Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

Охраната заключва служебния вход на бившия Партиен дом отвътре с решетка, верига и катинар.

© Цветелина Белутова, Капитал

Охраната заключва служебния вход на бившия Партиен дом отвътре с решетка, верига и катинар.Асоциацията на европейските журналисти - България, настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите.


В сряда, първия ден на новия политически сезон, журналистите, отразяващи работата на парламента, бяха изненадани, че


за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом,
където вече ще заседава Народното събрание.


Репортерите са без достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.


Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения.


В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно


и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация.


Ограничения на достъпа на журналисти до народните представители бяха въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки.


АЕЖ - България, е на мнение, че създадената организация за защита на здравето на работещите в парламента трябва да бъде такава, че


да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция.


Отделен въпрос е и този дали има добри условия за работата на журналистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър звук от пленарната зала, и дали е осигурен интернет и добри възможности за предаване на информация, което също е съществено за професионалните ангажименти на медиите.


АЕЖ - България, категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мунчету на Боеку
  Мунчету на Боеку
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ама не ДПС и ГЕРБ не са едно и също. не са Десаро-комунистичуската мафия обладала България

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Любопитно

  Журналистите са допускани и в Кремъл, и в Белия дом, и в Бундестага. Дори и в Пентагона !

  [email protected]
 3. 3 Профил на Мунчету на Боеку
  Мунчету на Боеку
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Polina Paunova
  1h ·
  Малко впечатления отвътре и отвън на Партийния дом.
  На първо място изглежда тоя партиен дом да не е бивш. Постигна се отколешната мечта на политическата класа журналистите да нямат достъп до тях.

  Решени във флорални мотиви депутатки и превъзбудени депутати държат речи. И всичко прилича на добре оттренирана хореография. Първият взел думата за сезона е от ГЕРБ, което бе натъртено от г-жа Цвета Караянчева, БСП се оплакват, че системата за гласуване не работи, Радев държи реч пред парламента (за да каже, че истинският парламент е отвън), а ГЕРБ в стройни редици се "изтеглят". ДПС зове за оставка на президент и правителство, но темата с главния прокурор някак остава забравена от тази партия (явно двете й крила балансират: след като едно крило взе надмощие и движението се обяви против конституционния порив на Борисов, трябваше и другото крило да отбележи точка).

  Извън Партийния дом: лютив спрей в очите на протестиращи и журналисти, викове "мутри вън". Полицията изглежда, че ползваше сила спрямо хора, за които няма необходимост. И се разсейва към онези, които очеизвадно държат паве и не възнамеряват да си го вземат за спомен, а да го метнат.
  Към този момент (14.30 ч) енергията на протеста е… напечена от слънцето. Работещите са на работа, пенсионерите се скриха от жегата. Тези групи твърдят, че ще се върнат вечерта. По обяд ентусиазирани са едни възяки момчета, обикалящи около агитките на "Възраждане". Очевидно обаче и на тях им е горещо.

  Какво се чака:
  -ВМРО да реши ще подпише ли тоя конституционен проект
  -Евентуален анонс, че подписите са събрани
  -А ако горните се изпълнят в този ред няма как да не предположим, че при смрачаване тези, дето скубят павета нищо чудно и да ги ползват…
  -Тия неща могат да се предполагат и изчисляват и от едната, и от другата страна. И ако бъдат оставени на самотек, очевидно според изчисленията трябва точно така да се случи. Но всичко това предстои да видим.

  Колкото до новия политически сезон: малко напомня на сглобка, правена в час по трудово. И за да няма съмнение - чухме химна на Европа в детско изпълнение….

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 648 Весело

  Съвсем нормална, логична и естествена реакция на управляващите ни десни демократични сили и граждани за европейско развитие! Какви са тези глезотии на АЕЖ?
  Нима искат да се върне положението, каквото беше при комунистите? Сещате се - Жан, Станишката, Орешарски - да се размотават разни кифли с микрофони навсякъде!

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Polina Paunova1h · Малко впечатления отвътре и отвън на Партийния дом.На първо място изглежда тоя партиен дом да не е бивш. Постигна се отколешната мечта на политическата класа журналистите да нямат достъп до тях.Решени във флорални мотиви депутатки и превъзбудени депутати държат речи. И всичко прилича на добре оттренирана хореография. Първият взел думата за сезона е от ГЕРБ, което бе натъртено от г-жа Цвета Караянчева, БСП се оплакват, че системата за гласуване не работи, Радев държи реч пред парламента (за да каже, че истинският парламент е отвън), а ГЕРБ в стройни редици се "изтеглят". ДПС зове за оставка на президент и правителство, но темата с главния прокурор някак остава забравена от тази партия (явно двете й крила балансират: след като едно крило взе надмощие и движението се обяви против конституционния порив на Борисов, трябваше и другото крило да отбележи точка).Извън Партийния дом: лютив спрей в очите на протестиращи и журналисти, викове "мутри вън". Полицията изглежда, че ползваше сила спрямо хора, за които няма необходимост. И се разсейва към онези, които очеизвадно държат паве и не възнамеряват да си го вземат за спомен, а да го метнат.Към този момент (14.30 ч) енергията на протеста е… напечена от слънцето. Работещите са на работа, пенсионерите се скриха от жегата. Тези групи твърдят, че ще се върнат вечерта. По обяд ентусиазирани са едни възяки момчета, обикалящи около агитките на "Възраждане". Очевидно обаче и на тях им е горещо.Какво се чака:-ВМРО да реши ще подпише ли тоя конституционен проект-Евентуален анонс, че подписите са събрани-А ако горните се изпълнят в този ред няма как да не предположим, че при смрачаване тези, дето скубят павета нищо чудно и да ги ползват…-Тия неща могат да се предполагат и изчисляват и от едната, и от другата страна. И ако бъдат оставени на самотек, очевидно според изчисленията трябва точно така да се случи. Но всичко това предстои да видим.Колкото до новия политически сезон: малко напомня на сглобка, правена в час по трудово. И за да няма съмнение - чухме химна на Европа в детско изпълнение….
  —цитат от коментар 3 на Мунчету на Боеку


  В последния момент видях , че ТЯ , ПОЛИНА ПАУНОВА е тук ....
  Не си струва да пиша след този КОРИФЕЙ ....

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  От политическата мафия друго отношение към журналистите професионалисти не може да се очаква

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В парламентарна република може и да е недопустимо, но в Боколандия е достатъчно, че от време на време ви се разрешава да му пипнете мускула.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2810 Гневно

  "настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите." - не само старите гербове са останали, но и БКП мисленето си е там - Партиен дом е. Сега ще се оправдават, че времето било малко, че ще водят диалог, че... типични тарикатски методи, заради които трябва да подават ОСТАВКА. Колкото до "нарушение на конституционното право" - да са живи и здрави журналистите, досега не се ли усетиха, че ТОВА се нарушава постоянно?! ТОЙ е на Жипката, президентът не го бръснат за ..., някакви партийни интереси винаги са над Конституцията, но ГРЕБ щели да "правят" нова?!? Дебелоочие, наглост, простотия, защото ТЕ са над тези неща - нЕк`ви си права...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Да, сега само партията е друга.

 10. 10 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Както прочетох днес във Фейсбук - Бивша жрица на любовта и бивш партиен дом няма!

  Не ме търсете преди обяд
 11. 11 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Друго от Бибитко с Жипката не съм очаквал.

  Дела трябват, а не думи.
 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  От политическата мафия друго отношение към журналистите професионалисти не може да се очаква
  —цитат от коментар 6 на neut

  Определено не, по-скоро се очаква да ги гонят с жандармерия и сълзотворен газ!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Всеки има право да живее и без български журналисти.
  Българският журналиост т журналист, но не съвсем. Той е поръчков слуга на тези дето имат пари.

 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 674 Неутрално

  111 масто ... може и по-надолу

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Всеки има право да живее и без български журналисти.Българският журналиост т журналист, но не съвсем. Той е поръчков слуга на тези дето имат пари.
  —цитат от коментар 13 на anonim440


  За Канал 3, и Нова ли става въпрос... и за една група сайтове?

 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Барни дали е предвидил в "гениалния" си текст и чл. 1 за господството на една единствена партия???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 465 Весело

  Само да питам. А Какво е журналистика без журналисти? Ферма за мисирки?

  без подпис!
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Весело

  Що за глупости?

  Ми тях ги натириха и изолираха, макар и не чак в мазето, още в старата сграда.
  И ни гък!
  Сега някои се правят на интересни ...

  А и въобще как иначе?
  Премиерът не стъпва в Народното събрание, при това демонстративно; самото Народно събрание само е приело и изпълнява чинно ролята на Гумен печат, при това калпав, та все се оправя и поправя; Председателят на Народното събрание е обявена и се знае вече като Тъпа ... таквозата ... гугутка ...
  А джурналята бяха обявени от Него за мисирки - и пак ни гък!

  Ами на такава структура пълнежът си е точно по местата разставен!

 20. 20 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Да, сега само партията е друга.
  —цитат от коментар 9 на Dimiter Monev


  Не, партията си е същата. Само си е сменила името.
  БСП, ГЕРБ и ДПС се върнаха в родилния си дом - Партийния дом.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 21. 21 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Охраната заключва служебния вход на бившия Партиен дом отвътре с решетка, верига и катинар.

  Така правят стхрахливците-мишоци от ГРЕБ.

  www.commcrime.blogspot.com
 22. 22 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dimiter Monev":

  Не е друга,същата си е.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Весело

  Мисирките вдигат много шум и цвъкат навсякъде - правилно са ги натирили в мазето

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  ГЕРБ си събраха 120-те подписа и си внесоха проекта за конституция: голяма грешка — сега това недоразумение, наречено проект за нова конституция, ще остане в архивите на парламента и бъдещите поколения историци ще се дивят на глупостта на герберските депутати.

 25. 25 Профил на Мунчету на Боеку
  Мунчету на Боеку
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Polina Paunova
  54m ·

  Най-добрата метафора на днешния ден: отдолу има протест, цялата сграда е в яйца, ГЕРБ И ВМРО ще дават изявление след преговори... а прозорците се мият 😉

  Фасадата, фасадата на нашата демокрация.
  Фасадната, фасадната наша демокрация.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158222319966185&set=a.277373786184&type=3&theater

 26. 26 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 969 Неутрално

  То пък едни журналисти,следващи вонята на народните лъжци.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Тази сграда е проклета комунистическа кочина в която послушковците от БКП и БЗНС дигаха ръчички на висшите червени партийни боклуци четири десетилетия. И сега ПАК там са послушковците на генно модифицираната БКП - техните пазванти милиционери, директори на резиденции, камериерки , градинари , УБО и т.н цялата обслужваща БКП пасмина уж център дясно ала бала.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1264 Разстроено

  Безлична като селско читалище пленарната зала - евтини талашитни, фурнировани и боядисани плоскости и столове покрити с евтина изкуствена материя. Системата за гласуване не е инсталирана, но пък някой е "усвоил" милионите и журналистите са лишени от връзка с народните представители. И сравнение не може да става между стиловете на новата читалищна пленарна зала и старата, която ни напомняше, че сме държава с история. Накратко - обезличаване на лицето на най-важната държавна институция и "усвояване" на едни милиони.

 29. 29 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Така им се пада! Да бяха ги натикали в някоя тоалетна още по-добре!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Ами то си е партиен дом.

 31. 31 Профил на Simona Hinkova
  Simona Hinkova
  Рейтинг: 8 Весело

  БСП, ГЕРБ и ДПС се върнаха в родилния си дом - Партийния дом
  —цитат от коментар 20 на mitkaloto_

  А ДСБ (ДБ) обявиха, че ГЕРБ нямат място там и се опитаха да го превземат с щурм, за да заемат полагащото им се по право място.

 32. 32 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Стари курви в нов бардак 😁

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Путинизация в действие.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Милиони прилапани за тоя сталинистки кич. Няма нито една бивша комунистическа държава, където парламента да се помещава в сграда на бивш партиен дом. Добре че разрушиха и мавзолея, че можеха и там да инсталират някоя парламентарна зала.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мунчету на Боеку":

  "Решени във флорални мотиви депутатки и превъзбудени депутати държат речи."

  Дариткова с циркаджийското костюмче ,приличаща на кума от селска сватба от времето на соца.

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Ами болшинството български журналисти през последните 15-20 години се държаха като абсолютен слугинаж на силните на деня. сега си заслужават кочината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK