Руските военни маневри на беларуската граница са знак към Запада

Руските военни маневри на беларуската граница са знак към Запада

© kremlin.ruКремъл знае, че ако се намеси с военна сила, би изгубил добронамереността на беларуския народ. Но това не значи, че Москва няма да прибегне към управляван преход с кандидат по собствен избор.


Протестното движение в Беларус беше предизвикано от фалшифицирането на президентските избори на 9 август в полза на действащия президент Александър Лукашенко. Оттогава протестът прерасна в национално движение, което включва както столицата, така и провинцията, както интелектуалци, така и работници от държавните предприятия и журналисти в националните медии.


Режимът на Лукашенко първоначално реагира с крайно насилие, полицейски произвол, масови задържания и изтезания на протестиращи. Но на 14 август основните части на полицията отказаха да продължат да използват сила, а президентът загуби подкрепата си в основните избирателни райони. Днес е трудно да се предвиди как ще продължи режимът - освен ако чуждестранна сила не се намеси от негово име.
Затова всички погледи са насочени към Москва. Лукашенко вече призова Владимир Путин да се намеси и нареди на най-добрите беларуски военни части да се преместят от руската към полската граница, за да обрисуват протестите като форма на хибридна намеса на НАТО. В същото време от руската страна към беларуската граница се наблюдава усилен военен трафик. Неотдавна руските въоръжени сили приключиха маневри на юг от Санкт Петербург, а в навечерието на ученията "Кавказ 2020" в южна Русия се провеждат подготвителни учения.


Всичко това е добър параван за преместването на допълнителни сили в района. През 2016 г. Русия премести 144-та си мотострелкова дивизия близо до беларуската граница, която сега е подсилена от 28-ма моторизирана бригада. Като се има предвид, че лоялността на беларуските въоръжени сили все още е неясна в този момент и фактът, че Русия вероятно може да разчите всички сигнали и съобщения на близкия си съюзник по Договора за колективна сигурност (ОДКБ), военна намеса със сигурност е възможна. Но вероятна ли е?


Руските медии засега са далеч от мащабните пропагандни усилия срещу "киевските фашисти" и "хунтата" по време на кризата в Украйна


Отвъд военното превъзходство на Русия, беларуската армия днес е в много по-добра форма, отколкото бяха украинските въоръжени сили през 2014 г. - така че интервенцията може да бъде скъпа авантюра. На всичкото отгоре Кремъл научи от грешките си в Украйна през 2004 и 2014 г., че защитата на делегитимиран президент ще спечели на Москва гнева и недоверието, което носи и той самият.


Ако се намеси, Русия би загубила беларуското население като цяло и завинаги.А чувствата на това население към Русия към момента далеч не са негативни.


В този смисъл военните маневри на Русия са демонстрация на сила (по принцип) и сигнал за сплашване. Първо, разбира се, към Запада, за да го възпира от намеса. Но също толкова важен е посланието към белоруската опозиция, че всяко следреволюционно правителство ще трябва да спазва геополитическите червени линии на Москва. Смисълът на това послание е, че Беларус ще остане близък съюзник в рамките на ОДКБ и Евразийския икономически съюз, но също така и че руските канали за влияние остават непокътнати. Това твърдение може да стане спорно в бъдеще, тъй като силите за сигурност в Беларус включват въоръжените сили, полицията и КГБ (все още такова е името му). Реформирането и лустрацията поне на полицейските сили и КГБ, които бяха активно въвлечени в репресиите след изборите, със сигурност ще бъдат сред задачите на възможно постреволюционно правителство.


Ако няма вероятност да нахлуе, ще подкрепи ли Кремъл смяна на правителството? Потенциално. В крайна сметка Путин не се поколеба да подкрепи някои от най-известните автократи на планетата, от Никола Мадуро във Венецуела до Башар ал Асад в Сирия. Но в този случай Беларус е толкова важна за Русия, че Кремъл ще положи особено старание, за да си гарантира, че ще получи резултата, който иска. В момента вероятно пресмята дали да продължи да налива ресурси в неустойчив диктатор, чийто собствени действия могат да тласнат опозицията към Запада. Внимателният отговор на Путин на молбата на Лукашенко за помощ предполага, че той може и да не се притече.

  • Кремъл в миналото допускаше и дори активно управляваше преходите на лидерството в близките страни, когато беше сигурно, че новите лидери ще зачитат широките геополитически интереси на Русия. Революцията през 2018 г. в Армения е най-известният пример за това, но Русия също трябваше да приеме публичното отхвърляне на президенти в Абхазия през 2014 и 2020 г. Москва прие изборите през 2011 г. в Приднестровието, които изведоха Евгений Шевчук на власт вместо подбрания от тях кандидат. Русия по различни причини поне приемаше, ако не и улесняваше, предаването на властта в централна Азия.

След като Москва стигне до заключението, че Лукашенко е на практика в задънена улица, тя би могла да приеме лидерски преход, ако успее да структурира процес, който й дава възможно най-голям контрол. Русия поддържа тесни контакти с някои дейци на новото опозиционно движение: Валери Цапкала, който въведе Лукашенко в руските политически кръгове в началото на 90-те години и избяга в Москва със семейството си; и Виктор Бабарика, който беше фаворит за президентската надпревара, докато не беше вкаран в затвора, а преди това работеше за руската Газпромбанк.


Със сигурност има фракции в елита на Беларус, които са изоставили Лукашенко и с които Кремъл може да работи.И все пак, всеобхватността и дълбочината на протестното движение показва, че то се е разпростряло далеч отвъд обезверения белоруски елит, който Кремъл познава. И както при много други "улични" протести, в движението липсват организационни структури и ясни представители. Кремъл е известен с лошото си разбиране на подобни движения, очаквайки движенията да бъдат йерархични и с ясна организация. Затова подозрението за скрита или конспиративна структура, която ги ръководи, никога не е далеч от повърхността. Демонстрация на сила в следващите дни може да даде възможност на Русия да възпира групи или лица, които не желае да участват в политическия преход.


Наскоро се увеличи активността и на част на транспортния флот на руските военновъздушни сили - самолети влизаха и излизаха от Минск, което предполага, че Кремъл може поне да говори с различни страни за възможността за преход. Противно на твърденията на Лукашенко, че Путин ще съдейства за възстановяването на реда, Кремъл избягва да се ангажира по какъвто и да е начин и запазва всички опции на масата. Кремъл по-скоро би одобрил някакъв преходен процес, който позволява да се види, че Русия го контролира. Ако нещата се объркат за Москва, тя все пак може да вземе решение за военна намеса на по-късен етап - но това със сигурност ще бъде най-лошият и най-рисков от всички възможни варианти.


Интервенцията остава далечна перспектива, но ако прибегне до нея, Кремъл ще трябва да промени разказа си за събитията в Беларус, за да продаде такава намеса на своята местна публика. Веднага след изборите руските държавни медии бяха критични към Лукашенко, фалшификацията на изборите и репресиите. Сега "опорките" на Лукашенко навлизат бавно в руските медии, но ефектът им все още е далеч от мащабните пропагандни усилия срещу "киевските фашисти" и "хунтата", подготвили почвата за военната инвазия през 2014 г. в Украйна. Ако, разбира се, пропагандната машина се задвижи, това би било знак, че предстоят проблеми.


По отношение на политическия преход Европейският съюз би трябвало да се вслушва в гласовете и исканията на белоруското улично движение и да не вмъква своя дневен ред. Искания отвън, заявени в неправилен момент и в грешен контекст, могат само да укрепят Лукашенко в очите на Москва. Проблемът в Минск обаче е, че протестното движение в този момент е неорганизирано и няма съгласуван политически дневен ред освен призива Лукашенко да се оттегли. Но едно предварително обещание, че ЕС няма да предприеме действия извън изпълнението на автентичните искания на беларусите може да бъде първи опит за внимателна подкрепа на протестното движение, без обаче да се даде на руснаците извинение за интервенция.


Густав Гресел е старши анализатор в програмата Wider Europe в берлинския офис на Европейския съвет за външна политика с експертиза за Русия, Източна Европа и отбрана. Преди това е работил в Бюрото за политики за сигурността към министерството на външните работи на Австрия и изследовател в министерството на отбраната във Виена. Текстът от 18 август, т.е. преди специалното заседание на лидерите на ЕС, завършило с непризнаване на резултатите от изборите и съгласие за персонални санкции и милиони евро помощ за гражданското общество в Беларус. Акцентите са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3519 Весело

  Ще си изпратят пак туристите с калашниците.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Весело

  " В този смисъл военните маневри на Русия са демонстрация на сила (по принцип) и сигнал за сплашване. Първо, разбира се, към Запада, за да го възпира от намеса. Но също толкова важен е посланието към белоруската опозиция, че всяко следреволюционно правителство ще трябва да спазва геополитическите червени линии на Москва. "

  От историята е видно, че всеки опит да упражняваш влияние върху някого със сила се проваля рано или късно ! Руснаците не изглежда да се учат от грешните си, затова настойчиво ги повтарят.....

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Протестното движение в Беларус беше предизвикано от фалшифицирането на президентските избори на 9 август"

  Кой и на базата на какви доказателства твърди, че изборите са фалшифицирани?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Протест създаде неудобство за диктаторите.Към тях е знака.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1092 Весело

  Мустака така или иначе е пътник! Идва реда и на дребния плешивец!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  готови са да ги освободят :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Гневно

  Предлагам НАТО да отговори твърдо на руската агресия ,като ги предупреди с песента "На турската граница дренките цъфтяха"!
  👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️🙉🙉🙉😎😎😎🙉🙉🙉👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️

  Много съм прост
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Военните учения само показват колко неадекватни са двамата плешивци от снимката.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#3] от "Taiga":

  Една жена каза на пазара. И така се започва. Гьобелс ряпа да яде.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  Русия предлагаше доста неща на Лукашенко, ама той се заигра на запад. Сега реве, като малко дете. Взели му играчките.

 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хаха

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Взели са му килимчето изпод краката, т.е. изгледите за неоспорима власт. Е който разчита на подобна илюзия, рано или късно пада в студената вода

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Весело

  Кремъл е известен с лошото си разбиране на подобни движения, очаквайки движенията да бъдат йерархични и с ясна организация.

  Българските управници също са известни с това!

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Ще си изпратят пак туристите с калашниците.
  —цитат от коментар 1 на chicago514  Хм, много, много, ама МНОГО ще си помислят преди да го направят .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Вежливи зелени човечета без опознавателни знаци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Любопитно

  Референдум за присъединяване към Русия ще правят ли?

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  "Протестното движение в Беларус беше предизвикано от фалшифицирането на президентските избори на 9 август в полза на действащия президент Александър Лукашенко."

  Предварителните проучвания на ОМ сочеха победа на Лукашенка със 75%. Получи 80%. Вероятни фалшификации в рамките на 5%.

 19. 19 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Русия, всяка чужда намеса не се разрешава,
  защото руската армия вече се настанява.

 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Ако днешна рассссия беше уредена, привлекателна страна, страна за пример и възхищение,
  Ако днешна рассссия беше с напреднала икономика поне, като Швеция например,
  Ако днешна рассссия беше с форма на демократично управление поне, като Австрия например -
  нямаше да й се налага да трови, да убива, да дрънка с оръжие, да нахлува в съседни страни, да лъже, да води пропаганда като на война.
  Страна, от която може да се чакат само неприятности - това е днешна расссия.
  Понеже днешна расссия е същинска кочина, страна за лош пример и отвращение, несъстоятелна държава - никой не иска да й подражава.
  Понеже днешна рассссия е с икономика колкото Нидерландия, която за разлика от нея експлоатира цялата Менделеева таблица - никой не копира пътя на расссия, а пътя на малка Нидерландия.
  Понеже днешна рассссия е диктаторска държава - улицата, водеща хората от рассссия към развития, свободен и демократичен свят е ЕДНОПОСОЧНА, а обратния път за расссия е обрасъл не с бурени, а с джунгла.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#3] от "Taiga":
  Много обичаш Путин, но не си наясно с акъла му. На Путин Лукашенко не му трябва. Протестиращите не са анти руски настроени и по тази причина за Путин е много по-изгоден арменския вариант. Путин изпитва едновременно панически страх от "майдан", но това е за Русия. За други държави подобни събития му харесват, защото му предоставят повече възможности.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  ... Кремъл научи от грешките си в Украйна през 2004 и 2014 г., че защитата на делегитимиран президент ще спечели на Москва гнева и недоверието, което носи и той самият.

  Ако се намеси, Русия би загубила беларуското население като цяло и завинаги ...

  Баси глупостите!
  Ама какво друго от брюселското НПО-отроче ЕСВП ?

  В Украйна Русия не сгреши! Там тя взе това, което реално можеше. И не направи грешката да се пъне за това, което не можеше и с което би си осигурила Втори Афганистан.
  Още преди 30 години Хънтингтън видя, писа и описа, че "разломът" минава точно през Украйна и точно там, където се случи "разцепването".

  А Беларус ... Беларус е друга бира. И Москва много добре го знае и най-вече го разбира!
  И няма да "посегне" както в Украйна, но ще се намеси с видима сила, но мека. И беларусите ще я аплодират.

  Прочее ... в статията става дума и за военните.
  Да ви припомням ли какво стана с Украинския флот в Крим?

 23. 23 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":
  "Ако се намеси, Русия би загубила беларуското население като цяло и завинаги ..." - става дума ако се намеси с военна сила в защина на Лукашенко.
  Именно позитивната нагласа на населението в Беларус към Русия, но негативно към Лукашенко правят този ход рисков и нежелан от Москва.
  Ситеациата в Украйна беше коренно различна.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  "Ако днешна рассссия беше ........."
  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Ако днешна Русия не беше такава, каквато е, "демократичната общност" трябваше да си търси друг кръвен враг, което е трудна, сложна и неблагодарна работа. Недей да създаваш проблеми на демократичната общност, тя си има достатъчно.

 25. 25 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1640 Разстроено

  До коментар [#22] от "xm...":
  Русия първо изработи 30 000 медала с надпис - "за присъединяването на Крим" . След това изпрати 30 000 руски войници които окупираха Крим. Първоначално Путин отричаше, че има руски войници в Крим, но след референдума награди всеки един от тези 30 000 руски войници с този медал. После руската армия нападна Донецка и Луганска област и тогава вече украинците оказаха въоръжена съпротива. Една от целите на тази руска атака беше да се завладее гр. Мариупол и Русия да има сухопътна връзка с Крим. Само че украинската армия спря руската атака и впоследствие на руснаците им се наложи да строят мост към Крим. Путин накара руския и украинския народ да воюват. Сега предстои да разберем дали и това ще стане с Беларус. Наблюдавайте руските държавни пропагандни телевизии. Започнат ли да говорят, че в Беларус има фашисти това значи, че в скоро време ще бъде изпратена руската армия да се бори срещу тези фашисти. Това вече се случи в Украйна. Интересното е, че всяка година Русия празнува деня на победата над фашизма и в същото време се бори с него в Донбаска и Луганска област.

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1779 Любопитно

  ми Реч посполита няма да се случи засега.
  Още повече че и някои страни от ЕС са подозрителни към това

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1779 Любопитно

  Първоначално ми стана странно защо Латвия се противопостави да признаят Ц/Тихановска за президент, но си спомних историята и че Ливонския орден (управлявал Латвия) е част на Тевтонския орден и всичко си дойде по местата

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Ужасно много изречения за ДЕМНОКРАТ :)

 29. 29 Профил на umo53635417
  umo53635417
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ще си изпратят пак туристите с калашниците.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  Но,ще стане втори Афганистан за Русия.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4413 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Изборите избраха същото алколхозно лице каквото избраха преди 26 години.
  Склеротизирани са.

  пп
  неразличими от фалшифицирани

  До коментар [#3] от "Taiga":
  "Протестното движение в Беларус беше предизвикано от фалшифицирането на президентските избори на 9 август"

  Кой и на базата на какви доказателства твърди, че изборите са фалшифицирани?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  "Ако се намеси, Русия би загубила беларуското население като цяло и завинаги."
  Че руснаците кога са се притеснявали от този факт.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Русия рано или късно ще се спихне под тежестта на разходите за войни и този път няма да я оставят цяла. Ще я разделят, както беше разделена Германия. А Русия ще се разпадне допълнително и на отделни републики.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на haunted08
  haunted08
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Анализ", в който ролята на Полша, Литва, Украйна въобще не е засеганата!!!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 569 Неутрално

  този коментар се балансира като контрапункт на коментара от руска страна

  https://www.youtube.com/watch?v=y0VTU4UpuBA

  ако го изгледате ще разберете защо няма как в Белорусия да се повтори Украинския сценарий....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 80. 80 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Те,западните армии са се засилили да влизат в Белорусия??? Що за съчинени тъпизми бълващи от Североизтока???

 81. 81 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 694 Гневно

  Откога рашките са се закахърили за благоразположението на народите които "осовбождават"?

  Това е положението...
 82. 82 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1819 Весело

  До коментар [#79] от "Дядо Йоцо":

  Значи все пак допускате такъв сценарий?

 83. 83 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  Интересни са антропологичните черти на двамата "братя славяни"? Абсолютно различни ....

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4413 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Единият има оправдание, че е кьосе.

  Другият...
  Другият е с черен мустак.
  Боядисан или естествен - без значение.
  Небелоруски. Безславянски!

  Не случайно целия Белоруски народ търси лидер алтернатив

  До коментар [#83] от "fkm26555709":

  Интересни са антропологичните черти на двамата "братя славяни"?
  Абсолютно различни ....

 85. 85 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 478 Неутрално

  "Протестното движение в Беларус беше предизвикано от фалшифицирането на президентските избори на 9 август"Кой и на базата на какви доказателства твърди, че изборите са фалшифицирани?
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  Няма независими наблюдатели на изборите, даже и от Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK