може да се видят. В Закона за държавния бюджет е предвидено средно около 7% от разходите на бюджета да бъдат по-големи, отколкото миналата година. Към момента тези разходи са около 3.3%.


Тоест темпът на изменение е два пъти по-нисък, отколкото оригинално е предвидено с държавния бюджет. Харчи се в момента по-малко. Ако погледнете капиталовите разходи - няма нещо по-различно от миналата година.


В бюджета има буфери приблизително за около 4 милиарда.


Превишението на бюджета продължава да е около 1.6 милиарда, тоест ние дори не сме стигнали до нулата, тъй че в момента правителството разполага с огромна гъвкавост и достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави. Това е основният проблем.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Правителството има достатъчно средства, но ги пази за крадене и приближените обръчи. Народът сам да се оправя! ОСТАВКА!!!

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Правителството многократно е доказало, че единственото, което го интересува е усвояването. И от време на време ТУЛУПА отпуска по някой лев ако някой вземе много шумно да недоволства или ако трябва да се подкупват избиратели предизборно.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Любо, не се излагай, като последните година-две говориш не като експерт, както го правеше , докато беше в МФ, а като рупор на политически маргинали! Сам знаеш , че това което казваш не е така! Ти поне не си нито прост милиционер , нито от радикалите от площада! Не се излагай! И Кацарчев и той нещо забрави, че професионалиста не е хубаво да политиканства, още по-малко да служите на тъпи политици! Падате ниско и разочаровате и нас, по старите колеги, които сме ви лансирали и ценели!

 4. 4 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 629 Неутрално

  За съжаление, както преди години отбеляза един приятел "Промените тук се плащат с кръв", явно и този път ще е така...

 5. 5 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей такива "специалисти" не трябва въобще да се обаждат по време на криза! Другите "специалисти" пък нищо друго не очакват да чуят. Марсианци!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Правителството е некомпетентно, за да търси ефект от действията си. Направят нещо - работи. Направят друго - не работи. По-лошото е, че се самозалъгват, че някои от действията им дават положителен резултат...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Прави го, но само за някои. Другите не заслужават.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  "между говоренето и реално изпълненото има огромна разлика."

  Запазената марка на правителството

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4355 Весело

  До коментар [#3] от "glaxo11":

  Май сме наивници на понапреднала възраст, а генерацията на Любо са си прагматици, гледат към по-нататъшна кариера - Ами ако го повикат тй да е министър?
  Как беше в "Еклезиаст "
  9:4 But whoever is among the living has hope;
  a live dog is better than a dead lion.

 10. 10 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  +++++Много си прав! Той е удобен: компетентен е, не е участвал в компрометиращи игри, което е аргумент, а е и приспособим и лоялен( Милен Велчев му беше патрон, а той играеше за него "тихо , по английски") гаранция, че става. Макар, че ако трябва да бъда обективен, Любо е с класи по-нагоре, с модерно мислене и знания в много области, в сравнение с Ананиев ( мой и на жена ми добър стар познат), който е само бюджетар и доста уморен и смачкан от еднообразната работа и многото началници, на които е служил последните 40 г в МФ.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4355 Весело

  До коментар [#10] от "glaxo11":

  Висоцки? или...
  "Она ушла безмолвно, по-английски,
  Но от неё остались две строки.

  Вот две строки — я гений, прочь сомненья,
  Даёшь восторги, лавры и цветы!
  Вот две строки:
  "Я помню это чудное мгновенье,
  Когда передо мной явилась ты"! "
  ПП
  Може би е интересна историята на този идиом. Според някои се появява по време на Седемгодишната война (1756—1763) между Англия и Франция като английска характеристика за френските военни, главно офицерите, които са напускали фронта доста хаотично по свое желание, без да искат разрешение. Англичаните са въвели идиома "то take French leave". В същото време французите са адаптирали израза като "to take English leave", израз който става преобладаващ за сбохуване без да се известява това :-)

 12. 12 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  ++++++ Да аналогията ми беше с Висоцки!Много интересна е историческата препратка към етиологията на тази фраза. Не я знаех! Така че ти благодаря! Знанията ти са неизчерпаеми и енциклопедични!
  ПП. Преди малко, в сумрака на падащата топла лятна вечер, седях на терасата у нас, гледах към силуета на Витоша, светлините на града и няколкото звезди , които се виждат на сивеещия небосклон и си мислих, колко е преходно всичко, колко мимолетен е живота, каква е суета и как злободневието ни отнема от истинските стойности. Спомних си един чуден романс "Гори, гори, моя звезда" и си го пуснах на мобилния в изпълнение на прекрасния баритон Дмитрий Хворостовски, отишъл си тъй млад, уви! Та така!

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4355 Неутрално

  До коментар [#12] от "glaxo11":

  Хворостовски ни беше един от любимите баритони на мен и съпругата ми, и на нас ни липсват предаванията на матинетата от Метрополитен.

  Да ти кажа, аз съм си харесал като мото тази фраза от "Венецианския Търговец" на Барда:
  “With mirth and laughter let old wrinkles come.” :-)

 14. 14 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  ++++ Чудесно мото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK