Как говорим и кой ни слуша

Как говорим и кой ни слуша

© Велко АнгеловПреди месеци се заговорих с шофьор на такси, докато мъчително пълзяхме из улиците на града. Неизбежно започнахме с недоволство от състоянието на улиците, организацията на движението, циклите на светофарите (българската версия на обсъждането на времето при англичаните). Шофьорът сподели, че според изследване кръговото движение е по-бързо и с по-малко произшествия от кръстовищата. Попитах къде го е чел, а той ми отговори, че е гледал видео по YouTube.


Пълзенето продължаваше и преминахме към опасностите от нощното каране и събеседникът ми каза, че кара само денем, защото нощната работа е насилие над циркадните ритми. Пак питах нещо ново ли е чел и отговорът беше отново, че източникът е видеоклип. На третото позоваване на YouTube отбелязах, че, изглежда, много гледа видеоклипове и той потвърди, че само това гледа - или по видеоканали, или някои телевизии като "Дискавъри". Не е необходимо да уточнявам, но все пак - видима възраст 30-35 години.


Тази малка история е потвърждение на тенденция, отдавна установена от педагози, социолози, антрополози и PR специалисти. Както и от бизнеса - и бял, и сив - както показва историята на филмовата и видеоиндустриите и особено на медийния пазар. Дори сравнително бавно развиваща се (медийно) България даде примери за купуване на големи ефирни телевизии от лица с проблематични качества (Мърдок) или ирелевантен професионален опит (Домусчиев). За многобройните кабеларки, централни и местни, заченати с една гола политическа амбиция за плонж в парламента (НФСБ, "Атака") или с една още по-гола далавера за осребряване на политически услуги - да не говорим.


Не само го казвайте, покажете го
Говоря за изместването на словото (писано или казано) от образа и видеото, движещата се картинка, moving picture, независимо дали е документална, игрална, анимационна, gif, тик-ток клипче, 30-минутно позиране на влогър, който си мие зъбите или продава фритюрници. Преди няколко години бях започнала да занимавам всеки, който искаше да ме слуша, с възторжени коментари за втората Гутенбергова революция - демократизирането на достъпа до информацията от привилегировано поле на знаещите да четат/говорещите езици/имащите смартфон до на практика цялото човечество. (Маркетинг прогнози, които съм гледала твърдят, че през 2020 г. 80% от населението на Субсахарска Африка ще има смартфони.)


Някак не се замислях какво означава това за словесната информация, книгите, библиотеките, преподаването, и, да - законовата рамка, политическите идеи, аргументите за избор при трудни дилеми, които изискват аргументация, включително с позоваване на авторитети, формулирали идеи, тèзи, закони, корелации, наблюдения, хипотези.


Вероятно започва да се изяснява какво се опитва да каже този текст с толкова много думи в края на летен месец, в средата на граждански протести, невиждани от години и, надявам се, в началото на промяна.


Първо, една важна бележка. Големите и радикални обществени промени се задвижват и поставят в центъра на общественото внимание от неголеми, но силно мотивирани групи от хора. "Народът се вдигна" звучи възторжено, но си е чиста обърната синекдоха - с цялото наричаме част от него. "Вдигат се" винаги група хора - дори и да са 10 000, това пак е пак под 0.2 % от "народа". Не че има значение.


От икономистите понякога можем да научим полезни неща - например, че 20% от хората произвеждат 80% от ползите, твърди Парето.


В социалните събития това е още по-вярно, в смисъл, много по-малко хора произвеждат понякога тектонични ефекти.Споменавам го, защото периодично критиците на днешните протести вадят бройки, за да докажат, че "народът" всъщност не участва, а сигурно си е и малко против, казват те, а може би е и много против. Може, народът по това време на годината ходи на море или бере домати, защото народите това си правят и поради това човечеството оцелява. Народите се "вдигат" с цялата си мощ, бройки и проценти само в една ситуация: изборната.


И тук е време да се върна към разказа ми за моя шофьор на такси, който е научил маса неща от гледане на видео.


Достига ли казаното до всички избиратели


Избирателите избират въз основа на информацията, която имат. Най-вероятно, а даже и съвсем сигурно, онези 20% процента четат интензивно (някои казват, че процентите са 5, други, че са 50%, аз избирам да вярвам на Парето). Те имат нужда от анализи, от пишещи хора, от експерти, които подробно и с аргументи да дебатират позиции.


Големият тревожен проблем обаче не само на либералната демокрация, но изобщо на мислещите хора е, че е загубена увереността, че езикът, който говорим, стига до тези, на които го казваме. Защото гласуват не 20-те, а 100-те процента. И е важно всичките 100% да получат онзи достъп до онази информация, която им осигури комуникационната революция.


Повод за този текст стана дискусия (всъщност серия от дискусии, които не е сигурно, че се четат едни други) за ролята на интелигенцията (каквото и да разбираме под това) в обществото.


Една интелигенция разбра бързо, че не само хлябът, но и маслото са в картинките: риалити шоута, токшоута, стометрови казани с боб, клипове със смешки за политици, майтапчийски театър, смайващи батки и кифли в поп-фолка и прочие. Другата прави това, на което е учена: мисли и пише. И говори по телевизията и по радиото.


Въпросът е кой чете и слуша, защото ми се струва ужасно важно говоренето да не остава само между 20-те процентаНо как се превежда екзистенциалната нужда на българската демокрация от съдебна реформа и свиване на корупцията до размерите на старите демокрации, така, че 100-те процента да обърнат внимание? И съответно да обмислят електоралните си решения не въз основа на това дали даден кандидат да ни управлява изглежда като батка/шериф/патриот?


Аз се сещам за два начина: бавно научаване на мнозинството от хората на критическо мислене и разпознаване на фалшивото - независимо дали е "новина" или "визия". Ударението тук е върху "бавно". Или усилия за намиране на кратките, силни, визуални послания, които заместват 1000-те думи. Не е невъзможно. Първите дни на протестите генерираха такава галерия от образи, че ще е срамота да останат само в спомена за площада. И интелигенцията, със и без кавички, ми се струва важен двигател и за двете писти - бавната и бързата.


Акцентите и вътрешните заглавия са на "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Казали са го много добре:

  Една картинка може да изрази 1000 думи.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  "Вероятно започва да се изяснява какво се опитва да каже този текст с толкова много думи в края на летен месец, в средата на граждански протести, невиждани от години и, надявам се, в началото на промяна."

  Авторе, повервай ми, изчетох го докрая и па нищо не разбрах какво се опитваш да кажеш. :)

  Е затуй хората ще гледат клипчета и няма да четат тюрлюгювечи :)

 3. 3 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 304 Разстроено

  Да, много е важно колко колко мозък има в главите и на тия, които слушат. Отделно е пък колко слушат...

  Иначе адмирации за шофьора на такси, който се образова от Дискавъри, а не от ТВ Алфа, примерно!

  And all that jazz!
 4. 4 Профил на lfa52646300
  lfa52646300
  Рейтинг: 15 Весело

  Образоването от Ютуб кърти....

 5. 5 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Не може.

 6. 6 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Не ме учудва позицията на шофьора на такси. Това му е нивото. Толкова е учил... И затова е шофьор на такси, а не университетски преподавател, или лекар, или инженер.

 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#5] от "murry":

  Опитай се да опишеш графиката сравнение на VIX and S&P 500 в последните 20 години. Сигурен съм че ще трябва да напишеш реферат от 1000 страници за нещо което се вижда от просто око...

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 590 Весело

  "Големите и радикални обществени промени се задвижват и поставят в центъра на общественото внимание от неголеми, но силно мотивирани групи от хора. "

  статията изледване за "идването" на комунизма и фашизма ли е?!

  Je suis дани кирилов
 9. 9 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 590 Весело

  "Големите и радикални обществени промени се задвижват и поставят в центъра на общественото внимание от неголеми, но силно мотивирани групи от хора. "

  статията изледване за "идването" на комунизма и фашизма ли е?!

  Je suis дани кирилов
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Лошото е, че доста хора ви слушат и се връзват... Най-вече младежи, утописти, левичари, които нямат особен опит в живота или са си наивни по природа, т.е. вярват на всичко, което им кажат без да правят задълбочен анализ. Неолибералните медии привличат с приказките за честност, доброта, морал, равенство и създават впечатление, че ей сега всички ще прегърнем и ще заживеем мирни, щастливи като в приказките. Много са далеч от реалния свят и си създават изкуствен, илюзорен такъв. Освен всичко останало и съзнателно вменяват вина на хората, които могат и живеят сравнително добре. Други пък постоянно са облъчвани, че са жертви и трябва да грабват сопите. Създават у хората манталитет на лузъри. И нямат сметка те да го променят, защото им е ясно, че набързо ще се отрекат от тях и де минат в дясно. Това вече се случва в САЩ. Много черни, латиноси, азиатци, бивши членове на гей организациите се отричат от Демократическата партия, защото според тях да ги дърпа назад и не търпи чуждото мнение, партийната линия е само една. Та те вече не следят CNN, Дойче Веле или New York Times, защото знаят, че там ще чуят всичко друго, но не и истината. Аз лично препоръчвам на хората с критично и аналитично мислене да гледат Джордан Питърсън, Бен Шапиро, Дейв Рубин, Джо Роуган, Тим Пул, Кандис Оуенс, Брендън Тейтъм. Набързо ще разберат доста неща и ще има надежда за тях да излезнат от неолибералната секта.

 12. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Не ме учудва позицията на шофьора на такси. Това му е нивото. Толкова е учил... И затова е шофьор на такси, а не университетски преподавател, или лекар, или инженер.
  —цитат от коментар 6 на murry


  Да де, ама и професора и бакшиша имат точно по един глас на избори, така че трябва да ги спечелиш и двамата. Иначе ще продължаваме да сме извън народното събрание.

 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Поредното дъра-дъра-бъра-два-чадъра-бля-бля-бля-бля-бля, без абсолютно никакъв ефект – нито положителен за тези, към които е насочено, нито отрицателен за тези, които трябва да пребори! Още такива бози ще има ли днес?
  —цитат от коментар 10 на Santos


  Хвърлете едно око на статията на Шопов, ако искате да изгубите 10 мин. От живота си.😁😁😁

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  До коментар [#4] от "lfa52646300":

  ++++++++++++++++++
  Дано не е учил български от клиповете на "Черно фередже"

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1608 Весело

  Сега разбирате ли защо трябва да се спрат субсидиите на СУ? Тази дама, която не може да напише кохерентен текст от който да се разбере какво иска да каже някому преподава на и оценява студенти. Е те или ще се откажат или трябва да станат като нея. После защо младите не ставали...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#13] от "foxa5":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Образоването от Ютуб кърти....
  —цитат от коментар 4 на lfa52646300


  Може и да е по-успешно от тези дето ги преподават в Унитата. :)

 18. 18 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#10] от "Santos":

  Жената поне си е сложила името и лицето. Ти важно коментираш, но си се скрил зад анонимен ник и някаква качулка, в която... няма нищо.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Не ме учудва позицията на шофьора на такси. Това му е нивото. Толкова е учил... И затова е шофьор на такси, а не университетски преподавател, или лекар, или инженер.
  —цитат от коментар 6 на murry


  Какво точно имаш предвид. 100%-ов безспорен факт е, че и двата приведени от шофьора примера, са абсолютна истина. Конкретно:

  1. Кръговото движение е по-бързо и с по-малко произшествия от кръстовищата;
  2. Нощното каране е опасно, а нощната работа е насилие над циркадните ритми.

  Особено перфидна форма на инсинуация е да се гледа източникът, наместо адекватността на приведената информация.

  А когато, както колегите по-горе основателно отбелязаха, авторката не може да върже 3 смислени изречения, подобни писания са направо обида към читателите.

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Ти сериозно ли не разбра текста? Той никак не е сложен, нито това, което дамата се опитва да каже чрез него. Повече трябва да четеш явно.

 21. 21 Профил на laoyangzi
  laoyangzi
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Важно е да се намери адекватно средство за да стигне информацията до хората, но по-важно е да има изградена култура на диалога. При нас бързо се стига до разправия, в която всяка страна е права за всичко. Така не се приема информация.

 22. 22 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#19] от "klecho":

  Проблемът е начинът, по който хората си набавят информация, а не самата информация. В конкретните примери информацията може и да е вярна. Въпросът е, че всеки може да направи клипче в тубата за всичко и няма гаранция, че винаги информацията в тубата ще е вярна. Авторката иска да каже, че голяма част от хората не искат да четат и осмислят дълъг текст. Те искат нещата да са им смляни и поднесени лесни за възприемане, по възможност с клипче или картинки. Самият факт, че много хора не са разбрали нейния текст, говори достатъчно.

 23. 23 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 816 Неутрално

  малко гадно ще постъпя, но не бива да се забравя, че другарката е била доносник.

 24. 24 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 868 Любопитно

  До коментар [#18] от "PetarKara":

  Как е, дрОгарю Петър Карабоев? Времето е горещо, стойте на сянка и никакви протести, че ако нещо Ви се случи, ще бъдем безутешни! И не се безпокойте за тази „качулка, в която... няма нищо“! Дали има или не, до изборите ще се разбере! А иначе как върви хобито – добре ли се научихте да духате стъклото? Щото винаги е добре човек да има резервен вариант! Нали?

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":Ти сериозно ли не разбра текста? Той никак не е сложен, нито това, което дамата се опитва да каже чрез него. Повече трябва да четеш явно.
  —цитат от коментар 20 на Smile


  Аз текста отлично го разбрах. Не разбрах какво точно иска да каже с него и кому е нужно. Всеки може да запълни някакъв лист с някакви думи, включително и таксиджията. Че и ще имат някакво значение сами по себе си. Въпросът е какъв смисъл предават на читателя, а този текст определено няма никакъв, освен че на лелята ѝ е гадно, че не е като едно време и не са я сложили на някой вход да контролира кой какво чете, гледа и откъде си получава информацията. А бяха времена, ехееее - една книга не може да излезе без разрешение, само два канала на телевизора и никакви Ютюбове и други западни измишльотини.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#22] от "Smile":

  Да, да - те всички несбъднати цензури и културтрегери със соц закалка все за това плачат. Ти гледал ли си образователно клипче в Ютюб на тема как да си форматираш страницата в Word? За два пъти по-малко време и с три пъти по-малко думи някой човечец ти предава повече и безкрайно по-смислена и полезна информация от тази статия. Съжалявам, ама аз нямам проблем да ползвам и двата източника, само че дългия текст го чета ако автор му е Фернан Бродел или Хегел, не дъртите комунисти и доносници от ФФ на СУ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#2] от "realguru":


  До коментар [#2] от "realguru":

  Какво иска да каже ? Иска да каже ,чè ако Конституцията беше комикс ,бай Х щеше да я е чел

 28. 28 Профил на Dicky_Hardbawls
  Dicky_Hardbawls
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Четенето на каквото и да е, писано от жена е загуба на време.

  Системата ма прибива
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#24] от "Santos":

  Нещо ми прави впечатление, че от известно време другарят се изживява като някакъв морален съдник на форума и обикаля под разни статии да превъзпитава неблагонадежните като нас (и на мен ми е писал абсолютно същите глупости). Явно има някакъв голям залог в Революцията. Да не би да са обещали двоен грант ако победят?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Идеята е, че точно заради такива хора като теб, някой трябва да седне и да се постарае да поднесе важната информация за смисъла на промяната в кратък и синтезиран вид. По възможност с клипчета и рисунки. Не можем да очакваме, че всички хора ще прочетат всичко и ще си съставят аргументирано мнение. И информацията трябва да достигне и до тези, които предпочитат клипчета, вместо дълги текстове. Иначе и аз гледам клипчета от типа "как да..." и си улеснявам живота, но все още нямам проблем да прочета и по-дълъг текст, когато ми се наложи.

 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Това, което разбрах от писанието е, че лелката се изживява като някакъв двигател на обществото, принадлежаща към някакви елитни двайсет процента, чието призвание било да възпитават(може би в подчинение и примирение), останалите 80 процента и че това смятала да го прави бавно, и бързо - чрез картинки.

  ами успех :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  А тия двайсе процента били доказани от Парето, комуто тя е избрала да вярва.
  Ашколсун.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Това, което аз разбрах от коментарите под тази статия, е че хората наистина са му отпуснали края и хич не им се мисли. Доста плашещо, но за съжаление не е изненадващо.
  Коментарите до тук само потвърждават написаното в статията. Хората не искат да прочетат и осмислят даден текст (дори и да не е особено дълъг). Предпочитат смляна наготово информация. И ако не им е смляна, очевидно се затрудняват с възприемането ѝ.
  Пък после обвняваме децата, че не се справят на ПИСА и други тестове. Като гледам, възрастните ще са още по-трагични на такива тестове.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1608 Весело

  До коментар [#30] от "Smile":

  Приятел, продължавам да не разбирам защо си мислиш, че нямам възможност или желание да чета и осмислям дълги и сложни текстове? Това че не намирам смисъл в нито толкова дългия, нито пък сложен текст на дамата ли те навежда на тази мисъл? Тя няма как да убеди никого в нищо, защото като гледам как пише, явно няма капацитет - средството, което ползва е без значение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Райна навремето, когато наистина пишеше по исторически теми беше къде по-четлива. Честно казано, не разбрах нищо от нейните писания сега. Да беше взела малко съвети от мъжа си Боби Гаврилов, който поне знае как да жонглира с думите. Навремето Боби беше дясната ръка на Александър Фол, след кончината на Фол, той умело се прехвърли към Андрей Пантев, на който също му стана дясна ръка. Въобще чевръсто момче. Райна не е толкова чевръста, ама не е само до политическо жонглиране. Тя просто няма дарбата на мъжа си да убеждава,

 36. 36 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 909 Весело

  Умнокрасивците постигнаха едно нещо - 'професор' вече по подразбиране да е тъждествено равно на бездарен натегач тежък неможач, жалко за тези които наистина заслужено имат такава титла, умнокрасивците им се изплюха в суратя тотално девалвирайки това

  Facing Worlds
 37. 37 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#36] от "Devils Slide":

  Отново прочетох писанието на Райна и отново не разбрах нищо. Определено трябва нещо да се направи по въпроса, или аз съм изключително тъп, или Райничка е загубила и малкото което имаше преди години.

 38. 38 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 772 Разстроено

  Подобни бълвочи не помагат за изясняване на "проблема" с говоренето и разбирането. Такива безсмислени многословия само объркват още повече нещата, което е и целта им...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK