"Проблемите в конституцията могат да се решат без Велико народно събрание"

"Проблемите в конституцията могат да се решат без Велико народно събрание"

© Цветелина Николаева, КапиталВ опит да отложи оставката си, искана от масовите протест в цялата страна, премиерът Бойко Борисов лансира идея за нова Конституция и избор на Велико Народно събрание (ВНС). Така реално той ще напусне властта едва когато се вземе решение от политическите сили това да се случи, което е отлагане във времето за неизвестно кога.


По-важният въпрос обаче е, че специалисти по право отдавна твърдят, че свикването на Велико Народно събрание не е необходимо, а всички промени в конституцията, свързани с отговорността на главния прокурор, могат да бъдат направени и от обикновено Народно събрание.


"Дневник" припомня няколко мнения на експерти по темата необходимо ли е Велико народно събрание и добавя няколко изказвания от днес.
Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право, 13 юли във "Фейсбук":


Велико народно събрание наистина не е добра идея в настоящата ситуация. Повечето от проблемите могат да се оправят и без него. Но най-важното е, че за да има ВНС, сегашното Народно събрание трябва да изработи проект за промяна на конституцията. Това просто ще даде извинение на политически сили, загубили своята легитимност, да останат още месеци наред в парламента. А и какво ще изработят те като проект - никой не знае. Затова трябва да се търсят решения без тази сложна конституционна фигура.


Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, 10 август по БНР:


Не смятам, че конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. И аз съм привърженик на промени в някои части. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси по-висока отчетност. Но не съм привърженик на изцяло нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Смятам, че промените са възможни и без него на базата на практиката на Конституционния съд, особено след последните му няколко решения, което прие, че може да има еволюция в разбирането на определени въпроси, за разлика от предходни негови решения, които казваха, че подобна промяна ще е свързана с Велико народно събрание. Аз смятам, че след решението на КС преди няколко месеца се отвори възможност за подобен тип промяна, стига да има, разбира се съгласие, и от обикновения парламент.


Калин Янакиев, проф. дфн, преподавател във Философския факултет на СУ, на 27 юли, Портал "Култура":


Искания за ВНС, "за увеличаване на правомощията на президента", за "нова избирателна система" - свидетелствам това - въобще не се издигат от протестиращата общност. Те са само разглаголствания на различни (най-вече бивши) политици и "обществени експерти", които без да присъстват на самия протест, всекидневно говорят обаче от негово име от телевизионните екрани.


Институт за пазарна икономика, 8 февруари, в становище до президента:


Екипът на ИПИ се придържа към виждането, което позволява инициираните промени да бъдат естествено продължение на завършване на заложения в Конституцията модел на съдебната власт посредством изменения в рамките на обикновено Народно събрание.


Христо Иванов, лидер на "Да! България", днес по БНР:


Изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна, по отношение на времето е стъпка встрани. Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание. След това ще вкара страната в доста трудно предсказуема фуния на Велико Народно събрание.


Това не е нова Конституция, а по-скоро сериозна ревизия. Най-важното липсва, това е достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсва гаранция, че Иван Гешев ще си подаде оставката и че повече такъв тип главни прокурори ще бъдат невъзможни. Там има празнина и се вижда, че Борисов не иска да влезе в тази тема. Виждаме заиграване с популизъм, идеята за намаляване на броя на депутатите, но това е антидемократично.


Тези промени могат да се приемат и от обикновено Народно събрание, при едно смело мнозинство Фундаменталният проблем е делегитимацията на институциите и на парламента и вместо бързо да рестартираме парламента, ние затъваме в блато.


Реалният изход от ситуацията е ясно поемане на отговорност с оставка и от Борисов, и от Гешев, отиване на парламентарни избори Досегашният парламент е изпразнен от съдържание, лишен от експертиза. В този парламент има двама юристи накръст и те щели да пишат нова конституция.


Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, днес за "Дневник":


Борисов се опитва да направи перестройка на режима за повече демократичност в конституционната конфигурация на страната. Това обаче е проблематично не само заради спорните предложения (запазване на силно парламентарно представителство в управлението на съдебната власт и отсъствие на какъвто и да е механизъм за контрол над главния прокурор), но и защото инициативата идва от една делегитимирана власт.


Опасно е в условията на остро политическо противопоставяне да се върви към Велико Народно събрание, тъй като отваряме вратата към дивия популизъм. ВНС трябва да е парламентарен механизъм за обществен консенсус, а не играчка за запазване на властта.


проф. Иво Христов, преподавател и депутат от гражданската квота на БСП, днес по БНР:


Статуквото се бетонира чрез имитация на промяна на статуквото. По същество предложенията, които Борисов прави, са вън от дневния ред - и на протестите, и на задълбочаващата се политическа, институционална и икономическа криза наесен, смята Христов, според когото е налице класическо изместване на проблема.


Предложенията звучат като опит за изземване на стратегическата инициатива и печелене на време, за да докараме нещата до редовни избори напролет.


Това е ситуация, в която се хвърлят на публиката бомбастични неща, които голяма част от нея не е компетентна да преценява, но й звучат добре. Велико народно събрание, нова конституция, отмяна на земното притегляне и прочее. По този начин всеки, който се обяви с разумни експертни доводи срещу това, ще бъде обвинен като крепител на статуквото и против кардинални промени. Много хитроумна игра, безспорно.


Голяма част от отправените предложения са в правомощията на обикновено Народно събрание, а освен това Борисов знае, че те няма да минат.


Татяна Дончева, юрист, лидер на "Движение 21", днес по БНР:


Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси. Тези покани за дискусия са направени, за да се дискутира, без да си подава оставката.


Бойко Борисов трябва да подаде оставката на правителството без условия. Трябва да се върви към предсрочни избори, служебен кабинет, към възможности за честни избори и мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати.


Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания.


Следващият парламент накрая трябва да вземе решение за премахването на института на ВНС и на пречки, които възпрепятстват по-сериозни конституционни промени. Това, което пречи, е фигурата на ВНС. Вече никой няма съмнение, че България няма да става монархия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Най после политически дебати! Ура

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Ха, ха..ицката каза, стъпка в правилната посока.....

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Баце печели време. Нищо повече. Не трябва да се отстъпва от исканията на протеста за оставка!
  Естествено, че ще се оттегли при конституиране на ВНС - както при всяко ново конституиране на парламент правителството е вече в оставка до избора на ново. Това означава ли че няма след това пак да е премиер?! Няма гаранция!
  Лъжи, фишеци и измами като при Кръглата маса 1990 г. Същите хора стоели тогава от страната на БКП сега са неговите кукловоди (на БХ).

 4. 4 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  накърнявате чувствата на хаджигенов-той иска промяна на определението семейство и православна религия в конституцията,как такада не може да се свика внс.Смилов тия сценарии не са ли отренирани?

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  На българите една от чертите им е, че ако някой каже "Напред!" веднага ще се намери някой който да каже "Назад!". Това даже не е "орел, рак и щука", а е по-скоро винаги на терсене да си на другите.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Няма да им мине номера на комунягите и на Бат Боче. Ще бъде позорно изгонен и завинаги презрян. Боче, всичко свърши.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Проблемите на/с ОПГ - то във властта се решават само по един начин - нов главен прокурор, ефективна прокуратура и съд ! Другото е просто губене на време !

 9. 9 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Тъжното е, че бъдещето на България става заложник на прищевките на един селски тарикат, който не иска да приеме своя залез.

 10. 10 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "Yana Derevyanchenko":

  Нищо политическо няма в тупкането на топката. Андрешко се пробва да мине метър.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Баце, отивай в Гърция или Барселона, за винаги. Днес. А да, и онова в чекмеджето ти е подарък от българския народ. Марш към беломорието.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Печели се само време, за да се построи продължението на руски поток през наша територия, да се обслужат интересите на сараите във ТЕЦ Варна, да се покрият престъпните схеми на ОПГ - то........ ! Но номерът няма да мине !

 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  накърнявате чувствата на хаджигенов-той иска промяна на определението семейство и православна религия в конституцията,как такада не може да се свика внс.Смилов тия сценарии не са ли отренирани?
  —цитат от коментар 4 на Ivan Rachev


  Хайде стига фалшиви новини, ГЕРБ са тези които натискаха за Истанбулската конвенция.

  Да припомним как звучаха ГЕРБ януари 2018 година:
  "Борисов и Цветанов към депутатите от ГЕРБ: Няма мърдане! Приемаме Истанбулската конвенция!"

  http://epicenter.bg/article/Borisov-i-Tsvetanov-v-SMS-do-deputatite-ot-GERB--Nyama-mardane--Priemame-Istanbulskata-konventsiya/145774/2/48

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 781 Неутрално

  По принцип нито ново ВНС нито нова конституция няма как да имат ефект при положение че у нас има корупционна система. Нима и сега ЕС САЩ и прочие не са наясно че у нас управлява мафия и краде като за световно? Прекрасно го знаят просто имат интерес от това и затова поддържат корумпирани на власт вече 31 години. Така че всичко това, е поредната залагалка.

 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Печели се само време, за да се построи продължението на руски поток през наша територия, да се обслужат интересите на сараите във ТЕЦ Варна, да се покрият престъпните схеми на ОПГ - то........ ! Но номерът няма да мине !
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Това, плюс довършване на концесията на летище София, което носи и предварително плащане на 600 милиона, които са хубава сумичка за харчене.
  Също и "излишъка" от бюджета, който се харчи последните дни от годината, 1-2 милиарда обикновено. Което са и "мазнинките" които ще помагат за изборите догодина.

  Много кльопачка бяха сипали ГЕРБ на масата без да очакват смяна на властта, та затова не искат да стават от масата сега точно!

 16. 16 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ето го истинският замисъл (копирам и тук едно мнение от друг форум, защото е важно)

  Скъпи приятели-конституционалисти, ето и няколко любопитни детайла относно дейността на правителството около свикването, провеждането и закриването на Велико народно събрание.
  1.Ако се свика Велико народно събрание не се назначава служебно правителство.
  РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка.
  2. Ако при свикването на Велико народно събрание не се възложи то да избира правителство, такова не се избира, докато вървят заседанията на Великото народно събрание. Година, две, три-колкото трябва. Не се избира и служебно правителство.
  РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка.
  3.След разпускането на Велико народно събрание, не се назначава служебно правителство, до избирането на ново Народно събрание и избирането на ново правителство.
  РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка.
  Тези три любопитни детайла показват, че г-н Борисов ще кара джипката, още дълго, след като сегашните прогимназисти кандидатстват за висше учебно заведение. Има хора, които могат да си помислят, че предложението за нова Конституция е свързано с това обстоятелство.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Когато приемаха сегашната конституция, някои се кълняха, че това е най-добрата конституция, но имаше и много скептици. Оказа се, че конституцията не е перфектна, но замяната и с напълно нова едва ли е неодходимо. Другите страни не сменят конституциите си през десетина години, това е основният закон на страната, върху който се базира цялото законодателство.

 18. 18 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бойкикиев май разбра, че днес му прочетоха смъртната присъда като фактор в политиката.
  Ако депутатите се намалят на 120, ДеБъ нямат никакъв шанс за влизане в парламента.

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Таймингът е изпуснат от Борисов, а и кои са точно юристите на управляващите? Щом Барни е министър....

 20. 20 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Все пак ми се струва, че има поле за договаряне. Сама по себе си идеята за ВНС с цел реформа на съдебната власт не е лоша. Въпросът е кой ще управлява междувременно и кой ще организира изборите.

  Може да се договори съставът на новото служебно правителство, в което да бъдат предложени хора, приемливи за всички. Например за МВР Филип Гунев - хем млад и енергичен, хем зам-министър на МВР при ББ, хем част от Антикорупционния фонд. И т.н.

  Ако ГЕРБ откажат, значи целият замисъл е бил да останат още малко и да организират избори, а не да предлагат общополезни промени.
  Ако смяташ, че отсрещната страна блъфира, трябва да викнеш блъфа, а не да се дръпнеш назад.

 21. 21 Профил на Vlado
  Vlado
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Това ли искаме?
  Повторение на 1990-а, когато вместо да бъде срутена, БКП се възроди чрез нова конституция?

  #Оставка

 22. 22 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Няма такъв измекяр като Бойко. Ама поел е ангажименти с тия потоци и прочее.
  ОСТАВКА СИКАДЖИЙСКА МУТРО

 23. 23 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НАЛИ ИСКАХТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ .ЕТО ВИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ .ПРЕЗИДЕНТА НАЗНАЧАВА ИЗБОРИ ДО ТРИ МЕСЕЦА .

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Евтини тиквени тарикатщини, за да могат калинките да "усвоят" още ресурс. Оставка и нови избори, а там ще видим. И да не забрави да вземе със себе си каскета Гешефт.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Статуквото и то излезе с позиция. Баста!

 26. 26 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Как кънти в празните протестърски кратуни фразата :
  Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.
  Николай Хайтов

 27. 27 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Отровното трио, Божков и Радев нали искат ВНС. Корни да стяга БСП и да гласува.

 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Оказа се, че ръководството на протестчето не искат смяната на системата , а те да цуцат от системата !
  Не че хората с по-богат житейски опит не го знаехме .

 29. 29 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Конституция, писана от герберски калинки, депутати на Доган, социалисти на Нинова и опортюнисти от ВМРО/Воля/Атака, е все едно същите да почнат оперират някой пациент с вилици и ножове... Това е фундаментален правен текст, който трябва да бъде анализиран в пълната си цялост от хора с правна, философска и логическа култура.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  Нова Конституция е нужна. Не кърпеж на старата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Любопитно

  До коментар [#29] от "irobot":

  Това ли ще е съставът на Великото Народно Събрание? Мислех, че победителите ще са други и че в него ще има друго мнозинство. Нали народА го искаше? Нали протестиращите имат 60%???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Никой не очаква Борисов да прави , каквото и да било, освен да си ходи по-бързо.

 33. 33 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ... Тези три любопитни детайла показват, че г-н Борисов ще кара джипката, още дълго, след като сегашните прогимназисти кандидатстват за висше учебно заведение. Има хора, които могат да си помислят, че предложението за нова Конституция е свързано с това обстоятелство.
  —цитат от коментар 16 на gun


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Благодаря, че го разяснявате тоя аспект!
  Хората трябва да разберат ЗАЩО Боко се ентусиазира да предлага ВНС.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 34. 34 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 284 Весело


  Предложенията звучат като опит за изземване на стратегическата инициатива и печелене на време, за да докараме нещата до редовни избори напролет.

  Това е ситуация, в която се хвърлят на публиката бомбастични неща, които голяма част от нея не е компетентна да преценява, но й звучат добре. Велико народно събрание, нова конституция, отмяна на земното притегляне и прочее. По този начин всеки, който се обяви с разумни експертни доводи срещу това, ще бъде обвинен като крепител на статуквото и против кардинални промени. Много хитроумна игра, безспорно.
  —цитат от коментар 0 на проф. Иво Христов


  Тоя комуняга има попадения. :-))))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 35. 35 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За да задоволи исканията на българският народ, се налага промяна на българската Конституция. Тука при нас заради употребата на "негър", което звучало намаление на тяхното самоуправление, иска да се промени в немската Конституция пасажите от 1947 г, поради употребата на думата цветен/черен/негър.

  Аз съм на мнение, вълка си мени кожата, но не и нрава си

  Es muß Geld fließen!
 36. 36 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  истината е, че кукловодите на протеста не искат избори, искат служебна победа - някакъв служебен кабинет без ничия отговорност. Сега като видяха избори и изтръпнаха. Бойко ще ги отнесе като куцо пиле домат.

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  "Калин Янакиев, проф. дфн, преподавател във Философския факултет на СУ, на 27 юли, Портал "Култура": Искания за ВНС, "за увеличаване на правомощията на президента", за "нова избирателна система" - свидетелствам това - въобще не се издигат от протестиращата общност. "

  Кой е Янакиев, че да определя какво иска протеста и дори да е така, от какъв зор трябва
  тези катунари да се третират като истина от последна инстанция, определяща дневният ред на обществото?

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не мога да повярвам че го казвам, но от всички мнения съм съгласен единствено с Татяна Дончева. Не съм юрист, незнам ВНС може ли да се премахне от конституцията от обикновено НС, но това е най-важната промяна, която трябва да се направи.

 39. 39 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Баце печели време. Нищо повече. Не трябва да се отстъпва от исканията на протеста за оставка!Естествено, че ще се оттегли при конституиране на ВНС - както при всяко ново конституиране на парламент правителството е вече в оставка до избора на ново. Това означава ли че няма след това пак да е премиер?! Няма гаранция!Лъжи, фишеци и измами като при Кръглата маса 1990 г. Същите хора стоели тогава от страната на БКП сега са неговите кукловоди (на БХ).
  —цитат от коментар 3 на Paolo Di Canio


  Чл. 111, ал. 2: Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно събрание.

  Пред НАРОДНОТО, а не ВЕЛИКОТО НАРОДНО събрание. Т.е. Баце може да седи с години, докато ВНС приеме нова конституция, разпусне се и се гласува за ново, обикновено НС.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 40. 40 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Бойко е най-проваления и мразен премиер на тая клета държава! Иди си - не ни мъчи и нас, и тебе си

 41. 41 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#34] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  Реално се предлагат дребни технически промени относно структурата на прокурорските и съдийските съвети, плюс дивия вонящ популизъм на Славчо за 120 депутата, и това се обявява като събитие, което ще доведе до "рестарт" на системата. Конституцията наистина има нужда от фундаментални промени и допълнения, но само ако се направят на база широк обществен консенсус от грамотни и морални хора.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕДИН ПРОТЕСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ЗА ПОВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ .ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА Е НАЙ ГОЛЯМАТА СПРАВЕДЛИВОСТ .

 44. 44 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Бойко бил прост, бил тъп. Добре де, къде са на протестиращите предложенията?? къде ?? къде ?? всичко опира до - Гешев да си ходи, Бойко да си ходи. за да вържат надницата от божков.
  Не били политически протестите, били за принципите. Но принципите така и не ги виждаме, а само радев и рубладжиите с готовия кабинет. Ама сега хитреца от Банкя и им го . .

 45. 45 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПРИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ НЕЗАВИСИМО ЗА ВНС ИЛИ КАКВИТО И ДА СА .ГЕРБ ОТНОВО ЩЕ Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА .И ТОГАВА ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА ЗА ПРОТЕСТИТЕ .

 46. 46 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БСП ТРИФОНОВ КОПЕЙКИН СИДЕРОВ РАБОТЯТ ПРОТИВ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЗА РУСИЯ .

 47. 47 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВИНАГИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАРТИЯ КОЯТО Е ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ .ЗА МЕН НАЙ ВАЖНОТО НЕЩО Е СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА СТОКИ УСЛУГИ И КАПИТАЛИ .

 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Да бе могат
  Предния съд Конституционния съд отмени половината промени защото били от обикновено събрание.
  Аз бих подкрепил с две ръце отмяната на тази институция, която спъва реформите
  Сега като поискаха ВНС пак всички ревнаха
  Трабва ни ВНС за да отмени ВНС

 49. 49 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  До коментар [#8] от "samoedin":

  ми няма как да стане с тази конституция
  Придния път въведохме промени по искане на ЕС и Конституционния съд ги отмени защото не били от ВНС
  Изобщо тази отживелица Велик Народен Хурал може да отпадне даже и в Русия го няма има го обаче в Братска Монголия

 50. 50 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Боко, цървул селски - до оня ден държавата цъфтеше, днес рестарт?! Последно??? Ти какъв си палячо

 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Борисов взе инициативата. Шах с пешка на пишман-политиците.

 52. 52 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Любопитно

  Освен първите два коментара на експерти по конституционно право, останалите...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 53. 53 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тая комунистическа конституция и без това не върши никаква работа. Но за бъдещето ще трябва на България да се включи в New World Order така че си я оставете така.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 54. 54 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Най после политически дебати! Ура
  —цитат от коментар 1 на Yana Derevyanchenko


  Една дама на протестите каза - цитирам : "Искаме си нашата България "! Не ми стана ясно коя е НАШАТА България , но това би помогнало :
  "Комунистите родината изграждат,
  комсомолците със тях строят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – трудов път. Припев:
  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пионери!
  Заедно във труд и бой.
  (винаги във труд и бой) Комунистите щурмуват небесата,
  комсомолците след тях летят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – звезден път! Припев:
  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пиониери!
  заедно във труд и бой.
  (винаги във труд и бой) Комунистите воюват със войната,
  комсомолците на стража бдят "

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Изпуснете ли този мръсник сега, ще се увековечите като най-големите планетарни баламурници!

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Проблемите в конституцията могат да се решат без Велико народно събрание"

  Това не се знае само от ония осемдесет % от герберските дебили , които се водят по свирката на некадърния си чобанин . Който е загубил стадото си преди още да го е повел на паша . Четете , некадърници Глава девето от Конституцията и тогава си отваряйте лакомите за власт устища .

 57. 57 Профил на dubar
  dubar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мърмор":

  ББ ви управлява ,че даже ви оставя и да протестирате,докато полицията ви пази!

  Протестърите са смешно сервилни и работят за ГЕРБ...

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#54] от "doroteus":Не ми стана ясно коя е НАШАТА България , но това би помогнало :

  Ами то друга няма . Нашата си е единствена . Ако имаше и мелодия , по- лесно щеше да се върнат спомените за това , което и според Простия сега не може даже и да се боядиса . Камо ли да се построи.

 59. 59 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Евтини тиквени тарикатщини, за да могат калинките да "усвоят" още ресурс. Оставка и нови избори, а там ще видим. И да не забрави да вземе със себе си каскета Гешефт.
  —цитат от коментар 24 на stein


  "Оставка и нови избори,а там ще видим". Много обичам такива неясни намерения. Няма какво да гледаме, предварително трябва да се знае какво следва. Сваляте Борисов и после какво? Кой идва на негово място? Правим избори, на които се явяват все същите заподзрени, това не е никаква промяна.

 60. 60 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Да си кажа честно преди гласувах за намалението на депутатите. Сега не мисля, че е добра идея даже смятам че трябва да ги увеличим и намалим прага за влизане в парламента, защото така ще осигурим по-добра представителност, демокрацията е топно това. Самото наличие на главен прокурор ми се вижда странно. Всеки прокурор трябва да може да разследва всеки, но не и да се разгласяват доказателства събрани по какъвто и да е начин. Съдът е този, който дава квалификации и може би е добра идея прокурор да може да стане само човек, който преди е работил като адвокат и/или съдия и бившите му колеги да преценяват дали този човек е достоен за тази позиция, а ако някой се оплаче от тормоз преценката дали това е така да става на база съвет от прокурори, адвокати и съдии несвързани с конкретния случай.

 61. 61 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Представените мнения във "Дневник",
  относно предложенията направени от ББ са точни, ясни и професионално обосновани.
  За всички нормални хора е ясно, че това ПРОВАЛЕНО правителство, премиер, НС, гл.прокурор и ген.директор на БНТ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ, за да бъде назначено СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, което да организира нови избори, съгласно изискванията на народа.
  Нахалството, бруталността и садистичното поведение на тези провалени политици е неописуемо.
  Те ще останат в българската история покрити с ПОЗОР И СРАМ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK