Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа

Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа

© Надежда Чипева, КапиталАнализът е на Института за пазарна икономика.


Омекотяването на удара на пазара на труда беше, и все още е, сред основните цели на правителството в овладяването на разразилата се икономическа криза. Именно в тази посока са и най-често обсъжданите мерки. Въпреки че е прекалено рано да обявяваме техния успех, динамиката на безработицата през последните два месеца дава поводи за умерен оптимизъм.


На този етап данните, които ИПИ получава от Агенция по заетостта за дневните изменения във входящия и изходящия поток в бюрата по труда и общия брой безработни покриват периода до средата на месец август, а регионалните разпределения и коефициенти на безработица - към края на месец юли.
Най-важната и показателна метрика е броят на безработните лица, представен по дни в периода март-август на графика 1. От една страна ясно личи бързият ръст в броя на безработните в началото на кризата - от малко над 200 хиляди до почти 300 хиляди души - в рамките само на два месеца от началото на извънредното положение до средата на май. От друга, наблюдаваното още към края на май забавяне на ръста на безработицата изглежда като по-дълготрайна тенденция, като към средата на август броят на безработните приближава 250 хиляди души. Интересно е да отбележим също и че темпът на спад от средата на май досега е почти идеално линеен, независимо от началото на летния туристически сезон. С други думи, на този етап чувствително свитият туристически поток не генерира нова безработица, но е много вероятно хотелите и ресторантите по морето просто да не са назначили обичайния за сезона брой хора през лятото на 2020 г.


Динамика на броя на регистрираните безработни, 1.03 - 14.08 2020 г.

© Агенция по заетостта

Динамика на броя на регистрираните безработни, 1.03 - 14.08 2020 г.


Официалният коефициент на безработица според Агенцията по заетостта към края на юли е 7,88% - с 0,5 пункта под равнището за юни, но с 2,6 пункта над юли 2019 г. Въпреки ръста, влошаването на условията на пазара на труда изглежда по-ограничено в сравнение с предишната криза, когато още през 2010 г. равнището на безработица е над 10%, а последиците се чувстваха чак до края на 2013 г. Разбира се, този ефект не е разпределен равномерно върху територията на страната - първата вълна засегна диспропорционално туристическите общини - но върху регионалните ефекти ще се спрем по-подробно в последващ анализ след края на летния сезон.


Ако темпът на спад се запази, би следвало да очакваме, че броят на безработните ще достигне предкризисното си равнище от около 200 хиляди души до началото на зимата. Запазването на тенденцията обаче не изглежда особено вероятно, тъй като изтичането на срока на мерките за подкрепа на заетостта неизбежно ще принуди работодатели да освободят част от работниците, които задържат в момента благодарение на финансовата помощ от държавата. От друга страна, не е преодолян и рискът от нова вълна от заболявания и ограничителни мерки наесен, което да доведе до динамика на безработните сходна с тази, на която станахме свидетели през март и април.


Струва си да погледнем и към входящия и изходящия поток към бюрата по труда, тъй като те насочват към причините за спада - доколко той се дължи на намаляване на новите регистрации или пък намиране на нови работни места и съответно отписване. През последните три месеца (графика 2) ситуацията се променя - докато през юни в резултат на "отварянето" на икономиката активността на бюрата по-труда е доста бурна, а изходящите чувствително надхвърлят изходящите, то юли ситуацията значително се успокоява и двата потока са в баланс. Първите две седмици на август пък приличат по-скоро на юни, със значителен превес на изходящия поток, който съответно тласка надолу и общия брой на безработните.


Входящ и изходящ поток в бюрата по труда, юни-август 2020 г. (Източник: Агенция по заетостта)

Входящ и изходящ поток в бюрата по труда, юни-август 2020 г. (Източник: Агенция по заетостта)


Разбира се, прекалено е рано да обявяваме окончателната победа над избухналата от пролетта насам безработица - неизвестните в близкото бъдеще са прекалено много, за да говорим за нормализиране и възстановяване. Въпреки това обаче динамиката на безработицата през последните два и половина месеца дава поводи за умерен оптимизъм, поне от гледна точка на пазара на труда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Победа и пак победа,ние в ГЕРБ пеем само за победа!
  Мачкай Бочко!
  🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Никъде по света не могат да се похвалят,че икономиките им са тръгнали така както преди налагането на мерките.Ще се движим на кратки подскоци нагоре-надолу.Това ще е поне близкото бъдеще.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Любопитно

  Данните са повече от добри, но наесен и аз си мисля, че еза съжаление ще се влошат.
  А и тук говорим за безработица, преди около 2 седмици четох, че заетите лица от началото на кризата са паднали с доста над 100 000.
  Рано е да се радваме, кризата още не е истински започнала.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "....ясно личи бързият ръст в броя на безработните в началото на кризата - от малко над 200 хиляди до почти 300 хиляди души"

  Глупости! Поне половината хора са без работа или работят палеативно. Тъдява даже са две трети. Пред БТ се е извила дълга опашка. И не чакат за работа, а за обезщетения. За пари чакат. Сезонът беше много слаб, а и взе че свърши.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Голяма част от безработните са с ниска квалификация или съвсем никаква. Особено голям глад има за кадърни техници, но трябва да ги търсиш със свещ. Затова на много места работят пенсионери.
  В държавния сектор пък трябва да бъдат пенсионирани тези, които са навършили възрастта. Нека влязат младите.

  Еретик
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Българската икономика си работи и твърдо отиваме към БВП от 117 милиарда при 0,5% дефлация. Или спадът ще е незначителен.
  Да не говорим, че Държавата с лекота може да подпомогне ударените от кризата сектори.
  В понеделник бюджетът все още ще е на излишък.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Безработицата върви надолу.
  А от 01.10. накъде ще върви?

 8. 8 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Лелче,

  НАЙ-НИСКИЯ БВП в ЕС на човек, НАЙ-НИСКИТЕ ДОХОДИ със слаб растеж, който гарантира още поне 2 поколения да живеят в "гетото" на ЕС. Това може гербидж-комунизма. Това и предвижда план 2030 на комунистическата партия.

  Изоставаме дори от бедната Румъния:

  https://rpubs.com/tikva/gdp_pps

  Даже и Фич, с която се похвали Барба Ганьос написа в прав текст, че намаляването на безработицата и ръста на бвп се дължи на рязкото намаляване на населението.

  А защо намалява?

  Ами защото герб избива българите както турци не да ги колили!

  https://worldpopulationreview.com/country-rankings/death-rate-by-country?fbclid=IwAR1q6utr39Cjl8ZMRlYDcUe0lXp8rP_hG9E3t-47FiD6hlGsrWx2PI8h5HY

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 9. 9 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Бюджетен излишък = корупция+лошо управление на публични финанси!

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 10. 10 Профил на Джулия Ханъм
  Джулия Ханъм
  Рейтинг: 8 Любопитно

  НАЙ-НИСКИЯ БВП в ЕС на човек, НАЙ-НИСКИТЕ ДОХОДИ
  —цитат от коментар 8 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  При другара Костов имахме десет пъти по-ниски доходи и БВП, а искате да ни го натресете пак. Що така?

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  А кога сме имали не най-ниските доходи на човек, че не го виждам. Дай да видим коя година. Само може би с Румъния при Чаушеску.
  А макроикономиката не говори, че в България корупцията е най-голяма. Ако беше най-голяма нищо не пречи на Държавата да си прави 3% дефицит и да краде не 600 милиона до милиард държавният апарат, а два милиарда. А още един лев заем при гласуваните 10 милиарда не е взела.
  Апропо икономистите около ДСБ както виждаш имат абсолютно сходно мнение с моето. Интересно членовете и симпатизантите на ДБ що не ги четете, а говорите глупости. Лидерите ви също.
  Ако имаме най-голямата корупция и тези резултати да продължава тогава корупцията.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Да изкажем благодарност на протестиращите.
  Ако не бяха те - сега безработицата щеше да нараства.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Ти в гето ли живееш?
  Хаде да ни дай описание, какво означава да живееш0 в гетото, та да може всеки от нас да си направи равносметка, дали живее в гетото или като "бял човек".

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Любопитно

  Тръгва надолу ама не точно. Сега като се приберат всичките летни селскостопански работници и познайте какво ще стане 😂😂😂 Никой от тях няма да започне работа ами ще легнат на помощите за следващите 5/6 месеца.
  Не знам на колко хора е известно, че след като работят за повече от 3 месеца тук във Великобритания например, те имат право на пълно осигуряване в бюрата на труда на най-високата тарифа. Това е 72 лева на ден доколкото знам. Така, че работят тук и берат ягоди за 4/5 месеца след което се прибират в Бг и започват да получават 1400 лева на месец до новия сезон.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Леко са се променили нещата, но дали е за добро?
  Ще дам един пример. Работодателите много добре знаят, че хората нямат работа и пари. И какво се прави? Например имаме един склад в който работят 3-ма души. Единият се е води началник, приема стоката, предава, вкарава данните в компютъра. Другият прави заявки и подрежда стоката във склада. Третият се занимава само с товарене и разтоварване на камионите и микробусите. Началника взима 1400 лв., работниците взимат по 1100 лв. И какво се случва сега? Сега фирмата търси един работник за 1100 лв. заплата за да върши всичко. Т. е., ще товари, разтоварва, подрежда стоката в склада, ще прави заявки и ще въвежда всичко в компютъра. Т. е. както е на Запад, където работниците са сведени до минимум. Но... На Запад имат организация, а тука е хаос. На Запад се работи с нова техника, а тук е ужас. На Запад този ще взима 2000 евро, а тук 4 пъти по-малко. На Запад няма да се правят номера, някой от шефовете да краде и да изкарва виновен този дето работи.

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Когато пенсионерите дето сега работят си тръгнат от работните места, все някой ден, какво ще се случи?
  Защото сега пенсионерите крепят държавата. Като погледнете лекари, медицински сестри, учители и т. н.

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ми короната ги умори всичките безработни, чувалите са по улиците.

 18. 18 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Относно лекарите не мога да коментирам пенсионерите,но за други дейности съм запознат.Примерно вместо да си седят вкъщи си седят на работа за под минимална заплата.А за по "сладки" работи даже не се и допускат по-млади,с претекста,ами няма хора.Не стават.Но все пак има хиляди професии и не може да се правят генерални изводи от лични впечатления

 19. 19 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Гладните бунтове на Радев и Нинова се отлагат, другари. Каква драма!

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Хората отново тръгнаха към терминал 2.

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Сигурно защото някои безработни взеха да получават по някой лев на площадите . :)

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Aми в целият ЕССР е така.. При 30% спад на БВП има 3% вдигане на безработицата..Сами се попитайте нормално ли е или изкривено..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  При мен, сигурно е таради псевдопандемията, съм безработен от над 9 месеца, преди това като работещ получавах 2400€ на месец бруто Festlohn, тооест имам на месец твърди платени часове, независимо от изработените на месец часове. Като предимство мога да си планирам бюджета, знаейки колко ще получа в края на месеца. Една трета от нетото отиват за разходи по наема.

  Es muß Geld fließen!
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Любопитно

  До коментар [#15] от "anonim440":

  2000 евро? Какви са тези семки и бонбонки?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Нищо по-естествено от това безработици и заетости да вървят нагоре и надолу в различни периоди. Нищо по-нелепо от това някои да говорят за обявяване на победи в такава ситуация. Докато съществуват рискове от нови "пандемии" и съоветните им "мерки", всякакви прогнози биха били почти безсмислени.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 26. 26 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В България досега само веднъж съм работил, получавах 70 немски марки на месец. Имам мизерен работен стаж от едва 3 месеца. толкова работех за 70 DM/месец 3 месеца наред.

  Между 12 и 13 часа имахме сънна почивка, колегите ми спяха за един час. Колегите ми идваха от Хасково, което ме учуди, все пак не е наблизо. Бяха единствено български турци. Както съм писал, заплащането беше мизерно при 70 DM/месец, вкарах ги тогава на сметка в чужда валута. Това ми беше единствената работа, която съм работил в България

  Es muß Geld fließen!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":
  Макар дефлацията да изглежда като нещо положително, това не е така, защото тя показва, че нещо не е наред в икономиката. Понижаването на цените през последните няколко месеца в България се дължи основно на увеличената безработица и намаляването на заплатите в много сектори. В периоди на обща несигурност, хората избягват да купуват по-скъпи стоки и услуги, като това води но намаляване на техните цени. Намалените продажби на бизнеса водят до съкращаване на разходи, съкращаване на персонал и това може да се превърне в една спирала, излизането от която е много трудно.

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Когато пенсионерите дето сега работят си тръгнат от работните места, все някой ден, какво ще се случи?Защото сега пенсионерите крепят държавата. Като погледнете лекари, медицински сестри, учители и т. н.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Това са пълни глупости. Кандидати има ама на шефовете на болници, училища и други държавни ведомства им е по-изгодно да държат пенсионери на работа.

 29. 29 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  Българската икономика си работи и твърдо отиваме към БВП от 117 милиарда при 0,5% дефлация. Или спадът ще е незначителен.Да не говорим, че Държавата с лекота може да подпомогне ударените от кризата сектори.В понеделник бюджетът все още ще е на излишък.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината


  От доста време си се фиксирал върху 117-те млрд.

  Имаш ли идея кои са факторите, поради които няма да се случат? Или ще обясняваш по-късно колко лош и непредвидим е светът?

 30. 30 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  Един майтапчия тълкува подобни анализи малко по-разширително - като аналлизиране.

 31. 31 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Весело

  До коментар [#8] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":А кога сме имали не най-ниските доходи на човек, че не го виждам. Дай да видим коя година. Само може би с Румъния при Чаушеску.А макроикономиката не говори, че в България корупцията е най-голяма. Ако беше най-голяма нищо не пречи на Държавата да си прави 3% дефицит и да краде не 600 милиона до милиард държавният апарат, а два милиарда. А още един лев заем при гласуваните 10 милиарда не е взела.Апропо икономистите около ДСБ както виждаш имат абсолютно сходно мнение с моето. Интересно членовете и симпатизантите на ДБ що не ги четете, а говорите глупости. Лидерите ви също.Ако имаме най-голямата корупция и тези резултати да продължава тогава корупцията.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  Кой икономист има сходно с твоето мнение, оракуле?

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3039 Любопитно

  не знам как говорят за инфлация/дефлация като в момента има тотално различна кошница. т.е. има две кошници една от преди кризата и една след кризата.

 33. 33 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тоя институт що не го прекръстите на институт за пазарно планиране. Нямате нищо общо с пазарна икономика а с планова.

  1. Защо не сравнявате заетоста с миюналата година а с предишните месеци. Отговор, защото от предишните мецеси и от началото на кризата има лек спад на безработицата и това ще изкара нещата малко по добре. Но ако ги сравним с миналата година ще стане ясно че нещата са катастрофални.

  2. Защо изходящия и входящия поток намалят във бюрото по труда. Ами може би обяснението е че хората не ходят да се записват още повече там защото няма смисъл да се записваш след като няма как да ти намерят работа.

  3. Темпа на спад няма как да се запази като се има предвид че пазара на труда в България отдавна е сезонен и през зимата има по малко заети. Не давайте празни надежди ами вижте какви ще са данните за септември и тогава говорете.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 34. 34 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мен също ме има в тази статистика като безработен, главният ми адрес е в България, все пак притежавам нещо. На регистрираният ми в България адрес, е моя собственост, имам нотариален акт за собственост.

  И в Германия се водя също като безработен, има към 6,7 милиона безработни, ще цитирам оригиналният текст от агентурата за работа:
  "Mit 2.910.000 liegt die Zahl der Arbeitslosen 57.000 höher als im Vormonat."

  Преведено значи, че безработните са 2 910000, 57000 повече от предишният месец.
  Има обаче към 6,10 милиона на Kurzarbeit, превода на български не ми идва на ум, буквално преведеено значи кратка работа. В смисъла, че на фирмите не им трябват служителите на пълен работен ден, ами само на половин работен ден. Те обаче получават от бюрто по труда пълната им заплата, която са получавали преди това, смесено плащане на заплатата от бюрото по труда и фирмата, където работят. Обаче работят само 4 часа на ден при пълно заплащане. Това го удължиха до края на 2021 година, мина през Бундестага

  Es muß Geld fließen!
 35. 35 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Тръгва надолу ама не точно. Сега като се приберат всичките летни селскостопански работници и познайте какво ще стане 😂😂😂 Никой от тях няма да започне работа ами ще легнат на помощите за следващите 5/6 месеца.Не знам на колко хора е известно, че след като работят за повече от 3 месеца тук във Великобритания например, те имат право на пълно осигуряване в бюрата на труда на най-високата тарифа. Това е 72 лева на ден доколкото знам. Така, че работят тук и берат ягоди за 4/5 месеца след което се прибират в Бг и започват да получават 1400 лева на месец до новия сезон.....
  —цитат от коментар 14 на padrino

  Аз мисля обаче, че тези пари се осигуряват от държавата в която са работили и са плащали осигуровките.
  В този смисъл , нашата хазна не е ощетена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK