Не надценявайте оздравителната сила на лустрацията

Кристофер Неринг

Кристофер НерингАко в България бъдат отворени досиетата от годините на прехода, още по-отчетливо ще лъснат мрежите и произходът на организираната престъпност. Но това е всичко. Лустрацията не е панацея, пише за "Дойче веле" Кристофер Неринг - ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин.


Протестите срещу репресиите и изборните манипулации, които се надигнаха в Беларус, отново поставиха на дневен ред въпроса за комунистическото минало и в България. На митинг пред посолството на Беларус в София, точно на 59-ата годишнина от издигането на Берлинската стена, Христо Иванов прокара паралел между събитията в Минск и в София.


"И ние се борим със същата болест и искаме рестарт на българския демократичен модел", каза той. И очерта пътя в тази посока: лустрация за бившите кадри на БКП и на Държавна сигурност. Нещо повече, той настоява за разсекретяване на полицейските досиета от прехода.
До момента достъпни са единствено архивите на ДС до 1990 година. При това, разбира се, само онези, които не са били унищожени, изнесени в чужбина, "преместени" или пък поставени под ключ от различните служби. През 2007 година в България беше създадена Комисията за досиетата КОМДОС, която за пръв път успя реално да отвори архивите. Тя проверява политическите кадри, както и работещите в държавните институции, различни организации, фирми и медии за принадлежност към ДС. В списъците на лицата, които задължително подлежат на проверка, не влизат обаче покойниците и чуждестранните граждани. А освен това за идентифицираните лица не следват никакви юридически последствия.


Архивите като символ на "задкулисието"


Както много други българи, и Христо Иванов предполага, че в архивите на (пост-) комунистическите тайни служби и полиция се съдържа "истината за прехода". Една скрита истина за това кой и как всъщност управлява страната. Тъкмо архивите и старите комунистически кадри са символ на "закулисието". Но защо?


Отговорът гласи: Защото архивите на ДС и на комунистическата държава не бяха отворени още през 1990. И защото старите кадри на партията и на ДС не изчезнаха още през 1990 година. Другарите от първата редица просто предадоха постовете си на другарите от втората и третата редица или пък подмениха политическата си власт с икономическа, обществена и криминална. Младата посткомунистическа държава се люшкаше от един банкрут към следващия (така, както и старата комунистическа преди нея), а в това време бившите другари постепенно се превърнаха в нейни тайни господари.


Днес ги наричат как ли не: задкулисие, мутри, олигарси, бизнесмени, мафия. Но как тези хора придобиха цялото това влияние? Ами чрез разхищаване на държавни богатства, чрез корупция и чрез прикривана от държавата престъпност. Безчет милиони преминаха от държавната хазна в частни ръце. А мрежата, която извърши това, беше оплетена от старата ДС и от комунистическата партия.


Неслучайно Христо Иванов назова поименно превърналите се едва ли не в мит някогашни "застрахователи" ВИС и СИК. Възникнали в началото на 90-те години, те и до днес са символ на мрежите, включващи ДС, партията и новите "бизнесмени". Тези мрежи, които осигуриха източването на държавата и връзките между старите комунистически елити и новите престъпни олигарси на днешна България.


Но дали всичко това е описано подробно и изрядно в досиетата и архивите? Отрезвяващият отговор гласи: не. Досиетата и архивите осветляват само един сегмент от действителността. В периода януари-юни 1990 година българската Държавна сигурност унищожи близо 40% от архивите си - най-вече досиета, които по някакъв начин свързваха ДС с извършени престъпления, както писмено потвърди тогавашният вътрешен министър Атанас Семерджиев.


ВИС и СИК вече отдавна са история. Първото поколение на посткомунистическата мафия беше заменено от второ. После дойде и трето. И ако днес бъдат отворени архивите след 1990 година, това може би ще помогне за осветляване на връзките между държавата, тайните служби и организираната престъпност. Но ще прекъсне ли порочния кръг? Нима мафията се впечатлява от някакви архиви?


Лустрацията като лек за посткомунистическата болест?


Христо Иванов неслучайно зададе реторичния въпрос: "Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов". Това беше неприкрито обвинение, че от 90-те години премиерът Борисов е обвързан с организираната престъпност. За да се разбият тези стари зависимости и мрежи, "Демократична България" настоява за конституционна реформа, която обаче включва и лустрация на кадрите на ДС и БКП. По този път след 1990 година тръгна например Германия.


Добре, така е, но: лустрацията беше възможно решение през 1990 година. Какво може да донесе тя 30 години по-късно? Нека не си правим илюзии. Първо, лустрацията не би имала обратен ефект, защото никой не може да бъде съден със задна дата, а освен това досиетата ще бъдат покрити с давност и досегашните проверки на КОМДОС навярно ще трябва да бъдат повторени. И, второ: колко ли от партийните функционери и от персонала на ДС през 1989 година ще се окажат все още на някакви длъжности, когато такъв закон евентуално влезе в сила? Да, през 1990-те години тъкмо БКП и ДС бяха в основата на тези мрежи от зависимости, днес обаче отдавна функционират съвсем други мрежи, които никаква лустрация не би засегнала.


Какво тогава?


Ако досиетата на тайните служби и на полицията от годините на прехода бъдат отворени, тогава още по-отчетливо ще лъснат зависимостите, мрежите и произходът на организираната престъпност в България. Но това е всичко.


Оздравителната сила на една лустрация 30 години след краха на комунизма не бива да се надценява.


Лустрацията не е вълшебен лек срещу всички посткомунистически страдания, тя само отчасти би ограничила зависимостите и тайните мрежи на някогашната ДС.


И още нещо: последното, от което се нуждае България, е ново политическо инструментализиране на комунистическото минало. Защото прекалено често сме виждали как на пръв поглед благородни идеи са се превръщали в най-обикновена политическа игра. Как досиетата са били използвани за хвърляне на прах в очите и за дискредитиране на политическия противник. Как с тях се е злоупотребявало за шантаж, за политическо влияние и при кадруването. Тъй че всеки, който днес поставя въпроса за досиетата и лустрацията, трябва да приеме и последствията, които евентуално ще засегнат собствените му хора и собственото му управление. И не бива утре да използва лустрацията с партизански цели и за дискредитиране на политическия противник.


Вие ще го направите ли, г-н Иванов?


Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. Автор е на книгата "77-те най-големи митове в шпионажа". Той дълго време е изучавал архивите на ДС в София.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Ще видим:)

  "Чуждестранен агент"
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Лустрацията у нас безнадеждно закъсня.
  До 10 години всички, които са били членове на БКП някога, ще са пенсионери.
  Напредналите вече са за пенсия.
  А всички офицери трябваше да са партийни членове.

  Еретик
 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  И въпреки всичко лустрация трябва да има, ако и някои хора да се опитват да ни обясняват колко щяло да навреди това на демократичните процеси в България. Нека се извади цялата информация кой кой е и какъв е бил (някога някъде), а хората сами ще си направят изводите после...

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Лустрация ще има. Задължително! Но ще се извърши тогава, когато от нея вече няма смисъл. Кой ще извърши ли? Естествено децата и внуците на червената номенклатура. Със сигурност лустрацията ще засегне най-дребните пионки и обикновените кодоши в редовете на ДС. Тъмночервената аристокрация и нейните наследници няма да бъдат засегнати.

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  ...."А освен това за идентифицираните лица не следват никакви юридически последствия."
  За индентифицираните нищо, за другите пулна тишина.И после,задкулисие,паралелна държава,двойни стандарти,финансови измами!Нека да я направим тази лустрация,и да видим резултата!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Не лустрация, а декомунизация, това липсва. Трябваше да се започне с изваждането на истината около и след 9 ти септември, избиването на хора без съд и присъда, а след това за смазващата репресивна машина на БКП до 1990 г..
  Трябваше да се напише в новата история на България и да се изучава от младото поколение, това беше един от начините. Лустрацията е безнадеждно закъсняла и безмислена сега. На електората не му пречи, че Бай Х твърди, че е антикомунист и едва ли не бил репресиран, хахаха, а едновременно с това е расъл в милиционерско семейство, а самият той с радост е носил партийния билет.
  И гледайте сега какъв чуден Парламент си имаме - Герб, БКП, Атака, ОП, Воля и ДПС - някой да вижда нещо антикомунистическо? Това квазимодо е резултат на гласовете на над 2 млн. избиратели....
  Каква лустрация, какви пет лева...
  Още 50-100 години да си отидем всички ние - и чакащите лустрация и нечакащите лустрация.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "ВИС и СИК вече отдавна са история. "
  Като застрахователи да, но те в момента управляват България.

 10. 10 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2068 Разстроено

  И въпреки всичко лустрация трябва да има, ако и някои хора да се опитват да ни обясняват колко щяло да навреди това на демократичните процеси в България. Нека се извади цялата информация кой кой е и какъв е бил (някога някъде), а хората сами ще си направят изводите после...
  —цитат от коментар 3 на geordgeo


  Няма как да се извади ЦЯЛАТА информация .Много хора се погрижиха за това.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Един глас за Лустрация. Разбира се, няма да има ефекта, който би имала 90-те, но все пак е по добре от нищо

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Мафията по определение е организация, която включва хора на различни нива в изпълнителна, съдебна и законодателна власт, включително да най-високи нива. Включва и медии, които да покрият мафиотските дела с менте информация, менте анализи и менте разкрития.
  Генезиса на съвременната българска мафия започва, когато Луканов и заговорниците от 10 ноември принесоха в жертва Тодор Живков и го показаха в белезници, за да докажат, че са демократи. Очевидно си бяха подготвили програма и организация за изпълнението и в контролирана от тях "демокрация". По ирония на съдбата, някои от създателите на програмата станаха жертва на създадените от тях участници в организацията, внезапно променили виждането си за мястото си в света, окъпали се в морето на "демократичната" власт и парите. На свръхамбициозният Луканов, който се беше самоопределил да кара влака му беше отнето това право, но той отказа да го приеме и творенията му го срещнаха с Всевишния. Обявилият се за машинист на композицията България не се прие благосклонно от един друг елемент от организацията и машиниста също се сдоби с еднопосочен билет до крайната спирка, където беше изпратен преди това Луканов. Спечели играта този, на който създателите му дадоха под масата най-силният коз - етническият. Осъзнал, че разполага с най-силната карта, постави всички играчи в състояние на морфично резониране и започна демонстративно да разпределя порциите на масата. Когато мозъчният тръст на създателите - ДС, планира ДПС, с идеята, заедно с остатъците на БКП, мутирали изкуствено в партия на демократичния социализъм, да продължат управлението и оцеляването си след разпада на соцлагера, на разпределителя на порции възложиха ролята на балансьор в бъдещото политическо пространство. И балансьора се превърна в проклятието на България зад който застана цялата мощ на ДС. Парите бяха при тях. Технологията за контрол на обществото владееха до съвършенство. За да получат международна подкрепа се възползваха от етническите проблеми в България, създадени по времето на Тодор Живков и представяйки се идеалистично и добре обмислено като движение за права и свободи, си купиха място в средите на евролибералната част от европейската общност. Добре обмислен ход. Набрало финансова мощ във времето, еднопосочно разпределяйки порциите, знаейки перфектно силата на парите, в един момент ДПС прозря, че му трябва нов политически проект, на мястото на бързо изтъркалото се предишно тяхно творение НДСВ. Така започна политическата кариера на Борисов. Защо точно Борисов? Защо за главен секретар на МВР по времето на НДСВ го предложи майката на Шиши. Има ли някаква връзка лансирането на ББ начело на държавното управление с това, че бащата на майката на Шиши е бил пръв БКП вожд на врачанско и врачанския произход на ББ? Ами врачанският произход на Цветелина банкерката, на Петьо еврото? Корпорацията ДПС имаше нужда някой да сервира порциите на масата на разпределителя стабилно за дълго време. За да е траен новият проект, трябваше да бъде подкрепен от най-влиятелната политическа сила в Европа - ЕНП. В политиката имаш ли пари, лесно си купуваш подкрепа. Политиците са го измислили - комбинация от фондации, офшорни сметки, партийни и лични и ЕНП прие нов член в редиците си - контролираният от инвеститора ДПС политически проект ГЕРБ. Интересна е ролята на дребната рибка Ангелкова, която беше любовница на един испанец - секретар на ЕНП и която на един от съвместните купони с някои от влиятелните фигури в ЕНП Ивайло Московски я забърса по навик. Вкара я в бизнес игрите като връзка между ГЕРБ и ЕНП. Направи я министърка в служебния кабинет на предишното негово място, да му топли стола. После, когато се върна на същото това място я направи по нейно желание министърка на веселието/туризма. Ивайло Московски е един от най-доверените хора на ББ. За доброто обслужване, келнера получаваше сериозни бакшиши за себе си. БСП вече се беше изчерпало и за да оцелее, традиционно потърси по-силна подкрепа от Москва. ДПС, превърнало се в корпорация с кримиогенни характеристики (парите не прощават), постави много лесно пълен политически контрол върху разните му там политически патерици като измислените патриоти. Създадоха невзрачната с откровено бандитски характер "Воля" и решиха, че бъдещето е осигурено. Да, ама не, както казваше преди време един Петко, лека му пръст. Появи се Христо Иванов и смело им подпали чергата. Реакцията се оказа неочаквана и непредвидима за мафията, начело с корпорацията. Явно, угояването е замъглило мозъците им, което безспорно се оказа факт. Сътресението предизвика в угоените им телеса спазъм за самозащита и рефлексно, мозъците им решиха, че е невъзможно да изоставят онова нещо, градили го 100 години, адаптирали го последните 30 години към новите "демократични" условия, защото в погледите им се провидяха решетките на едни специализирани заведения, ако изпуснат конците. Вече все по-ясно се вижда, че са готови на проливане на кръв, в интерес на собственото си оцеляване.
  "...плажът до сараите на Доган е "знаково петно на беззаконието". "ДПС не се занимава с правата и свободите на избирателите си, а само и единствено с привилегиите и далаверите на върхушката си, с това да поставя държавата в непрекъснато зависимост. ДПС е нулевият пациент на българското беззаконие, на българската корупция", каза Христо Иванов.

 15. 15 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не я надценяваме, но това трябва да се случи. Поради политически, икономически, но най-вече морални причини!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Весело

  Това са дрънканици. Така нареченото задкулисие, мутри и т.н. е резултат на демократичните ни промени, получило се най-вече по времето на костовата стагнация. Просто сега берем плодовете на прехода.
  Всеки стар седесар помни лозунга - "Да откраднем за четири години толкова, колкото комунистите за четиридесет и пет!".
  Пък и да не забравяме ученията на другаря Ленин - без синя деморатична база (разбирайте икономическа, политическа и културна), каква надстройка да очакваме? Най-много комунистите да се върнат на власт!
  Затова сега Бате така ни пази от Корнелия,защото тя като нищо ще ни върне в СИВ и Варшавския договор!

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Лустрация - чистка.

  Лидарство - авторитаризъм.

  Едни и същи неща, пречупени през призмата на двойните стандарти.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Весело

  Абе, нещо бъркате туризъм с емиграция. Кой говори за лустрация от 90-те години? Едни хора на власт продадоха държавата на една икономическа шайка. Тях трябва да лустрираме. Всеки, които през последните 10 години е заемал изборна длъжност, правителствен пост или държавна работа, където е отговарял за личен състав над 50 души и/или бюджет над 1 млн. е редно да бъде отстранен за 5 години и готово.
  Ще има ли хаос? Да. Иначе, ще има ли шанс да се промени управленската култура? Не.

 22. 22 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Христо и ДБ останаха комай единствените, които призовават за лустрация. Обаче това остаря удобно незабелязано от иначе шумно афиширащите антикомунизма си гербави тавариши. Има една другарка, дето си е лепнала неслучайно аватар на известна с домашното си порно актриса, дето уж дядо й го репресирали комунистуте, обаче не пропуска възможнотта да плюе по Христо и ДБ, както и нито веднъж не е намерила ни един кусур на Борисов - фена на Тодор Живков.

  Уви, с такива мними антикомунисти с по-комунистически манталитет от комунистите, няма да има лустрация. Както ни напомнят постоянно, само 5-6 % сме.

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Съгласна съм с разумните доводи на г-н Неринг.
  Все пак съм на мнение, че трябва да го направим.
  Заради липсата на лустрация още се гърчим в лапите на метастазите на службите. Разделението в обществото е толкова голямо и трудно преодолимо, че трябва да рискуваме. Иначе отиваме към революционна ситуация.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3461 Любопитно

  Интересно, самият термин лустрация - очистване е древноримски. Защо ли в древния Рим са провеждали лустрация всеки четири години, а мандатът на управляващите е бил една година?
  И защо под лустрация се разбира тъкмо лустрация на периода от до 1989 година.
  Защо не на периода от 2010-2020 година?

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3461 Любопитно

  До коментар [#7] от "SSS":

  България има нужда не от декомунизация вече, а от ДЕГЕРБЕРИЗАЦИЯ!

 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Преди 30 години я подценихме. Резултатът е налице!!!

 31. 31 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 540 Неутрално

  От това да се рови кой какъв е бил преди 1990 г. - това което наричахме лустрация преди 20-30 години - вече няма смисъл. Но разплитане на връзките от първите години на прехода които позволиха на мафията да вземе икономическата и политическа власт в страната е необходимо. Само че за това трябва и политическа воля и истинска прокуратура.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Лустрация ще има. Задължително! Но ще се извърши тогава, когато от нея вече няма смисъл. Кой ще извърши ли? Естествено децата и внуците на червената номенклатура. Със сигурност лустрацията ще засегне най-дребните пионки и обикновените кодоши в редовете на ДС. Тъмночервената аристокрация и нейните наследници няма да бъдат засегнати.
  —цитат от коментар 4 на Petleshev


  Точно затова лустрацията трябва да засяга не само бившите комунисти, но и поколението им или по-точно всички свързани по някакъв начин с тях. Не бива да се оставя шанс на екзекуторите от 45-та, съсипващи България и до днес, да продължават да оказват пагубно влияние.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ползата от лустрация 30 години по-късно е съмнителна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "..Трябваше да се започне с изваждането на истината около и след 9 ти септември, избиването на хора без съд и присъда, а след това за смазващата репресивна машина на БКП до 1990 г....."

  И по БНТ в най-гледаното време сериала "Шменти-капели" за генезиса и истината за т.нар. "съпротивително движение", филма "Иван и Александра", а книгата на Дивд Овадия "Дед или разгрома" (за антонивановци) да стане задължително изучавана в училище.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#40] от "historama":

  Давид Овадия

 42. 42 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не се заблуждавайте. Лустрацията ще свърши много добра работа. Тя няма да позволи хора като проф. (?!) Димитър Иванов (Гестапото) да обикалят студията и да дават акъл. Пенсията ще му стане МИНИМАЛНА, някои звания ще се отнемат... Тя има и морален ефект, а това е даже и по важно. Агент на ДС не може да е на важен държавен пост. И тогава агент Николай умира прав. И още много други.
  Винаги има смисъл от лустрацията. Така се чисти бардак. И още много неща ще донесе лустрацията. Истинска декомунизация на страната, махане на комунистически паметници и символи, названия, понятия. Те ще станат недопустими ПО ЗАКОН!
  Има, има смисъл от лустрацията. Затова комунисти, ченгета ще се борят със зъби и нокти да не се случи. А ние не бива да се отказвам от промените.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Лустрацията може да е закъсняла, но какво пречи да се изкарат някои факти за чешкия период на Бойко Методиев Борисов, малко повече данни за дейността на едно лай-но от БСП -генерал Любен Гоцев (Кръстника), а и има едни легенди за 6 месечен престой на Ахмед Доган в Русия...

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ВИК и СИК са история, мултаците също, но Доган и Слави Трифонов са вечни. Те не бяха ли свързани с Мултигруп?

 45. 45 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Лустрацията е много хубава идея. Таман ще излязат историите за Кременчук, статиите в Работническо дело, и ще се получи точен отговор #КОЙ изпрати г-н Костов в СДС, че в БСП беше излишен :)

  Бог да благослови Америка за България!
 46. 46 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Нека да направим лустрация, първо защото я дължим на жертвите на ДС и БКП, и второ защото тя е първата стъпка от дългото пътуване към нормализацията на родината ни. Пък после ще преценим нейното действие. Стига вече сме слушали доносици, които ни обясняват, че няма смисъл от лустрацията. Време е тези хора, които са свързани в една престъпна мрежа да бъдат осветени и остракирани от обществения и икономически живот на страната ни!

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Любопитно

  ""Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов". Това беше неприкрито обвинение, че от 90-те години премиерът Борисов е обвързан с организираната престъпност. За да се разбият тези стари зависимости и мрежи..."

  Иванич мигар не е знаел за миналото на Баце, когато вкаран през задния вход в офиса на ГЕРБ от Бъчварова се е клел във вярност, готов да трие постовете си по негов адрес, само да стане министър?
  Май, много насериозно се взима това "малко, дървено човече"!
  :-)

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Я другарите се оказа, че не искат съдебна реформа, сега и лустрация не искат /поне според загалвието, защото на дойче веле пасквилите изобщо не ги чета/. Ами другари, какво става с вас? А да, от автентични десни, се превърнахте в реални крайно леви марксисти. Това става!

 49. 49 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Силно ще се изненадат демократите при лустрация. Ще се окаже, че най-големите грабители не са свързани с ДС, а с ГЕРБ и СДС.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  До коментар [#23] от "etty1":

  "Все пак съм на мнение, че трябва да го направим.
  Заради липсата на лустрация още се гърчим в лапите на метастазите на службите."

  А за главен лустратор кой ще бъде назначен? Делян Пеевски? - няма връзка със службите освен един ден като председател на ДАНС, но пък има солиден 20 годишен юридически стаж? Ахмед Доган - като доказано лустриран вече от към власт или лустрираните вече агенти Николай (Георги Марков), Алберт (Георги Коритаров), Сашко11 (Илиян Василев)? Калинка Илиева или "умна" кърджалийска _утка като Караянчева?
  И да, когато комисията Кушлев "лустрираше", пак имаше "гърчове в лапите на метастазите на службите". Питайте Иво Инджев или Георги Първанов!
  Гърчове имаше и когато Ердоган "лустрира" Пеевски и Доган (като персони нон-грата). Цял "водещ" университет като библиотекарския се гърчиха и плюеха по Ердоган.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#46] от "abc":

  "Нека да направим лустрация, първо защото я дължим на жертвите на ДС и БКП"

  А жертвите са Васил Божков (задържан от милиционерите за комар като ученик), Бойко Борисов (оставен на гладна диета с комат мас), Емил Кюлев (застрелян), братя Галеви (прокудени), Веска Меджидиева (измамена и ограбена от кръга Орион), Красен Станчев (пратен в Ленинград да учи вместо в Лондон като Евгени Дайнов)? И хилядите пожертвани нещатни сътрудници и агенти на МВР като Косьо Самоковеца, Иво Карамански, Жоро Павето...

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Следвал източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург."

  Гедерянин от ГДР.
  Изпуашен от лустрация...

  Хубав човек, наш.

 62. 62 Профил на Стоян Хлебаров
  Стоян Хлебаров
  Рейтинг: 13 Гневно

  Кой говори,че ефекта на лустрацията се надценява? Това са млади хора ,пръкнали се в семейства на партийни кадри и ченгета,преживели досега стари кадри на ДС,с влияние в службите и накрая-обслужващият ги персонал от подкупни журналисти"блогери",и троловете им! Нормалните хора ще кажат..."Лустрацията трябва да се направи и за свързаните с горепосочени лица-тоест-и за тези,които са се облажили от връзките си с публично известните доносници и вербовчици,"водещи офицери" и прислужващ персонал! АКО ЛУСТРАЦИЯТА СЕ НАПРАВИ ЗА ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ С ДС,БСП И ПРИСЪДРУЖНИТЕ ИМ МЕНТЕТА,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ,ТОГАВА НЕУДАЧИТЕ В ДЪРЖАВАТА НИ ,МОГАТ ДА БЪДАТ СВЪРЗВАНИ,САМО С НЕКАДЪРНИ СЛУЖИТЕЛИ И ВНЕДРЕНИТЕ ОТ БОСОВЕТЕ НА КРИМИНАЛНИЯ СВЯТ! Така борбата против корупцията и престъпността,ще се улесни чувствително! Пък нека апологетите на агентите ,си дрънкат,че от лустрацията нямало да има ефект,че се надценявала,че нямало смисъл от нея след толкова години!

 63. 63 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Не знам за лустрацията, обаче не е редно и законно да се влиза в чужди акаунти и да се представя човек за нещо и някой, който не е. Аз!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK