Германски депутат: Протестът отговаря какво Борисов свърши за демокрацията и законността

Германският депутат Томас Хакер.

Германският депутат Томас Хакер."Хората в България се чувстват измамени от Борисов и ГЕРБ. Те мечтаят за свобода, за житейска перспектива и за върховенство на закона. И кой ли може да им се сърди за това?" Германски депутат Томас Хакер* разговаря с Александър Андреев от "Дойче веле" за Борисов, Пеевски и най-големия проблем на България.


Г-н Хакер, следите ли събитията в България? Посещавате ли понякога страната?


- Като заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния аз, естествено, имам специално отношение към България и обществено-политическите събития там. На преден план за мен е трайният и конструктивен диалог с моите колеги-парламентаристи в София. Това включва и размяна на посещения, но за съжаление възможностите ми да обиколя страната и да се запозная с хората са ограничени. Аз съм член на Комисията по европейските въпроси в Бундестага и това ми дава възможност да следя случващото се в България от друга перспектива.
От тази перспектива гледам на България като част от нашата европейска общност на ценностите, но това, което виждам, ме тревожи.


Какво Ви тревожи? Кои са актуалните проблеми на страната в момента според Вас?


- Откакто страната влезе в ЕС през 2007 година, носещите политическа отговорност тъй и не успяха ефикасно да се преборят срещу корупцията, да подсилят медийната свобода, да наложат правата на хората от ЛГБТ-общността и да отстранят дефицитите в правовата държава. Факт е, че под управлението на министър-председателя Борисов в корупционния индекс на "Трансперънси интернешънъл" държавата се свлече до последното място сред членките на ЕС. А членството на България в ЕС за много хора е равнозначно единствено на шанса да потърсят по-добро бъдеще извън страната си. Което, разбира се, е фатална перспектива и същевременно най-големият проблем на страната.


Вече повече от месец хиляди хора протестират по българските улици. Известно ли Ви е какво искат? Споделяте ли исканията им?


- Исканията, които издигат хората чрез своите плакати и скандирания, са недвусмислени: министър-председателят Борисов трябва да си върви. За тях реформа е възможна единствено без него. И внесеният от него конституционен проект няма да промени това обстоятелство. Хората се чувстват измамени от него и от неговата партия ГЕРБ, те мечтаят за свобода, за житейска перспектива и за върховенство на закона. И кой ли може да им се сърди за това? Всички хора, които живеят в ЕС, трябва да имат сигурността, че върховенството на закона, техните човешки и граждански права са надеждно защитени - независимо в коя държава членка живеят.


Напълно разбирам и критиките на хората срещу ЕС. Твърде дълго, включително и от страна на германското правителство, случващото се в България оставаше без коментар, а Борисов беше пазен от критики. В същото време напълно основателно на Унгария и на Полша бяха вменявани демократични дефицити. За съжаление в момента установяваме, че на ЕС му липсват инструментите и механизмите, с които безусловно да гарантира нашите общи ценности. Опитът и с други европейски държави го показва отново и отново.


Упрекват правителството на Борисов заради "мафиотско-олигархичен" стил на управление. Има ли според Вас България проблем с демокрацията и върховенството на закона?


- Министър-председателят трябва да бъде оценяван по онова, което е постигнал за демокрацията и върховенството на закона в страната си. Протестите, които продължават и се разрастват, са директен отговор на неговата равносметка за десетте години, прекарани начело на страната. Неговата партия завзе почти цялата структура на държавата, а в лицето на Иван Гешев има един могъщ главен прокурор, които също не желае съдебна реформа.


Движението за права и свободи, което членува в семейството на либералните партии в ЕС, също става прицел на критики от страна на демонстрантите. Те обвиняват ДПС, че е под властта на олигарси, които подкрепят правителството. Какво е Вашето отношение към ДПС?


- ДПС е либерална партия, но съвсем отчетливо защитава и интересите на турското малцинство в страната. Различните случаи на корупция, както и влиянието на Анкара върху партията са две обстоятелства, които, разбира се, трябва абсолютно критично да се вземат под око - и за които трябва да се говори. Точно тук ние още по-решително трябва да поставим акцента върху такива наши ценности като демокрацията и върховенството на закона. Дебатът около Делян Пеевски го онагледява повече от ясно.


* Томас Хакер е член на либералната Свободна демократическа партия (СвДП). В Бундестага той е заместник-председател на групата за приятелство с България, Молдова и Румъния, член на Комисията по европейските въпроси и председател на групата депутати от СвДП в Комисията за култура и медии.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK