Най-лошото предстои

Най-лошото предстои

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" препубликува анализа на Янина Здравкова от сайта Clinica.bg :


Това, което не биваше да се случва, се случва. И продължава да се случва. За пръв път коронавирусът влезе в старчески дом още през юли и логиката сочи, че последвалите повишено внимание и мерки би трябвало да предотвратят нови огнища. Нищо подобно - след като десетки възрастни и болни хора се оказаха заразени в три дома във Варна и Русе, и няколко починаха, 2 седмици след това заразата е в трети. И постепенно излизат нови и нови огнища в социални институции - център за деца с увреждания, старчески дом и дом за психично болни в Смолянско. Вероятно има още, а в бъдеще - със сигурност.


Това, което уби хиляди в Европа през пролетта и до голяма степен беше причината за жестоките карантини и тежките мерки, се случва и в България - проникването на вируса в затворени резидентни услуги, където има десетки и стотици хора с уязвима имунна система. Избегнахме го в началото на епидемията (с изключение на един старчески дом във Видинско), а сега, когато за вируса се знае много повече и са минали месеци за реакция, ситуацията изглежда извън контрол.
Контролът е в основата


Във Варна коранавирусът беше открит в в частния старчески дом "Св. Георги", после в общинския "Гергана", а сега - и в хоспис. Звучат еднакво, но разликите са огромни. Общинският дом се финансира от социалното министерство, това е така наречената държавно делегирана дейност. Издръжката се поема от хазната, а обитателите плащат такса, която е част от пенсията им. Контролът би трябвало да е от три страни - държавата, в лицето на агенцията по социално подмомагане (АСП), собственикът - общината, и РЗИ - за спазването на санитарните изисквания.


Макар формално законът да изисква да се създават и спазват стандарти за качество за социалните услуги, такива няма. АСП проверява как се разходват държавните средства - осигурено ли е храненето и как, изрядна ли е документацията, колко е какъв е персоналът и крадат ли се пари. Собственикът - общината, осъществява общ контрол - отново каква е ефективността при разходването на средствата. РЗИ - спазват ли се хигиенните, а понастоящем и противоепидемичните мерки.


И в нормална обстановка подобен контрол не работи


- периодично се появяват случаи на ужасяващи условия в домове. Само старческите са 82, отделно има 79 институции за възрастни с деменция, с психически увреждания, с физически недъзи, с умствена изостаналост, защитени жилища, стотици дневни центрове. Последният публичен сигнал за потресаващи условия беше от обмудсмана Диана Ковачева в началото на годината - за дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Там за година бяха починали 24 от обитателите в дом за 60 души има една баня и две тоалетни, хората са по 6 в стая и се хранят на маси в коридора. Отношението към настанените е унизително. Последваха проверки от прокуратура и АСП. Нарушения на закона не бяха открити, но домът беше затворен.


Капацитетът на АСП, където социалните работници се трудят за по 800 лв. на месец, стига за проверки в 30-тина дома годишно, обикновено те приключват с препоръки и предписания, както и с констатацията, че "материалната база не отговаря на стандартите". Кметовете казват, че с толкова пари - такива услуги и без още субсидии подобряване на условията е невъзможно. Всички си затварят очите, защото по-добре лоши условия, отколкото никакви домове - листите на чакащи са огромни, напук на мизерията вътре.


Контролът при епидемия отново зависи от трите институции


Социалното министерство забрани до края на извънредната епидемична обстановка в домовете да се приемат нови хора, спрени са и свижданията, наредена е честа дезинфекция, хора със симптоми не трябва да се допускат, а персоналът трябва да работи само с предпазни средства. Контролът по спазването на мерките е на собственика, т.е. общината. След като КОВИД пламна в общински старчески дом в Русе, от МТСП обвиниха кмета в неспазване на мерките, а прокуратурата започна проверка. Заради опасността от зараза обаче самите социални инспектори нямат право да влизат на проверки в социалните услуги и такива не са правени от началото на епидемията.


Всичко това не важи за най-голямото досега огнище - частният дом за стари хора и хора с деменция "Св. Георги" във Варна, където починаха 6 души, а над 100 бяха заразени. Понеже държавата няма ангажимент към издръжката му, ангажиментът й към контрола е още по-занижен. По вече отменения Закон за социалното подпомагане, чиито разпоредби обаче са още в сила - до приемането на поднормативните актове по новия Закон за социалните услуги, частните старчески домове подлежат на регистрация, а не на лицензиране, а проверки от АСП се правят основно при сигнали, няма текущ контрол. И заради липсата на достатъчно хора в социалните служби, проверки се правят приоритетно в домове, за чиято издръжка държавата плаща. В частните домове на проверки право имат и РЗИ - за санитарните условия.


За това доколко и РЗИ успява да контролира подобни места е показателна реакцията на собственика на дома, който първоначално заплаши здравните инспектори и се наложи да бъде успокоен с помощта на полицията. След това се намеси и прокуратурата, която откри престъпление в допускането на К-19 в дома и последвалите смъртни случаи и вече води досъдебно производство.


Първият положителен случай в "Св. Георги" е жена от счетоводството, но с коронавирус се оказа и лекар, преглеждал клиентите, който работи и на друго място, подобно на медицинските сестри там и подобно на всички останали домове. "Това крие рискове, но няма кой друг да работи", обобщи тогава положението главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


"Трудно е


да се говори за изпусната работа в старческите домове


защото, знаейки, че това са най-рисковите места, разпоредих те да са под постоянен контрол и да се прави сканиране на всички домуващи и персонал там, за да хващаме рано тези случаи. Заболяването влезе в два старчески домове и това е почти неминуемо, защото тези домове не са отделени от всички. Там влизат доставчици и близки на домуващите. До голяма степен сме ограничили тези движения, но са много сложни проблемите и правим максимума", коментира в началото на август той.


А после вирусът влезе в хоспис във Варна, който пък се регистрира по съвсем различен ред. Хосписът е лечебно заведение и подлежи на контрол от РЗИ и МЗ, освен това този, както и повечето от малкото останали подобни структури у нас, е не просто частен, но и приемът и грижите в него се плащат от пациентите.


И въпреки затегнатите мерки, във "Филаретова" във Варна приемат жена, която почива дни след това от КОВИД. Защото това не е старчески дом, където приемът е забранен, а лечебно заведение. И всичко това след като прокуратурата разпореди проверки по инстуции и лечебни заведения в цяла Североизточна България, а РЗИ-Варна влезе в 10 старчески домове и 3 хосписа и издаде предписания.


Сега коронавирус има в три социални услуги в Смолянско, а вероятно и на други места, за които местното РЗИ просто не е пожелало да съобщи.


Да, проблемите, както казва инспектор Ангел Кунчев, са сложни, много и забатачени от години. Затова и максимумът, който можем да правим, е този. Той вещае ужасяваща зима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Шайката е заета да си запази властта и не и е до борба с вируси
  Раята кучета я яли и вируси морили !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Костинброска ще ги изкара на протести и ще ги терминира всички. Все някакъв министерки пост са ѝ обещали в правителството на Христо Радев

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Последно, има ли вирус?

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Разпалва се страх. Вещае се страдание, проблеми.... Писанието завършва с апокалиптичното:

  "Той вещае ужасяваща зима."

  Пример за поръчкова "журналистика".
  Лош.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  А Борисов може да се хвали, колкото си иска.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Като са ни заплашили още от март месец, та цели 6 месеца ни страхуват. Лошото е, че все по-малко хора им вярват и съвсем загубиха доверието на хората. Още малко и никой няма да им обръща внимание, защото вирусът си е вирус, но животът трябва да върви напред, стига апокалиптични натяквания от платени службогонци.

 8. 8 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Истината днес е само тази - ще се мре, яко ще се мре ..!

 9. 9 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Тая кака само бучи, ама защо това, ама защо онова.
  Мерси от такива статии.

  Ако си специалист - казваш какво предлагаш.
  Ако не си ... ами то всеки може да си намери тази статистика.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 10. 10 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ebeneezer Goode":

  Какво да ти предложи по-точно? Нали си има институции, има си експерти в тях, да анализират и да предлагат. Вие герпаджиите, все искате някой друг да свърши вашата работа, а вий само да се тупате в гърдите колко сте яки, начело с вожда.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  "Да, проблемите, както казва инспектор Ангел Кунчев, са сложни, много и забатачени от години. Затова и максимумът, който можем да правим, е този. Той вещае ужасяваща зима."

  Хората обичат крайностит - от " това е измислица", до " той вещае ужасяваща зима" ! Предложения за нещо полезно, което могат да правят хората - никакви ! Само прокоби ! Изобщо няма и нужда да се коментират подобни статии.....

 12. 12 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, що ти бичат толкова минуси, коментарите са ти твърде адекватни, явно здравия разум е напуснал форума и са останали съде герберските тролове!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Пълни глупости с цел допълнително наплашване на населението! Нищо лошо не предстои, просто една евтина манипулаторка си бръщолеви, а дневниците й тиражират банализмите!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Разбира се че предстои. Населението трябва да седи в постоянен стрес иначе няма как да гласува за поредния политик който му обещава решение за стреса. Овцете се радват когато вълка ги пази, какъв е проблема че яде от време на време по някоя и не ги пуска да ходят никъде.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ebeneezer Goode":Какво да ти предложи по-точно? Нали си има институции, има си експерти в тях, да анализират и да предлагат.
  —цитат от коментар 10 на grem


  Дописничката удари по най-заблудените ковидисти ..
  Разкри, какво е в старческите домове ..

  Вирусът просто влезна там!
  А Мерките на НОЩ бяха спазвани стриктно - старците бяха държани с месеци в стаите, не им даваха и носа си да подадат навън..

  Самите питомци на старческите домове бяха с фанатична дисциплина - като пехотата на "Лейбщандарт"..
  Гледаха с огромен интерес брифинзите, седяха си на леглата, четяха "Шок"..
  Не ходеха до магазина, не ходеха до църквите - пълни със заразни лъжици, не сядаха спо съмнителни пейки.

  И какво?
  Ми нищо - влезна вирусът и при тях ..
  Оказа се - със стоенето затворени, няколко месеца, по никакъв начин не са им са се увеличили имунните сили ..

  До ги видим, ковидистите , какво ще отговорят за Мерките на Авторката-селкорка!

 26. 26 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Най-лошото е в главата на тази дама и то вече се е случило.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Най-лошото е в главата на тази дама и то вече се е случило.
  —цитат от коментар 26 на Lazarus


  Най-лошото , дописничката го е казала, ама на ковидистите не им увират главиците ..

  1.Имаше няколко месеца Мерки .. обявени от НОЩ!
  Стоеше се по стаите .. "Останете си вкъщи", никой не смееше да се доближи до пейка в парк, никой не ходеше и в коварните паркове. Отдалече се вардеха, да наближат Заразните Лъжици..

  2.Мерките, особено фанатично се спазваха в подобни социални заведения..

  3.Да, ама не .. Ко стана с мерките, ко стана с несядането на пейка???
  Оказа се - вирусът стигна до навсякъде..

  4.Което бе казано "вирусът е тука и тука ще остане. То ще е с години и как си мислите, че има шанс , рано или късно да не се срещнете с него"?

  Фанатичните ковидисти отговаряха с други вик - "Ура!.. Мерките ще ни спасят, стоенето вкъщи и невлизането в паркове , ще ни дарува богатирско здраве, а дисциплинираността ще ни донесе радостта от победата над Болестите и живот вечен.."

  Да, ама не ..

  Вярата в Ковидизма, вярата че още миг - и Ковид-19 с дисциплинираност ще бъде сразен - се оказа горчива илюзия ..
  Антрефилето на дописничката е пълно с цялата горчилка, на разочарованието от Ковидизма ..

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Тая кака само бучи, ама защо това, ама защо онова.Мерси от такива статии.Ако си специалист - казваш какво предлагаш.Ако не си ... ами то всеки може да си намери тази статистика.
  —цитат от коментар 9 на Ebeneezer Goode


  То цифрите всеки може да ги види, но важното е как ще се интерпретират и тук е ролята на медиите да ни обяснят, че апокалипсисът идва.

 37. 37 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  кой го еве тея глупости вече , на есен идва глад, не ковид!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK