Николай Поляков: Идващите дни са съдбоносни за България

Николай Поляков: Идващите дни са съдбоносни за България

© Велко Ангелов"Дневник" публикува част от интервюто с режисьора Николай Поляков от сайта за култура ploshtadslaveikov.com с разрешение на редакцията. Заглавието е на "Дневник".


Николай Поляков е от крилото на тихите елитни режисьори, ако се доверим на класификациите на театроведите, макар че винаги е имал и е изразявал позиция за света около него и извън сцената, която пресъздава света. В интервюто режисьорът говори за санитарната криза, породена от пандемията, превръщаща се в криза на битието, за изкуството, в чиято облагородяваща сила продължава да вярва и да й се подчинява, за протестите, които намира неизбежни.
"Идващите дни са съдбоносни за България. Звучи патетично, но е така. Ако и този път интелигентски ги проспим, децата и внуците ни няма да ни го простят", обобщава режисьорът.

Пълния текст на интервюто можете да прочетете тук.


Как тази криза на битието се отрази в културата?
- Властта, за съжаление, превърна санитарната криза в криза на битието. Вече говорих как направи това. Но тя постигна особено разрушителен ефект преди всичко в духовността като част от битието. Да лишиш без смислени обяснения човека от музика, от театър, от разни форми на духовно съпреживяване, да го заставиш да битува сам, взрян в собствения си ужас от евентуален случаен контакт с кихнал пътник в трамвая, това е само мека проява на една духовна криза, чиито опустошителни поражения са заредени далече напред.


Страшно е, че те засегнаха не само публиката, те удариха грубо самочувствието на твореца. Артистът вече мисли как да угоди на често безсмислените мерки, а не защо е на сцената или с инструмента на подиума. Театрите се надпреварваха да изпълняват малоумни заповеди - публика през стол, влизане от една врата и излизане през друга (вероятно да не се сблъска с нахлуващата нова зрителска вълна), не повече от двама изпълнители на сцената, на почтено двуметрово разстояние един от друг, а най-добре - моноспектакли с поосвежени костюми.


По размах на глупостта настоящият министър на културата издаваше заповеди, които не отстъпваха на заповедите на бившия министър на здравеопазването Имената им ви ги спестявам. Съжалявам, че съсловието не се опъна на това безумие. Нали по същото време можеш да отидеш на ресторант, дискотека, стадион, да пътуваш до театъра в претъпкано метро или тролейбус. Така внушиха на клетия зрител, че най-опасното нещо за живота му е театърът и концертната зала. (Същия капан готвят сега и за училището, най-важната сфера на духовността.) И тези абсурди приехме безропотно, послушно, забравихме, че сме призвани да сме независими и горди, макар и бедни. Така вместо разумна съпротива се втурнахме да подпомагаме насаждането на паниката и страха.


Още в началото на карантината, когато Театър "Възраждане" показа своя нов спектакъл "Вуйчо Ваньо" онлайн, написах, че въпреки благородните намерения, въпреки многобройните овации от всички страни, това е един недостатъчно премислен жест на артистите. Само за дни този жест лавинообразно повлече множество предателства към живия театър, приравнявайки го към телевизионната рутина и досада. Получи се кампания, опасна като самата вирусна епидемия. Страхувам се, че и след лятната ваканция, през септември, едва ли ще има някаква разумна промяна. Както се боя, че надали ще намери решение и задълбочаващата се политическа криза.


- Какво мислиш за протестите?


- Аз не мисля, аз участвам в тях. Когато мога. Участвам тихо, не свиря и не крещя "Оставка", макар че силно искам отстраняването на това правителство и на главния каскет на републиката (и неговото име не искам да произнасям). Участвам, без да се измъчвам от дълбокомислените въпроси кой ще дойде след това, няма ли да върнем комунистите на власт, няма ли да променим геополитическата ориентация на страната Не, няма.


Събуденото гражданство е гаранция за това. Участвам още и защото се отнасям с презрение към високомерните критици на "разходките" по жълтите павета, на специалистите по студентски бунтове, които иначе го правели през 90-а, а през 97-а по-иначе, а през 2013-а съвсем не така. В тяхната превзета ирония виждам освен злоба и голяма доза ревност - ревност към едни нови млади, които се захванаха да свършат онова, с което поулегналите революционери от 90-те се примириха. Примириха се с корупцията, с грабежа, с ограничаването на човешките права и просташкото властване на самозабравили се бандити.
Идващите дни са съдбоносни за България. Звучи патетично, но е така. Ако и този път интелигентски ги проспим, децата и внуците ни няма да ни го простят.


- Още ли вярваш, че изкуството облагородява?


- Ако не вярвах, нямаше цял живот да се занимавам с тази мъка. Ако не вярвах, нямаше да ме боли толкова от споменатите по-горе безумства. Ето че казах и нещо оптимистично - да, вярвам. Иска ми се да вярвам и в скорошното възстановяване на нормалността, и в препълнените театрални зали, и в дръзките талантливи спектакли на младите режисьори и актьори.


Противни хора ли са българските богаташи?


- Не знам. Сега си давам сметка, че съм се срещал с богати хора, но не познавам нито един от тях. Допускам, че особено противни са новобогаташите. Богатството трябва да бъде осъзнато, осмислено, дори преболедувано, да престанеш да слугуваш на парите и като се почувстваш свободен от властта им, да се захванеш с добри и благородни неща


Нямам представа как изглежда един милион, затова си въобразявам може би наивни неща. Но и сега понякога научаваме за чудесни жестове на състрадание и безкористност от хора успели, при това направени анонимно, без суета и празен шум. Не като парвенюшките подаяния на един депутат към поверената му пазарджишка рая. Виж, за този, без да го познавам лично, мога да твърдя, че е противен, както са противни и медиите му. Противни са още и богаташите със сараи, пристанища и тецове, пиарки с къщи за милиони, патриоти с апартаменти с пет тераси, пишман евроатлантици с шест апартамента и асансьори в тях. Трогателно противен измежду тях е сладко спинкащият до чекмеджето с пачки и златни кюлчета, че и пищов отгоре. Че и с малка спретната чак в Барселона Както забелязваш, заради приличието запазвам анонимността им.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Противна е самата система на мафията, която е инфилтрирала всяка социална група и прослойка, като навсякъде е инсталирала хора на ключови места, дори и в средите, които минават за либерални....

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "Глобална България "

  Председател на това сдружение беше Цветелина Бориславова Карагьозова – жената, с която Бойко Борисов е имал съжителство. Забележете кои още участват в това сдружение – Валентин Златев, Иво Прокопиев, Сашо Дончев, вечният ментор на задкулисните управления Иван Кръстев, Светослав Божилов, Левон Хампарцумян, Венелина Гочева и Красимир Гергов. Забелязваме един модел, който още през 2002 г. се поставя на масата, след падането на правителството на Иван Костов. Тези хора бяха влиятелни фигури и при управлението на ОДС, но все пак имаха респект от Иван Костов. Познавайки го добре, не смееха да правят подобни проекти по негово време, тъй като той нямаше да търпи създаването на втори властови център. Сдружението беше обявило за свои приоритети да работи за евроинтеграцията на България, за развитието на гражданското общество и за свободната конкуранция, а всъщност ологархичният модел, който те реализираха работеше точно в обратната посока. Сдружение „Глобална България“ постави качествено нов модел на коопериране на едрия бизнес, различен от този, който реализираха групировките от зората на прехода в Г-9 и Г-13. Тук виждаме обединяване на енергийни, финансови и медийни собственици плюс неправителствени организации. Това е перфидният модел, който властва и до днес. От състава на това сдружение е видно, че тези които днес се обвиняват взаимно за „соросоиди“ и „путиноиди“, тогава нямаха проблем да са рамо до рамо в един отбор и при тях ги нямаше тези драматичничните геополитическите и стратегическите различия, които се опитват да демонстрират през последните години. Днес едните от тях правят всичко възможно да се представят като добрите олигарси, олигарсите обаче не може да бъдат делени на „добри“ и на „лоши“, а и техният произход е един и същ, почти без изключение - БКП или Държавна сигурност. Добре е хората, които днес протестират да знаят тези факти и да питат какво са търсели, например, Иво Прокопиев и Валентин Златев в една организация и защо медиите на първия бяха така благосклонни към първият кабинет на Борисов, преди да бъдат отстранени определени министри. Какво търсеха изявени днес евроатлантици рамо до рамо в сдружение с бизнесмени, които са откровени проводници на руските енергийни интереси. Любопитен ще е и отговорът на въпроса, как Иван Кръстев, който се води за гуру на „соросоидите“ у нас, в същото време се изявява и като конферансие на пиар акциите на Владимир Путин във Валдай.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  Млади - млади, колко да са млади ? :)

  [email protected]
 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Радвам се, че след учените и артистите излизат с имената си в защита на протеста на младите хора!

 5. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 7 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да наистина са съдбоносни.
  Умнокрасавщината напълно ще бъде
  унищожена.
  На последните избори събраха по 3%.
  А сега отвращават и малкото подкрещяги ги поради две причини.
  1) Прегърнаха се с комунягите, Божков и останалите дегенерати
  2) Почнаха да затварят булеварди и да нарушават обществения ред най-безцеремонно.

 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Последното изречение ме разочарова. Да вярваш в недоказани неща – пачки, кюлчета, къщи по света и т.н. не е признак на почтеност.

 9. 10 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Неутрално

  - Какво мислиш за протестите?

  - Аз не мисля, аз участвам в тях. Когато мога. Участвам тихо, не свиря и не крещя "Оставка", макар че силно искам отстраняването на това правителство и на главния каскет на републиката (и неговото име не искам да произнасям). Участвам, без да се измъчвам от дълбокомислените въпроси кой ще дойде след това, няма ли да върнем комунистите на власт, няма ли да променим геополитическата ориентация на страната.
  Не, няма.
  —цитат от коментар 0 на статията

  👍 👍 👍

 10. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1126 Неутрално  Истината както винаги боли!Показателни са коментарите 2,3,4 под статията!
  Напомняйте,че бързо се забравя и от нищото излизат едни стари муцуни,правещи се на борци за правда и свобода!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 12. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#7] от "Александър":

  "Умнокрасавщината напълно ще бъде унищожена."

  Само тъпогрозните ли ще останете?

 13. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#9] от "stedim":

  "Да вярваш в недоказани неща.."

  Ами нека Каскет Гешев ги разследва тези неща! Защо не иска да си го причини?

 14. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  До коментар [#11] от "chichka":

  "Заместник-министър в Министерството на културата (1992 – 1993), (1997 – 1999) в Правителствата на Филип Димитров и Иван Костов. По време на втория си мандат като заместинк-министър провежда спорна театрална реформа, заради неуспеха на която е освободен от длъжност."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Предполагам, че се има предви, че протестиращие са млади по дух. Иначе и на Йоло Денев и на други от тях годиниките им не са чак толкова малко.

 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Както сам режисьора казва : интервюто звучи патетично. И може да развълнува революционерите ,живеещи от години в чужбина,четящи и гледащи избрани медии и не на последно място - не плащащи данъци и осигуровки в България ,но с огромни претенции да определят управлението на страната. Извън театралната патетика : от протестите отдавна изчезнаха обикновените хора ,които отиваха да скандират с децата и кучетата си ,изчезна "будното"студентско задгранично бъдеще на България ,което се видя с приятели,който можа си хвана ново гадже ,взе пари от мама и колата от тате и отпраши на морето . Като се върнат ще съберат багажа ,хващат нискотарифните полети и си отиват в университетите. Половината от тях изобщо няма да си дадат труда и да гласуват. Останаха дежурните протестъри и легиона неуспели /или провалени/ политици ,търсещи реванш срещу избирателите ,които упорито не искат да ги вкарат в НС. Нищо чудно революцията да свърши пак с лафа : "Кой ми с..а в гащите?"

  Не отговарям на хейтъри.
 20. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#19] от "Stargate":

  "От какъв зор режисьорите са решили, че са Ентелигенти?"

  Виж, пожарникарите са истински интелекти! 😂🤣

 21. 22 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 768 Неутрално

  " Идващите дни са съдбоносни за България"
  С неудовлетворение пиша това: Някой,който води статистика да каже този изказ колко пъти се е появявал по медиите през 30-годишния преход и с какво е допринесъл за намиране на по- добрия път за развитието на държавата ни???

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 25 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#14] от "vassilun":

  ко иначе ще му чупиш зъбките на каскета ли? абе ти да не си скрит фен на пеев, та чак си прилапал и лексиката му?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  ........"МРЕЖАТА" ?.....Това е система от обвързани с власт в сферата на икономиката,политиката,правораздаването , обществени и правителствени организации , службите , по всички институции на държавата хора,подходящо подбрани по своите " качества " и то така , че да не се допусне сериозен , необратим провал при изпълнение на първоначално поставената цел.....
  В този смисъл , поради пробойните , авторът е напълно прав !

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#25] от "sarunka":

  Бац€ ти вижда Пеевски в огледалото!

 29. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Дано да им стигнат силите и Господ да ги пази.

 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#7] от "Александър":"Умнокрасавщината напълно ще бъде унищожена."Само тъпогрозните ли ще останете?
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Надяват се!
  Те и не разбират смисъла на казаното от Георги Господинов!
  Кой е пък тоя?
  Така питат грозно-тъпите!

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 34 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  На твоя приятел му кажи, че Поляков не е представен изчерпателно като му е спестено 4 годишното битие на зам. министър на културата при Костов

 34. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#4] от "antikvarno":

  Да, радостно е - неподкупната интелигенция застава зад протестиращите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 36 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  "Участвам, без да се измъчвам от дълбокомислените въпроси кой ще дойде след това, няма ли да върнем комунистите на власт, няма ли
  да променим геополитическата ориентация на страната Не, няма."
  Откъде знаете, че няма?
  "Събуденото гражданство е гаранция за това"
  Събуденото гражданско общество, представено от "отровното" трио,В.Божков, М.Манолова,Сл.Трифонов,Копейкин и т.н.

 36. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "Участвам, без да се измъчвам от дълбокомислените въпроси кой ще дойде след това, няма ли да върнем комунистите на власт, няма ли да променим геополитическата ориентация на страната Не, няма."
  *
  А, не се знае...

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Съдбоносни, но по всичко личи, че ще го проспим

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 39. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Наистина идват съзбоносни дни! Ето какво има вече:
  https://faktor.bg/bg/articles/ognyan-minchev-opasna-izmet-na-ulitsata-za-posleden-pat-tova-se-e-sluchilo-prez-1944-a
  Бесилки с чучело, но наближава момента в който РРадев ще установи Народната власт, после идва Народния съд, а въжето народно ли ще е?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 41 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 765 Весело

  „Комбайнеро - интелигентска”

 41. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  "приехме безропотно, послушно, забравихме, че сме призвани да сме независими и горди, макар и бедни. Така вместо разумна съпротива се втурнахме да подпомагаме насаждането на паниката и страха."
  Не приемам поучения и обобщения, нека г-н Поляков говори за себе си.
  Не съм запомнила с нещо независимо и гордо мандата му на зам. министър на културата, но настоящия ще запомня с добро - махна уродливите климатици от фасадата на Ректората.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 43 Профил на drr42680514
  drr42680514
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " Идващите дни са съдбоносни за България"С неудовлетворение пиша това: Някой,който води статистика да каже този изказ колко пъти се е появявал по медиите през 30-годишния преход и с какво е допринесъл за намиране на по- добрия път за развитието на държавата ни???
  —цитат от коментар 22 на miho45


  Влез в положението на "Дневник"! Вестникът помества всякакава плява от Сульо и Пульо, която е против правителството. С това разполагат и това предлагат. Можем да се радваме, че режисьорът само ни акъли, но не управлява държавата. Имам повече впечатления от сина му Степан Поляков, който потроши много пари за да филмира "пътешествия" и единствения му принос бяха наблюденията му къде колко струват проститутките.

 43. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  "Събуденото гражданство е гаранция за това."

  Точно тук е голямата ти заблуда друже, защото все още няма такова. Тези няколко хиляди от началото на протестите ... това са. И именно защото българина, както винаги

  "Участвам, без да се измъчвам от дълбокомислените въпроси ..."

  ще се озове пак в примката я на БСП-ДПС, я на ГЕРБ-ДПС, а може и на БСП-ГЕРБ-ДПС. Доколкото има разлика м/у тях, всички са едно котило - БКП/ДС.

 44. 45 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "В тяхната превзета ирония виждам освен злоба и голяма доза ревност - ревност към едни нови млади, които се захванаха да свършат онова, с което поулегналите революционери от 90-те се примириха. Примириха се с корупцията, с грабежа, с ограничаването на човешките права и просташкото властване на самозабравили се бандити."
  Сега голям го вадите, но и вие ще се примирите, защото с голи ръце не се премахва мафията. Щом държавата е абдикирала от борбата с мафията, след като разполага с армия и полиция, ние ли ще се справим. Мафията така се е срастнала с държавата, че трудно можеш да ги разплетеш, те са едно цяло. Въобразявате си, че с яйца, домати, риба и други продукти ще съборите правителството. Театри, пърформанси, вече ни дотегна. И всичко това за интересите на един милиардер и на един президент с проруска ориентация. Не ви вярваме, затова и не се присъединяваме към вас. Малко сте, защото хората не ви вярват.

 45. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Сега голям го вадите, но и вие ще се примирите, защото с голи ръце не се премахва мафията. ... Не ви вярваме, затова и не се присъединяваме към вас. Малко сте, защото хората не ви вярват.
  —цитат от коментар 45 на proza


  Много близо до истината! Но не са с голи ръце, а с голи мозъци, което личи от горния ми цитат. Предишното поколение се провали в демокрацията, защото така и не разбра какво е демокрация. Сегашното ще се провали и то, защото и то не знае какво е демокрация. И как точно се бориш за демокрация, без да си наясно, яде ли, пие ли се?! И предвид всички политолози, социолози, политически инженери и каква ли не паплач зад статуквото, да си позволиш лукса, да не "се измъчвам от дълбокомислените въпроси" ... простя нямат шанс. Никакъв! Доган им пожела успех. Старото куче знае, че няма от кого и какво да се страхува.

 46. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  198-та, 1997-ма, 2005-та, 2013-та - все съдбоносни, все със същия резултат......

 47. 48 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Властта, за съжаление, превърна..." - още с първите няколко думички четенето на статийката приключва. Коя власт? Тази в Китай, САЩ, Русия, Европа, в останалия свят? Ей за това "красавците" са наречени "умни"... Безмислиците тук нямат край!

 48. 49 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Първо ,като чуеш за етнически руснак имай едно наум.В смисъл той,руснака да ти разяснява демокрацията и гражданското общество.Второ, по повод кюлчетата и къщите в Барселона можем да кажем че той си @бе кучето например.Трето ,съдейки по изказванията на Поляков и Галин Стоев можем да кажем обущарю не по високо от обувките тоест да стоят на пушечен изстрел от всичко касаещо държавата.

 49. 50 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 896 Неутрално

  В България мафия има, откакто се създадоха условия за нейното съществуване: свободен пазар и правилото, че всичко е позволено, ако не е изрично забранено! Тогавашните народни представители родени и живели в люлката на комунизма, не знаеха какво да разрешават и какво да забраняват, само слушаха какво ще каже белязания перестройкаджия Горбачов. Анжел Вагенщай мъдро ги посъветва, че след "А" идва "Б" и тъй нататък, но кой да го слуша. Българите са известни в целия свят, че акъл не щат! Пари им дай, макар че основният ни дефицит е липсата на здрав разум! Поляков не е прав от А до Я, защото нито сочи какво е мафия, нито какви са бизнесите на мафията, нито какви закони трябва да се приемат за да се направи нейното съществуване невъзможно. Корупцията също е резултат от лоши закони и лоши правила. Ако например продажбата на медикаменти беше възможна само срещу представена рецепта от ЛЕКАР, ролята на индивида, на отделния лекар щеше да е централна. Нямаше да е възможно купуването и реализацията на медикаменти в болниците да зависи единствено от УПРАВИТЕЛЯ НА БОЛНИЦАТА, като по този начин "легално" този управител, да си докарва заплата от 100- 200 хиляди чрез рушвети от фармацевтичните фирми. Трудно за доказване, но напълно възможно. Парите не растат по дърветата, нито падат от небето, НАЛИ! НИТО ЕДИН ОТ "ПРОТЕСТИРАЩИТЕ", НИТО ЕДИН ОТ ГЛАВАТАРИТЕ ИМ НЕ ГОВОРИ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНИТЕ, КОИТО ДА НАПРАВЯТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МАФИЯТА И КОРУПЦИЯТА НЕВЪЗМОЖНИ!!! Те създадоха анархия, терор, тотален тормоз за цял един двумилионен град вече почти два месеца.

 50. 51 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Културата винаги се е самопревключвала на най-висока скорост във времена на безчестие. Едва ли има по-силна от нея противоотрова на самоунищожителния ступор в сезоните на царуваща аморалност. Силата на етичните аргументи, събуждането емоционалната ни съпротива неотменимо променят – и по-бавно, и по-бързо, но всички и винаги.

 51. 52 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Културата винаги се е самопревключвала на най-висока скорост във времена на безчестие. Едва ли има по-силна от нея противоотрова на самоунищожителния ступор в сезоните на царуваща аморалност. Силата на етичните аргументи, събуждането емоционалната ни съпротива неотменимо променят – и по-бавно, и по-бързо, но всички и винаги.

 52. 53 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#52] от "Chudomir Neznakomov":

  ко?
  АЛО, ЦЕЛАТА "КУЛТУРА" НА СОЦЪТ Е ВЕНЦЕХВАЛЕНЕ НА ПАРТИЯТА И Т.Ж.
  После, същите културтрегери станаха антикомонисти за една нощ.
  Та, верно превключва на по-висока скорос. Обаче, в низоста, подлостта и безочието.

 53. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Страната усилено се движи надолу по стълбата на олевяването. Щом в протестите и предложенията за реформи се включат хората на изкуството и културата няма как да не е така. Тези хора по природа са леви защото са интелигентни, а интелигентните хора искат добър живот за всеки и второ защото се хранят от държавни дотации и проекти. Няма как да не са леви дори и да твърдят че са десни те всъщност изповядват леви убеждения.

  Опасявам се че всички тия протести и досъсипване на държавата ще докарат някаква форма на неомарксизъм при която всички сме блокирани от революционни искания отправени в различни посоки по модела орел - рак - щука. Дори и протестите да успеят в искането за оставка не виждам как нещо ще се промени в позитивна посока защото отсега е ясно че разнородните протестиращи групи веднага ще се хванат за гърлата.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 54. 55 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Хората на изкуството обичат да драматизират нещата, макар и да не ги разбират. Какво е съдбоносното за България в тези дни? Нищо. Едно изкуствено раздухано "недоволство", шепа непросветени, зле ориентирани, но иначе "интелигентни и млади" псевдореволюционери, повтарящи като папагали мантрите на руската марионетка-пРезидент- " Мафия и Оствка". Във война ли сме, умираме от глад и жажда ли, има нашествие на извънземни ли? Това което имаме е буря в чаша вода. Смешни са воплите на режисьора, че виж ти едва ли не умишлено са го разделили с телени мрежи от любимата му публика, че някой си издевателствал над хората на изкуството. Лесно е сега да се прави на герой, а не по време на пика на пандемията, когато краят беше неизвестен. До гуша ни дойде от псевдоинтелигенти, маскирали се като "хора на изкуството".

 55. 56 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "proza
  И какво предлагаш ? Вместо да опитваме да се борим с всички сили да излезем и да започнем да викаме: " ДА ЖИВЕЕ МАФИЯТА ! ДОБРЕ НИ Е ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЕДНОКНИЖКОВЦИ ! ДА КРАДАТ И ПРИСВОЯВАТ ДО НАСИТА ! БАЦЕ ДА ЖИВЕЙ И ВСИЧКИ ТОЛУПИ И БАНДИТИ КРАЙ НЕГО !!!!!!!!!! Бях на протестите през 1989 , бях и на тези през 97 г но като видях как всички се омаскаряват като влязат във властта , вече съм зачеркнал всички партии които за мен са ОПГ , но не са само партиите а цялата държава се олайняни , нищо не ни е наред и сме диктатура на простака почти като Северна Корея . Така стана защото не се търси сметка от виновниците управлявали некадърно , неизпълнили програми и обещания но пък забогатели от властта.....

 56. 57 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Сори ама този е неуспял министър на културата, освободен заради спорна реформа. Това ли е "гласът" на културната общност?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK