След профанизацията

Ако институциите се възприемат единствено като голи инструменти за извличане на частни ползи, няма как да се изненадаме, че все повече хора са се захванали основно да се настанят в тях с тази задача.

© Велко Ангелов

Ако институциите се възприемат единствено като голи инструменти за извличане на частни ползи, няма как да се изненадаме, че все повече хора са се захванали основно да се настанят в тях с тази задача.Анализът е препубликуван от блога на автора.


Извън мрежовите кръгове на управляващите все по-често може да се открие един почти непоклатим консенсус. В един глас все повече хора оплакват профанизацията на българската политика.


Живеем с натрапчивото усещане и реалност за необратим срив в неговия базов антропологически гръбнак. Непрестанно сме свидетели на драматично разминаване между очакванията ни за политически и експертен облик и актуалните субекти на институционалната ни публичност. Социалната стълбица изглежда напълно преобърната,
странно неподходящи хора заемат ключови позиции и изпълняват основни роли.


Хиляди всекидневно се хващат за главата и се чудят как е възможно този или онзи да е министър, заместник-министър или депутат. Политическият и административен елит не прилича на национална извадка, а изглежда конструиран от едва няколко обществени подгрупи. Образователната и управленската подготовка отдавна не е и базово условие за достъп до властта, тя просто се осигурява от услужливи "учебни заведения" като Югозападния университет, библиотекарския институт и други. Сривът е директно изписан върху лицата на тези, които ни управляват.


Най-очевидното и все по-често споделяно обяснение за сегашната политическа профанизация е всъщност завръщане към осмислянето на ГЕРБ от годините на първия им мандат и техния абордаж на институциите, преди частичното им нормализиране след протестите от 2013 година.


Най-общо, то се състои в


трансплантация на мрежите, йерархиите и мисленето на организираната престъпност в самата сърцевина на държавата.


Това наблюдение през годините добиваше плътност, конкретика, видимост на механизмите, имената и прякорите на действащите лица. За дълги периоди мнозина избираха да го оставят в своя мисловен underground. Към този процес имаше обаче и втори компонент, често подценяван или по-скоро просто иронизиран, но с не по-малко неприятни последствия. Той се осъществяваше предимно през "втория човек" на партията и съдържаше в себе си най-различни, еднакво ерозиращи подходи - откровена милиционерщина, удар по всякакви формални механизми за селектиране и управление на институции, монетизиран достъп до тях, де факто културна контрареволюция и други.


Събирането на тези две динамики може да обясни голяма част от политическия и институционален срив, който страната изживя през последното десетилетие. В същото време немалки части от обществото се представят просто като жертва на все още управляващата партия, с нулев принос и съпричастност към повсеместната публична профанизация, от която сега трябва спешно да се търси изход. Реалността е, че през последните години се случиха


поне три по-общи и широки социални и културни размествания, които улесниха процеса.


Първото е от граждански към патриотарски фокус в общите дела на страната. Някъде през последното десетилетие българското общество се умори от реториката и амбициите на прехода, зад който всъщност остана скрита и неартикулирана задачата на пълноценната модернизация. Усилията за цялостна промяна бяха поверени на европейския интеграционен процес и когато той се случи, инерцията постепенно изчезна. Напъните за институционално съграждане, за културно израстване в полето на гражданския ангажимент, компетентност и усилие започнаха да губят скорост и посока. Гражданското общество престана да е всекидневна задача и бе обрисувано като платен активизъм, скептицизмът към него се увеличи.


Погледнато в най-макроплан, сякаш в тези години повечето българи просто решиха, че задачата е като цяло приключена, независимо от често срещаното рутинно мрънкане в обратна посока. Фокусът върху гражданско-институционалната работа на нашата промяна допълнително се притъпи от възхода на патриотарското отношение към света около нас. Сякаш колективно решихме просто да го приемем такъв, какъвто е. Махнахме от него дефицитите, които идентифицирахме десетилетия, простихме му повечето грехове, приписахме му ценност, а хаосът ребрандирахме като естествена динамика и пъстрота.


И оставихме настрана задачата на гражданското ни и институционално съграждане.


Второто изместване засяга легитимността и подкрепата за типа политическо представителство и се изразява в преход от представителна към пряка демокрация. Поне в желанията и очакванията на мнозинството български избиратели. През последните години атаките срещу институциите на представителната демокрация не просто се умножиха, а се превърнаха в политически мейнстрийм. Парламентът е традиционно най-критикуваната институция, а партиите отдавна не се възприемат като ценни и основни структури за функционирането на съвременната демокрация. По нашите земи те са вече просто необходимата законова черупка на иначе персоналните, вождистки проекти. Все повече хора искат да приемат закони и ключови управленски решения с референдуми, въобще подкрепят всякакви маневри, които заобикалят институционалните и правните сложнотии.


Всъщност за този манталитет институциите са вид конспирация, гъста и непрогледна мрежа от фалшиви норми, правила и ограничения, чиято цел е да фрустрират единната народна воля. Флагманът на референдумите Слави Трифонов сега върви към политическите върхове с комбинация от призиви за пряка демокрация и разглобяване на представителната конспирация. Очевидно е, че в подобна среда програмата за развитие и укрепване на механизмите, нормите и правилата на институциите на съвременната демокрация отстъпва и минава на заден план. Ехото на повика за пряка демокрация е бунтът и подкопаването на възприеманите за нелегитимни представителни структури. Не е никаква изненада, че по този начин те се превръщат в още по-лесна плячка в и без това достатъчно крехката политическа ситуация на тяхното развитие.


Третата промяна е свързана с реакцията на


общия срив в цялостната легитимност на политическата система,


начините и резултатите от нейното функциониране и отчуждаването от нея. В немалка степен тук функционира по-обща логика или разочарование и то е свързано с публичните и индивидуални интерпретации на прехода.


В България той има битие единствено през негативните погледи и заключения. Политически на практика в нашето общество отсъства общност, към която може да бъде отправена позитивна интерпретация за него. В тази ситуация ние от дълго време се намираме в негативна електорална спирала, генерираща все по-черногледи и песимистични оценки за времето от 1989 година насам.


И от тази гледна точка не е никаква изненада, че сме свидетели на вълни от делегитимиране на всякакви политически и административни институции, допълнително улесняващо тяхната постепенна ерозия и превземане. Те стават напълно уязвими на мажоритарната атака на хегемонни партии и остават лишени от обществената линия на защита. Нещо повече, от индивидуална гледна точка вече делегитимираната система се превръща в напълно естествена цел на личен и групов десант.


Ако институциите се възприемат единствено като голи инструменти за извличане на частни ползи, няма как да се изненадаме, че все повече хора са се захванали основно да се настанят в тях с тази задача. Всички тези тенденции улесниха мутренско-милиционерския хибрид, който окончателно помете и беглите наченки на институционална модернизация на страната. Оставките не трябва да замъгляват тази картина, защото без нейното разбиране и преодоляване след няколко години ще бъдем отново в изходната ситуация на поредните протести.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  А, ето това е.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  "Образователната и управленска подготовка отдавна не е и базово условие за достъп до властта, тя просто се осигурява от услужливи "учебни заведения" като югозападния университет, библиотекарския институт и други. Сривът е директно изписан върху лицата на тези, които ни управляват."

  България направи пълен кръг и се върна в епохата на зрелия живковизъм, когато ни управляваха индивиди, трудно вписващи се в определението за хомо сапиенс.

  След Пеко Таков, Мако Даков, Цола Драгойчева, Тано Цолов, Милко Калев Балев и др.под., сега имаме Бойко Борисов, Данаил Кирилов, Красен Кралев, Цвета Караянчева, до неотдавна и Младен Маринов (на МВР) - паноптикум, или по-скоро пандемониум, от същата девиантна антропорогия, от същия криминален контингент...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Леле колко глупости може да се напишат честно....

  Цитат:
  Всъщност, за този манталитет институциите са вид конспирация, гъста и непрогледна мрежа от фалшиви норми, правила и ограничения, чиято цел е да фрустрират единната народна воля.

  Ами то си е така, всяко дете ще ти каже че държавната мафия е обсебила всичко.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1200 Весело

  Интересна биография на човек, който в момента критикува сегашното положение. Проблемът не е Бойко, проблемът е във всички нас, че Бойко от цяла вечност печели изборите и като кмет, и като политик. Значи нещо фундаментално има сбъркано в главите ни, в манталитета ни и в поведението ни. Моделът ГЕРБ е просто ориенталски пазар, в който всичко се купува и всичко се продава по договорки. Плът, имоти, душа, ценностна система.... Сега неговите вълци решиха да го изядат, не обикновените хора, така че....

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1426 Весело

  А основен профанизатор се явява професор Герджиков, който ъспява диаметрално да промени мнението си за по-малко от 20 часа 😁😁😁

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1426 Весело
 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Тя профанизация е най-видна на площада - хора, които не са дали нищо, искат всичко!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Много добър текст!!!
  Уважение за автора!

 9. 9 Профил на laoyangzi
  laoyangzi
  Рейтинг: 73 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Докъде проблемът е само наш и докъде има влияние на геополитически игри може да се спори безкрайно. Освен това, ненавиждам корумпираната простащина, която ГЕРБ олицетворява, но ми се вижда несправедливо един Б.Б. да поеме отговорност за всички безобразия от 30г. насам. Той няма такива способности.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  С всичко съм по принцип съгласен. Да не говорим за "усещането за профанизация" :))))
  А да се завираме в детайли да се заяждаме или спорим нЕма смисъл, доколкото проблемът е принципен и решаването му също би трябвало да бъде такова.

  Само за въпросната модернизация, която не само е наболяла, но е стигнала до животоспасяваща необходимост, би било интересно да се коментира.

  Шопов я вижда през гражданско осъзнаване, но не казва и гък за формата.
  А тя е важната ...
  Аз само ще кажа, че такива резки и скокообразни процеси, които биха били спасителни за България и българите, всякога са били ... ъъъ ... нееволюционни, да го наречем :))))
  Не знам Шопов как я мисли ...

 11. 11 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 599 Неутрално
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1426 Любопитно

  Може би не е лошо всяка информационна емисия да започва с десетте божи заповеди и след това всеки сам да прави изводи...

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Защо Бойко печели ? Според мен, причината е че има вид и поведение на лидер, което стимулира примитивните части на мозъка на повечето хора, които живеят на автопилот без много мисловна дейност в най новата част на мозъка ...

  Ако беше някое плешиво джудже с една ръка по дълга от другата, но пък изключително умен, честен и мъдър човек, никои няма да го избере :) Всеки трябва да си признае, че просто сме прекалено повърхностни понякога и винаги ще плащаме, че не познаваме себе си, човешката природа, неинформирани сме, вярваме без да изискваме и живеем на автопилот:) :)

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5639 Неутрално

  "странно неподходящи хора заемат ключови позиции и изпълняват основни роли"

  Абсолютно

 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Умните и мъдрите хора, казват неудобни и некомфортни неща и дават реалистични решения в които винаги има доза страдание, преди успеха, но така не се печелят овцете и вотове :)

  Овцете се печелят с обещания за сигурност и изобилие, с обещания за светло бъдеще, без да се обсъжда сметката за тока :)

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":Докъде проблемът е само наш и докъде има влияние на геополитически игри може да се спори безкрайно. Освен това, ненавиждам корумпираната простащина, която ГЕРБ олицетворява, но ми се вижда несправедливо един Б.Б. да поеме отговорност за всички безобразия от 30г. насам. Той няма такива способности.
  —цитат от коментар 9 на laoyangzi


  Не, че нещо, ама ...

  Баце е вътре в "безобразията" от 20 години. Последните 2/3 от периода.
  Като Главен секретар на МВР при Царо, после като Кмет на София и като Премиер.
  Две трети от "треакторията", при това в нейната основна и финална фаза!

  А ако притурим и предишната му "активност" - СИК-аджийската - ми той си е "в системата" на практика от самото и начало!
  Щото нали се сещате, че да си близък до Пашата, макар и Тиква, не е съвсем случайна 9и дребна в йерархията мутренска позиция.

  И още нещо, което доказва къде е бил в йерархията Баце ...
  Помните ли "Банкерът на Костов" - "олимпиецът" Славчо Христов?
  А помните ли как направо "на другият ден", след като Костов падна, а Царят спечели главозамайващата си победа, въпросната СИБанк беше поета от ... Цветелината?
  Щото Баце не бил "в безобразията", викате ...
  Сигурно от алтруизъм ...
  Или за да въздаде справедливост, наказвайки "лошите" ...

  Такива ми ти работи с Баце, който явно го приемата за виновен само за главозамайването от успехите в последната година, при това само по места. Отделни, тук-там места ...

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3171 Весело

  Може би не е лошо всяка информационна емисия да започва с десетте божи заповеди и след това всеки сам да прави изводи...
  —цитат от коментар 12 на ju.li


  Хе-хе!
  Добре дошъл в клуба!

  Аз от години регулярно и неуморно призовавам преди всяко заседание на Управляващи по Комисии, Агенции, Комитети, Министерства, Министерски съвети и Парламент да им се четат като Отче наш Трите закона на Нютон.

  Но не!

  Ми тогаз ся ша пеят пак "Къде си вярна ти любов народна ..."

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "Ако институциите се възприемат единствено като голи инструменти за извличане на частни ползи, няма как да се изненадаме, че все повече хора са се захванали основно да се настанят в тях с тази задача. Всички тези тенденции улесниха мутренско-милиционерския хибрид, който окончателно помете и беглите наченки на институционална модернизация на страната."

  И пак няма надежда за България?

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 721 Неутрално

  С други думи никога не сме имали толкова прости неща на толкова високи места.

 20. 20 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#19] от "3biri":

  Когато народа е прост, печели най чаровния, а не най умния :)

  Идиота, които е най убеден в свойте думи винаги има предимство пред умния, които се старае да погледне нещата и от хубавата и от лошата страна преди да дава обещания :)

  Проблема са неинформираните хора, последствията са ясни на всички :) Не, че и те не допринасят към това де.. Вижте образователната система.. Но и на вас не ви пука, че децата ви излизат по тъпи отколкото са влезли тъй че... Какво мрънкате ?

 21. 21 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#12] от "ju.li":
  И тогава въпросната информационна емисия няма да е вече информационна.
  Пък и в Дневник си има рубрика „Книги“ (откъс от ...), защо ти е под път и над път да се цитира само конкретна част от точно едно художествено произведение, било то и с най-големия тираж?

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":

  И той деца храни.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  Коментарите на Владимир Шопов са много точни, може да се четат редовно в “Редута”

  klimentm
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално
 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5026 Неутрално

  Може и по-просто...толкова могат по понятни причини...както се казва в една поговорка , в която крушата пада близо до корените на дървото си !

 26. 26 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ramon Asvalda":

  Не знам чии деца визирате. Признак на комплексарщина е да коментирате ситуацията така сякаш сте над всичко и всички, а останалите са някакви пълзящи товари, на които благоволявате да дадете любезен съвет.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  С други думи никога не сме имали толкова прости неща на толкова високи места.
  —цитат от коментар 19 на 3biri


  След като сте толкова прости, за да искате някой да ви управлява - обикновено така се получава. :)

  Първо беше Костов - що помия се изля върху него, що лъжи. Някои са били истина, но като цяло повечето не.

  Имаше алтернатива в лицето на Царя и той спечели изборите. И пак се почна с помията. Що помия се изля срещу него. И пак някои неща сигурно са били истина, на като цяло лъжите и помията са били повече. :)

  За тройната коалиция няма да говорим. Но тя се формира щото нямаше все още алтернатива. Появи се алтернативата в лицето на ГЕРБ и те спечелиха изборите.

  Що помия и лъжи се изляха срещу тях. Някои истина, но повечето лъжа. И ГЕРБ все още са на власт - щото няма алтернатива. :)

  Като се появи читава алтернатива - те ще спечелят изборите.

  И после знаеш - пак помия срещу тях и пак лъжи и пак ще сте недоволни, че хората били прости. :)

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Проф. Зигмунд Бауман /светла му памет/ казваше, ,че : "Голяма част от проблемите в съвременният свят се коренят във факта, че хората престанаха да четат дълги и сложни текстове и потърсиха кратки и лесни отговори на дълги и сложни въпроси....та така!

 29. 29 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#26] от "3biri":

  Всички деца, които учат в държавно училище и всички младежи, които продължават да учат в държавен университет :)

  Иначе бих се изразил по нежно, но от друга страна, се опитвам да бъда честен справедлив и съобразителен в държава, където доста от обикновените хора са се опитали да ме цакат на дребно, а после мрънкат, че горе били корумпирани :) :)

  Повече така наречени обикновени хора са ме цакали от държавата впрочем, монтьори, доктори, техници, водопроводчици, интернет техници, магазинера и тнн. :) :) :) Въпреки всичко мисля, че все още има надежда, затова и се опитвам да стимулирам мисловна дейност :)

 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Zippie":

  Не смея да се надявам на смилане на повече от десет изречения 😁😁😁

 31. 31 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 635 Весело

  "После затворих вратата и заслизах по стълбите.

  Това стана на четвърти април вечерта. А на пети аз гледах от високия прозорец народа, изпълнил улиците и моравата, ширнала се зад статуите пред Капитола, и почти съжалявах, че знаех как стоят нещата. Ако не знаех, може би щях да стоя с вълнение пред прозореца и да чакам как ще завърши всичко. Но аз знаех предварително края на пиесата. Това беше нещо като генерална репетиция, след като пиесата вече е играна. Стоях пред прозореца и се чувствувах като Бог Всемогъщи, който размишлява върху хода на Историята.

  А това, изглежда, е скучно занимание за Всемогъщия, който знае отнапред как ще се развият събитията."

  това е от тук https://chitanka.info/text/28447/3 #textstart

  колко много е учил горния екземпляр, а колко малко е разбрал...
  образованието е като изборите - ако можеше нещо да промени, щеше да го забранят...
  към образованието и изборите - вече трябва да се прибавят и протестетие...
  дори и успешните...
  щото след тях отново идват избори и образованите пак ги правят нещата по техния си науно-недоразбрал начин...

  Je suis дани кирилов
 32. 32 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 635 Весело

  "После затворих вратата и заслизах по стълбите.

  Това стана на четвърти април вечерта. А на пети аз гледах от високия прозорец народа, изпълнил улиците и моравата, ширнала се зад статуите пред Капитола, и почти съжалявах, че знаех как стоят нещата. Ако не знаех, може би щях да стоя с вълнение пред прозореца и да чакам как ще завърши всичко. Но аз знаех предварително края на пиесата. Това беше нещо като генерална репетиция, след като пиесата вече е играна. Стоях пред прозореца и се чувствувах като Бог Всемогъщи, който размишлява върху хода на Историята.

  А това, изглежда, е скучно занимание за Всемогъщия, който знае отнапред как ще се развият събитията."

  това е от тук https://chitanka.info/text/28447/3 #textstart

  колко много е учил горния екземпляр, а колко малко е разбрал...
  образованието е като изборите - ако можеше нещо да промени, щеше да го забранят...
  към образованието и изборите - вече трябва да се прибавят и протестетие...
  дори и успешните...
  щото след тях отново идват избори и образованите пак ги правят нещата по техния си науно-недоразбрал начин...

  Je suis дани кирилов
 33. 33 Профил на deep_space
  deep_space
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Сериозен и интересен анализ, поздравления за автора.

 34. 34 Профил на deep_space
  deep_space
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#28] от "selqnin":

  Много добър цитат от Бауман!
  Може ли да споделите източника?
  Благодаря.

 35. 35 Профил на deep_space
  deep_space
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#28] от "selqnin":

  Много добър цитат от Бауман!
  Може ли да споделите източника?
  Благодаря.

 36. 36 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 285 Неутрално

  След профанизацията

  След профанизацията на протеста, нищо ново.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#36] от "Червен дисибар":

  Без сам да искаш си уцелил точно, бидейки неотменима част на българския профанизиран не само политически живот какъв искаш да бъде протеста?!
  Да беше истински трябваше отдавна да изгони с камъни профаните от парламент и правителство!

  klimentm
 38. 38 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Автора прекрасно е описал на картинка случващото се в България.
  Това, обаче е само анимация.
  Зад анимацията стои реалната политка.
  Който не може да прави политика ще стои извън власта.
  За благото на обществто.
  После общестовото да му мисли.

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.
  Ъхъм, значи по времето на мътните времена на Богомил Бонев...

 40. 40 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Авторът, една компрометирана личност в моите очи от най-неприятен тип.
  Преди 5 години имаше полицейско насилие над някакво момиче наркоманка, която се беше о п л а к а л а. Веднага завършилият лондонското училище тинтинтири минтири публикува статия, че понеже има дългогодишно сътрудничество с шефа на полицията е говорил с него и ушев му казал, че всичко е ок. В същия вестник беше публикуван пасквила, може да се прочета и смачкаха едно момиче от позицията на по-силни личности в обществото, понеже чичко ушев бил перфектен. За мен това е поведение на абсолютен боклук. Съветник на министъра на вътрешните работи 2014-2016...Силаваците. Изметта. Днес полицаите продължават да са същото, пребиха едни деца на протестите, а въпросния автор продължава да пише морални статийки....

  Как бихте нарекли такъв човек?
  Въпросът е тест за всеки какъв човек е.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 41. 41 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Много се пише - малко се казва - най-важното е - всеки вика на другия - я ти направи това или онова - че аз съм вече стар/уморен/зает с друго - тоест - тоест - все едно да си в казармата редник и да - прехвърляш на другите носенето на караулна служба.

  Това издава слабостта на интелектуалеца - докато другите се борят със стихиите - бе що не почнат т.нар. интелектуалци да четат стихове на пожарникарите по време на горски пожари - има сигурно нужда, че то и Раковски не е бил бачкатор, но не така, кои са най-важните хора на света - работниците - тези които - не са се наспали, недохранени - отиват да работят.

 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Икономическите промени след 1989 г. не успяха да генерират достатъчно мощна и необратима политическа промяна. Това е така, тъй като през 1989 г. партийната номенклатура на БКП извърши един вътрешнодворцов преврат, който целеше най-вече заграбване на икономическата власт в държавата, без да си постави особено амбициозни цели за основна промяна на политическият слой от устройството на държавата. Така в политическия спектър се настаниха случайни и мимолетни играчи, псевдолеви и псевдодесни, предимно хора със зависимости и с обвързаности с бившата номенклатура и подопечните й тайни служби.
  Днес процесите на икономичека трансформация в държавата (приватизиране на държавната собственост) на практика са приключили, което обуславя и необходимостта от разместване на политическия пейзаж. Старите играчи, които извършиха промяната, ще се опитат да се задържат на повърхността и дори да продължат да управляват процесите. Безспорно е, че имат икономически потенциал да го направят, но не им стига морален заряд за това. Защото улисани в трупането на богатства, допуснаха държавата и обществото да се изправят на ръба на разпада.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не допускайте разпад на държавата и обществото.

  това по може ;)
  ОПГ Ръб на ръба на исторически прелом.

  До коментар [#42] от "volarok":

  Икономическите промени след 1989 г. не успяха да генерират достатъчно мощна и необратима политическа промяна.
  Това е така, тъй като през 1989 г. партийната номенклатура на БКП извърши един вътрешнодворцов преврат, който целеше най-вече заграбване на икономическата власт в държавата, без да си постави особено амбициозни цели за основна промяна на политическият слой от устройството на държавата.
  Така в политическия спектър се настаниха случайни и мимолетни играчи, псевдолеви и псевдодесни, предимно хора със зависимости и с обвързаности с бившата номенклатура и подопечните й тайни служби.
  Днес процесите на икономичека трансформация в държавата (приватизиране на държавната собственост) на практика са приключили, което обуславя и необходимостта от разместване на политическия пейзаж.
  Старите играчи, които извършиха промяната, ще се опитат да се задържат на повърхността и дори да продължат да управляват процесите.
  Безспорно е, че имат икономически потенциал да го направят, но не им стига морален заряд за това.
  Защото улисани в трупането на богатства, допуснаха държавата и обществото да се изправят на ръба на разпада.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защо да няма?
  55 дни хората протестират с надежда.
  С воля и постоянство постигнаха оставки, а идват и още (оставки).
  Разгромиха антиконституционен метеж за подмяна на Конституция.
  За 2 септември насрочиха Велико Народно въстание.
  Европа слуша все по по внимателно.

  пп
  Според агитпропчика - няма надежда.
  Кудкудяка политносталгия.
  Народът обръгна против подобни простотии.
  Придоби па разви демократичен имунитет (против анти)

  До коментар [#18] от "Роси":

  "Ако институциите се възприемат единствено като голи инструменти за извличане на частни ползи, няма как да се изненадаме, че все повече хора са се захванали основно да се настанят в тях с тази задача.

  Всички тези тенденции улесниха мутренско-милиционерския хибрид,
  който окончателно помете и беглите наченки на
  институционална модернизация на страната."

  И пак няма надежда за България?

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Абсолютно излишно профанизаторско словоблудство.

  Ако ви се чете, има десетки статии от нЕщо казващи автори.
  Какво казва (писано) Христо Иванов, например.
  Юрист, бивш правосъден министър на, сега, "Правосъдие за всеки".
  ...
  Какво казва бившият Омбудсман Мая Манолова, сега "Изправи се .БГ".
  ...

  Алтернативно четиво: на Фейсбук от Споджбоб Ръбъла: конституция.
  "След профанизацията", Владимир Шопоl, vladimirshopov.wordpress.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK