Велика народна подмяна (реакциите за "решенията" на Борисов)

Нова конституция следва да отразява и закрепва постиженията на вече осъществена обществена и икономическа модернизация, а не да бъде последно издихание на политическия модел "Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой".

© Цветелина Белутова, Капитал

Нова конституция следва да отразява и закрепва постиженията на вече осъществена обществена и икономическа модернизация, а не да бъде последно издихание на политическия модел "Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой".Избори 2023

Велика народна подмяна - един от най-кратките, но особено точни коментари във Фейсбук на речта на премиера Бойко Борисов в петък е на политолога Даниел Смилов (негово мнение по темата четете тук). "Дневник" събра без претенция за изчерпателност още реакции от мрежите за идеите на министър-председателя.


Самуил Петканов, "Не!Новините":


Борисов: Дани, недей писа във Фейсбук, че ни излагаш.
Пак той: Дани, я напиши една нова конституция.


Евгений Кънев, икономист:


Един от любимите ходове на авторитарната власт: да се предложат много промени, за да не промени това, което хората искат и трябва да се промени.


Коя от всички предложени промени променя нещата, заради които се протестира?


"Промени се, за да не се промениш".


Явно Бойко Борисов буквално е следвал съветите на Тодор Живков , смятал е като него да векува във властта и затова е пропуснал като ментора си най-важния принцип на авторитарите: "подготви си наследник".


И сега понеже му трябва време без да дава властта на Радев, а е много далеч до редовните избори при тези протести - най-елегантният начин за НЕГОВОТО оцеляване е Велико народно събрание.


Теодор Ушев, режисьор:


Очакваме и прокурорът да обяви своите условия за подаване на оставката си - отменяне на земното притегляне и нова метеорологична единица.


Стояна Георгиева, главен редактор на "Медиапул":


Преди да съобщи предложенията си за нова конституция, премиерът на няколко пъти натърти, че протестът е сценарий на ОЛИГАРХИЯТА или че е превзет от ОЛИГАРСИ. Това няма как да е вярно, защото при олигархията парите и политическата власт винаги съществуват в симбиоза, понякога дори събрани в едни и същи лица. Освен богатството, неотменима част от нея винаги е била и е властта - тоест бизнес, който трупа пари чрез политическата власт, а тя работи за него.


Тоест щом Борисов признава наличие на олигархия, при това толкова мощна, той признава, че ръководи ПРАВИТЕЛСТВО НА ОЛИГАРХИЯТА. А тя няма как да иска да се детронира, както не иска и Борисов, видно от предложенията му за ВНС и нова конституция, които всъщност да циментират сегашната ОЛИГАРХИЯ.


Радан Кънев:


"Решенията" на Борисов са безотговорно и несериозно отношение към иначе важния и труден дебат за конституционни промени. Темата за нова българска конституция не може да бъде дъвка за уплашени политикани в затруднение. Отговорът на институционалната, здравна и социално-икономическа криза не може да бъде даден в панически опити за оцеляване:


1) ВНС се свиква на база на проект за конституция, изготвен и одобрен от редовното НС. Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект, а 44 НС, което единодушно избра сегашния ВСС и прие десетки законопроекти, които циментират статуквото, да го одобри.


2) Нова българска конституция трябва да отразява на първо място новия консенсус в обществото и на второ, но не по важност - таланта и усилието на най-добрите български юристи. Партия ГЕРБ и 44 НС са напълно негодни да покрият и двата критерия.


3) Обществото ни - както самият Борисов неведнъж правилно отбеляза - има спешни и неотложни задачи, свързани с пресрещането на здравната криза, преодоляването на икономическта депресия, стратегическото инвестиране на средствата по NextGenerationEU и Зелената сделка и съответните дълбоки реформи в енергетиката, земеделието, индустрията, образованието, здравеопазването, околната среда.


4) Нова конституция следва да отразява и закрепва постиженията на вече осъществена обществена и икономическа модернизация, а не да бъде последно издихание на политическия модел "Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой". Тя трябва да бъде дело на успешно ново поколение, а не на провалени ченгета.


5) Най-сетне - очевидно е, че в обществото има изцяло нови настроения и разположение на силите в политиката. Абсурдно е досегашното, изчерпано мнозинство да остави в наследство поредното юридическо недоносче.


В заключение: Нека въобще не се хващаме на тази въдица. Борисов не предлага обществени промени, камо ли "рестарт", а поредни селски тарикатлъци. Е, този път се надявам, че няма да минат.


Радослав Бимбалов, рекламист:


След днешната 13-минутна реч на премиера ми се иска да му кажа само две неща:


1. Не ни казвай, премиер-мутро, че искаш да рестартираш държавата. Държавата не е джип. Не се рестартира с едно завъртане, нито от теб, нито от кретените, с които си се обградил. Имахте повече от 10 години да промените поверената ви държава. Не просто не го направихте, а задълбочихте феодалния строй, в който живеем.


2. Не ми ГОВОРИ ТАКА! Не изпитвам и грам уважение към теб и това няма да се промени нито като ми крещиш като Хитлер, нито като ми тропаш по бюрото като Хрушчов. А докато ми се правиш на Путин, не забравяй, че АЗ плащам заплатата ти, АЗ наливам нафтата в джипа ти (който е МОЙ), АЗ пълня и чекмеджетата, и офшорните ти сметки! Няма да търпя непочтителното ти уважение и няма да позволя да използваш позицията, която АЗ съм ти дал, за да ме плашиш със закони, които не спазваш. Ти, уважаеми премиер-мутро, си един обикновен, ниско образован и много зле възпитан мой служител. И АЗ мисля, че не желая повече да работиш за МЕН. Точка.


Христо Комарницки, карикатурист във в. "Сега" и "Прас прес":


1. Исканията и целите на протеста бяха ясни от самото начало - оставка на Борисов и Гешев. Протестът никога не е искал нова конституция и избори за ВНС. Такива желания може би имат само някои от протестиращите, но те не са общовалидни.


2. Писането на нова конституция не става за една-две нощи на нощното шкафче, до патлака. Това е занимание сериозно, работа на специалисти, с каквито ГЕРБ не разполага, както е видно от състоянието на законодателната му дейност.


3. Промените в конституцията би трябвало да се извършват само след продължителни обществени дебати, увенчани с постигането на широко съгласие. Те не бива да са резултат на отчаяно среднощно хрумване на никой властник, пък бил той и генерал, д-р на педагогическите науки, и носител на черен колан.


4. Доколкото си спомням, последното ВНС изготви новата конституция в процеса на мандата си. Намирам за абсолютно неприемливо да се предлага готова Конституция, написана от сега управляващите, а ВНС да бъде принизено до обикновен регистратор и коректор на правописа на г-н Борисов и екипа му.


5. Но първо по значимост: ОСТАВКА!


Велислав Минеков, скулптор:


Мафията желае конституция!!!


Грета Ганева, адвокат:


Те му казват "ОСТАВКА", той им казва, че ще им пише нова Конституция. Алоу, Баце!


Великолепен опит на Борисов да влезе отново в играта, че и да остане в нея. И невероятен инстинкт на Христо Иванов, който с лекота го върна в изходно положение.


Радвам се да наблюдавам процесите на изчистване, развитие на обществото и израстване на гражданското мислене и самоосъзнаване


Михаил Хаджиянев, юрист:


Скъпи приятели конституционалисти, ето и няколко любопитни детайла относно дейността на правителството около свикването, провеждането и закриването на Велико народно събрание.


1. Ако се свика Велико народно събрание, не се назначава служебно правителство.


РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка.


2. Ако при свикването на Велико народно събрание не се възложи то да избира правителство, такова не се избира, докато вървят заседанията на Великото народно събрание. Година, две, три-колкото трябва. Не се избира и служебно правителство.


РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка.


3. След разпускането на Велико народно събрание, не се назначава служебно правителство, до избирането на ново Народно събрание и избирането на ново правителство.


РАБОТИ съществуващото правителство, пък било то и в оставка.


Тези три любопитни детайла показват, че г-н Борисов ще кара джипката, още дълго, след като сегашните прогимназисти кандидатстват за висше учебно заведение. Има хора, които могат да си помислят, че предложението за нова конституция е свързано с това обстоятелство.


Добромир Живков, социолог:


До вчера живеех в процъфтяваща страна, а от сутринта в страна, която се нуждае от спешен рестарт. Какво се е случило нощес?


Димитър Бечев, политически анализатор:


Нова конституция е новото "най-добре да си дойде Царят".


Димитър Павлов, журналист на свободна практика:


Пас, купа, пас, пика, пас, без коз, пас, пас, всичко коз, пас, пас, контра, пас, реконтра, Велико народно събрание.


Димитър Кенаров, журналист на свободна практика:


Ти му казваш "Развод ми дай", той ти вика, "Нема. Ше ти купим нова брачна халка."


Стефан Димитров:


Няма начин, статукво, загубило всякакво доверие, да подготвя ВНС и да пише нова конституция. Не трябва да да мине и няма да мине!


Васил Божков, бизнесмен, укриващ се в Дубай:


БМБ поиска да рестартираме системата и властта му.


Това означава:


- Рестарт на шкафчетата с евра и кюлчетата злато.


- Рестарт на такса "помагане".


- Рестарт на Шиши.


- Рестарт на инструмента с каскет.


- Рестарт на заграбването на бизнеси.


- Рестарт на погазването на Конституцията.


- Рестарт на геноцида над българите.


БМБ не иска да подава #оставка - иска да управлява до края на ВНС.


Да унищожим #хунтата, да има върховенство на закона, българското общество да решава съдбата си. Решението е #ДаСменимСистемата.


Петър Пунчев, радиожурналист:


ББ вика Ръбъла:


- Напиши конституция.


Дани сяда с чупка в кръста, вади химикалка и лист:


- Колко пъти, шефе?


Иванка Иванова, юрист, съветник по правните въпроси в президентството:


Експресен принос към конституционното право:


1. Народното събрание може да гласува решение за свикване на Велико народно събрание само с разрешение на наблюдаващия прокурор.


2. Всички бивши и действащи главни прокурори са членове по право на Великото народно събрание. Член по право на ВНС е и задължителната военна служба.

3. Народното събрание може да изслушва главния прокурор всеки ден, но депутатите не са длъжни да му задават въпроси.


4. Всеки Висш съдебен съвет, който е бивал "прекратен", незабавно се е възобновявал.


5. Ако ще има Съдебен съвет на прокурорите, следва да има и Досъдебен.


6. Не е правилно да има два отделни Инспектората. Трябва да са поне три, за да може когато двамата се разследват един друг, третият да докладва пред Брюксел.


7. Момент. Инспекторатите сега не са ли три?


8. Когато може да се ограничи правото на изразяване на министъра на правосъдието, няма нужда да се ограничават и конституционните му правомощия.


9. Конституционните правомощия на министъра на правосъдието и без това са отрицателна величина.


10. Вярвайте ми, мога така цял ден. Няма нужда да ми благодарите. Мислете, преди да гласувате.


Михаил Екимджиев, адвокат, пред "Медиапул":


Той иска да си отвоюва време. Борисов ни казва: Аз ще ви седя на главите поне още два месеца, а после ще ви наложа конституция, каквато аз искам. Това го прави по абсолютно демагогски начин, защото много хора искат нова конституция.


Идеите на Борисов са един откровен и долнопробен политически блъф, чрез които той може да постигне два изключително вредни за обществото резултата. Първият вреден резултат е, че Борисов няма да подаде оставка поне през следващите 2-3 месеца. Сегашното Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, ще решава дали предложението ще бъде разгледано в двумесечния или в петмесечния срок. Това е първият селски трик на Борисов.


След това президентът трябва да изчака най-малко три месеца за свикването на изборите по технологични причини. Общо 7-8 месеца до изборите ни е гарантирано, че трябва да траем това управление. До самата оставка на Бойко Борисов ще има около три месеца.


Този парламент, доминиран от ГЕРБ, ще реши каква да е новата конституция. Проектът за промените ще бъде изготвен от това Народно събрание и Великото Народно събрание може само да ги приеме или отхвърли, а не да ги измени по същество. Това е политически, морален и юридически парадокс, защото едно управление, което е загубило доверието на хората, ще ни натрапи свой проект за конституция., с който бетонира недосегаемостта на главния прокурор за поне още 4 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK