Икономиката няма нужда от безумия като "нова" конституция

Икономиката няма нужда от безумия като "нова" конституция

© gerb.bgАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на "Дневник".


Популярно е схващането у нас, че за да забогатее българинът и да настигне средностатистическия европеец, е необходим значително по-висок темп на икономически растеж. Не в рамките на 3-4% на година, а поне два пъти по-бързо. Защо не като Китай от първото десетилетие на 21 век, когато растежът там беше в рамките на 10% на година? Подобно схващане е валидно, но то пропуска нещо изключително важно. Устойчивото забогатяване и настигане на средностатистическия европеец изисква не просто ускорен растеж, но и липсата за дълъг период от време на голям макроикономически провал. В исторически план България се е препъвала не толкова в ниския растеж, колкото в поредицата от макроикономически провали.


Последното е особено вярно за годините на прехода. Това, което характеризира целия преход, не беше бавният растеж, а огромният макроикономически провал през 90-те години. Нещо, което не се наблюдава в други страни в Централна и Източна Европа и сега те са доста по-напред. Последните 20 години, от друга страна, показват, че подемът е устойчив тогава, когато се натрупат години на макроикономическа стабилност и сравнително постоянен растеж. Средният ръст на икономиката на България за тези 20 години е именно в рамките на 3-4%, което доведе до реално удвояване на икономиката на страната. Да, преди 2008 г. имаше и години с над 6% ръст, но те бяха коригирани от Голямата рецесия. Това, което е важно е, че за последните 20 години имаме 19 години на икономически растеж.
Неведнъж сме посочвали, че този устойчив растеж е възможен поради наличието на някои макроикономически котви. Двете основни са стабилните пари (валутен борд) и разумната фискална политика (без големи дефицити). И двете котви изискват постоянна защита от всякакви популисти и фискални илюзионисти. Въпреки това те са в сила вече 20 години. Може да се спори за ефективността на една или друга бюджетна програма, да се коментират най-различни примери за тотално прахосване на средства, но фискалната макро котва се държи и това дава резултат. Ефектът на макро стабилността бие дори прахосването на родната администрация.


Има обаче и една трета макро котва, която не винаги се споменава, тъй като е съвсем базова. Това е конституционната уредба в страната, върху която стъпва цялата нормативна рамка на стопанския живот.


Свободата на стопанска инициатива, неприкосновеността на частната собственост и закрилата на инвестициите са само част от текстовете в Конституцията, които дават основата на стопанските отношения у нас. Държавният бюджет също стъпва на конституционни текстове - там например е записано, че училищното обучение е задължително, а основното и средно образование в държавните и общинските училища е безплатно. Това не е политика на дадена партия, а конституционен текст.


През годините е имало множество дискусии за евентуални промени в Конституцията на страната. Текстовете, които касаят стопанските отношения или бюджетните ангажименти на държавата, по-скоро са оставали встрани от тези дебати. Каква да е ролята на президента, допуска ли се нарушение в принципа на разделение на властите чрез политическа обвързаност на съда и прокуратурата или какъв да е броят на депутатите са изключително важни въпроси, но те не променят конституционната уредба на стопанския живот или на бюджета на страната. От гледна точка на рамката на стопанския живот Конституцията по всичко личи си работи. Мнения може да има по различни теми, но те са по конкретни текстове и подлежат на промяна и от обикновено Народно събрание. Написването на нова конституция обаче поставя всичко на масата.


Ключов момент тук е, че ако бъдат внесени промени в конкретни текстове на Конституцията - например за съдебната власт, и се свика Велико народно събрание, то би следвало да се занимава само с тези текстове. Всички други текстове следва да бъдат неприкосновени. Сега имаме предложение за уж нова конституция, което означава, че в рамките на Велико народно събрание всичко ще подлежи на предложения, обсъждане, търгуване и т.н. Можем само да си представим какви безумни икономически и бюджетни текстове ще започнат да се предлагат. Защо например висшето образование да не е безплатно? Гаранция, че някой ще го предложи. Трябва просто да се махнат три думи от чл.53, ал.3 от Конституцията и безплатното висше образование ще е факт.


Ясно е, че никой няма да премахне частната собственост или нещо такова от основния закон. Дори и дребни редакции на текстове обаче могат да доведат до сериозни промени в стопанската среда. Ето например в момента държавата не може да отнеме парите на гражданите от втория пенсионен стълб и да ги използва за социални цели. Защото са лични - разбирай неприкосновени, и защото "съвременната конституционна държава не допуска социалната държава да се развива за сметка и в ущърб на правовата държава". Последното е препратка към преамбюла на действащата Конституцията и е цитат от решението на Конституционния съд от 2011 г., когато бяха отнети лични спестявания от професионалните пенсионни фондове. Никой не може да гарантира, че в една нова конституция това ще е така. Ако например се пренапише чл. 51 от настоящата и общественото осигуряване стане от право в задължение, и се направи препратка към уреждане на това задължение със закон - дали конституционната защита на личните партиди ще е същата?


Макроикономическата стабилност, която е факт през последните 20 години, не беше сериозно разклатена нито от последната голяма финансова криза, нито от фалита на КТБ и политическата нестабилност, нито сега от коронавируса. Малко са ходовете, които можем да направим, за да си разклатим макро котвите сами. Свикването на Велико народно събрание и писането на нова конституция безспорно е едно от тях. Протести, оставки, служебни кабинети, избори - всичко това сме го гледали и то носи по-скоро ограничени рискове върху макро котвите. Обикновено при служебен кабинет големият фокус е върху бюджета и, общо взето, досега всички се справиха. "Нова" конституция е друг филм - там всичко е на карта и подлежи на търгуване. Икономиката няма нужда от подобни безумия.


Прочетете повече на: https://ime.bg/bg/articles/nova-konstituciya-e-golyam-makro-risk/#ixzz6Vlr7s5wE>


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Нужен е тотален рестарт на системите и нови ръководни кадри с нов морал.
  Нова Конституция не е необходима на този етап.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Корупция не се бори с нова конституция. Както и Мафията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Икономиката има нужда от свобода, по-малко държава, устойчиви правила - еднакви за всички играчи и върховенство на Закона и еднаквост, предвидимост и неминуемост на правораздаването.
  Както и администрация и страни, които безпрекословно да изпълняват съдебните решения.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Бързината в работата на администрацията и съдилищата също е от голямо значение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Чакам апологетите на бойко и Шайката да ме оборят аргументирано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  То и бизнесът нямаше нужда от последните реформи на скапаната наредба, дети все не може да влезе в сила за всички. Ама, ха де!

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Весело

  Икономиката няма нужда и от метежчето на Радев. Ама си работи все пак:)

 8. 8 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  При едно ВНС има опасност в него да влязат голям брой от онези от ДСБ. Каквото и да говорите срещу Б.Б., но поне успя да ги нарита извън НС, а чрез избирането на евродепутат като Ал.Йорданов и да компрометира СДС (представи ги като слугинаж).
  Сега проблема ни е, че с авторитета на Христо Иванов в Парламента може да влязат пак някакви продажници от ДСБ.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Кажи си мнението за новата Конституция и за корупцията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Конституцията трябва да гарантира правата на гражданите и свободите им нищо повече. Премахнете комунистическите текстове за безплатно здравеопазване и тем подобни. Разрешете на гражданите да носят оръжие свободно, премахнете държавната собственост и всякакви регулации върху пазара тогава ще видите как ще задминем не само Германия ами и всички други. Проблема е обаче че ако това стане тогава държавната мафия няма да има какво да краде....

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Любопитно

  В тази изнервена до крайност обстановка промени в Конституцията ще са самоубийствени, и то не само за икономиката. Не че няма нужда, но трябва да се правят в спокойна обстановка при обществен консенсус по определени теми. Съдебната система е само една от тези теми.

 12. 12 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВЕЛИКА ПРЕДИ ДЪРЖАВА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , КОЯТО ИЗБРА ПЪТЯ НА ПРОТЕКЦИОНИЗАМ И САМОИЗОЛАЦИЯ ЩЕ ДОКАЖЕ КАК МОЖЕ ДА СЕ СЪСИПЕ ЕДНА ДЪРЖАВА И ДА СЕ РАЗПАДНЕ .

 13. 13 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВЕЛИКА ПРЕДИ ДЪРЖАВА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , КОЯТО ИЗБРА ПЪТЯ НА ПРОТЕКЦИОНИЗАМ И САМОИЗОЛАЦИЯ ЩЕ ДОКАЖЕ КАК МОЖЕ ДА СЕ СЪСИПЕ ЕДНА ДЪРЖАВА И ДА СЕ РАЗПАДНЕ .

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Безумие беше управлението на Иван Костов, които унищожи производството, респ. удари и образованието. Много специалности за тези производства за младите сега изглеждат като имагинерни специалности, а това бяха изключително добре подготвени специалисти за реални производства, които пълнеха бюджета и поддържаха сфери като образование, здравеопазване, спорт и др.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#14] от "ggot":

  Абе прочети някоя книжка по темата, стига с тези глупости. Какво производство, като дойде Костов всичко беше фалирало - и предприятия, и банки. Управлението на Костов смени държавната собственост, която преобладаваше 8 години след промените в страната. Ако той не го беше направил, сега щяхме да си мечтаем за 118 млрд. лв. БВП.
  Ако искаш да разбереш какво става с преобладаваща държавна собственост, има къде да погледнеш - Куба, Северна Корея, Венецуела, Русия.
  От по-близките - Македония, Сърбия донякъде.
  Там щяхме да сме и ние, а сега сме в ЕС.
  И само да ти припомня - капитализмът победи.

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Направих справка за нивото на БВП на човек за другите ИЕ държави. Нашата страна започва да изостава след 2001 година. След 2004г Румъния вече ни изпреварва, Прибалтийските държави и Вишеградци рязко се отдалечават. Кризата 2008-11г ни се отразява еднакво. Възстановяването 2012-15г е сравнително равномерно. След 2017г отново другите се развиват по-стремително.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Трябва да има промени в съдебната система и да бъде потърсена наказателна и материална отговорност за престъпната приватизация. Това беше извършено от ултра комунистите включили се в структурите на демократичната каолиция и както беше написал поета, като попаднат в затвора, ще станат хора.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николай Колев":

  А толкова калинки в управлението на ключови места и тоталитаризма на бойко, който убива всяка чиновническа инициативност, няма как да е по друг начин.Отделно тоталната корупция на всички нива на управление и наглите чиновници и държавни служители.
  Този модел е тотално изчерпан и неработещ какво живковия режим.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#17] от "ggot":

  За съжаление давността е изтекла.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз съм против ВНС.
  Корупцията пък в България явно е най-ниската в ЕС като гледаме макроикономиката спрямо останалите страни и покачването на доходите.
  А ако премиерът в случая Борисов краде мечтая Съдебната система да се отнася като към всеки останал гражданин. Така у за министър у за кмет и за чиновник.

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Т. нар. криминален преход беше започнат от Луканов и завършен от Иван Костов. Никои не ги одобрява Сакскобурготски, Станишев и Борисов и няма за какво да ги одобряват, но поне стопираха разграбването.

 22. 22 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Направих справка за нивото на БВП на човек за другите ИЕ държави. Нашата страна започва да изостава след 2001 година. След 2004г Румъния вече ни изпреварва, Прибалтийските държави и Вишеградци рязко се отдалечават. Кризата 2008-11г ни се отразява еднакво. Възстановяването 2012-15г е сравнително равномерно. След 2017г отново другите се развиват по-стремително.
  —цитат от коментар 16 на Николай Колев


  Николайчо, БВП не значи нищо, когато имаш държавна банка която ти печата банкнотите. БВП е аритметична функция на това колко банкноти напечата централната ти банка. Ако трябва да се откраднат 500 000 милиона и те напечат толкова това се отчита от БВП но не отива в икономиката а в нечий джоб и от там може би на Малдивите или в Швейцарски акаунт. Да видиш реалния ръст на икономиката е трудно но може би е по добре да ползваш ръста на дълготрайно заетите в различни сектори.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сиреч. Давам пример. В момента няма политическа криза определено. Да речем, че Борисов е обвинен като Нетаняху. И да речем стане обвиняем. Просто като на Запад партията му го сменя и излъчва друг премиер. А Борисов отива на съд. Трябва да свикваме с демокрацията.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  А ако не иска да си ходи?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Нищо не беше фалирало въпреки усилията на комунистите начело с Луканов да бъдат фалирани и раздадени. Ти да не би да си чел или видял нещо, за да знаеш.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#25] от "ggot":

  Просто повечето ги източиха специално поставени хора на входа и изхода на почти всяко предприятие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  С тази малка разлика, че банкянския цървул като пръв Партиен и държавен ръководител си е втълпил че е непогрешим и вечен и не исака да бъде съден, защото много добре знае, че има не само за какво а по много.

 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Промените в енергетиката започнати от Луканов се отразиха още тогава много зле на икономиката, дори и сега пречат на инвеститорите, които се опитват да развиват някакво производство.

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#25] от "ggot":

  Като гледам как се опитвате да съчетаете опорките от флашката с гепаджийската идеология, оставам с впечатлението че в онези времена не само не сте ходил прав под масата, но не сте били още в проект!

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":Нищо не беше фалирало въпреки усилията на комунистите начело с Луканов да бъдат фалирани и раздадени. Ти да не би да си чел или видял нещо, за да знаеш.
  —цитат от коментар 25 на ggot


  Луканов, Костов – в едно чекмедже!
  Първият крепеше старата соц-икономика, вторият я разпродаде, защото беше изпразнена от икономически смисъл!
  Как ги свърза в едно?

 31. 31 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално
  До коментар [#14] от "ggot":И само да ти припомня - капитализмът победи.
  —цитат от коментар 15 на boevbisser


  Преди ни учеха, че при комунизма ще има пасти без пари
  (т.е. без да работиш).
  Сега, при „победилия“ капитализъм ти дават парите без да работиш (месечен безусловен базов доход) за да си купиш пастите.

  До коментар [#15] от "boevbisser":

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Всичко ново, което можем да напишем в новата котституция е вече написано в други конституции. Само трябва да търсим държави чийто модел на управление да реализираме.

  подпис
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#31] от "bib45647808":

  Само дето пастите са за 5% от населението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иван K":

  Със сегашните управляващи няма как да стане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#29] от "telqk":

  А аз оставам с впечатление, че си запознат само с агитационните материали в партийния ти клуб. Ще те включват ли вече в списъците за депутат, като много компетентен?

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  От друга страна пък всички получили тези фалирали и неспособни на живот предприятия станаха милионери/милиардери. Дали с мениджмънт, дали с проста разпродажба но се оказаха по способни от раздалия им ги.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Весело

  Луканов, Костов – в едно чекмедже!

  Как ги свърза в едно?
  —цитат от коментар 30 на Alexander97


  А бе остави го!

  Иван Костов разби СДС на две партии от лумпени -
  СДС на Алекс. Йорданов и ДСБ на „ген“ Атанасов.

  Андрей Луканов направи от БКП две партии –
  комунистите на Б.Борисов и социалистите на К.Нинова.

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков (конституционния съдия на Петър Стоянов)

  До коментар [#30] от "Alexander97":

 38. 38 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#32] от "Иван K":Със сегашните управляващи няма как да стане.
  —цитат от коментар 34 на КМЕТ В СЯНКА


  И сега "пурпурната" коалиция ще пробва с тази:

  https://www.youtube.com/watch?v=f3nqIORbnUE

  https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965/videos/737488746827335/

  За малко да си я инсталирате за кмет на софето.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 39. 39 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  Не съм ги аз сложил, те са си от едно чекмедже и работеха съвместно, но неофициално. Не си ти единствения забуден.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#38] от "todor._89":

  Ти си гледай Пазарджик дето се стрелят общинарите. София я остави на софиянци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА": София я остави на софиянци.

  Или поне на Софиянски

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  НИмоЙ така кмете! София е България, а аз искам най-доброто и за двете!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 43. 43 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#41] от "дерибеев":


  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА": София я остави на софиянци.Или поне на Софиянски
  —цитат от коментар 41 на дерибеев


  Или поне на свата!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 44. 44 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#35] от "ggot":

  От вашето мнение БХ едва ли се интересува, но за вас е много точна народната мъдрост, а тя гласи: Теле се родил вол ще си идеш!

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#41] от "дерибеев":


  До коментар [#43] от "todor._89":

  Значи трябва да си я върнем !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Всеки, който има има пипе в главата си, с каквото и да се занимава, е забелязал, че в един занаят трябва да има съответствие между цел и средство. Ако болният се нуждае от хирургическа намеса, пък му се дават само болкоуспокояващи, ако един път се нуждае от укрепване, пък само му се кърпят дупките, проблемът ще дойде. Важи и обратното: ако един болен може да мине само с лекарствено лечение, а пък лекарят, за да източи касата, зорлен го прати на операция; ако адвокатът, вместо да направи спогодба, зорлен прати клиента си на дело, проблемът няма да закъснее (впрочем - и доктороът, и за адвокатът - ако са умни, ще знаят, че в дългосрочен план така не се става богат). И винаги става дума за адекватност между цел и средство.

  В случая с "новата" Конституция на ГЕРБ, дори и за не особено просветените в областта, е очевидно, че има нещо нередно. Очевидно е, че онова, което реално се предлага, не е нова Конституция, представлява нено изменение и допълнение. Ясно е, че онова, което в действителност предлагат (цел), се нуждае от адекватно средство - проект на закон за изменение и допълнение на Конституцията, който се побира на 2 - 3 страници печатен текст. Но се прибягва до средство "нова" (?!) Конституция. Разликата е главоломна, но тя няма как да остане без последствия.

  Това, на което е истински трудно да се отговори (поне към момента), е дали се касае за обикновената простотия на юристите на ГЕРБ, или насочването към "нова" конституция е част от чужд план, не на ГЕРБ.

  Не знам какво си мисли Борисов, но ако - за негово нещастие - се стигне до събиране първо на 120 ласа, а после на 160 и се мине към ВНС за "нова" (!) Конституция, този път той здраво ще си изпати. В сучая се касае за толкова брутално разминаване между обществена необходимост (цел) - и средство (вместо изменение на Констиуцията - нова), че няма как да не се стигне до жесток разрив. Въпрос на причина и следствие - няма да може да се избяга от второто. И този път ще го отнесе Борисов, който си позволи да действа като подпалвач...

 47. 47 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#41] от "дерибеев":До коментар [#43] от "todor._89":Значи трябва да си я върнем !
  —цитат от коментар 45 на КМЕТ В СЯНКА


  С Галева!? Казах ти при тази немотия да не ръсиш, ама ти напиняш!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Всеки е по-малко зло от даскалицата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Имаш право на мнение, но повечето софиянци не го споделят. Сори, демокрация! Знам, че ти е отнела много, но "онова хубавото време" няма да го видиш повече!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нужен е тотален рестарт на системите и нови ръководни кадри с нов морал.Нова Конституция не е необходима на този етап.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  И под нови ръководни кадри с нов морал ти кмете разбираш Корнелия Нинова и лалугерите около нея. Откъде бе кмете да дойдат чудодейно тези светци? Като че ли 25 години сме ги отглеждали в някакъв потаен резерват и сега ще наизлязат в нови премени. Говорите глупости за промени, но промяната единствено я разбирате като да се наместят в министерствата вашите хора. Това ви е промяната. А 30 годишната конституцията се метнахте да я защитавате като матросовци.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  Това къде и кога съм го писал мамин ? Или всички сте като бойко ти ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  Няма да ви мине номерът този път.
  КЪДЕ Е БОЙКО ТИ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, няма смисъл да го пишеш! Тя червената петолъчка и под синият грим прозира!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#52] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#50] от "emil":Няма да ви мине номерът този път.КЪДЕ Е БОЙКО ТИ ?
  —цитат от коментар 52 на КМЕТ В СЯНКА


  Бойко на мене кмете не ми е никакъв. Поддържам го защото гледам на него като последна преграда пред твоя отбор от червени тарикатодемократи и русороби. Съзнавам че той не е идеален, но на този етап това е положението.

  Хубовото че вашият номер е този който няма да мине защото сте политически покойници от близо 30 години. Единственото което ще постигнете е евентуално нов политически буламач и още по-голяма бъркотия но пак без ваше участие. Вчера беше ГЕРБ и Радан, днес е ГЕРБ и Волен, утре ще е ГЕРБ и Трифонов. Все по зле, но все без вас.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 55. 55 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#44] от "telqk":

  Спри да преписваш опорки, напиши си твойто мнение!

 56. 56 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Икономиката няма нужда от нова конституция, от такса спокойствие, от неграмотността на тикви и калинки, от сарайски обръчи, от гешефтура - бухалка и от още много други неща, все пряко или косвено свързани с ГЕРБ.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#54] от "emil":

  Значи ти е кеф да те карат с 200.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#55] от "ggot":

  Аве опоркаджията, троленето е част от бойкокоикономиката, която въобще не е икономика. А мнението ми е пределно ясно - оставка и съд като присъдата задължително по-голяма от извършеното престъпление за да има превантивен ефект за в бъдеща и най-вече за такива като теб подкрепящи шайката!

 59. 59 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#46] от "inn":

  1. Хайде аз ще задам три цели, а ти посочи средствата?

  Цел 1: премахване на абсолютно порочната фигура на главния прокурор, закриване на Специализираната прокуратура; подчинение на прокуратурата на изпълнителната власт, както изначално следва да бъде (става въпрос за държавното обвинение); гарантираме на независимостта на съда от прокурорски влияния.

  Цел 2: даване на адекватен и окончателен отговор, на всички онези, които от години сканди за ВНС и промяна на конституцията (от Референдума на Слави до Бабикян).

  Цел 3: налагане на прозрачност и търсене на отговорност сред работодателски организации и НПО-та. Забележи, точно в икономическо отношение, Баце стои доста стабилно (говорим за реални данни, не че някой се върнал от Холандия, без ден стаж, напира да ни спасява, но не сме го направили министър, при положение, че се изразява по-добре от Барни Ръбъл, та сега джоба му е празен и затова не спира да кряка, колко зле се живеело в България). Как да отговорим на онези, които след 45 дни мълчание, сега излизат с мазни догадки, как политически действия можели да навредят на икономиката? Защото при евентуална коалиция БСП-Слави икономиката направо ще цъфне и върже?

 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#59] от "klecho":

  Копи пейст путин и малко орбан.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  До коментар [#15] от "boevbisser":От друга страна пък всички получили тези фалирали и неспособни на живот предприятия станаха милионери/милиардери. Дали с мениджмънт, дали с проста разпродажба но се оказаха по способни от раздалия им ги.
  —цитат от коментар 36 на дерибеев


  Точно така е, което по никакъв начин не обосновава обвинението ти към "разпродалия ги". Безкрайно логично е, че ако искаш от Костов да продадеше всичко с онези маржове, които после отидоха у купувачите от първи ред (или да вкара техния мениджмънт и да ги запази за държавата), то и до ден днешен приватизацията щеше тепърва да предстои. И междувременно пенсионерите да се оправят с пенсия от 4 USD, а другите - с доходи от 10 долара... Ако от уравнението изключим параметъра време, решението ти е гениално. Но как се действа в държава, в която следващия месец трябва да дадеш на пенсионерите 4 долара е друга хава...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#59] от "klecho":

  На практика нищо не ме питаш: НОВ (!) нормативен акт, хелем пък конституция, е безкрайно различно от изменение и допълнение на действащ нормативен акт. Този, който прави едното, вместо другото, или е профан в материята, или преследва други цели. И в двата случая обаче, действа като подпалвач (непредпазлив, или умишлен), защото съсипва обществения интерес. В него влиза и параметърът ВРЕМЕ. Борисов е профан във всяко едно отношение (не знае от коя страна се държи конституцията), т.е. дали е умишлен, или непредпазлив подпалвач, изобщо не е важно. Важното е, че пое по един път който е абсолютно неадекватен и вреден, което значи - колкото повече се продължава по него, толкова по-скъпо ще трябва да си плати. И понеже е страхлив и първата му работа е винаги да бяга (в този случай - за добро), прогнозата се очертава от само-себе си: до никъде няма да я докара с "новата" си конституция... Ако ли пък не - ДПС и Партиорите ще му разкатаят фамилията на големия умник Бойко...

  -------
  Формално на въпросите ти 1, 2 и 3 (никак не са гениални): решението им по никакъв не налага "НОВА" (!?) Конституция...

 64. 64 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 61 на inn


  Костов беше подходящия комунист да прехвърли капиталите в ръцете на комунистите. Виденов беше млад комсомолец и слаб комунист и съпартийците му го свалиха.

 65. 65 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#58] от "telqk":

  Аз не подкрепям никакви шайки, всички които са извършили престъпление да си търпят наказанията.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Голямата драма е, че Борисов ще реформира с мандата, който му е даден от народа.
  От друга страна протестиращите маргинали ще подсмърчат пред парламента и хленчат... Те самите искаха съдебна реформа, НО само при едно условие- да бъде извършена от тях. Като спечелят избори ще реформират и те.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#66] от "ntc32675390":
  Да живее Бойко Борисов - единственият строител на нова България!

 73. 73 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#63] от "inn":

  Нямах претенции да са гениални, просто прагматични и насочващи дебата.

  Не получих отговор по същество. Много пропаганда и заявление, че конституционно промени не са нужни.

  Улеснявам въпроса- какво точно (и конкретно) е нужно? Как ще гарантирате, че не водите кораба към подводни скали?

  Защото за мълчаливото мнозинство едно чекмедже, заснето най-вероятно с непозволени средства, ако не е просто монтаж, не е основателно обстоятелство да се преобръща държавата.

  И хората, кото имат повече от 2 гънки разбират, че ония прочути 700 милиона не са загубени. Те са се озовали в нечии джобове, откъдето са похарчени и са задвижили икономиката.
  Вероятно по-ефективно, отколкото, ако бяха влезли в хазната и похарчени за поредния стадион в село Горно Бай Ху...
  Не че заставам зад корупцията, но напоследък за обикновения българин не е имало сериозни икономически последици.

  Докато, ако върнете Румените Гечев, Овчаров и пр в политиката, със сигурност ще има брутално затягане на коланите...

 74. 74 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николай Колев":

  Къде ги направи тия справки, че да нямат никаква връзка с действителността?

  Точно след 2001 година, има бум в икономиката, а ръста на БВП е:
  2004 - 6,4 %
  2005 - 7,1 %
  Цифри, за които сегашното стабилно управление, може само да мечтае с неговите около 3%.
  А Румъния ни изпреварва с малко след влизането ни в ЕС 2007 година и значително след 2012 година.
  Не ни е изпреварила през 2001 година, както си мислиш.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Много добър текст.

  Излага разниищва безумия на два или тио екстремиста внесли в Национален парламент подривен проект за чупене на държава членка на ЕС и НАТО, на макроикономическа стабилност, на общочовешки права и т.н.

  Светлей кристално ясно... за учен и за прост, за богат и за беден,
  за тийнеджъри граждани и за старши... Защо протестиращи хора са прави
  и цели 40++ дни и нощи искат #оставките на тримца служебни злоупотребители с власт.
  От авторите на Антинародна и Антиконституционна "конституция".

  #ОСТАВКА!

  НАРОДЕ???

  Следвай своите Възрожденски лидери.
  Истинските...

  "Икономиката няма нужда от безумия като "нова" конституция"
  Петър Ганев
  Институт за пазарна икономика

 77. 77 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Другарите ревяваха за промени в конституцията, а сегя реват чр нямало нужда! Другари, лъснаха ви лицемерните намерения. Искате власт, а не промени. Искате подмяна, а не промяна. Само че както неведнъж съм казвал, политичрските ви съветници не са особено кадърни и бат Бойко ви надигра и ви прати в трета глъха, където е мястото на левите болшевики!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#74] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Виж сега- когато си висок 1м15, може да се случи, да пораснеш 20 см за едно лято; когато ръстът ти е 1м85 е съвършено невъзможно.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#73] от "klecho":

  Не получих отговор по същество. Много пропаганда и заявление, че конституционно промени не са нужни..
  —цитат от коментар 73 на klecho


  Е, какъв отговор аз да дам, след като ти сам си го даваш: "конституционни ПРОМЕНИ". 1/10 от казаното да беше вдянал, щеше да прозреш, че между "ПРОМЕНИ" и "НОВ" нормативен акт, разликата е повече от техническа - тя е същностна. Твърдя, че е налице кардиналното разминаване между смисъл и форма при барниръбъловата "нова" Конституция. Твърдя, че неадекватното на целта средство, винаги прави беля. Сблъсъкът между сериозност на темата нова (!) Конституция и идиотското действие на Борисов (защото този буламач на Б. Ръбъл е всичко друго, но не и нова Конституция), няма вариант да не доведе до последствия. Твърдя, че вредата за обществото (минимум - загуба на обществен ресурс: време, пари) от неадекватността на това действие е абсолютно неизбежна, т.е. с начинанието си Борисов обективно се прояви като подпалвач спрямо обществения интерес. Мисля си, че ако не избяга час по скоро от този коловоз, Борисов ще трябва да си плати. Причината е колкото проста, толкова и сериозна: за пореден път постави напред собствения си конюнктурен политически интерес пред обществените ценности (да, Конституцията е такава ценност). Като верен на природата си политически подлец: започна с "Ние ги хващаме - те ги пускат" и заигравката "нова" конституция е същата песен на нов глас.


  Улеснявам въпроса- какво точно (и конкретно) е нужно?
  —цитат от коментар 73 на klecho


  Отговорът е много лесен и все в смисъла, по който пиша вече трети пост: "ПРОМЕНИ" в действащата Конституция, а не "НОВА" такава.

  Какво общо има всичко това, с въпросите ти "как ще гарантирате, че не водите кораба към подводни скали?". Нищо не гарантирам - само казвам, че това, което прави Борисов е напълно идиотско, което ВЕЧЕ е равно на водене на кораба към подводни скали.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#73] от "klecho":


  И хората, кото имат повече от 2 гънки разбират, че ония прочути 700 милиона не са загубени. Те са се озовали в нечии джобове, откъдето са похарчени и са задвижили икономиката. Вероятно по-ефективно, отколкото, ако бяха влезли в хазната и похарчени за поредния стадион в село Горно Бай Ху...Не че заставам зад корупцията, но напоследък за обикновения българин не е имало сериозни икономически последици.
  —цитат от коментар 73 на klecho


  Най-приятелски съвет: не повтаряй подобни неща публично. Явно не си даваш сметка колко е ужасно (с такива разсъждения подсъдъмите получават по 1/3 отгоре в наказанията си). Едни 700 млн., които ПО ЗАКОН трябва да са в бюджета, не били проблем, щото "движели" икономиката. С какво си по-различен от катаджията, който взема рушвета. Нали и той "рушвет-по-рушвет" ще си купи апартамент и така ще допринесе "за движението на икономиката"...
  Даже самият ти аргумент "Вероятно по-ефективно, отколкото, ако бяха влезли в хазната и похарчени за поредния стадион в село Горно Бай Ху" вече е ужасно признание за това какво представлява властта на човека (а не селото) "Бай Ху...".

 85. 85 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Да обобщим:

  1. Признаваш, че гаранции няма и всъщност ниой не знае, какво може да се случи, ако Борисов подаде оставка;
  2. Твърдиш, че няма нужда от свикване на ВНС за да се осъществят конституционните промени. Лично за мен, това твърдение е невярно, доколкото броя на народните предтсавители може да се промени само от ВНС. Във всички случаи, промяната на Конституцията от ВНС (все пак, говорим за съществени изменения), би имала многократно по-голяма легитимност.

  Два бързи въпроса:
  1. Готов ли си, да се противопоставиш срещу всяка политическа фракция, настояваща
  за свикването на ВНС? Да не забравяме, че тази инициатива първоначално дойде от метежниците?
  2. Не разбрах, конкретно какво точно съдбоносно и апокалиптично е направил Борисов?

 86. 86 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  Е, ама на тая фондация - https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF - ще ѝ се стопят лагерите от работа! Бравос! Вчера анализ, днеска пак, ашколсун! Каталясаха тия хора, брей! Ни дома могат да се приберат, ни на протести да отидат, нито нищо! Ще вземат все старо моми и ергени да останат, да не дава Господ! Ми че ако не са те, ние откъде да знаем какво става, защо и как? А така, машалла, пишете още от фондацията, че иначе тия „80% дебили“ по проф. Петров откъде ще знаят кои са „правилните“ хора и събития! Днес да очакваме ли, с най-голям трепет и нетърпения, пак да ни ашладисате по въпроса за износа на магданоса?

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сетила се Мара за революция... с конституция.

  Конституцията на Третото Българско царство обмисляли, мислили и сравнявали с конституции на др. държави в Европа и по света. Проекта.
  Велико народно събрание мислило, сравнявало, взаимствало и изхвърляло чуждици.
  Получила се идеална.

  През 1944 идеалът бил нарушен с атака на вероломен и чужд вразийски режим
  проточил се до 1989.

  През 1989 Народът на България разкъса поробителските окови.
  В 1991 Народът избра и упълномощи свое Велико народно събрание
  да възроди традиционните Български цивилизационни ценности,
  и конституционните.
  Великото отвори Конституцията на Царство България... Конституции древни и модерни, на света. Сравнява, отбира, избира и игнорира.
  Реши и Закон даде.

  Така Народът получи своята съвършено действаща Конституция на Република България.

  Е, не съвсем съвършена, предвид комунистически преобладаваща над демокрация посттоталитарна обстановка в 1991 г.

  Можело е, например, "прокурор" да е сложен в държавна изпълнителна власт,
  вместо в Съдебна власт и над (нищо общо с инат).

  Важното:
  Конституцията е безупречна по въпроса.
  Не може да бъде упреквана, че изрично дава предимство на прокурор
  над или за сметка на Съдия.

  Напротив.
  Подразбира, и разбиращите разбират, че тежест за всеки прокурор е защита на законни права и интереси и въобще на Закона.
  Както КРБ изрично повелява за всяка дължност в съдебна власт под КРБ,
  впрочем.
  Подразбирането е Изрично.

  Проблемът не е в Конституцията, а под.
  Под Конституцията е проблемът.

  Много вероятно: в подзакона Закон за съдебна власт.

  Подзакон се подобрява от обикновено Народно събрание.
  Обикновено е достатъчно... ако читаво.

  Народът да не седи и не само спи.
  Да се вдигне, мисли мисли па избере обикновени, но достойни, Народни представители
  с мандат: Спасение на Народ и Съдилищна власт (и следователска) от прокурорска.

  За стриктно ограничаване и разграничаване на прокурорска власт от всичко друго.

  С подзакон на Конституцията и по-специално Нейна 6-та част, за Съдебна власт.
  Такъв би могъл да е Законът за съдебна власт.

  За по-сигурно: с Петили шест подзакона на Конституцията
  Здрав разум му викат...
  Презастраховка.

  До коментар [#32] от "Иван K":

  Всичко ново, което можем да напишем в новата котституция е вече написано в други конституции.

  Само трябва да търсим държави чийто модел на управление да реализираме.

 90. 90 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":С тази малка разлика, че банкянския цървул като пръв Партиен и държавен ръководител си е втълпил че е непогрешим и вечен и не исака да бъде съден, защото много добре знае, че има не само за какво а по много.
  —цитат от коментар 27 на telqk


  С тази малка разлика, че дръгалевския цървул като пръв Партиен и държавен ръководител си бе втълпил че е непогрешим и вечен и не исака да бъде съден, защото много добре знае, че има не само за какво а по много.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#70] от "klecho":

  И как го доказваш? Само защото истината ти е противна ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#85] от "klecho":

  Като те чета и се утешавам, че бозата в главата на Барни Ръбъл все пак е нещо нормално.

  Твърдиш, че няма нужда от свикване на ВНС за да се осъществят конституционните промени.
  —цитат от коментар 85 на klecho


  Да си забелязал, че д-р Д. Дариткова (беше в светлосиво костюмче) внесе в деловодството на НС проект на "НОВА" Конституция?
  Н-О-В-А (може и на срички: НО-ВА).

  (то в подготвената на Борисов реч я имаше мешавицата "нова КРБ" - "промени", та аз да чакам от теб да се оправиш...)

  2. Не разбрах, конкретно какво точно съдбоносно и апокалиптично е направил Борисов?
  —цитат от коментар 85 на klecho


  Мисля, че и на този въпрос си говорихме, но пак накратко: дотук нищо. Защото и внесеното в деловодството на НС юридически е нищо. От практическа страна: ако на 02.9. се съберат 120 подписа, а след два месеца 160, тогава вече Борисов действително ще осъзнае, че е направил нещо наистина "съдбоносно и апокалиптично". Стискай му палци поне едното от двете да не се случи - това е шансът му да избяга с някакво измислено оправдание, привидно спасяващо достойнството му. Мисля си обаче, че ако това НС през януари-февруари още се занимава с проект за нова конституция, Борисов няма да се размине тънко от ситуацията...

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#94] от "inn":

  Без коментар.
  Със здраве, не ми пречиш. Ъ, само един- намирам факта, че обръщаш такова голямо внимание на костюмчето на Дариткова, за притеснителен.

  Много е прав Баце- някои хора разбират само от интервенция с 120 км/ч. Ще си разстроен няколко месеца, после постепенно раната ще се свие. Няма как- удоволствието си е удоволствие, ама хляба не се изкарва по площадите.

 97. 97 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#96] от "klecho":

  Други пък не разбират, че Баце им колкото интервенира другите, толкова интервенира и самите тях...

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK