Кой не скача... просто не скача

Кой не скача... просто не скача

© Associated PressМнението на Мария Спирова е препубликувано от профила й във Фейсбук.


Откакто започнаха протестите, наблюдавам едно особено състояние на духа сред хората, които не ги подкрепят. Наблюдавам го, защото фейсбук месинджър от сутрин до мрак чинно ми сервира техните мнения. Получавам десетки лични съобщения, в които непознати или полупознати мои сънародници, избрали да не се присъединят към протестите, ми търсят сметка, че ги подкрепям - или ей така, изобщо, или понеже "нямам право" от чужбина.


Общото между тези мои събеседници е, че всички те полагат неимоверни усилия да изтъкнат легитимно извинение за отсъствието си, без някой да им го иска. Държат се, сякаш бягат от училище и настояват да обяснят защо всяко друго решение е вредно, глупаво, грешно и комсомолско. Залавят се с пламенна страст за всеки повод, за всяка снимка или медийна публикация, която обещава да им предостави морално оправдание за решението да не протестират.
И пишат, пишат, пишат, сякаш за да убедят себе си, че протестите са проява на всичко наивно, глупаво, лошо, долно, платено, комунистическо, развратно, гаменско... Сякаш по улиците няма техни близки и познати, сякаш няма хора като самите тях, а само някакви твари, изпълзели ненадейно изпод камък.


Понякога ги питам защо не намират за достатъчно да се разграничат от протестите. Това е тяхно право, неизискващо никакви обяснения и оправдания пред никого. Защо търсят толкова остър конфликт с протестиращи, особено пък непознати? Не получавам конкретен отговор, но от реакциите разбирам, че за тези хора е нетърпимо протестиращи и непротестиращи да съществуват в една и съща морална плоскост. В тяхната реалност не е достатъчно личното решение за неучастие. За да е ясно, че това е единственото правилно нещо - че не те са дезертьори, а останалите са идиоти - протестиращите трябва да бъдат низвергнати, окончателно разгромени и оплюти.


Колкото по-крайно в абсурдността си е едно обвинение - всички сте терористи, пияндета, хулигани! Всички сте платени от Божков! Всички сте измекяри на Радев! Прокопиев! Маджо! - толкова по-разпалено ми се представя като аргумент срещу самото право на протестиращите да протестират. Начетох се на толкова много думи, изпълнени с погнуса, с презрение, с изгарящо интелектуално или морално снизхождение, с криминални обвинения на едро, с неутолим глад за взаимно бичуване.
Сякаш заседава някакъв извънземен трибунал, пред който решилите да не протестират не просто трябва да се докажат невинни, а решилите да протестират трябва да се докажат окончателно виновни. Да бъдат осъдени на вечен срам, че са дръзнали да се надяват.


А всичко това е ужасно болезнено и ненужно. Изтощително и саморазрушително.


Протестите не са ничий свещен дълг. Не са и казарма - никой не е задължен да ги подкрепя или пък физически да участва, за да се докаже като човек или гражданин. Кой не скача... просто не скача. Това е въпрос на личен избор, на свобода на волята, на приоритети. Хората по улиците разбират своята лична отговорност така. Хората по домовете и офисите си я разбират онака. Това не е древногръцка трагедия, а просто ежедневие. Част от обичайния таратор на реалността, в който някои сме краставици, а други - орехи.Нашето съжителство, нашето съвместно битие ще продължи много отвъд хоризонта на тези протести, на идващите избори, на следващия мандат, рецесия, пандемия... Ние все така ще имаме нужда едни от други независимо какви знамена сме вяли по улиците и какви коментари сме писали по мрежите.


Мостовете може понякога да се блокират, но не бива да се горят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Весело

  Много правилно ... оправданията издават гузност и несигурност.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Любопитно

  Казах ли #оставка?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  За 40 дни протестърите постигнаха сериозно ниво на конфронтация, идиотско е да протестираш срещу властта а всъщност да пречиш предимно на обикновените граждани.
  Специфичните особености в българската психология - да си против нещо, а не за нещо - в началото работеха за протеста, а после по естествен начин - срещу него.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Хареса ми. Сравнително кратко и ясно. А, там, как беше - "гузен негонен бяга", идеално подхожда на тези хора.

 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Това е поредното проявление на Синдрома на крайностите, от който светът страда сериозно през последните години.
  Или си от Левски, или от ЦСКА, няма средно положение, всеки или е с нас, или е от лошите.
  Време е да пораснем отново.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  "Наблюдавам го, защото Фейсбук Месинджър от сутрин до мрак чинно ми сервира техните мнения. Получавам десетки лични съобщения, в които непознати или полупознати мои сънародници, избрали да не се присъединят към протестите, ми търсят сметка, че ги подкрепям - или ей така, изобщо, или понеже "нямам право" от чужбина."?!
  Това е трудно поносимо, да четеш мнения на полупознати и непознати?! Съветвам Ви, от утре спирайте, просто не е здравословно, и някой ден ще се окажете емоционално изхабена и психически сериозно разклатена.
  Иначе, хубаво мнение, поздравления!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Shadow":

  Да растем непрекъснато

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хората не подкрепят протестити, защото начело са комунисти, целящи служебно правителство на Радев. Всичко друго е бля-бля. А се оправдават защото не понасят и Борисов, но знаят че другия вариант е по-зле. Или - ело зло, че без теб по-зло.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Правилно! Никой на никого не дължи нито извинение нито обяснение за позицията, която заема.
  Не зная обаче защо всеки, който е против незаконните блокади, а не (забележете!) против протестите бива наричан с всякакви обидни епитети. Т.е. нетърпимостта се проявява и от двете страни. Конфликтът на кръстовището Ситняково ясно го доказа.
  Признавам правото на всеки да протестира, но не и да тероризира останалите граждани. Много е просто: вие имате права, но и аз имам права. Защо вашите права да са по-важни от моите?
  А, и с какво право Бабикян публикува личните данни на Елена (жената с колата) и телефонни номера с единствената цел семейството да бъде подложено на тормоз?

 11. 11 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Браво! Умно казано. Адекватно мнение. Подкрепям Мария!

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Аман от протестиращи, които много държат всички да се прекланят пред тях. И да се възхищават от постъпките им, пречещи на тези, които не са всред тях.

 13. 13 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  И едно друго има... "гузен - нагъзен бяха" пак идеално подхожда : )

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Ко искаше да каже каката завършила Оксфорд че нищо не разбрах? :)

  Се пак не съм завършил Оксфорд :)

  Някви и писали на месинджъра що нямало да участват на протестите, а тя ни го предава, за да ни каже че е ОК или какво?

 15. 15 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  Ти познаваш Елена Мицова и можеш да потвърдиш, че жената с бялата кола е тя? Браво!
  Приятелка ли ти е или просто се познавате по партийна линия?

  Преди ти да го повториш в няколко коментара под различни статии, не знаех коя е жената. Сама привлече вниманието към самоличността ѝ. Нарочно ли или просто толкова си можеш?

 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Правилно! Никой на никого не дължи нито извинение нито обяснение за позицията, която заема. Не зная обаче защо всеки, който е против незаконните блокади, а не (забележете!) против протестите бива наричан с всякакви обидни епитети. Т.е. нетърпимостта се проявява и от двете страни. Конфликтът на кръстовището Ситняково ясно го доказа. Признавам правото на всеки да протестира, но не и да тероризира останалите граждани. Много е просто: вие имате права, но и аз имам права. Защо вашите права да са по-важни от моите? А, и с какво право Бабикян публикува личните данни на Елена (жената с колата) и телефонни номера с единствената цел семейството да бъде подложено на тормоз?
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Зощото Бабикян е измекяр. Много ми е чудно, как протестиращите вярват че комунист, Дс агент и разпространител на фалшиви новини ще ги заведат в светлото бъдеще.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много хубаво казано. Жалко, че същите хора, за които се отнася, и които са наводнили И този форум, нямат интелект и себепознание да осъзнаят какво им се казва.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Струва си да уточним- каката не е завършила Оксфорд, просто живее в градчето, в което се намира едноименния Оксфорд.
  Работи като журналист на свободна практика в нещоситам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз отдавна съм забелязал, че мнозина, които нямат куража да се борят с мафията, за да оправдаят бездействието и страха си, се нахвърлят върху хората, които го правят. Това е двоен грях.

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Да си изтрие фейсбук акаунта като толкова я дразни.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аман от протестиращи, които много държат всички да се прекланят пред тях. И да се възхищават от постъпките им, пречещи на тези, които не са всред тях.
  —цитат от коментар 12 на stedim


  Абсолютно съгласен. Ако кажеш нещо против протестите си автоматично Герберски трол и платена герберска мижитурка. И най-смешно ми е ама как не ни подкрепяте - ние се борим за вас. Ама няма нужда бе, оправям се сам в живота, просто не ми пречете. Или - Оставете ме на бира.😁😁😁

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#20] от "yorddj":

  Аз съм погнусен от бездарното крадене на ГЕРБ и искам да ги заменим с даровитата Нинова и БСП.

 26. 26 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не зная обаче защо всеки, който е против незаконните блокади, а не (забележете!) против протестите бива наричан с всякакви обидни епитети
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Не лъжи. Никой не те нарича с обидни епитети специално за това. Просто Мария е декомпозирала начинът ти на мислене, и той е следният:

  " В тяхната реалност не е достатъчно личното решение за неучастие. За да е ясно, че това е единственото правилно нещо - че не те са дезертьори, а останалите са идиоти - протестиращите трябва да бъдат низвергнати, окончателно разгромени и оплюти."

  Тук няма обидни епитети, г-жа. Има единствено сурова за вас реалност.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Карай. Не е за всички, особено за нео-фашунгерчета.
  —цитат от коментар 23 на BLM


  Ко трябва да пичели нас по-простите за каузата трябва на разбираем език да се изразява. :)

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 595 Неутрално
 30. 30 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ддуго много важно нещо, което Мария е констатирала, е че отношението към протестите се изразява предимно чрез обиди към протестиращите. Безработни, лумпени, платени ... Забелязвате ли как противниците на протестите нямат никакъъв аргумент против протестите, а единствено лични обиди против протестиращите.

  Емблематично е. Дори и оняден, когато се включиха сестрите, първата работа на правителството беше за пореден път да отвърне автоматизирано, че те не са представители на сестрите и ... толкоз.

  Всяка гнила власт, била тя у нас, в Беларус или САЩ, при наличие на протести винаги се фокусира върху протестиращите и какви уж са те, естествено, експлоатирайки маргинални и случайни инциденти.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  Значи, протестиращите са елфи, а останалите са орки? И в непротестиращите имало омраза, а протестиращите излъчват доброта и ведра радост? Прочетете си лозунгите. "Мразим ви безплатно", "к#р за еди кой си". Омразата не е аргумент по същество, а е проста емоция.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Всячески подкрепям протестите и участвам в тях поне няколко пъти седмично, но не одобрявам писанието на Спирова, което си е обикновена жалейка.
  Фактически представлява многословно оплакване, че някакви хора ѝ пращат ЛС на месинджъра и изразяват мнение, което е противоположното на нейното.
  А тя, горката, иска те да млъкнат, защото ѝ нарушават комфортчето.

  В действителност това е положение, което сама си е избрала, и трябва да понесе последствията от своя избор. Като е решила да бъде публична фигура с мнение по много обществени въпроси, инфлуенсър, или както щете го наречете, тя имплицитно се е съгласила да получава и обратна връзка, изразяваща несъгласие.
  Ако не си е дала сметка за това какво ще последва, то тя или е много глупава, или живее в такъв балон от съмишлие, че е излишно да бъде слушана и четена оттук нататък.

 34. 34 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Какво да кажат, на които виртуала е пълен с разяснения защо трябва да се протестира?!То е ясно, не е ясно след "Картаген трябва да бъде разрушен!", какво ще следва, защото, само с мантри против вижда се какво се получава. Вие може да не помните, но аз помня едни интелигентни, образовани, можещи добре да се изразяват управляващи, как накараха цялото ми семейство да се реди по опашки за отпускани под брой продукти, а след време да излизам с пари, които сутринта ми стигат за чаша кафе и кифла, а по обед да трябва да ми додават дори само за едно то тях.

  haokarapora
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#12] от "stedim":

  Аз пък не искам да се кланям на сополя, тиквата, каскета, решетников и прасчо.
  Понеже споделяш различно мнение от моето, на теб ти се иска или го правиш съзнателно, да им се кланяш на посочените, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#23] от "BLM":

  Та, за омразата се говореше...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 453 Неутрално

  За 40 дни протестърите постигнаха сериозно ниво на конфронтация, идиотско е да протестираш срещу властта а всъщност да пречиш предимно на обикновените граждани. Специфичните особености в българската психология - да си против нещо, а не за нещо - в началото работеха за протеста, а после по естествен начин - срещу него.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  За мен е идиотско парламент с 10 % одобрение и правителство с 15 % одобрение да пишат нова Конституция, а още по-идиотско е да стоиш отстрани и да се подсмихваш под мустак какви идиоти са протестиращите. Въпрос на манталитет.

 39. 39 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#16] от "foxa5":

  Та вие герберите вярвате на баце - комунист, ДС зависим, мутра и контрабандист. А и ОСЪДЕН лъжец.

  Твоето твърдение не е доказано, но моето е 100% доказуемо.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 40. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всячески подкрепям протестите и участвам в тях поне няколко пъти седмично, но не одобрявам писанието на Спирова, което си е обикновена жалейка. Фактически представлява многословно оплакване, че някакви хора ѝ пращат ЛС на месинджъра и изразяват мнение, което е противоположното на нейното.А тя, горката, иска те да млъкнат, защото ѝ нарушават комфортчето.В действителност това е положение, което сама си е избрала, и трябва да понесе последствията от своя избор. Като е решила да бъде публична фигура с мнение по много обществени въпроси, инфлуенсър, или както щете го наречете, тя имплицитно се е съгласила да получава и обратна връзка, изразяваща несъгласие.Ако не си е дала сметка за това какво ще последва, то тя или е много глупава, или живее в такъв балон от съмишлие, че е излишно да бъде слушана и четена оттук нататък.
  —цитат от коментар 33 на Sir Humphrey


  Респект за мнението ви колега, страхотно казано.

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ако при Жан Виденов си протестирахме в хола, то България нямаше да е член на ЕС и НАТО!

 42. 42 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  ...идиотско е да протестираш срещу властта а всъщност да пречиш предимно на обикновените граждани. ...
  —цитат от коментар 3 на karabastun

  Значи, протестите, които не ви харесват пречат на обикновените граждани, а другите не пречат, така ли да ви разбирам?
  Протестите и блокадите за цената на бензина не пречеха. Протестите срещу „норвежкото гестапо“ и ИК не пречеха. Доколкото си спомням „karabastun“-я тихо и кротко обикаляше хуманитарната с пушка в ръка да не вземат да дойдат, как беше, джендърите, ама на никой обикновен гражданин не пречеше ... 🤣 🤣 🤣
  Айде малко по-сериозно!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#38] от "konstantin80":

  Този парламент нито пише нова конституция нито я приема. Внесен е някакъв проект. Новата конституция ще се приема от ново ВНС.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Любезна ни аФторке, а какво ще кажете за това: „Стоян Атипов е човекът, изкъртил табелата на колата на зъболекарката на „Ситняково“ - https://breaking.bg/novini/стоян-атипов-е-човекът-изкъртил-табелата-на-колата-на-зъболекарката-на-ситняково/ - „Обвинен е в хулиганство за това, че е изкъртил задната регистрационна табела на колата на стоматоложката. По това време в автомобила са били двете деца на жената“?

 47. 47 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всячески подкрепям протестите и участвам в тях поне няколко пъти седмично, но не одобрявам писанието на Спирова, което си е обикновена жалейка. Фактически представлява многословно оплакване, че някакви хора ѝ пращат ЛС на месинджъра и изразяват мнение, което е противоположното на нейното.
  —цитат от коментар 33 на Sir Humphrey


  Иска да каже много повече от това, ма вероятно щом досега не си разбрал...

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  И промените в климата щяха да много по-драматични.

 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Весело

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Най-смешното е, че именно Жан Виденов пуска молбата за членство в НАТО.
  Ама отде да знаеш.

 50. 50 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Весело

  Абе ще видим ли на протестите поне едно европейско знаме и пне един антируски плакат?
  Дотогава няма да се скача. Не искаме бсп пак на бял кон.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 51. 51 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#38] от "konstantin80":Този парламент нито пише нова конституция нито я приема. Внесен е някакъв проект. Новата конституция ще се приема от ново ВНС.
  —цитат от коментар 44 на Незнайко в Слънчевия град


  Не съм казал, че я приема, а че пише. Да, приемам поправката - пише проект за нова Конституция.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Беззаконията, погромите и вандалщините по улици и площади последните седмици, драга ми Мария, е все по-нелепо да се наричат "протест". Това първо. Второто, но не на последно място е отношението на оществото към тях (нали няма да се залъгваме смятайки, че 0,00001%, колкото са вандалите по улиците отнесени към населението на България, са представителна извадка?) Това отношение се промени радикално през тези 40+ дни. Започна се от "супер сте, браво на вас, и аз исках да можех така ама не мога" - това бе гузното "не скачане", което Вие описвате...може би!?.. То обаче беше първата седмица. После започна обрат ставайки ясно, че нито хората по улиците са тоно протестиращи, нито изглежда да се борят за законност и справедливост предвид беззаконията които самите те вършат. И така се стигна до последните дни, когато напълно закономерно повечето нормално мислещи хора виждат в метежаджийте, в най-добрия случай хулигани и анархисти, в най-лошия откровени престъпници. И имат, имаме основание за горните заключения. Въпреки ниската средна възраст на гамените по улиците, наричащи се протестиращи, не ги оправдавам за анархистичното, нихилистично и много отечественофронтовско поведение. Да, млади сте, но нали претендирате да сте интелигентни - история не сте ли учили? Та драга ми Мария, има много като мен - не ми е хрумвало да подкрепя т. нар. "протест" поне по една фундаментална причина - аз съм с десни убеждения а тълпата по улиците и в палатките е очеизвадно крайно лява, анархо-комунистическа. И заради това, че не подкрепям протеста не м ие нужно да се оправдавам и извинявам - напротив. Да имаш позиция и да я изразяваш въпреки, че тя не съвпада с тази на болшевиките със свирките и палатките не е форма на оправдаване. Това си е позиция! Хайде със здраве! :)

 54. 54 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#50] от "Сър Джон":
  Поне пет знамена на ЕС видях във Варна преди десетина дена. Антируски плакати - за какво?! Или не знаете срещу кого (за какво) се протестира?

 55. 55 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#46] от "Santos":

  https://www.facebook.com/BulgariaONAIR/videos/613076716014989/
  Ето, да се запознаеш, защо и бе изкъртена табелата на "невинната" зъболекарка. От 1:44 мин. натам. Тя съвсем кротко си газеше хора, пък те такива зли да ѝ счупат стъклото и да и изкъртят номера...

 56. 56 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз отдавна съм забелязал, че мнозина, които нямат куража да се борят с мафията, за да оправдаят бездействието и страха си, се нахвърлят върху хората, които го правят. Това е двоен грях.
  —цитат от коментар 21 на BLM


  Мафията сте именно вие. Затова няма кой да ви повярва, че "се борите срещу мафията".

 57. 57 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Всеки сам решава дали ще протестира или не, дали ще отделя от личното си време да се противопоставя на ежедневните глупости или не. Но поне да остави на страна целият шум и да се запита едно нещо - иска ли тези на власт в момента да продължат да решават как ще се развива България? Оставете Радев, Прокопиев, Сорос, комунистите и всякакви други дъвки на попагандата.

  Ако ви се струва, че спокойно може да ви крадат, да си разпределят еврофондовете между приятелски кръгове, да държат народа в зависимост и да очакват благодарност, че са отпуснали НАШИТЕ пари за някакъв проект, да се изтъкват всеки път, когато си вършат работата, за която сме ги избрали - тогава не подкрепяйте протеста. Причини за това има много, но само една да го подкрепите - желанието да живеем в нормална държава.

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#54] от "Zippie":

  Проруският, генетично благодарен на танковете на Дядо Иван номенклатурено-роднински български елит? може би?

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Не виждам причини да не вярваме, че БСП ще се бори с мафията. И да е имало някой отделно взета мафиот с партиен билет, той отдавна е преживял катарзис и сега всеки един, в дружен строй, ще даде мило и драго да се пребори с мафията.

 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Казах ли #оставка?
  —цитат от коментар 2 на danvan


  Забрави, но аз допълвам:
  #ДоСвиждане!!!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 61. 61 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#58] от "blondofil":
  Разводняване на темата ...
  Правителството си е наше. Премиерът - наш. Прокурорът - наш.
  По същата логика някой може да попита защо няма плакат срещу, примерно, изсичането на горите на Амазония. 🤔

 62. 62 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  До коментар [#55] от "Smile":

  Тичай бързо да го занесеш това в Първо районно, че да свалят обвиненията на горкото, невинно момче, а кръвожадната зъболекарка и подрастващите й кръволоци да бъдат веднага въдворени в предварителния арест! Тю бря, какво щяхме да направим – невинен човек да си иде мърцина, нали?

 63. 63 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а драга ми Мария, има много като мен - не ми е хрумвало да подкрепя т. нар. "протест" поне по една фундаментална причина - аз съм с десни убеждения
  —цитат от коментар 53 на 06210311


  Ако ми даваха един долар за всеки, който се самообявява за десен пък не може да назове една дясна политика...

 64. 64 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Тези протести имат една особеност - не посочват алтернативата.ББ е обречен - с предсрочни или редовни избори той си отива.Кой наднича зад него?Отговорът на този въпрос е сложен и зависи от много обстоятелства.Това е причината някои от разумните люде да гледат с недоверие на протестите.

 65. 65 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Тези протести имат една особеност - не посочват алтернативата.ББ е обречен - с предсрочни или редовни избори той си отива.Кой наднича зад него?Отговорът на този въпрос е сложен и зависи от много обстоятелства.Това е причината някои от разумните люде да гледат с недоверие на протестите.

 66. 66 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  До коментар [#57] от "Rational":

  Би ли ни осветлил, лъчезарни, откога горе-долу крадат въпросните крадци и си разпределят еврофондовете между приятелски кръгове? Година, две, повече? Имаш ли някаква информация?

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "полагат неимоверни усилия да изтъкнат легитимно извинение за отсъствието си, без някой да им го иска."
  Те не само това искат. Те искат да убедят нас, че не сме прави, че всичко в Държавата е точно и нищо по-добро не може да ни се случи.

 68. 68 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 307 Весело

  До коментар [#63] от "BLM":

  а драга ми Мария, има много като мен - не ми е хрумвало да подкрепя т. нар. "протест" поне по една фундаментална причина - аз съм с десни убеждения
  —цитат от коментар 53 на 06210311


  Ако ми даваха един долар за всеки, който се самообявява за десен пък не може да назове една дясна политика...

  ...вероятно щеше да се окажеш социално слаб :) И за нищо не се "самообявявам" а изразявам обществено-политическите си възгледи, които са десни, консервативни, в контрастен разрез с ляво-либералните залитащи към крайно леви на палаткаджийте.
  И понеже не си никой за да ти се обяснявам или образовам какво е дясна политика, затова приемаме, че не знам а ти печелиш доларче ...;)

 69. 69 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно нещо искам да кажа на всеки, който подкрепя протестите под една или друга форма. НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ! Не вярвайте на всевъзможните тролове, които са наскачали срещу протестите, били те платени гербаджии, безплатни гербаджии или просто от навъдилата се от 4-5 години мразеща ДБ секта, култивирана от кафевите медии.

  Не им вярвайте, когато твърдят, че протестите са се спихнали, че са се провалили, защото това не е истината. Това е каквото им се иска да стане.

  Още по-малко им вярвайте, когато ви кажат, че те лично са се отвратили от протестите в тоя или в оня момент. Те никога не са били част от тях.

  Просто си спомнете арогантната самоувереност на тези хора, с която преди 40 дни предричаха, че Борисов 4 е неизбежен, че сме един файтон хора, и че в България нищо никога няма да се промени. И тогава ще разберете, че те не са нищо повече от един интернет шум, на който не трябва да се обръща внимание.

  Не се плашете да сте част от протеста, мили хора! Това е единственият ни шанс.

 70. 70 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#62] от "Santos":

  Забелязвам ужасено, че за много хора тук е О.К. да се газят хора. И това са хора, които се разхождат между нас, вероятно шофират... Страх ме хваща в какво общество живеем. Как ще е О.К. да тръгнеш с автомобил срещу хора? И после горката невинна зъболекарка... пък ѝ счупили стъклото... пък децата ѝ били с нея... Дебилно е, че трябва да ви се повтаря непрекъснато: НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГАЗЯТ ХОРА. Няма никакво значение ядосан ли си, хората протестиращи ли са, пияни ли са, от ГЕРБ ли са, от извънземните ли са платени... НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГАЗЯТ ХОРА! И който не го схваща, не трябва никога да сяда зад волана.

 71. 71 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И понеже не си никой за да ти се обяснявам или образовам какво е дясна политика, затова приемаме, че не знам а ти печелиш доларче ...;)
  —цитат от коментар 68 на 06210311


  Там е работата, че не печеля. Ако печелих доларче всеки път, когато някой наблъскан с интернет пропаганда човечец се самообяви за десен само защото разни печалбари са му налели в главата митове и легенди за страшните "ляво-либерали" дето ей ся ша съсипят "белия мъж"... еех, богат човек щях да съм...

 72. 72 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#35:"foxa5"][/quote]

  Това е другара "стюпид американ" - това му беше оригиналното заглавие. Новоизлюпен дрисльо, който си е въобразил, че като се е нагълтал с евтини клишета от учебниците по философия, изглежда много умен и способен да води "затапващи" опонента диалози, а всъщност настойчиво досаждащ с невежество, което просто ти писва да оборваш и го оставяш да плува.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#18] от "BLM":


  Много хубаво казано. Жалко, че същите хора, за които се отнася, и които са наводнили И този форум, нямат интелект и себепознание да осъзнаят какво им се казва.
  —цитат от коментар 18 на BLM


  Баламчик ненагледен,
  много си прав, без бой признавам, че на госпожата от оксфорд нищо не й разбрах;
  ни какво казва, ни защо го споделя...
  предполагам, че е нещо много важно щом е препечатано в дневник, но който успял блазе му; модерна поезия, модерно изкуство, шьонберг, модерно порно не е завсеки - не всеки може да ги разбере...
  трудно е, мило, да си авангард...
  и винаги е било...
  знаеш ли какво е било на комунистите- пролетарския авангард - колко трудно и самотно им е било... да се крият по кръчми и да обясняват как бъдещето им принадлежи
  на геювите също - сами затворени по сауни - потни и задъхани - и никой не им признава борбата за човешки правдини...
  ей днес - в България млади смели антимафиоти - авангард на протестариата - седят с кенче на пейка в средата на кръстовище - и мафията се скрила в миша дупка ...

  народа трудно разбира, съкровище,но авангарда е над тези неща, много добре знаеш това - можеш ли да си представиш малевич да се интересуваше от разбирането на кибиците и да не беше нарисувал "белият квадрат" - това "чисто действие" - ми то дет се викаГолемият взрив напълно се обезсмисля, и не си е заслужавало изобщо да гръмне...

  миличко - извинявай, аз не за оксфордската госпожа пиша, тя е много висока топка за мен,, а за теб, мен и този форум; баламче миличко - не се притеснявай от заедността тук - вий, авангарда, и ний, популацията, всичко си разбираме... тъй че пиши и споделяй, ние попиваме...

  това което ме притеснява - че прибилжаваме към нещо много страшно - ей тъй без нищо, без особена нужда - знаеш ли какво казват, че първо умира при война - Истината
  светът е във война - истината отдавна умря
  не става дума за фейка - а за "пост-истината" концептулно -туй е перманентна война

  прави ли ти впечатление - как ЕДНО и също - жена с деца в кола сред протестиращи - изведнъж става ДВЕ - според туй кой го разказва - при това то е снимано, кадрите едни и същи...

  това е много страшно, мило, два свята стават на едно място... /щото светъ е разказ.../
  извинявай че наводняваме тук - ние просто минаваме покрай "белият квадрат" и се чудим кво е туй?!
  глупостта не е криминализирана, мило
  тя е навсякъде около теб - ... и вътре в теб
  научи се да живееш с нея - в мир със себе си
  инак само нерви - а нервността е ... глупост

  инак - ще си като оксфордската госпожа - която френднала някакви, отворила се към света - те й пращат "в отговор" отворено техните си мисли - и тя вика - въй не ща...
  като не щеш - що щеш из медиите

  камю казва - в разбунтувания човек - аз протестирам, следователно ние съществуваме
  за кибика не бунта е модус на съществуване, а простото зяпане
  повярвай ми, че от гледна точка на Големия взрив и бунта и зяпането са еднакво безразлични
  едни бунтувайки се си въобразили че приемат особен статут с акта на бунта, кибика никога не го губи особения си статут зяпайки

  Je suis дани кирилов
 75. 75 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което описва Спирова е просто защитна реакция на хората, които когато изразят своето конституционно право на мнение и обявят, че не подкрепят протестите биват моментално нападани, обиждани, хулени и заклеймявани като провокатори или тролове от фейсбук хрътките на Да, България и подобните й. А огромна част от хората чисто и просто не желаят да се асоциират с този протест, с неговите водачи и неговите методи. Не е зле фейсбук хайките да се замислят защо това е така.

 76. 76 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#57] от "Rational":Би ли ни осветлил, лъчезарни, откога горе-долу крадат въпросните крадци и си разпределят еврофондовете между приятелски кръгове? Година, две, повече? Имаш ли някаква информация?
  —цитат от коментар 66 на Santos


  В последните месеци излизат едни записи и снимки. Те са повече от достатъчни, стига да имахме независим главен прокурор ;)
  Преди това имаше една къща в Барселона, преди това имаше разграбване на КТБ, преди това пък имаше едни други записи. Доказателства много.

  #Оставка!

 77. 76 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Santos":Забелязвам ужасено, че за много хора тук е О.К. да се газят хора. И това са хора, които се разхождат между нас, вероятно шофират... Страх ме хваща в какво общество живеем. Как ще е О.К. да тръгнеш с автомобил срещу хора?
  —цитат от коментар 70 на Smile


  Ами че побоят на конференцията на ГЕРБ? Имаше поне 3-4 документирани бияча, полицията се отчете само с 1 арестуван. От тогава -пълно мълчание, забрава на случая, замитане под килима. Същите уж загрижени за реда и насилието, които сега демагогстват тук по повод майката с децата, не казават нищо по случая. А, да, казваха, че било нормално, щото набитие не били с покани.

  Ето и сега жена, газеща хора, не бива санкционирана по никакъв начин, че и обявявана за светица.

  С подобна безхаберност към насилието, правителството иска да предизвика насилие, погрешно мислещи си, че протестиращите ще се поддадт. Накрая, обаче, пак насилието ще е от страна на гербавите, защото те други аргументи нямат.

 78. 78 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Весело

  [quote#35:"foxa5"]
  —цитат от коментар 72 на Анджелина
  Това е другара "стюпид американ" - това му беше оригиналното заглавие. Новоизлюпен дрисльо, който си е въобразил, че като се е нагълтал с евтини клишета от учебниците по философия, изглежда много умен и способен да води "затапващи" опонента диалози, а всъщност настойчиво досаждащ с невежество, което просто ти писва да оборваш и го оставяш да плува. [/quote]

  Не знам дали е дрисльо, но е червен до мозъка на коостите. Естествено, външно мраши Раша, ама е като латентните гейове.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 79. 79 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 917 Неутрално

  —цитат от коментар 70 на Smile


  И аз забелязвам едни хора тук - никаква връзка с реалността, повтарят едни и същи опорни точки и глупости. Явно парите от чекмеджетата са тръгнали към троловете. Ама това ти ще кажеш по-добре.

 80. 80 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  И аз също казвам: ОСТАВКА!

 81. 81 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#64] от "dlagnikov":

  Есть такая партия!

 82. 82 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#12] от "stedim":Аз пък не искам да се кланям на сополя, тиквата, каскета, решетников и прасчо.Понеже споделяш различно мнение от моето, на теб ти се иска или го правиш съзнателно, да им се кланяш на посочените, нали?
  —цитат от коментар 36 на Чарли Мишкин


  Аз не съм видяла някой да се "кланя", нито аз самата се "кланям" на някого. Изглежда, това е неизменна част от протокола на умнокрасивите радикални комунисти, но уверявам те, подобно поведение не е характерно за нормалните граждани. Вие какви поклони използвате - театрални или дворцови?

 83. 83 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .Аз, като един прононсиран расист, фашист, шовинист и отрицател на затоплизма ПЛЮЯ ОТВИСОКО на нежната ви негърска душевност. Пише "негърска", защото целият ви манталитет е такъв, негърски, само кожите ви са бели, а родните цигани са доста стъпала по-нагоре, нищо че не са завършили нам-си-кво.
  —цитат от коментар 73 на pag


  Ох, ма моля те, НЕДЕЙЙЙ, НЕДЕЙЙ плю, моля те. Такава важна личност като теб.... Твоите плюнки са толкова монументални, исторически направо... Ако беше някой анонимен интернет хейтър, нямаше да ни пука, ама...А, чакай... Ти СИ анонимен интернет хейтър. А, ок 😁😁😁

 84. 84 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  А защо, ако вие сте съгласни мутрата Борисов и бандата разбойници около него да ви ограбва, аз трябва да приема, че е нормално да ме ограбва и мен? И ако аз помогна да бъде премахнат от управлението и да намери полагащото му се място – в затвора, това не е ли добре и за вас?

 85. 85 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  ...."И пишат,пишат,пишат,сякаш да убедят себе си,че протестите са проява на всичко наивно,глупаво,лошо,долно,платено,комунистическо,развратно,гаменско...."
  Не, госпожо! Аз не ги подкрепям,защото демократичният и цивилизован начин са ИЗБОРИТЕ!
  А трибуналът го провеждат точно тия,които блокираткръстовища и магистрали,които се нахвърлиха с всичко,попаднало им подръка срещу Дариткова,Нинова,старата и болна жена около палатките ви,снощи срещу жената с децата й...Някой от несъгласните с протеста окачи ли бесилки,повлече ли ковчези, някой от несъгласните заплашва ли с рязанена глави, псувни и вулгарни обиди и заплахи?! Нима не чуваме и не четем изстъпленията на тримата изроди,оглавяващи и водещи протестите?!?!?
  Вие сте се самопровъзгласили за едва ли не ангели небесни.....но истината за вас аз я виждам по- различна.

 86. 86 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Това е поредното проявление на Синдрома на крайностите, от който светът страда сериозно през последните години.Или си от Левски, или от ЦСКА, няма средно положение, всеки или е с нас, или е от лошите.Време е да пораснем отново.
  —цитат от коментар 5 на The Shadow


  Когато така се държат футболни фенове е разбираемо.
  Наистина неприятното е че така черно-бяло разсъждават хора които претендират да са интелектуалният цвят на нацията.
  Марийчето когато е учило в Оксфорд, изглежда е пропуснало курса на който са им преподавали за Волтер и неговата знаменита фраза за защита на правото на мнение на другия.
  Ако е нужен жокер - става дума за различното от вашето мнение. Повярвайте ми, другият не е непременно по-глупав от вас и мнението му не е непременно погрешното.

 87. 87 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Любопитно

  желанието да живеем в нормална държава.
  —цитат от коментар 57 на Rational


  Няма как ненормални хора да създадат нормална държава. А вие вече доказахте, че сте ненормални. Я сподели, след като така се тревожиш за
  НАШИТЕ пари
  —цитат от коментар 57 на Rational

  - с чии пари си мислиш, че ще чистят мръсотиите и следите от яйца и домати по сградите, които хвърляте всяка вечер? С чии пари ще се платят удължените маршрути на градския транспорт, за да заобикалят незаконните ви блокади? С чии пари ще се платят потрошените пейки, саксии, плочки, които най-вандалски къртите и трошите? Вие питахте ли ни, дали искаме да плащаме за свинщината ви по софийските улици, без при това някой да ви е избирал или да ви е делегирал права да представлявате "народа", както се опитвате да лъжете, като истински болшевики от времената на Ленин?

 88. 88 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Автор : Мария Спирова "Живее в Оксфорд, редактор е в лондонско юридическо издателство и е от най-популярните коментатори на Брекзит. Член е на "Да! България"."
  (Поне така пише под статията.)

 89. 89 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#87] от "Анджелина":

  как така с чии пари? ами например със спестените от договора с теца на доган например?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#53] от "06210311":

  +++++++++++++

 92. 92 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  "Не зная обаче защо всеки, който е против незаконните блокади, а не (забележете!) против протестите бива наричан с всякакви обидни епитети."

  Айо предложите по работещ метод да се свали ОПГто, веднага ще Ви последваме. Ако не можете, значи против барикадите и против протестите за Вас е едно и също

 93. 93 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Значи, протестиращите са елфи, а останалите са орки? И в непротестиращите имало омраза, а протестиращите излъчват доброта и ведра радост? Прочетете си лозунгите. "Мразим ви безплатно", "к#р за еди кой си". Омразата не е аргумент по същество, а е проста емоция.
  —цитат от коментар 32 на Незнайко в Слънчевия град


  Точно!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Умен статус от умна млада жена.
  На тези протести аз не скачам, не защото не искам София да е като Мелбърн примерно, а защото не сме си го построили, не буквално с тухли, не сме се преборили като личности и граждани.
  Това не означава:
  че се оправдавам на някого за нещо;
  че упреквам протестиращите, които имат възпитание, принципи и идеали и не си позволяват да ме поучават;
  че бих търсила сметка на другомислещ;
  че съм избрала или бих избрала тези управници.
  Наскачах се и видях, че винаги едни скачат, а други осребряват. Не е голяма беда и това. Ужасяват ме политическите вампири, които ще "победят" каквото и да се случи.
  Иначе, уважаема Мария, аз гласувам за Демократична България!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 96. 96 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Айо предложите по работещ метод да се свали ОПГто
  —цитат от коментар 92 на George Svinarov


  ОПГ-то сте вие. И да, мога да предложа метод за свалянето ви - същият метод, който използва Макрон в Париж и Нетаняху в Израел - бой, водни оръдия и после арест и съд! Мисля, че е доста приемлив вариант, на фона на перспективата да ви пометат софиянци и да прекарате остатъка от живота си в инвалидна количка, а ние да ви плащаме социалните помощи цял живот.

  https://youtu.be/tVH4Z-fXUtM

 97. 97 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Мария Спирова
  Живее в Оксфорд, редактор е в лондонско юридическо издателство и е от най-популярните коментатори на Брекзит.
  ––––––––––––––––––––
  Dear Mary,
  В Оксфорд не ви ли учат, че никой не може да черпи облаги от неправомерното си поведение? Защото последните 2000 години - от времето на Улпиан още - всеки студент започва обучението си с тези латински сентенции.
  А може би не ви учат какво е имал предвид сър Уинстън Чърчил, когато е казал: It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.
  Марче,
  И аз съм в Лондон. И аз съм юрист. Но не бих си позволил да парадирам с такъв нескопосан* текст.
  ––––––––
  * Потърси думата в Оксфордския речник. Може и да я намериш...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 98. 98 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#12] от "stedim":Аз пък не искам да се кланям на сополя, тиквата, каскета, решетников и прасчо.Понеже споделяш различно мнение от моето, на теб ти се иска или го правиш съзнателно, да им се кланяш на посочените, нали?
  —цитат от коментар 36 на Чарли Мишкин


  Ти откъде си разбрал, че аз се кланям на изброените. Напротив, на мене също са ми противни. Но противни са ми и Радев, Бабикян, Минеков, адвоката, Копейкин, Нинова, Р. Петков, Костинбродската , Гошо Тъпото и други. А на тебе са ти приятно. По това се различаваме.

 99. 99 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#18] от "BLM":
  —цитат от коментар 74 на samarianin


  Благодаря Ви, уважаеми samarianin! Вашият коментар ми достави истинско удовлетворение! Би било хубаво да четем повече такива...

 100. 100 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря Ви, уважаеми samarianin! Вашият коментар ми достави истинско удовлетворение! Би било хубаво да четем повече такива...
  —цитат от коментар 99 на Stargazer


  Оо, да, особено които почват с "Баламчик ненагледен"

  Форумни стандарти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK