Открийте десетте разлики

Открийте десетте разлики

© Велко АнгеловДоц. Наталия Киселова е преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".


Парламентарната група на ГЕРБ предложи на народните представители проект за изцяло нова Конституция след речта на премиера на 14 август. Този документ е отговор на обществените консултации, които държавният глава провежда от края на миналата година, и на продължаващите вече 40 дни протести по улиците и площадите на страната.


Защо Велико народно събрание?
Таймингът за свикване на ВНС и на приключване на мандата на 44-ото Народно събрание съвпадат. Така партия ГЕРБ и лично премиерът Борисов получават месеци политическо време, променя се дискурсът в публичното говорене и се въвеждат нови теми, с надежда протестите да затихнат.
Изземва се инициативата от държавният глава и се предлага шокиращо слаб проект, преписан от действащата ни Конституция и показващ правно-технически дефицити (неверни препратки, непълни изречения, а и печатни и технически грешки). Не се отчита богатата практика на Конституционния съд с почти 80 тълкувателни решения, подпомагащи разбирането на конституционния текст.


Предложените нови моменти, по правило са неубедителни, а част от тях показват неразбиране на материята. Липсва оценка на въздействието. Спестени са мотиви към проекта на висшия нормативен акт, чрез които


да получим разумен отговор защо изобщо се предлага нова Конституция


Няма дори и намек за професионален и експертен дебат и, разбира се, някакви финансови обосновки. Панически се търси подкрепа в средите на народните представители.


Какво ни предлагат? В проекта липсва основополагащото разбиране, че върховен принцип са правата на личността, нейните достойнство и сигурност. Правата и свободите на човека и гражданина са запратени в края на проекта. Индивидуалната конституционна жалба е забодена ей тъй, без категорично да се даде право на гражданите да се обръщат към Конституционния съд.
Съвсем съзнателно


в проекта е подмината триадата - демократична, социална и правова държава


Така занапред демократичният и социалният характер на съвременната българска държава ще бъдат изоставени. Последиците ще бъдат непоправими и безвъзвратни.
Дебатите за повече качествено образование, здравеопазване и социални грижи губят принципната си основа с отпадането на Преамбюла.


Буди недоумение защо националният омбудсман (уреден в един член) е цяла глава и е разположен преди държавният глава, правителството, съдебната власт и конституционната юрисдикция.


Съдебните съвети и Инспекторатите стават по две - механично разделени, но няма нито дума за проблемите в съдебната система. Можем само да предполагаме дали съществуващите проблеми ще се умножат по две.


Отнемането на правомощие от президента за назначаването на "тримата големи" води до допълнително капсулиране на магистратите и липса на каквато и да е публичност при назначаване на висшите административни ръководители. Няма нужда от коментиране предложението за изслушване на главния прокурор по конкретни дела "след разрешение на наблюдаващия прокурор".(И след като го изслушат, какво ще му възложат?)


Набива се на очи липсата на възможност за предсрочно прекратяване на мандатите им, за които свенливо се предлага да бъдат по 5 години.
Народното събрание ще продължи да има възможност да избира действащи магистрати като членове на тези два съвета и инспекторати.
Дава се право на тези два съдебни съвета на съдиите и на прокурорите и следователите на законодателна инициатива наред с народните представители и с правителството. В момента качеството на законодателството спада катастрофално, едва ли по този начин ще се
повиши.


Политическото представителство у нас, според премиера, е в криза.
Кризата е в управляващото мнозинство, която има своите проявления - некачествени закони, бягане от парламентарен контрол, формални изслушвания, процедурни хватки за избягване на обществена и експертна критика. Примерите за наложени вета от президента и оспорени разпоредби пред конституционната юрисдикция са само последици. Политическите партии може да са в криза, но само чрез демократични процедури се лекува тя.


Механичното намаляване на броя на народните представители удвоява необходимата електорална подкрепа и се увеличава рискът от повече зависимост от корпоративни и дори криминални интереси. Това може да се види около последните местни избори в някои общини.


Как да се проведат изборите за 8-мо ВНС?
Механично смесване на двете познати избирателни системи, но мажоритарната избирателна система каква ще е? Или ще повторим изпробвана през 2009 г.? В един тур и със скрита подкрепа за най-популярната партия? Кодексът с добри практики за избори на Венецианската комисия дори не съм си помислила да го отварям, за да видя дали не е засегнат.


Предлаганият проект е надцакване на инициативата на президента да се подобрят разпоредби, но последиците ще бъдат тежки. Има ли морално право действащото Народно събрание с лека ръка да затрие европейската по своя характер действаща Конституция, която анонимните автори дори не знаят, че е приета на 12 юли, а не на 13 юли 1991 г.?


В коя европейска държава проект за Конституция се пише от петък за понеделник, като курсова работа с преписване и без съзнаване на конституционните основни начала, на които тя се основава? Студентите поне написват имената си, а за този анонимен проект


дори нямат смелост авторите да излязат


и да признаят, че след партийна повеля са разместили съществуващи текстове и са изпълнили задачката в срок.


Призовавам народните представители да си дадат сметка, че имат важни ангажименти - проект за държавен бюджет, прилагане на разпоредбите на Изборния кодекс относно машинното гласуване и
намаляване на недействителните гласове, защита на общественото здраве в условията на световна пандемия. За посегателство върху действащата ни Конституция никой техен избирател не ги е молил!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  Тази (сегашната) конституция НЕ Е изпълнявана нито за миг. Защо ни е друга?

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  =====За посегателство върху действащата ни Конституция никой техен избирател не ги е молил!======

  Авторите кои са ?

  Да не би да са същите автори ,които взеха решение за спорния текст за наследяването на парите от пенсиите ?

  Което доказва ,че са пълни грабители и тотално некомпетентни

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Синоптикът банев нещо замълча по този въпрос - иначе като го навият и веднага е на барикадата- добре че бившата му съветничка е разбрала що за стока са. А иначе както винаги всичко е пунта мара - ако мине, ма този път може и да не мине!

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5276 Весело

  "В коя европейска държава проект за Конституция се пише от петък за понеделник, като курсова работа с преписване и без съзнаване на конституционните основни начала, на които тя се основава? Студентите поне написват имената си, а за този анонимен проект"

  Боко за 3 дни как няма да се справи. Та той е прочел цяла книга като млад. Сигурно му е помагал и Данито Кирилов

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4499 Любопитно

  ГЕРБ управляват в последните 10 години! Борисов 1 се радваше на голямо доверие след Тройната ламя! Защо едва сега се сетиха за нова конституция? Нещо, което протестите не са исщали!

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Любопитно

  Айде, да не би да не знаем, че сега всичко се прави на инат?
  Божков се сети за морал, какъвто не е имал, Радев стана революционер, макар че се води държавен глава, Борисов стана инициатор на промени, макар че управлява.
  Да питате нещо за Доган, Костов и Софиянски?

  Еретик
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Парламентарната група на ГЕРБ предложи на народните представители проект за изцяло нова Конституция
  ____________
  Оставката на Баце и калинковите фигуранти трябва да е безусловна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Весело

  "В проекта е подмината триадата - демократична, социална и правова държава"

  Санким през последните 30 годин сме демократична, социална и правова държава.
  Според Наталия Киселова...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До коментар [#7] от "Райчо Иванов":"Ой дежурните 6 трола на Прокопи вече откриха огън"============= Айде пак прочети какво съм писал и не ме набутвай в групата. Прокопиевите тролове ме имат за истеричен гербераст. И това не е вярно, разбира се. Действа се на принципа - ако не си с нас, значи си враг!!!
  —цитат от коментар 13 на Костадин Иванов


  Оплачете се на джамбазки

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Любопитно

  Наталия Киселова мое ли да напише Нова конституция.
  И ако може, що не го е направила. Само питам...

 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":


  « Та той е прочел цяла книга като млад . «


  Не съм сигурен, че е дочел до края ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#15] от "nessarox":

  "Оплачете се на джамбазки"
  =============
  Даже и вино от глухарчета не помага!

  Еретик
 19. 19 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  Иначе по темата да, считам че трябва за се промени конституцията и то много по-радикално
  Районни съдии и областни полицейски началници трябва да се избират заедно с кмет и ОС на избори

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1437 Весело

  мда, терена на Конституцията явно е много хлЪзгаф !
  за бае Баций не е проблем, той обича калта и лигите на слугинажа си !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Другари, предложете нещо градивно Вие, защото оставяте впечатление, че сте само едни големи мрънкачи и хейтъри(любимата ми дума)
  —цитат от коментар 9 на Райчо Иванов  Вече 40 дни предлагаме не « нещо градивно «, а ГРАДИВНО - ОСТАВКА И АУТ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "niksan1":

  Не си оригинален, повтаряш се и омръзваш

 24. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Излиза, че като махнем тази триада автоматично ставаме но само с БХ министър председател?

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Наталия Киселова мое ли да напише Нова конституция.И ако може, що не го е направила. Само питам...
  —цитат от коментар 16 на palav_nik  Защото на дневен ред са оставките, а не писането на нова конституция .
  Само отговарям ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Голямата болка на авторката, отпаднал Преамбюла - гордостта на БСП, в който пишело, че държавата е социална! Текста е всичко друго, но не и професионален, ако тази женица е доцент, това само говори за нивото на образованието, по времето когато е учила.

 28. 28 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До коментар [#10] от "nessarox":Иначе по темата да, считам че трябва за се промени конституцията и то много по-радикалноРайонни съдии и областни полицейски началници трябва да се избират заедно с кмет и ОС на избори
  —цитат от коментар 19 на Райчо Иванов


  Да,трябва да се промени, но преди това Оставка на правителство и гл.прокурор

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 29. 29 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Излизат хора с експертиза в дадена материя и излагат експертните си мнения: професори и доценти по конституционно право и обясняват на един питекантроп (май двама), че се гаврят с науката им. С разумни аргументи, все едно, че учат студентите си.
  Ами не, няма да стане така - да обясняваш на един обезумял охранител една наука от "А, Б" и да го учиш да срича.
  Решението е другаде: онова, което идиотът сам си причини, никой не може да му го причини. С анонса си за "нова" конституция Борисов се вкара във филм, който не просто не е негов, а който не знае как ще свърши. Той е неотразим в снимането на клипчета от джипката, неотразим е в забаламосването на простите с рязане на лентички, но с НОВА конституция хич не му трябваше да се захваща. Този питекантроп идея си няма, че не вече не просто се е прострелял, а че направо се самоуби. Ще стане видно дори и за най-простите - просто към януари догодина ще трябва да се крие в нелегалност...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#26] от "Райчо Иванов":

  За каква "личност" говорите - единствения министър председател в Европа с меко казано тъмно минало и осъден за лъжи? Как може да е окей скед като никой не е виждал проекта освен писалите го в сарайте а подхвърлени няколко опорки?

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#19] от "Райчо Иванов":

  "Районни съдии и областни полицейски началници трябва да се избират заедно с кмет и ОС на избори"
  ============
  Умаленият модел на държавата не прави държавата по-добра.
  Шерифът не е задължително по-добър от полицейския началник. Кметът на Галиче е бил избран.
  Всяка идея може да работи при читави хора и да се окаже смешна при ниподходящи.

  Еретик
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално


  Този който е написал смешната ОПОРКА

  че Русия стояла била зад Протестите

  този същия е написал и Конституцията на ГЕРБ

  Та дано вместо за КОРУПЦИЯТА и КРАЖБИТЕ на

  ГЕРБ ДПС и Компания да преливаме от пусто в празно по повод Конституцията

 34. 34 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1437 Весело

  и най-важната коректура:
  бай Тиквиний въвежда в неговата нова Конституция правото на простотия !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  "Буди недоумение защо националният омбудсман (уреден в един член) е цяла глава и е разположен преди държавният глава, правителството, съдебната власт и конституционната юрисдикция."
  Ами толкова разбират хората. И ние носим най-голямата вина, че сме ги курдисали толкова високо, а те не знаят, какво правят.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":Иначе по темата да, считам че трябва за се промени конституцията и то много по-радикалноРайонни съдии и областни полицейски началници трябва да се избират заедно с кмет и ОС на избори
  —цитат от коментар 19 на Райчо Иванов


  Бравос !

  Айде и ДАНЪЧНИТЕ и ПРОКУРОРИТЕ също да си ги изберем и тях

  А също и КВАРТАЛНИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ

 37. 37 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Цялата истерия с този жалък "проект" е върховно доказателство, че герберите на Разбойко са ято калинки, които съсипват всичко до което се докоснат.
  В яслите децата ще се справят по-добре.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 38. 38 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":


  Каква простотия бе, човекът е завършил гимназия с отличие и златен медал, прочел е една книга, а и герберастията ни уверяваха, че бил доктор на нАуките .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Не знам дали въпросната дама може да напише конституция, но знам една работа която твоя фаворит БХ не може да я свърши сам! И само поради добро възпитание ще ти я кажа като пораснеш не тук и не сега.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Бай х*й и Лукашенко с едни и същи обещания: Ще си тръгнем, но първо нова конституция.

 43. 43 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Любопитно
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Весело

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Санким, чунким,белким... все сме си една и съща WC...

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#39] от "Радан Ленин":


  Престани да четеш и постваш статии от бр 248 на в. « Работническо дело « от 17.08.1973 година !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  "Защото на дневен ред са оставките, а не писането на нова конституция .Само отговарям ..."Преди 600 години е бил същият дневен ред.Иван Срацимир и Иван Шишман също са си искали оставките.Еби учи, еби учи.На ебането свикнахте, а не се научихте...
  —цитат от коментар 41 на palav_nik  След тази помия която си постнал, няма начин да не те призная за последовател на простака от Банкя !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#41] от "palav_nik":

  Прав е бил не дотам великия български народ като е казал, че с каквито се събереш такъв и ставаш - Усвоили сте перфектно каруцарския изказ на БХ, лошото е че сте прихванали и герболата а тя се предава основно по полов път.

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Кирилов ли я писа?😄
  —цитат от коментар 43 на Аз съм българче обичам наште планини зелени  Същият е известен тук във форума с партизанското си име Барни Ръбел . Предполагам, че си запозната с изискванията на Икономедия още при регистрацията - ами спазвай ги .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  .... предупреждавам Ненчо Балабанов да спре да пише Конституцията, защото и без друго достатъчно гафове сътвори....

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Разстроено

  До коментар [#51] от "Радан Ленин":


  Е това вече е ужасно...Едва ли са привърженици на Христо Иванов!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Среден 3 за драскачите на Г$ЕРБ.

  Големи групи хора не ги понасят, те тръгнали да цакат държавата.
  Срам и позор.

 55. 55 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Разстроено

  До коментар [#53] от "ju.li":


  И аз мисля че някои хора в безсилието си правят опити за опорочаване на протестите само и само да блеснат самите те...

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Терористите на Радев, Бойкикев и Прокопов започнаха да избиват майки с деца по софийските улици! Дори Путин не си е позволявал това!
  —цитат от коментар 56 на Радан Ленин


  Това разбира се е абсолютна лъжа. Целия нет е пълен с безумната майка или както казва вашето гуру ТП-ка. Интересно дали води децата си и по магистралите?

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#17] от "niksan1":

  Само заглавието е прочел. И го е заболяла главата от многото четене. Нататък не е продължил.

 59. 59 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Каква нова конституция бе другари? Предложенията са за промяна на настоящата конституция. Вие съвсем на идиоти ни обърнахте. Нямало мотиви. Ами то повечето неща вие ги искахте бе. Без мотиви ли ги искахте?!? Аман от глупостите ви вече!

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#26] от "Райчо Иванов":

  Ще стане О. К, когато изчезне и шайката около него. Както и калинките в администрацията.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#39] от "Радан Ленин":

  Айде Боко и компания в пандиза по този член! За измяна, съсипването на държавата и предаването ѝ в ръцете на мафията!

 63. 63 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Протестиращи изпочупиха колата на майка с две деца
  Те крещяха срещу нея „Убийца” и „Оставка”
  https://trafficnews.bg/bulgaria-sofiia/protestirashti-izpochupiha-kolata-maika-dve-detsa-186730/

  По времето на Стефан Стамболов или Александър Цанков, теа щеха да се трудят неколко годи безвъзмездно в полза на обществото и държавата у некоя тухларна или цех за дялане на павета...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Глупави въпроси.

 67. 67 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Това, че има разместени глави, не е болка за умиране! Преамбюл е нормално да липсва, той се приема от тези, които ще гласуват проекта, а не от тези, които го внасят! Критиките на Киселова са основно политически, а не технически, нито съдържателни спрямо текста. Например се хваща за обема и мястото на главата за омбудсман, вместо да погледне, че текстът на тази глава е тотално нелеп и скалъпен от текстове на съответния закон, като липсва даже дефиниция на институцията, а последната алинея си противоречи с предхождащите я!
  Промените наистина не са големи и изобщо не може да се говори за нова Конституция, новите текстове наистина не са на ниво технически, но и критиката на Киселова не подобава на критика от юрист!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 68. 68 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#64] от "Радан Ленин":

  Ми, майките с децата го казаха : "системата ни убива"! Системата наложена от ГЕРБ. И Сачева е ярък неин представител, както и Пекинската патица, Винету, Барни и прочее.

 69. 69 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Лилаво-зелено-червените хунвейбини много грешно си правят сметките.
  Скоро народното недоволство в София ще ги измете от кръстовищата...

 70. 70 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#69] от "palav_nik":

  Ти друго освен тъпотии не можеш да измислиш, то е ясно. Отивай да докладваш на Севдето колко поста си пуснал, че да ти дадат надницата... Я виж кое време е вече....

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#59] от "Stargate":


  « Ами то повечето неща, вие ги искахте бе . «


  Нито повечето, нито по- малко, искането на протеста и моето е само едно - ОСТАВКА на мутрата и каскета, а всичко останало ще си дойде по ред на нещата .
  Оставка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  Вие сериозно ли? Конституция без преамбюл, законов акт без мотиви??? Основно правило при писането на елементарно есе (6ти клас) е, че всяка теза трябва да се аргументира. Което ме навежда на мисълта, че авторите на Борисовата Конституция явно не са достигнали до шести клас...

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  " Тази (сегашната) конституция НЕ Е изпълнявана нито за миг. Защо ни е друга?"


  Защото и следващата няма да се изпълни по същия начин, а когато дойде време да се понесе отговорността за утрешните корупционни практики, ще приемем следващата такава.....Звучи абсурдно, но така комунистите избягаха от отговорност след 89 година ! Защо сега в лицето на бай Тошовия бодигард това пак да не проработи ?

 74. 74 Профил на mgsh
  mgsh
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#29] от "inn":

  Големият проблем след 10 години треторазреден БКП матрял на власт е, че вече няма експертно говорене - не че експертите не говорят, когато ги попитат, или когато са предизвикани от някакви текущи събития (какъвто е случаят с настоящата статия), а че казаното от тях е удавено във всеобщата посредственост. Последната не е търсен ефект от десетилетието безвремие, но е неизбежна негова последица. Както и резултат от продължаващото свободно падане на образованието в България.

  Така че споделям горчивата Ви ирония относно възприемането от "широката публика" на настоящия експертен анализ. Не забравяйте, че тук имаме работа с платени тролове на властта. Навън положението е още по-зле. "Широката публика" по квартали, села и паланки направо ще Ви/ни скрие шапката!... Вероятно трябва някакво будителство по примера на Левски, но с друга цел.

  Прочее, какво мислите за алтернативното предложение на "Правосъдие за всеки" относно разграждането на пирамидалната структура на прокуратурата? При това без ВНС. На мен ми изглежда примамливо...

  Каквото и да обсъждаме обаче, то трябва да остане за следващото Народно събрание след бързата оставка на ОПГ-то ГРОБ, нали?

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Синоптикът банев нещо замълча по този въпрос - иначе като го навият и веднага е на барикадата- добре че бившата му съветничка е разбрала що за стока са. А иначе както винаги всичко е пунта мара - ако мине, ма този път може и да не мине!
  —цитат от коментар 3 на telqk


  Изобщо няма да мине!
  Слава богу, в България има все още мислещи и сериозни хора!
  Тези дне ще разберем дали има такива между депутатите на това Народно събрание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Ти схващаш ли в какъв тупик ни забиват герберите и техните кукловоди от зор да променят темата.
  Това, което прави тази престъпна шайка е не самонесериозно и смешно!
  То е страшно!
  То показва колко тъпи и некадърни са управляващите, а което е още по-страшно - колко безотговорни и нагли са те!
  Тази тяхна безотговорност може да коства прескъпо на България и хората живеещи в нея!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално
  До коментар [#67] от "Amot":

  Ти юрист ли си та даваш оценки на доц. Киселова ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  До коментар [#59] от "Stargate":« Ами то повечето неща, вие ги искахте бе . «Нито повечето, нито по- малко, искането на протеста и моето е само едно - ОСТАВКА на мутрата и каскета, а всичко останало ще си дойде по ред на нещата .Оставка !
  —цитат от коментар 71 на niksan1


  Тази оставка вече се превръша в повече от НАЛОЖИТЕЛНА!
  Имайки предвид с какви безотговорни некадърници и егоцентрици си имаме работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#78] от "Храбър":

  По-скоро са откровени вредители и дори по-лошо но няма кой да си го причини, както не си го причини за КТБ и много други случаи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Това, че има разместени глави, не е болка за умиране! Преамбюл е нормално да липсва, той се приема от тези, които ще гласуват проекта, а не от тези, които го внасят! Критиките на Киселова са основно политически, а не технически, нито съдържателни спрямо текста. Например се хваща за обема и мястото на главата за омбудсман, вместо да погледне, че текстът на тази глава е тотално нелеп и скалъпен от текстове на съответния закон, като липсва даже дефиниция на институцията, а последната алинея си противоречи с предхождащите я!Промените наистина не са големи и изобщо не може да се говори за нова Конституция, новите текстове наистина не са на ниво технически, но и критиката на Киселова не подобава на критика от юрист!
  —цитат от коментар 67 на Amot


  Абе тъпанар!
  Просто си изискваш обидата с глупостите които дращиш!
  Тези които са я писали дори не си правят труда да се аргументират защо са писали този парцал бе!
  Така те просто сами показват, че са нямали и идея какво точно искат да направят!
  От колко време повтарям че войнстващата простотия в България ще ни убие!
  Крайно време е простаците да си затворят големите усти и да си се свият в ъгъла!
  Управлението на една страна не бива да се поверява на неуки и накдърни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 215 Неутрално
  Управлението на една страна не бива да се поверява на неуки и накдърни!
  —цитат от коментар 80 на Храбър


  Българският народ само избра Борисов за депутат в НС.
  Иван Костов (от ДСБ) гласува за „Борисов-1“ !
  Ген Атанасов (от ДСБ) гласува за „Борисов-2“ !

  Корнелия Нинова НИКОГА винаги е гласувала срещу избирането на Борисов за премиер и е внесла повече от 10 вота на недоверие към правителствата на Б.Б.

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков (бивш демократин от СДС)  До коментар [#80] от "Храбър":

 82. 82 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Как да няма аргументи - включване във власта на всяка цена иначе отиваме в затвора..

 83. 83 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Би събудило умиление и насмешка размятането на една PVC папка с тоалетната хартиша, представяна от самодържеца Борисов и калинкомисирките като Конституция, ако не беше страшно. Но това, което предлагат тези национални предатели е позор и гавра със всички българи, дори и с тези от сектата. Опит за изместване на дневния ред с пунтарестарт, с пластмасов конструкт далеч от демокрация, право и ред. Това, другари гербоцефали, е национално предателство. И този път ще има възмездие.. .

 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  Българският народ само избра Борисов за депутат в НС.
  Иван Костов (от ДСБ) гласува за „Борисов-1“ !
  Ген Атанасов (от ДСБ) гласува за „Борисов-2“ !
  Корнелия Нинова НИКОГА винаги е гласувала срещу избирането на Борисов за премиер и е внесла повече от 10 вота на недоверие към правителствата на Б.Б.
  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков (бивш демократин от СДС)
  —цитат от коментар 81 на bib45647808


  Поредния неграмотник герберски!
  От доства време в България в изборите участват само едва 30% от тях на последните избори само 30% са гласували за ГЕРБ.
  С други думи заБорисов са гласували само 1/9 от избирателите в страната...Да не говорим за мъртвите душу, които съвсемцеленасочено не желаете да изчистите.
  А.Атанасов и И. Костов винаги са имали свои кандидати за които да гласуват.

  С две думи, престанете да се самонавдигате и така да си придавате важност и права, които българския избирател никога не ви е давал.


  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Гневно

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков (бивш демократин от СДС)
  —цитат от коментар 81 на bib45647808


  Г.Марков е долен мошеник, интересчия и служител на ДС, който най-подло е топил другите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#85] от "Храбър":

  НикоЛАЙча- агент на влияние и доносник от десетилетия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  НС е срамен орган със 77% НЕДОВЕРИЕ.

  Трябва разследване на законодателната дейност на тея 240 мижитурки!

  Иначе по-добре да официализират проституцията - поне политиците да работят законно!

 88. 88 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 215 Неутрално

  А.Атанасов и И. Костов винаги са имали свои кандидати за които да гласуват.
  —цитат от коментар 84 на Храбър


  Иван Костов и ген.Атанасов не са предлагали кандидати за премиер. На тях им беше „платено“ от г-н Борисов за да подкрепят неговия проект за правителство. Избирателите на ДСБ (и ти) може да са имали предложения за премиер, но Иван Костов и Ат.Атанасов продадоха гласувалите за тях и избраха Б.Борисов за премиер.
  За разлика от тези двамцата, г-жа Нинова винаги е гласувала срещу избирането на Бойко Борисов.  До коментар [#84] от "Храбър":

 89. 89 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 962 Неутрално

  С каквото се хванат, тиквите и калинките показват тотална некомпетентност. Само в краденето са шампиони..

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 90. 90 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не може да се отрече, че ченгетата зад Пеевски и Доган успяха с последния си ход. Удължава се присъствието на Пожарникаря във властта поне с два месеца (ако дотогава не го изхвърлим с камъни) и изместиха основната тема за разговор, като подхвърлиха едно видно и за слепец недоносче, с гръмкото име Конституция на Пожарникаря. Чудя се само защо интелигентни и образовани хора се хванаха на тази въдица и се втурнаха да коментират нещо, което е по-глупаво дори от прочутия постинг на оня глупак Кирилов.

 91. 91 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#3] от "telqk":

  Синоптикът банев нещо замълча по този въпрос - иначе като го навият и веднага е на барикадата- добре че бившата му съветничка е разбрала що за стока са. А иначе както винаги всичко е пунта мара - ако мине, ма този път може и да не мине!
  —цитат от коментар 3 на telqk

  Съветниците на президентите не е задължително да са съратници с тях. Даже струва ми се задължително е обратното. Имамае не един пример (за проф. Николай Слатински се сещам), когато съветниците до толкова се отдалечават във вижданията си със съветваните, че раздялата е неминуема.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 92. 92 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#9] от "Райчо Иванов":

  Дори Пената знаеше, че когато отборът играе добре смени не се правят. А пък да изкараш вратаря и да вкараш напдател (без да има червени картони) е пълна глупост.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 93. 93 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 295 Неутрално

  След като антоанета христова,антоний гълъбов,иво христов,близнашки и пр.са с професорски титли,то г-жа Киселова заслужи скромното ми уважение и внимание с това,че е само доцент.Прочетох статията,въпреки скучната за мен материя и съветвам ГЕРБ(тролове)също да я прочетат.Най-малкото от професионализъм.Защото!ББ има харизма,Томи Д.е технократ,ПКП я целунаха бащински,Барни е веселяк и майтапчия,но един истински трол не бива да е жалък и неориентиран.Може форумът под една статия да е оплескан от простотии,но статиите се ЧЕТАТ!


  ПП хърлан още ли не е професор??!!Как би звучало само-проф.Хърлан А.!!

 94. 94 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3710 Весело

  Целта е постигната , коментира се нещо , което няма как да се случи....

 95. 95 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гопожо Киселова вие не сте ли сол ташак на президету....нещо притеснено скимтите и ващо време ще дойде ххахахаха.....

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Весело

  Голямата болка на авторката, отпаднал Преамбюла - гордостта на БСП, в който пишело, че държавата е социална! Текста е всичко друго, но не и професионален, ако тази женица е доцент, това само говори за нивото на образованието, по времето когато е учила.
  —цитат от коментар 27 на svoboden

  Дори елементарно съчинение за 6-ти клас изисква да бъде започнато с увод, в който трябва да поставите основата на целта която си поставяте с написването на това съчинение.
  Това да не се обосновеш преди да започнеш да пишеш, значи че ти самият не знаеш от какъв зор си се захванал с тази работа. А когато не знаеш какво искаш да постигнеш с писането, не се знае до къде може да я докараш!
  Не се излагайте да коментирате нещо от което си нямате никакъв хадер!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От тях не искаме и ръководство за печка за дърва та камо ли конституция.Пълни идиоти!Надявам се много хора да не забравят какви са гербаджии до изборите, защото нов опит за реанимация на България може и да няма.На снимката са като Барни и Фред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK