ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Елена Йончева: Беше трудна битка, ЕНП се съпротивляваше на днешното изслушване за ситуацията в България

Елена Йончева: Беше трудна битка, ЕНП се съпротивляваше на днешното изслушване за ситуацията в България

© ДневникДнес групата за наблюдение на върховенството на закона към Комисията по гражданските свободи в Европейския парламент провежда заседание за ситуацията в България, на което са поканени премиерът, главният прокурор, министърът на правосъдието. По този повод "Дневник" разговаря с Елена Йончева, евродепутат и инициатор на това изслушване.


Разговорът с Елена Йончева ще продължи след изслушването.


Какво точно ще обсъждат евродепутатите във връзка с България?
- Ситуацията в България, най-общо казано. Обсъждането е в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи Инт Велд. Тази група е към ЛИБЕ - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. По време на срещата ще бъде обсъждана България, върховенството на закона. Поканен е премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но са изпратили заместници.


Кой друг освен подкомисията ще участва в изслушването на българските представители и какви правомощия има групата?


- На изслушването в подкомисията ще присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия.
Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. Днес се отваря вратата към тази процедура. Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка.


Как се стигна до това изслушване?


- За да се стигне до това изслушване, всички колеги евродепутати са получавали от мен подробна информация, включително и за месец август, за всички корупционни скандали в България, за случаите на погазването на правото. Имах едночасов разговор с Катерина Барлей, член на подкомисията. Тя е зам.-председател на европарламента, бивш министър на правосъдието на Германия в правителството на Ангела Меркел. Имах и двустранна среща с Вера Юрова, зам.-председател на ЕК, запознавайки я също в подробности за положението в страната ни.


Редно беше Борисов сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Вместо Борисов вицепремиерът Захариева е определена да участва заедно с зам. главния прокурор Красимира Филипова. Заседанието обаче се провежда при закрити врати.


При други случаи появявали ли са се премиери в тази комисия, имало ли е ефект от тази процедура?


- Припомням, че премиерът на Малта Джоузеф Мускат след убийството на журналистката Дафне Галиция беше поканен да участва в заседание на тази подкомисия и той се яви. Впоследствие в Малта бе изпратена и специална мисия за установяване на фактите, която определи, че ситуацията в Малта е довела до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. В резултат на това Европейският парламент прие резолюция, в която призова за оставката на премиера на страната Джоузеф Мускат и той се оттегли.


Написахте във фейсбук, че на 10 септември и комисията по гражданските свободи и правата ще се занимава с България - пояснете?


- Да, по моя инициатива на 10 септември в комисията ЛИБЕ ще бъде дискутирана ситуацията в България. Това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на ЕНП. Сега предстои да се уточни кой комисар ще присъства. Очаквам това да бъде Вера Юрова. Преди два месеца настоях темата за нарушаването на върховенството на закона в страната ни да бъде включена в първото възможно заседание на комисията, като изпратих и писмо до нейния председател Лопес Агилар. Това вече е факт и усилията ни дават резултат.


Вие заедно с Радан Кънев ли движихте тази инициатива за изслушването на ситуацията в България?


- Съвместно с Радан Кънев събрахме необходимите подписи за поставянето на темата за България в пленарната зала. Още не е известна датата, тъй като това се решава на председателски съвет. Надявам се ЕНП да не използват процедурни хватки и да отлагат. Важно е тук, в Брюксел, да виждат енергията, съпротивата, която има гражданското общество у нас. Важно е да бъдат информирани европейските медии. През последните месеци съм дала интервюта за "Гардиън", "Евронюз", "Еврорепортер", Швейцарското радио и телевизия RTS, "Евроактив", "Шпигел", "Ел Периодико", "Тагенсцайгер" и други. Европа трябва и е длъжна да знае за авторитарното управление у нас, за грубото погазване на законите, за липсата на разделение на властите. Само тогава тези европейски политици, които все още се правят, че не виждат какво се случва у нас, ще се почувстват политически дискредитирани, заставайки до Борисов.


Какво точно стана с мониторинга - у нас интерпретациите са разнопосочни...


- Стана ясно, че механизмът за наблюдение на правосъдието и върховенството на правото в България не е отпаднал и не прекратен. Зададох писмен въпрос до Европейската комисия и това е отговорът, който получих.


Последният доклад по тази процедура беше публикуван през есента на 2019 г. Оттогава представители на ГЕРБ спекулират, че механизмът е прекратен, но обяснението на еврокомисията е недвусмислено. В писмения отговор на Вера Юрова изрично се отбелязва, че "понастоящем Решение 2006/929/ЕО на Комисията за създаване на Механизъм за сътрудничество и проверка в България остава в сила. В съответствие с неговите изисквания за отмяната му е необходимо ново решение на Комисията, след като се вземат предвид забележките на Европейския парламент и на Съвета".
Зам.-председателят на Европейската комисия припомня изводите от есента на 2019 г., като отбелязва, че те все още са в сила - "продължават да съществуват редица предизвикателства, включително гарантирането на ефективни наказателни разследвания и постигането на солидни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Комисията не е променила своята оценка, съдържаща се в доклада от октомври 2019 г.".


Ще има ли обвързване на състоянието на законността в България с финансирането от ЕС?


- Оценката за състоянието на върховенството на правото се превръща в условие пред страните членки за получаване на европейско финансиране, възможно е дори да се стигне до редуциране или спиране на средствата. Разпределянето на парите от следващата многогодишна финансова рамка на ЕС ще бъде обвързано и със спазването на върховенството на правото. А вече официално се потвърди, че България остава обект на мониторинг от страна на Европейската комисия по този въпрос.


Вие и сайтът "Биволъ" сигнализирахте първи за скъпия имот - "къщата в Барселона", която се свързва с премиера. Имате ли информация за разследването - българското и испанското?


- По отношение на случая в Барселона съм внесла сигнал в българската прокуратура, придружен с голям брой документи, още през май 2019 г. И досега нямам отговор. Няма информация работи ли се по случая.
Но мога да ви уверя, че в Испания се води разследване. Като депутат и журналист следя развитието по случая в Испания, за което ще съобщя допълнително.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK