Политическите искания на работниците вещаят края на Лукашенко

Политическите искания на работниците вещаят края на Лукашенко

© ReutersБележка - Деян Кюранов: на 14 август получих редовния месечен доклад на Андрей Ляхович. С негово съгласие направих колаж от фрагменти, по-интересни според мен за българската аудитория. Текстът е преведен от мен; намесата ми е редакторска - но не политредакторска! - а съм съкращавал и някъде преразказвал сбито, като за вестник; добавял съм и пояснения - в [квадратни скоби]. В предишната си публикация тук , Ляхович прецизно предвиди, че Лукашенко ще излъже, че печели с 80%. Впоследствие направи една поправка към личните си данни: "Политология в Беларуския държавен университет преподавах от 1997 до 2008 г. През 2008 бях уволнен (по "черен списък") без право да работя във висшите учебни заведения."


Големи протести след избори, фалшифицирани от Александър Лукашенко, е имало и преди (примерно - през 2006г. и 2010г.). Но общественото мнение тогава беше "И да не ги беше фалшифицирал, той пак щеше да ги спечели! (макар и с по-малко)". Този път е друго: в обществото е разпространено мнението, че Лукашенко е изгубил изборите и победител е Светлана Тихановска - с подкрепа от над 60% на първия тур.


Това е първата от ред важни разлики на тези избори. Лукашенко се бе подготвил добре, но за ситуации като в предишните избори.
Против протестиращите той бе дал пълна свобода на действие на силоваците от Министерството на вътрешните работи и КГБ (Комитета за държавна сигурност). За началник на операцията по изборите сложи човека (Виктор Шейман), който е предполагаем организатор на убийствата по заповед на Лукашенко на неколцина опозиционни лидери и един руски журналист (в периода 1999-2002г.). Както винаги, Шейман бе надъхал своите биячи. Но този път неколцина служители на милицията са подали оставки, възмутени от жестокостта, с която колегите им са третирали протестиращите - и от фалшификацията на изборите. По техните думи, от една страна, на силовите команди се внушава, че тъй като са участници в репресиите, ако се смени властта ще лежат по 10 години. От друга, обещават им премии за участие в едно смазване на протеста, и базнаказаност за действията им. Обясняват им, че протестите били ръководени от чужбина - Русия, Полша, Чехия.


На милиционер, участвал в акции против протестирщите, са заплащали по 1000 беларуски рубли на ден (към 407 щатски долара, почти една средна месечна заплата в Беларус). А на специалните части ОМОН (около 1500 души), в месеците преди изборите вдигнаха заплатите на 5000 рубли (2032 долара).


Този път арестуваха около 7 хиляди души [преди стигаха до 2 хиляди]. Очакванията на Лукашенко са били, че ще уплаши протестиращите, щом видят че не се спира пред количествата и не подбира средствата. Стандартната процедура е следната: карат хората, вече малтретирани при задържането им, да коленичат в затворническия двор с вързани отзад ръце. И ги бият пак, преди да ги разпределят по килиите. И по същия начин ги бият при освобождаването им.


В Беларус се държи на семейството. Това значи, че Лукашенко си е направил 7 хиляди семейства-противници, както и техните роднини. Лукашенко усети, че масовите арести този път не вършат работа, и на 13 и 14 август започнаха да пускат някои от задържаните. Това, обаче, този път не намали намали напрежението - вдигна го. Защото пуснатите започнаха да разказват.


Като мнозина беларуси, и аз научих какво е ставало от познато семейство на задържан. Обикновено семейство: преди те говореха, че политиката не ги интересува - купуваха, пътуваха, строяха вила. Двайсет и шест годишният им син е бил освободен от затвора в Жодино [65-хиляден провинциален работнически град] през нощта на 13 срещу 14 август. Той е програмист, протестирал е мирно, не се е съпротивлявал при арестуването. По тялото му има множество рани от побоите. Били го при задържането. Били го и го оскърбявали в арестантския камион. Били го в двора на затвора, където заедно с другите няколко часа стояли на колене с вързани отзад ръце. В претъпканата килия едва се дишало. Спели на смени, седешката, по петима на единствения нар. Пак побой в двора преди да ги освободят, пак на колене и вързани. Баща му, инженер в еден от най-големите заводи на Минск, заяви пред мен, че сега той ще тръгне на протест. И по възмущението му разбрах, че е готов не само за мирен протест. И жена му, домакиня, заяви че ще иде и тя.


Три големи грешки на Лукашенко


Лукашенко вярваше, че му противостои познатата му партийна опозиция - като през 2006г. и 2010г. Тогава мнозинството знаеше, че опозиционните кандидат-президенти са набрали по-малко гласове от него. Но сега мнозинството, казахме, е убедено в победата на Тихановска.


Лукшенко вярваше , че ако не стане с репресии, ще стане с големи репресии. Преди, големи репресии не бяха необходими, защото целевата им група беше опозицията; останалата огромна част от обществото не бе засягана и се чувстваше в безопасност. Този път излязоха хора от всички обществени слоеве да искат честни избори - а не следвайки тоя или оня опозиционен лидер. За пръв път протести има и в провинцията. Засегнатите семейства се политизират, а репресиите сигнализират на всички: сигурност няма за никого.


Лъжите на режима засилват възмущението от кражбата на изборите. Преди - вярваха масово на всичко. Сега - никой не вярва на държавните медии, че протестът бъкал от наркомани, алкохолици, социопати и криминални типове.
- През 2010 хората повярваха на Лукашенко,че курсът на белоруската рубла ще остане стабилен. Поради което мнозина изгубиха спестяванията си при девалвацията от 2011г. Това се помни.
- Масово е мнението,че режимът последователно лъже за незначителни заболеваеамост и смъртност от пандемията. [В предишен доклад Ляхович привеждаше свидетелства на лекари за фалшифициране на дадени от тях сведения, и заключаваше, че това мнение е реално.]


Медийният монопол на властта изчезна. Растящото недоверие към официалните твърдения се случва на фона на много по-широкодостъпна алтернативна информация. Всеки човек със смартфон става обществена медия! Затова, от 9 до 12 август властта изключи интернет. Но на 13 пак го включиха - осъзнаха, че ежедневните загуби за страната възлизат на 26 милиона долара, особено заради IT-бранша [в Беларус той е на световно равнище, основан на традиционно силните им математически и инженерни институти]. Самото изключване на интернет показва, че режимът напълно е загубил информационната битка с обществото - и че го знае.


И за капак - една привидно случайна грешка, която може да се окаже историческа: ОМОНовци спират и бият неколцина работници, които се прибират след смяна в нощта срещу 13. На другия ден техните колеги от БелАЗ (Жодино) [автостроителния гигант] заявяват, че ще започнат стачка. И освен край на побоя по улиците от страна на властите и пускане на всички задържани, издигат и политическо искане: истински свободни избори. [Според последните новини, работниците последно са избрали компромисен вариант: засега ще продължат работа, при условие че ОМОН се махне от улиците. ОМОН се махнал. Същият ден около 30 завода и цехове в Минск и Гродно ефективно стачкуват; повече информация - тук и тук]


Заплахата, че против него ще тръгнат работниците от най-големите предприятия на страната [70% от предприятията в Беларус са държавни] винаги е била приемана от Лукашенко като заплаха №1. Винаги е правил всичко, за де не допусне това. Дори, когато заводите оставаха без пари, на работниците се плащаше за сметка на кредитите, получени от Беларус.


Сега това се случва - и може да доведе до прелом.
Така че - вижте отново заглавието.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 46 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Демек иде времето на умнокрасивитета!?А имат ли поне една гумена лодка белоруските другаре?🦧
  —цитат от коментар 1 на Шака Зулу


  Не, просто управленския модел на "бащицата" дори в Беларус вече не го приемат.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  70 % от предприятията са държавна собственост ; 100 % от земята е ВИД държавна собственост ; услуги 55% държавна собственост . Имахме еднакво население и много по висок БВП към 1991 ( когато тази република стана държава) . Сега сме с 2 милиона по малко,и с по малък БВП..Бутът е срещу ДИКТАТУРАТА НА ЛУКАШЕНКО. Никой не забравя ,че С.тихновска бе определена за Руски кандидат (САЩ и запада ) , а Лукашенко за западен. Тази държава е безсмислена, след като 90% са руснаци . Впечатлява държавната собственост ; държаните болници ...държаните земеделски стопанства. Значи това е можело да ФУНКЦИОНИРА !!

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Свежа работна ръка за стара Европа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Без Лукашенко Беларус ще е едно много по-добро място за живот.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#2:"Nick F"]
  —цитат от коментар 3 на Шака Зулу
  Може би ше приемат 'Новият десен проект " на г-н Радан Кънев?🦧[/quote]

  Г-н Радан Кънев е български гражданин и политик, и като такъв не участва в политическия живот в Беларус. Предполагам и вие го знаете, но сте решили да се изпльокате като такова на мокър пясък.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":Недей да лъжеш, трол такъв. БВП тук на глава от населението е много по-голям, спрямо Беларус. Въпреки Боцко, Свинята, Сопола и прочие приказни герои... А Лукашенко е пътник и ще свърши рано или късно както Кадафи и Садам.
  —цитат от коментар 8 на zero_day


  Няма как да стане защото за Русия е важен и ако го сменят с друг, пак ще се поддържа същия курс!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  70 % от предприятията са държавна собственост ; 100 % от земята е ВИД държавна собственост ; услуги 55% държавна собственост . Имахме еднакво население и много по висок БВП към 1991 ( когато тази република стана държава) . Сега сме с 2 милиона по малко,и с по малък БВП..Бутът е срещу ДИКТАТУРАТА НА ЛУКАШЕНКО. Никой не забравя ,че С.тихновска бе определена за Руски кандидат (САЩ и запада ) , а Лукашенко за западен. Тази държава е безсмислена, след като 90% са руснаци . Впечатлява държавната собственост ; държаните болници ...държаните земеделски стопанства. Значи това е можело да ФУНКЦИОНИРА !!
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Спорд ЦК на Либерастите е много важно да им спретнат един кървав "майдан" както в Украйна, там активи се разпродадоха за жълти гривни, оскотялото население масово започнаха да емигрират като каки на пилон или миячи на чинии в европейските мегаполиси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Авторитарните режими, дори да управляват добре, са обречени. това не е устойчив модел. Рано или късно рухват. И, разбира се, може да стане и по-зле, но причината е в режима. Не трябва да се допускат. И колкото по-рано се премахнат, толкова по-малки са щетите!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  " Той е програмист, протестирал е мирно, не се е съпротивлявал при арестуването. По тялото му има множество рани от побоите. Били го при задържането. Били го и го оскърбявали в арестантския камион. Били го в двора на затвора, където заедно с другите няколко часа стояли на колене с вързани отзад ръце. В претъпканата килия едва се дишало. Спели на смени, седешката, по петима на единствения нар. Пак побой в двора преди да ги освободят, пак на колене и вързани."

  Падне ли режима, тоя трябва да се изнася спешно към Северна Корея ! Друг изход няма ! Там ще го направят герой на социалистическия труд за зверствата към протестиращите !!!

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  опитите да се представи една подредена социалистическа страна в лоша светлина с лъжи и опити да бъде дестабилизирана могат само да втвърдят режима . В Беларус населението има сериозни социални придобивки и няма да се хлъзне лесно към пропастта като нас или като Украйна . Вече имат примера и знаят какво следва.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Значи и на Лукашенко му е изпята песента след 26 години. От тук нататък той няма полезен ход. Ако продължи в репресиите, ще си закали опозицията и катастрофата ще е още по-драматична. Ако пък охлаби хватката, просто ще го свалят от власт.

  Положението, както е описано, много прилича на развитието в Чехословакия през периода 1968 - 1989. Отначало хората са възмутени, демонстрират, има и убити, но до към 1970 новият режим, подкрепен от съветските окупационни сили, се окопитва и смазва всеки протест. Остават белезите в душите на хората. Нов изблик на недоволство има 1977-78 година (Харта 77), но е лесно преодолян от властите и не получава масовост. Хората се съсредоточват на вилите си и кариерите си. Под повърхността обаче гърненцето клокочи - смъртта на Леонид Брежнев 1982 е посрешната с лек оптимизъм от опозицията, но с апатия от масите.
  Подобно така смъртта на Андропов и Черненко през 1983 и 1984 година. Възшествието на Михаил Горбчов и началото на перестройката 1985-86 отново подхранва надежди, но и подсилва репресиите. С всяка изминала година обаче насилието има все по-малък и по-краткотраен успех, докато през януари 1989 се организира седмица в памет на Ян Палах - студентът, който се запали в знак на протест пред Парламента в Прага - на горния край на Световацлавския площад - януари 1969. В този момент властта нямаше вече полезен ход и никой не й вярваше - и без интернет беше загубила информационната война.
  Лятото на 1989 протестите и репресиите къкреха без реално да са преставали - предупредиха ни в българското посолство в Прага и в генералното консулство в Братислава - да страним от тях. И на 17 ноември полицията би студентите на Народния булевард (до театъра) при демонстрация посветена на студентския празник. Това вече преля чашата - с лозунга "Бият ни децата !" се присъединиха работниците и служителите, хората на изкуствата... първо в Прага, после в големите градове и до една седмица - в цялата страна.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":

  Отивай в Северна Корея, щом харесваш такива режими.

 18. 18 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  не постъпвайте като българи, а като румънци
  Те няма да могат да постъпят дори като българи.... защото зависимостта от Путин е 100% със или без Лукашенко!

 19. 19 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Кой иска да ставаме на бас че Борисов ще си ходи преди Лукашенко?

 20. 20 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Да, обаче на Чехия и трябваха повече от 20 години, и ако не бяха промените в Русия(СССР), нищо нямаше да стане!!!
  Беларус и Украина изпуснаха този момент!!!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#21] от "klecho":

  1. Бюлетините никой не ги брой, фалшификациите са в протоколите. 2. Дали ще бъде Беларус част от Европа или не, не го решаваш ти. Русия вече има достатъчно ядове заради агресията срещу Украйна, така че още едно главоболие ще и дойде множко.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  80 процента от гласовете са сериозно постижение. По паритет на покупателната способност средната нетна заплата в Беларус е дори по-висока от тази в Гърция.Малко неща се знаят за тази държава. Освен че жените са много красиви .

 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#22] от "stein":

  1. Значи, би трябвало да е елементарно да се докажат фалшификации,проста справка с протокола.
  2. Естествено, че не го решавам аз. То отдавна е решено, в кулоарите на Брюксел и Вашингтон, еврочленството за Беларус никога не е съществувало като опция, дори на щанда за фантастична литература.
  3. Русия достатъчно се е окаляла, след Крим, Донецката Народна Република и пр, че евентуална мека офанзива в Беларус, ще изглежда като бой с папурени дръжки. Само дето Донецк е далеч от полезрението, на хиляди километри от Берлин, а Минск е...абе, виж си на картата.

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#24] от "klecho":

  Живели ли сте в комунистическа тоталитарна държава? Или сте на 15 г.? Сблъсквали ли сте се с тоталитарната репресивна машина?
  Явно някои хора са расли в саксия.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 26. 26 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Сонкурентите в ареста ги тури,
  ЛукаМошенко изборите спечели.

 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#21] от "klecho":

  Точно международни наблюдатели от ЕС нямаше.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 873 Весело

  Лукашенко
  Луканов
  Случайна прилика?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Нещата изглеждат по-скоро да се дразнят руснаците , отколкото Западът да се е загрижил за белорусите , които все са си руснаци и мисленето им е доста по-различно от тяхното.....Изглежда повече илюзорно да е се очаква нещо по-различно от едни тамошни избори , макар и проведени честно , от друг особено по-различен резултат.....Все пак да си имаш съсед от калибара на Руската Федерация не е най-приемливото разположение на картата , така , че да дразнеш мечката е по-безопасно , още повече , че Западът отдавна е показал възможностите си до къде си позволява да стигне в материята ......

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  На всички с комунистически убеждения, които страдат за "едно време" може много лесно да им се върне това време като просто отидат в КНДР. КНДР пуска хора да влизат, не пуска да излизат... Така че всеки, който иска да живее в "прекрасният строй" може да отиде там. След като няколко дена пасе прясна хубава севернокорейска трева, ще му дойде акъла, но... няма да може да избяга от "рая", защото на границата ще го чакат едни хубави мрежи по които тече ток.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 873 Любопитно

  До коментар [#27] от "PavelCZ":

  "Точно международни наблюдатели от ЕС нямаше"
  А трябва ли да има?🙄

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 873 Весело

  Аз съм за сваляне на Лукашенко.
  След като не ще да изпълнява съюзния договор по-добре да си ходи. Той иска да цоца субсидии и ресурси от Русия на вътрешноруски цени, ама да бъде независим. Не става! Оставка!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#25] от "anonim440":

  Да, даже в съм роден в такава.
  Но не разбирам инсинуацията. Ако намекваш, че Беларус е същото като в НРБ, съвършено не мога да се съглася.
  В НРБ нямаше международни наблюдатели на изборите, докато обвинението във фалшификация неизменно свършваше в софийския централен.
  Ти колко 15-годишни, които се интересуват от изборите в Беларус, познаваш?

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#33] от "klecho":

  С комунисти не споря. Няма смисъл.  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 35. 36 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "PavelCZ":

  В България има ли? Германия? Великобритания? Чехия да кажем?

 36. 37 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Навсякъде хората си протестират,
  искат диктаторити да се анулират.

 37. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Хайде сега да приведеш поне едно мъъъничко доказателство,че съм комунист.
  Крадецът вика"дръжте крадеца". Но си прав, безсмислено е да се спори с хора, които вместо с реални аргументи, излизат с обвинения as hominem.
  Много по-десен съм от теб, другарю неолиберал. Хайде у любимото ти лево, напоследък нежно розово!

 38. 39 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":Хайде сега да приведеш поне едно мъъъничко доказателство,че съм комунист. Крадецът вика"дръжте крадеца". Но си прав, безсмислено е да се спори с хора, които вместо с реални аргументи, излизат с обвинения as hominem.Много по-десен съм от теб, другарю неолиберал. Хайде у любимото ти лево, напоследък нежно розово!
  —цитат от коментар 38 на klecho


  Не си кмунист. Ти си популист псевдоконсерватор, възхищаващ се от лидери с твърда ръка като Тръмп, Путин и Си.

 39. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#38] от "klecho":

  Те комунистите се оказа в днешно време в България, че може и да са "десни" и всякакви.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 40. 41 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#15:"dark'star"]опитите да се представи една подредена социалистическа страна в лоша светлина с лъжи и опити да бъде дестабилизирана могат само да втвърдят режима . В Беларус населението има сериозни социални придобивки и няма да се хлъзне лесно към пропастта като нас или като Украйна . Вече имат примера и знаят какво следва.[/quote

  Прав си , имат примера на съседите си Полша, Латвия и Литва и знаят много добре към какво се стремят, не само в икономиката но и в модела на обществото си. Белорусите са много трудолюбив ,спокоен,образован и подреден народ. пътят им към европа е напълно естествен и може да е по-малко труден, защото имат пред очите си както положителен така и отрицателен опит на други .

 41. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Со кротце, со благо и сравнително елегантно се крадат до 10% на избори. Оттам нататък става значително по-трудно, а от 40 на 80 . . . да не казвам големи думи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 43 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Така че всеки, който иска да живее в "прекрасният строй" може да отиде там. След като няколко дена пасе прясна хубава севернокорейска трева, ще му дойде акъла,
  =======================================

  Как не ви е срам да пишете подобни небивалици за Човек, че "пасе прясна хубава севернокорейска трева" ?! Били сте там, или сте го чули в кварталната кръчма след литър мастика?
  Отвратително!

 43. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#43] от "Dubai":

  Ау, възмУтих се...

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 44. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#43] от "Dubai":

  Вие били ли сте там или това, което знаете го знаете от разговори в клуба на БКП?
  Има в нета много документални филми за КНДР, на руски. Има доста руснаци отишли там и видяли и заснели.
  А комунистите в България се правят, че не знаят... но никой не отива в КНДР, защото знаят.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 45. 46 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Весело

  До коментар [#39] от "Nick F":

  Хайде още един.
  Намери един мой коментар, в който съм писал нещо положително за Путин и ще те черпя бутилка черно Джони.
  Това че нещо е, не означава че аз лично искам да е така.
  Неразбирането на подобно простичко обстоятелство е форма на функционална неграмотност.

 46. 47 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#24] от "klecho":

  Разбира се, че е елементарно да се докажат фалшификациите. Тихановская предложи тези, които гласуват за нея, да сгъват бюлетините на хармоника. Има доста снимки на урни, където е ясно, че за нея е мнозинство. Обаче установяването на фалшификациите е в прерогативите на белоруския ЦИК - същите, които организират мошеничествата от 1996 насам. Та няма особен шанс да се саморазкрият и самонакажат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 47. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nick F":Хайде още един. Намери един мой коментар, в който съм писал нещо положително за Путин и ще те черпя бутилка черно Джони.Това че нещо е, не означава че аз лично искам да е така. Неразбирането на подобно простичко обстоятелство е форма на функционална неграмотност.
  —цитат от коментар 46 на klecho


  Обясняваш им прекалено сложни неща.Те си имат опорка,че всеки,който не пее в хора на неомарксистите,е привърженик на Путин.
  Дотам им стигат интелектуалните способности.

 48. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Като им гледам нивото на безработица -0,2 процента и че покупателната способност на средната заплата е на нивото на българската плюс много ниски нива на престъпност, не се учудвам, че са преизбрали Лукашенко. Хората ги интересуват основно три неща-да има сигурност,работни места и сравнително добре платени.

 49. 50 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2964 Весело

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Верно ли? Че то при бай Тошо било рай по твоите критерии...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 50. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":Верно ли? Че то при бай Тошо било рай по твоите критерии...
  —цитат от коментар 50 на vesolr


  Глупости. При бай Тошо имаше висока престъпност, въпреки че не се съобщаваше по медиите.Спомням си,че тогава масово се крадяха чистачки за коли.Освен това заплатите бяха много ниски,имаше дефицит на стоки,режим на тока-каквито негативи липсват в Беларус.
  И тъй като те знам как ми преиначаваш думите ще кажа,че аз не съм привърженик на Лукашенко. Просто отбелязвам причините,поради които го избират за президент.

 51. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":Верно ли? Че то при бай Тошо било рай по твоите критерии...
  —цитат от коментар 50 на vesolr


  И тогава строго пазеха границата, за да не избягат хората.В Беларус всеки може да напусне държавата,когато поиска.

 52. 53 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  Истината е, че нито една бивша съветска република не иска да се връща обратно в Руската федерация. Интересното е, че и в този "демократичен" форум има много русофили и привърженици на социализма. Искам да ги попитам, защо в Русия 1 евро се обменя за 85 рубли и защо 1 рубла се обменя за 2.4 стотинки. В момента българските заплати и пенсии са по-големи от руските заплати и пенсии, въпреки огромните залежи на нефт и газ в Русия. Някои пишат колко добре живеели хората в Беларус и колко много харесвали Лукашенко. Нека обяснят тогава защо хората в Беларус масово протестират.

 53. 54 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#53] от "constatator":

  повече невярни твърдения си дал от колкото изречения си написал
  ахахаха

 54. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#54] от "yza08649869":

  Изключително очевидно е че бившите републики считат Рассия за радиоактивна!

  klimentm
 55. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#21] от "klecho":


  Какви международни наблюдатели? Тези от Вагнер ли?
  Избирателната комисия обяви че Лука печели с 80 % половин час след приключването на изборите, това и Путин не си го позволява!

  klimentm
 56. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  Подобни аргументи като твоите (в полза на Лукашенко) съм слушал във форума от носталгици по бай Тошововреме - нямало безработица, нямало престъпност, хората били добре платени, можели да си позволят почивка на море и планина във ведомствената станция и т.н.
  Иначе знам, че не си му привърженик, но виж кои хвалят Лукашенко тук и си направи съответните изводи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 58 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":

  Дал съм линк, чЕти. Както правилно споменава Вампирът по-горе, 10-20-25 процента може и да се изфабрикуват.
  Ама тая лелка има по-малко от 10 процента, а твърди че има 60...
  Сиреч, твърди,че повече от половината гласове са фалшифицирани. Хайде, малко по-сериозно.

 58. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#58] от "klecho":

  Ти наистина ли считаш че Лука е спечелил изборите с 80%?!

  klimentm
 59. 60 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Само лидерите на нашите продажни профсъюзи се съюзиха с ББ и не искат да пуснат кокъла. Ако работещите имат политически искания краят на прявителството ще дойде бързо.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#59] от "klimentm":

  Не считам, смятам. Всъщност, напълно е възможно. Все пак, говорим за Беларус.

  Ти наистина ли смяташ, че се появява някаква тьотка отнякъде си, дето преди месец никой не беше чувал за нея и събира 60% от гласовете?

 62. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#62] от "klecho":

  Не, тьотката не е събрала мнозинство, но е обрала протестния вот. Който може би е повече от 20%. Но от лакомия Батката сам си създаде кризата - ако му бяха писАли 55-60%, никой нямаше да се възмущава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":
  Престани да лъжеш, че България има по нисък вътрешен продукт на глава от аселениета в сравнение с Беларус.
  Прочети: България е на 64 място Беларус на 69
  https://www.worldometers.info/gdp/gdp-per-capita/
  Прочети и википедията за 2019 г тук:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP _(nominal)_per_capita

  подпис
 64. 65 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На всички е ясно че Лукашенко е пътник. В руските медии само се питат за къде - Москва или Хага. А беларусите ще си решат кой да ги ръководи, тяхно право е. Що се отнася до икономиката, то Лукашенко се задържа толкова време защото Путин му даваше евтини петрол и газ и той изнасяше продукти на добра цена. И имаше какво да раздава. Сега му врътнаха кранчето, не от злоба, просто икономическа конюнктура и Батката клекна.

  Боже, Боже ...
 65. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Весело

  До коментар [#49] от "Мусаши":
  "Хората ги интересуват основно три неща-да има сигурност,работни места и сравнително добре платени."

  Грешши за хората. Животните ги интересуват основно три неща-да има сигурност, пространство и сравнително добра храна.
  Хората искат и други неща и трява да поживееш сред хора, за да разбереш какви са другите неща.

  подпис
 66. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#64] от "Иван K":

  Ако гледаш на Световната банка е обратното ..

 67. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#61] от "асен георгиев":

  И..какво толкова ГЕРБ - ри тук са неизлечимо болни , един по малко ,повече ...карай !

 68. 69 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Пожелавам успех на свободолюбивите хора в Беларус! Много храброст се иска да се протестира пред лицето на насилието на властта и безочието на Лукашенко.

  Пред очите ни съзрява едно поколение в Беларус което се опомня като народ след десетилетия на потискане, сплашване, убийства на опозицията. Толкова е ободряващо, прочистващо някой да каже истината за измамите на Лукашенко и да срещне очите на ближния си който мисли същото.

  Тези хора просто искат право на избор, просто искат да го чуят а не да манипулират гласовете им.

  Началото е поставено, пътят към истинска демокрация ще е дълъг. Даже без да споменаваме това че Беларус и РФ са в съюзна държава, и наличието на руска база в Беларус, опасностите в този процес ще са много заради огромната държавна икономика и интеграцията и с Русия, която ще иска да спре тези процеси.

  Но човешкото достойнство и желанието да кажеш истината без заплаха за живота са над всичко. Дано да им се получи! Успех, храбреци!


 69. 70 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 59 Любопитно

  До коментар [#4] от "dejmos":Недей да лъжеш, трол такъв. БВП тук на глава от населението е много по-голям, спрямо Беларус.
  —цитат от коментар 8 на zero_day


  Занулен, РБ е само с няколко места по- горе, в листата(64-РБ, 69-Беларус). А къде е МАЙДАНосата Украйна? На 112...

  https://www.worldometers.info/gdp/gdp-per-capita/

 70. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Лично аз ще се зарадвам ,ако Лукашенко падне от власт и пожелавам на беларусите бързода се отърват от него!

 71. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#62] от "klecho":

  Точно така си мислеше и Лука,иначе щеше да я изгони по рано от страната,всъщност този феномен вече видяхме в Рассия когато неизвестни кандидати поставени за споилери на Крадлива Рассия печелиха изборите. Хабаровск е нагледен пример!

  klimentm
 72. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#6] от "stein":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Определено е така

 73. 74 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 59 Весело

  До коментар [#8] от "zero_day":

  П.П. А според ЦРУ: Беларус №70, РБ № 76 https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/208rank.html

  А ся де...?

 74. 75 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 59 Весело

  DW показва белоруският Джордж Флойд: https://youtu.be/9zf4dmVc6h8 😏

 75. 76 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#35] от "klecho":

  В статията, която привеждате изрично е казано, че както ЕС, така и ОССЕ не са имали представителство в деня на избори. Поне прочитайте какво пращате.

  За останалите френакънлии, дето се обаждат трябвало ли да има наблюдатели на изборите в Беларус - ами трябва, като във всяка държава с нестабилен демократичен ред. Това не е просто игра, а желание на държавата под наблюдение да легитимизира на международно ниво избираемите си институции. Т.е. тя кани наблюдатели, които след това се подписват, че всичко е минало в рамките на стандартното.

  E PLVRIBVS VNVM
 76. 77 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#76] от "PavelCZ":

  А,не. Наблюдатели е имало, ама не правилните.
  Dafür ist eine Einladung der jeweiligen Regierungen notwendig, die jedoch so spät aus Minsk abgeschickt wurde, dass nach Aussagen von ODIHR eine sinnvolle Mission nicht mehr durchzuführen war.

 77. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":"Хората ги интересуват основно три неща-да има сигурност,работни места и сравнително добре платени."Грешши за хората. Животните ги интересуват основно три неща-да има сигурност, пространство и сравнително добра храна.Хората искат и други неща и трява да поживееш сред хора, за да разбереш какви са другите неща.
  —цитат от коментар 66 на Иван K


  Ходи го кажи на 80-е процента белоруски избиратели,които са гласували за Лукашенко. Белорусите си го харесват,както руснаците Путин и турците Ердоган.Няма нужда от никакви фалшификации.
  За чужденец е трудно да им разбере логиката,ама те си знаят най-добре.

 78. 79 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1100 Разстроено


  Глава гостелеканала RT призвала российские войска к вторжению в Беларусь.
  «А вообще пора уже вежливым людям навести порядок, конечно. Как они умеют», — написала глава российского гос телеканала Маргарита Симоньян.
  https://telegraf.by/russia/glava-gostelekanala-rt-prizvala-rossijskie-vojska-k-vtorzheniju-v-belarus/ #.XzgrUnaYURg.messenger
  Това е за българските русофили, после да не обясняват как в Беларус се появили едни фашисти както в Украйна.

 79. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Гневно

  До коментар [#67] от "dejmos":
  Ако гледаш на Световната банка е обратното ..
  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?locations=BY-BG

  Това е от световната банка.
  Не можеш да спреш да лъжеш.
  Народът казва - когато едно прасе се научи да рови не може да се отчи.

  подпис
 80. 81 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Весело

  До коментар [#79] от "constatator":
  "Глава гостелеканала RT призвала российские войска к вторжению в Беларусь. "

  Цялото световно движение на възторжените бойци на руската империя Го призовават.
  Но великият Го - с голяма буква е велик Пу.
  Великия Пу сега е зает с друго. Прави ваксина и предлага на САЩ да изпитат тази ваксина при себе си. Естествено в САЩ започват изпитанията с маймуни но не искали да го причинят на маймуните.

  подпис
 81. 82 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#80] от "Иван K":

  Елементарен като чехълче ...Но с деб... какво да се каже !?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП _(по_номинална_стойност)

 82. 83 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#82] от "dejmos":

  Значи българските имигранти които отиват да работят в западните държави и Америка са се прецакали. Трябвало е да отидат в Китай. А тези които са отишли в Германия са можели да идат в Русия която според графиката е почти на едно ниво с Германия. Сега искам да те помоля да обясниш защо 1 евро се обменя за 85 рубли, защо 1 рубла се обменя за 2.4 стотинки и защо руските заплати и пенсии са по-ниски от българските заплати и пенсии въпреки огромните руски залежи на нефт и газ.

 83. 84 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#83] от "constatator":

  И с тези малки пенсии си купуват по България жилища ? Вече 200 000 :) Я един пенсионер с покупка в САЩ, нали сме прекрасни !? Ама не сметки на МУТРИ..

 84. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Весело

  До коментар [#82] от "dejmos":
  "_(по_номинална_стойност)"

  Тук е заровено кучето. Избраният от теб измерител не е точно отражение на стандарта на живот, защото не е изчислен на глава от населението.
  За измерване на доходите на хората се прилага показател

  _(по_номинална_стойност) на глава от населението.

  Трябваше да се усъмниш в това което пишеш само като видии третото място на Индия. Ако потърсиш каквото трябва там първите две държави са Люксенбург и Швейцария.
  Както знаеш ние българите много се радваме да се наречем Швейцария на Балканите а не Индия на Балканите

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK