Чудовищата, пораснали в сянка. Как София се оглежда в огледалото на Бейрут

Колко нормално се раждат подобни политически чудовища, с нашето собствено участие, свикване и привързаност към охолство и добър живот.

© Юлия Лазарова

Колко нормално се раждат подобни политически чудовища, с нашето собствено участие, свикване и привързаност към охолство и добър живот.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Мнозинството знае как да протестира, но, след като се прибере вкъщи, липсва силна политическа организация, която да стъпи на неговите усилия, за да се стигне до съществена политическа промяна."


"Опозицията не може да постигне нищо съществено, защото се състои от милионери, социалисти и чисти лидери. В резултат вземането на решения от тяхна страна и създаването на съюз са обречени на неуспех поради конфликтни интереси и тенденцията да се обвиняват взаимно при неуспехи и провали."
Тези думи не се отнасят за София, а за Бейрут. Принадлежат на политическия анализатор Халед Абу Захр в Arab News.


И ако сравнението София-Бейрут през 2020 все още звучи стряскащо и донякъде произволно, огледалото на Бейрут предлага удивителен и нов поглед към българската ситуация.


Експлозията, която избухна в Бейрут на 4 август, стресна с мащабите си и с причинените жертви и разрушения. Тя роди в Ливан хаштага #Beirutshima - по аналогия с атомната бомба, хвърлена на 6 август 1945 г. над японския град Хирошима. Правителството подаде оставка, разследването на причините продължава, а все повече свидетелства сочат, че експлозията е свързана с Хизбула. Показват и колко силно Ливан е в ръцете на тази военизирана ислямска партия, създадена и финансирана от Иран.


Хизбула звучи страшно, но когато човек попадне в Бейрут, разбира, че


страшното е друго - представянето на тази организация с напълно човешко лице.


Плакатите на Хизбула в южната част на Бейрут са естествена част от пейзажа - като пазарите, пълни с усмихнати и любезни продавачи.


И не е само това. Рекламите дават да се разбере колко силна социална кампания води Хизбула, подпомагайки образователни и културни инициативи на хиляди младежи от бедни семейства. В книжарниците на модерните бейрутски квартали могат да се видят изложени множество книги за мисията, социалната роля и смисъла на Хизбула.


Това объркване - кои са добрите и кои са лошите - е част от разбирането за сложността на промяната. В една чужда страна веднага разбираш, че не можеш да влезеш в нейното настояще, ако не влезеш в нейното минало. В такава ситуация човек изпитва необходимост да отиде, например, в музей, за да свери историческите си знания с тези на местните официални разкази.


Гражданската война в Ливан продължава повече от 15 години - от 1975 до 1990 г.


Макар оттогава да са минали 30 години, в страната няма музей, който разказва за войната. Тази тема липсва от учебниците по история. Все още няма официални данни за убитите, нито за безследно изчезналите.


Преди няколко години, по идея на архитекти и с частично финансиране от Франция, една полуразрушена жълта къща в центъра на Бейрут - Бейт Баракат, строена между 1924 и 1932 година, разделяла по време на войната враждуващите фракции, е превърната в място на памет. Първият по рода си мемориал, който да разказва за войната и да създаде пространство, в което "хората да бъдат заедно", по думите на архитекта Йусеф Хайдар, който отговаря за частичното възстановяване на сградата. Въпреки доброто начало, сградата е рядко достъпна за посетители и проектът е пред провал. Според мнозина в Бейрут, това отразява факта, че хората, виновни за войната, все още управляват страната. Експлозията в Бейрут прави още по-неясно бъдещето на инициативата.


В Ливан няма друго място, в което човек да научи нещо за близкото минало. Така страната живее десетилетия наред в пост-травматична ситуация, в която жертви и агресори съжителстват, а фактите, причините и следствията за трагедиите остават исторически недокументирани в публичното пространство. Точно в годините на този вакуум се крие и раждането на Хизбула.


Донякъде това прилича на една част от българските проблеми -


тези, които уж са днешни, но всъщност се крият в миналото.


Опитите през 2012-2013 година да се създаде музей за репресиите на Държавна сигурост не срещнаха държавна и политическа воля и съответно не се случи нищо. Разговорите тогава показаха прилики с ливанската история - преобладаващото усещане беше, че би било цинично да има музей на ДС, след като страната продължава да се управлява от службите. "ДС не е история, не е минало. Във фирмата, в която работя, често чувам разговорите на колегите, на маса те цинично разказват вицове и случки за периода си на служене в ДС, сега, когато имат проблем, те знаят каналите, имат свои хора и се оправят"


Вероятно мнозина като мен, пътувайки из България с приятели чужденци, които искат да се ориентират в объркването си - "кой управлява България?" - и да потърсят обективно историческо знание за времето на комунизма, са прибягвали наивно до посещение на регионален или друг исторически музей -за да установят, че историята на социализма липсва там, а се разказва най-добре неофициално - на маса, на двора или на пазара.


Нашето свикване, че това е така, прави възможен вакуума, в който могат да се настанят всякакви чудовища.


Това е урокът на Ливан.


Ако посетите Ливан като турист, ще се радвате на зашеметителни природни гледки, прекрасна храна, великолепни исторически старини, задушевни компании, чудесни разговори. И заедно със своите нови приятели ще разсъждавате - как е възможно да има толкова слаба и разпокъсана опозиция, толкова корумпиран политически елит, толкова слабо правителство и толкова силна, растяща в сянка, подкрепа за организация, защитаваща чужди интереси в Ливан - Хизбула. Въпросът за Хизбула, влиянието на Сирия и Иран в Ливан и политическото развитие на Ливан е разбира се много по-сложен исторически.


Това, за което става дума тук, е колко нормално се раждат подобни политически чудовища, с нашето собствено участие, свикване и привързаност към охолство и добър живот.


"Тези, за които националният суверенитет не е предмет на договаряне, тези, които не биха допуснали консенсус над националните ценности, тези, които можеха да обединят хората - бяха отстранени - по един или друг начин", пише политическият анализатор на Ливан Халед Абу Захр. "Опозицията беше превърната в шепа парчета, неспособна да мобилиза огромните недоволни претестиращи маси и тяхната спонтанна подкрепа. Стотици хиляди, дори милиони, можеха да излязат на улиците, без да се постигне политическа промяна".


Ако този текст ви звучи песимистично, нека кажа още, че в Ливан има невероятно силни граждански и доброволни организации, че страната е приела над два милиона сирийски бежанци, че младите искат да живеят там и не са загубили надежда за страната си. Че кризата в момента действа като лакмус на добрата воля. Това също е огледало, в което можем да видим себе си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Диана е добър куратор и е написала забележителна статия!
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Любопитно

  Интересна статия, с оглед на това което става е доста точно написано. Сега ще дойдат умните и красивите да я разгромят.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Разстроено

  Как беше !!! Имаме земя, имаме вода и, ... прайм кал. Тука е така. Всеки докопал се до властта гледа да заграби на МАКС. На всичко са готови за грош. СОРИ.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Интересна статия, с оглед на това което става е доста точно написано. Сега ще дойдат умните и красивите да я разгромят.
  —цитат от коментар 2 на radelmarfx  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  Искаш да кажеш "тъпите и грозните"?! Умните и красивите биха се съгласили с написаното в статията.

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  те са едни и същи

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Гневно

  ""Опозицията не може да постигне нищо съществено, защото се състои от милионери, социалисти и чисти лидери" - и свързани с ДС, няма как да са минало. Приказките, които присвои Баш Боса, за рестарт са новото обличане на "нови дрехи", което е поредната мимикрия, та вече 30 години. Бавно и полека тарикатите, научени и усвоили с всички тънкости, методите на всички "бивши" налагат на апатичния, прекалено толерантен народ своите феодално-комунистически виждания за промяна. Промяна, като едно бившо преустройство, перестройка и подобни залъгалки за нещо по-добро. БГ демокрация така и не се отърси от грешните, "чисти лидери", заради липса на едно единствено нещо - истината за миналото, честното отношение към настоящето и реалната представа за бъдещето. Оставка на всички гнило, заразно и зло, поне заради интелекта на младите българи, които не са длъжни да търпят простащината и павренющината на тези, които с власт продължават да заГРОБват държавата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Весело

  Защо в Дневник не може да се пише на латиница?

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#7] от "deaf":

  Защото е БЪЛГАРСКИ сайт, а на БЪЛГАРСКАТА азбука пишат доста хора.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Може. Отдолу на кутийката за писане има едно нещо

  Кирилица: РНО

  Кликни на него с мишката и ще го изклюциш и voila.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":Защото е БЪЛГАРСКИ сайт, а на БЪЛГАРСКАТА азбука пишат доста хора.
  —цитат от коментар 8 на ЗаНиЗа  До коментар [#8] от "ЗаНиЗа":

  Не става дума за шльокавицата,а за изписването на английски наименования или фрази.

 11. 11 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Каква Държавна сигурност 2020 година - странно - просто има крадци и мафиоти - духовно незрели хора - хора, които не обичат радостта от труда и наслаждението да видиш нещо направено от теб, както и да е.

  Много станаха мислителите - не че трябва да хващаме физически труд - но - трябва да е с резултат и интелектуалният труд.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":

  +++ Добре че ме подсети,бях забравил...

 13. 13 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  e щото модераторите са илитерати, няма да те разберат и ще те изтрият.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Все едно е писано за Борисов:

  www.psy-blog.net/народ-от-главни-герои/

 15. 16 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Защо в Дневник не може да се пише на латиница?
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Защото са патриоти!
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 16. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Любопитно

  В текста има един цитат, заграден надлежно в кавички, но изобщо не става ясно на кого принадлежат тези думи. Ако може авторката/редакторът да внесат яснота... Ето за какво говорим:

  "ДС не е история, не е минало. Във фирмата, в която работя, често чувам разговорите на колегите, на маса те цинично разказват вицове и случки за периода си на служене в ДС, сега, когато имат проблем, те знаят каналите, имат свои хора и се оправят"

 17. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":

  Може. Отдолу на кутийката за писане има едно нещо

  Кирилица: РНО

  Кликни на него с мишката и ще го изключиш и voila(ето го, това е, готово)!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  В текста има един цитат, заграден надлежно в кавички, но изобщо не става ясно на кого принадлежат тези думи. Ако може авторката/редакторът да внесат яснота... Ето за какво говорим:"ДС не е история, не е минало. Във фирмата, в която работя, често чувам разговорите на колегите, на маса те цинично разказват вицове и случки за периода си на служене в ДС, сега, когато имат проблем, те знаят каналите, имат свои хора и се оправят"
  —цитат от коментар 17 на Lemmy  До коментар [#17] от "Lemmy":

  Не знам от кого е цитата,но верен. Познавам "бивши" служители от ДС,които днес въртят успешен бизнес.

 19. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Гневно

  Авторката която е в първите редици на тези които ни обвинявят за Възродотелният процес като ной-голямото престъпление в новата ни история има наглоста до ни плаши с Ливан! Ами нали такива като вас направиха възможно турската партия ДПС да се представя като гарант на етническият мир. Днес по Нова показаха поредната турска карта според която половин България попода в Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално  Навремето ГЕРБ спечели изборите убедително, защото бяха възприети като алтератива (лъч надежда) на сегашната опозиция.
  Преди това НДСВ успя да спечели изборите убедително.

  С годините актьорите станаха многобройни, а зрителите намаляха.
  Всички се измориха.
  Или както навремето мой познат ми обясни три годишната военна служба във флота на НРБ:
  - първата година старите кучета те спукват от гърч
  - втората година ти гърчиш новобранците
  - третата година лежиш, пиеш чист спирт и чакаш уволнине

 21. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "И не е само това. Рекламите дават да се разбере колко силна социална кампания води Хизбула, подпомагайки образователни и културни инициативи на хиляди младежи от бедни семейства. В книжарниците на модерните бейрутски квартали могат да се видят изложени множество книги за мисията, социалната роля и смисъла на Хизбула.

  Това объркване - кои са добрите и кои са лошите - е част от разбирането за сложността на промяната."

  Хизбула са в Бейрут. А у нас?
  Нека не забравяме с какви омайни послания шестваше и комунизма у нас. Как ще свалим рая тук при нас, на земята. И досега се опитва да омайва с меда си наивници по другите страни, дет не са му опитали жилото. А пък у нас опитва да използва носталгията ни по младостта.

  Не би трябвало да има объркване кои са добрите и кои лошитте. Различаването и разобличаването им е елементарно. Всеки, който ти говори, че той ще ти оправи живота, ще ти свали Луната, или ще ти достави рая до входната врата, те лъже. Лъже те яко, лъже те в основата на нещата.
  Защото единствения, който може да ти направи живота щастлив, това си ти. Само ти и единствено ти отговаряш за твоите решения и си подреждаш живота според твоите разбирания.
  Другото е от Сатаната.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  [quote#19:"deaf"][/quote]
  До коментар [#17] от "Lemmy":

  Не знам от кого е цитата,но верен. Познавам "бивши" служители от ДС,които днес въртят успешен бизнес.

  И аз познавам такива.
  Правят гаф и им намират ново топло местенце!
  Явно са "непогрешими"!

 23. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Авторката която е в първите редици на тези които ни обвинявят за Възродотелният процес като ной-голямото престъпление в новата ни история има наглоста до ни плаши с Ливан! Ами нали такива като вас направиха възможно турската партия ДПС да се представя като гарант на етническият мир. Днес по Нова показаха поредната турска карта според която половин България попода в Турция!
  —цитат от коментар 20 на Julian Mall


  Подозираш г-жа Диана Иванова.
  Смяташ, че това е псевдоним на генерал Л. Го-ев вероятно.
  Или на покойния А. Лилов...

 24. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Не е просто аналогия. Другарите от държавна сигурност имат добри контакти в Хисбула, като партньори в борбата срещу гнилия световен империализъм.
  Навремето чрез Кинтекс и Тератон имаше добре разработени канали за износ на оръжие и наркотици към Близкия изток. Другарите Левон Хампарцумян и Светослав Гаврийски много могат да разкажат по въпроса като организатори на търговийката.

 25. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Няма база за сравнение между България и Ливан, нито между София и Бейрут.

  Тука излизат 200-300 човека вечер, повечето платени. Да се съберат 2000-3000 на големите уж протести. Там излизат с 2 нули повече.

  Проблемите са доста различни. Там няма работа, заплатите ниски. Тука безработицата е на рекордно ниски нива. Заплатите растат последните години след кризата през 2008.

  Иначе за другите неща съм съгласен.

 26. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  Хората не ви искат и ясно заявиха защо. Така, че стягайте бохчите и друм към политическото гробище.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 28 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  Ти па се изказа. Сравнява се не броят на протестиращите - с две, без две нули, а липсата на перспектива за промяна в ситуацията. Общото е, както излиза от статията, че и в Ливан, и в България, управлението обслужва чужди интереси - чужди държавни или лични, като последните пак са чужди от гл.т. на обществения интерес. Апатия ни е обзела - това е общото. В бейрут разбира се се посъбудиха малко, след гюролтията на пристанището, загубата на работа, бизнес и собственост. Та е нормално там да са не с 2, а с поне 4 нули повече, но както се вижда спат, и те.

 28. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Работата е там, че Бейрут е град в пъти по-красив от София и има страхотен нощен живот!

 29. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#28] от "zlo38528262":

  Ситуацията тук се променя. За Ливан не знам.

  Но да кажеш че в България нищо не се е променило е лъжа. Перспективите тук се подобряват постоянно.

  Виж какво беше през 90-те. После началото на 20. В момента сме в НАТО, в ЕС. Българите могат да пътуват и работят из целия ЕС. Скоро ще приемем и Еврото. Строи се инфраструктура. Това Метро да не се построи само. Скоро ще бъдат готови и Хемус и Струма.

  София по стандарт на живот отдавна е над средното за ЕС. Ако си в София живееш по-добре от 70% от европейците. За провинцията няма да говорим - там беднотията е голяма. Но хората се справят някак си. Стига да има кой да ремонтира пътищата - те друго не искат. И затова гласуват за Баце. :)

  А иначе това за корупцията, свободата на словото и др. такива неща дето не се измерват точно - винаги ще бъдат така. Който и да дойде - хората винаги ще казват, че има корупция. Корупцията се измерва с анкета. Свободата на словото също.


 30. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Работата е там, че Бейрут е град в пъти по-красив от София и има страхотен нощен живот!
  —цитат от коментар 29 на EU Fighter


  За нощния живот па ли управляващите са виновни? ;)

  Питам тука за един приател. :)

 31. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Жалък напън.
  Освен това тази НЕ става и за куратор :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 33 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":+++ Добре че ме подсети,бях забравил...
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Забавно е да гледа човек как троловете си помагате :)

 33. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Диана Иванова

  Погледнах снимката - млада жена и почуствах завист за написаното.
  Аз с моят огромен житейски опит, не бих могъл да нарисувам толкова вярна картинка.
  Тази статия дори важи и за други държави - например Беларус.

  подпис
 34. 35 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Авторите на статийки за зомби-протеста и измислената от криминални типове политическа криза са в самоотвержена надпревара кой да скалъпи най-втрещяващия образ на инак ваканционния август. Очаквам "България яде деца", тайна наказателна бригада "Дракула" набива на колове протестиращи в Русе и Разград. И други подобни.

  Само мощен демократичен алианс ще изведе страната на качествено управленско ниво.
  ВНС и нова демократична Конституция.
  Който го е страх от избори, да се маха.

  ...

  Navigare Necesse Est
 35. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Текста не ми се струва песимистичен, а глуповат. Видяла дамата някаква аналогия, споделила някакви мисли, че който не познава миналото си няма бъдеще, не се знаело кой управлява.....като цяло нищо и половина. Свободна Европа с подобни "анализи" твърде скоро ще загуби читателите

 36. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Как София се оглежда в огледалото на Бейрут

  Доста прилича ... след взрива в Бейрут. Разходете се по Мария Луиза, няма да познаете че сте в Европа - и по съборетините около вас, и по народонаселението

 37. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":Може. Отдолу на кутийката за писане има едно нещо Кирилица: РНО Кликни на него с мишката и ще го изклюциш и voila.
  —цитат от коментар 9 на radelmarfx


  Подсещаш ме за нещо което Дневник могат първи да направят. Да се премахне от опциите за азбука фалшивото (исторически невярно) название кирилица. Да се постави Българска: БДС, PHO или OFF

 38. 39 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Статията трябва да стане настолно четиво на всички които искат да останем част от европейската цивилизация. Поразителна гледна точка, която може да ни отвори очите за посоката към която ни водят.

 39. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вкопчили се и си помагат...
  да не изтърват странична тема ;) не съществуваща.
  Инак... трагедия.

  Каква е темата:
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/08
  31/4108004_chudovishtata_porasnali_v_sianka_kak_sofiia_se_oglejda/

  До коментар [#33] от "gmranger":
  До коментар [#9] от "radelmarfx":

  +++ Добре че ме подсети,бях забравил...
  —цитат от коментар 12 на deaf

  Забавно е да гледа човек как троловете си помагате :)

 40. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Да сравняваш София и Бейрут, трябва да си доста объркана личност....

 41. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "Хизбула звучи страшно, но когато човек попадне в Бейрут, разбира, че страшното е друго - представянето на тази организация с напълно човешко лице."
  *
  Някои държави отдавна са обявили Хизбула за терористична организация, но левичарите ги подкрепят. Ливан беше доста цивилизована държава преди палестинците да я съсипят, а Хизбула да се настани като хидра в политическия живот и напълно го завзе.
  Проблемът в България е, че с всякао ново правителство старите порядки се възстановяват. А сега поради липсата на нова политическа сила, сопсобна да спечели изборите, шансовете за промянва не са много големи.

 42. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  До коментар [#34] от "Иван K":

  Диана Иванова

  Погледнах снимката - млада жена и почуствах завист за написаното.
  Аз с моят огромен житейски опит, не бих могъл да нарисувам толкова вярна картинка.
  Тази статия дори важи и за други държави - например Беларус.

  ++++++++++++++++++++

 43. 44 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Хизгербулла".
  Сполучливо попадение на Диана Иванова.

 44. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  "Това, за което става дума тук, е колко нормално се раждат подобни политически чудовища, с нашето собствено участие, свикване и привързаност към охолство и добър живот"

  "огромните недоволни претестиращи маси и тяхната спонтанна подкрепа"

  Открийте разликите...

 45. 46 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#33] от "gmranger":

  По добре трол отколкото блееща овца за стрижене.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 46. 47 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Ама чакайте бе! Защо бивши служители от ДС да не въртят успешен бизнес? Все пак там не са се назначавали на работа най-тъпите и неграмотните. Имаше един депутат от герб - Антон Тодоров. Той цял живот се беше опитвал да стане служител на ДС и не беше успял, защото беше тъп.

 47. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#47] от "3biri":

  Нямаше да имам нищо против агенти на ДС да въртят бизнес,ако минималната заплата в България беше 1500лв. Колкото МОЖЕ и трябва да бъде.

 48. 49 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Този така наречен анализ е гаспачо без домати, краставици, чушки, лук, зехтин и сол. А защо изобщо е написан и какво има в гаспачото знае само авторката.

 49. 50 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много добра статия, когато в една страна управлява силна организация опираща се на чужда сила, то тази страна е обречена на ливански синдром. У нас ДС са главният ни проблем и тяхната отрова е пропила в цялата държавна машина прокуратура, ДАНС, полиция, администрация на всички нива-от общинска до централна,нейно дело са ТИМ, СИК, ВИС и т. н.! Трябва да ликвидираме този тумор и най-накрая да проведем лустрацията, за да започнем да изграждаме нормална демократична България! Оставка!

 50. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Подозираш г-жа Диана Иванова.
  Смяташ, че това е псевдоним на генерал Л. Го-ев вероятно.
  Или на покойния А. Лилов...
  —цитат от коментар 24 на Alexander97


  Не знам какво замеси пак ДС след като такива чисти и неопетнени носители на либералните ценности като Дианчето ни вменяваха непрекъснато огромната и непростима вина която имаме към българските турци за Възродителният процес и именно те създаваха информационната среда която да позволи на ДПС да стане държава в държавата като Хизбула в Ливан която никой няма право да закача сакън да не пострада етническият мир и да стане като в Босна и Косово!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  "Имаше един депутат от герб - Антон Тодоров. Той цял живот се беше опитвал да стане служител на ДС и не беше успял, защото беше тъп."

  Затова пък успешно работи за турската ДС под прикиритието на изследовател на архивите на ДС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  "Много добра статия, когато в една страна управлява силна организация опираща се на чужда сила,"

  Точна ако имаш ДПС и Турция предвид!? Но по вероятно е да вярваш че ДС и стоящия зад нея СССР са универсалното зло?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 54 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Изсмукани от пръстите аналогии и изводи. Ясно е, че комунистическите и ДС метастази пречат и трябва да се изрежат. Но всъщност това, за което случилото се в Бейрут е предупреждение е, че корупцията, непотизма и безхаберието водят до трайни последици-могат да убиват. И точно това се случва в България. Постепенната загуба на компетентност в основните сфери на управление, оставени на калинки и използвани за касички, засега ни се отразява главно чрез неудобства, изсмукване на обществени средства, но вече води и до загуба на живот. А ако продължава така няма да се очудя ако имаме пропаднал тунел, мост......трагедии със стотици жертви накуп.

 54. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Всички знаем, разбираме, възмущаваме се и...

 55. 56 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Весело

  Статията е дъра-дъра-бъра-два-чадъра-бля-бля-бля-бля!

 56. 57 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Да ДС е истинската пета колона на руснаците у нас те ни влачат като котва и заради тях не можем да изградим демократично общество!

 57. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  До коментар [#53] от "Julian Mall":Да ДС е истинската пета колона на руснаците у нас те ни влачат като котва и заради тях не можем да изградим демократично общество!
  —цитат от коментар 57 на abc


  Ами батьката Лукашенко в Беларус даже не смени името на КГБ от съветско време! Белорус не нито в НАТО нито в ЕС и това не му попречи абсолютно без никакви доказателства да обвини Русия в опит за преврат?! Е как тогава след като в Беларус които по нищо не се различават от руснаците не могат да ги накарат да се съобръзяват с тях, а според теб в България може ли чрез викане на духа на ДС в спиритичен сеанс?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 59 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Тя беше навремето едно трътлесто разгорещено "чудовище"--не знам дали е намалила килограмите, но си спомням никой не я поглеждаше и тя страдаше гОрко.

 59. 60 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Дианче,следващият анализ,може да е на тема Бейрут и града на Ехнатон.

  Ръй! Ръй!
 60. 61 Профил на drr42680514
  drr42680514
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ми се чете за Бейрут, тъжно ми е за жертвите от невежеството. А то е повсеместно. Точно такава експлозия при взривяване на амониева силитра е описана като рекорд по опустошение в историята на взривовете. В началото на 20-ти век в Германия са се опитали да разрушат с взрив огромно количество от този тор вкаменил се в склад. Тогава не са знаели, че амониевата селитра е и взривно вещество, но ливанците е следвало отдавна да го зная. Изненада ме и, че сега при многото коментари, никой не знаеше за този инцидент. Другата ми изненада е снимката илюстрираща статията: отвратителна илюстрация на безсилна злоба и лош вкус - вероятно проф. Минеков я е режисирал.

 61. 62 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Хизбулла е копие на ДПС, а България върви към ливански модел.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK