ГЕРБ няма легитимност да предлага нова конституция

"Депозирането" на проекта за Конституция в деловодството всъщност се оказа внасяне на писмо с покана за обсъждане на текст, прикачен към писмото. Официално все още в парламента няма проект за нов основен закон

"Депозирането" на проекта за Конституция в деловодството всъщност се оказа внасяне на писмо с покана за обсъждане на текст, прикачен към писмото. Официално все още в парламента няма проект за нов основен законИзпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова и двама юристи от института - Иван Брегов и Екатерина Баксанова, разпространиха съвместна "Позиция относно опита за подмяна на конституционния дебат" от името на неправителствената организация. Тя е адресирана до премиера Бойко Борисов, министър-председател, и Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, която внесе в парламента покана към останалите групи да обсъдят проект на партията за нова конституция. Позицията в седмичния бюлетин на ИПИ, но според "Дневник" текстът не ангажира изрично този неправителствен център за анализи. Предлагаме ви пълното обръщение:


На 14 август бе извършено поредното нарушение на принципа на разделение на властите - министър-председателят Бойко Борисов, изземвайки правомощия на народните представители и президента, се обяви за свикване на Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. На 17 август пред българското общество бе представен проект, който сам по себе си е със съмнителни юридически качества, не решава констатираните проблеми на Конституцията от 1991 г. и затова няма да го коментираме в детайли и в цялост. Подобно пренебрежително отношение и подход лишава ГЕРБ от легитимността да се обявява за отмяната на действащата българска Конституция.


Ще отбележим, че действащата Конституция има своите неоспорими достижения, и ще припомним, че основните ѝ дефицити се проявяват в глава шеста "Съдебна власт". Именно въпросите относно независимостта на българския съд и отчетността на прокуратурата остават нерешени въпреки измененията на основния закон от 2003, 2006, 2007 и 2015 г. относно съдебната власт. Престоят на ГЕРБ в законодателната власт от 14 юли 2009 г. насам е достатъчен, за да са ясни на тази партия основните недостатъци и конкретни препоръки за реформа на съдебната власт. Липсата на адекватни законодателни инициативи относно констатациите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през 2017 г. и от Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа (докладите от 2009 г. насам са от 2010, 2015 и 2019 г.) по конкретни проблеми и предложени решения ви лишава от легитимността да предизвикате отмяна на действащата Конституция и да бъдете основна идейна движеща сила за приемане на нова.
С действията си от 14 юли 2009 г. до ден днешен Народното събрание търпи ролята на правителствена институция и губи характера си на реална законодателна власт. Българският парламент бе последователно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт изцяло отпадна. На практика България престана да бъде парламентарна република, което е практическа отмяна на чл. 1 от КРБ. Българският парламент, и в частност 44-ото НС, последователно отказва да търси отчетност по предвидения в Конституцията ред от бившия и действащия главни прокурори. Същевременно процедурата за изслушване на годишния доклад за дейността на съдилищата, представян от председателя на ВКС, се превърна в унизителен за българските съдилища процес и поставя под съмнение дължимата независимост на съда като единствен призван да приложи правото и реши правен спор. Именно това не ви дава легитимното право да инициирате отмяната на действащата Конституция.


Паралелно с това самият законодателен процес лиши от предвидимост българския правен ред, приеманите и през трите правителства на ГЕРБ изменения на устройствения за съдебната власт закон са хаотични, в разрез с отправяните конкретни препоръки към Република България и поставящи под политическа зависимост и непрестанен натиск съдебната власт. Станахме свидетели на липсата на мотиви по ключови изменения на законодателството и порочни практики - приемане на законови решения в последния момент с преходни и заключителни разпоредби на други закони. Лобизмът се превърна във водещ мотив за упражняване на законодателната инициатива. Именно това ви прави негодни да търсите мнозинство за отмяна на действащата Конституция и приемане на нова.


Основно правило за съществуването на една демокрация е лицата, които упражняват законите, с безспорния си авторитет да им придават допълнителна тежест и увереност за обществото в коректното им прилагане. Старателният отказ за провеждане в срок на редица процедури за избор на независими регулаторни органи, и в частност на административните органи на съдебната власт като ВСС и ИВСС, избирани от НС, свалиха доверието на обществото в техния замисъл и способност да изпълняват основните си функции. А отказът без обяснение на 44-ото НС вече близо година да избере нов главен съдебен инспектор и инспектори само потвърждава това. Напротив, с поведението си процедурните гаранции за демократичен избор на членове на ВСС и КПКОНПИ се превърнаха в отрицание на демократичните стандарти и затвърдихте усещането за намиране на удобни и негодни кандидати, близки до партийните централи. Именно това затвърждава убеждението, че вие сте лишени от легитимното право да искате отмяната на действащата Конституция на Република България и приемането на нова такава.


Централният за съдебната власт въпрос за това кариерните и дисциплинарните въпроси на българските съдии да се решават без политическо влияние и от съдии, избирани пряко от съдиите, стоеше най-силно на дневен ред с конституционното изменение от 2015 г. Тогава, с политически ход в деня на гласуване на промените, осуетихте тяхното провеждане. Дългогодишният проблем с безотчетния статут на главния прокурор и липсата на процедура за неговото ефективно разследване, отстраняване и освобождаване са констатирани в осъдително решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 г. С редица преднамерени и вредни действия, особено на министрите Цецка Цачева и Данаил Кирилов, осуетихте търсенето на работещо и вярно решение. Това отново затвърждава убеждението ни, че с искането на отмяна на действащата Конституция не преследвате легитимна цел, а печелите време за престоя си във властта.


Напомняме ви, че загуба на легитимност на един правен ред е мнозинството да налага такъв тип закони и политики, които то не би понесло като репресия спрямо себе си в случай на загуба на властовата си позиция.


Употребата на основния закон за печелене на политическо време в борбата за оцеляване на власт и злоупотребата с основни демократични институти ви лишава от легитимността пред българското общество да инициирате отмяната на действащата Конституция и приемане на нова. Считаме, че нямате моралното право и не заслужавате обществено доверие да предлагате изцяло нов обществен договор, затова настояваме да не представяте на вниманието на 44-ото НС нов проект на конституция на Република България и да се възпрете от злоупотреба с института на ВНС.


21.08.2020 г.


София


Светла Костадинова - изпълнителен директор,


Иван Брегов - юрист,


Екатерина Баксанова - юрист


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (282)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Легитимност?! Тези двамата са пропуснали целия хумор на ситуацията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Ем, то е ясно че няма :)

  Както и 200-300 човека също нямат легитимност да искат оставката на правителството и главния прокурор. :)

  Както и да пречат на движението в София. :)

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Или па от БОЕЦ с 20-30 човека да не би да имат легитимност да ходят да блокират разни сгради и да хвърлят яйца.

  Ако после си почистват - да си хвърлят яйца. Така нямам проблеми :)

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Айдеее, поредните дърдорковци, които уж "по същество", ама наливат вода в мелницата на мутромилиционерията!

  Пак и пак и пак повтарям - "проектът" трябва да се разглежда сериозно в логиката си, защото е откровен и безпардонен опит да се пробута на българите Режим! И да бъдат превърнати от граждани в рая ...

  Това трябва да се разяснява и "дебатира"!
  Че се готвят на българите да им надянат хомот, а легитимността ...
  Че кога пък нахлузващите хомота са имали нужда от някаква си легитимност, когато легитимността е Силата?
  И докога ще се лигавят разни "учЕни глАви" по "въпроса за легитимността", докато Силата се е засилила да ни нахлузи хомота?

 9. 9 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Няма легитимността, но има нахалството.

 10. 10 Профил на Ana Toneva
  Ana Toneva
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Другите овехтели, стари муцуни те ли имат легитимност!? Това Народно събрание трябва да внесе предложение за промяна на Конституцията, а във Великото народно събрание промяната на Конституцията да се извърши от най-добрите юристи.

 11. 11 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Тези не само не трябва да пишат във Фейсбук но не трябва изобщо да се показват

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 510 Весело

  Тия гюнсурати нямат легитимност оставки да подадат, камо ли конституция ще ми пишат :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Весело

  Защо да нямат легитимност. Всеки на тяхното място може да го направи, да си потърси подкрепа от други и да разбере дали ще стане.

  Написалите горното нямат легитимност да определят кой има легитимност.
  Легитимността се определя на избори, сега не стана значи през март.
  Това, че са излезли 1000 човека на улицата не ги легитимира като 'народа/гражданите', те са само част от народа и част от гражданите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  За каква легитимност изобщо става дума? Кога еднокнижния се е интересувал от някаква си конституция, която не е чел?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Тиквите и калинките на първо място нямат мозък да предлагат нова конституция. Текстът, публикуван от тях, е подигравка с правото.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Герб имат депутати ще внесат предложението в НС, знаят, че нещата, които каже Бойко, се случват. Какъв им проблема на тия? Друг е въпроса, дали ще се съберат необходимите гласове за преложението.
  Изтрещяха комунистите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Няма легитимността, но има нахалството.
  —цитат от коментар 9 на liz31552545


  Същата работа като протестиращите :)

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Гневно

  Много се спекулира с думата "легитимност".
  Ето какво пише в тълковния речник:
  "1. Който е законен, узаконен. (Легитимна власт. Легитимни средства).
  2. Който е избран по съответния законен начин, с мнозинство от гласове. ( Легитимен председател на партия. Легитимна комисия.)
  ---------
  Съжалявам, но правителството, Гешев, дори Радев са ЛЕГИТИМНИ.
  Каквото и да ни се иска, това е факт. Аз примерно като не харесвам Радев мога да го обявя за "нелегитимен", но това няма да промени неговата легитимност. Нека не атакуваме цялата държавна институция и да не си играем с огъня. Ако трима адвокати могат да обявят, че най-голямата парламентална партия не е легитична до къде ще го докараме? Замислете се малко преди да ръсите глупости! Това вече прилича на болестно състояние.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#13] от "zz_s":Това че са юристи им дава сто пъти повече легитимност от някакъв анонимен драскач в интернет като тебе, който философства кой има легитимност и кой не
  —цитат от коментар 21 на drumeff


  забрави,
  политически лица са, нищо повече.

  Легитимноста на който и да е във власта се определя единствено на избори, а не в рамките на НПО.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Много се спекулира с думата "легитимност".Ето какво пише в тълковния речник: "1. Който е законен, узаконен. (Легитимна власт. Легитимни средства).2. Който е избран по съответния законен начин, с мнозинство от гласове. ( Легитимен председател на партия. Легитимна комисия.)---------Съжалявам, но правителството, Гешев, дори Радев са ЛЕГИТИМНИ.Каквото и да ни се иска, това е факт. Аз примерно като не харесвам Радев мога да го обявя за "нелегитимен", но това няма да промени неговата легитимност. Нека не атакуваме цялата държавна институция и да не си играем с огъня. Ако трима адвокати могат да обявят, че най-голямата парламентална партия не е легитична до къде ще го докараме? Замислете се малко преди да ръсите глупости! Това вече прилича на болестно състояние.
  —цитат от коментар 22 на olexander


  +++++++++++++++++++++++++

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  не знам какви са опорките ама Герб нямат нищо общо
  Промени в конституцията ако ги одобри конститутиционния съд - преди там имаше дърво защото трябвало да го приеме ВНС, се приемат с 2/3
  ЕС си затрая тогава

 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Тиквата е като слон в стъкларски магазин - спи тежко непробудно, даже го снимат неговите калинки, но когато убеждава гази здравата както ”капо де тути капи”.

 27. 27 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 128 Неутрално

  До коментар [#23] от "zz_s":

  И на какво базираш твърдението, че са политически лица? Ти понеже не си политическо лице?
  Струва ми се, че се опитваш да манипулираш основния мотив в статията. Не се твърди, че ГЕРБ няма легитимност да управлява, а че няма легитимност да инициира ВНС.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Ем, то е ясно че няма :)Както и 200-300 човека също нямат легитимност да искат оставката на правителството и главния прокурор. :)Както и да пречат на движението в София. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru

  Над 60 процента от населението подкрепят протестите!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  До коментар [#13] от "zz_s":

  И правителството на Жан Виденов дойде на власт след избори!

 31. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#23] от "zz_s":И на какво базираш твърдението, че са политически лица? Ти понеже не си политическо лице?Струва ми се, че се опитваш да манипулираш основния мотив в статията. Не се твърди, че ГЕРБ няма легитимност да управлява, а че няма легитимност да инициира ВНС.
  —цитат от коментар 27 на drumeff


  Аз не оспорвам легитимността на легитимно избрани лица. Може да не ги харесвам, нооо.....
  А дали има легитимност да прави ВНС ще се разбере като се подложи на гласуване.
  Виж Христо Иванов няма легитимност за това.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  Така е. Легитимност имат само Деса и мъжа ѝ.

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Любопитно

  До коментар [#29] от "virtual brain":

  Това според кого?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#13] от "zz_s":И правителството на Жан Виденов дойде на власт след избори!
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  Е, то падна. Сегашното не е паднало, не се и очертава да стане.
  Легитимно е нали.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  До коментар [#20] от "drumeff":

  Дани Умното и Цецка РабФакова са юристи по диплома! Дори и Каскет Гешев е юрист, завършил милиционерското училище в Симеоново!

 38. 38 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#24] от "zz_s":
  По тази логика и Хитлер е бил легитимен. В статията става дума за загубена легитимност пред суверена. Макар и законно взел властта, Тиквата е пътник. Авторитарното му ръководство на партията ГЕРБ забърса и ГЕРБ и него самия. Висшето ръководство на ГЕРБ е причината, също както беше при БКП-то.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Любопитно

  До коментар [#22] от "olexander":

  Правителството на Жан Виденов не беше ли легитимно? А член първи в комунистическата конституция?

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#22] от "olexander":

  Хубаво е да четеш речници ,ама не си прочел статията .Там е написано ,точно защо .

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#24] от "zz_s":По тази логика и Хитлер е бил легитимен. В статията става дума за загубена легитимност пред суверена. Макар и законно взел властта, Тиквата е пътник. Авторитарното му ръководство на партията ГЕРБ забърса и ГЕРБ и него самия. Висшето ръководство на ГЕРБ е причината, също както беше при БКП-то.
  —цитат от коментар 38 на ck


  И загубената легитимност пред суверена се определя единствено на избори, които се очертава да са напролет.
  НПО могат само да 'дращят' по нечия легитимност, не и да я определят.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1783 Гневно

  Споделям позицията на авторите.
  Част от коментарите под тази статив показват, че наистина ГЕРБ е тумор и трябва час по-скоро да се изреже преди да е уморил България.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  До коментар [#36] от "Stargate":

  "Умнокрасивите марксисти сте не повече от 1 процент."

  А тъпогрозните тикви сте 80% според онзи професор!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Погледнато в цялост, претендиращите да се наричат 'демократи' тук, си нямат и понятие от демокрация.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Точно, конкретно и ясно!

 47. 47 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 752 Неутрално

  БХ направо задмина путин с 200 - там поне предложиха референдум тук направо "нова конституция". Гепаджийте не предлагат а поставят ултиматум - ако се гласува за ВНС БХ щял бил да се оттегли!? Поне Жан Виденов имаше достойснство.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "затвърдихте усещането за намиране на удобни и негодни кандидати"

  Много ми е интересно каква конституция би могла да ни оттърве от това?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#39] от "vassilun":
  Колега, ти наистина ме изумяваш редовно.
  Да, правителството на Жан Виденов (както на Орешарски, на Беров... и т.н.) е легитимно. Въобще не се сещам някой някога да е поставял този въпрос! "Легитимност" е юридически термин, не оценка за това дали нещо ти харесва или не.
  А когато говориш за "Член 1" въпроса ти е още по-безумен, защото може да подложиш на съмнение легитимността на цялата ново конституция на НРБ (поради съсмнение в спазването на процедурите при нейното приемане), но не САМА но чл. 1.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#48] от "zz_s":Не става въпрос за права, а за компетенции. Сигурно и с лекари имаш право спориш по медицински въпроси, когато се отнася до здравето на трети лица. Именно защото идиоти като тебе имат право да гласуват, съществуват и независими от гласоподавателите инстититуции.
  —цитат от коментар 52 на drumeff


  Прочети ми пост 45.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 54. 54 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#40] от "hodounski":

  Ти прочети статията отново и ми кажи къде е обоснавката за това категорично заглавие? Както писах на един по-гори - ЛЕГИТИВНОСТ не означава лично отношение. За загуба на легитимност на политическа партия може да се говори единствено когато със съдебно решение тази партия се обяви за незаконна.
  Нещо такова може да се получи с "Възраждане", защото в учредителния акт има фалшифицирани подписи.  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 55. 55 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 128 Неутрално

  До коментар [#53] от "zz_s":

  Ти нямаш интелектуалното ниво да разбереш какво означава демокрация.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  А как ще коментирате "млицЮнерското" насилие над брата на Маяманоловият сподвижник, който варил незаконно ракия ?
  Настина е кокошкарство,но това ли е предсавата ви за "честни" хора?
  Малкия кокошкар при възможност може да се превърне в голям грабител. С тези хора ли ще сменяте системата?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 58. 58 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Весело

  Изпускате си нервите господа 'псевдо демократи'

  Не е лесно.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 59. 59 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#20] от "drumeff":Дани Умното и Цецка РабФакова са юристи по диплома! Дори и Каскет Гешев е юрист, завършил милиционерското училище в Симеоново!
  —цитат от коментар 37 на vassilun


  Сега, ако сменят ВСС и махнат Панов и поразкарат малко техните хора, ще ви видим, Вие колко ще знаете, как ще почнете да губите делата

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  До коментар [#55] от "drumeff":

  И той като Бац€ му едва ли е прочел нещо повече от Винету! Заради това се разбират герберастите!

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  До коментар [#57] от "olexander":

  "С тези хора ли ще сменяте системата?"

  Не! Очакваме много добър проект за конституция от Дани Умното, Цецка РабФакова и онзи, чието чекмедже бе снимано!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  До коментар [#59] от "ggot":

  Иска ви се "народен съд", нали! Нама да стане!

 64. 64 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#61] от "vassilun":

  Тогава що протестираш? Ако друг ще ти върши работата, остави го да си я свърши :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 65. 65 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 791 Весело


  "ГЕРБ няма легитимност да предлага нова конституция"

  ИПИ, това, че се наричате гръмко "институт", не променя факта, че сте една от многото фондации на Сорос. Това пък хич не ви легитимира да раздавате оценки кой за какво има легитимност.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Борисовият номер няма да мине

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Баси формалистиката...

  Бойчо е цар в нужда гол в нужда от нов Народен протокол.
  Нов Договор с Народа, конституция.
  И Дани... в нужда гол.

  Ясно е красно:
  Ако комунистическия строй грам человечечност все още пази,
  на Бойчо и Дани (или Дани и Б)
  полага се!

  "ГЕРБ няма легитимност да предлага нова конституция",
  Екип от ИПИ

 69. 69 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Депозирането" на проекта за Конституция в деловодството всъщност се оказа внасяне на писмо с покана за обсъждане на текст, прикачен към писмото. Официално все още в парламента няма проект за нов основен закон
  —цитат от коментар 0 на статия  Така е, юридически.
  Фактически Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткоова приличаше на манекенка, която не е много сигурна какво точно представя: бална рокля, или бански костюм. Шефът ѝ беше казал: "Дефилирай!", и тя го прави.

  Какво да се прави - така стоят нещата при ГЕРБ: просто жената разбира от друго. А онези, които трябва да разбират какво точно изисква КРБ изисква или и те толкова разбират, или просто си слушат онзи, който не знае от коя страна да хване онова малко книжле, наречено Конституция...

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#54] от "olexander":

  прочети поне първия и последния абзац

 72. 72 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#67] от "neut":
  Шишето,ша мине и ша ривете

 73. 73 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#67] от "neut":
  Шишето,ша мине и ша ривете

 74. 74 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#60] от "vassilun":
  Щото вие сте върхъ на сладоледа!

 75. 75 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#67] от "neut":

  Ша мине

 76. 76 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#58] от "zz_s":
  Ами малко ги мина с 200.Нормално е да са изнервени

 77. 77 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#47] от "telqk":

  Мислиш ли понякога самостоятелно?

 78. 78 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#57] от "olexander":

  Няма смисъл да им обясняваш

 79. 79 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#31] от "zz_s":

  Точно

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#26] от "ck":

  Ами идват избори след6-7месеца-изберете си друг

 82. 82 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Не ,те са властелините на пръстена,затова всичко може

 83. 83 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Легитимността се определя от това дали има ЗАКОНЕН път/процес за предлагане на промяна или на нова Конституция, а не от хрумките на авторите.

  Авторите, приличате на национал-социалисти, които по свое усмотрение определят кой какво право има. Злобата и завистта съвсем ги е заслепила.

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Маяма пожертвува Национален Омбудсмански пост,
  за да се втурне в подкрепа на Всенародни Протести.

  Междувременно:
  незаконно ползувани трафопости решително излизат наяве.
  Един е разкрит в Обеля - произвеждащ незаконна ракия.

  Друг подозрителен - в Росенец.
  Заобиколен от незаконни сараи.

  Трафопост е законен (като цяло).
  Интересното вътрешно:
  Трафиканти ли поста обитават?

  Прокуратурата проверява.

  До коментар [#57] от "olexander":

  А как ще коментирате "млицЮнерското" насилие над брата на Маяманоловият сподвижник, който варил незаконно ракия ?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#83] от "BezEmotsia":
  Нова конституция се приема след широка дискусия,а по хрумките на автора на предложението.Всеки може да предложи каквито и да е текстове,но приемането става след консенсус върху текста.Та за това казвам ,че Бойко изработи всички,дето само си намираха повод за протести.На ви сега ВНС и промени в конституцията,ама нещо май не е била такава целта.Било е само бля-бла

 87. 87 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#85] от "cim29671729":
  У лево

 88. 88 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 439 Неутрално

  В статията става дума за загубена легитимност пред суверена.
  —цитат от коментар 38 на ck


  Вие как разбрахте суверенът на кого вярва? Направихте проучване на Орлов мост или проучване сред ръководството на ИПИ, ХИ, Манолова, Радев, Нинова, Атанасов, Божков, Арабаджиеви, Настимир и т.н.?

  Прочетете малко резултати от проучвания, ама първо пийте успокоително:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Парламентарни_избори_в_България _(2021)

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#89] от "cim29671729":

  Подкрепят ги жриците наречени"социологически агенции"

 91. 91 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#90] от "ifc37680755":

  Като дойдат избори ще разбереш какви минуети са въртяли

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Е, то падна. Сегашното не е паднало, не се и очертава да стане.
  Легитимно е нали.
  —цитат от коментар 35 на zz_s


  Да, правителството (все още) е легитимно да изпълнява правомощията си по Конституция, но няма право (няма легитимност) на инициатива за изменение и допълнение на КРБ. Пише го в същата Конституция чл.154.

 95. 95 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#93] от "cim29671729":

  Ами не е точно.Герб не са китки,ама за тоя преход по -китки не видяхме.Или ти видя?

 96. 96 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#92] от "cim29671729":
  Ако става въпрос за редовни избори - ок.Ако трябва онова недоразумение в президенството да правипизбори-не,благодаря

 97. 97 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#40] от "hodounski":Ти прочети статията отново и ми кажи къде е обоснавката за това категорично заглавие?
  —цитат от коментар 54 на olexander


  В чл.154 от Конституцията на Република България.

 98. 98 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#93] от "cim29671729":

  При теб как е?Мама и тате бивши партиини функционери?

 99. 99 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#89] от "cim29671729":
  Наистина сте неспасяеми случаи.
  ОК. Съгласен съм, ГЕРБ намат легитимност да предлагат нова конституция... но ето че предлагат проект... Сега какво? Всъщност вси едно и също, независимо дали имат или нямат "легитимност" - Така или иначе конституцията се приема от ВНС.

  ?... Какъв е смисъла от тово недоволство? На изборите ще спечелите 97% от гласовете е вие ще правите конституцията.
  Ако ли пък съберете 2,97% (както казваш ти, ще се окаже, че вие не сте си ВЪРНАЛИ ЛЕГИТИМНОСТТА. Защото по твоята логика ако ГЕРБ са нелегитичмни, то ДБ и другите са толкова "нелегитимни", че нямат право не на предложения, а на присъствие на обществено място :)
  -----------
  Хубаво е не да нагласявате позициите си според темата на деня, а да имате принципно поведение.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 100. 100 Профил на Борислава Димитрова
  Борислава Димитрова
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#93] от "cim29671729":

  Те такива като теб ме превръщат в голям зелен трол,Крайно време е да почнете да мислите със собствените си глави,а не да ви работят и от ляво и от дясно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK