Убийствената адхокрация в Русия

Убийствената адхокрация в Русия

© ReutersАлексей Навални продължава да се бори за живота си, след като изглежда е бил отровен, докато си е тръгвал от Томск. За мнозина това изглежда като "удар от Кремъл", но неудобната истина е, че при Владимир Путин политическото убийство вече не е монопол на държавата.


Невъзможно е да не бъде обвиняван Кремъл. Предвид демонстрирането на властта на народа в Беларус, притесненията около протестите в Хабаровск и загрижеността за цялостната вълна на прикрито недоволство от централното правителство, което изглежда изгубило връзка с провинцията, би могло кампанията на Навални за smart гласуване и работата му в регионите да го е тласнала отвъд смъртоносно невидимата и непредвидима движеща се линия, определяща докъде е приемлива неговата форма на опозиция.


Но твърдението на самия Навални - че е жив, защото като мъртъв ще е по-голям проблем за режима - вероятно все още е валидно. Освен това този път изглежда държавата беше сварена неподготвена.
Първо, лекарите признаха за някакъв вид отравяне, после се оказа, че било само проблем с дисбаланса на кръвната захар. Първо полицията казваше, че няма нищо, а после призна наличието на следи от неочаквана субстанция. Първо, Навални не може да лети със самолет, защото щяло да е опасно за останалите, а после се оказа, че е опасно за него. Първо, по новините казаха, че не е отровен, а после пропагандистът Дмитрий Кисельов твърдеше, че е отровен, но от американците и британците.


Некомпетентност и липса на координираност се срещат в Кремъл и силите за сигурност. Успенският събор в Омск има прекрасна камбанария и макар че тя не е толкова висока колкото катедралата в Солзбъри може би някой ден ще чуем за еднодневната екскурзия в града на офицери от спецслужбите.


Тази бъркотия напомня за случилото се веднага след убийството на Борис Немцов през 2015 г., което се оказа дело на чеченци. Тогава започнаха да се роят всякакви версии и разследването бързо се превърна в прикриване на данни, щом започнаха да излизат отпечатъците на чеченския лидер Ламзан Кадиров. Путин изчезна за няколко дни, защото не можеше или не желаеше да прави избор между настояванията на службите за сигурност най-после да направи нещо срещу безмилостните чеченци и страха от плъзгане към нова чеченска война. В крайна сметка Кадиров се измъкна с едно плясване през ръцете.


Същото се случи, когато босът на "Роснефт" Игор Сечин организира метафорично "убийство" на министъра на икономиката Алексей Улюкаев през 2017 г., когато го натопи в корупционни обвинения, донесли му 8 години трудова колония със строг режим. Путин видимо се чувстваше некомфортно в цялата история, особено когато Сечин непрекъснато отказваше да се яви в съда на кръстосан разпит от защитата. Но в крайна сметка остави и този случай да затихне.


Това, всъщност, е един от смъртоносните ефекти на "адхокрацията" (бел.ред. - термин, означаващ приблизително "власт според случая", т.е. управление, при което ad hoc се подкрепя една или друга набрала скорост инициатива - понякога подкрепяна от държавни структури, но формално извън тях - стига да е преценено, че тя ще свърши работа на властта) Системата на Путин е силно деинституционализирана. В нея благоразположението на президента е един от активите, с които всеки иска да се сдобие. Формалните роли, постове и отговорности имат по-малко значение от това за какво могат да бъдат употребени в момента. Босът не се занимава с микромениджмънт, а само поставя общи цели и намеква какво би искал да види постигнато.


Това създава гъвкавост и инициативност, но на цената на дублиране и недостатъчен контрол. Амбициозни и цинични фигури правят неща, които си мислят, че Путин иска или пък така намират оправдание за собствените си интереси - че били съвпадали с тези на държавата.


В случая с Навални не можем да се оплачем от липса на потенциални врагове. Някой, когото той е разследвал за поредните си видео разкрития за корупция във властта, може да е предположил, че в крайна сметка Кремъл ще му прости едно толкова директно действие? Политическа фигура, която се бои от предизборната тактика на Навални, е пресметнала, че Кремъл би искал опозиционерът да бъде изваден от уравнението? Някой от едрите зверове на системата, когото не го е много грижа какво точно мисли президентът или който е убеден, че може да разчита на индулгенция от шефа?


Засега не знаем отговора, макар че в наши дни в крайна сметка всичко излиза наяве. Но всичко това сочи към един от най-опасните и тревожни аспекти на Путиновата система, особено предвид това, че самият президент изглежда все по-малко иска - или може - да играе ролята на "Големият, който взима Решенията" и да въдворява ред сред своите все по-смъртоносни адхократи.


Държава, която убива, е ужасно нещо. Но в нея поне може да се забележат линиите, които на бива да се прекрачват, и дори донякъде може да ѝ се търси сметка.


Но държава, позволяваща на цял спектър от играчи и интереси да убиват безнаказано е дори още по-неприятно нещо. Тъй като границите са невидими, пресичащи се и местещи се, а търсенето на сметка е още по-трудно.


Проф. Марк Галеоти е учен в Royal United Services Institute и преподавател в UCL School of Slavonic and East European studies. Коментарът му е от themoscowtimes.com


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Ми сещат се сами хората. Няма Путин всичко да им диктува я.

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Адхокрация , не го бях срещал термина. Интересна статия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Адхкрация... Глупости, в Русия както и навсякъде другаде си е чист комунизъм. Цирка който разиграват е за да хвърлят прах в очите на хората да си прикриват машинациите. Сега ще има пак обвинения по оста Запад - Изток, ще се изпишат един тон мастило и накрая нищо. И защо, ами защото са едни и същи - гарван, гарвану око не вади...

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пореднито убийство на афроамериканец от полицай преди четири дни предизвиква нова вълна от протести и разруха из САЩ? Ама в соросоидните медии пълно мълчание - събитията може да унищожат и так слабите шанси на любимеца им Байдън на изборите. Затва давай да громим Путин с активни мероприятия!

 5. 5 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Североазиатският сатрап, предводителят на крепостините селяни - В. В. Путин.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  Чакайте малко, не се знае кой го е отровил.
  Ами ако някой го е отровил, за да натопи ВВП? Колко по-лесно от това?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално


  Тоест, да разбирам ли, че в Русия и извън нея, действат професионалитите от ГРУ, както и самодейци от приближени до властта, с цел да направят услуга на Путин, да бъдат забелязани от него ( като му свършат УДОБНАТА работа ) и да очакват бъдещи облаги ?
  Убеден съм, че и в двата случая, става въпрос за една дива и варварска държава/територия с диви и варварски политически традиции .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Tam е така докато в бойколандия икономическите убийства са изцяло държавен монопол. - Ало Путин, ... - че чу глас от слушалката.

 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Чакайте малко, не се знае кой го е отровил.Ами ако някой го е отровил, за да натопи ВВП? Колко по-лесно от това?
  —цитат от коментар 6 на БМЗ  Това не го допускам !
  В условията и традициите в които се прави политика в Русия и с един диктатор начело на държавата, не биха се осмелили хора, или личност, която да си позволи такъв политически шамар за Путин .
  Дали си мислиш, че разстрела на Борис Немцов и на журналистката Политковская, както и отравянето в чужбина на хора несъгласни с Путин, са също така дело на хора, пожелали да натопят Путин ?
  Де, такива храбреци ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Весело

  Боце е отровил Навални, в координация с Лукашенко!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#9] от "niksan1":

  Ами тъкмо де!
  Ако искаш да нашамариш/натопиш Путин, какво по-лесно от една "false flag" операция?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  Това не е първият опит за политическо убийство в Русия. Много ми е интересно защо г-н пРезидента и и подопечените му мълчат по случая.
  Много ми е интересно какво мислят за станалото видни демократи като г-жа Манолова и г-н Трифонов.
  А най-ми е интересно мнението на г-н Иванов

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 317 Разстроено

  Убийства, войни и диващина в насшедниците на златната орда. Нищо ново под слънцето, далеч от претенциите им за 3ти Рим и византийско наследство.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Ииии, ся, ако за секо убийство почнеме да го правиме на въпрос. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Бандити на власт естествено е да водят политика на бандитизъм. Местен или държавен - зависи единствено от ситуацията.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 239 Весело

  р00сиа не е държава, а мракобесна територия с робско население.

 17. 17 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Паралелите с България ми се струват очевидни. Няма ясна вертикална йерархия - силните фигури си личат, но надолу не е ясно кой на кого се отчита и пред кого отговаря или на кого иска да се подмаже.

  В България убийства няма, но ако искат да ти вземат бизнеса, може да стане през мрежата на Осемте джуджета и прокуратурата, може през отделната мрежа на КПКОНПИ, през местен суджук, който да насъска данъчни, общинари, пожарникари и кой ли не, може през ДАНС и пр. - важното е, че институциите са изпразнени.

 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Боковите му номера - ту така, ту онака и никога АБЕ ЕЙ ТАКА!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ха сега де, дежурните в ступор, не бил Путин, друг стоял зад отравянето. Естествено пак Путин е виновен, че някой си решил да отрови друг. И е правилно така, на запад отравяния няма, такива има само в Русия.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  От статията става ясно, че абсолютно никаква “официална” информация, излизаща от Русия, не бива да се приема на доверие, защото това отдавна не е държава, а територия на беззаконието, обитавана от бандити и лъжци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":

  “Няма ясна вертикална йерархия - силните фигури си личат, но надолу не е ясно кой на кого се отчита и пред кого отговаря или на кого иска да се подмаже. “

  С една дума - разпад.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Това да не първия случай, че да не се знае кой го прави и кой го поръчва.

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  В държавите били под власта на тюрмата на народите, човешкият живот не струва пукната стотинка. Дали в цивилизована държава е нормално да се експозират бесилки и ковчези? Нормално ли е президента да размахва юмрук?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Това да не първия случай, че да не се знае кой го прави и кой го поръчва.
  —цитат от коментар 22 на Роси


  E как да не се знае? Путин е поръчителят, извършителят и помагачът. Я се върни няколко дена назад и поглледни ти и подобните ти какви ги дращехте.

 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ха сега де, дежурните в ступор, не бил Путин, друг стоял зад отравянето. Естествено пак Путин е виновен, че някой си решил да отрови друг. И е правилно така, на запад отравяния няма, такива има само в Русия.
  —цитат от коментар 19 на von_seeckt


  Гледай какво е писал друг колега:

  Бандити на власт естествено е да водят политика на бандитизъм. Местен или държавен - зависи единствено от ситуацията.
  —цитат от коментар 15 на simval


  Знаел е, че ще изплескаш поредната глупост и даже те е изпреварил.
  Вземи мисли с това на раменете си - не е само за носене на будьоновката. Голям си вече.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  E как да не се знае? Путин е поръчителят, извършителят и помагачът. Я се върни няколко дена назад и поглледни ти и подобните ти какви ги дращехте.
  —цитат от коментар 24 на von_seeckt


  Ееее, алелуя ! Имаме най-сетне познал резултата !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Роси, the best predictor of future behaviour is past behaviour.

  Путин е поръчал лично десетки убийства на хора, които е считал за заплаха за режима си. С 90% вероятност може да се предположи, че и това убийство е поръчано от него. Останалите 10% са още по-тревожни: те означават, че Путин вече не държи здраво властта, както и наш Боко.

  В България всеки си прави, каквото си ще, властта е в ръцете на задкулисието, а Боко е кукла на конци.

  Да не се окаже, че и в Русия е така?

  С всичките й ядрени оръжия, само едно безвластие и разпад й липсва...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#9] от "niksan1":Ами тъкмо де!Ако искаш да нашамариш/натопиш Путин, какво по-лесно от една "false flag" операция?
  —цитат от коментар 11 на БМЗ  Лесни шамари може да се раздават на Путин, само във форума .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Бандити на власт естествено е да водят политика на бандитизъм. Местен или държавен - зависи единствено от ситуацията.
  —цитат от коментар 15 на simval  Това е страхотен коментар, който приляга отлично, както за Русия, така и за България и Белорус .
  Да, от бандитите във властта, може да се очаква единствено и само бандитизъм !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пореднито убийство на афроамериканец от полицай преди четири дни предизвиква нова вълна от протести и разруха из САЩ? Ама в соросоидните медии пълно мълчание - събитията може да унищожат и так слабите шанси на любимеца им Байдън на изборите. Затва давай да громим Путин с активни мероприятия!
  —цитат от коментар 4 на staro-nov dnevnik-ar


  ДрОгарьО, протестите в САЩ и другите бели държави не са нещо необичайно и не са кой знае каква сензация.
  Те никога не водят до смяна на системата и до рухване на някой идиотски "строй" - социализъм, комунизъм, путинизъм - не, че има разлика ...

  За ваше съжаление е така.

  Черните ще потрошат, ще поврякат, ще пооткраднат и ще мирясат.
  Прави ли ти впечатление, че никой не си дава голям зор - всичко е застраховано - магазините, стоката ...
  Потърпевши са само застрахователните компании ама тях няма да ги мислим. Нал тъй !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пореднито убийство на афроамериканец от полицай преди четири дни предизвиква нова вълна от протести и разруха из САЩ? Ама в соросоидните медии пълно мълчание - събитията може да унищожат и так слабите шанси на любимеца им Байдън на изборите. Затва давай да громим Путин с активни мероприятия!
  —цитат от коментар 4 на staro-nov dnevnik-ar


  Президентите пък си се сменят по план. Там няма такива "народни любимци", "вождове на пролетариата" и прочее дебили любими на някакви други дебили.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Боже колко мъкъ има в тоя форум!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Пореднито убийство на афроамериканец от полицай преди четири дни предизвиква нова вълна от протести и разруха из САЩ? Ама в соросоидните медии пълно мълчание - събитията може да унищожат и так слабите шанси на любимеца им Байдън на изборите. За това,
  давай да громим Путин с активни мероприятия!
  —цитат от коментар 4 на staro-nov dnevnik-ar  Къде е на мъжкото магаре ..., къде е на женската бълха ... ?
  Сравняваш убийство на редови гражданин в една демократична и правова държава, с посегателството на живота на най-известния дисидент в една държава, начело на която стои кървав диктатор !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#30] от "Ian Smith":

  Ама и вие как го отрязахте, моля ви недейте така. Човека чистосърдечно се вълнува за съдбата на черното население е САЩ. Не се опитва да троли/измества неудобната тема за постоянните политически убийства в мада раша.

 35. 35 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Неутрално

  А едни леви протестъри у нас искат да докарат проруско правителство на власт.
  Дерзайте другари!

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 36. 36 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  Ако Путин наистина не е наредил лично отравянето това означава само едно- властта му в Русия вече не е безгранична и скоро ще настъпи нейният край! А това е добра новина за развитото човечество! Дано наистина да е така!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Изявление на Борис Теплых,
  ръководител на отделението по анестезиология и реанимация номер 1 на Пироговски център в Москва;
  в интервю за "Эхо Москвы".

  Между другото, той участва в обследването на Алексей Навални в Омск.
  – А. Плющев - Можем ли да се доверим на руските лаборатории?
  – Б. Теплых - Доверие? .. Много ми е трудно да отговоря тук. Необходимо е ясно да се разбере, че има различно технологично ниво на анализи.
  – Т. Фелгенхауер - Тоест, техническото оборудване на лабораторията влияе върху това, което може да бъде открито, какво не може да бъде открито?
  – Б. Теплых - Определено

  Ето, затова в Путенланд бяха сигурни, че в Германия няма нищо да намерят!❗😏

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Човек не знае дали да си каже мнението при тези коментарии.......не е ли крайно време да погледнем в собственият си двор , вместо да " оправяме " чуждите !

 39. 39 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#36] от "С Стоянов":

  Навални е бил в Томск секретно, като на спецоперация, вероятно става дума за разследвания на местните власти, ако се е добрал до нещо компроментиращо че и по лошо, има вероятност те да са го тровили. Ма от друга страна отрова в организма Навални няма, има едни клинични признаци къде нищо не значат. Щото лекарствата са хиляди, препаратите срещу вредители стотици, разните растения че и зеленчуци, и последното - БОВ е най-невероятно щото едва ли нормален ще трови Навални със оръжия за масово поразяване като зарин. И то в самолет къде ще отрови всички.
  А пък освен тия инхибитори на холинестеразата къде уж са ползвани има и още ред други със същата клинична картина както и разни заболявания.
  Това изкуствета кома значи само че са го упойли и е оправдано докато му бъркат в стомаха и клизми разни, а сега не е.

 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Няма нужда от нови думички.
  Достатъчни са "тоталитаризъм" и "диктатура".

 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#4] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Пореднито убийство на афроамериканец от полицай преди четири дни предизвиква нова вълна от протести и разруха из САЩ?
  ▪️▪️▪️▪️
  👍👏🏻
  А така! Вие не дочакаха дискусията да се развие – веднага написахте за чернокожите в САЩ!

  "Чуждестранен агент"
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#12] от "kvasimodo":

  А дали ти е интересно каква мисли правителството, Борисов и външния министър? Или за тебе правителството е вече в оставка?

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  В Омск бе класифицирана информация за възможната евакуация на летището в деня на аварийния случай с Навални.
  Странна ситуация се разви около възможната евакуация на пътници от сградата на летището в Омск в деня, когато самолетът с политика Алексей Навални на борда направи аварийно кацане.
  Преди няколко дни в мрежата се появи запис на радиопредаването на летището в Омск в деня на извънредната ситуация с Навални.
  От записа следва, че пет минути преди спускането на самолета (8:58 на записа) диспечерът информира пилотите, че„ гарата се евакуира ”и затова моли да не качват пътници в автобусите. В 14:02 часа на записа пилотът на самолета съобщава, че слиза до летището. В 28:24 часа на записа пилотът иска линейка.

  http://archive-server.liveatc.net/unoo/UNOO-Aug-20-2020-0230Z.mp3

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "В случая с Навални не можем да се оплачем от липса на потенциални врагове. Някой, когото той е разследвал за поредните си видео разкрития за корупция във властта"

  Евгений Пригожин, известен като "готвача" на Путин, е решил да извърши кощунство спрямо Алексей Навални, Любов Собол и вече закрития Фонд за борба с корупцията. Решил е да изиска сумата от около 1.15 млн долара, постановена от съда, заради претърпени загуби след разследване на Фонда. В него се доказва, че конкретна фирма монополизира пазара; храната, с която снабдява училища и детски заведения, е с лошо качество, и е причина децата да боледуват. Изказването на Пригожин е отвратително цинично.
  https://novayagazeta.ru/news/2020/08/25/163922-navalnogo-sobol-i-fbk-obyazali-vyplatit-pochti-88-millionov-rubley-lichno-prigozhinu-po-isku-moskovskogo-shkolnika

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  "Системата на Путин е силно деинституционализирана."

  Развалянето на институциите не е случайно явление. Демокрацията не може да функционира без независими интитуции. Дори в древна Гърчия и Рим е имало институцята избори.
  Парадигмата на управлението на КГБ е да направят институции само за параван и зад тях да си правят каквото искат.
  Но без работещи институции не можеш да направиш модерна и успешна държава.
  По-точно успешни са само престъпниците, чиито интереси се защитават от институциите.

  подпис
 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  нова сложна думичка , за да могат биороботите и троловете да блестят в нетя

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#37] от "putinxujlo":
  Ето, затова в Путенланд бяха сигурни, че в Германия няма нищо да намерят!
  >>> Не мога да разбера смисъла на това заключение. Напротив, рискът да бъде открито някакво отровно вещество в Германия с авангардните, много по-чувствителни тестове в известната университетска болница е ясен и на спецслужбите и взелите политическо решение Навални да бъде закаран там.

 48. 48 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#47] от "тулса":

  Е не мислиш ли, че ако са решили да го тровят,щяха да го отровят? А то тровените - недотровените станаха много. И интересното е, че точно 2 седмици преди изборите, където от отравянето на Навални ще ЕР има само негативи. То и така ЕР си е в дупка де,

 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Намирам се в Манчестър, в бившия месарски пазар с големината и множество прилики със Софийските Централни хали, днес превърнат в нещо като мол с двайсетина ресторанта - индийски, френски, тайландски, италиански и т.н. Особеното тук е, че си поръчваш и сядаш "на площада", т.е., в общата зала, където на дълги маси с пейки всички сядат с непознати и обичайно се заговарят.
  Много популярен начин за общуване и запознанство.
  Така се запознавам с ... мистър Х., бизнесмен, дошъл да хапне в обедната почивка.
  Разбрал, че съм българин, веднага ме заговаря за "раша", изглежда смятайки ме за по-запознат, идващ от по-близко разположена страна, бивша и не съвсем бивша, колония на въпросната страна.
  "Раша е пример за страна, където мафията е на власт от 100 години и управлява с нейните методи" - убеден е мистър Х.
  "Но с ресурса на цялата държава и с ресурса на държавната традиция - брутална азиатска тирания върху народа" - добавям аз.
  "Да, ето вие източните европейци имате по-голяма експертиза по въпроса отколкото нашите политици. Нашите политици се държат към раша като към нормална страна - никога не разбрах защо" - настоява мистър Х.
  Разказвам му за канцлера на Германия Шрьодер, който в последния ден от своето канцлерство подписа спорен договор с раша и на другия ден е мениджър в Газпром. "Корупция!, мистър Х., корупция и невежество."
  "Прав сте, очевидно е така. Аз съм възпитан в консервативно семейство, където нещата си имат имена и те се наричат явно и без заобикалки.
  Ето например мафиотите, престъпниците - мястото им е в затвора, нали?
  На убийците мястото им е в затвора доживот, нали?
  Престъпниците, управляващи раша, също са за затвора.
  Но как? Много просто!
  Затваряш им границата.
  Затваряш икономическите контакти.
  Затваряш политическите контакти.
  Изолираш ги в затвора им, това са престъпници, макар и на власт."

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#48] от ".":И интересното е, че точно 2 седмици преди изборите,
  >>> не знам за изборите, но определено има много успешно...съвпадение по време със събитията в Беларус и предстоящата тези дни и вече отложена среща на съветниците на лидерите на нормандската четворка (Украйна, Русия, Германия, Франция).
  Адхократна външна политика:)

 51. 51 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  "Това създава гъвкавост и инициативност, но на цената на дублиране и недостатъчен контрол. Амбициозни и цинични фигури правят неща, които си мислят, че Путин иска или пък така намират оправдание за собствените си интереси - че били съвпадали с тези на държавата."

  На мен това описание силно ми заприличва на известен случай с един друг водач на нация ("фюрер" на немски).

 52. 52 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 525 Неутрално

  При Путин не е адхокрация, а ядокрация.

 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  Много читава статия!
  Нищо чудно да се окаже че Навални е сгазил лука при някой сериозен играч и си понася последствията, особено, имайки предвид дълговете му от $15млн. за които става дума и в друг текст. Крайно време е тиквите, които се подмокрят при споменаването на името Путин да осъзнаят, че отгледаните руски дисиденти не са непременно цвете за мирисане... Също като нашето отровно трио, само където тук никой не ги трови, освен може би развалените кюфтаци в някоя фондация!

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#41] от "putinxujlo":

  Малко преувеличено, защото въпросният афроамериканец не беше убит и е в болница. Виж, снощи бяха убити двама, явно Кеноша е станала магнит за конфронтация за желаещите от Чикаго, не е далеч.
  Но, наистина това няма нищо общо със ситуацията с Навални, освен ако не се използва с пропагандни цели в предизборната кампания. Ако е така, съжалявам човека, в голямата игра много лесно фигури като него могат да бъдат пожертвани за да се запазят велможите.

 55. 55 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  р00сиа не е държава, а мракобесна територия с робско население.
  —цитат от коментар 16 на minuva4a


  Само за протокола : "мракобесен" може да бъде само елемент от света, създаден от човека. Няма как територията да бъде мракобесна. В обратното са убедени само свръхинтелигентни интелектуалци от форума на Дневник.

  Мараба, С-ДС доносници!
 56. 56 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  Ако авторът на този, без всякакво съмнение, разумен текст бе го представил като поредица от постове тук, в този високоинтелигентен форум на дневни нобелисти, щеше да отнесе толкова вата, че спокойно можеше с нея да основе текстилна фабрика ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Много читава статия!Нищо чудно да се окаже че Навални е сгазил лука при някой сериозен играч и си понася последствията, особено, имайки предвид дълговете му от $15млн. за които става дума и в друг текст. Крайно време е тиквите, които се подмокрят при споменаването на името Путин да осъзнаят, че отгледаните руски дисиденти не са непременно цвете за мирисане... Също като нашето отровно трио, само където тук никой не ги трови, освен може би развалените кюфтаци в някоя фондация!
  —цитат от коментар 53 на 2.5


  15 милиарда, бе другарю. Тук вече обясниха.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Ма вий рублата за нищо я нямате, а се пишете патреот. Не знаете ли, че един червонец се разменя за 1500 долара?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Любопитно

  .............Така се запознавам с ... мистър Х.........................
  —цитат от коментар 49 на Торбеш


  Добре си поприказвал със себе си!
  Често ли ти се случва?

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":

  В дискусия просто задължително трябва да има американски негри:)

  "Чуждестранен агент"
 61. 61 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Афганистан донесе колапс на СССР, да видим Сирия какво ще донесе на Третия Рим!

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#60] от "putinxujlo":

  Мислех си че са изместени от руснаците (северна нигерия, северна Монголия, алкохолици и т.н.) но слава богу афроамериканците са запазили актуалност. Следват азиатците, и те са били без право на гласуване до 1952 година (МакКарън-Уолтър Акт)
  Много добра хронолигия на правото на гласуване с илюстрации от един интересн източник:
  https://interactive.aljazeera.com/aje/2016/us-elections-2016-who-can-vote/index.html

 63. 63 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  "Проф. Марк Галеоти е учен в Royal United Services Institute..."

  Доста скромно и завоалирано представяне, Дневник.

  "Институтът за проучвания на отбраната и сигурността в Royal United Services, понякога все още споменаван с името си от 2004 г., Royal United Service Institution, е британски мозъчен център за отбрана и сигурност. Основан е през 1831 г. от херцога на Уелингтън, сър Артър Уелсли."

  Охарактеризиран, като: "Международен ТИНК ТАНК (и организация с идеална цел) за сигурност и отбрана"

  https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_United_Services_Institute

  Да попитаме тинк танка от Малобритания, какво става със случая Скрипал?

 64. 64 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Любопитно

  Малко преувеличено, защото въпросният афроамериканец не беше убит и е в болница.
  —цитат от коментар 54 на daskal1


  Също, както и Навални. Какво му е преувеличеното, тогава?

  Мараба, С-ДС доносници!
 65. 65 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  Убийства, войни и диващина в насшедниците на златната орда. Нищо ново под слънцето, далеч от претенциите им за 3ти Рим и византийско наследство.
  —цитат от коментар 13 на tomyd


  ТомиД, позаинтересувай се, в колко войни е участвала най- демократичната, от началото на съществуването си досега? И, колко % от световната затворническа популация се намира на територията на Съединените Американски Държави?

 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#63] от "jord bond":
  Taka e...За Галеоти може и повече да се спомене. Неговото отношение към Путин е интересно. Цяла книга публикува човека. Ето и по-синтезирано:
  https://www.theguardian.com/books/2019/feb/09/mark-galeotti-interview-we-need-to-talk-about-putin-russia-trump-skripals
  ...How much influence do you think Russia had on the US elections?

  I honestly feel that it’s been dramatically overplayed. I can understand why. A lot of people would prefer to believe that it was Putin and not the American public who got Trump in the White House.

 67. 67 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  До коментар [#22] от "Роси":Роси, the best predictor of future behaviour is past behaviour.В България всеки си прави, каквото си ще, властта е в ръцете на задкулисието, а Боко е кукла на конци.
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz


  Не, далеч не всеки. Олигархията си прави каквото си ще, воюва между себе си, за "стани да седна", а на крепостните им се разиграват циркове, спектакли, под формата на буржоазна революция. Въпросът е само: Докога ще продължават?!

 68. 68 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Ами ако някой го е отровил, за да натопи ВВП? Колко по-лесно от това?
  —цитат от коментар 6 на БМЗ


  Кой е отровителят, действащ под носа на ФСБ (все пак в дните преди отравянето му Навални е бил под техния постоянен надзор) и търсещ да вреди на ВВП? Бързо да го хващат, че като нищо ще вземе на отрови и бащицата!

 69. 69 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 525 Неутрално

  С 90% вероятност може да се предположи, че и това убийство е поръчано от него.
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz


  Не бих казал. Автора на статията е прав. Има не 90 а 99% вероятност, че отравянето е поръчано от човек близък до Путин, но вероятността да е точно Путин е минимална и по-скоро клони към нулата.

  Иначе си прав за приликата на системите в България и Русия. Това е един от парадоксите с България. Формално страната е част от западните структури, но реално "душевно" е с Русия. Единствената разлика е, че в България изхода от изборите не е предрешен и съответно формално управляващите се сменят от време на време.

 70. 70 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Весело

  До коментар [#57] от "Един вампир броди из Европа":

  "Това се съобщава от основната фирма на Пригожин - "Конкорд". Новината означава, че намиращият се в безсъзнание Навални, неговият ФБК и Собол трябва да платят средства в размер 88 млн. рубли (15.1 млн. долара) лично на Пригожин."

  Фатмак - ето ти го цитатът от от статията, където ти обясняват нещата с цифри!
  За теб какво значат някакви си 3 нули?!

  I Want To Believe
 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  Българите трябва да бъдат уведомяване за убийстнената политика на Русия към българите и България още преди окупацията на българските земи от руските войски, завършила на 3 март 1878 година.

 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Любопитно

  Странна ситуация се разви около възможната евакуация на пътници от сградата на летището в Омск в деня, когато самолетът с политика Алексей Навални на борда направи аварийно кацане.
  —цитат от коментар 43 на putinxujlo


  Две от приписваните на режима на Путин отравяния бяха осъществени чрез употреба на полоний и БОВ "Новичок". Какво странно има в евентуално наредената евакуация на хора от сградата на летището, при това положение?

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#65] от "jord bond":

  И бият негрите, знаем, но сега статията е за тюрмата на народите и дългата поредица от политически убикства чрез отравяния, разстрели и концлагери, по познати лато гулаг.

 74. 74 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#59:"Манчо"][/quote]
  Добре си поприказвал със себе си!
  Често ли ти се случва?
  =====================
  Сomme toujours, наш "Манчо" избягва разговорите и отговорите по същество.
  Като оставим настрана просташкото говорене на "ти", предпочита шегички с прашинката по ревера на опонента. Тъпее, но с ехидност.
  Тъпеенето не е позиция, "Манчо"!
  Липсата на аргументи по темата ме радва, обаче.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 75. 75 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  Сomme toujours, наш "Манчо" избягва разговорите и отговорите по същество.
  —цитат от коментар 74 на Торбеш


  Сomme toujours подлежи на доказване. Но ти знаеш какво следва след подобни упражнения и.....благоразумно си се отдал на ехидно поплюване, без капчица въображение или чувство за хумор. Характерно. И разсмиващо, особено на фона на патетиката в посока "отговори по същество".
  А иначе - дори не се сещаш да ми благодариш за деликатното ми нежелание да се набърквам във вътрешния ти диалог. А трябваше поне това да направиш, иначе сценката с високо съдържание на възпитаност придобива комични окраски ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ехото на Гласът":

  Навални е точно човека за който Путин лично се разпорежда как и какво трябва да се прави с него, нищо не може да се предприеме без личната санкция на Путин. Обратното би означавало че Путин не държи вече под контрол силовите министри и би означавало също начало на разправа между отделните кули на властта.

  klimentm
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#64] от "Манчо":

  Черният човек случайно да не е известен опозиционер?!

  klimentm
 79. 79 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  ©️Алексей Навални според немското издание „Der Spiegel“ би могъл да бъде отровен със същото вещество като българския бизнесмен Йемелян Гебрев. Лекуващите лекари от германската клиника Charite са се свързали с българските си колеги."©️

  "Чуждестранен агент"
 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#4] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Пълни глупости. Първо убийството на чернокожия не е политическо, ни- то предварително запланувано от някого. Второ не ми е ясно какво общо има Байдън, след като в момента не е на власт. И трето- слабите му шансове в момента се изчисляват като 6-10 процента преднина през Тръмп.

 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#67] от "jord bond":

  Тай и другарят комунист Ленин дойде на власт с платен от "немската буржоазия" преврат, която даже му осигури специален влак до Русия.

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Товарищ Путин е това, което е и Борисов в България - един разсилен на олигархията, в която няколко крупни фигури си разиграват коня. Той не е Сталин, който управлява като самодържец, Но всяко решение като това за убийство на крупна опозиционна фугура задължително минава през неговото одобрение, което може и да е формално, но неизбежно, защото той е бушонът ,който един ден може да изгърми и с който да си измият ръцете кукловодите му изатова наговите ръце трябва да бъдат изцапани с кръв. Така, че макар и кукла на конци на един или повече кланове, Путин си остава пряко отговорен за убийствата и военните престъпления, които неговият режим извърши и продължава да извършва.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#53] от "2.5":

  Какви дългове ? Организацията му беше осъдена в противоречие на всички правни норми от Пригожин и още путински престъпници и пионки да заплати милиарди .

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Кандидати за поръчка...
  Те изпаднали в меле.

  Те разчели "благосклонен"
  знака да не е добре (Навални).

  Грешка, канечна.

  Нула не клони към нула...
  Е нула.

  До коментар [#69] от "Ехото на Гласът":
  С 90% вероятност може да се предположи, че и това убийство е поръчано от него.
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz

  Не бих казал. Автора на статията е прав.
  Има не 90 а 99% вероятност, че отравянето е поръчано от човек близък до Путин,
  но вероятността да е точно Путин е

  минимална и по-скоро клони към нулата.

 85. 85 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  "Освен това този път изглежда държавата беше сварена неподготвена."

  Не държавата, не беше сварена неподготвена. Единственото ,за което не беше подготвена, е че пилотите на самолета го приземиха извънредно в Омск. Държавата първо е тотално некадърна и второ- нейните представители нямат друг избор освен да лъжат ,както дойде според случая. Освен това с всяко следващо престъпление ,нейните представители изразходват малко или много потенциала си от лъжи и твърденията им и поведението им стават все по-абсурдни.


 86. 86 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#71] от "tacheaux":

  И особено за политическите убийства ,извършени от нейните агенти - царисти и комунисти - убийството на д-р Вълкович в Цариград, на Стефан Стамболов, атентатът в Църквата св.Неделя- най-големият атентат в историята до 2001 г., убийствата на ген. Луков и други политически дейци по време на Втората св.война, т.н. народен съд, избил политическия елит на страната - цели четири правителства и две народни събрания, убийството на Никола Петков и останалите опозиционни дейци , убийството на Георги Марков...

 87. 87 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално
  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Не е разпад, а организиран хаос. Както туморът руши здравите клетки на организма и се разраства. Същото наблюдаваме и у нас, особено с назначаването на Гешев за главен прокурор - унищожаване на правните институции и превръщането им от независима власт в придатък на управляващата клика.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пандемия.
  Вожд в бункер против Пандемия.

  Исторически аналогично?

  Не и в термин вина.
  Напротив.

  Ваксина извади... за доброто на света

  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  До коментар [#17] от "еспресо":

  “Няма ясна вертикална йерархия - силните фигури си личат,
  но надолу не е ясно кой на кого се отчита и пред кого отговаря
  или на кого иска да се подмаже. “

  С една дума - разпад.

 89. 89 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 413 Весело

  До коментар [#16] от "minuva4a":

  р00сиа - кенеф, с 2 думи!!!

 90. 90 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  [quote#75:"Манчо"]
  —цитат от коментар 76 на Торбеш
  Тъпак Манчо се прави на интересен - комедия в две действия.Тъпак Манчо обаче не е интересен, ама хич.Хайде със здраве[/quote]

  Хе, хе - слезе на собственото си ниво....не че имам нещо против тези симпатични скотовъдци, торбешите.... ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 91. 91 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#5] от "dma12587967":

  Ех зарче, зарче, пак не хвърли дюшеш!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 92. 93 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#64] от "Манчо":Черният човек случайно да не е известен опозиционер?!
  —цитат от коментар 78 на klimentm


  Не. Черният човек / случайно/ е човек.

  Мараба, С-ДС доносници!
 93. 94 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#11] от "БМЗ":

  те отдавна са потънали до шията, никой няма полза да ги топи

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK